Društvo| Obrazovanje| Život

Ministre, osećate li Vi miris dunja?

nurudin RSS / 14.11.2014. u 23:07

 

Био је највиши у разреду. Месецима је носио једну исту јакну и ципеле за два броја веће. Поглед празан. Речи неме. Родитеље нико није познавао. Нису се одазивали на позиве одељењског старешине, педагога, директора. Колегиница упорна, посвећена свом позиву, решена да не штедећи себе помогне. После наставе одлази до села у којем је живео Мута. (Надимак су му наденули другови из одељења. Болно, али истинито – деца често забораве шта је то емпатија.) Испред куће затиче мајку чије грубе руке причају своју причу – тежачку, злосрећну, недовршену. Како започети разговор? „Знате“, запита колегиница, „Ваш син не проговара“? Мајка слегну раменима и благородним гласом, помирљиво, констатова: „Знам! Једног дана је само заћутао. И тако... Шта би и имао да прича...“ Након што је још једном одмерила колегиницу од главе до пете, окренула јој је леђа и ушла у оронулу кућу.

Препричава колегиница касније читав догађај присећајући се тупог бола који је том приликом осетила и позива за помоћ који није изговорен, али који се иза затворених врата дао наслутити. Колегиница, напротив, није окренула леђа проблему, нити се осетила повређеном или увређеном, и поред озбиљних здравствених проблема које је имала, упушта се у борбу не знајући ни праве методе, ни облике рада, ни циљеве, ни исходе. Самоиницијативно ангажује психолога, педагога, дефектолога, социјалног радника – о свом трошку вози ученика код бројних стручњака, испробавају разноразне терапије... Он и даље ћути, али она не одустаје. Битка је трајала скоро годину и по дана. Коначно је проговорио – његово ћутање крило је дубоку трауму. Било је потребно много стрпљења. Колегиница му је даровала оно најдрагоценије – своје време.  

Последњи дан у школи, припрема за седницу, зборница пуна наставника. На вратима наставничке канцеларије појављује се сићушна жена, видно збуњена и уплашена, снисходљиво позива руком колегиницу да изађе на тренутак. Стоји на прагу зборнице, не жели да уђе. Из једног џепа вади три дуње, из другог шаку ораха. Дарује их колегиници, окреће се и одлази. У зборници мук. Сад смо сви ми заћутали. Осећао се само мирис дуња. Осећа се и данас.

Министре, многи од нас можда и јесу нерадници, неталентовани предавачи, забушанти, лењивци, али верујте да нема наставника који мирис дуња не осећа. Не постоји ниједан колега који није спреман да се бори за своје ученике. Мислите ли да је борба пријатна и угодна? Мислите ли да заиста немамо паметнија посла? Мислите ли да из сваке борбе излазимо као победници? Знате ли колико често се упуштамо у борбу иако знамо да ћемо бити поражени и понижени? Имамо ли право да се не боримо? Јесмо ли у обавези? Да ли знате колико пута смо од врата до врата молили полуписмене градске оце и разноразне функционере, контроверзне бизнисмене да уделе средства ученицима који су се пласирали на републичка такмичења? Молимо за путне трошкове како бисмо ученицима омогућили да учествују, да се такмиче, да одмере своја знања са вршњацима из земље и региона. Знате ли колико пута нисмо добили новац, па смо из свог џепа финансирали одлазак? Знате ли колико пута смо ризиковали и са ученицима проводили на путу и по двадесет сати јер нико није могао да издвоји десет хиљада динара како би ученици могли да преноће? Устанемо у 3.00 преко ноћи, крећемо са ученицима на пут, такмичење почиње у 10.00, траје до 12.00, проглашење победника у 20.00, крећемо назад око 22.00, стижемо у цик зоре. Мислите да нисмо осећали страх да нешто недајбоже крене наопако? Мислите ли да смо спавали док је возач возио? Не, све време смо се трудили да га анимирамо причом, како случајно не би задремао од премора, али смо притом водили рачуна да не будемо гласни како ученике не бисмо пробудили. Не жалимо се, министре, напротив – поносимо се. Међутим, да је на том путу случајно дошло до ма каквог проблема и сами знате да бисмо и ми наставници, а и директор кривично одговарали. Нисмо осећали страх, не осећамо га ни сада. Желели смо да ученицима пружимо шансу, да их мотивишемо насупрот ситему који их на сваком кораку саплиће. (И сами знате да многе колеге без дневница путују са ученицима, да ниједан наставник неће дозволити да ученик у његовом присуству плати сендвич или сок. Дакле, да не помислите случајно да наставници у Србији свој ризик материјално уновчавају.)

Знате ли, министре, да у Србији постоје наставници који не узимају дневнице када изводе ученичке екскурзије, и да новцем од дневница плаћају екскурзију ученицима који нису у могућности да финансирају екскурзију? Веома сам поносан што постоје колеге које оставе своју децу и своју породицу и пет-шест дана и ноћи бдију над туђом децом, настојећи да им свака екскурзија и излет остану у најлепшем сећању. О ризику да не говорим. О страху, нема потребе, разумеће све оне колеге које су макар једном извеле екскурзију.

Знате ли, министре, колико ученика нисмо успели да спасемо? Колико њих није више међу живима? Да ли мислите да се нисмо борили? Знате ли колико пута су нас ти исти ученици увредили, повредили, понизили, наљутили, расплакали? Знате ли колико пута смо се са њима смејали и плакали? Славили смо са њима лепе тренутке и саосећали у њиховом болу.

Ученици, уважени министре, забораве јединице, неоправдане, казне, али памте тренутке када смо били храбри, истрајни, тренутке када смо преузимали ризик, када смо били неустрашиви, када смо били битке чији исход нисмо могли да предвидимо. Ученици памте тренутке када смо стали испред њих, када смо им били ветар у леђа, када смо их подржали, па макар и сопствени положај довели у питање.

Уважени министре, не страхујемо ми што ћемо од екстерних евалуатора добити двојке (свака оцена се да поправити), што ћемо остати без дела норме, што ћемо бити проглашени технолошким вишком, не страхујемо ни од претњи које по кулоарима круже да ће нам се због штрајка још више умањити плата. Министре, нема страха – али има горчине. Бојим се да ћемо Вас памтити по томе што нисте одреаговали у моменту када су хајкачи кренули на нас. Ћутали сте кад су нас поливали блатом како би оправдали смањење плата. Нечињењем сте суделовали у обесмишљавању штрајкачких захтева. Министре, зар сте се уплашили? Зашто нисте подигли свој глас? Зашто сте пропустили прилику да се макар оградите од понижавајућих изјава министра привреде које су биле упућене на рачун просветних радника? Можда ниједан министар просвете није имао толику подршку од стране наставника као Ви, сви су гајили велике наде. Данас је већина наставника разочарана, али је пре разочарења велики део нас био очаран чињеницом да сте именовани на место министра – разочарани су морали бити очарани. Министре, морали сте да се борите, морали сте да изговорите НЕ, ма колико то не и немало много смисла. Морали сте, а нисте.

Министре, осећате ли Ви мирис дуња?

П. С. Колегиница је недавно срела Муту, не носи више исту јакну, купио је и нове ципеле, каже – прилично удобне и топле, јер су у Швајцарској зиме хладне...  

 

 

Atačmenti



Komentari (102)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mg.beeograd mg.beeograd 23:18 14.11.2014

Dunje

Hvala za sve napisano
nurudin nurudin 00:00 15.11.2014

Re: Dunje

mg.beeograd
Hvala za sve napisano


Хвала на читању.


emsiemsi emsiemsi 00:25 15.11.2014

Re: Dunje

nurudin
mg.beeograd
Hvala za sve napisano


Хвала на читању.



Поновићу још икс пута --- није ми тешко.
Дакле, друштво у којему не постоји свест да је Учитељ најзначајнији произвођач --- који производи нове људе --- је друштво слично нашему.
Перспективе развоја таквог друштва су сличне нашем - лоше.
Верујем да ће доћи време да Учитељ стекне место какво заслужује - најзначајније.
Верујем да ће доћи време да Учитељ не мора да се правда зато што буде плаћен дневницом за то што брине о нашој деци на екскурзији (зашто да нема плаћену дневницу када свако говно које иде на којекаве службене путеве има дневницу) !?
Да не дуљим --- за све што сам научио у животу заслужни су моји Учитељи - и зато им хвала.
Сами Учитељи треба да буду поносни на своје занимање !"
Ја им желим да смогну снаге да наставе колико год било тешко (ко ће, ако неће они), те да се не правдају којекавом башибозуку и калакурцији - него да буду самоуверени и свесни да раде најодговорнији могући посао.
nurudin nurudin 00:38 15.11.2014

Re: Dunje

ко ће, ако неће они


Ко ће их подржати, ако неће министар, петничар... Ко ће?
AlexDunja AlexDunja 23:28 14.11.2014

ma kakve dunje

ministar je seronja,
pristao na sve, sram ga bilo.

i da nikad više ne pomene petnicu u biografiji.
jer je toliko ušao u kutiju, da je blam za petnicu
što je uopšte i bio tamo.
nask nask 23:34 14.11.2014

Re: ma kakve dunje

Ministra i bratiju nazvati seronjom je prosto jedna teška uvreda. Mislim, uvreda za seronje.
nurudin nurudin 23:59 14.11.2014

Re: ma kakve dunje

AlexDunja
ministar je seronja,
pristao na sve, sram ga bilo.

i da nikad više ne pomene petnicu u biografiji.
jer je toliko ušao u kutiju, da je blam za petnicu
što je uopšte i bio tamo.



Дуња, ти увек замиришеш... :)

AlexDunja AlexDunja 00:10 15.11.2014

Re: ma kakve dunje


Дуња, ти увек замиришеш... :)

osim kad se ovako iznerviram pa lupam zapete gde im nije mesto:))))
srećom, pravopisna policija ne radi na tvom blogu
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:22 15.11.2014

Re: ma kakve dunje

AlexDunja
ministar je seronja,
pristao na sve, sram ga bilo.

i da nikad više ne pomene petnicu u biografiji.
jer je toliko ušao u kutiju, da je blam za petnicu
što je uopšte i bio tamo.


Kada je Srđan saznao ministrovanje stavio je na TW ovo

i to je poslednji normalan tvit tviteraša petničara @sverbic. Nakon toga je nepoznati hakovao nalog @sverbic i izvesna pokondirena tikva, bez ikakve kičme i mišljenja zavlada tim nalogom.
Pre ovog tvita ama sve što je @sverbic napisao - potpisujem, posle ovog ama ništa.
Kakav jadan ljudski materijal, nešto se slično desilo i sa izvesnim Ivan Tasovac neobična pošast. Posledica lošeg materijala.
nurudin nurudin 13:50 15.11.2014

Re: ma kakve dunje

uros_vozdovac
AlexDunja
ministar je seronja,
pristao na sve, sram ga bilo.

i da nikad više ne pomene petnicu u biografiji.
jer je toliko ušao u kutiju, da je blam za petnicu
što je uopšte i bio tamo.


Kada je Srđan saznao ministrovanje stavio je na TW ovo

i to je poslednji normalan tvit tviteraša petničara @sverbic. Nakon toga je nepoznati hakovao nalog @sverbic i izvesna pokondirena tikva, bez ikakve kičme i mišljenja zavlada tim nalogom.
Pre ovog tvita ama sve što je @sverbic napisao - potpisujem, posle ovog ama ništa.
Kakav jadan ljudski materijal, nešto se slično desilo i sa izvesnim Ivan Tasovac neobična pošast. Posledica lošeg materijala.


Рече један мој бивши наставник када су га именовали за директора: ,,Знате, из столице и фотеље погледи су различити."
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:53 15.11.2014

Re: ma kakve dunje

nurudin


Рече један мој бивши наставник када су га именовали за директора: ,,Знате, из столице и фотеље погледи су различити."

dođe mi da sa razumevanjem klimam glavom ali mogao bih da se zakunem da sam isti ja i sad kad đefujem i kad su meni šefovali. Moguće da zato jer mi Srbija nije poslodovac?
Ovo da mi je Srbija poslodovac nisam probao
nurudin nurudin 13:55 15.11.2014

Re: ma kakve dunje

Ovo da mi je Srbija poslodovac nisam probao


Човече, које ти лудило пропушташ!
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:50 15.11.2014

Re: ma kakve dunje

nurudin
Ovo da mi je Srbija poslodovac nisam probao


Човече, које ти лудило пропушташ!


strah me da mi se dopadne :)
nask nask 23:29 14.11.2014

Podrška

Voleo bih da sam ja ovo napisao. Nurudine ti si dobar čovek i nastavnik. Drago mi je da smo kolege.
nurudin nurudin 00:05 15.11.2014

Re: Podrška

nask
Voleo bih da sam ja ovo napisao. Nurudine ti si dobar čovek i nastavnik. Drago mi je da smo kolege.

javascript:;
Хвала. Нисам баш толико добар. :)
javascript:;
Биће ваљда златних дана, шта нам друго преостаје...


babmilos babmilos 11:22 15.11.2014

Re: Podrška

Нисам баш толико добар. :)

Baš zato jesi toliko dobar.
tasadebeli tasadebeli 23:42 14.11.2014

Ћутање...

... јер би свака реч додата овоме написаном била сувишна.

И да... Нурудине... Да цитирам једног од претходних коментатора:

Podrška

Voleo bih da sam ja ovo napisao. Nurudine ti si dobar čovek i nastavnik. Drago mi je da smo kolege.



nurudin nurudin 00:10 15.11.2014

Re: Ћутање...

tasadebeli
... јер би свака реч додата овоме написаном била сувишна.

И да... Нурудине... Да цитирам једног од претходних коментатора:

Podrška

Voleo bih da sam ja ovo napisao. Nurudine ti si dobar čovek i nastavnik. Drago mi je da smo kolege.




javascript:;
Тасо, сапатниче, па од тебе сам учио. ;-)

gedza.73 gedza.73 00:20 15.11.2014

Ironija

Dal' neki nastavnik žali danas što je juče vikao
'Dačo, care, ne daj pare'



OŠ “Čegar” prva je škola iz Srbije koja je učestvovala u interaktivnom razgovoru sa predstavnicima američke svemirske agencije NASA putem video-konferencije, čime je potvrdila da jeste jedan od svetskih promotera “Skajpa u učionici”.

Kako objašnjava nastavnica engleskog jezika u ovoj niškoj školi Ana Živković, NASA ima program “Digital Learning Network” koji je namenjen američkim školama, a “Čegar” se tu našao zahvaljujući saradnji sa jednom od njih.

nastavnica Živković “Skajp” u nastavi koristi već oko dve godine, a nedavno su njeni đaci imali priliku da pričaju sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31” koju predvodi Fabijan Kusto. Snimci tog razgovora deo su promotivnog spota “Skajpa” u kome, sem niške škole, učestvuju još samo jedna američka i jedna engleska škola.



'de bi nam bio kraj da ima više ovakvih. Nažalost, nije baš tako.
Ovakvoj nastavnici, tvojoj koleginici sa početka priče, štetu nanose
нерадници, неталентовани предавачи, забушанти, лењивци

i direktno im zavlače ruku u džep.

Uranilovka.
I na vašu i na našu štetu.
nurudin nurudin 00:37 15.11.2014

Re: Ironija

'de bi nam bio kraj da ima više ovakvih. Nažalost, nije baš tako.
Ovakvoj nastavnici, tvojoj koleginici sa početka priče, štetu nanose


Задатак министра би требало да буде управо тај да нађе механизам којим ће раздвојити ваљане од неваљаних наставника. (Наравно, прво би требало да почне од Министарства у којем су засели људи који као мантру изговарају реченицу како је све у реду, и који прстом нису макли да суштински унапреде образовни систем већ годинама.)
gedza.73 gedza.73 00:41 15.11.2014

Re: Ironija

прво би требало да почне од Министарства у којем су засели људи који као мантру изговарају реченицу како је све у реду, и који прстом нису макли да суштински унапреде образовни систем већ годинама

A preambiciozni, nevaspitani roditelji (sa viškom moći, političkih, rodbinskih, zavičajnih veza) koji kadriraju nastavnike?
Između čekića, nakovnja pa još i pojedine kolege udaraju po prstima.
nurudin nurudin 00:59 15.11.2014

Re: Ironija

A preambiciozni, nevaspitani roditelji (sa viškom moći, političkih, rodbinskih, zavičajnih veza) koji kadriraju nastavnike?


Е, а сад долазимо до тога да не постоји ваљани систем, и да потхитно мора да се промене кључне одредбе Закона о основама система образовања и васпитања, које се пре свега односе на ,,деполитизацију школа", смањење утицаја преамбициозних родитеља, и могућност штимовања успеха.

И, наравно, промене у главама свих нас. Пре свега свест о важности образовања, о реформи, и о чињеници да ако хоћемо здраво друштво, морамо да имамо здрав образовни темељ. Е, зато је требало да устане министар и да каже -- доста са срозавањем просвете! Није смео да ћути. Сигуран сам да би имао подршку већине наставника. (Мада, није још увек касно да проговори.)
angie01 angie01 11:00 15.11.2014

Re: Ironija

Dačo, care, ne daj pare'


a ja tada mislila, da ne moz' biti gorei ministar prosvete,...e moja naivnosti pregolema.


...ovaj sada je spreman za odstrel- nista nije valjao, al za utehu- doci ce gori,...cela ta tamo ekipa je trula-snimite samo onog brku, kovaca, sto daje nepismene i nesuvisle izjave za medije, a ispred ministarstva prosvete,....ekipa iz bratskog zavoda za unapredjenje, bla, bla-smesno je i da napisem kako se zovu, uglavnom bleji u kafanici kod stadiona i uziva u skembicima, boli ih uvo, ionako dobijaju direktive- ako se to tako zove, koji rukopis da puste a koji ne.

neverovatno je samo, da verbic, koji fakat deluje i civilizovanije i obrazovanije od svih zapamcenih kolega koji su sedeli u toj fotelji, nije smanjio ni za zericu kolicinu gluposti koje je izgovorio, uradio na toj funkciji.
nurudin nurudin 12:34 15.11.2014

Re: Ironija

cela ta tamo ekipa je trula-snimite samo onog brku, kovaca, sto daje nepismene i nesuvisle izjave za medije, a ispred ministarstva prosvete,....ekipa iz bratskog zavoda za unapredjenje, bla, bla


Енџи, много већи проблем је са екипом, готово је невероватно да се и министри мењају, али да је екипа непроменљива. Што се завода тиче, ту не вреди арчити речи.
Је л' знаш да министар готово нема никакве ингеренције над радом завода -- паразитске институције. Замисли, донесу одлуку да се на смеру туристички техничар смање часови енглеског језика и географије -- што са здравом логиком нема благе везе, и министар не може да суспендује такву одлуку. Или, смање часове математике фармацеутским техничарима, а повећају медицинским сестрама/техничарима. Еј, па то ни полуписмен човек не би урадио.

Наравно, посреди су крајности. Како би се спречили излети министарке која је укинула/или хтела да укине Дарвина, неко је решио да будуће министре обезвласти, тако да они мора да аминују и највеће небулозе.
hajkula1 hajkula1 12:39 15.11.2014

Re: Ironija


gedza.73
Ironija
Dal' neki nastavnik žali danas što je juče vikao
'Dačo, care, ne daj pare'



OŠ “Čegar” prva je škola iz Srbije koja je učestvovala u interaktivnom razgovoru sa predstavnicima američke svemirske agencije NASA putem video-konferencije, čime je potvrdila da jeste jedan od svetskih promotera “Skajpa u učionici”.


Kako objašnjava nastavnica engleskog jezika u ovoj niškoj školi Ana Živković, NASA ima program “Digital Learning Network” koji je namenjen američkim školama, a “Čegar” se tu našao zahvaljujući saradnji sa jednom od njih.


nastavnica Živković “Skajp” u nastavi koristi već oko dve godine, a nedavno su njeni đaci imali priliku da pričaju sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31” koju predvodi Fabijan Kusto. Snimci tog razgovora deo su promotivnog spota “Skajpa” u kome, sem niške škole, učestvuju još samo jedna američka i jedna engleska škola.




'de bi nam bio kraj da ima više ovakvih. Nažalost, nije baš tako.
Ovakvoj nastavnici, tvojoj koleginici sa početka priče, štetu nanose

нерадници, неталентовани предавачи, забушанти, лењивци


i direktno im zavlače ruku u džep.

Uranilovka.
I na vašu i na našu štetu.




Dugogodišnji odnos vlasti prema (ne samo) prosveti, doveo je dotle da su u školama sve uticajniji neradnici, netalentovani predavači, zabušanti, lenjivci a dodala bih i mutivode sklone korupciji.


nurudin nurudin 12:47 15.11.2014

Re: Ironija

Dugogodišnji odnos vlasti prema (ne samo) prosveti, doveo je dotle da su u školama sve uticajniji neradnici, netalentovani predavači, zabušanti, lenjivci a dodala bih i mutivode sklone korupciji.


Однос власти која је игнорисала постојеће проблеме у образовању, и која је читав образовни систем деградирала.
Јесте чули ви да се неко при подели ресора отима за образовање? Обично они који освоје већину, препусте мањинским коалиционим партнерима. То већ много тога говори.

Да не огрешим душу, само сам једном чуо Мићуновића који је, када је био већина, изјавио: ,,Волео бих да ДС води министарство просвете." Наравно, остало је само на Мићуновим пустим жељама.

uros_vozdovac uros_vozdovac 13:24 15.11.2014

Re: Ironija

nurudin
Сигуран сам да би имао подршку већине наставника. (Мада, није још увек касно да проговори.)


Za ovog je kasno, ali ne brini progovoriće kad ne bude ministar, jer je od takvog materijala, Made in Serbia.
nurudin nurudin 13:48 15.11.2014

Re: Ironija

uros_vozdovac
nurudin
Сигуран сам да би имао подршку већине наставника. (Мада, није још увек касно да проговори.)


Za ovog je kasno, ali ne brini progovoriće kad ne bude ministar, jer je od takvog materijala, Made in Serbia.



Само што претходни који је накнадно проговорило није имао подршку, за разлику од овог који би имао подршку. Можда је заиста глупаво, али моје мишљење је да Вербић има потенцијала и да још увек није касно...
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:09 15.11.2014

Re: Ironija

Јесте чули ви да се неко при подели ресора отима за образовање?


Pa ne otima se ni za kulturu!

Onaj tip sa posebnom frizurom (veštačke loknice i taj rad) jedva pristao, a muzejski zaposlenici i mi fanovi čekamo da se muzejski moratorijum u Beogradu već jednom završi.

To da nema para nije odgovor.

Ljudi moji, najbolje je biti ministar inostranih dela.
nurudin nurudin 17:32 15.11.2014

Re: Ironija

Ljudi moji, najbolje je biti ministar inostranih dela.


Министар! Ништа лепше од тога. Имаш власт у рукама, па радиш шта хоћеш, а не одговараш никоме. Лакше је бити министар но берберин. Берберин прво мора знати бријати, а друго: мора пазити да кога не посече, а министар, брате, нити мора знати бријати, нити мора пазити хоће ли кога посећи, јер и ако посече, није крив.

8c_competizione 8c_competizione 01:01 15.11.2014

uh ....

јер су у Швајцарској зиме хладне...



nurudin nurudin 12:51 15.11.2014

Re: uh ....

8c_competizione
јер су у Швајцарској зиме хладне...





a_jovicic a_jovicic 01:14 15.11.2014

"Vetrenjače"

Krenuli ste na gadne "vetrenjače". Srećno! ... i podrška
+1
nurudin nurudin 12:41 15.11.2014

Re: "Vetrenjače"

a_jovicic
Krenuli ste na gadne "vetrenjače". Srećno! ... i podrška
+1


Хвала на подршци!
jasnaz jasnaz 11:06 15.11.2014

kako kažu klinci:





respekt!





nurudin nurudin 12:38 15.11.2014

Re: kako kažu klinci:

jasnaz




respekt!







Клинци у својој језгровитости умеју често да буду невероватно тачни.
А и теби, Јасна, језгровитост није страна. :)

babmilos babmilos 11:21 15.11.2014

Zvog celog teksta, reči i stila...

Hvala.
nurudin nurudin 12:49 15.11.2014

Re: Zvog celog teksta, reči i stila...

babmilos
Hvala.





nurudin nurudin 16:30 15.11.2014

Текст колегинице Марине Ињац

ЛЕЊА ПИТА

Недеља. Док спремам ручак за сутра, пишем припреме и планове, примам честитке колегиница и колега за уџбенике које сам писала, поспремам простор у којем живим, читам коментаре у вези штрајка, смањења плате, понижења која доживљава просвета...
Пожелех да се извиним МОЈОЈ деци: Ружи, Милошу и Јелици. Они су одрасли, пунолетни и самостални. Време не могу да вратим али могу да им се извиним као мајка и учитељица.

Драги моји,

Извините што сам вас пре свих остављала у вртићу јер сам журила да не закасним у школу на дежурства како бих чувала другу децу.
Извините што сте остајали у вртићу после свих јер сам остајала да сачекам родитеље који нису на време стигли по своју децу.
Извините што се нисам јављала на телефон када вас је нешто болело или сте се уплашили јер сам била на часу.
Извините што сам вас остављала болесне, да вас неко други пази јер би ми због боловања умањили плату па не бих могла платити рачуне.
Извините што често нисам била у публици да навијам за вас када сте наступали на приредбама и такмичењима јер сам морала да будем подршка својим ђацима који су наступали.
Ивините што сам сате у кући проводила пишући припреме, планове, прегледајући задатке а нисам се играла са вама и нисам вам помагала у учењу јер сам хтела да будем одговоран радник и сву своју енергију сам трошила помажући другој деци.
Извините што сам вас остављала да се сами ноћу покривате док сам ја покривала другу децу јер сам морала зарадити новац за кречење куће или куповину огрева за зиму.
Извините што вас првог септембра нисам повела у школу јер сам журила да дочекам неку другу децу првог дана школе.
Извините што вам нисам правдала часове када сте бежали из школе јер другу децу учим и сама сам учена да не треба лагати.
Извините што нисам молила колеге да вам поправе оцене јер друге учим и самa сам учена да се оцена заслужује.
Извините што вас нисам запослила преко везе јер друге учим и самa сам научена да посао треба да добију вредни, способни и квалификовани људи.
Извините што сте били сами док сам ја држала часове другој деци јер сам морала да зарадим новац да вам купим обућу и одећу коју сте прерасли а нисте имали од кога да наследите.
Извините што сам део новца који сам зарађивала потрошила на боје, папире, хамере, књиге, фотокопирање јер сам хтела да другој деци учење учиним лепшим и лакшим.
Извините што нисам чула шта ми говорите јер сам била исцрпљена слушајући другу децу и њихове родитеље шта ми говоре о својим проблемима.
Извините за сваку моју реч која вас је заболела јер је нисам изговорила ономе коме је била намењена.
Извините што вам нисам обезбедила станове већ само, на крај села, малу жуту монтажну кућу од 57 квадрата, купљену на кредит јер сам сматрала да треба бити поштен.
Извините што не могу да вам приуштим школовање у иностранству, путовања, виолину, јер ви то заслужујете а ја од свог рада једва састављам крај са крајем.
Извините што нисам успела да се изборим за бољи живот јер сам била слаба да издржим сав терет живота.
Извините што бих да се поново родим, изабрала исти позив и поновила много тога због чега молим за опроштај, јер друге учим и учена сам моралу.
Извините што се нисам сетила и других ствари због којих би требала молити за опроштај јер сам постала заборавна.
Извините што ми док вас чекам, поново није успела лења пита јер цео дан размишљам о овоме и све сам ово писала како би остало забележено и бар некога подстакло на размишљање.
Извините што после свега очекујем да ћете ми једног дана подарити унуке јер желим да са њима надокнадим оно време које са вама нисам провела.
Извините што себично очекујем да ћете ми опростити јер друге учим и сама сам научила да опраштам.
Воли вас ваша мама.
angie01 angie01 19:08 15.11.2014

Re: Текст колегинице Марине Ињац

izvinjavam se- al meni je ovo katastrofa- ovakav tekst moze da napise bilo koja majka bilo kog zanimanja, a da pri tome isto ne moze koristiti ovako pateticno.

ja apsolutno uvazavam sve one koji se decom bave profesionalno, znam da su teret, odgovornost i briga drugaciji, jer se naprosto o deci radi- ali, izvini, prvo sto u redovima prosvetara toliko malo posvecenih svom poslu ima, barem onoliko,koliko sam ja zapamtila da su bili moji nastavnici i ucitelji, koji nisu svoj posao pretstavljali ovako tezackim, pa druge majke, koje se prvo lome na svom poslu i jednako su moralne i postene i vredne, posle umorne, moraju da prionu i na veliki izostavljeni deo iz skole- sto se plate tice, pa i druge majke su u istim govnima, jednako se trudeci da koliko toliko svojoj porodici nesto omoguce, a problem je u onima koji su ovakvu raspodelu napravili, i oni predhodni i oni sada, koji ne dele istu siromasnu stvarnost sa svojim gradjanima, ubedjujuci ih da rade za njihovo dobro, tako sto ih unistavaju.
nurudin nurudin 19:15 15.11.2014

Re: Текст колегинице Марине Ињац

a da pri tome isto ne moze koristiti ovako pateticno.


Енџи, сагласан сам да текст има патетични набој, али са друге стране, колегиница је причала о себи, о сопственом раду и искуству -- није генералозовала. А да јесте посвећена, заиста јесте -- то је један од разлога што сам пренео текст, јер је реч о крајње преданом наставнику и педагогу. Пример ваљаног наставника.
angie01 angie01 19:27 15.11.2014

Re: Текст колегинице Марине Ињац

, али са друге стране


sve majke mogu sve to da kazu, a bez da se pozovu na profesiju,...iskreno, verujem da je ona dobra i posvecena, ali ne kapiramu toliku dramaturgiju u svemu tome- koja, kako vec rekoh,moze da vazi za sve i pri tome je ruzno reci, da sve to nisi, jer si eto drugoj deci- a to ti je posao-koji btw, traje dnevno mnogo krace nego vecina drugih....

evo moja drugarica, koja je gradjevinski inzenjer, npr- od ujutro prvo obilazi gradilista, pa onda u ofisu radi, pa u grad na sastanke i onda izmrcvarena trcai kuci da bi ucila sa svojim sinom, jer prosto ne moze drugacije,...mogu i o mami koja radi u smenama ima troje dece i sa svima mora da uci,...
nurudin nurudin 19:31 15.11.2014

Re: Текст колегинице Марине Ињац

evo moja drugarica, koja je gradjevinski inzenjer, npr- od ujutro prvo obilazi gradilista, pa onda u ofisu radi, pa u grad na sastanke i onda izmrcvarena trcai kuci da bi ucila sa svojim sinom, jer prosto ne moze drugacije,...mogu i o mami koja radi u smenama ima troje dece i sa svima mora da uci,...


Енџи, капирамо се, потпуно ми је јасно.
Рекао сам ти зашто сам пренео писмо колегинице, разлог је њена посвећеност. Овог пута причамо о наставницима, наравно, има мајки и у другим професијама...
emsiemsi emsiemsi 19:54 15.11.2014

Re: Текст колегинице Марине Ињац

angie01
, али са друге стране


sve majke mogu sve to da kazu, a bez da se pozovu na profesiju,...iskreno, verujem da je ona dobra i posvecena, ali ne kapiramu toliku dramaturgiju u svemu tome- koja, kako vec rekoh,moze da vazi za sve i pri tome je ruzno reci, da sve to nisi, jer si eto drugoj deci- a to ti je posao-koji btw, traje dnevno mnogo krace nego vecina drugih....

evo moja drugarica, koja je gradjevinski inzenjer, npr- od ujutro prvo obilazi gradilista, pa onda u ofisu radi, pa u grad na sastanke i onda izmrcvarena trcai kuci da bi ucila sa svojim sinom, jer prosto ne moze drugacije,...mogu i o mami koja radi u smenama ima troje dece i sa svima mora da uci,...

Глупости !
Нема комплекснијег и значајнијег посла од посла Учитеља !
angie01 angie01 19:54 15.11.2014

Re: Текст колегинице Марине Ињац

. Овог пута причамо о наставницима


nije problem, ja kapiram i tebe i tvoje namere i ti si mi ok i kada se ne slazemo, ali mi je ovo pismo vise neprijatno, nego sto je kod mene proizvelo neku sucut- zbog svega sto sam navela.
bgbgbg bgbgbg 09:41 16.11.2014

Endzi je u pravu

Sve zaposlene mame ovog surovog vremena zive ovako i nedostaju svojoj deci.
Neke od njih, sa fakultetskim diplomama takodje, rade po trgovinskim lancima, pa i buvljacima, u borbi za prezivljavanje, neke od njih tzv. gubitnice tranzicije, neke nedovoljno beskrupulozne da se udenu na neko finije mesto (ili se prosto ne snalaze u vremenu sutiranja u cevanice), a sve bez rodjackih i partijskih veza, neophodnih za uhlebljenje u drzavnom sektoru.
Proslo je vreme nasih roditelja i socijalizma kad se radilo od 7 do 3, u pola 4 svi su vec bili kod kuce na rucku i okupu, pa je bilo vremena i za druzenje, i proveru domaceg, i sport, i vidjanje sa prijateljima i spremanje rucka za sutra, i tako to...
Da se ne zavaravamo, sto se duzine radnog vremena tice, prosvetni radnici i dalje prvi dolaze svojim kucama sa posla. Deo posla sigurno 'dorade' kod kuce, ali onda su - kod kuce (sa svojom decom).
...
Uzgred, znam jednu prosvetnu mamu koja od 8 godina radnog staza ima 4 trudnicka i porodiljska bolovanja.
A, opet, znam dosta neprosvetnih mama koje su do poslednnjeg dana trudnoce radile, falsirajuci ocekivani datum porodjaja, zato sto im porodiljsko odsustvo traje nepuna 4 meseca.
Toliko o jednom segmentu nedostajanja.
...
Sto se prosvetnog ministra tice, klasican Lignjosav Beskicmenjakovic, od koga licno ne ocekujem ama bas nista. Jedino vece razocaranje je Ivan Tasovac
emsiemsi emsiemsi 10:07 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

bgbgbg
Sve zaposlene mame ovog surovog vremena zive ovako i nedostaju svojoj deci.
Neke od njih, sa fakultetskim diplomama takodje, rade po trgovinskim lancima, pa i buvljacima, u borbi za prezivljavanje, neke od njih tzv. gubitnice tranzicije, neke nedovoljno beskrupulozne da se udenu na neko finije mesto (ili se prosto ne snalaze u vremenu sutiranja u cevanice), a sve bez rodjackih i partijskih veza, neophodnih za uhlebljenje u drzavnom sektoru.
Proslo je vreme nasih roditelja i socijalizma kad se radilo od 7 do 3, u pola 4 svi su vec bili kod kuce na rucku i okupu, pa je bilo vremena i za druzenje, i proveru domaceg, i sport, i vidjanje sa prijateljima i spremanje rucka za sutra, i tako to...
Da se ne zavaravamo, sto se duzine radnog vremena tice, prosvetni radnici i dalje prvi dolaze svojim kucama sa posla. Deo posla sigurno 'dorade' kod kuce, ali onda su - kod kuce (sa svojom decom).
...
Uzgred, znam jednu prosvetnu mamu koja od 8 godina radnog staza ima 4 trudnicka i porodiljska bolovanja.
A, opet, znam dosta neprosvetnih mama koje su do poslednnjeg dana trudnoce radile, falsirajuci ocekivani datum porodjaja, zato sto im porodiljsko odsustvo traje nepuna 4 meseca.
Toliko o jednom segmentu nedostajanja.
...
Sto se prosvetnog ministra tice, klasican Lignjosav Beskicmenjakovic, od koga licno ne ocekujem ama bas nista. Jedino vece razocaranje je Ivan Tasovac

Па да !
Укинимо, дакле, породиљско просветним мамама !
Успут --- какве будалаштине човек може да прочита на гладан стомак !
Страшно.

bgbgbg bgbgbg 10:32 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

emsiemsi
bgbgbg
Sve zaposlene mame ovog surovog vremena zive ovako i nedostaju svojoj deci.
Neke od njih, sa fakultetskim diplomama takodje, rade po trgovinskim lancima, pa i buvljacima, u borbi za prezivljavanje, neke od njih tzv. gubitnice tranzicije, neke nedovoljno beskrupulozne da se udenu na neko finije mesto (ili se prosto ne snalaze u vremenu sutiranja u cevanice), a sve bez rodjackih i partijskih veza, neophodnih za uhlebljenje u drzavnom sektoru.
Proslo je vreme nasih roditelja i socijalizma kad se radilo od 7 do 3, u pola 4 svi su vec bili kod kuce na rucku i okupu, pa je bilo vremena i za druzenje, i proveru domaceg, i sport, i vidjanje sa prijateljima i spremanje rucka za sutra, i tako to...
Da se ne zavaravamo, sto se duzine radnog vremena tice, prosvetni radnici i dalje prvi dolaze svojim kucama sa posla. Deo posla sigurno 'dorade' kod kuce, ali onda su - kod kuce (sa svojom decom).
...
Uzgred, znam jednu prosvetnu mamu koja od 8 godina radnog staza ima 4 trudnicka i porodiljska bolovanja.
A, opet, znam dosta neprosvetnih mama koje su do poslednnjeg dana trudnoce radile, falsirajuci ocekivani datum porodjaja, zato sto im porodiljsko odsustvo traje nepuna 4 meseca.
Toliko o jednom segmentu nedostajanja.
...
Sto se prosvetnog ministra tice, klasican Lignjosav Beskicmenjakovic, od koga licno ne ocekujem ama bas nista. Jedino vece razocaranje je Ivan Tasovac

Па да !
Укинимо, дакле, породиљско просветним мамама !
Успут --- какве будалаштине човек може да прочита на гладан стомак !
Страшно.



Pa, ne!
Procitajte ponovo, pa pronadjite gde to pise. Tema je bila - nedostajanje.
(Povrsnost i ostrascenost su prilicno gadne osobine!)
Uzgred, gladni stomaci u ovoj zemlji su mnogo sira kategorija od prosvete, na zalost.
emsiemsi emsiemsi 10:37 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

bgbgbg
emsiemsi
bgbgbg
Sve zaposlene mame ovog surovog vremena zive ovako i nedostaju svojoj deci.
Neke od njih, sa fakultetskim diplomama takodje, rade po trgovinskim lancima, pa i buvljacima, u borbi za prezivljavanje, neke od njih tzv. gubitnice tranzicije, neke nedovoljno beskrupulozne da se udenu na neko finije mesto (ili se prosto ne snalaze u vremenu sutiranja u cevanice), a sve bez rodjackih i partijskih veza, neophodnih za uhlebljenje u drzavnom sektoru.
Proslo je vreme nasih roditelja i socijalizma kad se radilo od 7 do 3, u pola 4 svi su vec bili kod kuce na rucku i okupu, pa je bilo vremena i za druzenje, i proveru domaceg, i sport, i vidjanje sa prijateljima i spremanje rucka za sutra, i tako to...
Da se ne zavaravamo, sto se duzine radnog vremena tice, prosvetni radnici i dalje prvi dolaze svojim kucama sa posla. Deo posla sigurno 'dorade' kod kuce, ali onda su - kod kuce (sa svojom decom).
...
Uzgred, znam jednu prosvetnu mamu koja od 8 godina radnog staza ima 4 trudnicka i porodiljska bolovanja.
A, opet, znam dosta neprosvetnih mama koje su do poslednnjeg dana trudnoce radile, falsirajuci ocekivani datum porodjaja, zato sto im porodiljsko odsustvo traje nepuna 4 meseca.
Toliko o jednom segmentu nedostajanja.
...
Sto se prosvetnog ministra tice, klasican Lignjosav Beskicmenjakovic, od koga licno ne ocekujem ama bas nista. Jedino vece razocaranje je Ivan Tasovac

Па да !
Укинимо, дакле, породиљско просветним мамама !
Успут --- какве будалаштине човек може да прочита на гладан стомак !
Страшно.



Pa, ne!
Procitajte ponovo, pa pronadjite gde to pise. Tema je bila - nedostajanje.
(Povrsnost i ostrascenost su prilicno gadne osobine!)
Uzgred, gladni stomaci u ovoj zemlji su mnogo sira kategorija od prosvete, na zalost.

Ма немаш појма !
bgbgbg bgbgbg 11:08 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

emsiemsi
bgbgbg
emsiemsi
bgbgbg
Sve zaposlene mame ovog surovog vremena zive ovako i nedostaju svojoj deci.
Neke od njih, sa fakultetskim diplomama takodje, rade po trgovinskim lancima, pa i buvljacima, u borbi za prezivljavanje, neke od njih tzv. gubitnice tranzicije, neke nedovoljno beskrupulozne da se udenu na neko finije mesto (ili se prosto ne snalaze u vremenu sutiranja u cevanice), a sve bez rodjackih i partijskih veza, neophodnih za uhlebljenje u drzavnom sektoru.
Proslo je vreme nasih roditelja i socijalizma kad se radilo od 7 do 3, u pola 4 svi su vec bili kod kuce na rucku i okupu, pa je bilo vremena i za druzenje, i proveru domaceg, i sport, i vidjanje sa prijateljima i spremanje rucka za sutra, i tako to...
Da se ne zavaravamo, sto se duzine radnog vremena tice, prosvetni radnici i dalje prvi dolaze svojim kucama sa posla. Deo posla sigurno 'dorade' kod kuce, ali onda su - kod kuce (sa svojom decom).
...
Uzgred, znam jednu prosvetnu mamu koja od 8 godina radnog staza ima 4 trudnicka i porodiljska bolovanja.
A, opet, znam dosta neprosvetnih mama koje su do poslednnjeg dana trudnoce radile, falsirajuci ocekivani datum porodjaja, zato sto im porodiljsko odsustvo traje nepuna 4 meseca.
Toliko o jednom segmentu nedostajanja.
...
Sto se prosvetnog ministra tice, klasican Lignjosav Beskicmenjakovic, od koga licno ne ocekujem ama bas nista. Jedino vece razocaranje je Ivan Tasovac

Па да !
Укинимо, дакле, породиљско просветним мамама !
Успут --- какве будалаштине човек може да прочита на гладан стомак !
Страшно.



Pa, ne!
Procitajte ponovo, pa pronadjite gde to pise. Tema je bila - nedostajanje.
(Povrsnost i ostrascenost su prilicno gadne osobine!)
Uzgred, gladni stomaci u ovoj zemlji su mnogo sira kategorija od prosvete, na zalost.

Ма немаш појма !


Mhm
Replika na nivou: "Videces ti, moj tata je policajac!"
Nego, za one koji citaju, a u prosveti su, samo jos jedno pitanje:
Da li je moguce da ne uvidjate zasto nikad siru podrsku necete dobiti?
(osim sto reagujete kao razmazena derista)
Zato sto su plate i radno vreme poslednje stavke na koje treba da se pozivate.
A samo iz jednog jedinog razloga: zato sto je mnogima, MNOGIMA, daleko gore i teze nego vama u ovoj zemlji.
emsiemsi emsiemsi 11:37 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

bgbgbg
emsiemsi
bgbgbg
emsiemsi
bgbgbg
Sve zaposlene mame ovog surovog vremena zive ovako i nedostaju svojoj deci.
Neke od njih, sa fakultetskim diplomama takodje, rade po trgovinskim lancima, pa i buvljacima, u borbi za prezivljavanje, neke od njih tzv. gubitnice tranzicije, neke nedovoljno beskrupulozne da se udenu na neko finije mesto (ili se prosto ne snalaze u vremenu sutiranja u cevanice), a sve bez rodjackih i partijskih veza, neophodnih za uhlebljenje u drzavnom sektoru.
Proslo je vreme nasih roditelja i socijalizma kad se radilo od 7 do 3, u pola 4 svi su vec bili kod kuce na rucku i okupu, pa je bilo vremena i za druzenje, i proveru domaceg, i sport, i vidjanje sa prijateljima i spremanje rucka za sutra, i tako to...
Da se ne zavaravamo, sto se duzine radnog vremena tice, prosvetni radnici i dalje prvi dolaze svojim kucama sa posla. Deo posla sigurno 'dorade' kod kuce, ali onda su - kod kuce (sa svojom decom).
...
Uzgred, znam jednu prosvetnu mamu koja od 8 godina radnog staza ima 4 trudnicka i porodiljska bolovanja.
A, opet, znam dosta neprosvetnih mama koje su do poslednnjeg dana trudnoce radile, falsirajuci ocekivani datum porodjaja, zato sto im porodiljsko odsustvo traje nepuna 4 meseca.
Toliko o jednom segmentu nedostajanja.
...
Sto se prosvetnog ministra tice, klasican Lignjosav Beskicmenjakovic, od koga licno ne ocekujem ama bas nista. Jedino vece razocaranje je Ivan Tasovac

Па да !
Укинимо, дакле, породиљско просветним мамама !
Успут --- какве будалаштине човек може да прочита на гладан стомак !
Страшно.



Pa, ne!
Procitajte ponovo, pa pronadjite gde to pise. Tema je bila - nedostajanje.
(Povrsnost i ostrascenost su prilicno gadne osobine!)
Uzgred, gladni stomaci u ovoj zemlji su mnogo sira kategorija od prosvete, na zalost.

Ма немаш појма !


Mhm
Replika na nivou: "Videces ti, moj tata je policajac!"
Nego, za one koji citaju, a u prosveti su, samo jos jedno pitanje:
Da li je moguce da ne uvidjate zasto nikad siru podrsku necete dobiti?
(osim sto reagujete kao razmazena derista)
Zato sto su plate i radno vreme poslednje stavke na koje treba da se pozivate.
A samo iz jednog jedinog razloga: zato sto je mnogima, MNOGIMA, daleko gore i teze nego vama u ovoj zemlji.

Баш зато што немају ширу подршку смо, као друштво, ту где јесмо.
Баш зато што ти мислиш тако како мислиш (и не само ти), смо ту где јесмо.
Било како било, Учитељ је реч коју, они који имају соли у глави, би требало да изговарају са поштовањем.
gedza.73 gedza.73 12:02 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

emsiemsi
Било како било, Учитељ је реч коју, они који имају соли у глави, би требало да изговарају са поштовањем.

KRAGUJEVAC - Zvonko Jovanović, zvani Cipiripi (46), nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ "Jovan Popović" u Kragujevcu osuđen je na deset meseci zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad dvanaestogodišnjom učenicom te škole. Na suđenju koje je bilo zatvoreno za javnost, utvrđeno je da je Cipiripi 30. marta ove godine dete namamio u kabinet, zatvorio vrata i nasrnuo na nju. LJubio je po vratu i dodirivao po telu. Prema zvaničnim navodima policije, naišao je jedan od učenika i pozvao nastavnika, a devojčica je to iskoristila i pobegla od napasnika.


Mom klincu je u petom razredu predavala jedna starija gospođa istoriju na takav način da je on dolazio kući sa
-Što će mi istorija? Za šta mi ona treba?

Tu je dolazilo smirivanje poput
-Sine, nastavnici se menjaju, imaćeš i ovakve i onakve, neke dobre, neke nervozne, možda će da dođe neko mnogo bolji, ne smeš zbog jedne osobe da omrzneš istoriju...

Od ove godine mu predaje nastavnica kojom je oduševljen. Ono što sam ja pokupio iz priča ta nastavnica ima odličan pedagoški pristup i 'hvata' ih na sitne fore (juče smo prošli Luja XIV sa sve ekonomskim reformama, vojnim, zakonodavnim...)
kroz igru. Lagano.

Pored nje ima i odlične nastavnike srpskog (sličan pristup), matematike, geografije...

Obostrano poštovanje. I kvalitet. Koji treba adekvatno vrednovati. Kao i fušeraj.

Pa nećeš vraćati treći puta majstora kome se dva puta odlepljju pločice.
Zašto bi za učitelja, doktora, sudiju važili drugačiji kriterijumi?




nurudin nurudin 13:00 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Obostrano poštovanje. I kvalitet. Koji treba adekvatno vrednovati. Kao i fušeraj.


Зато се и инсистира на увођењу платних разреда и измени ЗОСОВ.

За то је потребна шира друштвена подршка.


Pored nje ima i odlične nastavnike srpskog (sličan pristup), matematike, geografije...


Видите, постоје -- зато је потребно подржати их. Најчешће се говори о оним лошим, исти случај као и са ученицима.
nurudin nurudin 13:02 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Ма немаш појма !


Молим да се на овакав начин не дисквалификују саговорници.

Хвала!
nurudin nurudin 13:46 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Da li je moguce da ne uvidjate zasto nikad siru podrsku necete dobiti?


Да ли схватате колико је кобно за читаво друштво чињеница да не постоји шира подршка за реформу образовног система?

Зашто нема подршке?

1. Наставници су недарници.

(Шта је са оним наставницима који заиста раде. Часови, допунска, додатна, припрема за такмичење, за пријемне испите, секције?)

2. Настастваници поклањају оцене.

(Највећи број приговора у школама и школским управама од стране родитеља је на рачун оних наставника који не желе да поклоне оцене. Када се ма који родитељ побунио што је његовом детету поклоњена оцена?)

3. Наставницима је радно време најкраће.

(Наставникова недељно радно време је 40 сати. Дакле, пет дана по осам сати. Тако је по Закону. Тачно је, не раде сви -- али има и оних који раде и више од 40 сати. Наравно, изједначени су. Дакле, неопходно је да се изнађе механизам да се радници вреднују, а нерадници санкционишу. Ако ученик има седам или шест часова, и треба да остане за час додатне или допунске, а то неће, разумљиво је, јер је уморан -- како да га силом натерамо. (Реформа планова и програма.) Дакле, пошто је проблем сагледан, решили су како да нас упосле (јер је реформа планова и програма тежак посао) -- брдо папирологије коју попуњавамо до бесвести, стручно усавршавање ван установе и у установи, бесмислени семинари викендом... И, да све је ово још бесмисленије, јер представља додатну обавезу за наставнике који раде, и за оне који не раде (и без тоха што је обавеза, бесмислено је, јер суштина измиче). На крају, када дође до отпуштања, не пита те нико колико си такмичара имао у свом радном веку, колико награда, које секције си успешно водио, колико си се стручно усавршавао, имаш ли објављене научне радове... Већ си у горем положају од колеге који је буквално дуже носио Дневник, ништа није радио, писао оцене по жељи ученика и родитеља, и био подобан... Дакле, неко одради четири часа, и брише кући -- неко проведе осам сати у школи, и код куће настави посао -- и приме исту плату. Друштво каже: наставници нерадници, јер виде овог који је у 12.00 ч. већ код куће, и виде велики број ученика који су код куће до 13.00, али не виде малобројне ученике који су са наставником остали да се спремају за такмичење, или да раде у некој од секција. Која је кривица наставника? Зар не увиђате да је суштински проблем у систему?

4. Лако је њима мало-мало па распуст.
(Решење за одмор добијамо око 12-15. јула, а дужни смо да се на посао јавимо око 20. августа. Е, сад сви се јавимо, а да ли сви раде, то је питање -- опет иста логика: ма шта да губим време са ученицима, дам свима двојке јуна, и мирна Бачка. Док друге колеге држе припремну наставу, труде се, и на крају ученик ништа не жели да научи, јер ће неко уценити директора, ако не може наставника, и добиће прелазну. Ако не уцени, писаће жалбу, а свака жалба је основана, ама свака -- и ако знамо да ученик није знао да помножи два броја. Министарство каже -- ученик је увек у праву. И, погледајте, једна година тако, друга, треће -- следеће године колеге дигну руке, и свима двојке, а они који су имали двојке добију тројке, и тако редом... И ко је најоштећенији? Наравно, најбољи, они који су читаве године марљиво радили и заслужили петице. Следеће године ће и они престати да раде, и тако се срозава све. И шта су наставници криви?
Зимски распуст -- па коме да предајемо ако су деца на распусту? На крају, у свим земљама ученици имају много чешће и дуже распусте. Јесењи распуст, после две године, ево сад се десио, и то два дана -- због државног празника. И остали нису радили, наравно, али сви причају како су наставници на рспусту...

До сад сам заиста толико тога написао и на претходним блоговима, да је стварно и ово излишно, уважавам те као саговорника, па сам решио да сажмем и. Ако неко не схвата зашто је потхитно потребна најшира подршка образовању које школује и лекаре, и професоре, и судије, и инжињере, и економисте, и пекаре... Онда, заиста не вреди.


zilikaka zilikaka 13:56 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Obostrano poštovanje. I kvalitet. Koji treba adekvatno vrednovati. Kao i fušeraj.


Зато се и инсистира на увођењу платних разреда и измени ЗОСОВ.


Mene samo zanima ko će i kako vrednovati nastavno osoblje.

Ako se bude uveo puki formalizam, nigde stići nećemo.
Ne bi valjalo da kriterijum bude ni prosečna ocena iz predmeta, jer će tek tad biti nameštanja, nego neki univerzalan kriterijum.
Recimo, razultati učenika iz tog predmeta na završnom testu, pa onda da vrlo mnogo utiču rezultati učenika na raznim takmičenjima, njihova priznanja i nagrade.

Čak, zapravo, trebalo bi uvesti univerzalne testove na nivou cele Srbije, i sprovoditi ih recimo svakog kvartala, pa da to budu neka merila za ocenu.



nurudin nurudin 13:58 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Endzi je u pravu


Ко је рекао да није у праву?
Образложио сам зашто сам навео пример, односно пимо колегинице.
nurudin nurudin 14:08 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Čak, zapravo, trebalo bi uvesti univerzalne testove na nivou cele Srbije, i sprovoditi ih recimo svakog kvartala, pa da to budu neka merila za ocenu.


То је био предлог великог броја синдиката и наставника. Речено је -- нема пара. Дакле, нема пара. Нема пара за образовање, односно за тестове?

Такође, предлог је био да се уведу пробни тестови -- дакле, наставници закључе оцене, на крају уследи тестирање на нивоу читаве Србије. Наставнике из чијих предмета има највише одступања, наравно, санкционисати. Али, то очигледно некоме не одговара, или стварно нема пара, јер неће моћи да се монтира успех ученика.

Ево још једног примера, сваке године сви наставници пролазе обуку за прегледавање пријемног испита, и те обуке коштају, и апсолутно сваке године исто. С обзиром да се тачно зна, јер постоји механизам, ко је одговоран за пропуст, односно за грешке, предложили смо да се ти наставници санкционишу. Наравно, од тога ништа -- јер ако буде тако, наставници ће пажљивије гледати тестове, грешака неће бити, а онда неће бити ни посла за измишљена радна места у разноразни заводима, јер неће моћи да нам сваке године објашњавају како да се држимо кључа и шта треба да признамо, а шта не.
gedza.73 gedza.73 14:17 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Dobar ti je predlog, Nurudine, samo treba to odraditi iz neku unakrsnu proveru nastavnika kao predavača (dobar, loš, zao).


zilikaka
Mene samo zanima ko će i kako vrednovati nastavno osoblje.

Mora da negde postoji već izmišljen i primenjen sistem.
Neka ga prepišu.
zilikaka zilikaka 14:19 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Нема пара за образовање, односно за тестове?


Gospodebože, kakve to veze sa parama ima?!

Šta je problem napraviti testove po predmetima i istog jutra pustiti na meil svim školama?

Škola može da umnoži zadatke (a možda i ne mora, zavisi od predmeta i vrste pitanja), a deca uzmu list papira iz sveske, napišu ime, prezime i... vozi.

Posle se to sakupi na kraju časa, nastavnik pregleda za kolegu istog profila, a ako ga nema, onda SAM pregleda, a testove i rezultate pošalje negde u centralu.

Centrala vrši kontrolu uzorkovanjem, a koga uvati da je lažiro rezultate, dobija otkaz.
I šta tu košta?
Jedino one službe pri ministarstvu prosvete, koje služe za uređivanje i kontrolu nastave, oni bi imali nešto posla, al to kolko za promenu, da se ne usmrde od dosade.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:24 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

zilikaka
Нема пара за образовање, односно за тестове?


Gospodebože, kakve to veze sa parama ima?!

Šta je problem napraviti testove po predmetima i istog jutra pustiti na meil svim školama?


svedočim: u Min. meni rekli: "znate li Vi koliko škola ima u Srbiji da ne znaju da otvore mail?"
nurudin nurudin 14:32 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

zilikaka
Нема пара за образовање, односно за тестове?


Gospodebože, kakve to veze sa parama ima?!

Šta je problem napraviti testove po predmetima i istog jutra pustiti na meil svim školama?

Škola može da umnoži zadatke (a možda i ne mora, zavisi od predmeta i vrste pitanja), a deca uzmu list papira iz sveske, napišu ime, prezime i... vozi.

Posle se to sakupi na kraju časa, nastavnik pregleda za kolegu istog profila, a ako ga nema, onda SAM pregleda, a testove i rezultate pošalje negde u centralu.

Centrala vrši kontrolu uzorkovanjem, a koga uvati da je lažiro rezultate, dobija otkaz.
I šta tu košta?
Jedino one službe pri ministarstvu prosvete, koje služe za uređivanje i kontrolu nastave, oni bi imali nešto posla, al to kolko za promenu, da se ne usmrde od dosade.


Веруј ми да је тако речено, кунем ти се: НЕМА ПАРА. (Не могу да објашњавам, појешће ме мрак.)

Да средња школа буде обавезна: НЕМА ПАРА.
emsiemsi emsiemsi 14:33 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

nurudin
Ма немаш појма !


Молим да се на овакав начин не дисквалификују саговорници.

Хвала!

Сагласан !
Ово може да се схвати као дисквалификиовање, или, пак, као квалификовање.
nurudin nurudin 14:37 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

Mora da negde postoji već izmišljen i primenjen sistem.
Neka ga prepišu.


То преписивање нам је и дошло главе.


П. С. И, да Закон о платним разредима, нацрт -- предвиђао је да директори сами награде оне за које процене да су добри, отприлике тако (дакле: подобне).
zilikaka zilikaka 15:13 16.11.2014

Re: Endzi je u pravu

znate li Vi koliko škola ima u Srbiji da ne znaju da otvore mail

E, to je poso Ministarstva, da ne dozvole da ima ijedna, a za to opet ne trebaju silne pare, neg rad, dosta volje i rada.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 17.11.2014

Re: Endzi je u pravu


Да ли схватате колико је кобно за читаво друштво чињеница да не постоји шира подршка за реформу образовног система?


Pre jedno par meseci sam slučajno natrčala u RTS Dnevniku na rezultate ankete rađene među građanima. Pitanje je bilo koje reforme smatraju najbitnijim. Reforma obrazovanja je bila na dnu lestvice. To dovoljno govori ne samo o građanima, nego i o vlasti.
iqiqiq iqiqiq 12:24 16.11.2014

Veliki je potencijal u promenama

Kada se pokrenu studenti i profesori, a ovih dana samo oni izlaze na ulice, jednom recju jedini intelektualni potencijal je na ulicama, jos kada bi se pokrenuli i naucnici kao onomad sto se pobunise...

sve je ovo prodaja magle dok se vladajuca garnitura ne opredeli da ulaze ozbiljno u obrazovanje, a pri tome profesorske plate su samo minimum uslova, sve te zvake oko reformi, investicija itd...magla magla svuda oko nas...

Veliko postovanje za sve profesore i energiju koju imaju, nadam se da ce klinci po skolama shvatiti cemu strajk, ako vec roditelji nisu sposobni da shvate srz problema.
gedza.73 gedza.73 12:37 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

nadam se da ce klinci po skolama shvatiti cemu strajk

Kad sam ja bio klinac, puste nas nastavnici iz škole da idemo na miting podrške Miloševiću.
Neka kombinacija štrajka, skraćenih časova i slobodnog dana.
Svi bili srećni. I deca i nastavnici.


nurudin nurudin 12:56 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

Kad sam ja bio klinac, puste nas nastavnici iz škole da idemo na miting podrške Miloševiću.
Neka kombinacija štrajka, skraćenih časova i slobodnog dana.
Svi bili srećni. I deca i nastavnici.


Слично одсуствовање са наставе је било и ономад у београдским школама. Зашто родитељи нису устали и рекли: ,,Не може да се одсуствује са наставе, односно ја нећу да дозволим да моје дете уместо у школи, време проведе на улици." Зашто?

Једноставно, не пустиш дете да дође у школу, и тачка.
gedza.73 gedza.73 13:04 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

nurudin
Слично одсуствовање са наставе је било и ономад у београдским школама.

Stvarno?
Neverovatno.

Moj otac je tada (moja priča) poludeo.
'jel' ja plaćam da mi dete ide u školu ili da stoji na ulici?'

Зашто родитељи нису устали и рекли: ,,Не може да се одсуствује са наставе, односно ја нећу да дозволим да моје дете уместо у школи, време проведе на улици." Зашто?
Једноставно, не пустиш дете да дође у школу, и тачка.

Ma nema potrebe.
Ti pošalješ dete u školu (nema neopravdanih) a školski kolegijum kaže da je tog dana redovna nastava i da nema predviđenih 'aktivnosti na ulici'


nurudin nurudin 13:49 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

Ma nema potrebe.
Ti pošalješ dete u školu (nema neopravdanih) a školski kolegijum kaže da je tog dana redovna nastava i da nema predviđenih 'aktivnosti na ulici'



Није баш тако. Увек се дан унапред, најмање, зна да ли ће деца махати заставицама некоме на улици или неће, ротитељи су упућени...
gedza.73 gedza.73 14:05 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

Није баш тако. Увек се дан унапред, најмање, зна да ли ће деца махати заставицама некоме на улици или неће, ротитељи су упућени..

Da, ali deca su od kuće otišla u školu, a iz škole na ulicu da mašu zastavicama.
Ne sme od mene (roditelja) da zavisi kako će se odvijati nastava (dal' u prirodi, kabinetu, učionici, pozorištu) i da li će dete ići u školu u zavisnosti da li se meni sviđa oblast koju će tog dana raditi iz biologije.

Integritet nastavnog kadra je trebao da stane protiv zloupotrebe dece.
Ako se sme štrajkovati za nešto, možete štrajkovati i protiv nečega.

ima li neko iz beogradskih (ako se to desilo u Bg-u) škola ko je tog dana rekao
-moja deca neće ići na ulicu, već će ostati da crtaju cveće?
emsiemsi emsiemsi 15:00 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

iqiqiq
Kada se pokrenu studenti i profesori, a ovih dana samo oni izlaze na ulice, jednom recju jedini intelektualni potencijal je na ulicama, jos kada bi se pokrenuli i naucnici kao onomad sto se pobunise...

sve je ovo prodaja magle dok se vladajuca garnitura ne opredeli da ulaze ozbiljno u obrazovanje, a pri tome profesorske plate su samo minimum uslova, sve te zvake oko reformi, investicija itd...magla magla svuda oko nas...

Veliko postovanje za sve profesore i energiju koju imaju, nadam se da ce klinci po skolama shvatiti cemu strajk, ako vec roditelji nisu sposobni da shvate srz problema.

Потписујем !
emsiemsi emsiemsi 15:07 16.11.2014

Re: Veliki je potencijal u promenama

gedza.73
nurudin
Слично одсуствовање са наставе је било и ономад у београдским школама.

Stvarno?
Neverovatno.

Moj otac je tada (moja priča) poludeo.
'jel' ja plaćam da mi dete ide u školu ili da stoji na ulici?'

Зашто родитељи нису устали и рекли: ,,Не може да се одсуствује са наставе, односно ја нећу да дозволим да моје дете уместо у школи, време проведе на улици." Зашто?
Једноставно, не пустиш дете да дође у школу, и тачка.

Ma nema potrebe.
Ti pošalješ dete u školu (nema neopravdanih) a školski kolegijum kaže da je tog dana redovna nastava i da nema predviđenih 'aktivnosti na ulici'



Па шта ако су деца махала заставицама !?
Деца у свакој земљи на свету, у свим приликама, представљају декор !?
Не гледаш утакмице лиге шампиона у фудбалу ?
Не гледаш политичке изборе у Америци ?
И ја сам махао заставицом драгом им другу Тити. То ме, и многе друге, није спречило да будем одличан ученик, нити су моји Учитељи због тога били мање вредни.
Успут --- драги (им) друг Тито се никада није видео иза затамњеног стакла ! Какво ђубре !
bgbgbg bgbgbg 13:10 16.11.2014

Postovanje se stice...

... a ne dobija a priori. Kako kod ucitelja, tako i u svim drugim profesijama.
Moje odeljenje je imalo divnog ucitelja i jezivu uciteljicu. Ucitelj je bio strog kad je trebalo, dobar predavac, salio se s nama kad je bilo prilike, svirao nam harmoniku, igrao s nama kvizove koji su bili zabavni a edukativni, vodio nas na rekreativnu nastavu, previjao kad se neko povredi na casu fizickog... Uciteljica je, pak, bila jedna zla zena, los predavac, zapamcena po jedenju bombonjera dok mi pisemo pismene zadatke, a nalazila je za shodno i da samara ucenike koji su, recimo, kasljali na casu.
Moje dete je imalo izuzetnu uciteljicu koja je sa njima mnogo kvalitetnije radila nego svi nastavnici zajedno koji su ih docekali od 5. razreda.
Bilo je i mojih profesorki koje su, kad nam nestane struje u popodnevnoj smeni, a jedno vreme se to stalno dogadjalo, vec drzale tasne pod miskom, 'paleci' sa casa, pre nego mi, ucenici.
Tako da, manite nas tih 'strahopostujucih' formulacija.
Prestanite s patetisanjem.
Preformulisite strajkacke zahteve i ljudi ce vas razumeti.
nurudin nurudin 13:55 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

Preformulisite strajkacke zahteve i ljudi ce vas razumeti.


Штрајкачи захтеви су поред изузимања од смањења плата и измена Закона о основама система образовања и васпитања и увођење платних разреда.


zapamcena po jedenju bombonjera dok mi pisemo pismene zadatke,


И вама било кул, јер сте могли да преписујете, док се учитељица занимала бомбоњерама.
emsiemsi emsiemsi 14:36 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

bgbgbg
... a ne dobija a priori. Kako kod ucitelja, tako i u svim drugim profesijama.
Moje odeljenje je imalo divnog ucitelja i jezivu uciteljicu. Ucitelj je bio strog kad je trebalo, dobar predavac, salio se s nama kad je bilo prilike, svirao nam harmoniku, igrao s nama kvizove koji su bili zabavni a edukativni, vodio nas na rekreativnu nastavu, previjao kad se neko povredi na casu fizickog... Uciteljica je, pak, bila jedna zla zena, los predavac, zapamcena po jedenju bombonjera dok mi pisemo pismene zadatke, a nalazila je za shodno i da samara ucenike koji su, recimo, kasljali na casu.
Moje dete je imalo izuzetnu uciteljicu koja je sa njima mnogo kvalitetnije radila nego svi nastavnici zajedno koji su ih docekali od 5. razreda.
Bilo je i mojih profesorki koje su, kad nam nestane struje u popodnevnoj smeni, a jedno vreme se to stalno dogadjalo, vec drzale tasne pod miskom, 'paleci' sa casa, pre nego mi, ucenici.
Tako da, manite nas tih 'strahopostujucih' formulacija.
Prestanite s patetisanjem.
Preformulisite strajkacke zahteve i ljudi ce vas razumeti.

Поштовање Учитеља мора да буде а приори.
О свему осталом, потом, може да се дискутује.
bgbgbg bgbgbg 14:45 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

"Штрајкачи захтеви су поред изузимања од смањења плата и измена Закона о основама система образовања и васпитања и увођење платних разреда."

U prevodu na srpski jezik: plate.

"И вама било кул, јер сте могли да преписујете, док се учитељица занимала бомбоњерама."

Pali biste na PISA testu (niste razumeli procitano).



emsiemsi emsiemsi 15:12 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

bgbgbg
"Штрајкачи захтеви су поред изузимања од смањења плата и измена Закона о основама система образовања и васпитања и увођење платних разреда."

U prevodu na srpski jezik: plate.

"И вама било кул, јер сте могли да преписујете, док се учитељица занимала бомбоњерама."

Pali biste na PISA testu (niste razumeli procitano).




Јеботе, све mора да постане мантра --- ПИСА тест, па ПИСА тест.
Имају ли, нпр. Индијци те ПИСА тестове ?
Ако немају, какве онда имају када преузеше већину технолошких дивова ?
nurudin nurudin 15:28 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

"Штрајкачи захтеви су поред изузимања од смањења плата и измена Закона о основама система образовања и васпитања и увођење платних разреда."

U prevodu na srpski jezik: plate.


Ето, сад да сте хтели, изгуглали бисте, па бисте видели да ЗОСОВ јесте кровни закон којим се фундира читав образовни систем.


"И вама било кул, јер сте могли да преписујете, док се учитељица занимала бомбоњерама."

Pali biste na PISA testu (niste razumeli procitano).


Бојим се да ви нисте разумели -- што ваши родитељи нису дошли да се пожале што ваша учитељица једе бомбоњеру, него су ћутали -- да јој се не замере. Можда нам зафали која за успех, дакле прерачунавање у глави које нам испостави дебели рачун на крају.
mirelarado mirelarado 20:39 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

што ваши родитељи нису дошли да се пожале што ваша учитељица једе бомбоњеру, него су ћутали -- да јој се не замере.


Ма, бојим се, Нурудине, да су те бомбоњере родитељи и доносили... :(
nurudin nurudin 21:11 16.11.2014

Re: Postovanje se stice...

mirelarado
што ваши родитељи нису дошли да се пожале што ваша учитељица једе бомбоњеру, него су ћутали -- да јој се не замере.


Ма, бојим се, Нурудине, да су те бомбоњере родитељи и доносили... :(


Нисам хтео да инсинуирам.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:33 17.11.2014

Re: Postovanje se stice...

Поштовање Учитеља мора да буде а приори.


Moja drugarica koja puno vremena u Indiji provodi mi je nedavno rekla da je jedna od tri stvari koje Indijci smatraju neprihvatljivim i zabranjenim - uvreda učitelja.
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:08 16.11.2014

I ponos i bes

Hvala za napisano, i preneseno.

Ponizenja i razocarenja su teska, neizbrisiva, cini se.
A opet, postovanje i podrska obrisu sve, kao da nikada nije bilo. Sa ljudima, kao i sa decom.

Postovanje ponosnim, hrabrim ljudima. Svaki dan se racuna.
nurudin nurudin 21:09 16.11.2014

Re: I ponos i bes

Postovanje ponosnim, hrabrim ljudima. Svaki dan se racuna


Баш тако.
nim_opet nim_opet 20:53 16.11.2014

o postovanju

Elem, prosecan gradjanin i gradjanka Srbije imaju vise postovanja za sluzbenika na salteru EPSa nego za ucitelja/nastavnika/profesora. A prenosno, time i deca. Ako se pristojno ponasaju u opstini, i ne zahtevaju da sluzbenik/sluzbenica tamo zarade prvo "poverenje i postovanje", odakle im ideja da to isto zahtevaju od ucitelja/nastavnika? Ako polazimo od pretpostavke da ne jednom mestu srecu osobu koja je kvalifikovana za svoje mesto, zasto ne i na drugom? I zar nije tretman ucitelja/nastavnika mnogo bitniji, zbog dugorocnih posledica na decu, od tretmana nekoga u opstini, u EPSu, kod lekara? Odakle ta ideja da se ucitelji tretiraju kao neko ko je tu da izvrsava zahteve roditelja i dece, a ne kao neko ko treba da radi svoj posao i obrazuje decu, makar to bilo i uprkos zeljama/trudu roditelja?
nurudin nurudin 21:19 16.11.2014

Re: o postovanju

nim_opet
Elem, prosecan gradjanin i gradjanka Srbije imaju vise postovanja za sluzbenika na salteru EPSa nego za ucitelja/nastavnika/profesora. A prenosno, time i deca. Ako se pristojno ponasaju u opstini, i ne zahtevaju da sluzbenik/sluzbenica tamo zarade prvo "poverenje i postovanje", odakle im ideja da to isto zahtevaju od ucitelja/nastavnika? Ako polazimo od pretpostavke da ne jednom mestu srecu osobu koja je kvalifikovana za svoje mesto, zasto ne i na drugom? I zar nije tretman ucitelja/nastavnika mnogo bitniji, zbog dugorocnih posledica na decu, od tretmana nekoga u opstini, u EPSu, kod lekara? Odakle ta ideja da se ucitelji tretiraju kao neko ko je tu da izvrsava zahteve roditelja i dece, a ne kao neko ko treba da radi svoj posao i obrazuje decu, makar to bilo i uprkos zeljama/trudu roditelja?



Ако се непристојно понашаш према шалтерској радници или медицинској сестри, има да дођен на ред на куково лето, а ако се непристојно понашаш према наставнику, онда има да буде све онако како си пожелео, јер је наставник увек крив. Што, јесу ли шалтерски радници људи са више моралног интегритета од наставника? Са таквом снисходљивошћу се приступа и наставницима нерадницима и забушантима, да им се не замере, па макар ништа не радили. Биће петице, као што ће и бити завршено све на шалтеру само ако се ћушне нешто испод руку.
Ribozom Ribozom 21:56 16.11.2014

knedla

Meni je knedla u grlu zastala od slike siromastva mutine porodice.
Ti siromasni ljudi, zaboravljeni od drzave, nazalost su zloupotrebljeni u ovoj prici od strane onih koji dobijaju barem nesto od drzave.

Iskreno, nemam mnogo empatija prema nastavnickim zahtevima o ne smanjenju plata. Imam prema pokusajima poboljsanja obavljanja svog posla. I prosvetni radnici su manje-vise dobri radnici. Medjutim, sistematska resenja za probleme koji se javljaju u obrazovnom procesu ministarstvo nikako ne reaguje (ne samo ovo).

Bila je skoro akcija o slanju predloga min. prosvete. Ja nisam dobio barem generisan retoricki odgovor: 'Hvala. Razmotricemo vas predlog.'

I da ponovim, bas me briga sto ce pozrvovanoj nastavnici da skinu 4000 dinara, hocu da tih 4000 dinara dopre do mutine porodice.


nurudin nurudin 22:12 16.11.2014

Re: knedla

Ti siromasni ljudi, zaboravljeni od drzave, nazalost su zloupotrebljeni u ovoj prici od strane onih koji dobijaju barem nesto od drzave


?

I da ponovim, bas me briga sto ce pozrvovanoj nastavnici da skinu 4000 dinara, hocu da tih 4000 dinara dopre do mutine porodice.


Не знам шта значи овај придев, мада наслућујем негативну конотацију. А хоће ли?


Bila je skoro akcija o slanju predloga min. prosvete. Ja nisam dobio barem generisan retoricki odgovor: 'Hvala. Razmotricemo vas predlog.'


Предлози су размотрени. И, да, сви наши предлози су размотрени, и због тога и даље пишем блогове, јер су само размотрени.
emsiemsi emsiemsi 23:18 16.11.2014

Re: knedla

Ribozom
Meni je knedla u grlu zastala od slike siromastva mutine porodice.
Ti siromasni ljudi, zaboravljeni od drzave, nazalost su zloupotrebljeni u ovoj prici od strane onih koji dobijaju barem nesto od drzave.

Iskreno, nemam mnogo empatija prema nastavnickim zahtevima o ne smanjenju plata. Imam prema pokusajima poboljsanja obavljanja svog posla. I prosvetni radnici su manje-vise dobri radnici. Medjutim, sistematska resenja za probleme koji se javljaju u obrazovnom procesu ministarstvo nikako ne reaguje (ne samo ovo).

Bila je skoro akcija o slanju predloga min. prosvete. Ja nisam dobio barem generisan retoricki odgovor: 'Hvala. Razmotricemo vas predlog.'

I da ponovim, bas me briga sto ce pozrvovanoj nastavnici da skinu 4000 dinara, hocu da tih 4000 dinara dopre do mutine porodice.



Ја имам поштовање за тражење да се Учитељима не смањује плата.
Још веће поштовање бих имао да траже веће, много веће, плате.
Учитељи морају да имају више него солидне плате --- да би друштво могло да крене напред (јер само образована популација може да створи солидно друштво, какве инвестиције, кредити и остали бакрачи). Чудо једно да то тзв. економисти не виде, него причају глупе мантре као какве баба-врачаре.
Ribozom Ribozom 00:35 17.11.2014

Re: knedla

Iskreno, sacekao sam da prodje prvi talas citanja ovog pseudoromanticnog pamfleta kako bi poslao komentar.

?


Da li je pisac ovog teksta pitao siromasnu mutinu majku, da li moze iskoristiti njeno siromastvo i mutinu bolest, zarad borbe za njegovu platu? I to platu koja je najmanje 4 puta veca od evt. socijalnog primanja ove zene, mada sumnjam da i toliko prima.

Не знам шта значи овај придев, мада наслућујем негативну конотацију. А хоће ли?

Pridev /pozrvovanoj/ znaci /pozrtvovanoj/ i nema nikakvu negativnu konotaciju. Ne znam gde si je video uopste. Nedostatak jednog slova u reci ne moze da sluzi degradaciji sagovornika, 'A hoce li?' je mnogo veca stilska greska.
Ribozom Ribozom 00:41 17.11.2014

Re: knedla

@mcmc
Ја имам поштовање за тражење да се Учитељима не смањује плата.
Још веће поштовање бих имао да траже веће, много веће, плате.


Ja bih jos vece postovanje imao da zatraze 100x vecu platu, a onda mi tako saglasnom zakopcaju kosulju otpozadi.

Stvarno me mrzi da diskutujem na komentar pun opstih floskula.
Pitanje za tebe: Da li bi tih 4000 dinara dao onoj mutinoj mami ili boldovanom ucitelju.
nurudin nurudin 01:00 17.11.2014

Re: knedla

Iskreno, sacekao sam da prodje prvi talas citanja ovog pseudoromanticnog pamfleta kako bi poslao komentar.


Прво, у тексту нема псеудоромантичних елемената. Ако ћемо баш прецизније, доминантан је неореализам. Друго, није реч о памфлету -- већ о панигирику наставнику.

Da li je pisac ovog teksta pitao siromasnu mutinu majku, da li moze iskoristiti njeno siromastvo i mutinu bolest, zarad borbe za njegovu platu? I to platu koja je najmanje 4 puta veca od evt. socijalnog primanja ove zene, mada sumnjam da i toliko prima.


Треће, ово није борба за веће плате, већ за достојанство будућих наставника који ће не штедећи себе помагати још многим Мутама и мајкама. Текст је имао за циљ да скрене пажњу на оно што није видљиво, а јесте део наставничког посла -- бар оних наставника који савесно обављају свој посао. Четврто, не знам ко је злоупотребио мајку и Муту, друштво које их је игнорисало, и читаво село које је знало за проблем, или наставник који им је помогао?

Pridev /pozrvovanoj/ znaci /pozrtvovanoj/ i nema nikakvu negativnu konotaciju. Neznam gde si je video uopste. Nedostatak jednog slova u reci ne moze da sluzi degradaciji sagovornika


Пето, нисам жело да те деградирам, једноставно нисам укапирао да си омашио слово. Извини.

'A hoce li?' je mnogo veca stilska greska.


Шта је овде ,,стилска" грешка?

emsiemsi emsiemsi 06:50 17.11.2014

Re: knedla

Ribozom
@mcmc
Ја имам поштовање за тражење да се Учитељима не смањује плата.
Још веће поштовање бих имао да траже веће, много веће, плате.


Ja bih jos vece postovanje imao da zatraze 100x vecu platu, a onda mi tako saglasnom zakopcaju kosulju otpozadi.

Stvarno me mrzi da diskutujem na komentar pun opstih floskula.
Pitanje za tebe: Da li bi tih 4000 dinara dao onoj mutinoj mami ili boldovanom ucitelju.

Глупости !
Шта ти знаш шта су флоскуле ?
principessa_etrusca principessa_etrusca 02:09 17.11.2014

Зар овако не би поступио сваки наставник?

...и поред озбиљних здравствених проблема које је имала, упушта у борбу не знајући ни праве методе, ни облике рада, ни циљеве, ни исходе. Самоиницијативно ангажује психолога, педагога, дефектолога, социјалног радника – о свом трошку вози ученика код бројних стручњака, испробавају разноразне терапије...


Лепа прича са срећним крајем, али отвара доста питања.

Какво је друштво Србија и ко су просветни радници ако је овај пример изузетан?

Шта у просвети раде људи које не занима добробит ђака?

Како у Србији функционише служба за социјални рад и здравствена заштита деце?

Да ли дете које заћути после доживљене трауме, а и има сиромашног и некомпетентног родитеља (као што многа деца имају), може да стигне до психолога само захваљујући личној иницијативи наставника која је описана као изванредна пожртвованост?

Зар сваки наставник, компетентни комшија или компетентни родитељ школског друга не би постутили исто?

Зар је у Србији таква беда да је возити ученика код психолога о свом трошку ванредно херојство?

Шта за све време ради директор школе?

Зар директорова одговорност није све што се у школи дешава?

Какве везе однос према ученику има са висином плате?
tasadebeli tasadebeli 09:07 17.11.2014

Re: Зар овако не би поступио сваки наставник?

principessa_etrusca

Зар овако не би поступио сваки наставник?



Узимам ту слободу да ти на свако питање одговорим појединачно. Надам се да се остале колегинице и колеге неће љутити...

Какво је друштво Србија и ко су просветни радници ако је овај пример изузетан? Шта у просвети раде људи које не занима добробит ђака?



Просветни радници су део друштва... Нису изван њега, нити су нека бестелесна бића која треба да бдију над тим друштвом. Укратко, какво је друштво, такви су и просветни радници. Зато треба истицати овакве примере, а не само причати како у школама постоји корупција, диловање дроге и слично. Има и једног и другог, али зашто понеки пут не написати и нешто позитивно о просветним радницима.


Како у Србији функционише служба за социјални рад и здравствена заштита деце?


Из мог искуства, никако... Када год сам тражио њихову помоћ за неког ученика, добијао сам одговор да баш сада имају преча посла и да тај проблем који имам решавам сам...

Да ли дете које заћути после доживљене трауме, а и има сиромашног и некомпетентног родитеља (као што многа деца имају), може да стигне до психолога само захваљујући личној иницијативи наставника која је описана као изванредна пожртвованост?


Да, само тако... И не само код психолога... Да знаш само колико њих је стигло до логопеда или најобичнијег очног лекара или зубара захваљујући томе што сам зивкао родитеље, мољакао их, убеђивао... У неким случајевима и претио родитељима тужбом за занемаривање детета.

Зар сваки наставник, компетентни комшија или компетентни родитељ школског друга не би постутили исто?


Као што видиш, како ствари стоје сада, не би... Прошле недеље сам из аутобуса у покрету видео на трамвајској станици испред болнице Свети Сава у Београду човека који лежи на асфалту, покушава да допузи до клупице, око њега стоји петнаестак људи оба пола и узраста и нико ни да погледа тог мученика.

Испред саме болнице! Па ако већ неће да му лично помогну, нека неко барем отрчи тих 50 метара и позове дежурне из болнице! Ништа, човече!

Сети се случаја оног самоубице на Газели од пре годину-две. Док полиција преговара са њим, он стоји на ивици, а бесни возачи из заустављене колоне му добацују да скочи већ једном, па да они могу да наставе даље своју свакодневну трку.

То ти је слика нашег друштва... Без обзира колико неко био компетентан или не...

Зар је у Србији таква беда да је возити ученика код психолога о свом трошку ванредно херојство?


Када имаш и своју децу и свој приватни живот, то јесте неко жртвовање... Или што би рекла моја добра другарица, школски психолог, кроз сузе после неког од сличних случајева као што је овај који је Нурудин описао:"Јебига, не можемо све да их усвојимо!" Ја јој увек на то одговорим са:"Без душе си нико, без душе си ништа!" И идемо на следеће дете, да видимо шта њему треба...

Шта за све време ради директор школе?
Зар директорова одговорност није све што се у школи дешава?


Да, директор сноси одговорност за све што се догађа у школи, али му је истовремено изузетно сужен простор у доношењу одлука. Сваке године се све више и више сужава. Не може да селектира своје наставнике. Листе технолошких вишкова и забрана расписивања конкурса чине своје. Исто тако, јако је тешко отпустити некога кога си затекао у школи када си постао директор јер се судски спор започет на основу необављања свог посла или некомпетенције обавезно губи на суду и школа плаћа одштету дотичном. Судски спор се може добити само ако потегнеш процену психофизичких способности појединца, а то ниједан директор не жели да ради. Не жели да на својој души носи грех да је некога проглашавао лудим да би му уручио отказ.

И директори су људи, зар не?

Све у свему, место директора школе у Србији у овом тренутку је једно место на приличној ветрометини. Немаш моћ доношења кључних одлука за живот школе, али зато сносиш сву одговорност. Чак и у оним, не дај боже, несрећним случајевима на екскурзијама о којима такође директор (ни наставници) не доносе никакве одлуке, већ је то у рукама Савета родитеља.

Знам шта причам, пролетос сам одбио да се прихватим тог посла у мојој школи иако су сви очекивали да ћу баш ја наследити претходног директора.

Какве везе однос према ученику има са висином плате?


Никакве. Али да заокружим ове моје одговоре и да се вратим на почетак. Просветни радници нису бестелесна бића. Имају они и своје породице и свој приватни живот. Нису они 24 сата наставници и не треба ни да буду да би били способни да улазе у учионицу свакога дана и да држе часове.

Потребно је просветном раднику и да нешто поједе, и да купи зимску јакну, и да плати рачуне, и да не чека зиму у летњим ципелама (не волим да причам о себи, али узмите мој случај )... Можда да купи неку књигу, оде у позориште или у биоскоп, на концерт... Да се мало и напуни неким лепим стварима пре него што изађе пред ту децу...

Али да ти кажем праву истину... Не ради се ту толико ни о плати. Ради се о понижењу којем су просветни радници изложени свих ових 25 година откада ја радим у просвети (не знам како је било раније).

А то понижење проузрокује законодавство у области школства у Србији (нико нас не пита ни за шта када се доносе нови закони и прописи) па ту влада једна мешавина "аустроугарске бирократије и турске самовоље."

Понижење долази и због односа читавог друштва према просветним радницима. Медијска слика потпомогнута ставом система да од просветних радника направи вентил за отпуштање нагомиланог друштвеног незадовољсттва. (Још увек нисмо добили статус службеног лица... Лекари јесу... Нас и даље може да малтретира и бије ко стигне, увек ћемо ми бити криви.)

Има тога још... Да не ширим причу (наставна средства, планови и програми, финансирање школа...)

Кажем ти, не ради се ту толико о плати колико о понижењу... И осећају да радиш један узалудни посао у друштву којем није ни најмање стало до тога што ти радиш.
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:52 17.11.2014

Re: Зар овако не би поступио сваки наставник?

Кажем ти, не ради се ту толико о плати колико о понижењу... И осећају да радиш један узалудни посао у друштву којем није ни најмање стало до тога што ти радиш.

Taj odnos pokazuje duboko poremecenu, u stvari samoubistvenu politiku koja se vodi i koja ce neminovno razjesti srpsko drustvo iznutra.

U UK ima mnogo uzasno losih skola, posebno u gradovima, ali postoji uverenje da dobar i sposoban direktor za par godina moze da preobrati i najgoru skolu, pa direktori imaju nekoliko puta vece plate od nastavnika, ali imaju i zaista veliku odgovornost.

Da ilustrujem, predsednik vlade ima bruto godisnju platu £142.000, a sadasnji, Dejvid Kameron, po plati nije stigao direktora elitne skole Itn u koju je sam isao, medjutim i direktori drzavnih srednjih skola zaradjuju uporedive svote: pocetna plata (opet bruto, i opet godisnja) im je £120.000, a mnogi zaradjuju i preko £150.000 (IZVOR). Time sto direktor skole zaradjuje kao ministar u vladi se salje sasvim jasna poruka celom drustvu.
nurudin nurudin 16:18 17.11.2014

Re: Зар овако не би поступио сваки наставник?

И осећају да радиш један узалудни посао у друштву којем није ни најмање стало до тога што ти радиш.


Само да подвучем.


Тасо, хвала!
nim_opet nim_opet 16:33 17.11.2014

Re: Зар овако не би поступио сваки наставник?

Taj odnos pokazuje duboko poremecenu, u stvari samoubistvenu politiku koja se vodi i koja ce neminovno razjesti srpsko drustvo iznutra.


Ono moje pitanje o tome zasto su ljudi snishodljivi prema sluzbenicima u opstini, a nadobudni prema nastavnicima je u stvari deo ovoga gore - poremecene drustvene svesti o najvaznijim pitanjima - sta i kako nam uce deca i sta ce sutra da rade (i izdrzavaju nas). Ali, sa jedne strane se pitanje svih pitanja (prvo granice, poslednjih godina Kosovo) namece da bi zaokupilo jedan deo svesti, a onda sve sve ostalo podriva dnevnim zanimljivostima. I tako unedogled, dok se drustvo ne razjede skroz.

Ja sam u osnovnu skolu isao krajem 80ih/pocetkom 90ih, u srednju sredinom 90ih i mogao sam da pratim ( da sam bio pametan :) ) degradaciju - sada se iste prisecam - nastavnika, sto njihove pozicije u drustvu (manje vise slicnu degradaciji svega ostalog), sto odnosa roditelja i ucenika prema istima. Od osnovne, gde su roditelj i ucitelj planirali kako da dete poboljsa uspeh, do kraja osnovne kada su roditelji molili nastavnike za popravke ocena, do srednje, kada su ucenici pretili da ce tuci profesore. Kasnije, sto povremenim kontaktima, sto ovako iz trece ruke, vidim da je to preraslo iz pretnji u dela, a prisustvovao sam i casovima na kojima deca sede i pisu poruke, igraju karte itd, i ocekuju od nastavnika "da ih zainteresuje za predmet". Ne mogu biti udaljeni sa casa, ocene im se popravljaju na vecu na instrukciju roditelja/direktora/veca itd. I za sve to vreme i profesija se dovodi do ivice egzistencije i zahtevi im se svode na plate, pa se onda pojavljuje ta teza o suprotstavljenim interesima nastavnika i roditelja/dece.
tetkino tetkino 18:37 17.11.2014

Re: Зар овако не би поступио сваки наставник?

И осећају да радиш један узалудни посао у друштву којем није ни најмање стало до тога што ти радиш.



A јел има неки посао, занимање у Србији где се људи не осећају овако?

Од јануара нови Министар па више среће у новом извлачењу.
Од 1989. године до данас променило се 15 (петнаест!) Министара просвете из разних партија и ниједан нам није ваљао, нити је имао шансу да нешто озбиљно промени, тако да ни Вербићу не замерам ништа.
Могу једино да му се захвалим, њему и Вучићу, као порески обвезник, што су затворили бар део кредита на које смо плаћали пенале и казне, јер су деценијама каснили са њиховом реализацијом.
Било би боље да су урадили оно што су требали, али очигледно је човек барем делом био свестан са каквим капацитетима у самом министарству располаже.

А од друштва нећете добити подршку све док се захтеви за променом школства не раздвоје од личних финансијских захтева.
Док год пароле буду: јадна деца / мала плата, нико вас слушати неће.
Поготово данас када покушавате да нас убедите да требате да будете изузетак у односу на хирурга у Ургентном, полицајца на граници са КиМ, сестру на герантологији или дефектолога у специјалној болници...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana