Društvo| Film| Kultura| Putovanja

iIzbrisano (Self-Destruction)

vladimir petrovic RSS / 13.11.2014. u 16:15

                                                                                      Fuck everything (Henry Miller)

edit

Atačmenti



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:19 13.11.2014

Jasmila iliti Jasmina od milja

Ne bih voleo da se shvati da ja površno prosuđujem o Jasmili Žbanić, čije stvaralaštvo i život u priličnoj meri pratim.

U svetu filma, Žbanićeva je postala poznata sa Grbavicom, kao i još dva sledeća ostvarenja (Na putu, Za one koji ne mogu da govore), sve u periodu od sedam-osam godina:

1. Grbavica. Esma (koju igra izvrsna Mirjana Karanović) živi sa 12-godišnjom kćerkom Sarom u sarajevskom naselju Grbavica. Ona od nje krije istinu o njenom ocu, da je plod ratnog silovanja, već navodi Saru da živi u uverenju kako je kćerka stradalog ratnog heroja (šehida). Kada škola organizuje ekskurziju tako što omogućava besplatno putovanje učenicima čiji su očevi bili šehidi, Sara ne može da donese potvrdu da je i ona dete jednog od njih. Kad čuje da je majka uplatila pun iznos za ekskurziju, odlučuje da sama dođe do istine o svom ocu...

Film je nagrađen Zlatnim medvedom na Berlinskom festivalu, kao najbolji inostrani film 2006. godine, što je Žbanićevu učinilo slavnom.

Suprotno uverenju kod nekih da je u pitanju film o silovanim ženama tokom rata u BiH, radi se - o posledicama. Naime, Žbanovićeva tvrdi da u tom i ostalim njenim filmovima „protagonisti pokušavaju zaboraviti nedavne strahote, traže izlaz iz posvemašnjeg bespuća ili odaju pijetet stradalima“. Tako se sama reč silovanje ne koristi, osim kod objašnjenja Esme kćerci Sari o njenom nepoznatom ocu, pri kraju filma. (Hrvati imaju jednu novu reč-kovanicu: poraće, za period neposredno posle rata; u pitanju je, dakle, bosansko poraće; takođe, Žbanićeva ne koristi nešto što liči na onu otrcanu floskulu koju Hrvati u medijima često koriste – da se radilo o „velikosrpskoj agresiji“, premda u njenim filmovima, između redova, naslućuje se, ipak, da su Bošnjaci/muslimani bili - žrtve).

Da podsetim da je Mirjana Karanović u Srbiji bila šikanirana zbog te uloge silovane Muslimanke u Sarajevu, a prilikom posebne jednovečernje projekcije filma u beogradskom Sava centru bilo je incidenata, od strane nacionalističkih izgrednika.

Međutim, mene ovde zanima jedan drugi fenomen. Dobri poznavaoci filma ukazuju da Grbavica nije, ipak, bila zaslužila Zlatnog medveda, da joj on nije dodeljen zbog estetskih i umetničkih kvaliteta filma, već zbog uzimanja u obzir šireg „socijalno-istorijskog konteksta priče, te pijeteta prema unesrećenima u ratu u BiH“. (To saznanje pojačava moj skepticizam prema svim nagradama, jer one često više pokazuju stavove onih koji ih daju nego zasluge onih koji ih primaju).

2. Na putu. Film se bavi vehabijama u BiH. Govori o mladom paru, Amaru i Luni, čija je ljubav stavljena na probu nakon Amarovog preobraćanja u gorljivog muslimana, odnosno vehabiju. (Jasmila Žbanić kaže da je o toj relativno maloj grupi ljudi u Bosni želela saznati nešto više nakon što se jedan vehabija odbio rukovati s njom - jer je žena).

Siže filma je ovakav: Luna je stjuardesa i živi (nevenčano) u srećnoj vezi s Amarom koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Oboje su izašli iz rata kao siročad, no pokušavaju ostaviti bolnu prošlost iza sebe. Amar ima problema sa alkoholom; na poslu ga zatiču kako pije – te zbog toga dobija suspenziju. To ga vodi u spiralu depresije i očaja. Jednog dana sreće Bahriju, starog prijatelja s bojišta, koji je u međuvremenu postao pravi vernik. Mada se u početku opire Bahrijinim duhovnim savetima, Amar doživljava duboku promenu nakon poseta džamiji i slušanja verskog obreda. Prihvata da drži kompjuterske časove deci vehabija u kampu kraj Jablaničkog jezera, te se sve ređe viđa sa Lunom, a odbija da nastavi seksanje s njom jer smatra da su seksualni odnosi van braka – greh. Ponavlja da se tako ponaša zato što želi postati „bolji čovek“. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promeni, ipak im je drago jer je prestao piti alkohol. Opet, mada ga još uvek veoma voli, Luna je puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života. Polako gubi nadu u šanse za Amarov „povratak na stari način života, s tim što, u međuvremenu, saznaje da je trudna, jer shata da čovek čije dete nosi sada smatra da je ono začeto u grehu...

3. Za one koji ne mogu da govore. Film je inspirisan impresijama jedne australijske turistkinje nakon posete BiH. Naime, ona se odlučuje posetiti čuveni most na Drini, inspirisana Andrićevim najpoznatijim romanom. Sledi preporuku iz Turističkog vodiča da odsedne u hotelul Vilina vlas, u predgrađu Višegrada, koji je poznat po svom "ugodnom prirodnom ambijentu", odnosno kao "savršeno mesto za romantično veče". Međutim, nakon povratka u Australiju, saznaje šta se baš tu događalo tokom rata (navodno je hotel bio jedan od glavnih zatočeničkih objekata na području gdje su bošnjački civili bili premlaćivani, silovani, mučeni i ubijani; oko 200 žena je bilo zarobljeno u hotelu; neke su se ubijale skakajući s balkona da bi izbjegle daljnje seksualno zlostavljanje). Ovo iskustvo turistkinje iz daleke Australije režiserka Žbanić koristi za pomenuti film.

Mnogi tvrde da je, od navedena tri društveno angažovana filma, najbolji - Na putu.

Da dodam, na kraju, da u svojim filmovima Žbanićeva rado angažuje hrvatske i srpske glumce, kao i druge strance. Pored pomenute Mirjane Karanović, ona je davala uloge Branku Cvejiću, Borisu Isakoviću, Bogdanu Dikliću i Branki Petrić, udovi Bekima Fehmija. U Ostrvu ljubavi dve glavne ženske uloge pripale su strankinjama: Francuskinji-Grkinji Arijani Labed i Rumunki Adi Kondesku, a pojavljuje se i Franko Nero. Meni lično se sviđa taj kosmopolitizam u stvaralaštu ove režiserke.



U javnom životu Žbanićeva se pokazuje kao žena prilično oštrog jezika, odnosno emocionalna i ponekad nekontrolisana. Tako, recimo, ume da hrvatskom premijeru vikne “Milanoviću, marš napolje” kada joj se nešto nije svideo prilikom njegove posete Mostaru; isto je učinila i sa Ahmetom Davutogluom, tadašnjim turskim ministrom spoljnih poslova (danas je on premijer Turske), prilikom jedne njegove posete Sarajevu ('E pa Davutoglu i tebi lijep pozdrav: marš kući!').

The last but not the least, Žbanićeva koristi svaku priliku da žestoko napada Emira Kusturicu. Tako je na Kanskom filmskom festivalu tražila, zajedno sa Harisom Pašovićem, da se Kusturici zabrani pristup, zato što podržava Karadžića i Miloševića, ljude koje smatra odgovornim za (navodni) genocid u BiH; takođe, pomahnitalo ga opanjkava oko njegovog projekta Andrićgrad, pošto je, pored ostalog, imala teškoće prilikom snimanja filma na lokaciji u Višegradu i u hotelu Vilina vlas. Jedna reakcija Kusturice prema njoj je izrečena u njegovom stilu: "Savršeno me boli kurac za Jaslinu, ili kako se već zove ta rediteljka. Njena priča je njena priča i tu se, što se mene tiče, završava moja priča u vezi s tim".
tasadebeli tasadebeli 16:29 13.11.2014

Хвала!

Хвала ти на овом тексту (серијалу, колико видим)!

Баш ономад код Крлета на блогу поменух нешто Истру, али поменух и то да тамо нисам био 25 година...
drzura drzura 17:43 13.11.2014

malvazija

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:57 13.11.2014

Re: malvazija

drzura


Hvala na podsećanju.
Baš sam planirao da malvaziju pomenem u sledećem nastavku, kada govorim o istarskim delicijama.
Ja volim i crni teran, teran koji zna šta hoće.

oskar-z-wild oskar-z-wild 18:10 13.11.2014

Fuck everything (Henry Miller)

Preporuka
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:07 13.11.2014

Re: Fuck everything (Henry Miller)

oskar-z-wild
...Preporuka


Kome preporuka, meni ili Henriju Mileru?

Nota bene:
Bio sam malo nefer prema Henriju Mileru, pa sam ove njegove reči, koje mi pašu, izvukao iz konteksta i stavio ih kao motto ovom laganom blogu.

Puna izreka Milera glasi ovako:

“I start tomorrow on the Paris book. First person, uncensored, formless – fuck everything!”

To je on zapisao kada je počinjao (a bilo mu je to veoma teško) svoju prvu knjigu Rakova obratnica (Tropic of Cancer), koja će ga učiniti - slavnim.

oskar-z-wild oskar-z-wild 21:16 13.11.2014

Re: Fuck everything (Henry Miller)

A kakve veze ima ovaj moto sa pratećim narativom?

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:41 13.11.2014

Re: Fuck everything (Henry Miller)

Oskar-z-wild
... A kakve veze ima ovaj moto sa pratećim narativom?


Ih!

Počeo sam pisati u stilu "Jebe mi se za sve", te da sam se našao na morskoj obali - prazan da prazniji ne mogu biti. Tako mi se bar činilo prvih dana.

A onda, malo po malo, čula su počela da reaguju... pa sam čak naleteo na Jasmilu... što diže pritisak!

Uostalom, ja Henrija Milera mogu svuda i na svašta nadovezati.
On mi pomaže da bolje shvatim neke obične stvari, he, he, he...

Primera radi, navešću dve stvarčice koje mi padaju na pamet:

Kad HM kaže "Srazmerno sam bio prilično načitan, intelektualno zreo i iskusan, samo u pogrešnom smislu", ja se okrenem da vidim da li neko na mene ukazuje prstom!

A leži mi i ono: "Stvari se događaju ili se ne događaju. Ništa se ne može postići znojem i borbom".

Ne vuci me više za jezik.

oskar-z-wild oskar-z-wild 21:57 13.11.2014

Re: Fuck everything (Henry Miller)

Ne vuci me više za jezik.


Moram te vuć za jezik, jer inače bi mi bilo dosadno.

Preporuka je bila upravo za taj stav.

Nedavno je jedan grodonačelnik spalio 40 studenata pedagogije, koja apsurdna planeta... fuck everything!...

princi princi 18:15 13.11.2014

Ova pricica satro o Istri

a u stvari backhanded compliment cestitoj Zbanicki. Ne znam ko bi me mogao naterati da odem da pogledam neki njen film, deluje kao zesca smaracica.

Kusta je genije kao covek (smara kad su filmovi u pitanju), da je pravde covek bi trebalo da bude pocasni predsednik Srbije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:54 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

princi
...a u stvari backhanded compliment cestitoj Zbanicki.


Volim žene s petljom.

Šalim se, slučajno je ispalo da sam malo više prostora dao Žbanićkoj. Tako se namestilo.


... Kusta je genije


Što se Kusturice tiče, ja sam od onih (naizgled retkih na ovom blogu) koji mu - skidaju kapu. Naime, čini mi se da većina preferira mišljenje Vesne Pešić i slične brbljarije o njemu od ukazivanja na njegov značaj.

Mogao bih do ponoći da diskutujem o tome da, recimo, ni Drvengrad ni Andrićgrad
(da ostavimo njegovo filmsko stvaralaštvo po strani) NISU kič.

OK, ima u tim velikim projektima i ponečeg kičerskog, ali to ne umanjuje njihov ogroman značaj.

Ova pricica satro o Istri


Ništa nije šatro, nisam pristalica Šatrovačke škole.
Sve je s predumišljajem.

Ja volim Istru.
A svako voli na svoj način.

Prema tome, ne zezaj me, ne kvari mi ugođaj.

Pada mi na pamet da je Isidora Sekulić jednom zapisala: "O Poljskoj misliti duši je drago". Tako ja smatram da pisati o Istri duši je drago, he, he, he.



predatortz predatortz 19:27 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri


Šalim se, slučajno je ispalo da sam malo više prostora dao Žbanićkoj. Tako se namestilo.


I zajebao odličan blog o Istri. Zaista sam uživao čitajući taj deo.
princi princi 19:58 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

Volim žene s petljom.

Bosanske Muslimanke su u zajebanoj poziciji: s jedne strane, hoce da dele evropske vrednosti i neki outook modernih zapadnih zena, a s druge strane hoce i moraju da neguju i postuju i tu svoju neku posebnost i tradiciju koja je takva kakva je. I to onda stvara tu klimu za neku neuroticnu situaciju u kojoj su zelje uvek u neskladu sa realnim mogucnostima. Bas se setih Snezane Bogdanovic, ona je to odlicno uhvatila u Kuduzu, po meni jedna od najbolje odigranih zenskih uloga u YU filmu. Glumcina.
djovica djovica 20:36 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

princi
a u stvari backhanded compliment cestitoj Zbanicki. Ne znam ko bi me mogao naterati da odem da pogledam neki njen film, deluje kao zesca smaracica.


Naravno, uporno podseća na srpsku sramotu. Pa ko bi je u Srbiji voleo?

princi
Kusta je genije kao covek (smara kad su filmovi u pitanju), da je pravde covek bi trebalo da bude pocasni predsednik Srbije.


Možda dok mu je filmove pisao Abdulah Sidran. A ovo s kič projektom "Andrićgrad". Otprilike kao da usred varšavskog geta zazidaš podalspki nemački gradić i nazoveš to "autentičnim vremeplovom". Seljačizam, degenarizam, lažni antiglobalizam, zločin nad zdravim razumom, idiotizam... Zaista, autentični precednik Srbije (uz Šešelja).
G.Cross G.Cross 20:56 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

princi

Bosanske Muslimanke su u zajebanoj poziciji: s jedne strane, hoce da dele evropske vrednosti i neki outook modernih zapadnih zena, a s druge strane hoce i moraju da neguju i postuju i tu svoju neku posebnost i tradiciju koja je takva kakva je. I to onda stvara tu klimu za neku neuroticnu situaciju u kojoj su zelje uvek u neskladu sa realnim mogucnostima.

Pa ovo isto ko mi Crnogorski muskarci ...
Crnogorski muskarci su u zajebanoj poziciji: s jedne strane, hoce da dele evropske vrednosti i neki outook modernih zapadnih muskaraca, a s druge strane hoce i moraju da neguju i postuju i tu svoju neku posebnost i tradiciju koja je takva kakva je. I to onda stvara tu klimu za neku neuroticnu situaciju u kojoj su zelje uvek u neskladu sa realnim mogucnostima.

Ili Solo gitaristi...
Solo gitaristi su u zajebanoj poziciji: s jedne strane, hoce da dele evropske vrednosti i neki outook modernih Solo Gitarista, a s druge strane hoce i moraju da neguju i postuju i tu svoju neku posebnost i tradiciju koja je takva kakva je. I to onda stvara tu klimu za neku neuroticnu situaciju u kojoj su zelje uvek u neskladu sa realnim mogucnostima.

G.Cross G.Cross 21:19 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

djovica

Otprilike kao da usred varšavskog geta zazidaš podalspki nemački gradić i nazoveš to "autentičnim vremeplovom


Varsavski geto vise ne postoji.
predatortz predatortz 21:21 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

G.Cross
Otprilike kao da usred varšavskog geta zazidaš podalspki nemački gradić i nazoveš to "autentičnim vremeplovom


Varsavski geto vise ne postoji.


Ma, pusti Đovicu...
On, prosto, mora da prosipa žuč.
G.Cross G.Cross 21:24 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

predatortz
G.Cross
Otprilike kao da usred varšavskog geta zazidaš podalspki nemački gradić i nazoveš to "autentičnim vremeplovom


Varsavski geto vise ne postoji.


Ma, pusti Đovicu...
On, prosto, mora da prosipa žuč.


Ma znam, al malo edukacije nije na odmet, kad lupa o genralnim stvarima ja nikada ne komentarisem Djovicu, ali kada dirne stvari koje su mi srcu drage (Varsava) ja nekako pokusavam da ga edukujem.
princi princi 21:37 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

G.Cross

Pa ovo isto ko mi, crnogorski muskarci ...
Ili solo gitaristi...
....

Sto stade? Ponestalo inspiracije?
G.Cross G.Cross 21:42 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

princi
G.Cross

Pa ovo isto ko mi, crnogorski muskarci ...
Ili solo gitaristi...
....

Sto stade? Ponestalo inspiracije?


Jeli ti makar sekundu palo na pamet da razmislis sta sam hteo da ti kazem?
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:52 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

predatortz
...I zajebao odličan blog o Istri.

Hajde, ne preteruj.
Što neko reče: Raširi sliku.
Treba govoriti i o onima koji nam se, iz ovih ili onih razloga, ne sviđaju.

Da stvar uprostim, ja sam se našao na Jasmilinoj liniji utoliko što i ona i ja - volimo Istru.

Ona je film Otok ljubavi snimila na ostrvu sv. Marka, pored Poreča. I svi istarski pejzaži iz filma su veoma dopadljivi.

Da kažem još i ovo, što se vidi ako čovek pažljivo pročita ceo tekst u kome se pominje Žbanićka: uz sve poštovanje prema njenom filmskom stvaralaštvu,
meni se ovaj njen poslednji film nije svideo, a za njen prvi film, koji je dobio visoko priznanje u Berlinu, naveo sam da smatram da to NIJE BILO ZASLUŽENO, da su uticale političke i druge prilike kod žirija Berlinera (u to vreme se olako davali publicitet i nagrade za sve u čemu se Srbi prikazivani kao bad guys, direktno ili između redova).
Pa to znaju ljudi.
Preostaje nam da se nadamo da će toga biti sve manje i manje, te da će jednog dana - prestati.




predatortz predatortz 22:56 13.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

Hajde, ne preteruj.
Što neko reče: Raširi sliku.
Treba govoriti i o onima koji nam se, iz ovih ili onih razloga, ne sviđaju.


Krivo me tumačiš. Uopšte mi nije bio naum da komentarišem Žbanjićku. Nisam pogledao ni jedan njen film, a i da jesam - tanak sam ti ja filmski kritičar.

Jednostavno priča o Istri, koja mi se jako dopala, i priča o filmu mi se, nekako, nisu poklopile.

A, kao što i sam primetiš, u komentarima je prevagnula priča o Jasmili.
hajkula1 hajkula1 00:09 14.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

princi

Kusta je genije kao covek (smara kad su filmovi u pitanju), da je pravde covek bi trebalo da bude pocasni predsednik Srbije.



I ja volim da ga slušam kad priča, ili kad nam prepriča reči svojih roditelja, smrt je neproverena glasina.



Opet mi pobeže kursor. Obavestila moderatora greškom, izvinjavam se.


Što se Kustinih filmova tiče, takođe ih ne volim.

princi princi 00:17 14.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

Jeli ti makar sekundu palo na pamet da razmislis sta sam hteo da ti kazem?

Nesto mnogo pametno, pretpostavljam.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:23 14.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

Volim žene s petljom.

Prvo sto sam pomislila kada sam ovo procitala je bilo "i ja volim muskarce koji vole zene sa petljom", a onda, kada sam razmislila, uopste nisam sigurna da je bas tako, najvise jer nisam sigurna u motivaciju svih muskaraca koji vole zene sa petljom.

Ima sasvim dovoljno primera muskaraca koji "vole zene sa petljom" i teze da ih koriste kao neku vrstu proteze za sopstvenu deficitarnost u hrabrosti. (Srecom, to zene sa petljom obicno prepoznaju i onda same odlucuju da li ce ili nece prihvatiti takvu simbiozu.)

Nezavisno od muskaraca koji vole ili ne vole zene sa petljom, takve zene su vredne paznje. (Sinoc sam slusala jednu od njih, Viktoriju Mulovu koja je izvela Betovenov violinski.)

Ne znam zasto mislis da je Jasmila Zbanic jedna od tih zena. U dosadasnjim filmovima je rabila teme koje su na srcu bosnjackom establismentu, a sam istices da je nagrada iz Berlina donekle suspektna, pa izgleda da i ti mislis da je njena umetnost politicki oportuna, znaci ne hrabra umetnost ili "umetnost sa petljom".
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:08 14.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

VP
...Volim žene s petljom.

principessa_etrusca
...Prvo sto sam pomislila kada sam ovo procitala je bilo "i ja volim muskarce koji vole zene sa petljom", a onda, kada sam razmislila, uopste nisam sigurna da je bas tako, najvise jer nisam sigurna u motivaciju svih muskaraca koji vole zene sa petljom.


Ne znam zasto mislis da je Jasmila Zbanic jedna od tih zena.


Ne budi previše stroga prema meni.

Ja često govorim, ne bez razloga, onu poznatu stvarčicu: “Well-behaved women seldom make history.”
Dobro, nisu sve žene stvorene da prave istoriju.
Drugim rečima, nisu sve žene s petljom - iste, ali sam obično na njihovoj strani, čim vidim da su "pas comme les autres".

Ja pretpostavljam da je pomenuta Jasmila Ž. jedna od tih žena s petljom, makar bila i od "tanjih žena s petljom".
Ona jeste personality, ona se itekako uzdigla iznad mnogih drugih žena u okruženju i šire.
Konkretno, ona je dosad napravila četiri-pet filmova, o kojima se govori, ma koliko možda oni nisu na visini Hičkoka ili Almodovara (nisam se mogao setiti žene-režiserke najviše klase).
Usput, ja volim i muškarca koji je napisao četiri-pet knjiga, makar one i ne bile prvoklasne, više nego onog ko planira da piše, ima u glavi više napisanih knjiga prve klase, ali nikako da ih izbaci iz glave, he, he, he...

JŽ, kao što sam naveo, ume da bude prostakuša, ili fino rečo, da pokaže svoje "unladylike behaviour", ali ona to sebi, kao javna ličnost u jednoj maloj sredini kao što je BiH, može dozvoliti. Dakle, ona ima pluseve i minuse, ali su plusevi vidniji.

Ja ne kažem da sam, ibzenovski, uvek na strani žena, ali mi je uvek drago i cenim kada vidim žene koje se, koliko-toliko, izdvajaju.

Ima svakakvih žena, naravno (baš kao i muškaraca), ali ja se nikada ne bih spustio na nivo jednog poznatog TV voditelja u Srbiji (mislim da je Ivanović) koji za jednu pevačicu (Nataša Bekvalac) kaže "da je kučka u teranju". On je možda mislio da joj na taj način tepa (kao mužjak koji šalje tajne poruke ženki), ali se pokazalo (za ostali, normalan svet) da je - prostak. Tako bar ja mislim.

... jer nisam sigurna u motivaciju svih muskaraca koji vole zene sa petljom.


E pa sad, ne bih više elaborirao oko toga koji su moji motivi.
Ne znam ni ja sam da li je u pitanju baš neka konkretna motivacija, ili mi to spontano dolazi, da skinem kapu (Chapeaux bas!) ženi koja radi nešto što je vidno izdvaja od drugih, ma koliko mnogo toga kod nje nije po mom ukusu, što i nije važno.

Istovremeno, takvo držanje ne bi moralo da znači da sam neosetljiv na čari žena koje nisu - kreatorke.
Ipak, volim kreativnost u drugima, kao i u sebi samome...
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:24 14.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

Ne budi previše stroga prema meni.

Nisam uopste stroga, ni prema tebi, a ni inace.

Ja često govorim, ne bez razloga, onu poznatu stvarčicu: “Well-behaved women seldom make history.”
Dobro, nisu sve žene stvorene da prave istoriju.


Naravno da nisu, ni sve zene, ni svi muskarci predodredjeni da prave istoriju, Vecina bad girls and boys i nema tu ambiciju, vec je ambicija da se dobro provedu. Ostalo se desi ili ne.

Drugim rečima, nisu sve žene s petljom - iste, ali sam obično na njihovoj strani, čim vidim da su "pas comme les autres".


U osnovi razlicitosti, kreativne ili neke druge, t.j. toga da nisi "comme les autres", je pobuna i nekonformizam. JZ u svojoj glavnoj aktivnosti, pravljenju filmova conforms sa bosnjackim establismentom. U cemu je njena razlicitost i pobuna?

JŽ, kao što sam naveo, ume da bude prostakuša, ili fino rečo, da pokaže svoje "unladylike behaviour", ali ona to sebi, kao javna ličnost u jednoj maloj sredini kao što je BiH, može dozvoliti. Dakle, ona ima pluseve i minuse, ali su plusevi vidniji.


O JZ i njenim filmovima sam najvise saznala iz tvog bloga i mislim da su sve teme kojima se bavi vrlo zanimljive. Slucajno, nacin na koji se ona njima bavi i sta saopstava gledaocima je podudaran sa onim sto je politicki pozeljno u sredini u kojoj zivi.

Zivot u maloj sredini nije jednostavan i ja skidam kapu svakome ko uspe u takvoj sredini da bude razlicit i da se izdvoji svojim postignucem. Medjutim, u maloj sredini, oni koji su u bilo cemu uspesni, imaju vecu odgovornost nego u velikoj jer su na toj maloj, provincijskoj pozornici sve oci uprte u njih. Sarajevo sigurno nije sredina kojoj su potrebni prostaci i prostakuse kao role models.

vladimir petrovic vladimir petrovic 18:39 14.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

principessa_etrusca
... JZ u svojoj glavnoj aktivnosti, pravljenju filmova conforms sa bosnjackim establismentom. U cemu je njena razlicitost i pobuna?


Joj, ima tu mnogo nijansi.

Nisu njeni filmovi (baš) po volji bošnjačkog establišmenta.
Just the opposite. Recimo, ona je grubo napadnuta od verskih struktura i njen film NA PUTU okarakterisan je kao - antiislamski. Itekako!

Pitali su se: šta ona umišlja da je, odnosno ko je, pa se izčuđava što muškarac (vehabija) glatko, gledajući je u oči, odbija da joj pružu ruku (da se pozdravi s njom) samo zato što je - žena? Zaboga, zar da vehabija prlja ruku time što bi uhvatio, makar i za tren, žensku ruku?!
Nama takva reakcija islamskih zvaničnika liči na Srednji vek, njima ne.

Dalje, ja sam negde provukao da se JŽ ne bavi ratom, već posledicama.

Drugi filmski režiseri pravili su ratne filmove, sa good and bad guys, anđelima i đavolima. Ona to ne radi, ona pokušava da gleda i slika kamerom ono što se danas događa, dvadesetak godina NAKON RATA u BiH.

Ona nije usko nacionalistički obojena i time (to sam izričito naveo) što ne bira glumce iz svoje sredine, već i iz drugih sredina. Ponavljam: u filmu NA PUTU, o vehabijama, glavne ličnosti (muškarac i žena), sa muslimanskim imenama i odlikama, tumačeni su od strane Hrvata i Hrvatice (Leon Lučev i Zrinka Cvitešić su Amar i Luna). Uzimala je i srpske glumce, iako to svakako nije bilo po volji bosanskim filmadžijama, jer je puno Sarajevo muslimanskih glumaca. Jedino je sarajevskog glumca Ermina Bravo angažovala dva puta. Mirjanu Karanović je, takođe, dva puta angažovala, jednom za glavnu ulogu u najpoznatijoj Grbavici, a dala joj je manju ulogu i u Na putu.

Mislim, nije JŽ "njihovo cvijeće", po volji državnog i verskog establišmenta u BiH.

A opet, kao što sam pomenuo u tekstu, ona se bavi ljudima koje zna, koji su njeni po otažbinskoj liniji, jer joj je lakše da o njima govori nego o - Eskimima ili Indusima.

Zato neki kažu da u njenim filmovima, između redova, provejava ono - da su muslimani bili martiri. Možda jesu, možda nisu, stvar gledanja. Ali ona mudro NIKADA to javno ne kaže.

Meni smeta što je unladylike prema nekim poznatim ljudima (dama ipak ne bi smela da kaže Marš napolje iz BiH premijerima Hrvatske i Turske) i kad se ne slaže sa njima i njihovim postupcima, kao i prema Emiru Kusturici, premda Kusturica per se ume da bude kontraverzna ličnost, ume da provocira i navede one površnije posmatrače da pomisle da je svojevrstan šarlatan i golub-prevrtač, te da se pravi da je veći katolik od pape.
(Pretpostavljam da je Haris Pašović nju navukao da potpiše ono pismo protiv Kusturice, pismo za Kanski festival, ali to više nije važno).

Lično, posebno mi se ne sviđa njen treći film, Za one koji ne mogu da govore, mislim da je podlegla nekoj alavoj Australijanki, sitnoj glumičici u Australiji, koja je našla šansu da se proslavi u BiH, računajući (sic) na svetsku slavu.

Možda sam postao malo pristrasan, bez želje da budem advokat JŽ.

Ipak, govorio sam kako je ja doživljavam (za mene je ona umetnica, dakle kreatorka), premda možda ja ne sagledavam sve oko nje, jer mi to nije ni moguće, a i nisam od onih koji o nekom nastoje SVE da saznaju, jer SVE ne postoji, osim u našim glavama... odnosno ono što je za jednoga SVE za drugoga je samo jedan deo, he, he, he...

Ona nije ni pristalica hidžaba.

Pada mi na pamet da je Zlatko Paković u Politiici pisao o JŽ:
... "Odgovornost da se ukazuje na savremene negativne pojave i na strani nekadašnjih žrtava, govoreći o opasnosti islamskog fundamentalizma u Sarajevu, hrabro je i upečatljivo demonstrirala Jasmila Žbanić u svom drugom dugometražnom igranom filmu [i]Na putu.

Posle Grbavice, snažnog sinematičkog pečata o ratnim strahotama koje su njeni sugrađani pretrpeli, novi, takođe angažovani film Jasmile Žbanić predstavlja i intelektualni i emocionalni otpor restrikciji egzistencije koju je uočila u svom gradu. 'Zanima me život oko mene, Sarajevo i ljudi u njemu. Iako su likovi izmišljeni, priča je bazirana na stvarnim događajima koji su se dešavali ovdje', rekla je Žbanićeva tokom snimanja filma.

Dok Bošnjakinja u filmu Grbavica, od srpskih vojnika silovana, rađa neželjeno dete, dete čiji je otac njen dušmanin, Bošnjakinja u filmu Na putu, kojoj su roditelji ubijeni u ratu, ne želi da rodi dete čiji je otac sunarodnik kojeg voli, jer joj on nameće krajnje uskraćujući stil religijskog života. Dok prvi film govori o posledicama čiji su vinovnici neprijatelji, drugi je o posledicama sopstvene odgovornosti. Da bi nastavila humani život, žrtva nehumanosti mora da prevaziđe ovaj status žrtve"...[/i]

N. B.

Znao sam ja da u ovom blogu deo o JŽ može izazvati različite komentare, pa i nerazumevanje. Ali ja sam to učinio - s predumišljajem.

Naime, onaj prvi deo (putopisni, o Istri) pisao sam spontano, onako kako mi je padalo na pamet, pa ima tamo bezazlenog divljenja običnim stvarima, nastojanje da se izbegne duboko razmišljanje (zar svako, manje ili više, to ne pokušava na odmoru?), da se više prepustim osećanjima nego misaonosti, da uživam u Istri koja je meni draga.

A onda mi se namestila/nametnula JŽ (kad sam video da se njen film prikazuje u Puli), koja nije laka, ali mi je došla kao - protivteža.

Ne pretendujem da sam u pravu, da je ovaj moj blog, tel-quel, dobar i da mu se nema šta zameriti.

Ali navigare necesse est...

Edit:
A ne samo da je svojevrstan bunt stav JŽ prema vehabijama (koje ona smatra "posledicama rata", ranije ih nije bilo, muslimani su često pili rakiju i jeli svinjetinu u bivšoj Jugoslaviji, pa i njen glavni junak u filmu Na putu pije rakiju k'o smuk, sve dok ga ne otpuste sa posla), već pokazuje bunt i snimanjem filma o LGBT temi (Ostrvo ljubavi), kojim poručuje da je homosekusalnost samo jedan varijetet seksualnosti, te faktički izjednačava heteroseksualnost i homoseksualnost. Ovo tim pre što se zna da u BiH, kako mi se čini, nije još održana nijedna gej parada, a u drugim muslimanskim državama (kao što je Iran) homoseksualci bivaju osuđuni na smrt vešanjem ukoliko su flagrantno uhvaćeni na delu. (Čak i u Maroku, u kome sam jedno vreme živeo i koja je dosta liberalan u odnosu na neke druge muslimanske države, homoseksualnost se smatra krivičnim delom, te se ide na robiju, premda se toj vrsti prekršaja dosta "gleda kroz prste", te malo ljudi biva stvarno osuđeno zbog istopolne ljubavi).

Sve u svemu, ima (umetničkog) bunta i hrabrosti kod JŽ, koja je još mlada žena (na pragu četrdesete), zar ne?
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:52 15.11.2014

Re: Ova pricica satro o Istri

vladimir petrovic
principessa_etrusca
... JZ u svojoj glavnoj aktivnosti, pravljenju filmova conforms sa bosnjackim establismentom. U cemu je njena razlicitost i pobuna?

Joj, ima tu mnogo nijansi.

Nisu njeni filmovi (baš) po volji bošnjačkog establišmenta.
Just the opposite. Recimo, ona je grubo napadnuta od verskih struktura i njen film NA PUTU okarakterisan je kao - antiislamski. Itekako!

Ствари обично нису онако једноставне како можда изгледају на први поглед и ја сам уверена да би се сарајевске власти сутра решиле вехабија када би могли то да изведу неким чаробним штапићем (али наравно, не могу). Властима у Сарајеву је стало да БиХ буде виђена као секуларна држава од стране "Европљана" (управо је тако недавно Босну описивао Педи Ашдаун у свом говору у Дому лордова, са експлицитним поменом бошњачког јесењег печења шљивовице, а и конзумирања, т.ј. минимизовао је исламски фактор), па бих рекла да је филм, са становишта власти, баш онакав какав је потребан.
Dalje, ja sam negde provukao da se JŽ ne bavi ratom, već posledicama.

Drugi filmski režiseri pravili su ratne filmove, sa good and bad guys, anđelima i đavolima. Ona to ne radi, ona pokušava da gleda i slika kamerom ono što se danas događa, dvadesetak godina NAKON RATA u BiH.

Оно што ти зовеш "бављење ратом" је in your face, њено бављење последицама је суптилније.

Ти си, међутим истакао нешто веома важно: од рата је прошло 20 година. У односу на крај Другог светског рата, то је као да је данас 1965. Лако је доступно да видиш какви су се филмови снимали у Европи шездесетих, које књиге су тада написане, која се музика слушала, и то посебно у народима као што су Руси, Немци, Јевреји, Срби, Французи итд. Бошњаци не могу да направе отклон ни од рата који је завршен пре 20 година и нарочито не од своје улоге жртве.
Ona nije usko nacionalistički obojena i time (to sam izričito naveo) što ne bira glumce iz svoje sredine, već i iz drugih sredina. Ponavljam: u filmu NA PUTU, o vehabijama, glavne ličnosti (muškarac i žena), sa muslimanskim imenama i odlikama, tumačeni su od strane Hrvata i Hrvatice (Leon Lučev i Zrinka Cvitešić su Amar i Luna). Uzimala je i srpske glumce, iako to svakako nije bilo po volji bosanskim filmadžijama, jer je puno Sarajevo muslimanskih glumaca. Jedino je sarajevskog glumca Ermina Bravo angažovala dva puta. Mirjanu Karanović je, takođe, dva puta angažovala, jednom za glavnu ulogu u najpoznatijoj Grbavici, a dala joj je manju ulogu i u Na putu.

Подела улога није једноставна ствар, ни са уметиничке, ни са комерцијалне стране. Босански филм са босанском темом и босанским глумцима има врло ограничену прођу. Босански филм са (познатим) хрватским глумцима има нешто веће тржиште, а Мирјана Карановић је балканска мега-звезда, а притом Кустина глумица, тако да је добитак сигурно комерциjални, пропагандни, а вероватно и незанемарљив психолошки.
Zato neki kažu da u njenim filmovima, između redova, provejava ono - da su muslimani bili martiri. Možda jesu, možda nisu, stvar gledanja. Ali ona mudro NIKADA to javno ne kaže.

Нисам гледала ниједан њен филм, па не могу да коментаришем детаље, али сама чињеница да је мајка муслиманка коју је силовао Србин, перпетуира стреотип о босанским муслиманима као жртвама. Вера у тај стеретип је оно што ће босанске муслимане скоро сигурно још дуго пратити (уз помоћ ЈЖ и сличних) и спречавати их да покрену Босну са мртве тачке.
Meni smeta što je unladylike prema nekim poznatim ljudima (dama ipak ne bi smela da kaže Marš napolje iz BiH premijerima Hrvatske i Turske) i kad se ne slaže sa njima i njihovim postupcima, kao i prema Emiru Kusturici, premda Kusturica per se ume da bude kontraverzna ličnost, ume da provocira i navede one površnije posmatrače da pomisle da je svojevrstan šarlatan i golub-prevrtač, te da se pravi da je veći katolik od pape.
(Pretpostavljam da je Haris Pašović nju navukao da potpiše ono pismo protiv Kusturice, pismo za Kanski festival, ali to više nije važno).

Далеко од тога да оправдавам простаклук било које врсте, али ја више ценим снагу уверења, него "ladylike" понашање. Наравно, пожељно је бити lady/дама, а не ladylike/као дама.
Међутим, мислим да имаш нереална очекивања јер су ретке оне особе које уопште имају капацитет да буду дама/госпођа.
Ipak, govorio sam kako je ja doživljavam (za mene je ona umetnica, dakle kreatorka)...

Видим да те сам чин уметничког стварања фасцинара толико да превиђаш да постоји права, осредња и лоша уметност.
Ona nije ni pristalica hidžaba.

Какве би то везе имало са квалитетом њених филмова? Шта је са уметницама Иранкама ноје носе хиџаб?
Znao sam ja da u ovom blogu deo o JŽ može izazvati različite komentare, pa i nerazumevanje. Ali ja sam to učinio - s predumišljajem.

Још једном, није ми познат њен опус, тако да ово о чему ја пишем има више везе са тобом, твојим разумевањем храбрости, уметности, места уметника у друштву, његовог/њеног политичког ангажмана итд.
A ne samo da je svojevrstan bunt stav JŽ prema vehabijama (koje ona smatra "posledicama rata", ranije ih nije bilo, muslimani su često pili rakiju i jeli svinjetinu u bivšoj Jugoslaviji

Вехабије су сада прилично маргинална група у Босни. Ма шта сарајевска власт номинално говорила, тој власти се сигурно не мили да муслимански ентитет у БиХ постане верна копија Саудије, а сада је време да се то спречава и власт ће се постарати да се то и спречи.
već pokazuje bunt i snimanjem filma o LGBT temi (Ostrvo ljubavi), kojim poručuje da je homosekusalnost samo jedan varijetet seksualnosti, te faktički izjednačava heteroseksualnost i homoseksualnost.

Ако хоћеш да идеш на међународне фестивале и имаш неку међународну публику, ЛБГТ тема је веома актуелна. Нажалост, филм је добио стварно лоше критике.
Sve u svemu, ima (umetničkog) bunta i hrabrosti kod JŽ, koja je još mlada žena (na pragu četrdesete), zar ne?

Она је бљеснула у својим раним тридесетим на Берлинском фестивалу, а сада је четрдесетогодишњакиња и као таква више није сензација. Филмска критика ће бити све мање благонаклона. Она ће можда још направити неки филм вредан пажње, а можда и неће. Много више ћемо знати после десетак година.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:48 13.11.2014

...

Treba poslom u sredu da idem tamo, mada možda odložim za ponedeljak, zavisi od nekih trenutno još nepoznatih varijabli.

Bio takođe poslom poslednji put negde u septembru. Lepa je Istra, ali mi nikada nije bila nešto u fazonu za letovanje. Prosto, suviše je gospodska a ja na letovanju volim da se "razgaćim" :)

Fiše mi je u fazonu, da svratiš negde u martu u povratku sa skijanja ili penjanja negde iz Alpa.

Ako smo kod Hrvatskog primorja, za letnju šemu mi je mnogo pogodniji ovaj kraj sa sve pripadajučim otočjem:

vladimir petrovic vladimir petrovic 22:35 13.11.2014

Re: ...

vrabac_u_steni
... Lepa je Istra, ali mi nikada nije bila nešto u fazonu za letovanje. Prosto, suviše je gospodska


Bilo bi neskromno i prepotentno s moje strane ako bih se glatko složio sa ovim pominjanjem istarske gospoštine, ali da toga ima - ima.

Uostalom, Istra je prilično skuplja od drugih krajeve Hrvatske, i to nije slučajno.

Ali, i pored toga prednjači u ostvarivanju turisitičkih prihoda!
---------
Ja sam inicijalno bio zamislio ovaj blog iz tri dela, s tim da se treći deo odnosi na Brione, jer sam bio i tamo. Ovo pominjem zato što je Brionski arhipelag tek viđen za - aristokratski turizam!

Međutim, ne verujem da ću biti u mogućnosti, tako da ću se zadovoljiti samo još jednim nastavkom, o iću i piću i - uzgredno - o Džoani Baez.

Neka Brioni ostanu za neki drugi put.

krkar krkar 22:36 13.11.2014

Istra na sendvičima


Javite mi kad/ako stignete do klope.

Ove kvaziintelektualne digresije o bosanskom filmu me slabo interesuju.

Mada, možda na kraju bude ceo blog o Istri - a bez klope. Svašta je ovde moguće
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:46 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar

Javite mi kad/ako stignete do klope.

Ove kvaziintelektualne digresije o bosanskom filmu me slabo interesuju.

Mada, možda na kraju bude ceo blog o Istri - a bez klope. Svašta je ovde moguće


Jes pa da sav pokondireni plebs ne prestane da priča o tartufima.

No dobro, ja bih svakako preporučio gulaš od divljeg vepra sa njokama u "Lovcu" u Pazinu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:47 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar

Javite mi kad/ako stignete do klope.

Ove kvaziintelektualne digresije o bosanskom filmu me slabo interesuju.

Mada, možda na kraju bude ceo blog o Istri - a bez klope. Svašta je ovde moguće

Што јес' јес' -- можда ни фамилију, моје велике пријатеље, славне Zigante забораве да спомену???
krkar krkar 22:54 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

No dobro, ja bih svakako preporučio gulaš od divljeg vepra sa njokama u "Lovcu" u Pazinu


Svako putovanje u Istru mora da počne fužima kod Malog Bože!

Vepra ima na nekoliko mesta mada tvrdim, bogohulno, da je veprovina bolhja na slovenskom Krasu, između ajdovskog i tržaškog, na onom delu koji je odmah iza granice u onom delu gde se proteže onaj prst do Trsta. Ima nekoliko restorana sjajnih za divljač: u Štanjelu, Komenu i još jednom selu kojem sad ne mogu da se setim imena.

Glede tartufa - imao sam sreću da mi lično Giancarlo Zigante, car istarskih tartufa, pokazuje i kako se skupljaju i kako se spremaju, jo davno pre rata kad nije bio ni bogat ni prezauzet. Svratim kod njega ponekad ali restoran nije ni prineti onom osećaju kad smo išli kod njegove sada pokojne tetke u kućisu sa kaminom i gde je ona kuvala direktno na vatri.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:02 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

vrabac_u_steni
... Jes pa da sav pokondireni plebs ne prestane da priča o tartufima.

Predrag Brajović
... Што јес''јес -- можда ни фамилију, моје велике пријатеље, славне Zigante забораве да спомену???


Dobro, idući put pomenuću i tartufe, i to crne, mada uzgredno.



Ostavimo po strani to da tartufe naručuju samo oni koji su pokondireni (ništa ne smeta da čovek ponekad sebi dozvoli i pokondirenost, n'est-ce pas?), ali Istrijani su veoma ponosni na svoje tartufe.

Kamo sreće da ih i mi u Srbiji imamo?!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:08 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

vladimir petrovic
Kamo sreće da ih i mi u Srbiji imamo?!

Имамо их, како их немамо!?
Све се више и код нас "производе", а цена им је иста као истарским -- око 200-250 € за кило. Црни... Водићу те на Каленић, Пижоне, да купујемо смрчак, тартуфе и вргање. Па ће нсарски да нам спреми клопу...

П.Н.
Да ме Кркар не заскочи, има тартуфи и јефтиније да се купе. Ово је званична цена на пијаци.
karabasbarabas karabasbarabas 23:12 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Isao jedno pet puta kod neke familije u Pulu dok nisu poceli da kenjaju sa avionskim kartama. Nek ispadnem ljakse prizemni posle svih tartufa i ostalih mudiju ali meni je tamo prsuta zakon, a pogotovo u kombinaciji sa vinom. Sir, bar ovi moji, kupuju uvozni.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:13 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Ja sam najavio da ću u sledećem nastavku govoriti "o nekim istarskim delicijama i Džoani Baez".

Do sada se niko ne zakači na najavu američke kraljice folk muzike, a već ima interesenata za istarska ića i pića.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:18 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

karabasbarabas
Isao jedno pet puta kod neke familije u Pulu dok nisu poceli da kenjaju sa avionskim kartama. Nek ispadnem ljakse prizemni posle svih tartufa i ostalih mudiju ali meni je tamo prsuta zakon, a pogotovo u kombinaciji sa vinom. Sir, bar ovi moji, kupuju uvozni.

Ја сам, чини ми се, најбоље маслиново уље пробао управо у Истри. Произвођач је Kabola, само им је то било неко limited edition. Mouthstormer!
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:20 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

karabasbarabas
... Nek ispadnem ljakse prizemni posle svih tartufa i ostalih mudiju ali meni je tamo prsuta zakon

Ispravno.
Tartufi su zato da ih sladokusci - probaju, a istarski pršut je da se uživa.

a pogotovo u kombinaciji sa vinom.

To se podrazumeva, bez vina ne valja.

krkar krkar 23:21 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Да ме Кркар не заскочи, има тартуфи и јефтиније да се купе


Dvaput sam već išao kod čoveka ispod Beljanice na tartufe. Još nisu komercijalne količine ali vedžba...

Otkad ja govorim i prepoznajem neke krajeve u Srbiji gde mora da ima tartufa - a ako nema moglo bi i da bude. I da vidiš, ispada na kraju da ima.

Još imam sasvim malu zalihu tartufa iz Srbije koje mi je dao moj drug O koji se sve ozbiljnije tartufima bavi
G.Cross G.Cross 23:25 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Predrag Brajovic
karabasbarabas
Isao jedno pet puta kod neke familije u Pulu dok nisu poceli da kenjaju sa avionskim kartama. Nek ispadnem ljakse prizemni posle svih tartufa i ostalih mudiju ali meni je tamo prsuta zakon, a pogotovo u kombinaciji sa vinom. Sir, bar ovi moji, kupuju uvozni.

Ја сам, чини ми се, најбоље маслиново уље пробао управо у Истри. Произвођач је Kabola, само им је то било неко limited edition. Mouthstormer!


Pedja, kod dodjes kod mene probaces ulje od mojih maslina, najbolje na Univerzumu, ....
a o tartufima da i ne govorimo , specijalitet mog sela "kajgana sa tartufima"....

krkar krkar 23:26 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Ја сам, чини ми се, најбоље маслиново уље пробао управо у Истри.


Kabola je izvikan a istarska ulja su po meni vodice. Preblago, bez mirisa. Oni prave ulje po talijanskoj tradiciji, da je "što manje invazivno" jer Italijanima, kao, smeta jak miris ulja i ubija im prirodne ukuse i mirise salate.

E da vidim gde u italiji ima neplastičan paradajz!!!

Za maslinovo ulje treba ići na jug. Na jadranu pošteno ulje kreće od Šolte preko Korčule i Lastova pa do dubrovačkog zaleđa. U Crnoj Gori od Bara do Ulcinja.

Naše, jadransko maslinovo ulje je među najboljima na svetu ali meni je ipak tek na trećem mestu.

Na drugom mestu je ulje sa Krita. Još kad ga probavaš kod domaćina direktno iz kamenice!!!

A ubedljivo najbolje maslinovo ulje na svetu i okolini je palestinsko.

Šteta što je logistički komplikovano nabavljati. Imam litru, neotvorenu, prošlogodišnjeg palestinskog, imam još malo sirijskog, kritskog nemam a zalihe dalmatinskog su još dovoljne

Nađe se u Beogradu vrlo dobrog grčkog maslinovog ulja. Čisti je greh (a i glupost i bacanje para) kupovati bilo koje drugo.

Ima, doduše, na bar 2 mesta u gradu odličnog originalnog dalmatinskog da se nađe, ko ume.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:31 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Za maslinovo ulje treba ići na jug. Na jadranu pošteno ulje kreće od Šolte preko Korčule i Lastova pa do dubrovačkog zaleđa. U Crnoj Gori od Bara do Ulcinja.

Naše, jadransko maslinovo ulje je među najboljima na svetu ali meni je ipak tek na trećem mestu.

Na drugom mestu je ulje sa Krita. Još kad ga probavaš kod domaćina direktno iz kamenice!!!

A ubedljivo najbolje maslinovo ulje na svetu i okolini je palestinsko.


Što bi rekao Čarli, potpisujem, sem što nisam probao palestinsko već libansko, al bi trebalo da je isti rad.

Mislim, jebeš maslinovo ulje koje nije "invazivno", jebote, kako miris maslinovog ulja može da bude invazivan?
freehand freehand 23:36 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Mislim, jebeš maslinovo ulje koje nije "invazivno", jebote, kako miris maslinovog ulja može da bude invazivan?

Lako. Pokrije ili utuli sve ostale mirise u jelu/salati.



vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:38 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

freehand
Mislim, jebeš maslinovo ulje koje nije "invazivno", jebote, kako miris maslinovog ulja može da bude invazivan?

Lako. Pokrije ili utuli sve ostale mirise u jelu/salati.


pa dobro, ne pričamo drnču
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:38 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar
Nađe se u Beogradu vrlo dobrog grčkog maslinovog ulja. Čisti je greh (a i glupost i bacanje para) kupovati bilo koje drugo.

Ха, биће да ти нешто и знаш ;-)
Управо сам залио капрезе салату једним наизглед јефтиним грчким уљем, ни седам евра, у пластичној боци -- али прелепо. (Доње полице Maxija.) Иначе, ја за маслиново уље нисам у последње време жалио пара, али на српском тржишту баталио сам оно италијанско од 25 евра и сасвим се препустио грчком од седам.

За Каболу апослутно ниси у праву: нагласак је био на limited edition. Ја сам као гост добио на поклон то, а купио и оно њихово обично... Небо и земља.

Мистер Кросс, да будем искрен, такве ставри -- тартуфи и маслиново уље -- далеко ме више испуњавају него ова блоговска надгорњавања памећу, као код пубертетлија. Ако се запутим у том правцу, ето ме... Спремам, радо, таљателе с тартуфима, у кајгани их не волим.
G.Cross G.Cross 23:39 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Krkar

E da vidim gde u italiji ima neplastičan paradajz!!!


Majstore kad si bio zadnji put u Italiji a da nije bio Trst?

Sicilijanski paradajz je najbolji na svetu. Kad ga jedem mirisem moje detinjstvo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:42 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar
Ima, doduše, na bar 2 mesta u gradu odličnog originalnog dalmatinskog da se nađe, ko ume.

Каленић, тезге до млечне хале, где јако пуно има продаваца-Далматинаца, то јест избеглих Срба. Чак сам и бели лук од њих куповао, право из неког села на мору.
G.Cross G.Cross 23:48 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Мистер Кросс, да будем искрен, такве ставри -- тартуфи и маслиново уље -- далеко ме више испуњавају него ова блоговска надгорњавања памећу, као код пубертетлија. Ако се запутим у том правцу, ето ме... Спремам, радо, таљателе с тартуфима, у кајгани их не волим.


Kad dolazis, javi se na PP da kupim pravo Vino . Hmmm таљателе с тартуфима, not bad choice , not at all.
krkar krkar 23:50 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Što bi rekao Čarli, potpisujem, sem što nisam probao palestinsko već libansko, al bi trebalo da je isti rad.


Natera me da rondam po špajzu al - ispade da imam i ovu bocu na koju sam skoro zaboravio!

krkar krkar 23:55 13.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Mislim, jebeš maslinovo ulje koje nije "invazivno", jebote, kako miris maslinovog ulja može da bude invazivan?




Od ove priče o ulju i rondanja po špajzu ispade još jedna korist - nađoh 2/3 boce istarskog Ex Albisa od Chiavalona, doneo mi jedan drug bio. Isto bezlična vodica za pederčiće kojima pravo ulje ubija ukus. I ostade da stoji, ne troši se, nama se ne sviđa, ne mogu ni pred goste da iznesem "neinvazivno" ulje (osim ako se baš neko ne požali na ova moja prava). I sad probam, malo povuklo, ciknulo.

Te evo ulih u kandilo (nije crkveno nego kopija starorimske keramičke lampe) ulje koje košta 15-20€ za flašicu od 0,5 litara!

Bar nečemu da posluži
krkar krkar 00:02 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Sicilijanski paradajz je najbolji na svetu. Kad ga jedem mirisem moje detinjstvo.


Povlačim reč! Iskvarili me ovi severnjaci.

Majstore kad si bio zadnji put u Italiji a da nije bio Trst?


Dobrim delom sam odrastao u Italiji, tamo krenuo u školu... U Trstu sam, osim na železničkoj stanici, prvi put bio kao student, čisto fenomenološki, da vidim u čemu je stvar.

E onda sam za vreme rata počeo sa zadovoljstvom da otkrivam Trs, vrlo slojevit i interesantan grad. Samo, tad je već bio ispražnjen od balkanskog white trasha pa to otkrivanje nije ničim opterećivalo.

Ah, pomodori San Marzano! Znaš i ti nešto
krkar krkar 00:05 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Каленић, тезге до млечне хале, где јако пуно има продаваца-Далматинаца, то јест избеглих Срба.


Ja kod jednog iz Benkovca (OD Benkovca) kupujem gorke bademe, samo on ih u celom Beogradu ima. I žižule. Bemliga, ne znam kako se to kaže na srpskom. Odnosno na srbijsnskom, na srpskom su žižule :)

Ali ne i ulje, ima boljeg. Ima jedna vinarija u Njegoševoj koja drži ispod tezge.

A glede grčkih - bolja su ona u kantama nego u plastici. Cena tu negde, megapovoljno
krkar krkar 00:06 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

P.S.

Grčka ulja isključivo u Veru! Ima najbolji izbor.

A ima i razna grčka gotova jela u konzervama, od sarmica od loze preko bamija...

I sirove leblebije, jedini u gradu. (Ako ne računamo i nekoliko profdavnica šatrozdravehrane, lopove koji deru)
G.Cross G.Cross 00:11 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Ah, pomodori San Marzano! Znaš i ti nešto

[Povlačim reč! Iskvarili me ovi severnjaci.quote


Nema problema, i ti ako te put navede javi se;

Svake srede odem sa zenom u Ventimigla da kupujuem povrce i ostalo na pijaci . Sto puta bolje i jeftinije nego u Francuskoj. Ukljucujuci paradajz.

Hvala na slaganju sa mnom.
natasavb natasavb 00:12 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar
P.S.

Grčka ulja isključivo u Veru! Ima najbolji izbor.

A ima i razna grčka gotova jela u konzervama, od sarmica od loze preko bamija...

I sirove leblebije, jedini u gradu. (Ako ne računamo i nekoliko profdavnica šatrozdravehrane, lopove koji deru)


I halumi sir jedini u gradu imaju.
Obožavam grilovan, pa preliven maslinovim uljem. Grčkim, naravno.:)
Maslinovo ulje i origano isključivo grčko kupujem već godinama.
Imaju mi potpuno drugačiji i intenziviji ukus od italijanskih.
cgubg cgubg 00:12 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar
К I žižule. Bemliga, ne znam kako se to kaže na srpskom. Odnosno na srbijsnskom, na srpskom su žižule :)



Dzindzule ili iglice (zbog iglicaste kospice). Tako ih u MNE zovu. Inace kineska urma.
krkar krkar 00:15 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Svake srede odem sa zenom u Ventimigla da kupujuem povrce i ostalo na pijac


Jesi ti negde na francuskoj strani? Prelepi krajevi!
krkar krkar 00:21 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Ziziphus jojoba. Nije kinesko nego kalifornijsko poreklo. Nisam siguran otkud ta zabuna ali često se čuje
G.Cross G.Cross 00:26 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Jesi ti negde na francuskoj strani? Prelepi krajevi!



Selo gde ja zivim je izmedju Nice i Kana malo gore u brdima.

Lepo je 350 dana u godini osim poslednjih 2 nedelje Kisa, kisa, kisa , kisa , kisa.
Danas je bilo lepo, odsetah svojih 7 kilometara u Nici (Promenade des Anglais) , sutra navecer opet kazu kisa, ali sutra ujutru, ja odoh da setam kroz Antibes uz more. Nadam se da ne lazu sa prognozom.
freehand freehand 00:37 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Selo gde ja zivim je izmedju Nice i Kana malo gore u brdima.

Seljak...
G.Cross G.Cross 00:42 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

freehand
Selo gde ja zivim je izmedju Nice i Kana malo gore u brdima.

Seljak...


Hvala druze, mnogo mi znaci
freehand freehand 00:44 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

G.Cross
freehand
Selo gde ja zivim je izmedju Nice i Kana malo gore u brdima.

Seljak...


Hvala druze, mnogo mi znaci

Normalno, i meni bi da smo komšije.
Ne stvarno, zamisli kako bi bilo da imaš nekog svog? Da pozajmiš šolju šećera ili pirindža, ašov, motokultivator, kilo tartufa, deci ulja kad kreneš na plažu?
krkar krkar 00:50 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Selo gde ja zivim je izmedju Nice i Kana malo gore u brdima.


Volem taj kraj, od Briancona preko Barcelonnette, pa Castellane i kanjon Verdona. A onda iza toga u magični trougao omeđen sa jedne strane linijom Marseille-Aix-Orange, na drugu Orange-Nimes- Montpellier i na trećoj more. Kafanice po daščarama i trščarama ušća Rone i Camargue!!!

Nisam bio dugo onako polako, sa uživanjem, poslednji put 2005. ili 06. Imam neki okviran plan da idem negde u maju iduće godine ali još uvek ne znam hoće li biti izvodljivo zbog posla.
G.Cross G.Cross 01:00 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Normalno, i meni bi da smo komšije.
Ne stvarno, zamisli kako bi bilo da imaš nekog svog? Da pozajmiš šolju šećera ili pirindža, ašov, motokultivator, kilo tartufa, deci ulja kad kreneš na plažu?


Ne znam hajde da probam da odgovrim ujutru.
Sad mogu da kazem da su svi moji...Narocito moja zena i moja deca.

.Komsija odozgo radi za Texas Intruments, Francuz iz okoline Pariza, jos je nije navikao na jug Francuske gde je sve razlicito ( a narocito raditi za Amere). Ima zenu, dve kcerke pravimo rostilj sa vremena na vreme, i ucim o njega o Vinima.

Komsija sa leve strane, Francuz, IT konsultant, jedno dete usvojeno, Jako fina familija. Od njih takodje ucim o Vinu.

I tako... U nasem selu ima "Dan Tartufa" , "Dan Kestenova", kad na seoskom trgu svi igraju i pevaju.
freehand freehand 01:06 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

I tako... U nasem selu ima "Dan Tartufa" , "Dan Kestenova", kad na seoskom trgu svi igraju i pevaju.

Znam. I pijete čarobni napitak pa posle bijete Rimljane.
G.Cross G.Cross 01:09 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

freehand
I tako... U nasem selu ima "Dan Tartufa" , "Dan Kestenova", kad na seoskom trgu svi igraju i pevaju.

Znam. I pijete čarobni napitak pa posle bijete Rimljane.


Sto se mene tice , ovo je to...

principessa_etrusca principessa_etrusca 01:44 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Imam neki okviran plan


Сјајан крај за шврљање (кад већ тролујемо).

Близу Ванса, одмах изван села St Jeannet, имаш фантастичну стену ако си још у алпинистичким водама, тзв. бау (а са врха пуца поглед на Антибски залив).



(А у Сен-Пол-д-Вансу, Ла Коломб д'Ор за гастро-опсцености.)

G.Cross G.Cross 01:46 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

principessa_etrusca
Imam neki okviran plan


Сјајан крај за шврљање (кад већ тролујемо).

Близу Ванса, одмах изван села St Jeannet, имаш фантастичну стену ако си још у алпинистичким водама, тзв. бау (а са врха пуца поглед на Антибски залив).



(А у Сен-Пол-д-Вансу, Ла Коломб д'Ор за гастро-опсцености.)


Najbolji Tai restoran u Francuskoj je u St Paul de Vence, ovo nije bogohuljenje protiv francuske kuhinje nego obozavanje Tai kuhinje.
emsiemsi emsiemsi 07:01 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

vrabac_u_steni
freehand
Mislim, jebeš maslinovo ulje koje nije "invazivno", jebote, kako miris maslinovog ulja može da bude invazivan?

Lako. Pokrije ili utuli sve ostale mirise u jelu/salati.


pa dobro, ne pričamo drnču

Сагласан !
Хехехехе --- како си се ДРНЧа сетио ?
krkar krkar 07:03 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

имаш фантастичну стену


Vidim da je fantastična... ali ne za mene

Pre bi mi bila interesantna ova Golubica. Mada, u tom kraju ima izvrsnih kafana, krčmi, restorana, podruma i svega ostalog gde se može lepo pojesti. Iako, već rekoh, meni najviše prijaju raznorazne kolibe u delti Rone, "prosta gastronomija" - izvadiš iz mora i baciš na brzu termičku obradu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:37 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

G.Cross
...specijalitet mog sela "kajgana sa tartufima"....

To ja imam u vidu kada govorim o - istarskim specijalitetima.

Sve je relativno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:48 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

G Cross
... Selo gde ja zivim je izmedju Nice i Kana malo gore u brdima.

Nije valjda Eze?

Eze pominjem što svakome ko iz Italije (Ventimiglia) uđe u Francusku obavezno preporučuju to selo na brdašcu (Eza, na italijanskom), sa predivnim vidicima.

principessa_etrusca principessa_etrusca 08:49 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

G.Cross

Najbolji Tai restoran u Francuskoj je u St Paul de Vence, ovo nije bogohuljenje protiv francuske kuhinje nego obozavanje Tai kuhinje.

Није светогрђе од тебе који ту живиш (а инсталирао си се на добро место) да идеш у Таи ресторан, међутим, чини ми се да би ипак било од пролазника кроз Провансу.
mirelarado mirelarado 08:53 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

можда ни фамилију, моје велике пријатеље, славне Zigante забораве да спомену???


Из личне архиве:



Уједно и препорука Пижону да, ако већ није, обавезно посети место Ливаде (с нагласком на А), ресторан и продавницу вина и ђаконија с тартуфима. И уопште, унутрашњост Истре је прелепа и разнолика, од Грожњана до Мотовуна...
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:56 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

vladimir petrovic

Eze pominjem što svakome ko iz Italije (Ventimiglia) uđe u Francusku obavezno preporučuju to selo na brdašcu (Eza, na italijanskom), sa predivnim vidicima.

Ти видици су још бољи када до њих стигнеш пешке, као Ниче.
А за кркара, предлог бр 2: Ничеова стаза.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:06 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

meni najviše prijaju raznorazne kolibe u delti Rone, "prosta gastronomija"

"Проста гастрономија" је најбоља, ту се слажем (посебно à la grecque).
shkval shkval 10:14 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

radi za Texas Intruments

moralo bi tu biti i naseg sveta :)
mada su u Nici ostali samo poslednji mohikanci, u odnosu na pre par godina...

e da, a za sicilijanski paradajz se slazem skroz :)

ala je bre lepo tamo na jugu skroz, sirakuza, raguza...
emsiemsi emsiemsi 10:43 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar
Каленић, тезге до млечне хале, где јако пуно има продаваца-Далматинаца, то јест избеглих Срба.


Ja kod jednog iz Benkovca (OD Benkovca) kupujem gorke bademe, samo on ih u celom Beogradu ima. I žižule. Bemliga, ne znam kako se to kaže na srpskom. Odnosno na srbijsnskom, na srpskom su žižule :)

Ali ne i ulje, ima boljeg. Ima jedna vinarija u Njegoševoj koja drži ispod tezge.

A glede grčkih - bolja su ona u kantama nego u plastici. Cena tu negde, megapovoljno

Од толико уља може да се побенави !
krkar krkar 12:18 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Од толико уља може да се побенави !


Neki pobenave i na svinjskoj masti... ili na drnču. Ili se rode benavi. Ili pobenave od koštunjanja povazdan.
emsiemsi emsiemsi 13:01 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

krkar
Од толико уља може да се побенави !


Neki pobenave i na svinjskoj masti... ili na drnču. Ili se rode benavi. Ili pobenave od koštunjanja povazdan.

У праву си !
Треба бити уравнотежен. Све је у (раз)мери. Не ваља претеривати.

angie01 angie01 13:38 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Eze


Ez vilaz...

pa zato sto to selo ima najpoznatiju bastu neobicnog bilja na svetu- mahom kaktusa-svih vrsta koje postoje i to na vrhu brda, pa niz padine.


...nisam se ukljucila u deo razgovora sa klopom,...ono sirijsko maslinovo, tartufi i te munje,...al ovde nisam odolela:)))

u Istri ja volim jesti, pod A- brodet, pod B- skampe na gradele,...pa u krug.


emsiemsi emsiemsi 14:35 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

angie01
Eze


pa zato sto to selo ima najpoznatiju bastu neobicnog bilja na svetu- mahom kaktusa-svih vrsta koje postoje.


...nisam se ukljucila u deo razgovora sa klopom,...ono sirijsko maslinovo, tartufi i te munje,...al ovde nisam odolela:)))

u Istri ja volim jesti, pod A- brodet, pod B- skampe na gradele,...pa u krug.



Ја сам у Истри волео да једем прасетину на ражњу.
drzura drzura 18:16 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Ziziphus jojoba

u Boki žižulu zovemo još i iglica i čičimak. Čuo sam i ja da je porijeklom iz Kine. Neki baranin trabunjo na tv-u,jer ima stotinjak stabala te je odma stručnjak za žižulu.
krkar krkar 19:01 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

čičimak


Čičimak je ćis dubrovački! Ima izraz "popet se na čičimak", obično u obliku ne bih nešto (uradio) pa da se popne(m/š) na čičimak - u značenju "ne bih ... pa da dubi na glavi".

Nikad nisam čuo da se kaže i u Boki!
krkar krkar 19:03 14.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Čičimak je ćis dubrovački


Na Murteru se kaže ćićindra
G.Cross G.Cross 20:34 15.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Nije valjda Eze?

Nije Eze, inace mnogo ga volim spektakularni pogledi, i tamo moze da se iznajmi Ferrari na 1 sat sa suvozacem za verujem 200 Eura.


Nemam ja para za kucu u Eze

G.Cross G.Cross 20:53 15.11.2014

Re: Istra na sendvičima

vladimir petrovic
G.Cross
...specijalitet mog sela "kajgana sa tartufima"....

To ja imam u vidu kada govorim o - istarskim specijalitetima.

Sve je relativno.


Mislim da sam jednom o tome pisao.
Otisao ja u Carcassonne, siguran sam da si bio tamo.
Stara tvrdjava Bogumila u Francuskoj odolevali su tamo dugo Papinim vojnicima.
I svi mi kazu kad odes tamo probaj njhov Cassoules to je njhovo jelo koje je super i vrlo specijalno.
Kad sam otisao ja ga narucim i dobijem Pasulj sa kobasicom.

I ukusno.

Sto bi ti rekao Sve je relativno.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:12 15.11.2014

Re: Istra na sendvičima

G.Cross
Sve je relativno.

Мени у Бергаму, тачније -- у селу крај Бергама, увалили као баш баш специлецијалималитет бубреге у неком сосу од вина, с пастом. Задуго ништа нисам био јео а да ми се мање свидело.
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:32 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

G.Cross
... I svi mi kazu kad odes tamo probaj njhov Cassoules to je njhovo jelo koje je super i vrlo specijalno.
Kad sam otisao ja ga narucim i dobijem Pasulj sa kobasicom.

I ukusno.

Sto bi ti rekao Sve je relativno.


Predrag Brajovic
... Мени у Бергаму, тачније -- у селу крај Бергама, увалили као баш баш специлецијалималитет бубреге у неком сосу од вина, с пастом. Задуго ништа нисам био јео а да ми се мање свидело.


Ja ću sada ispričati jedno tuđe iskustvo:

"U ovom gradu ima malo dobrih restorana. Oni nikad ne idu u kineske. Naročito od pre dve godine, kako je otkriveno ono s konzervama. Niste čitali? Đubretari uočili da se na jednom smetlištu redovno pojavljuju gomile konzervi od pseće hrane. A đubretari su obavezni da prijave sve što im se učini sumnjivo. Jave za te pseće konzerve. A znate li šta je otkriveno? Konzerve su poticale iz obližnjeg kineskog restorana! Zamislite, molim vas lepo! Prodavali gulaš za pse kao svoj specijalitet! Kineski restorani su njima oduvek bili sumnjivi" (Milovan Danojlić: Brisani prostor, SKZ, Beograd 1991)



-----------
Edit
Na bih voleo da neko shvati da ovo moje navođenje iskustva nekih ljudi sa kineskom kuhinjom - odražava moj stav.

Ne!

Ne ulazeći u to da li je tačno da se u nekom kineskom restoranu koristila pseća hrana ili su to optužbe konkurencije ili neupućenih, smatram da kineska kuhinja jeste jedna od najboljih na svetu.
Prevazilazi i poznatu francusku kuhinju - po raznolikosti i većim izborom začina, pored ostalog. (A o engleskoj kuhinji da i ne govorim, jer ona i ne postoji, iako su Englezi zaista veliki narod; volim da se povremeno šalim na tu temu, često parafrazirajući S. Moma /Maugham/, koji je umeo da bude sarkastično kritičan kada je u pitanju ono što Englezi jedu, he, he, he... )
topcat topcat 11:04 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Samo vas gledam...
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:12 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Topcat


Oh, dear!

Pa gde si?

Mislim da će se mnogi na blogu B92 obradovati kad vide da se, posle dugog odsustvovanja, javlja Vrhunska mačka!

Baš mi je milo da nas nisi zaboravila.

topcat topcat 11:22 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Evo...900m dalje od mog posljednjeg javljanja. U istoj poziciji.


mnogi na blogu B92 obradovati

alaj me zasmija... : )))))))))
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:33 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

mnogi na blogu B92 obradovati

alaj me zasmija... : )))))))))

Ma, ne smej se, ozbiljno mislim.

Sećam se da si ti ranije, bilo je to dosta davno, nadahnuto pisala blog o Istri, te da sam i ja učestvovao u komentarima i pominjao Barbarigu, Peroj i drugo... Nekima može izgledati da se ponavljam, ali Istra je toliko posebna, da se o njoj ponovoljeno može pisati...

Pa ja negde gore rekoh "Misliti na Istru srcu je milo".

Naravno, ja ovom prilikom ne idem mnogo u širinu, vezujem se za obalu, a zna si, to si i ti lepo ukazivala, da je unutrašnjost Istre ne samo podjednako zanimljiva, već je umnogome jedinstvena.

Još jednom: Topcat, welcome back!
Makar to bilo usputno i na kratko.
topcat topcat 11:58 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Hvala

vladimir petrovic
Istra je toliko posebna, da se o njoj ponovoljeno može pisati...


Potpisujem.
Ljetos sam imala priliku ponovo obici unutrasnjost o kojoj sam onda pisala...sve je na mjestu: i tartufi i malvazija i fritule. Generalno je malo vise stolova i pizzerija, ali je i dalje Magicno.
Istru volim i zimi, pogotovo razvikane turisticke centre koji tada zjape prazni, a ulicom odzvanjaju samo tvoji koraci.

milisav68 milisav68 14:28 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

topcat
mnogi na blogu B92 obradovati

alaj me zasmija... : )))))))))

Jeste se malo promenilo društvo, ali nekima stvarno nedostaješ.


krkar krkar 16:02 16.11.2014

Re: Istra na sendvičima

Istru volim i zimi,


Ja samo u vansezoni, jednostavno nemam nerava za gužve, plebs, kretene. Baš kao što u Veneciju idem od 3 kralja do 7 dana pred karneval i onda opet iza karnevala pa do 7 dana pred Uskrs.

Ove godine 7 dana istre za novu godinu
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:51 17.11.2014

Re: Istra na sendvičima

topcat
Hvala

vladimir petrovic
Istra je toliko posebna, da se o njoj ponovoljeno može pisati...


Potpisujem.
Ljetos sam imala priliku ponovo obici unutrasnjost o kojoj sam onda pisala...sve je na mjestu: i tartufi i malvazija i fritule. Generalno je malo vise stolova i pizzerija, ali je i dalje Magicno.
Istru volim i zimi, pogotovo razvikane turisticke centre koji tada zjape prazni, a ulicom odzvanjaju samo tvoji koraci.





Ej TC, zamalo da se nismo "sudarili" . Ocigledno nas je samo vremeneska razlika od mesec-dva dana (plus 5-6 sati) u tome omela:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana