Društvo| Kultura| Moj grad| Život

Koračanje unazad ...

Đorđe Bobić RSS / 06.11.2014. u 10:00

Od početka ovih zadnjih promena u vlasti Beograda osećaju se pomaci napredne provinijencije. Prvo je ono Privremeno veće dok beše započelo pa u nastavku nije zaostajala ni sadanja Skupština grada i nastavljeno je konačno raščišćavanje sa tim zatečenim načinima gradske održivosti koje je započeo drug Tito kad je ono oslobodio zemlju i pobedio sa saveznicima fašizam i napravio novu državu gde se između ostalog radilo i o uvođenju društveno odgovornog načina brige o ljudima putem socijalnih mera kao osnove za postojanje novog državnog svetonazora, te beše ustanovljena pomoć nemoćnima, trudnicama, porodicama kojima se desilo mnogo dece, osobama sa nedostatkom i onemoćalima, starima koji ostadoše sami i onima koji nisu u stanju da sami sebi obezbede preživljavanje, ali i deci se pomagalo oko školovanja i ulagalo se u kulturu i njene institucije i manifestacije, osim toga ni sport nije bio zaboravljen. Ti načini su trajali sve do ovih zadnjih promena i nisu ih raniji režimi, došli posle Titovog doba, menjali. Neki put bi ih umanjivali ili unapređivali ali su opstajali i bili od ne male korisiti ljudima koji su za tom društvenom brigom bili potrebiti, nije ni deci a ni kulturi preterano falilo.

Dakle, Privremeno veće je, nažalost ispalo je da njihove odluke nisu u skladu sa njihovim nazivom jer traju, povuklo nogu početnim radikalnim potezom i mnoge od tih pomoći ukinulo ili ih svelo na nedopustivo nizak nivo, ostavilo sav taj svet na cedilu i prepustilo ih samima sebi ili dobronamernim komšijama, pa će se valjda već nekako snaći i gore je nekoć bilo kad beše ono bombardovanje ili ove tek prominule poplave. Ipak, napredak u prezentiranju nerazumevanja pravila za opstanak društvene zajednice je očit a ni tekuća Skupština grada nije to primetila kao nešto nepodobno i pridružila se prihvatanju i razvijanju pogrešno shvaćene organizacije države i društva u okolnostima tržišne ekonomije kojoj se navodno teži.  I još, nije se stalo samo na socijali, prošireno je na kulturu i gradske institucije koje su imale zadatak da je međ narod beogradski utiskuju, zapoćeto je sa Oktobarskim salonom a neka se spreme Bitef, Bemus, Belef i ti drugi što arče pare u vreme spasonosne štednje i tako reći hrišćanskog i paćeničkog odricanja. A kad je odricanje u pitanju, rezonuju dužnosnici, domaćinski je odreći se onog što nije baš neophodno.

Ipak, čini se, a moguće je i tako celu bruku tumačiti, da je poenta takvih neprimerenih odluka u konačnom radikalnom rašćišćavanju sa tom rasipničkom praksom pomaganja koje kome započetom posle Drugog rata u komunističkom a posle opstalo u socijalističkom i najzad demokratskom ustrojstvu gde je akcenat bio na društvenom, održivom, zajedničkom zbrinjavanju stanovništva koje to ne može samo. Kultura je ovde ispala samo kolateralna šteta i što se pre navikne na nastalu situaciju biće joj bolje, integrisaće se u okruženje kao ravnopravni učesnik i držaće usta tik iznad vode kao i svi drugi, jer nije u redu da štrči i bode oči, na primer penzionerima koji eto, daju nemerljiv doprinos spasavanju državne ekonomije.    

Ovi sadanji dužnosnici koji su preduzeli taj iskorak unazad mogu računati na posebno mesto u gradskoj istoriji ili čak mogu priuštiti sebi oreol onih koji su konačno uspeli da raskrste sa socijalnom, ideološki sasvim neprihvtljivom i rasipničkom politikom začetom u doba Druga, koju su uostalom u ovoj sferi podržavali i oni što pristigoše posle, da su započeli novu eru, pogrešno shvaćenog liberalnog kapitalizma. Ali da se ne prave preterano važni, nije to tako novo, već je viđeno onomad u Sparti. A da ih bude sramota što sve to započeše bez koncepta organizacije i vođenja grada i što ga i dan danas nemaju već deluju ad hoc pa onda sve to rečeno i učiniše, drugi put o tome, kad ova jesen mine, dođe zima a posle će i snegovi da se otope pa tragovi opet na videlo. 

 

Atačmenti



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 11:11 06.11.2014

Pitam se

iz kog budžeta, gradskog ili državnog će se opravljati ulice koje su (i koje će, po svoj prilici, u maju opet) razbucali tenkovi i ostala mehanizacija?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 11:40 06.11.2014

Re: Pitam se

iz kog budžeta, gradskog ili državnog će se opravljati ulice koje su (i koje će, po svoj prilici, u maju opet) razbucali tenkovi i ostala mehanizacija?



A, jel ce da bude rat, ili jos jedna parada?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:18 06.11.2014

Re: Pitam se

Joj ... sve ste pobrkali ... ni parada ni rat ... ostače tako razrovano i rupičasto kao street uspomena na dolazak NJegov i one poljupce i tapšanje po ramenu, bratsko naravno ... to nema cenu za ovaj narod i taman posla da se nadje para za popravku ...
rade.radumilo rade.radumilo 14:37 06.11.2014

Re: Pitam se

ostače tako razrovano i rupičasto kao street uspomena na dolazak NJegov i one poljupce i tapšanje po ramenu, bratsko naravno


Navodno, u maju 2015-e još jedna parada, ali nebitno. Mnogo je bitnije što će malo teže da ostane nepopravljeno, jer taj drum zapravo i ne koristi toliko narod koliko mu*onje dolazeći i odlazeći u SIV-1 (kako god da se sada zove).
angie01 angie01 17:39 06.11.2014

Re: Pitam se

ni parada


zar nisu rekli, jos jedna parad u maju,..ono dopalo im se,...a i Tito je u maju im'o festu- pa sad, sto ne bi i On,...samo sto su se za vreme Tita stvorili i Bemus, i Bitef, i Oktobarac i Fest i Muzej savremene umetnosti,...dopisite sve sto je unisteno u medjuvremenu.
rade.radumilo rade.radumilo 10:34 07.11.2014

Re: Pitam se

samo sto su se za vreme Tita stvorili i Bemus


A i za njegovo vreme su napravili ili nabavili svu tu skalameriju, koju prikazuju na paradi. Mislim, ono što je preživelo ratove, koje su upravo oni izazivali.
karabasbarabas karabasbarabas 15:28 06.11.2014

O Djilas

Kad je 'nomad Djilas posekao staro drvece po Bulevaru skocilo je kuso i repato, vikali su zlocin, pljacka, nepravda, hands across America raznih treehugera.
Ova mafija je osakatila trudnice i porodilje, DECU aman ljudi. I niko ni da pisne, cuti, suskaj ne talasaj.
Kako se uvek pokaze da od goreg ima gore? Pa lepo, kad nema otpora, to jest nema nikog da finansira otpor.
angie01 angie01 17:35 06.11.2014

ako jedna drzava, narod,

ne cuvaju svoju kulturu, ne paze je, ne znam sta ostaje, jer ih ona definise?...toliko busanja i dreke oko nacionalnog ovog/onog, a ono sto je stvarno stozer jedne nacije, vatra koja mora da se cuva- se permanentno unistava!

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:14 06.11.2014

Re: ako jedna drzava, narod,

Pa šta da rade mučenici ... mnogo su vlažni i samo cure ...
Черевићан Черевићан 20:24 06.11.2014

ког мог ће мо тамо

читам преглед чињеница које
заројише несклад мисли моје
ход уназад ипак је кретање
у односу на оне што стоје
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:40 06.11.2014

Re: kog mog ce mo tamo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana