Gastronauti

Krompir u tepsiji

Saša Zorkić RSS / 28.11.2014. u 00:34
Tepsija2
Tepsija2
Krompir u tepsiji spada u vrlo opasna jela i jede se na sopstveni rizik. Ovo se posebno odnosi na lica sa povišenim krvnim pritiskom, suženim venama i proširenim obimom struka.
 
S druge strane, krompir u tepsiji je velik izazov i po izgledu, i po mirisu, i, naročito, po ukusu. Kao takav zbog njega vredi i malo rizikovati - ako pre toga prošetate dva sata po prirodi u oštrom hodu. A uveče - ništa, nema večere, nego samo kratka šetnja pored reke (ako nemate reku može i kroz neki park).
 
Pre nego što krenete u pripremu krompira u tepsiji pročitajte vrlo interesantnu priču o krompiru.
 
Šta je pbno:
 
◦ Krompir 1,5 kg, malo krupnije isečen
◦ Svinjski vrat, 4 šnicle
◦ Svinjska rebra, sveža, pola kg
◦ Sveža kobasica, dva para
◦ Luk, 4 glavice
◦ Beli luk, 5 ili 6 češnjeva
◦ Svinjska mast
◦ Voda
◦ Kulen, desetak šnitova
 
Postupak je sledeći (vrlo detaljno uputstvo): 
 
- Uključite rernu na 250 stepeni i dok se ona greje:
- Uzmete tepsiju i u nju stavite kašiku masti.
Zatim ređajte:
- Šnicle svinjskog vrata, (jedno čeitiri, na ovom jelu ne valja štedeti),
- Svinjska rebra (sveža, pola kile),
- Kobasice (sveže, dva para, bolje da su malo deblje)
- Sve to nežno posolite.
- U uglove tepsije stavite po jedan očišćen crni luk (luk će jelu dati predivan suptilan, pomalo slatkast ukus).
- Konačno, na sve to stavite krompira (kilu i po).
- Posolite.
- Razbacajte po krompiru beli luk (5 ili 6 češnjeva, u ljusci),
- I na sve to sunite još jednu do dve kašike svinjske masti,
- Zalijete sve sa 1 do 2 deci vode.
- Zatim prekrijte tepsiju aluminijskom folijom,
- Stavite tepsiju u rernu (već ste je zagrejali na 250 stepeni),
- Pecite 40 minuta, a nakon toga:
- Sipajte u čašicu hladne rakije, preporučujem lincuru.
- Iz rerne izvadite tepsiju i sa nje skinite foliju,
- Prevrnite sadržinu tako da krompir dođe dole, a meso gore.
- Odgore stavite desetak šnitova kulena (kulen celom jelu daje malo jači i oštriji ukus),
- Stavite tepsiju u rernu da se jelo zapeče,
- Zatim popite pola od one čašice rakije (ja popijem celu, ali razuman gurman će se držati recepta).
- Isključite rernu, postavite sto, izvadite tepsiju da se jelo malo ohladi,
- Popijte ostatak rakije,
 
Konačno, nakon što ste stvorili svoje umetničko delo pozovite ukućane da sednu za sto (ovo jelo svakako treba jesti u društvu) i zatim se sa njima prepustite festivalu predivnih ukusa, jer, svaki elemenat ovog jela je priča za sebe.
 
Lepo ide uz polubeli hleb sa rumenom koricom. Najbolje je da to bude cipovka.
 
***
 
Naravno, pre nego što počnete da spremate kropmpir u tepsiji razmislite o salati i vinu (ili drugom piću) koje ćete poslužiti. Postoji inače logičan izbor: belo vino. Preporučujem obično, stono, svakako bez jake arome, jer ovde vino treba da bude u drugom planu. Takođe ni salata ne treba da bude teška, već laka, osvežavajuća, malko kiselkasta, i da je ima mnogo. Recimo, paradaz ili neka mešana salata je idealna. Može i zelena jer njena boja lepo ide uz crvenilo krompira u tepsiji.
 
Evo sad finalne slike:
 
tepsija3
tepsija3
 
 Ovo je skromnija (tzv. dijetalna) verzija, sa jednim parom kobasica i bez kulena. 
 
 
 

Atačmenti



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hoochie coochie man hoochie coochie man 01:20 28.11.2014

:)

ako nemate ruku može i kroz neki park
.
Jasno da je greška, ali mi simpatična pa da je ovekovečim.
A i da budem prvi
larisa_bg larisa_bg 01:29 28.11.2014

Re: :)

U ovom (mmmm, sjajno zvuči! ) receptu, krompir je samo alibi.

hoochie coochie man hoochie coochie man 01:43 28.11.2014

Re: :)

krompir je samo alibi.


Za onu čašicu rakije iz recepta?
:)
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:55 28.11.2014

Re: :)

hoochie coochie man: Uf, uf, baš je morbidno ispalo, morao sam da popravim, hvala.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:04 28.11.2014

Re: :)

larisa_bg
U ovom (mmmm, sjajno zvuči! ) receptu, krompir je samo alibi.



Ali to vrlo ukusan i ubedljiv.
emsiemsi emsiemsi 08:34 29.11.2014

Re: :)

larisa_bg
U ovom (mmmm, sjajno zvuči! ) receptu, krompir je samo alibi.


Јасно !
Колико месине да се кромпир једва примети - претеривање.
Успут - понекада се питам чему та опчињеност нашега народа ждерањем силнога меса !?
Да ли је могуће да то има последицу у силном гладовању којему је био изложен наш народ (додуше, и ово што данас живимо се пре може звати гладовањем, него исхраном).
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:32 29.11.2014

Re: :)

...Успут - понекада се питам чему та опчињеност нашега народа ждерањем силнога меса !?


Uh "ždranje" je jako ružan izraz. Ne verujem da oni koji su se ovde oglasili svojim komentarom "žderu" svoju hranu.

Inače, sudeći po izveštajima u medijima, mi jedemo vrlo malo mesa, čak, kažu, najmanje u Evropi. Evo LINKA.
emsiemsi emsiemsi 11:05 29.11.2014

Re: :)

Saša Zorkić
...Успут - понекада се питам чему та опчињеност нашега народа ждерањем силнога меса !?


Uh "ždranje" je jako ružan izraz. Ne verujem da oni koji su se ovde oglasili svojim komentarom "žderu" svoju hranu.

Inače, sudeći po izveštajima u medijima, mi jedemo vrlo malo mesa, čak, kažu, najmanje u Evropi. Evo LINKA.

Нисам мислио да овде окупљени ждеру !
Могуће је и да због тога што једемо, иначе, меса веома мало, када искрсне прилика једемо неумерено (ево да избегнемо тај израз- ждеремо, мада ми се чини да је, опет ипак, адекватнији).
Saša Zorkić Saša Zorkić 16:22 29.11.2014

Re: :)

Dobro emsiemsi, ali da se vratimo Krompiru u tepsiji.

Kada se ovo jelo pripremi kako valja onda je svaki, svaki njegov elemenat vrhunski ukusan...
Meni se možda još najviše sviđa krompir i luk!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:53 28.11.2014

.

ja bih se ovde odlučila za rebarca.
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:57 28.11.2014

Re: .

Ja ne biram toliko. Jako je teško tu praviti neku selekciju.
docsumann docsumann 06:00 28.11.2014

upropastiše krompir


mesom

srdjan.pajic srdjan.pajic 07:19 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann

mesom



I ja da pitam, Zorkiću, el si kontrolisao skoro pritisak, šećer i holesterol (i rock'n roll)?
mirelarado mirelarado 10:01 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann

mesom



Мени је кромпир најлепши "на салату".



Мада, нико те не тера да једеш месо, мислим да је пекарски кромпир у предложеном јелу најукуснији састојак. :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:06 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Postoje dve škole o tome. Po jednoj krompir je dodatak mesu. Po drugoj meso je dodatak krompiru. Teško je tu opredeliti se.
mirelarado mirelarado 10:07 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Saša Zorkić
Postoje dve škole o tome. Po jednoj krompir je dodatak mesu. Po drugoj meso je dodatak krompiru. Teško je tu opredeliti se.


То се зове "слатке муке". :)))
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:08 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

I ja da pitam, Zorkiću, el si kontrolisao skoro pritisak, šećer i holesterol (i rock'n roll)?


Hajde da ne kvarimo lepu temu ovakvim pitanjima
docsumann docsumann 15:11 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Мада, нико те не тера да једеш месо, мислим да је пекарски кромпир у предложеном јелу најукуснији састојак. :)


a ne, čim je opoganjen pečenjem skupa sa mesom
larisa_bg larisa_bg 15:20 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann
Мада, нико те не тера да једеш месо, мислим да је пекарски кромпир у предложеном јелу најукуснији састојак. :)


a ne, čim je opoganjen pečenjem skupa sa mesom


Banuj ga, Saša! Širi defetizam i vegetarijanski rasizam.
reanimator reanimator 15:21 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Banuj ga, Saša! Širi defetizam i vegetarijanski rasizam

Poslao ga Brisel da provocira
docsumann docsumann 15:44 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Banuj ga, Saša! Širi defetizam i vegetarijanski rasizam.


jebeš neekspanzionistički defetizam


larisa_bg larisa_bg 15:46 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

reanimator
Banuj ga, Saša! Širi defetizam i vegetarijanski rasizam

Poslao ga Brisel da provocira


ali, kad već moram da citiram premijera, nismo mi vreća za udaranje!

(i to udarci iz Crne Gore, postojbine pršute)
docsumann docsumann 16:03 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

kad već moram da citiram premijera, nismo mi vreća za udaranje!


ok, onda ću i ja da posegnem za mudronjcima Sveta Marovića. no, prije toga, jedan savjet i jedno upozorenje - čuvaj se, korišćenje ovih riječi nikad ne prođe bez nusdefekata i kontraimplikacija:


ne priliči orlu ono što priliči kokoškama. ne kažem da sam ja orao, al' sigurno nisam ni kokoška.

larisa_bg larisa_bg 16:37 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann


ne priliči orlu ono što priliči kokoškama. ne kažem da sam ja orao, al' sigurno nisam ni kokoška.



ne moremo se mi takmičit' s vašijem govornicima i besednicima, nema šanse... znam ja to moj Dok...
docsumann docsumann 16:41 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

ne moremo se mi takmičit' s vašijem govornicima i besednicima, nema šanse... znam ja to moj Dok...


da, baš blago nama
Saša Zorkić Saša Zorkić 16:55 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

larisa_bg
docsumann

Banuj ga, Saša! Širi defetizam i vegetarijanski rasizam.

Pa nemoj tako, možda čovek nije razumeo recept, možda su ga u mladosti terali da jede samo meso pa ga sad ne voli, možda nas samo zavitlava a upravo sada jede roštilj, možda nije odavde, a možda jednostavno nikad nije probao krompir u tepsiji

Što bi rekao Lenon: give man a chance
larisa_bg larisa_bg 16:55 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann
ne moremo se mi takmičit' s vašijem govornicima i besednicima, nema šanse... znam ja to moj Dok...


da, baš blago nama


čujem naljutili ste Ruse s nekakvijem bilbordom

c, c, c...
docsumann docsumann 17:08 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

a možda jednostavno nikad nije probao krompir u tepsiji


da, baš! koliko god nekonvencionalan bio, ipak, imam i ja neke granice preko kojih nikad ne bih prešao
milisav68 milisav68 17:25 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

mirelarado
Мени је кромпир најлепши "на салату".

Prvo ga obariš sa sve korom, pa ga onako vrućeg oljuštiš, iseckaš na kolutiće, posoliš i jedeš dok možeš....

E onda, od onoga što nisi pojeo praviš salatu, sa lukom, sokom od limuna, i zelenišem - šta ti se nađe pod rukom....

A može i pire sa kajmakom....
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:32 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Prvo ga obariš sa sve korom, pa ga onako vrućeg oljuštiš, iseckaš na kolutiće, posoliš i jedeš dok možeš....


Možeš i da ga ispečeš u rerni, tako sa sve korom, pa onda rasečeš na pola, izdubiš sredinu, to pomešaš sa sirom, mlekom, puterom i belim lukom, pa napuniš polovine kora nazad, i opet u rernu, na još jedno 15/20 minuta pečenja…Za ove koji misle da ih neće strefiti šlog sa četrdeset godina, umesto putera mogu da naseckaju sitno slaninincu u tu smesu, po mogućnosti dimljenu na jabukovom drvetu.

Saša Zorkić Saša Zorkić 20:51 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

Čovek prosto ogladni od ovolike priče.
arianna arianna 21:02 28.11.2014

Re: upropastiše krompir



red sira ili kačkavalja, red slaninice ili pečenice, zaliti pavlakom ili maslinovim uljem, i to je to
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:42 28.11.2014

Re: upropastiše krompir

arianna,

Meden je. Sutra ćemo da probamo za doručak, ručak i večru. Mislim, treba testirati čestito, izvršiti analize...
mirelarado mirelarado 00:33 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

A može i pire sa kajmakom....


Или са оном неутралном павлаком за кување + першун + мало белог лука. Рајски.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:04 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

red sira ili kačkavalja, red slaninice ili pečenice, zaliti pavlakom ili maslinovim uljem, i to je to

emsiemsi emsiemsi 08:37 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann
kad već moram da citiram premijera, nismo mi vreća za udaranje!


ok, onda ću i ja da posegnem za mudronjcima Sveta Marovića. no, prije toga, jedan savjet i jedno upozorenje - čuvaj se, korišćenje ovih riječi nikad ne prođe bez nusdefekata i kontraimplikacija:


ne priliči orlu ono što priliči kokoškama. ne kažem da sam ja orao, al' sigurno nisam ni kokoška.


Можда је коњ, или пак, волусина ?
emsiemsi emsiemsi 11:06 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

arianna


red sira ili kačkavalja, red slaninice ili pečenice, zaliti pavlakom ili maslinovim uljem, i to je to

Јеееееее !
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:43 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

arianna


red sira ili kačkavalja, red slaninice ili pečenice, zaliti pavlakom ili maslinovim uljem, i to je to



Krompir u svim varijantama, mljac.

Ovo je super, arijana, ja ga pospem iz pecnice sa belim lukom tek kratko kad je pecenje zavrseno da ne zagori (beli luk) i ne bude gorak.
Pa maslinovo ulje odozgo iz mlad sir i zelenu salatu preko nje iscedjen limun.


blogovatelj blogovatelj 19:12 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

i to udarci iz Crne Gore, postojbine pršute


Jašta. Mleci od njih preuzeli i papicu i ime.

Prosciutto
docsumann docsumann 20:11 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

Mleci od njih preuzeli i papicu i ime.


Mlijeci
docsumann docsumann 20:14 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

emsiemsi
docsumann
kad već moram da citiram premijera, nismo mi vreća za udaranje!


ok, onda ću i ja da posegnem za mudronjcima Sveta Marovića. no, prije toga, jedan savjet i jedno upozorenje - čuvaj se, korišćenje ovih riječi nikad ne prođe bez nusdefekata i kontraimplikacija:


ne priliči orlu ono što priliči kokoškama. ne kažem da sam ja orao, al' sigurno nisam ni kokoška.


Можда је коњ, или пак, волусина ?


oposum, daždevnjak, mošusno goveče, karelijski gonič medvjeda ...?
mariopan mariopan 21:20 29.11.2014

Re: upropastiše krompir

docsumann

mesom


Јеси некад гледао како из месаре излазе све неки дебељушкасти и насмејани људи ....а из " шпајза здраве 'ране" све неки мршави и забринути,( ваљда броје колико калорија имају семенке које зобају? )
docsumann docsumann 12:00 30.11.2014

Re: upropastiše krompir

Јеси некад гледао како из месаре излазе све неки дебељушкасти и насмејани људи ....а из " шпајза здраве 'ране" све неки мршави и забринути,( ваљда броје колико калорија имају семенке које зобају? )




heh, pa ja mogu dva ta debela nasmejana pod ruku da nosim
Lord Greystock Lord Greystock 11:17 28.11.2014

Krompir u gaćama

Još jedna varijacija na temu i moj skromni doprinos

http://www.coolinarika.com/preview/recept/krompir-u-gacama/
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:37 28.11.2014

Re: Krompir u gaćama

Memorisano!
mariopan mariopan 15:01 28.11.2014

..:-)

Што је подсвест

Читам : " закључајте рерну" , поставите сто...

Добро, а где је упозорење да се ово једе само на сопствену одговорност?

Овако како је описано не може да не ваља.
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:00 28.11.2014

Re: ..:-)

Opasno jeste, ali valja.
docsumann docsumann 15:45 28.11.2014

kako ide ona brzalica...


ko pokopa popu krtole, ko pokopa popu krtole, ko pokoka kopu krpole ...
49 41 49 41 02:22 29.11.2014

Crni krompir

Znam da postoji, nedavno sam ga i jeo.



Crni pasulj, vrlo ukusan; koristim ga cesto.
Inace ljubitelj pasulja.



U Meksiku preko 350 vrsta pasulja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:08 29.11.2014

Re: Crni krompir

49 41
Znam da postoji, nedavno sam ga i jeo.



Crni pasulj, vrlo ukusan; koristim ga cesto.
Inace ljubitelj pasulja.



U Meksiku preko 350 vrsta pasulja.


Pasta od crvenog pasulja, na samurajski način. Pravili moj ortak, Japos, i ja, kad smo bili studenti, postdiplomci. I to smo specijalno skajpovali njegovu čukunbabu u Osaki da nam da recept (Mijamoto Musaši je bio nešto zauzet, reko nam samo, e, momci nemam vremena, pitajte Naovu babu). Sine, kuvali smo ga jedno 6 sati, onako olešeni od sakea i ćaletove prase, tad i nikad više, zamalo da mi gazdarica udeli pedalu koliko smo nasmrdeli kuću. Posle smo u lokalnoj azijskoj radnji našli već spremljen, vakumiran, bolji od ovog babinog. Kao TV dinner, samo samurajski.

I jedino čega se sećam je trik koji mi je pokazao drugar, da ako nešto hoćeš da zasladiš do jaja, ne vredi da dodaješ šećer, nema efekta. Nego rkneš malčice soli. To valjda nadraži receptore za slatko, i onda je turbo SLATKO.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:44 29.11.2014

Re: Crni krompir

Eh pasulj je posebna priča i zaslužuje poseban blog vrsnog stručnjaka
49 41 49 41 13:03 29.11.2014

Cele zime potrosismo

5 kg krompira, majka svojevremeno komentarise; dok je bivala preko zime kod mene.

Majko, mogli smo da "pristedimo"- prodjemo sa celih 3 kg.- tesih je.

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:48 01.12.2014

Kćerka uvela red...

... unas. Samo krompir i malo iseckane šargarepe i belog luka. Da smanjimo ritam odlaska kod doktora
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:12 01.12.2014

Re: Kćerka uvela red...

Znam, znam, nije lako ostati zdrav. Ali jednog dana nauka će naći način da svako može da jede opasna jela i da ostane zdrav, mlad i lep :)
larisa_bg larisa_bg 23:14 01.12.2014

Re: Kćerka uvela red...

Saša Zorkić
Znam, znam, nije lako ostati zdrav. Ali jednog dana nauka će naći način da svako može da jede opasna jela i da ostane zdrav, mlad i lep :)


To će da se desi kad ovi tvoji sa zvezda siđu i daju nam recept za večnu mladost i vitkost...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana