Ljudska prava

"NESTALE BEBE" - ŠTA TO BEŠE EMPATIJA?

Freedom of Information RSS / 25.11.2014. u 12:36

Autor: Rodolјub Šabić

Mediji se ovih dana opet mnogo bave slučajem "nestalih beba". Aktuelna je vest o formiranju neke komisije koja bi trebala da se bavi tim "slučajem", što me neminovno, podsetilo na slične "vesti" kojima su se mnogi mediji bavili pre otprilike 4 i po godine.

I tada su prenosili vest da će u Narodnoj skupštini Republike Srbije biti formirana radna grupa sa zadatkom da pripremi zakon koji treba da stvori pretpostavke za rešavanje brojnih otvorenih pitanja u vezi sa problemom „nestalih beba“. Predsednica Skupštine je, najavlјujući formiranje te radne grupe, iznela da je neposredan povod za to bilo ukazivanje Poverenika za informacije na opravdano nezadovolјstvo značajnog broja roditelјa. Iako sam tu, korektnu, opasku predsednice Skupštine doživeo kao satisfakciju za nastojanje da pomognem grupi lјudi pogođenih nesretnim slučajem, ona me i podsetila na nešto što je verovatno najružnija stvar u poslu kojim se bavim – na česte „susrete“ sa primerima neshvatlјive lјudske bezobzirnosti. Sticaj okolnosti je hteo da me, na to podseti jedna tada aktuelna (reč je o 2010.) "priča" iz moje prakse koja je i tematski i vremenski koincidirala sa "formiranjem radne grupe" za "rešavanje slučaja nestalih beba".

Ta, po mnogo čemu neobična priča, započela je davno, pre više godina, kad je NN upućena na izdržavanje zatvorske kazne u jednu zatvorsku ustanovu u unutrašnjosti. Na izdržavanju kazne ostala je u drugom stanju, a i vreme za porođaj je dočekala u zatvoru. Za tu priliku prebačena je iz zatvora u lokalnu bolnicu, u porodilište, gde je rodila sina. Nažalost, sreću su odmah pomutile vesti da zdravlјe deteta nije dobro, a potom i da je veoma loše. Rečeno joj je da će zbog toga dete morati da bude prebačeno u Beograd. Ona ga „naravno“ nije mogla pratiti i vraćena je u zatvor. Uskoro je dobila vest da je dete umrlo.

Kasnije, po izlasku iz zatovra, je na različite načine pokušavala da dođe do informacija o detetu. Bezuspešno je obijala pragove lokalne bolnice, opštine, matične službe, ko zna koga sve. Konačno je došla na ideju, da informacije zatraži od Medicinskog fakulteta u Beogradu, odnosno od Instituta za patologiju u njegovom sastavu.

Podnela je uredan zahtev, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Izostao je bilo kakav odgovor, njen zahtev je ignorisan. Po proteku roka od 15 dana podnela je žalbu Povereniku. On je u skladu sa zakonom žalbu dostavio fakultetu da se izjasni o navodima žalbe. Opet ćutanje. I kako je zahtev NN bio potpuno legitiman i sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama i sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti  usledilo je rešenje kojim je naloženo Medicinskom fakultetu, Institutu za patologiju u Beogradu da najdocnije u roku od 5 dana „obavesti NN da li poseduje zapisnik o obdukciji i obdukcioni nalaz kao i dokumente iz kojih se može saznati ko je i kada, posle obdukcije, preuzeo leš njenog novorođenčeta..., te da joj ukoliko te dokumente poseduje dostavi kopije istih.“

O čemu se zapravo radi? Sa formalnog stanovišta to je očigledno, nesporno. Fakultet krši zakon, a njegovo (ne)postupanje je zakonom utvrđen kažnjiv prekršaj. Ali, kako stvari stoje sa suštinskog stanovišta? O čemu se, u tom kontekstu, radi? O prikrivanju krađe deteta? Ili „samo“ o tome da su, usled "reda" u našim arhivama, dokumenta uništena ili zagublјena. I ako, prihvatimo kao verovatniju ovu drugu pretpostavku, neka nezaobilazna pitanja zahtevaju odgovore. Kako je moguće da za svo vreme niko od odgovornih na Medicinskom fakultetu ne nađe za shodno da napiše bar jednu jedinu rečenicu: „Žao nam je, ali nemamo dokumenta koja tražite.“ Da li za to uopšte postoji prihvatlјivo objašnjenje? Kako je moguće ne razumeti da se ovakvim (ne)postupanjem postojeće sumnje nezavisno od toga da li su ili ne zaista osnovane, neodgovorno pothranjuju?

Neminovne su asocijacije na nedostatak obzira za tuđi gubitak, bol i patnju, ravnodušnost, odsustvo empatije, hladni, prezrivi, bezosećajni i netaktični odnos prema lјudima. Gorku dozu ironije ovom slučaju dodaje činjenica da bi ove pobrojane fenomene, sasvim izvesno, baš lјudi sa Medicinskog fakulteta, posebno oni kojima je psihologija specijalnost ocenili, (to stoji u mnogim medicinskim udžbenicima) kao zabrinjavajuće sa stanovišta psihopatije.

Nezavisno od (ne)umesnog izjednačavanja fenomena psihološke i socijalne prirode, u ovom i generalno svim slučajevima "nestalih beba" nameće se pitanje - kako oceniti prisustvo ovih fenomena u „komunikaciji“ javnih institucija sa građanima? Kao „prirodan deo ambijenta“, nešto što se može tolerisati? Ili, kao nešto što, bezuslovno, što pre, moramo potpuno potisnuti iz odnosa javnih institucija prema građanima.

Ne bi trebalo da je teško naći pravi odgovor. Ali, nažalost, očito, teško je.



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

larisa_bg larisa_bg 14:29 25.11.2014

Čudan slučaj

Ovaj slučaj koji navodite je veoma čudan. Ako je zatvorenica, kako kažete, tokom odsluženja kazne ostala u drugom stanju, to jedino može da znači da ju je posećivao muž i da je imala dozvoljene posete te vrste. Dakle, pošto je očigledno imala muža, zašto bolnica nije njemu predala telo umrlog deteta? Zašto se ne zna gde je beba, ako je dete imalo oca na slobodi u tom trenutku?
reanimator reanimator 15:08 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Ako je zatvorenica, kako kažete, tokom odsluženja kazne ostala u drugom stanju, to jedino može da znači da ju je posećivao muž i da je imala dozvoljene posete te vrste

Nije to jedino. Možda se zagledala u čuvara.
larisa_bg larisa_bg 15:14 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

reanimator
Ako je zatvorenica, kako kažete, tokom odsluženja kazne ostala u drugom stanju, to jedino može da znači da ju je posećivao muž i da je imala dozvoljene posete te vrste

Nije to jedino. Možda se zagledala u čuvara.


Nema muških čuvara u ženskim zatvorima. Oni su samo napolju, sa oružjem.
To jest u jednom ženskom zatvoru koji imamo, u Požarevcu.
reanimator reanimator 15:18 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Nema muških čuvara u ženskim zatvorima. Oni su samo napolju, sa oružjem

Domar, bravar, elektičar...upravnik.. :)
Mislim, mogu ja da razvijam scenario do sutra, ali da ne trolujemo temu :)
Mene zanima da li je Rešenje poverenika obavezujuće, ne samo za ovaj slučaj, nego generalno? Šta ako fakultet ni posle naloga nije dostavio dokumentaciju? A ako jeste, je l predvidjena neka kazna za stranu koja traženu dokumentaciju dostavi tek nakon reakcije poverenika?
larisa_bg larisa_bg 15:27 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Da, ne treba da trolujemo, tema je zaista ozbiljna i suviše tužna.

Dešavalo se, kako sam čitala u novinama, i regularnim bračnim parovima, u bolnicama i porodilištima, da im samo kažu da im je beba umrla na porođaju i posle ne mogu da vide telo svoje bebe... Meni to uopšte nije jasno.
Hansel Hansel 16:27 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

larisa_bg
Dakle, pošto je očigledno imala muža, zašto bolnica nije njemu predala telo umrlog deteta?

Ово можеш да питаш и у вези са свим другим случајевима несталих (наводно умрлих) беба. Чак и једна позната оперска певачица носи тај терет (јавно је била говорила о томе), не знам да ли је укључена у акције родитеља који траже истину.
larisa_bg larisa_bg 16:57 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Hansel
larisa_bg
Dakle, pošto je očigledno imala muža, zašto bolnica nije njemu predala telo umrlog deteta?

Ово можеш да питаш и у вези са свим другим случајевима несталих (наводно умрлих) беба. Чак и једна позната оперска певачица носи тај терет (јавно је била говорила о томе), не знам да ли је укључена у акције родитеља који траже истину.


Pa da, znam to.

Bilo bi dobro da znamo da li postoji neki zakon po kom bolnice imaju pravo da koriste tela mrtvorođenih beba recimo za ispite studenata medicine ili za neke druge namene. Ja ne verujem da takav zakon postoji, ali ako postoji, barem da znamo...

Kakva je uopšte procedura ako nekome, daleko bilo, stvarno umre dete na porođaju? Da li se telo deteta dobije da ta osoba može da ga sahrani? Da li možeš da sahraniš bebu koja nije ni zavedena u dokumente, nije zvanično dobile ime, nema krštenicu, kako to ide? (jao ovo je strašno morbidno izvinjavam se, ali ima veze sa temom)
Hansel Hansel 17:12 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Нико нема права да користи било чије тело без сагласности породице или без дате сагласности за живота, колико знам. Некада давно (био сам у основној школи) питао сам једну студенткињу медицине ко су људи чија тела користе на часовима анатомије. Одговорила је да су то углавном "социјални случајеви". Ако је и тако било, мислим да ни у оној држави то није могло бити без нечије сагласности. Ако неко зна какав је закон био тада (и за умрле бебе), нека јави.

Чуо сам да се у случајевима смрти бебе родитељи данас питају да ли желе да преузму тело или да се оно третира као медицински отпад (можда има неки примеренији израз).
chitach chitach 18:09 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Kakva je uopšte procedura ako nekome, daleko bilo, stvarno umre dete na porođaju? Da li se telo deteta dobije da ta osoba može da ga sahrani? Da li možeš da sahraniš bebu koja nije ni zavedena u dokumente, nije zvanično dobile ime, nema krštenicu, kako to ide? (jao ovo je strašno morbidno izvinjavam se, ali ima veze sa temom)


Ovo i mene interesuje. Nije morbdino, pomoglo bi nam/mi da pojacam/odagnam sumnju da je tako nesto kao kradja novorodjenceta i prodaja istog uopste moguce. Nije nas ( blogera , javnosti ) posao da istarrzujemo slucaj, posao je javnog tuzioca i policije, ali svi znamo kako se sve diglo na noge kada je javnost posumnjala da u slucaju " Brankovog mosta " drzava nekoga krije. Siguran sam da policija nebi tako reagovala.
Roditelj sam, bio sam prisutan na rodjenju oba djeteta, jos uvijek ne mogu ( mozda ne zelim ) da vjerujem da je tako nesto bilo moguce, bar sto se tice bivse Jugoslavije. Tako nesto uraditi u jednoj bolnici zahtjeva zavjeru bar tri cetiri osobe ( ukljucujuci i lekara ), da toliko godina nikome ne proradi savjest bar u jednom slucaju .
Isto tako bilo bi dobro znati da li uopste postoji ijedna pravoznazna presuda sa dokazanom kradjom novorodjenceta u bolnici ?
Meni je to i dalje nevjerovatno . Ipak ne govorimo ovde o zemljama " treceg svijeta".
Freedom of Information Freedom of Information 19:06 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Ako je zatvorenica, kako kažete, tokom odsluženja kazne ostala u drugom stanju, to jedino može da znači da ju je posećivao muž i da je imala dozvoljene posete te vrste

Bez uvrede ali zaista teško mi je da poverujem da Vi zaista verujete da je to jednia mogućnost da se "prave" deca.
milisav68 milisav68 19:26 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

chitach

Roditelj sam, bio sam prisutan na rodjenju oba djeteta, jos uvijek ne mogu ( mozda ne zelim ) da vjerujem da je tako nesto bilo moguce, bar sto se tice bivse Jugoslavije.

Ma bilo je, samo nije bilo u medijima.

U mom mestu se početkom sedamdestih obesio ginekolog zbog toga.

A inače se roditelji pitaju da li žele da preuzmu telo bebe ili da se bolnica pobrine za to (šta god to značilo), kao i da imaju pravo da vide telo bebe, ako ne žele da ga sami sahrane.


larisa_bg larisa_bg 20:46 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Freedom of Information
Ako je zatvorenica, kako kažete, tokom odsluženja kazne ostala u drugom stanju, to jedino može da znači da ju je posećivao muž i da je imala dozvoljene posete te vrste

Bez uvrede ali zaista teško mi je da poverujem da Vi zaista verujete da je to jednia mogućnost da se "prave" deca.


Naravno da sam načula ponešto o tome da se deca mogu napraviti i van braka.

Ja sam, naime, pretpostavila da se U ZATVORU, TOKOM ODSLUŽENJA KAZNE ne može zatrudneti na drugi način osim u bračnoj poseti, s obzirom na to da znam da u zatvoru u Požarevcu nema ni muških čuvara.

I uostalom, to sam pomenula samo zbog toga što me je zanimalo zašto dete nije predato ocu, ako je već majka u zatvoru. Kako je zatrudnela, to ovde nije bitno i nema potrebe da karikirate to što sam rekla.
Na ovom blogu su postavljena mnoga ozbiljna pitanja, a vi se od svega toga osvrćete samo na ovo - TO je zaista neobično.
Freedom of Information Freedom of Information 21:01 25.11.2014

Re: Čudan slučaj


Ja sam, naime, pretpostavila da se U ZATVORU, TOKOM ODSLUŽENJA KAZNE ne može zatrudneti na drugi način osim u bračnoj poseti, s obzirom na to da znam da u zatvoru u Požarevcu nema ni muških čuvara.

Pogrešno ste pretpostavili,može,sasvim izvesno.
Na ovom blogu su postavljena mnoga ozbiljna pitanja, a vi se od svega toga osvrćete samo na ovo - TO je zaista neobično.

Nisam ja,Vi ste se osvrnuli na ovo u stvari efemerno pitanje,ja sam samo kad ste Vi već to uradili odgovorio. Mislim da to nije neobično već potpuno logično.
larisa_bg larisa_bg 21:41 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Freedom of Information

Ja sam, naime, pretpostavila da se U ZATVORU, TOKOM ODSLUŽENJA KAZNE ne može zatrudneti na drugi način osim u bračnoj poseti, s obzirom na to da znam da u zatvoru u Požarevcu nema ni muških čuvara.

Pogrešno ste pretpostavili,može,sasvim izvesno.
Na ovom blogu su postavljena mnoga ozbiljna pitanja, a vi se od svega toga osvrćete samo na ovo - TO je zaista neobično.

Nisam ja,Vi ste se osvrnuli na ovo u stvari efemerno pitanje,ja sam samo kad ste Vi već to uradili odgovorio. Mislim da to nije neobično već potpuno logično.


Ne vidim čime sam izazvala vašu aroganciju. (Znam, znam, sad ćete kazati da niste arogantni, ali zapravo jeste. Možda vam je samo loš dan.) Sasvim pristojno učestvujem na ovoj temi, koju smatram važnom. Nema nikakve potrebe da tako razgovarate sa ljudima zbog kojih ste (pretpostavljam) ovde i koji poštuju vaš rad. Neću više pričati o tome, ne bih da uzurpiram temu. U svakom slučaju, ima dosta pitanja koje smo već postavili pa bi bilo lepo da odgovorite na neka, ako znate odgovore.
Freedom of Information Freedom of Information 22:07 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Ne vidim čime sam izazvala vašu aroganciju.

Oprostite ali zaista ne razumem da u bilo čemu što sam rekao prepoznajete bilo kakvu aroganciju.
Sasvim pristojno učestvujem na ovoj temi,

Nisam sporio pristojnost već tvrdnju da žene mogu ostati trudne samo sa ..
. Nema nikakve potrebe da tako razgovarate sa ljudima zbog kojih ste (pretpostavljam) ovde i koji poštuju vaš rad.

Zaista cenim,znači mi, to što poštujete moj rad ali, najskrenije,ne razumem šta u mom komentaru doživljavate kao nekorektno.I na šta,posle svega što sam uradio,dugujem odgovore.Ali kako god bilo,ako sam Vas bilo čim povredio,nisam to želeo i žao mi je.
reanimator reanimator 22:10 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Nisam ja,Vi ste se osvrnuli na ovo u stvari efemerno pitanje,ja sam samo kad ste Vi već to uradili odgovorio. Mislim da to nije neobično već potpuno logično.

Da udje u zapisnik da je sam ja tu rečenicu izvukao iz konteksta i očigledno odvuako priču na drugu stranu. Guilty as charged
A i mene zanima odgovor na ono što je larisa u stvari pitala i što je neobično važno za ceo "slučaj" : da li je ta žena ostala u drugom stanju nakon što je muž posetio. Jer ako jeste, onda je potpuno logično pitanje gde je otac u celoj priči.
Mislim, ne možemo baš svi da podjemo od pretpostavke da je otac električar, to sam se ja malo zezao, a sad pokušavam da nas vratim u ozbiljan razgovor.
Freedom of Information Freedom of Information 22:30 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

A i mene zanima odgovor na ono što je larisa u stvari pitala i što je neobično važno za ceo "slučaj" : da li je ta žena ostala u drugom stanju nakon što je muž posetio.

Mislio sam (izgleda pogrešno) da je sasvim očigledno da nije imala muža,da nije neophodno da tu činjenicu posebno naglašavam. Inače ne znam da li Vam je poznato,u Srbiji preko 25% dece žene začinju s ljudima koji im nisu muževi.
reanimator reanimator 22:37 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Mislio sam (izgleda pogrešno) da je sasvim očigledno da nije imala muža,da nije neophodno da tu činjenicu posebno naglašavam. Inače ne znam da li Vam je poznato,u Srbiji preko 25% dece žene začinju s ljudima koji im nisu muževi.

Ajde što sam se ja u svojim pretpostavkama odmah uhvatio za domara kao glavnog osumnjičenog, ali vi..?
Nego, da ne krivimo Larisu što je tradicionalista i što se svoju pretpostavku bazirala na preostalih 75%, bar smo otklonili jednu dilemu, a ostaje još hiljadu pitanja na ovu temu.
qqriq qqriq 22:45 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Inače ne znam da li Vam je poznato,u Srbiji preko 25% dece žene začinju s ljudima koji im nisu muževi.


Quote of a Day
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:49 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

I uostalom, to sam pomenula samo zbog toga što me je zanimalo zašto dete nije predato ocu, ako je već majka u zatvoru

npr, ako ga otac ne priznaje, kako mogu da mu ga predaju?
Hansel Hansel 23:51 25.11.2014

Re: Čudan slučaj

Ма, све и да га не признаје и да се уопште не зна ко би могао бити, не може бити да нема трага једном људском бићу које се родило и наводно умрло у државној установи. Родољуб је пре 5-6 година писао о оцу који такође није могао да нађе било какав административни траг о свом детету чије је тело наводно кремирано.
hajkula1 hajkula1 02:27 26.11.2014

Re: Čudan slučaj

larisa_bg
Dakle, pošto je očigledno imala muža, zašto bolnica nije njemu predala telo umrlog deteta? Zašto se ne zna gde je beba, ako je dete imalo oca na slobodi u tom trenutku?



Nije bilo po proceduri da se mrtvorođene bebe ili umrle po rođenju u porodilištu, daju roditeljima.

Moji roditelji su pre mene... izgubili bebu.
hajkula1 hajkula1 12:18 26.11.2014

Re: Čudan slučaj

milisav68
chitach

Roditelj sam, bio sam prisutan na rodjenju oba djeteta, jos uvijek ne mogu ( mozda ne zelim ) da vjerujem da je tako nesto bilo moguce, bar sto se tice bivse Jugoslavije.

Ma bilo je, samo nije bilo u medijima.

U mom mestu se početkom sedamdestih obesio ginekolog zbog toga.

A inače se roditelji pitaju da li žele da preuzmu telo bebe ili da se bolnica pobrine za to (šta god to značilo), kao i da imaju pravo da vide telo bebe, ako ne žele da ga sami sahrane.





Bila je afera u Smederevskoj Palanci i Kragujevcu, 1974. se malo pisalo u novinama o tome, jedan doktor se ubio. Uzimali su bebama srž. Sve se brzo utišalo. Jel si na ovo mislio?

milisav68 milisav68 12:25 26.11.2014

Re: Čudan slučaj

hajkula1
Bila je afera u Smederevskoj Palanci i Kragujevcu, 1974. se malo pisalo u novinama o tome, jedan doktor se ubio. Uzimali su bebama srž. Sve se brzo utišalo. Jel si na ovo mislio?

Da.
mlekac mlekac 12:47 26.11.2014

Re: Čudan slučaj

chitach

Roditelj sam, bio sam prisutan na rodjenju oba djeteta, jos uvijek ne mogu ( mozda ne zelim ) da vjerujem da je tako nesto bilo moguce, bar sto se tice bivse Jugoslavije.


Ja verujem da je moguće.

Fala Bogu, nije mi se desilo ali...

Moj prvi porođaj je bio izuzetno težak i završio se totalnom anestezijom posle koje su me smestili u posebnu sobu i dva dana mi pod gomilom izgovora nisu donosili bebu.

Ne ulazim u to da li je to bilo medicinski ispravno ili ne - u glavnom, takva je tada bila praksa.

Da se, ne daj Bože, tada išta dogodilo sa bebom - pa prva ne bih poverovala da je to istina nego bih, verovatno, živela u ubađenju da ga je neko oteo.

U stvari, ja sam još onda posle dan i po digla ogromnu frku i insistirala da me odvedu da ga vidim u boksu - za svaki slučaj.

Pričam o vremenu pre nego što je kod nas "otkriven" Baby friendly i pre nego što su očevima dopuštali da prisustvuju porođaju ili da vide bebu dok je još u porodilištu.

Jednostavno, žena je tada bila sama i ostavljena na "dobru volju" medicinskog osoblja. Znam da bi po defoltu to trebalo da bude prijateljsko okruženje, ali, nažalost prečesto nije bilo takvo tako da ne vidim zašto ne bi, kao u svakoj profesiji, bilo onih koji bi pokušali da iskoriste sve moguće propuste koji su tada postojali za sopstvenu korist.

Seti se samo da su postojali dokazani slučajevi mešanja beba. Ni to nije smelo da se dogodi a događalo se.
inco inco 08:18 27.11.2014

Re: Čudan slučaj

chitach
Meni je to i dalje nevjerovatno . Ipak ne govorimo ovde o zemljama " treceg svijeta".


Čisto fakata radi - blokovska podela sveta je davno napuštena (neki bi rekli da nikada zapravo nije ni postojala) ali čak i dok je postojala Srbija, kao deo SFRJ, je bila zemlja trećeg sveta. A Srbija (i SFRJ) je tada daleko više ličila na državu nego danas tako da sada možemo da se smatramo samo nečim 'gorim' od 'zemlje trećeg sveta'.

Doduše, i ako je odomaćeno, zemlja trećeg sveta uopšte ne mora da bude sinonim za raspad, nerazvijenost i generalnu bedu - da podsetimo, Švedska, Finska, Austrija, Švajcarska, Novi Zeland i mnoge druge prilično organizovane i razvijene države (i tada, a naročito sada) su bile kvalifikovane kao 'treći svet'.
hajkula1 hajkula1 18:49 27.11.2014

Re: Čudan slučaj

mlekac


...Jednostavno, žena je tada bila sama i ostavljena na "dobru volju" medicinskog osoblja...



...Seti se samo da su postojali dokazani slučajevi mešanja beba. Ni to nije smelo da se dogodi a događalo se...





Jedan od mnogih primera


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/451991/Naseg-Srdana-zivog-sahranjuju




zilikaka zilikaka 19:51 25.11.2014

12

Kako je moguće da za svo vreme niko od odgovornih na Medicinskom fakultetu ne nađe za shodno da napiše bar jednu jedinu rečenicu: „Žao nam je, ali nemamo dokumenta koja tražite.“


Lako.
Kod nas je uvrežena navika da se ništa ne radi dok te BAŠ ne nateraju. I to BAŠ BAŠ.

Što bi se neko petljao u takve stvari i bilo šta pisao?!

Mislim da na Fakultetu baš i nema nekog kome je to direktno dužnost, da mu stoji u opisu radnog mesta, i eto prostora za izbegavanje.
Ako i ima, taj treba da pregleda arhivu, pa da posle bude pozivan i prozivan šta je video i zašto nečeg nema ili ima....

Ovako, nema odgovora - nema problema.
Hansel Hansel 22:34 25.11.2014

Re: 12

Зили, људи неретко морају да моле, траже, вуку за рукав патологе да им после месец дана или више од извршене обдукције издају налаз. А нормалан рок не би смео да буде дужи од 7-10 дана -- тако је рекао, колико се сећам, др Зоран Станковић. Ако неко то зна, он зна.

Све се своди на отаљавање, забашуривање, замарање оних који би да потраже правду, а можда је некад у питању "само" обична лењост и индоленција.
Hansel Hansel 22:45 25.11.2014

Re: 12

И, да додам -- управо вечерас слушам причу из блиског окружења о породиљи која је због компликација послата у Београд (с великим кашњењем), а да нико није обавестио породицу о томе, случајно се затекли баш у том тренутку када су је "паковали" за транспорт.

Фасцикла с њеним медицинским налазима пре трудноће нестала је из болнице.

Уз то су дете хтели из породилишта да пребаце на Дечје одељење, где су болесна деца, јер "мајка није ту". Упркос свему што смо и на Блогу сазнали и што сам видео и чуо својим очима и ушима, поново не могу да верујем.
mlekac mlekac 12:57 26.11.2014

Re: 12

Hansel
Зили, људи неретко морају да моле, траже, вуку за рукав патологе да им после месец дана или више од извршене обдукције издају налаз. А нормалан рок не би смео да буде дужи од 7-10 дана -- тако је рекао, колико се сећам, др Зоран Станковић. Ако неко то зна, он зна.

Све се своди на отаљавање, забашуривање, замарање оних који би да потраже правду, а можда је некад у питању "само" обична лењост и индоленција.


Nedavno sam imala posla s patolozima. Ne zbog obdukcije, nego zbog jedne biopsije i revizije iste.

I baš oko revizije je bilo zabavno.

Prvo nisu hteli da je rade dok ne pitaju šeficu "imaju li potrebnih preparata". Pošto sam otišla i lično dobila odobrenje nevoljno su uzeli već gotove pločice (ne znam za šta li su im uopšte preparati trebali kad su pločice već bile preparirane) i rekli mi da zovem za nedelju dana da vidim kad će biti rezultati.

Posle pet dana neka spodoba se preko telefona izdrala na mene da se na rezultate MORA čekati najmanje tri nedelje.

Sutradan sam otišla kod iste one šefovice - žena uzela pločice, stavila ih pod mikroskop i posle DESET MINUTA mi dala otkucan izveštaj!

Znači - može, ali...

BTW Verovatno da ima procedura koje moraju da traju po nekoliko dana, ali fakat je da je, prečesto, u pitanju čista aljkavost.
tetkino tetkino 09:59 26.11.2014

Садисти

Јутро. 7 сати. 1000 људи испред Клиничког центра, неки устали у 3 или 4 да се укрцају на аутобусе за Београд, да закажу преглед, контролу...

5 шалтера ради, али споро иде. У 8 сати хаос. За неколико лекара већ попуњени термини.
Људи очајни, не занају шта да раде. Неки бесне, неки плачу, неки резигнирано иду кућама, неки се свађају, неки јуре лекаре, сестре да моле, траже...

Око пола 9 пада нова одлука - заказујте и јануар. Али шта сад да раде ови који су изашли из реда, кад су им рекли нема више - ништа станите поново.

9 сати - човек резигнирано показује папир на коме пише да му је заказана контрола 15-ог јануара. Тад ће сазнати да ли има или нема рак, а до тад...

На сајту КЦС пише:

Prvi specijalistički pregled pacijent zakazuje lično sa medicinskom dokumentacijom: uput izabranog lekara i izveštaj lekara specijaliste iz doma zdravlja (kardiologa, neurologa-neuropsihijatra ili interniste).

Zakazivanje prvih specijalističkih pregleda obavlja se svakog radnog dana (sem subote) od 7.00 do 10.00 časova i to lično na šalterima za zakazivanje.

Kontrolni specijalistički pregledi mogu se zakazivati svakog radnog dana (sem subote) telefonom, ličnim dolaskom, i na imejl adresu.

Brojevi telefona za zakazivanje kontrolnih specijalističkih pregleda su:
- pre podne u terminu od 10.00-15.00 časova – 011/3663674, 011/3663207, 011/3663208, 011/3663214, 011/3663958,
- posle podne u terminu od 15.00-19.00 časova je samo na broj 011/3663208.
Za pozive iz inostranstva ispred broja telefona birati broj 00381.

Imejl adresa za zakazivanje kontrolnih specijalističkih pregleda zakazite.kontrolu@kcs.ac.rs
Pri zakazivanju putem mail adrese navesti: matični broj, ime i prezime lekara kod kojeg će se kontrola obaviti, naziv odeljenja (urologija, nefrologija, gastroenterologija, kardiologija i itd.) i broj telefona.

Pacijenti koji dolaze iz drugih filijala, odnosno iz unutrašnjosti RS u cilju obavljanja prvog specijalističkog pregleda „ne zakazuju“ se, odnosno bivaju pregledani istog dana.


У пракси заказивање се обавља једном у месецу, ови из унутрашњости нек изволе па дођу, на телефоне се нико не јавља, а ако се и јаве и закажу вам преглед, нема никаквог трага да сте заказали, па врло често испаднете будала кад дођете у заказано време.

Постоје и једнорози који тврде да су успели да закажу мејлом.

Живимо у XXI веку у коме је неком садисти дозвољено да мрцвари старе и болесне, да их по зими довлачи да чекају сатима у редовима да би можда заказали преглед.

Очигледно је за нас технологија XXI века далека будућност, пошто нисмо у стању да уведемо СМС број или мејл који ради на који би пацијенти могли да пошаљу своје податке и тако закажу преглед. Хуманије и за пацијенте и за особље, а и остаје писани траг, да после не буде забуне ко је како чуо и написао.

Чему ово што раде?
Који зли духови се хране агонијом умирућих?
Постоји ли неко ко би им стао у крај?
Ово дефинитивно није питање новца, ово је питање воље.

larisa_bg larisa_bg 10:21 26.11.2014

Re: Садисти

tetkino

Постоји ли неко ко би им стао у крај?
Ово дефинитивно није питање новца, ово је питање воље.


Fantastično je ovo što si napisao!!! (Ali da sad ne citiram celo, mada mislim na ceo tekst.) Tužno i fantastično i istinito. Sadisti je prava reč.

Na neki način, svi koji rade sa puno ljudi, pre ili kasnije postaju sadisti (izgleda da je u prirodi ljudi da ne podnose druge ljude), ali kad to rade u medicinskim ustanovama, onda je posebno strašno.
mlekac mlekac 13:02 26.11.2014

Re: Садисти

tetkino
Јутро. 7 сати. 1000 људи испред Клиничког центра, неки устали у 3 или 4 да се укрцају на аутобусе за Београд, да закажу преглед, контролу...

5 шалтера ради, али споро иде. У 8 сати хаос. За неколико лекара већ попуњени термини.
Људи очајни, не занају шта да раде. Неки бесне, неки плачу, неки резигнирано иду кућама, неки се свађају, неки јуре лекаре, сестре да моле, траже...



Slično iskustvo iz Zemunske.

Do jula se određeni specijalistički pregled zakazivao samo poslednje nedelje u mesecu.

U julu su to promenili na JEDAN DAN.

I nema veze da li je nekom pregled hitan - ko ti kriv što si se razboleo dva dana posle termina - čekaj sledeći mesec, pa ako preživiš specijalista će možda i da te pregleda.

EDIT:
Posledica je da "oni koji znaju" i ne čekaju pregled u ambulanti nego svakog božjeg dana u vreme posle vizite gomila ljudi čuči ispred ulaza na bolničko odeljenje u lovu na specijaliste.
tetkino tetkino 14:13 26.11.2014

Re: Садисти

mlekac

Posledica je da "oni koji znaju" i ne čekaju pregled u ambulanti nego svakog božjeg dana u vreme posle vizite gomila ljudi čuči ispred ulaza na bolničko odeljenje u lovu na specijaliste.


Управо то је и савет медицинске сестре на шалтеру - вама ако не буде добро или вам резултати буду лоши, а ви се распитајте кад вам доктор ради па дођите тад.
Сачекајте, можда вас и прими.

У преводу, ако мислиш да имаш рак или другу по живот опасну болест или стање, најбоље да сам уловиш лекара. Ко је превише уморан да лови, превише је уморан и да живи.

Али то су хитна стања. Зашто је неопходно да се у другој деценији XXI века ишта игде заказује лично, на шалтеру, а не редовне контроле.
Ако КСЦ већ предвиђа могућност заказивања телефоном или електронском поштом, зар је заиста немогуће то и спровести у дело, на хуман и функционалан начин.

Коме требају слике умирућих људи који се онесвешћују у редовима за заказивање?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:36 26.11.2014

Re: Садисти

Sadisti je prava reč.

pa ako smo zaboravili koji je nivo sadizma u pitanju kod medicinskog osoblja različitih kategorija, nek se malo obnovi gradivo kod krugoline na blogu, na temu porođaja u srbiji.

ponekad stvarno pomislim da bi odsecanje ruke bila adekvatna kazna.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:40 26.11.2014

Re: Садисти

Коме требају слике умирућих људи који се онесвешћују у редовима за заказивање?

pa medicinskim radnicima, da pokažu kako ih nema dovoljno zaposlenih (što je tačno). kad pozapošljavaju tih obećanih 600 ljudi, baš me zanima kako će sve da izgleda...
a šta je bilo sa onim da ako u toku jednog meseca ne uspeš da zakažeš lekara ili snimanje, to obaviš privatno, pa ti refundiraju troškove? jel to ukinuto?
qqriq qqriq 19:08 26.11.2014

Re: Садисти

Зашто је неопходно да се у другој деценији XXI века ишта игде заказује лично, на шалтеру




e TO ja stalno pitam, ludim od toga!
49 41 49 41 04:29 27.11.2014

Humanizam i "renesansa"

(istinita prica od pre 30-40 g.) - bar tako pisahu.

Vracao se covek sa Kosmaja iz vikendice. On, zena i dva sina u autu.
Nadomak Beograda pored puta lezi trudnica i previja se od bolova.

Humanista iskoci iz auta, poveze je pravo u tada cuvenu Klinicko Akusersku bolnicu.

Ko je otac deteta, pitali trudnicu posle hitnog porodjaja?
Covek koji me ja dovezao!

Ma nisam ljudi, samo sam hteo da pomognem "nesrecnoj" trudnici!

Sudski proces, dokazivanje ocinstva, analiza spermograma - spermogram mrtav!
Njegova dva sina, koja odgaja - nisu njegova!
Od dva druga - razlicita muskarca, ali nisu njegova.

Razvod, ... i tako dalje i tako blize.

Pomazi drugima - ne valja.
Ne pomazi im, opet ne valja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana