Filozofija| Hobi| Zabava

Weird Shit: VODIČ KROZ VIŠE DIMENZIJE

docsumann RSS / 05.11.2014. u 23:19

munoz372.jpg

Juan Munoz

 

Na prošlom WS blogu nabacili smo par metafizičkih koncepata bez pretjerane ambicije  da ih dublje razvijemo i explejndujemo. S pravom bi se moglo reć' – lako je tako, ljubičastim vibratorom  gloginje mlatit.

No, što će poštenom čoeku vibrator ( i to još ljubičasti)? I kakva je ovo metafora, uopšte??

Ok, ništa...

Između ostalog tamo smo sveukupnu zbilju opisali kao odnos tri suštinski različite realnosti – fizičke, mentalne i matematičke.

O zadivljujućoj podudarnosti  matematičkih  i fizičkih istina (činjenica) već smo natuknuli par riječi. Takođe, spomenuli smo i da su matematičari otkrili čitave oblasti matematičkih istina  za koje (još)  ne nalazimo praktičnu  primjenu , niti uočavamo njihova naleganja na fenomene fizičkog kosmosa. Ili one čekaju nove naučne teorije kroz koje će  biti ovaploćene  ili su, pak,  namjenjene nekim  drugim kosmosima.

Slično važi i za pojedine (granične) spoznaje iz domena  psihičke stvarnosti. Možda nije najasnije kakava bi mogla biti njihova uloga u ordinarnoj stvarnosti, ali u svakom slučaju, one utiču da samu tu stvarnost mi doživljavamo “rasterećenije“, obogaćenu suptilnom slutnjom jednog šireg smisla.

Kako kaže David Chalmers (parafraziram)- Mi ne definišemo, niti objašnjavamo vrijeme i prostor, jer su oni fundamentalni pojmovi . Pa možda i teškoće koje imamo oko objašnjenja svjesnosti proizlaze iz istog para rukava, odnosno, činjenice   da je i sama svjest  jedan  fundamentalni okvir realnosti  koji je nemoguće objasniti nikakvim redukcionističkoim pristupom.

Ono gdje se  matematika i psihonautika vrlooo dobro  preklapaju glede opisa fizičke realnosti su njeni dimenzionalni  nivoi.

Nama poznati svijet sastoji se iz 3 dimenzije prostora i jedne dimenzije vremena. U njima se mi (s)nalazimo i osjećamo  kao riba u vodi, intuitivno familijarno, čak i zatvorenih očiju. To je naš gnosenološki  zavičaj. Gnijezdo&jezgro  bitka kroz koje protiče neprestani fluks  sadašnjeg trenutka.

Međutim, matematika nas uči da su u formalno-funkcionalnom  smislu više dimenzije (4+1, 5+1...) jednako realne kao i ove kojima dnevno svjedočimo.  Ok, topološke specifičnosti višedimenzionalnih prostora se mjenjaju, ali u operativnom smislu princip računa ostaje isti. No, tu se ionako radi samo o pukom multipliciranju suštinski istih veličina (prostornih dimenzija).  Njih teško  možemo da zamislimo, ali posjedujemo matematički aparat  pomoću kojeg relativno lako s njima operišemo.

Mnogo radikalniji impakt na dimenzionalnu strukturu svijeta ima M-terorija. U sadejstvu kompleksnih postavki teorijske fizike  i  sofisticirane  matematike ova teorija  je došla do sume od 12 dimenzija koje objašnjavaju funkcionisanje  našeg kosmosa. No, te dodatne dimenzije nemaju mnogo veze sa klasičnim dimenzijama kao što su dužina, visina i širina. Radi se o veoooma malim dimenzijama u prostornom smislu, na kojim se ispoljavaju specifična energetska svojstva kvantnih objekata. Pa iako čudne, i krajnje egzotične, one u suštini ne remete našu percepciju makrosvijeta. On i dalje ostaje u klasičnom 3+1 gabaritnom okviru.

Na povezivanje viših stanja svijesti sa višim prostornim dimenzijama nailazimo u radovima  britanskog matematičara Charles Howard Hintona i ruskog mistika P.D. Uspenskog. O ovome je inače bilo više  riječi u jednom od predhodnih WS blogova – Nešto malo o kvantnoj metafizici,  te se ovdje na njihove ideje  nećemo posebno zadržavati.

Umjesto toga  daću opis jednog mog ličnog psihodeličnog  iskustva  vezanog sa metadinamikom  viših prostoro-vremenskih dimenzija.  Radi se o DMT viziji u kojoj sam na vrlo upečatljiv, nezamislivo plastičan (s obzirom na složenost problematike) i zadivljujuć (ah, tamo je i onako sve zadivljujuće ;)) način bio počastvovan demonstracijom funkcionisanja višedimenzionalnih tokova na primjeru sopstvenog bića.

(Kratko podsjećanje iz “kvantne metafizike “  ; ) – u 4D prostoru naša tijela postaju neka vrsta zmijolike forme u kojoj se utapaju svi  naši sukicesivni 3D položaji. Ovo je najlakše dočarati analogijom sa  farovima automobila na snimku sa poduženom ekspozicijom.)

How_to_photograph_light_trails_of_cars_DCM148.shoot_core.GETTY_160673315.jpg
 

Ok, pođite sad od sebe samih koji u ovom trenutku  sjedite za vašim računarom ... da ne bi komplikovali šemu, zaboravimo na prošlost i usvojimo taj trenutak kao t0. Već u narednom kadru, oko njega se gomilaju svi potencijalni mikro pomaci koji iz njega mogu proisteći. Znači, začetak bilo kog mogućeg pokreta  - pomjeranja miša, pomicanja očiju, premještanja nogu... granaju se iz vaše početne pozicije započinjući različite istorije  događanja. Naravno, ovih inicijalnih kretnji  ima praktično beskonačno mnogo, čak i u tom infinitezimalnom odsječku vremena. Napominjem da su u njima sadržana  i odgovarajuća, prateća stanja  vaše psihodinamike, kao i fizioloških procesa. Praktično niste ni trepnuli, a već iz svakog od tih mnogih narednih  trenutaka (t1) kreće da se grana novo mnoštvo istorija hrleći ka t2 trenutcima, pa tako isto ka t3 ... Na ovaj način dobija se  geometrijska progresija broja mogućih pozicija, koji prosto bujaju s protokom vremena, popunjavajući  imaginarni prostor vašeg stanja.

“Vizuelno“ svi ti položaji, kao susjedne  komore,  stoje jedan pored drugog (uslovno govoreći), prostirući se do u beskonačnost kao međusobni odsjaji  dva naspramna ogledala. Ali umjesto da, kao u slučaju ogledala, imamo jedan pravac po kojem se prostire beskonačna multiplikacija njihovih refleksija, ovdje to umnožavanje ide u svim prostornim pravcima iz vašeg početnog položaja.

Vaše  glatko  zmijoliko 4D tijelo u 5D prostoru  pretvara se u nezamislivo gusto razgranato fraktalno stablo. Zmija postaje enormno  bodljikava.

Kao da onaj automobil, kojeg smo posmatrali u  produženoj ekspoziciji, u svakom dijeliću vremena skreće u svim pravcima na nekoj multi-raskrsnici koja se stalno pred njim pojavljuje. Mnogi od ovih tokova su ustvari veoma bliski, praktično podudarni, neki predstavljaju slične zaplete sa različitim krajevima, a neki vas već na prvoj krivini odvode u sasvim desetu priču,  ali svi zajedno oni  u potpunosti pokrivaju sva moguća dešavanja. Takođe, ona nisu nezavisna u odnosu na spoljne uticaje i dejstva iz okruženja, ali ćemo ih ovom prilikom apstrakovati u odnosu na njih.

Sad dolazimo do ključnog pitanja – Koja je  vaša od tog silnog mnoštva izfraktalisanih sudbina?  Ko ste vi u svemu tome?

Pa, vi ste ona jedna od bezbrojnih  niti koja teče  surfajući  na valu vaše sopstvene svjesnosti. Jedna od bezbroj opcija vašeg nezamislivo velikog  JA kojeg  niste ni svjesni. Vi ste vaša sopstvena partikularna svjesnost istrgnuta iz nezamislive punoće svijesti i zbivanja.

Ustvari, vaša svjest je svjesnost o svim prošlim trenucima, kroz koje ste prošli. U njima je vaše  3D tijelo formirano kao presjek kojeg opna tekućeg trenutka  (na narastajućem  vremenskom mjehuru) pravi sa vašim 4D tijelom, a koje nije ništa drugo do jedan ogranak vašeg 5D tijela.

...

To je ono dokle sam uspio da dobacim. Napominjem da sam sve TO, TAMO, vidio vrlo jasno, do u detalja,  rasvjetljeno  i objašnjeno tako plastično i efektno, kao što nam  globus  dočarava raspored kopna i mora na zemljskoj kugli. Ono što povezuje ovu DMT viziju i matematiku jeste fraktalno preslikavanje koje se više ogleda  u funkcionalnoj šemi nego nekom vizuelnom overlook-u.

6D+1 dimenzija bi valjda trebala da bude sve to ponovljeno u nekom drugom, paralenom univerzumu. No pitanje je da li vas tamo uopšte ima.

 

Tagovi



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 23:56 05.11.2014

d-menzija

niccolo niccolo 00:20 06.11.2014

Hm

No, što će poštenom čoeku vibrator ( i to još ljubičasti)?

šta će nepoštenom čoveku ljubičasti vibrator? Mislite o tome...
AlexDunja AlexDunja 00:28 06.11.2014

Re: Hm


šta će nepoštenom čoveku ljubičasti vibrator? Mislite o tome..

ja uopšte ne mogu da shvatim šta vi imate
protiv ljubičastih vibratora, anyway
docsumann docsumann 05:59 06.11.2014

Re: Hm

AlexDunja

šta će nepoštenom čoveku ljubičasti vibrator? Mislite o tome..

ja uopšte ne mogu da shvatim šta vi imate
protiv ljubičastih vibratora, anyway


protiv? ko je rekao protiv?? to je samo bilo pitanje svrhe. mism zašto nam uopšte trebaju pošteni ljudi?
crossover crossover 00:50 06.11.2014

хиперболички тастер

docsumann docsumann 05:59 06.11.2014

Re: хиперболички тастер

crossover




to je ta a-socijacija
Filip2412 Filip2412 01:03 06.11.2014

...

kao samo da... pitam se ja - kako da izvucemo neku konkretnu korist,
neki dobar šićar iz susedne dimenzije, neku supermoć

a uvek me fascinira kako su moje intuitivne predstave o realnosti slicne DMT pricama iako nikada nisam halucinirao pod dejstvom supstanci
OK, skoro da nisam



stefan.hauzer stefan.hauzer 01:09 06.11.2014

o sudbini

mislim da sam čitav život proveo - chasing amy.






Filip2412 Filip2412 02:05 06.11.2014

Re: o sudbini

mislim da sam čitav život proveo - chasing amy.
ne znam na sta konkretno si mislio ali onaj deo "there's one bitch with many faces" je u malo reci objasnio sve...

we are the one
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:20 06.11.2014

Re: o sudbini

:) sve što je rekao silent bob,osim da sam oduvek hteo da budem plesač u vegasu.



Filip2412 Filip2412 05:19 06.11.2014

Re: o sudbini

osim da sam oduvek hteo da budem plesač u vegasu.
a deo o plesu je najmanje gay u celoj toj prici... sto bi sada reko Dzej


keep rolling Hauzerr, Amy has many faces and emerges in the strangest places
docsumann docsumann 12:07 06.11.2014

Re: o sudbini


stefan.hauzer stefan.hauzer 12:22 06.11.2014

Re: o sudbini

keep rolling Hauzerr

:)

angie01 angie01 17:48 06.11.2014

Re: o sudbini

osim da sam oduvek hteo da budem plesač u vegasu.



sachmo sachmo 14:23 07.11.2014

Re: o sudbini

Ti barem znas sta trazis
docsumann docsumann 15:06 07.11.2014

Re: o sudbini

Ti barem znas sta trazis




možda baš ne znam šta, ali znam kako.

riply riply 08:25 06.11.2014

strah

Pomalo plaši(dooobro, malo više)pomisao na gubitak tjelesnih granica u n-tim dimenzijama.
Poznavanje tjelesne sheme je jedan od organizatora psihe i njena razgradnja (koja se javlja u nekim tipovima psihoza) je prilično skeri.
Zanima me da li se tjelesnost osjeća ili je čista svijest i njen flow ta koja proizvodi kretanje?
Da li postoje ojsećanja koja prate ovo iskustvo, osim ushićenja, koje si pominjao?
docsumann docsumann 12:04 06.11.2014

Re: strah

Zanima me da li se tjelesnost osjeća ili je čista svijest i njen flow ta koja proizvodi kretanje?


čista svijest.

ustvari ti i dalje posjeduješ sopstvenu svijet ali uronjenu u jednu mnogo ozbiljniju psihičku strukturu. to ti omogućava da sagledaš sve te nezamislive stvari.

Da li postoje ojsećanja koja prate ovo iskustvo, osim ushićenja, koje si pominjao?


uh, pa možeš osjetiti i neku vrstu psiho-klaustrofobije, odnosno osjećaja da si zarobljen u tamnošnjoj pojavnosti.
negdje sam to opisao kao da je tvoj svijest subatomska čestica zarobljena u moćnom magnetnom polju LHCR-a.
ipak, sva moja iskustva (4 kom.) su završila katarzičnim krešendom


jasnaz jasnaz 10:36 06.11.2014

Oo

docsumann docsumann 12:05 06.11.2014

Re: Oo


LSD

princi princi 08:23 07.11.2014

A

docsumann docsumann 15:00 07.11.2014

Re: A

ti meni princi ličiš na starog PZ fana. što je u mom sistemu vrijednosti vrlo, vrlo pozitivna stvar

vera.nolan2 vera.nolan2 13:29 07.11.2014

... sve sam TO, TAMO, vidio vrlo jasno,

do u detalja, rasvjetljeno i objašnjeno tako plastično i efektno, kao što nam globus dočarava raspored kopna i mora na zemljskoj kugli.

docsumann docsumann 14:58 07.11.2014

Re: ... sve sam TO, TAMO, vidio vrlo jasno,

do u detalja, rasvjetljeno i objašnjeno tako plastično i efektno, kao što nam globus dočarava raspored kopna i mora na zemljskoj kugli.


kad već okači ovaj crtež, kažu i da je Đordano Bruno imao jednu takvu sličnu ekstatičnu viziju (samo spontanu (valjda?)) pa znamo kako je skončao



p.s. inače ovo je jedan sjajan psy-trance
vera.nolan2 vera.nolan2 17:10 07.11.2014

Re: ... sve sam TO, TAMO, vidio vrlo jasno,

kad već okači ovaj crtež, kažu i da je Đordano Bruno imao jednu takvu sličnu ekstatičnu viziju (samo spontanu (valjda?)...


..sve si objasnio toliko "plastično i efektno" da sam poželela i ja da se utripujem sa tim tvojim DMT !..a iščitavam u povodu teme i videh da ću opet pisati previše za komentar,te ajde da okačim ,kako ti reče, ovaj alhemijski crtež...godinama se bavim tim metaforama i alhemijskim očaravajućim simbolizmom;ovaj mi je jedan od dražih i uz njega ide uzdahom citiran -"o fiziko spasi me metafizike ".
Sem što originalno pišeš pesme,ti si talenat i za metafizičke tekstove,...
da, tamo negde iza granice ,toliko mi je lepo da se ne bih ni vraćala,...

i da, uvek izvanredni muzički prilozi na tvom blogu,stvari koje sama ne bih nikad otkrila ,omeđena vremenom i ranijim muzičkim ljubavima...

docsumann docsumann 17:35 07.11.2014

Re: ... sve sam TO, TAMO, vidio vrlo jasno,

sve si objasnio toliko "plastično i efektno" da sam poželela i ja da se utripujem sa tim tvojim DMT




najozbiljnije mislim da bi svaka intelektualno znatiželjna i iskrena osoba trebala (da ne kažem morala) da iskusi tu avanturu.

to nije droga, a još je manje zajebancija. mada zna da bude prilično zabavno, ali i uznemirujuće, zastrašujuće, ... zadivljujuće ...

čitav jedan ekstraordinaran kosmos leži odmah tu pored nas, s one strane mozga.
workaholic workaholic 16:55 07.11.2014

Sličnost sa NDE

Ovo sa DMT-om ima sličnosti sa near-death experiences, npr. osećaj blaženstva i sigurnosti i to što osobi najednom sve bude jasno, najednom sve ima smisla. Ne znam da li i koliko DMT iskustvo ostavi traga na osobi i njenom kasnijem životu. Poznato je da mnogi ljudi posle NDE promene životne navike, npr. počnu zdravije da se hrane, ljudski odnosi im postanu važniji od novca i sl. Ti si, docsumann, čini mi se vegetarijanac/vegan (oprosti što ne znam šta tačno), možda je to zbog DMT-a

U svakom slučaju, jeste weird shit i vrlo je zanimljivo. Nadam se da ćeš nam prepričati još neko iskustvo

p.s. bilo bi lepo da probaš da koristiš ovozemaljskije izraze, za nas koji smo spavali na časovima kvantne mehanike
docsumann docsumann 17:09 07.11.2014

Re: Sličnost sa NDE

Ne znam da li i koliko DMT iskustvo ostavi traga na osobi i njenom kasnijem životu. Poznato je da mnogi ljudi posle NDE promene životne navike, npr. počnu zdravije da se hrane, ljudski odnosi im postanu važniji od novca i sl.


NDE nisu rjetka kod DMT tripova. lično ih nisam doživljavao. a jesam svašta nešto drugo o čemu sam već pisao na par blogova

inače vegetarijanac sam već 20 godina, a sa DMT-jem sam se susreo tek prije par godina.
mada, jeste uticao na mene kao ništa do tada, mislim filozofsko-svjetonazorski.
mogu slobodno reći da je on jezgro moje epistemologije.

a za izraze, uh, pa stvarno sam se trudio da tekst ne bude previše zakukuljen. neki izrazi su neologizmi, moje kovanice, čisto da bi dodatno sugerisale atmosferu.

u svakom slučaju, hvala za komentar.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana