Društvo| Kultura| Nostalgija| Politika| Umetnost

Tribina "Mali heroji: običan čovek u postsocijalizmu"

Nebojša Milenković RSS / 21.10.2014. u 09:09

17704.jpg

Mali heroji: običan čovek u postsocijalizmu - Tribina u okviru pratećih programa izložbe Balinta Sombatija Bili smo heroji, Moderna galerija Likovni susret, Subotica, sreda, 22. oktobar u 19h

Učestvuju: Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i kustos izložbe, Teofil Pančić, pisac, Marko Balažević, antropolog.  Moderator: Boris Čegar, filozof.

 

B. Sombati, Tito i ja, 2014.
B. Sombati, Tito i ja, 2014.
Višak istorije kao umetnički materijal

Povodom velike retrospektivne izložbe političkih radova Balinta Sombatija „Bili smo heroji“ / Hosök voltunk u Modernoj galeriji Likovni susret i Galeriji dr Vinko Perčić u Subotici (19. septembar - 19. decembar 2014) 

Šta uraditi s viškom istorije - bilo da su u pitanju lične, intimne povesti ili tzv. velike, kolektivne, nacionalne, državne - i šta biva sa istorijskim reliktima kada istekne njihov rok upotrebe?

Da li ideološki artefakti, relikvije i insignije govore isključivo o vremenu i vrednostima u kom su imali status ideoloških totema i religijskih insignija - u ovom slučaju komunizma i (samoupravnog) socijalizma - ili možda i o nama, tačnije: našim strahovima, idealima, nadama, projekcijama, očekivanjima, tabuima, ponosu, stidu, i tsl? Koliko učitane i upisane, lične i kolektivne (pred)istorije utiču na našu sadašnjicu? U kojoj je meri naše današnje post/demokratsko, tranziciono, (centralno)evropsko i balkansko ja uslovljeno i neposredno određeno upravo iskustvom komunizma? Kontekst Jugoslavije i jugoslovenstva - njene zajedničke kulture, političkog, intelektualnog (umetničkog) i emotivnog nasleđa - bili su ako ne inicijalni pokretači, onda svakako tematsko jezgro oko kog se razvijala umetnost Balinta Sombatija (1950), zajedno sa kojim se i sama menjala, nadograđivala i kontekstualno usložavala.

Lenjin u Budimpešti, 1971.
Lenjin u Budimpešti, 1971.
Umetnik kao radnik na polju demistifikovanja kolektivnih zabluda

Uloga Nove levice i studentskog bunta 1968. i u SFRJ dala je zamah kritičkoj kulturi - prevashodno filmu, književnosti i vizuelnim umetnostima. Umetnici se usuđuju da slobodnije progovore i o tamnijim stranama i naličjima jugoslovenskog „socijalističkog raja“. Istovremeno, prividne liberalizacije društvene i političke klime smenjuju se s periodima neostaljinizacije i različitih oblika administrativnih progona mislećih umetnika. Sve ovo na Sombatija ostavlja snažan utisak, tako on za ključnu strategiju svoje umetnosti bira demistifikovanje ispraznosti vladajućih ideoloških mitova i motiva. Smeštena u međuprostor između politike i poetike, estetike i etike - u epicentru umetnikovih interesovanja nalazi se sudbina Titovog jugoslovenskog socijalističkog raja, kao neposredne novovekovne istorijske potvrde Fukoove ideje društvenog tela i teze o tome kako kraljevo telo nije metafora već politička stvarnost, tačnije da je njegovo fizičko prisustvo nužno za funkcionisanje monarhije.

Srednja Evropa kao duhovna činjenica

Krećući se u bodrijarovskom području hiperstvarnosti, ideološke matrice Balint koristi i tokom 1980-ih. Za razliku od njegovog duhovnog sabrata i najboljeg prijatelja Slavka Matkovića, koji se sve više zatvara u Suboticu kao vlastiti geto - Sombati nastavlja da putuje, izlaže, piše, komunicira. U njegovom radu definiše se svest o sudbinskoj obeleženosti pripadništvom centralnoevropskom duhovnom prostoru. Prevashodno kao svest da je to prostor koji poseduje snažnu i dinamičnu tradiciju avangardnog umetničkog delovanja - Sombati se neposrednije upoznaje sa srpsko-hrvatskim zenitizmom i delovanjem Ljubomira Micića i Dragana Aleksića, aktivnostima i delima mađarskih međuratnih avangardista (prevashodno krugom oko Kašaka). Srednja Evropa prostor je u kom Sombati pronalazi temeljne etičke i estetičke motivacije. Ona je ogledno polje iskušavanja poroznih i nestalnih granica umetničkih jezika (jezika umetnosti), i njihovih dovođenja u protivurečne društvene odnose/kontekste i korelacije.

Umetnost krvlju: Sombati u 1990-im

Početkom 1990-ih u Sombatijevoj umetnosti primat preuzima žanr performansa i izvođenje mentalnih skulptura (instalacija). Formalne aspekte dela često podređujući potrebi za zauzimanjem stava, Sombati biva među prvim ovdašnjim umetnicima koji aktivistički reaguju na ratnu stvarnost. Inflacija, sankcije, ratovi, izbeglištvo, deportacije, egzekucije i brojne druge traume kojima je obeležen raspad SFRJ kod njega proizvode situaciju koju definiše kao demonstraciju stanja neprekidne umetničke mobilnosti. Njegove akcije su radikalnije a poruke direktnije i ogoljenije. Realni sadržaji Sombatijeve umetnosti postaju traume kroz koje (bilo kao društvo bilo kao individue) tih godina dramatično prolazimo. Spoljašnji svet i totalitarna stvarnost postaju materijal iskorišćen za kreiranje specifične geografije unutrašnjeg otpora - sa podrazumevajućim opasnostima kojima se umetnik takvim činjenjem izlaže.

Umetnost kao simptom kulture

Odnoseći se prema umetnosti kao prema simptomu kulture, prostoru permanentnog upisivanja, ispoljavanja, preispitivanja i iskušavanja različitih (manipulativnih) oblika manifestovanja društvenih moći - u vremenskom luku dugom četiri i po decenije, Sombati umetnički deluje držeći se nepromenjenih etičkih načela i motivacija. Mladalačke ideje i težnje za boljim, lepšim i pravednijim svetom vremenom su pretočene u prepoznatljiv umetnički i etički kredo koji bi se, u najkraćem, mogao svesti na tri dominantna principa: a) nikada ne biti u gomili, b) imati (zauzimati) stav i c) ne činiti kompromise (kako sa samim sobom tako ni sa sredinom).

Za Sombatija umetnost se manifestuje kao lični arhiv - mesto u kom su sistematično pohranjeni različiti: ideali, slike, sećanja, znanja, zabrane ili tabui koje je sobom nosilo, uvek neizvesno i dinamično, bivanje umetnikom i postojanje umetnošću na prostoru gde je istorija zgusnuta više no igde drugde i gde se ista oduvek prelamala preko leđa pojedinca. Preko mreže složenih odnosa na relaciji umetnost-kultura-društvo-politika-ideologija, Sombati tematizuje i današnju potragu istočnoevropskog čoveka za novim i drugačijim identitetima dok, dezorijentisan i nesiguran, tumara u procepu između odbačenih recidiva postsocijalizma i nekritički prihvaćenih (prikrivenih) represalija postkapitalizma. Krećući se u međuprostoru lociranom na pola puta između brisanja (genetski) upisanih tragova i kôdova, i onih novih koji se upravo formiraju, konstruišu ili falsifikuju (ne postaje jasnije) - Sombati otelotvoruje bojsovsko shvatanje umetnosti kao socijalne plastike, odnosno situacije u čijem se krajnjem ishodu sam umetnik ospoljava, manifestuje i (samo)realizuje kao vlastita umetnost.

Kompletan katalog izložbe možete preuzeti ovde: https://www.scribd.com/doc/240725295/Balint-Szombathy-Bili-smo-heroji-H%C5%91sok-voltunk-curated-by-Neboj%C5%A1a-Milenkovi%C4%87

17709.jpg

 17712.jpg

Atačmenti



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

grol grol 12:26 21.10.2014

Desimir Tosic je rekao...

"Kod nas je, nezavisno od uspeha u industrijalizaciji i urbanizaciji, posle Drugog svetskog rata, urusavanje drustvene i politicke kulture islo brzinom koja ce verovatnije biti jasnija potonjim generacijama".

NIN, 7. novembar 2002
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:04 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Nema nijednog dokumenta kulture koji ujedno ne bi bio i dokument varvarstva.

Walter Benjamin
dr.wagner dr.wagner 14:08 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

.... dan

grol
"Kod nas je, nezavisno od uspeha u industrijalizaciji i urbanizaciji, posle Drugog svetskog rata, urusavanje drustvene i politicke kulture islo brzinom koja ce verovatnije biti jasnija potonjim generacijama".


-Možda sam čitao krive knjige , ali koliko je meni poznato Kraljevina je bila
monarhija i diktatura ... sa većinski nepismenim stanovništvom ...
-Ne znam na koje je to "drustvene i politicke kulture" Tošić mislio , kada one na
području o kojem govori nisu ni postojale ... pa se nisu mogle ni "urušiti" ...
-U psihologiji ( kad smo već ovdje ) postoji kategorija tzv. "lažnih sjećanja"
(negdje se to naziva i "kreirano sjećanje" ) ... i postoje razne teorije kako to
nastaje , a obično se spominju traume ...
... iako ja mislim da to dolazi sa godinama ( sve više primjećujem kod sebe) ...
, pa gospodinu (i ne samo njemu) to nećemo uzeti za zlo ...


Wagner
grol grol 14:13 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

dr.wagner
koliko je meni poznato Kraljevina je bila monarhija i diktatura


Pred pocetak Drugog svetskog rata, Kraljevina Jugoslavija imala je visepartijski sistem.

Kada je umro Ljubomir Davidovic, lider demokratske opozicije, "Politika" ga je velicala na celih SEST strana. Uporedi to sa stampom za vreme komunizma...


Sepulturero Sepulturero 14:21 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

grol
"Kod nas je, nezavisno od uspeha u industrijalizaciji i urbanizaciji, posle Drugog svetskog rata, urusavanje drustvene i politicke kulture islo brzinom koja ce verovatnije biti jasnija potonjim generacijama".

NIN, 7. novembar 2002


Господин Тошић је све до "демократских промена" био у емиграцији, дакле скоро потпуно одвојен од свакодневног живота у СФРЈ. При свом повратку једноставно није могао да се навикне на то да се вратио у сасвим другачију земљу од оне коју је напустио. Само тако може да се објасни ова његова несувисла изјава.
dr.wagner dr.wagner 14:33 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Pozdrav gospodine G

grol
dr.wagner
koliko je meni poznato Kraljevina je bila monarhija i diktatura


Pred pocetak Drugog svetskog rata, Kraljevina Jugoslavija imala je visepartijski sistem.


-Pa ... pred početak "Zadnjeg rata" i SFRJ je imala višestarnački sistem ...
(a novine su također hvalile svakoga)

-No možemo i sa druge strane ...
-Koja su to dostignuća "društvene i političke kulture" 50-ih , 60-ih , 70-ih u
npr. Italiji , Španjolskoj ili Francuskoj ...???

... što su oni to imali , a mi nismo ???

-O Nijemcima i Austrijancima je bolje i ne govoriti ... oni fakat nisu imali ništa
(osim ako pod dosege demokracije ne mislimo na " Baader & Meinhoff " sa jedne ili
na Petru Kelly sa druge strane )

W
rade.radumilo rade.radumilo 15:45 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Pred pocetak Drugog svetskog rata, Kraljevina Jugoslavija imala je visepartijski sistem.


Pa i Srbija, već dvadeset i kusur godina, ima višepartijski sistem. Što se hvalospeva tiče, mislim da je pokojni Đinđić u ozbiljnoj opasnosti da bude beatifikovan, pošto se u njegovom uzdizanju takmiče i oni koji su već uspeli urušiti i ono malo što je on uspeo napraviti.
predatortz predatortz 18:07 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

-Možda sam čitao krive knjige , ali koliko je meni poznato Kraljevina je bila
monarhija i diktatura ...


Susjed, ti si neke stvari debelo pomešao...

Kraljevina je zabranila rad jednoj partiji, onoj koja se zalagala za smenu vlasti nasilnim putem.

Kad je ta partija, nasilnim putem i uz pomoć stranog faktora ( SSSR ), uzela vlast - zabranila je delovanje svim ostalim strankama.

Pametan si čovek, sam prosudi šta je od tog bila diktatura.
dr.wagner dr.wagner 19:46 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Zdravo druže

predatortz
.... sam prosudi šta je od tog bila diktatura ....


-A kako je to npr. 1920 KPJ mogla nasilno djelovati ???
... i koji su "nasilni" događaji uzrokovali da ih se zatvara i zabranjuje ...

-I bez proglašenja diktature Kraljevina nije bila demokratska ... jer Kralja
ne možeš birati , a on može kada mu se prohtije rastjerati parlament i uvesti
diktaturu ...
-Već sama ta činjenica suspendira bilo kakve priče o demokraciji ...

-I On je istina ,...isto bio doživotni "kralj" , ali nam u nasljeđe nije ostavio
svog "princa" i regente , već "demokratski centralizam" ...
(a sama riječ ti kaže da je to nešto dobro i demokratsko )

-Dakle , samo po ovome ... Tito - Kralj ... 1 : 0




W
predatortz predatortz 19:56 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...


-A kako je to npr. 1920 KPJ mogla nasilno djelovati ???
... i koji su "nasilni" događaji uzrokovali da ih se zatvara i zabranjuje ...


Koliko znam, u Manifestu KP se propoveda revolucija i uvođenje diktature proleterijata. Zamisli da sad neko registruje partiju koja se zalaže za oružanu pobunu i uvođenje režima u kojem će ostale partije da budu zabranjene.
Treba li to zabraniti, staviti van zakona?

-I bez proglašenja diktature Kraljevina nije bila demokratska ... jer Kralja
ne možeš birati , a on može kada mu se prohtije rastjerati parlament i uvesti
diktaturu ...


Dočim smo Tita birali na svake četiri godine?
I,da, ostavio je prinčeve, regente, i izvršioce testamenta. Izvršenje njegove posmrtne volje smo gledali devedesetih.

Da, Tito - Kralj 1:0 . Stoji. Tito je bio hohštapler sa SSSR iza sebe. Kralj je bio dete, prepušteno Englezima koje je bolela patka za sudbinu njegove Kraljevine. Bitno im je bilo da u tom delu Evrope ima kretena koji će masovno da ginu i vežu nekoliko Vermahtovih divizija. I Englezi, i Tito su bili spremni da ratuju na Balkanu do poslednje kapi srpske krvi. Tu zameram kratkovidost onom nesretnom pukovniku, za kojim su moji krenuli. Imao je đubre '41. u rukama, jebala ga oficirska čast!
dr.wagner dr.wagner 20:28 21.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

predatortz
...


-Pa ti si gori od mene !!!

W
rade.radumilo rade.radumilo 10:31 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Pa ti si gori od mene


Ne on samo ne može da svari činjenicu da je sistem u SFRJ kako tako funkcionisao i da su građani bili manje više zadovoljni (za razliku od Mađarske, Čehoslovačke, Poljske) i da su čak i studentski protesti 68-e bili protesti za "više pravog komunizma".
Kakva god bila ta SFRJ, bila je bolja od zemalja Varšavskog Ugovora. Svakako je bila lošija od razvijenih zapadnih zemalja po mnogo čemu, ali je krajem osamdesetih imala daleko bolju startnu poziciju.
Međutim, upravo tada su razni dripci i hoštapleri ubedili raju da je najbitnije da se prebroji koliko je bilo i koliko ima čije "krvi" na ovim prostorima i u raznim istorijskim dešavanjima i kome pripada koliko "tla".

Rezultat:
- SFRJ je bila "lošija" od "zapada" ali svakako "bolja" od "istoka".
- Ono što je nastalo od SFRJ je katastrofalno lošije i od ondašnjeg i današnjeg "istoka", a o "zapadu" da i ne govorimo.

Hebi ga, ubiše se dokazujući kako je sada "bolje" nego što je bilo, pa ih lako izbaci iz koloseka kada pogledaju kroz prozor.
predatortz predatortz 10:38 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...


Ne on samo ne može da svari činjenicu da je sistem u SFRJ kako tako funkcionisao i da su građani bili manje više zadovoljni


Ti si, druže, totalno promašio temu! Ja sa susjedom raspravljam o tome da li su diktatorski režimi oni u kojima je zabranjena samo jedna partija, ili oni u kojima su zabrenjene sve sem jedne.

Sve ostalo su tlapnje.
Koji bi broj pismenih bio u Kraljevini da je ostala, kako bi tekao njen privredni razvoj - to ne znamo. U svakom slučaju, glupo je poreditistanje u bilo kojoj zemlji Evrope u periodu dvadesetih, tridesetih prošlog veka sa stanjem koje je bilo u sedamdesetim i osamdesetim.


Hebi ga, ubiše se dokazujući kako je sada "bolje" nego što je bilo, pa ih lako izbaci iz koloseka kada pogledaju kroz prozor.


Ko?
Ako si pratio ono što pišem, mogao si da zapaziš da tvrdim da u Srbiji od '44. do danas nije došlo do promene sistema. Sve ovo su recidivi komunizma. I vlast i fingirana opozicija, koju je kreirala DB kada je skontala da se Evropa menja i da je nemoguće održati zemlju na kultu ličnosti i pričama o hrabrim opartizanima koji nisu uzimali šljivu iz voćnjaka, nego su se pod šljivom od gladi previjali do smrti...
rade.radumilo rade.radumilo 11:12 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Ja sa susjedom raspravljam o tome da li su diktatorski režimi oni u kojima je zabranjena samo jedna partija, ili oni u kojima su zabrenjene sve sem jedne.


U zemljama bivše SFRJ nije zabranjena nijedna partija poslednjih 25 godina pa ipak ti sam tvrdiš:

mogao si da zapaziš da tvrdim da u Srbiji od '44. do danas nije došlo do promene sistema. Sve ovo su recidivi komunizma. I vlast i fingirana opozicija


Po čemu je to onda vladavina Aleksandra I-og išta manje diktatura?


glupo je poreditistanje u bilo kojoj zemlji Evrope u periodu dvadesetih, tridesetih prošlog veka sa stanjem koje je bilo u sedamdesetim i osamdesetim


A kako bi bilo da uporedimo stanje u zemlji dvadesetih i tridesetih sa stanjem u svim drugim zemljama Evrope u istom periodu? Zatim da to isto učinimo sa stanjem sedamdesetih i osamdesetih, opet sa stanjem u svim drugim zemljama Evrope, pa da vidimo gde smo bili i gde smo stigli u tom periodu, pošto vrlo dobro znamo gde smo završili posle toga.
predatortz predatortz 11:17 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Opet izvrtanje.

Ja jasno pitam:

Koji je režim diktatorski? Onaj u kom je bila zabranjena jedna partija, jer je proklamovala nasilnu promenu vlasti, ili onaj koji je nasiljem promenio vlast, uzurpirao privatnu imovinu, suspendovao građanske slobode i politčki pluralizam?

To ti meni odgovori, a spinovati i ja mogu do sutra...
rade.radumilo rade.radumilo 11:33 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

To ti meni odgovori, a spinovati i ja mogu do sutra...


Evo da ti odgovorim. Oba su bili diktatorski.

Kada malo pobliže pogledaš videćeš da su se u režimu NjKV svi ostali ljudi u državnom aparatu, u odnosu na njega, mnogo manje za nešto pitali (kao i danas u režimu NjPV) nego što je to bio slučaj za vreme JBT-a.
grol grol 11:49 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Sepulturero
Тошић је све до "демократских промена" био у емиграцији, дакле скоро потпуно одвојен од свакодневног живота у СФРЈ. При свом повратку једноставно није могао да се навикне на то да се вратио у сасвим другачију земљу од оне коју је напустио. Само тако може да се објасни ова његова несувисла изјава.


Nije to nesuvisla izjava vec cinjenica. Tosic je po svom povratku u zemlju bio sokiran koliki civilizacijski pad je dozivela Jugoslavija od 1945.
predatortz predatortz 11:53 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
To ti meni odgovori, a spinovati i ja mogu do sutra...


Evo da ti odgovorim. Oba su bili diktatorski.

Kada malo pobliže pogledaš videćeš da su se u režimu NjKV svi ostali ljudi u državnom aparatu, u odnosu na njega, mnogo manje za nešto pitali (kao i danas u režimu NjPV) nego što je to bio slučaj za vreme JBT-a.


Pretpostavka...

No, po čemu je režim koji je vlade birao na slobodnim izborima diktatorski? Zato što je imao kralja? Pa, onda su i današnja Britanija, Holandija, Belgija, Švedska... diktature? Ili, mi ovakvi kakvi smo, težimo tom stepenu uređenosti?
grol grol 11:56 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

dr.wagner
-Pa ... pred početak "Zadnjeg rata" i SFRJ je imala višestarnački sistem ...a novine su također hvalile svakoga)


Da, civilizacijka anomalija zvana komunizam porazena je posle pada Berlinskog zida.

-No možemo i sa druge strane ... -Koja su to dostignuća "društvene i političke kulture" 50-ih , 60-ih , 70-ih unpr. Italiji , Španjolskoj ili Francuskoj ...??? ... što su oni to imali , a mi nismo ???-


Slobodu.

O Nijemcima i Austrijancima je bolje i ne govoriti ... oni fakat nisu imali ništa(osim ako pod dosege demokracije ne mislimo na " Baader & Meinhoff " sa jedne ilina Petru Kelly sa druge strane )W


Jel ti to ozbiljno?

rade.radumilo rade.radumilo 12:00 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

No, po čemu je režim koji je vlade birao na slobodnim izborima diktatorski? Zato što je imao kralja? Pa, onda su i današnja Britanija, Holandija, Belgija, Švedska... diktature? Ili, mi ovakvi kakvi smo, težimo tom stepenu uređenosti?


Ne nego po stepenu sloboda pojedinca u društvu, samovolji državnog aparata itd. A što se toga tiče, da su izbori bili slobodni to možeš da okačiš mačku o rep. Bili su slobodni koliko i oni pod Slobom ili ovi poslednji pod Aleksandrom II-im.
grol grol 12:03 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Pa i Srbija, već dvadeset i kusur godina, ima višepartijski sistem.


Da, a komunisticka Srbija je imala jednopartijski sistem. Bila je iskljucena iz civilizacijskih tokova.

Đinđić


predatortz predatortz 12:08 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
No, po čemu je režim koji je vlade birao na slobodnim izborima diktatorski? Zato što je imao kralja? Pa, onda su i današnja Britanija, Holandija, Belgija, Švedska... diktature? Ili, mi ovakvi kakvi smo, težimo tom stepenu uređenosti?


Ne nego po stepenu sloboda pojedinca u društvu, samovolji državnog aparata itd. A što se toga tiče, da su izbori bili slobodni to možeš da okačiš mačku o rep. Bili su slobodni koliko i oni pod Slobom ili ovi poslednji pod Aleksandrom II-im.


A po čemu nisu bili slobodni?

Mene jedna stvar Rade, kod tebe i takvih, zbunjuje. Nemoj, molim te, ovo da shvatiš kao uvredu. Mene, prosto, zanima:

Kako mlad čovek može da robuje tolikim predrasudama? Da je Kraljevina bila idealna, da se ne lažemo - nije. Da je bilo uređenijih, bogatijih zemalja - i to stoji.
Ali, porediti slobode koje su vladale u njoj, sa slobodama u komunističkoj diktaturi, makar i u lajt varijanti - nije na mestu.
Ako ništa drugo, u Kraljevini si mogao da se politički određuješ kako ti je volja. To ti je garantovao Ustav. U SFRJ se za to, ako nije bilo pod okriljem SK, robijalo.
grol grol 12:09 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Ono što je nastalo od SFRJ je katastrofalno lošije i od ondašnjeg i današnjeg "istoka", a o "zapadu" da i ne govorimo.Hebi ga, ubiše se dokazujući kako je sada "bolje" nego što je bilo, pa ih lako izbaci iz koloseka kada pogledaju kroz prozor.


SFRJ nije mogla da postane clanica Saveta Evrope. Srbija je sada clanica Saveta Evrope.
grol grol 12:15 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

A kako bi bilo da uporedimo stanje u zemlji dvadesetih i tridesetih sa stanjem u svim drugim zemljama Evrope u istom periodu? Zatim da to isto učinimo sa stanjem sedamdesetih i osamdesetih, opet sa stanjem u svim drugim zemljama Evrope, pa da vidimo gde smo bili i gde smo stigli u tom periodu, pošto vrlo dobro znamo gde smo završili posle toga.


Kraljevina Jugoslavija je pred pocetak Drugog svestkog rata bila daleko demokratskija zemlja od Nemacke. Sedamdesetih i osamdesetih Zapadna Nemacka je bila neuporedivo demokratskija zemlja od SFRJ.
rade.radumilo rade.radumilo 12:17 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Da, a komunisticka Srbija je imala jednopartijski sistem. Bila je iskljucena iz civilizacijskih tokova.


Ja bih rekao da su zemlje bivše SFRJ u sadašnjem višepartijskom sistemu daleko više isključena iz civilizacijskih tokova nego što su to bile u doba SFRJ.

Kinematografija, TV-produkcija, muzička i pozorišna scena celokupne bivše Jugoslavije stoji za nekoliko redova veličine ispred svega što se danas ostvaruje na toj istoj teritoriji. O naučnim i tehnološkim dostignućima da i ne govorimo. Sport uspeva da dostigne međunarodni standard uglavnom tako što pojedinci se vrate iz inostranstva, obuku nacionalne dresove na kratko vreme, a potom odu nazad u inostranstvo.
Ekonomija? Jadne li su zemlje u kojima je tržišna ekonomija u katastrofalnom stanju u odnosu na socijalističku dogovornu ekonomiju.
predatortz predatortz 12:26 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Ekonomija? Jadne li su zemlje u kojima je tržišna ekonomija u katastrofalnom stanju u odnosu na socijalističku dogovornu ekonomiju.


Koliko si t 'zakačio' života u SFRJ? Ja dovoljno da se sećam nestašica kafe, toalet papira, ulja, šećera... Pa, sećam se restrikcija struje, vožnje automobila određenim danima. Sećam se kad su vijali novinare 'Mladine' jer su tražili da se prestane sa nošenjem štafete. Sećam se drugova, uglavnom rudarske i dece drugih radnika, koji nisu imali sezonsku obuću, a mi deca činovnika jesmo. Sećam se epitemija infektivne žutice u gradskim tuzlanskim školama krajem sedamdesetih, sećam se tuberkoloze... A sve su to bolesti neuhranjenosti.
rade.radumilo rade.radumilo 12:27 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Kako mlad čovek može da robuje tolikim predrasudama? Da je Kraljevina bila idealna, da se ne lažemo - nije. Da je bilo uređenijih, bogatijih zemalja - i to stoji.
Ali, porediti slobode koje su vladale u njoj, sa slobodama u komunističkoj diktaturi, makar i u lajt varijanti - nije na mestu.
Ako ništa drugo, u Kraljevini si mogao da se politički određuješ kako ti je volja. To ti je garantovao Ustav. U SFRJ se za to, ako nije bilo pod okriljem SK, robijalo.


Mogao si politički da se opredeliš. Drnd zvrc. Možeš to i danas. Međutim, ako je neki lokalni birokrata ili gazda rešio da te nagazi, mogao je to da uradi kako je hteo. Isto je i danas. Pojedinac u ovoj zemlji ne može da dobije spor ni protiv "Infostana" kada taj isti flagrantno prekrši zakon.
Ja ti samo tvrdim, da je narod u Jugi prihvatio Titov režim zahvaljujući tome što većini jeste bilo bolje nego u vreme Kralja.
Šta više, ovi sada prave toliko njesra, da se vrlo lako može pojaviti novi Tito (uostalom već smo svedoci drugog, doduše tragikomičnog, pokušaja), a onda idemo ispočetka.
Kada prestanemo da se preseravamo da je Tito/Zapad/Vatikan/Masoni/Templari/Vanzemaljci svemu krivi i shvatimo da smo mi u stvari ti koji smo sami sebi krivi, onda možda i počnemo da pravimo nešto bolje na ovim prostorima od svega što smo do sada imali.
predatortz predatortz 12:33 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Šta više, ovi sada prave toliko njesra, da se vrlo lako može pojaviti novi Tito (uostalom već smo svedoci drugog, doduše tragikomičnog, pokušaja), a onda idemo ispočetka.


Ja tebi pokušavam da ukažem na to da taj režim u Srbiji nije ni demontiran. Smenjivale su se samo frakcije. Sloba, Vuk, Šešelj, za Đinđića imam rezervu, Nataša Kandić, Sonja Biserko... sve su to izdanci tog režima.

Srbija još nije dočekala slobodu...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:41 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

J. B. Tito i "slobodni" izbori

Drugovi i drugarice, i sad pred ove izbore, kao i pred prošle izbore, javili su se glasovi nekih ostataka onog starog, koji još negde životare, koji su pitali da li će možda biti na izborima zastupljeni i neki drugi? Koji drugi?... A ako neko hoće da ostvari drugi program, mi takvog, razumije se, nećemo pustiti na izbore. Ne mogu u našoj zemlji, drugovi i drugarice, postojati dva programa već samo jedan.

Kažu Tito dobro vodi politiku, ali nije kompetentan za oblast kulture. Međutim, drugovi, ko tako govori, taj ne shvata šta je komunistička partija, šta je socijalizam, šta je komunizam.

Jer, taj naš sistem se pokazao najboljim do danas ne samo u našoj zemlji nego uopšte u svijetu.
rade.radumilo rade.radumilo 12:46 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Koliko si t 'zakačio' života u SFRJ?


Takođe dovoljno (da se i bravara sećam), dovoljno da mogu da uporedim sa ovim danas (hajde da izbacimo devedesete iz priče).

nestašica kafe, toalet papira, ulja, šećera...


Sada ti se samo desi da bude nestašica lekova, pri tome ne mislim na zdravstvene ustanove već na apoteke. Jednostavno nema, a kada će biti? Ne znamo.
Svakim danom je sve više neispravnih semafora po ulicama, koje krpe i dokrpljavaju, ali sve ide polako u majčinu, pošto su jedinu fabriku semafora u Srbiji lepo uveli u stečaj, pa sad mogu samo da uvoze. Inače 95% infrastrukture je nasleđeno iz SFRJ, ono malo se već 25 godina gradi i "otvara" posle svakih izbora.

Sećam se kad su vijali novinare 'Mladine' jer su tražili da se prestane sa nošenjem štafete


Ne poteži priču "medijskih sloboda" u Srbiji, pogotovu ne u vreme vlasti Aleksandra II Velikomučenog. Čik da ga neko naljuti.

Sećam se epitemija infektivne žutice u gradskim tuzlanskim školama krajem sedamdesetih, sećam se tuberkoloze...


Sa raznim epidemijama je danas još gora situacija. Roditelji ne smeju ni da pomisle da uzmu bolovanje (na jedan bi ostali bez posla) pa decu nakrkaju brufenom i pošalju u obdanište/školu, te raznorazne zaraze haraju kontinuirano. Tek kada je dete dovoljno veliko da ga ostave samog kod kuće, prestane da ide bolesno u školu, pa se u tim uzrastima zaraze manje šire.
rade.radumilo rade.radumilo 12:48 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Ja tebi pokušavam da ukažem na to da taj režim u Srbiji nije ni demontiran


A ja ti tvrdim da ne postoji od 44-e već od 29-e.
predatortz predatortz 12:50 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Ja tebi pokušavam da ukažem na to da taj režim u Srbiji nije ni demontiran


A ja ti tvrdim da ne postoji od 44-e već od 29-e.


Ako ćemo na temu Jugoslavije, ujedinjenja, ja sam veliki protivnik. Srbija je u Jugoslaviji izgubila sebe. Svi drugi su profitirali.
rade.radumilo rade.radumilo 12:54 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Kraljevina Jugoslavija je pred pocetak Drugog svestkog rata bila daleko demokratskija zemlja od Nemacke. Sedamdesetih i osamdesetih Zapadna Nemacka je bila neuporedivo demokratskija zemlja od SFRJ.


Kraljevina SHS je dvadesetih, bila manje demokratska od Nemačke, a osamdesetih je bila demokratskija od Istočne Nemačke.

Ja sam predložio da uporedimo Jugoslaviju sa svim zemljama u Evropi u tim periodima, pa da vidimo gde je bila i gde je stigla. Od kojih je zemalja, po razno-raznim pokazateljima bila "bolja" ili "lošija" u tom periodu, pa da vidimo da li je napredovala ili nazadovala. Ovako možemo do sutra da vršimo parcijalna i selektivna upoređivanja.
rade.radumilo rade.radumilo 13:02 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Ako ćemo na temu Jugoslavije, ujedinjenja, ja sam veliki protivnik. Srbija je u Jugoslaviji izgubila sebe. Svi drugi su profitirali.


To je zato što si ubeđen da će Srbima neko dozvoliti da formiraju državu zasnovanu na njihovom etnosu. Jugoslavija je bila jedini način da Srbija okupi sve Srbe u jednu državu.
predatortz predatortz 13:06 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Ako ćemo na temu Jugoslavije, ujedinjenja, ja sam veliki protivnik. Srbija je u Jugoslaviji izgubila sebe. Svi drugi su profitirali.


To je zato što si ubeđen da će Srbima neko dozvoliti da formiraju državu zasnovanu na njihovom etnosu. Jugoslavija je bila jedini način da Srbija okupi sve Srbe u jednu državu.


Mogla ih je okupiti u nešto skraćenijoj verijanti, odnosno samo sa onim delovima koje je naseljavao znatan broj Srba. Ostale teritorije i narode je trebalo prepustiti njihovim sudbinama. Nisam siguran da bi se Italija, Austrija, Mađarska, Bugarska ljutile na ovo moje viđenje stvari...
rade.radumilo rade.radumilo 13:20 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Mogla ih je okupiti u nešto skraćenijoj verijanti, odnosno samo sa onim delovima koje je naseljavao znatan broj Srba


Bez obzira što je bila na pobedničkoj strani, Srbija i Srpski nacionalizam su bili doživljavani kao direktan povod za rat. Limburga meseca bi Srbiji bilo dopušteno da tako formira državu.
dr.wagner dr.wagner 17:19 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Pozdrav drugovi

-Rade , nemojte se nadati da ćete Predatora uvjeriti u to da je SFRJ bolja od
kraljevine , jer je sam Kralj (osobno) njegovom pradjedu darovao neke nekretnine.
-Naravno , to nije bila šuma i polje od Kralja , već su to oteli nekim mojim
pradjedima , pa dijelili svojim navijačima ...

-Prababa mu je na samrti kazala ... sine Predatore , sve što imamo i sve što jesmo
to je Kraljeva zasluga ... da nebi njega , bili bismo lumpenproleterijat i
morali bismo sa onim bravarom u kolo ...
... i kako tad , tako danas ...

grol
Nije to nesuvisla izjava vec cinjenica. Tosic je po svom povratku u zemlju bio sokiran koliki civilizacijski pad je dozivela Jugoslavija od 1945.


-Baš taj Tošić nije imao sreće ... da je bar došao u Zagreb
... , mi smo po Vašim (i Tošićevim) mjerilima krajem 80-ih očito bili
daleko ispred vas , bar kulturno i civilizacijski ....


W
predatortz predatortz 18:42 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

dr.wagner


Zna naš susjed na čem' nebo stoji! I šta je kome prababa govorila u samrtnom ropcu.
Mislim, možemo i tako da razgovaramo...
Al', malo mi ispod časti, ako me razumeš...
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:46 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

susjedu


..malo nadosla prasa.
dr.wagner dr.wagner 19:08 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

predatortz

Al', malo mi ispod časti, ako me razumeš...


-Ne razumijem ... meni se nije ispod časti malo šaliti ...


-A šaliti se moramo , jer čim si ti gore Radi počeo lamentirati o teoriji ...
predatortz
Mogla ih je okupiti u nešto skraćenijoj verijanti, odnosno samo sa onim delovima koje je naseljavao znatan broj Srba. Ostale teritorije i narode je trebalo prepustiti njihovim sudbinama....

... gotovo je sa ozbiljnim raspravama ... i dalje možemo samo u "revijalnom tonu"

-I to ne zbog mene (jer ja nisam baš tako osjetljiv kao ti u ovim temama) ,
već zbog tebe ...
... da se ne blamiraš dalje sa tim idejama tipa "Gdje je jedan Rus , tu je Rusija"


W



predatortz predatortz 19:26 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

.. da se ne blamiraš dalje sa tim idejama tipa "Gdje je jedan Rus , tu je Rusija"


Samo ti mene pusti da se blamiram, punoletni smo ljudi...
dr.wagner dr.wagner 20:01 22.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

predatortz
... punoletni smo ljudi...


-Bogme jesmo ... ali dž...

W
grol grol 12:51 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Ja bih rekao da su zemlje bivše SFRJ u sadašnjem višepartijskom sistemu daleko više isključena iz civilizacijskih tokova nego što su to bile u doba SFRJ.

Kinematografija, TV-produkcija, muzička i pozorišna scena celokupne bivše Jugoslavije stoji za nekoliko redova veličine ispred svega što se danas ostvaruje na toj istoj teritoriji. O naučnim i tehnološkim dostignućima da i ne govorimo. Sport uspeva da dostigne međunarodni standard uglavnom tako što pojedinci se vrate iz inostranstva, obuku nacionalne dresove na kratko vreme, a potom odu nazad u inostranstvo.Ekonomija? Jadne li su zemlje u kojima je tržišna ekonomija u katastrofalnom stanju u odnosu na socijalističku dogovornu ekonomiju.


"...human rights, democracy and the rule of law. These values are the foundations of a civilised society..." http://www.eiuc.org/about-us/partners/council-of-europe.html
grol grol 12:57 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Ja ti samo tvrdim, da je narod u Jugi prihvatio Titov režim zahvaljujući tome što većini jeste bilo bolje nego u vreme Kralja.


U Nemackoj, Hitler je u drugoj polovini tridesetih imao vecu podrsku naroda nego demokratski politicari dvadesetih.
grol grol 13:01 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Nebojša Milenković
J. B. Tito i "slobodni" izboriDrugovi i drugarice, i sad pred ove izbore, kao i pred prošle izbore, javili su se glasovi nekih ostataka onog starog, koji još negde životare, koji su pitali da li će možda biti na izborima zastupljeni i neki drugi? Koji drugi?... A ako neko hoće da ostvari drugi program, mi takvog, razumije se, nećemo pustiti na izbore. Ne mogu u našoj zemlji, drugovi i drugarice, postojati dva programa već samo jedan.Kažu Tito dobro vodi politiku, ali nije kompetentan za oblast kulture. Međutim, drugovi, ko tako govori, taj ne shvata šta je komunistička partija, šta je socijalizam, šta je komunizam.Jer, taj naš sistem se pokazao najboljim do danas ne samo u našoj zemlji nego uopšte u svijetu.


Da li ovo znaci da ti konacno priznajes da nisi covek demokratske orijentacije?
grol grol 13:10 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Kraljevina SHS je dvadesetih, bila manje demokratska od Nemačke, a osamdesetih je bila demokratskija od Istočne Nemačke.


Istocna Nemacka bila je pod okupacijom SSSR-a tako da tvoj kontraargument pada u vodu.

Ja sam predložio da uporedimo Jugoslaviju sa svim zemljama u Evropi u tim periodima, pa da vidimo gde je bila i gde je stigla. Od kojih je zemalja, po razno-raznim pokazateljima bila "bolja" ili "lošija" u tom periodu, pa da vidimo da li je napredovala ili nazadovala.


Sama cinjenica da je Kraljevina Jugoslavija pred pocetak Drugog svetskog rata bila daleko superiornija u odnosu na SFRJ kada je rec o ljudskim pravima, vladavini prava i demokratiji govori da smo civilizacijski nazadovali za vreme Brozove vladavine.


grol grol 13:20 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
....U suštini, reč je bila o jugoslovenskom posredovanju da se dođe do završnog akta. Ja nisam znao da će iz tog skupa državnika izrasti organizacija KEBS, koja će se pretvoriti i preimenovati u OEBS, a koja je i sada tako važna za naše doba...


I SSSR je potpisao zavrsni akt u Helsinkiju 1975. Medjutim, ni SSSR, ni Brozova Jugoslavija nisu mogle da postanu clanice Saveta Evrope.
rade.radumilo rade.radumilo 14:23 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Sama cinjenica da je Kraljevina Jugoslavija pred pocetak Drugog svetskog rata bila daleko superiornija u odnosu na SFRJ kada je rec o ljudskim pravima, vladavini prava i demokratiji govori da smo civilizacijski nazadovali za vreme Brozove vladavine.


E pa ovo su upravo gluposti. Kraljevina SHS/Jugoslavija je po ovim pokazateljima bila, otprilike, u rangu sa AleVu-ovom vladavinom. Teorijski je bila "demokratskija" od FNRJ/SFRJ u stvarnosti nije bilo mnogo razlike po narod.
rade.radumilo rade.radumilo 14:25 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Da li ovo znaci da ti konacno priznajes da nisi covek demokratske orijentacije?


Ne, nego nemojte da mi prodajete priču kako je Kraljevina SHS/Jugoslavija bila "demokratska" država koju su uzurpirali komunisti.
Bila je banana kraljevina u kojoj su carevali burazerska ekonomija, autokratija i korupcija kao i danas.
rade.radumilo rade.radumilo 14:26 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

I SSSR je potpisao zavrsni akt u Helsinkiju 1975. Medjutim, ni SSSR, ni Brozova Jugoslavija nisu mogle da postanu clanice Saveta Evrope.


Samo što je Juga još i imala neke međunarodnu uloge, dok ono što je nastalo od nje ima samo jednu: ne smetaj!
rade.radumilo rade.radumilo 14:28 23.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

superiornija u odnosu na SFRJ kada je rec o ljudskim pravima


Zemlja u kojoj žene nisu imale građanska prava i morale su imati muškog staratelja?
angie01 angie01 08:13 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...


Ja bih rekao da su zemlje bivše SFRJ u sadašnjem višepartijskom sistemu daleko više isključena iz civilizacijskih tokova nego što su to bile u doba SFRJ.

grol grol 13:07 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
E pa ovo su upravo gluposti. Kraljevina SHS/Jugoslavija je po ovim pokazateljima bila, otprilike, u rangu sa AleVu-ovom vladavinom. Teorijski je bila "demokratskija" od FNRJ/SFRJ u stvarnosti nije bilo mnogo razlike po narod.


Pa i Milovan Djilas je rekao da je bilo vise slobode u predratnoj Jugoslaviji nego u SFRJ.
grol grol 13:17 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Ne, nego nemojte da mi prodajete priču kako je Kraljevina SHS/Jugoslavija bila "demokratska" država koju su uzurpirali komunisti.Bila je banana kraljevina u kojoj su carevali burazerska ekonomija, autokratija i korupcija kao i danas.


Istorijska cinjenica je da je Kraljevina Jugoslavija sveukupno gledano bilo daleko demokratskija drzava od SFRJ.

Ti nisi covek demokratske orijentacije ako je tebi doba komunizma blize nego vreme kada je Ljubomir Davidovic bio premijer Jugoslavije.
grol grol 13:26 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Samo što je Juga još i imala neke međunarodnu uloge, dok ono što je nastalo od nje ima samo jednu: ne smetaj!


Sta tebi govori cinjenica da Brozova Jugoslavija nije mogla da postane clanica Saveta Evrope?
grol grol 13:48 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

rade.radumilo
Zemlja u kojoj žene nisu imale građanska prava i morale su imati muškog staratelja?


Koja gradjanska prava? Ako mislis na pravo glasa, onda bi trebao da znas da pred pocetak Drugog svetskog rata zene nisu imale pravo glasa ni u Francuskoj, Nemackoj, Italiji, Spaniji, Svajcarskoj, Portugaliji itd. Takodje, tada su u tim zemljama zene morale imati muskog staratelja.

Godine 1980. na kraju Brozove vladavine, u celoj Zapadnoj Evropi gradjani su imali pravo na slobodno misljenje a to smo mi u komunistickoj Jugoslaviji mogli samo da sanjamo.

Kontekst vremena se mora uzeti u obzir.
angie01 angie01 14:14 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Sta tebi govori cinjenica da Brozova Jugoslavija nije mogla da postane clanica Saveta Evrope?



nije njemu to ni trebalo, on imao nesvrstane- a grdjani su mogli gde 'oce i svuda bili primani sa postovanjem- za razliku od sada!
milisav68 milisav68 14:25 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

angie01
nije njemu to ni trebalo, on imao nesvrstane- a grdjani su mogli gde 'oce i svuda bili primani sa postovanjem- za razliku od sada!

Jeste, kao jeftina radna snaga.
angie01 angie01 14:42 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Jeste, kao jeftina radna snaga.


izvini, milisave, al nisu svi koji su putovali bili gastosi!

od Titovog vremena do sada, sa svim manama onog nekad- smo devalvirali, samo tako- umesto da smo popravili ono sto nije bilo dobro.

od socijalizma, koji je bio najlaganija forma u poredjenju sa drugim zemljama slicnog urdjenja, zavrsili smo u laznoj demokratiji, koja vise lici na feudalizam.
milisav68 milisav68 15:11 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

angie01
izvini, milisave, al nisu svi koji su putovali bili gastosi!

Pa nisu, ostali su bili oni (finansijski) privilegovani, a većina nikad nije ni imala pasoš, jer nikad nije bilo više od 5 miliona izdatih (trenutno važećih pasoša).
od Titovog vremena do sada, sa svim manama onog nekad- smo devalvirali, samo tako- umesto da smo popravili ono sto nije bilo dobro.

Ne, samo je pravo stanje izbilo na videlo.
od socijalizma, koji je bio najlaganija forma u poredjenju sa drugim zemljama slicnog urdjenja, zavrsili smo u laznoj demokratiji, koja vise lici na feudalizam.

To je više "žal za mlados", brojke kažu nešto sasvim drugačije.
angie01 angie01 17:29 24.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

Pa nisu, ostali su bili oni (finansijski) privilegovani, a većina nikad nije ni imala pasoš, jer nikad nije bilo više od 5 miliona izdatih (trenutno važećih pasoša).


pa svi ovi sto su putovali, jer su imali potrebu da upoznaju i nesto drugo, oko mene blize i dalje, nisu bili privilegovani- sem, ako tebi to ne znaci, da su imali plate,...dok dosta njih nije imala kulturu putovanja- pa su gradili kuce- hocu reci, drugacije su trosili novac- na prvom fax sam imala pra ekskurzija u inostranstvo- na koje su apsolutno svi isli- znaci, da su mogli da to sebi priuste, dok, kod mog sina, npr, tesko da mogu da skupe grupu i za jedno.


Ne, samo je pravo stanje izbilo na videlo.


tu bi se tesko slozili- to oko pravog stanja- ne vidim kako je onj bratoubilacki rat pokazao bilo sta od zivota kojim se zivelo u yu- yugoslaviju negiraju samo nacionalisti.


To je više "žal za mlados", brojke kažu nešto sasvim drugačije.


kakve brojke meni trebaju kao dokaz- pa ja sam zivela u toj zemlji.


ovo sada je kazna za to sto se lako unistilo to sto se imalo u ime nekih losih ideja- svaka konstruktivna varijanta novog bracnog ugovora, da ga tako nazovem, bi bila bolja od ovog potpunog unistenja- gde su nove vlasti pokrale sve ono sto se za Titovo vreme stvorilo.


no, nikada se ti i ja oko ovoga necemo sloziti- ma kako da si ziveo tada i ma kako da ti je sada- sem da pripadas politicko/tajkunskoj kasti- onda bih te razumela,...na neki nacin.
milisav68 milisav68 11:45 25.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

angie01
kakve brojke meni trebaju kao dokaz- pa ja sam zivela u toj zemlji.

Da, ali u Beogradu, u verovatno dobrostojećoj porodici sa svojim stanom/kućom.....a ne u radničkim barakama/naseljima ili negde na selu....to što si ti i tvoji (i tvoje okruženje) jeli meso, dok je neko jeo kupus, ne znači da smo svi jeli sarmu.

Pominješ kulturu putovanja i pravljenje kuća, pa šta misliš da su trebali da rade, da večito žive kao podstanari i da putuju po svetu - to ne biva.

Upoređuješ tvoje studiranje i putovanje u inostranstvo, a ne pada ti napamet da ni tada nisu mogli svi da studiraju (bez obzira na čuveno besplatno školovanje) jer je broj mesta u domovima bio ograničen, a kirije preskupe.
ovo sada je kazna za to sto se lako unistilo to sto se imalo u ime nekih losih ideja- svaka konstruktivna varijanta novog bracnog ugovora, da ga tako nazovem, bi bila bolja od ovog potpunog unistenja- gde su nove vlasti pokrale sve ono sto se za Titovo vreme stvorilo.

Ti ne razumeš da je ovo posledica tog lošeg sistema, i da nije imalo šta da se ukrade, jer je sve bilo zastarelo i u velikim dugovima.

Jugoslavija je bankrotirala `83. samo što to niko nije smeo da napiše, već se upotrebljavala čarobna reč - reforme, koju gle čuda ponavljaju posle svi, pa i mučeni Vučić danas.
no, nikada se ti i ja oko ovoga necemo sloziti- ma kako da si ziveo tada i ma kako da ti je sada- sem da pripadas politicko/tajkunskoj kasti- onda bih te razumela,...na neki nacin.

Ni danas, ni onda nisam pripadao vlasti (ili oko vlasti), i verovala ili ne živim slično, ali ne tvrdim ja da je sada bolje - već da je ovo posledica tog nakaradnog sistema - sve je naše - i ničije.....

I dalje je katastar u haosu, i dalje poreska uprava ne radi svoj posao kako treba, i dalje se sudstvo ne drži zakona kao pijan plota, i dalje se odgovara samo sudu svoje partije, i dalje ti treba veza (ili članska karta) za posao ili kod lekara, i dalje možeš da završiš večernju školu (sada Megatrend) i da dobiješ diplomu..... i dalje se živi od zaduživanja i deviznih doznaka.....samo što je sve to metastaziralo i ogoljeno do koske....
grol grol 13:55 25.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

angie01
nije njemu to ni trebalo, on imao nesvrstane- a grdjani su mogli gde 'oce i svuda bili primani sa postovanjem- za razliku od sada!


SFRJ je bila komunistcka drzava. Zna se sta je Zapad mislio o komunizmu.
angie01 angie01 15:57 25.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

SFRJ je bila komunistcka drzava. Zna se sta je Zapad mislio o komunizmu.


bila je socijalisticka i to mnooogo drugacija od drugih sa takvim uredjenjem u Evropi, a sta je zapad mislio o YU, je pokazao svojim odnosom prema njoj.
grol grol 19:18 25.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

angie01
bila je socijalisticka




http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7972232.stm

i to mnooogo drugacija od drugih sa takvim uredjenjem u Evropi


Imala je uredjenje sa mnooogo vise dodirnih tacaka sa sistemom u SSSR-u nego u Francuskoj.

a sta je zapad mislio o YU, je pokazao svojim odnosom prema njoj.


Obama i Abdulah od Saudijske Arabije

angie01 angie01 20:00 25.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...


Imala je uredjenje sa mnooogo vise dodirnih tacaka sa sistemom u SSSR-u nego u Francuskoj.


ne, nego se razlikovala i od jedne i od druge zemlje koju si pomenuo.
grol grol 18:21 26.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

angie01

Imala je uredjenje sa mnooogo vise dodirnih tacaka sa sistemom u SSSR-u nego u Francuskoj.


ne, nego se razlikovala i od jedne i od druge zemlje koju si pomenuo.


Razlikovala se, ali kao sto vec rekoh imala je vise slicnosti sa Sovjetskim savezom.
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:07 26.10.2014

Re: Desimir Tosic je rekao...

grol
angie01

Imala je uredjenje sa mnooogo vise dodirnih tacaka sa sistemom u SSSR-u nego u Francuskoj.


ne, nego se razlikovala i od jedne i od druge zemlje koju si pomenuo.


Razlikovala se, ali kao sto vec rekoh imala je vise slicnosti sa Sovjetskim savezom.


Jok, nego je licio na Francuski.
Pa prvi Ustav od '46 je donet po ugledu na Ustav SSSR tkzv. Staljinov ustav.
gospodjica gospodjica 07:51 24.10.2014

Ne znam kako vama

...ali mene ova demokratija, vladavina prava i kapitalistički ustrojen ekonomski sistem ubiše u pojam.

Bravar je bio bolji, te od mene +1 za njega.
milisav68 milisav68 08:05 24.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Jugoslavija je izvozila, gradila tvornice, bolnice, škole, auto ceste, pruge. Svi su bili srednja klasa. Svima je bilo dobro. Potom je došao Tuđman, sve nam oteo, privatizirao, opljačkao, i danas nemamo ništa svoje, nemamo industriju, nemamo svoje banke, goli smo i bosi.



Naravno, ti mitovi su sustavno usađivani u svijest stanovništva već preko dvadeset godina. Bez namjere da idemo u temeljitu analizu, jer za to na internet portalu nema prostora i zahtijeva bar poveći esej ako ne znanstveni rad, pogledajmo što kažu gole brojke i lako provjerive činjenice.

U Jugoslaviji su svi bili zaposleni

Jesu, ako su kupili kartu za München u jednom smjeru. Takvih je bilo preko pola milijuna samo u prvih pet godina nakon što je Tito otvorio granice, u periodu 1968 - 1973., a kasnije im se pridružilo još oko milijun ljudi. Pad nezaposlenosti u tim godinama upravo odgovara broju ljudi koji su - odselili. Službeni podaci o nezaposlenosti u SFRJ kažu: ona se osamdesetih uglavnom kretala oko 15-16%, dakle bila je osjetno veća nego u Hrvatskoj prije krize, i nešto malo manja nego što je to danas. Problem je međutim što je ona eksponencijalno rasla iz godine u godinu, naročito među visokoobrazovanima. Trend rasta nezaposlenosti se jasno vidi iz grafikona.

No nezaposlenost je jako varirala među republikama. Tako je u Sloveniji bila na razini tzv. prirodne nezaposlenosti, oko 4-5%, u Hrvatskoj se uglavnom kretala između 8 i 9%, dok je na Kosovu dosizala nevjerojatnih 57%, a u Bosni i Hercegovini se nakon 1983. nije spuštala ispod 20%!



Nekoliko konkretnih brojki: u Hrvatskoj je službena nezaposlenost 1988 iznosila razmjerno niskih 8,5%, a dvije godine kasnije, u posljednjoj godini prije rata, 8,6%. U Sloveniji je te godine iznosila, opet po podacima SFRJ, 4,8%, a u Srbiji oko 16,8%, dok je u BiH dosezala 20,6%. To su brojke koje je Susan Woodward iznijela u svojoj knjizi, bazirane na statističkom godišnjaku Jugoslavije.

Reklo bi se, dosta bolje nego danas, bar što se Hrvatske tiče. Međutim, postoje nezgodne činjenice koje malo mijenjaju te brojke. Posljedica je to fenomena na koje se osvrnula Woodward, ali i Mencinger u knjizi "Otvorena nezaposlenost i zaposleni bez posla". Kao prvo, oni su došli do podatka da je, pored 268.000 službeno nezaposlenih 1968. godine, kad je nezaposlenost službeno iznosila samo 7,2%, postojalo još bar 135.000 osoba koje su aktivno tražile posao ali nisu bile zavedene na birou. Do sredine osamdesetih, broj službeno nezaposlenih se popeo na preko milijun, a uz to je postojalo još oko 400.000 osoba koje nisu bile zavedene na zavodu. Da stvar bude još gora, latentna nezaposlenost u poljoprivredi je iznosila nevjerojatnih 1.400.000 ljudi, jer je Jugoslavija članove obitelji seoskih gospodarstava vodila pod zaposlene.

Jugoslavija je imala samo 20 milijardi dolara duga, mi danas imamo mnogo više


Da, samo je tih 20 milijardi, koliko je dug iznosio krajem sedamdesetih, iznosilo preračunato u kupovnu moć otprilike kao današnjih stotinu milijardi. Tada ste naime u Americi kuću mogli kupiti za nekoliko desetaka tisuća dolara, a novi VW Golf za 7.995 dolara.



No problem duga Jugoslavije je bio u nečem drugom: dolar je, kad je Jugoslavija uzimala kredite, vrijedio oko 1,7 maraka - dugi niz godina je bio zacementiran na tom tečaju. Dolaskom Reagana na vlast, dolar naglo skače na tri, u jednom trenutku čak četiri marke! A kamate su istovremeno drastično rasle. Jugoslaviji se doslovce dogodio scenarij onih koji su uzimali kredite u "švicarcima". Glavni izvor deviza Jugoslaviji su bile marke od turizma, i devizne doznake gastarbajtera - također u markama. A dug je bio denominiran - u dolarima. Dug se u markama uvišestručio za nekoliko godina, iako je na papiru, u dolarima, ostao isti.

...itd...

link
gospodjica gospodjica 11:56 24.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Možete vi da napišete i da je Juga bila na Marsu, da nije bilo vazduha nego smo kiseonik udisali na bocu, to ne menja činjenicu da sam bila živa tada, a evo me živa sam i sada te mogu da iskustveno da poredim. Tada su moji matorci (a i svačiji koje znam) radili oboje i za vrlo pristojne pare, imali dvoje dece, lepu ušteđevinu u banci, napravili vikendicu, vodili nas na putovanja, išli smo u pozorište - imalo se rašta i ići, đaci su ustajali kad nastavnik uđe u učionicu, muva se nije čula, nastavnici i profesori su davali keca bez pardona ako ne učiš, za bahatost se izbacivalo iz škole...ja.. mi smo učili da bi naučili, i iz škole se izlazilo sa itekakvim znanjem, upisivao se faks...živeli smo normalno. Sada se moji najbolji prijatelji razvode posle 5 godina braka jer on nije mogao da nađe posao, niti da na bilo koji način finaniski pomogne porodicu, o izdržavanju da ne govorim. Ona se zaglibilia u dugove do guše, dete hvala bogu još malo ali teškom mukom se odvaja za njega, more vidl'i nisu godinama, računi se gomilaju, malo malo pa neko preti isključenjem koječega, žena propala, stalno plače, depresivna...Da ne opisujem dalje...Nema potrebe, ni za koga ko nije slep i gluv...ili ideološki zadojen, ma čime.

Još jednom - Bravar je bio bolji. N e u p o r e d i v o. Kao Bog i šeširdžija.

apacherosepeacock apacherosepeacock 13:04 24.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Tada su moji matorci (a i svačiji koje znam) radili oboje i za vrlo pristojne pare, imali dvoje dece, lepu ušteđevinu u banci, napravili vikendicu, vodili nas na putovanja, išli smo u pozorište - imalo se rašta i ići, đaci su ustajali kad nastavnik uđe u učionicu, muva se nije čula, nastavnici i profesori su davali keca bez pardona ako ne učiš, za bahatost se izbacivalo iz škole...ja.. mi smo učili da bi naučili, i iz škole se izlazilo sa itekakvim znanjem, u


E jbg ajmo sad - za vreme Kraljevine Jugoslavije moj deda je radio za mnogo dobre pare od cega je izdrzavao celu porodicu (samo sa jednom platom) a moja baba je imala sluzavke a caleta sofer vozio u skolu. Redovno isli u pozoriste, operu, bioskop, na letovanja (putovanja uopste) po zemlji i inostranstvu, u skoli bio red i disciplina, Beograd cist i uredan (i palanke i banje su bile bolje sredjene i civilizovanije), prevoz cist i redovan, medjusobni odnosi po etikeciji itd, itd.
Svi skolovani toliko dobro u toj istoj Kraljevini da su vrhunske poslove imali i za vreme SFRJ (jebiga, bio manjak skolovanih u toj SFRJ).

Moze ovako do prekosutra, ali nema smisla.


gospodjica gospodjica 18:34 24.10.2014

Re: Ne znam kako vama

apacherosepeacock
Tada su moji matorci (a i svačiji koje znam) radili oboje i za vrlo pristojne pare, imali dvoje dece, lepu ušteđevinu u banci, napravili vikendicu, vodili nas na putovanja, išli smo u pozorište - imalo se rašta i ići, đaci su ustajali kad nastavnik uđe u učionicu, muva se nije čula, nastavnici i profesori su davali keca bez pardona ako ne učiš, za bahatost se izbacivalo iz škole...ja.. mi smo učili da bi naučili, i iz škole se izlazilo sa itekakvim znanjem, u


E jbg ajmo sad - za vreme Kraljevine Jugoslavije moj deda je radio za mnogo dobre pare od cega je izdrzavao celu porodicu (samo sa jednom platom) a moja baba je imala sluzavke a caleta sofer vozio u skolu. Redovno isli u pozoriste, operu, bioskop, na letovanja (putovanja uopste) po zemlji i inostranstvu, u skoli bio red i disciplina, Beograd cist i uredan (i palanke i banje su bile bolje sredjene i civilizovanije), prevoz cist i redovan, medjusobni odnosi po etikeciji itd, itd.
Svi skolovani toliko dobro u toj istoj Kraljevini da su vrhunske poslove imali i za vreme SFRJ (jebiga, bio manjak skolovanih u toj SFRJ).
javascrip
Moze ovako do prekosutra, ali nema smisla.





Kul. I sve bi bilo super da je vecini bilo kao tvom dedi. Al' nije. Vecina je bila siromasna, neobrazovana, nadnicila je za hranu, i drzala po koje grlo stoke kolk'o da prezivi. Jugoslavija je bila dobra jer je VECINI bili dobro. Jedino oko cega se slazem da mozemo do sutra, ali nema smisla.

No...


apacherosepeacock apacherosepeacock 08:43 25.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Jugoslavija je bila dobra jer je VECINI bili dobro.


Pa ocigledno da vecini nije bilo dobro jer se zemlja raspala po svim savovima.

Taj period o kome ti pricas uslovnog mira i blagostanja je trajao samo desetak godina. Do sezdesetih godina je bila strahovlada, otimacina (ne samo krupnim kapitalistima vec i malim manufakturnim porodicnim radnjama i seljacima ono malo bede sto su imali i proizvodili), optuzbe bez sudjenja (ili lazirana sudjenja) i likvidacije, robije, kazamati, oduzimanje svih gradjanskih prava; vladalo je odsustvo gotovo svega sa spiska povelje o ljudskim pravima.

Drzavljani ni pasos nisu mogli da poseduju do sezdesetih godina, dakle ono malo popustanja lastisa oko sedamdesetih pa onda pocinje raspad osamdesetih, nestasice i posle toga sveobuhvatni haos.

I sad se zbog tih 10 godina osrednjeg funkcionisanja (na osnovu nesvrstanog lakog kesa i kredita) a zmureci na sve ostalo ponavlja u nedogled parola - bilo za 'use nase i podase', nama dovoljno - kao da je to formula za pristojnu, pravnu i funkcionalnu drzavu i princip poimanja ljudskih prava i sloboda.

Pitam ja sve postovaoce takvog sistema da li bi im bilo kul & bog i sesirdzija da im neko danas nogom otvara vrata, pokupi svu imovinu i likvidira pola familije? Za pocetak samo...repertoar u takvim sistemima je uvek bogat i raznovrsan.










grol grol 14:00 25.10.2014

Re: Ne znam kako vama

gospodjica
Jugoslavija je bila dobra jer je VECINI bili dobro.


Po tvojoj logici 1935-1939 svetliji je period nemacke istorije od 1945-1949 s obzirom da je vecina bolje zivela za vreme Hitlera pre rata nego u prvim posleratnim godinama.
angie01 angie01 16:01 25.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Po tvojoj logici 1935-1939 svetliji je period nemacke istorije od 1945-1949 s obzirom da je vecina bolje zivela za vreme Hitlera pre rata nego u prvim posleratnim godinama.


ovo sibicarenje nije bas sipaticno- svakom kome nije bilo dobro tada i negira Yu- neka sada zadovoljno uziva- ako je nacionalizam uopste neka dobra ideaja za bilo sta, a kamo li za onakvo razaranje i krvoprolice.
grol grol 18:55 25.10.2014

Re: Ne znam kako vama

angie01
ovo sibicarenje nije bas sipaticno


Ostala si bez argumenata.
angie01 angie01 20:01 25.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Ostala si bez argumenata.


ne, nego mi je dosadno i neinspirativno da se nadmudrujem sa nacionalistima, koji sibicarenjem potkrepljuju svoje tvrdnje.
gospodjica gospodjica 09:10 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Pa ocigledno da vecini nije bilo dobro jer se zemlja raspala po svim savovima.


Raspala se zato sto je jedan u Srbiji odlucio da "niko ne sme da nas bije" - drugi u Hrvatskoj je napalio masu da ce im poteci med i mlijeko posto budu dobili tisucljetnju neovisu drzavu, a treci u Bosni se poneo po onoj "kud svi Turci tu i mali Mujo". Poredjala sam ih po staresinstvu odgovornosti za raspad...to su carevi nacionalistickih sibicara, kako je to fino srocila Angie. I sad svi kusamo corbu koju su nam takvi maloumnici skuvali.

Taj period o kome ti pricas uslovnog mira i blagostanja je trajao samo desetak godina. Do sezdesetih godina je bila strahovlada, otimacina (ne samo krupnim kapitalistima vec i malim manufakturnim porodicnim radnjama i seljacima ono malo bede sto su imali i proizvodili), optuzbe bez sudjenja (ili lazirana sudjenja) i likvidacije, robije, kazamati, oduzimanje svih gradjanskih prava; vladalo je odsustvo gotovo svega sa spiska povelje o ljudskim pravima.


Ma nemoj? Kako to onda moju mamu i njene dve sestre pozvase na ostavinski postupak za 10 hektara zemljista koje je ostalo nakon smrti moje babe u crnotravskom kraju? I o kojim to robijama i kazamatima pricas? Mislis na one koje su slali kao fasisticke saradnike,ratne zlocince, profitere? Ako cemo iskreno, nisu dobar posao uradili tad, jer da jesu Jugoslavija bi opstala - mozda ne kao federacija, niti u istom sistemu, ali bez prolivanja krvi zbog identicnih ideoloskih, verskih i drugih baljezgarija koje su zagovarala isti ti sto su robijali...a kasnije njihovi potomci doduse zdusno potpomognuti kvazi-komunistickim demagozima - ideoloskim preletacima, onima sto su se presvukli iz komunista u nacionaliste dok si rekao keks, pa patriote-ratni profiteri, okoreli krimosi tipa Arkan i drugo ostalo djubre koje je tada vedrilo i oblacilo a koje i dan danas zagadjuje Balkan.

Drzavljani ni pasos nisu mogli da poseduju do sezdesetih godina, dakle ono malo popustanja lastisa oko sedamdesetih pa onda pocinje raspad osamdesetih, nestasice i posle toga sveobuhvatni haos.


Ti to iz prve ruke, ili ti je neko pricao. Zato sto ja evo bas malocas telefonom pozvah majku, bila je student tih sedesetih, i kaze normalno je imala pasos. I putovala s njim gde je htela. More biti da je ona nesto bila privilegovana, mada kaze i svi drugi su imali pasose, zezali se i putovali grupno. Ma to je sigurno neka komunisticko-titoisticka podmetacina, ti znas bolje. Pfffff....

I sad se zbog tih 10 godina osrednjeg funkcionisanja (na osnovu nesvrstanog lakog kesa i kredita) a zmureci na sve ostalo ponavlja u nedogled parola - bilo za 'use nase i podase', nama dovoljno - kao da je to formula za pristojnu, pravnu i funkcionalnu drzavu i princip poimanja ljudskih prava i sloboda.


Ma sigurno da je zbog tih kredita, danas nase drage domovine nastale raspadom ne uzimaju kredite, sve same proizvedu, zarade, milina, a i ta ljudska prava i slobode na sve strane, slobodan si da kopas po kontejneru koliko ti dusa iste...I ovo sto vidim zapravo nije klasicno izrabljivanje naroda, nego susta demokratija, nije ljudima lose dobro im je, samo oni to ne shvataju, ti objasio sve, promenio noc za dan, ne, ne, u stvari sve ovo je zbog SFRJ a ne zbog njenog raspada i svega sto je za tim usledilo. Stvarno, kako se ne postidis?

Pitam ja sve postovaoce takvog sistema da li bi im bilo kul & bog i sesirdzija da im neko danas nogom otvara vrata, pokupi svu imovinu i likvidira pola familije? Za pocetak samo...repertoar u takvim sistemima je uvek bogat i raznovrsan.[/
quote]

A zasto bi mi neko otvorio nogom vrata i pokupio svoju imovinu? Nisam nikog opljackala, nisam profitirala iz tudje nesrece, nisam saradjivala sa neprijateljem svog naroda, nisam nikog poslala u logor na streljanje, niko iz familije nije isao da zavija u crno tudje porodice, ubija im nejac zbog druge vere i nacionalnosti ili ideologije...Kako sejes tako i zanjes. Uvek bilo i bice.

Ja ne vidim neku veliku razliku izmedju robovlasnickog drustva i ovakvog kapitalizma. Smesno mi je kad neko danas govori o ljudskim pravima i slobodama, pa osnovno, neotudjivo pravo je pravo na zivot, pravo na egzistenciju...
U Srbiji je tokom krize pogoršana situacija sa poštovanjem socijalnih i ekonomskih prava. To se može videti već iz osnovnih podataka o stopi nezaposlenosti, prosečnoj plati i potrošačkoj korpi. Iz tih podataka jasno je da svaka četvrta osoba ne može da pronađe posao i da većina stanovnika tek s teškoćama izmiruje osnovne potrebe, poput stanovanja i hrane. U još težem položaju su mladi radnici, nekvalifikovani, neobrazovani, radnici bez iskustva, stariji od 40 godina, kao i određene "osetljive" društvene grupe. Međutim, jasna slika ove oblasti se za sada ne može steći. Naime, podaci o socijalnoj isključenosti, koji pružaju sliku o situaciji velikog broja stanovnika koji spadaju u takozvane "osetljive grupe", poput žena, Roma, nezaposlenih i osoba sa invaliditetom, u Srbiji se ne prikupljaju sistematično. Takođe, nema podataka o beskućništvu, iako je stanovanje jedno od osnovnih prava.
http://www.euractiv.rs/ljudska-prava/4515-socio-ekonomska-prava-u-srbiji

I da konacno zavrsim ovu bespredmetnu diskusiju. Ja sam Jugoslovenka i zelim obnovu Jugoslavije kao zajednice juznoslovenskih naroda. To je moje PRAVO. Tacka.





Aj zdravo.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:34 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

gospodjica
Pa ocigledno da vecini nije bilo dobro jer se zemlja raspala po svim savovima.


Raspala se zato sto je jedan u Srbiji odlucio da "niko ne sme da nas bije" - drugi u Hrvatskoj je napalio masu da ce im poteci med i mlijeko posto budu dobili tisucljetnju neovisu drzavu, a treci u Bosni se poneo po onoj "kud svi Turci tu i mali Mujo". Poredjala sam ih po staresinstvu odgovornosti za raspad...to su carevi nacionalistickih sibicara, kako je to fino srocila Angie. I sad svi kusamo corbu koju su nam takvi maloumnici skuvali.

Taj period o kome ti pricas uslovnog mira i blagostanja je trajao samo desetak godina. Do sezdesetih godina je bila strahovlada, otimacina (ne samo krupnim kapitalistima vec i malim manufakturnim porodicnim radnjama i seljacima ono malo bede sto su imali i proizvodili), optuzbe bez sudjenja (ili lazirana sudjenja) i likvidacije, robije, kazamati, oduzimanje svih gradjanskih prava; vladalo je odsustvo gotovo svega sa spiska povelje o ljudskim pravima.


Ma nemoj? Kako to onda moju mamu i njene dve sestre pozvase na ostavinski postupak za 10 hektara zemljista koje je ostalo nakon smrti moje babe u crnotravskom kraju? I o kojim to robijama i kazamatima pricas? Mislis na one koje su slali kao fasisticke saradnike,ratne zlocince, profitere? Ako cemo iskreno, nisu dobar posao uradili tad, jer da jesu Jugoslavija bi opstala - mozda ne kao federacija, niti u istom sistemu, ali bez prolivanja krvi zbog identicnih ideoloskih, verskih i drugih baljezgarija koje su zagovarala isti ti sto su robijali...a kasnije njihovi potomci doduse zdusno potpomognuti kvazi-komunistickim demagozima - ideoloskim preletacima, onima sto su se presvukli iz komunista u nacionaliste dok si rekao keks, pa patriote-ratni profiteri, okoreli krimosi tipa Arkan i drugo ostalo djubre koje je tada vedrilo i oblacilo a koje i dan danas zagadjuje Balkan.

Drzavljani ni pasos nisu mogli da poseduju do sezdesetih godina, dakle ono malo popustanja lastisa oko sedamdesetih pa onda pocinje raspad osamdesetih, nestasice i posle toga sveobuhvatni haos.


Ti to iz prve ruke, ili ti je neko pricao. Zato sto ja evo bas malocas telefonom pozvah majku, bila je student tih sedesetih, i kaze normalno je imala pasos. I putovala s njim gde je htela. More biti da je ona nesto bila privilegovana, mada kaze i svi drugi su imali pasose, zezali se i putovali grupno. Ma to je sigurno neka komunisticko-titoisticka podmetacina, ti znas bolje. Pfffff....

I sad se zbog tih 10 godina osrednjeg funkcionisanja (na osnovu nesvrstanog lakog kesa i kredita) a zmureci na sve ostalo ponavlja u nedogled parola - bilo za 'use nase i podase', nama dovoljno - kao da je to formula za pristojnu, pravnu i funkcionalnu drzavu i princip poimanja ljudskih prava i sloboda.


Ma sigurno da je zbog tih kredita, danas nase drage domovine nastale raspadom ne uzimaju kredite, sve same proizvedu, zarade, milina, a i ta ljudska prava i slobode na sve strane, slobodan si da kopas po kontejneru koliko ti dusa iste...I ovo sto vidim zapravo nije klasicno izrabljivanje naroda, nego susta demokratija, nije ljudima lose dobro im je, samo oni to ne shvataju, ti objasio sve, promenio noc za dan, ne, ne, u stvari sve ovo je zbog SFRJ a ne zbog njenog raspada i svega sto je za tim usledilo. Stvarno, kako se ne postidis?

Pitam ja sve postovaoce takvog sistema da li bi im bilo kul & bog i sesirdzija da im neko danas nogom otvara vrata, pokupi svu imovinu i likvidira pola familije? Za pocetak samo...repertoar u takvim sistemima je uvek bogat i raznovrsan.[/
quote]

A zasto bi mi neko otvorio nogom vrata i pokupio svoju imovinu? Nisam nikog opljackala, nisam profitirala iz tudje nesrece, nisam saradjivala sa neprijateljem svog naroda, nisam nikog poslala u logor na streljanje, niko iz familije nije isao da zavija u crno tudje porodice, ubija im nejac zbog druge vere i nacionalnosti ili ideologije...Kako sejes tako i zanjes. Uvek bilo i bice.

Ja ne vidim neku veliku razliku izmedju robovlasnickog drustva i ovakvog kapitalizma. Smesno mi je kad neko danas govori o ljudskim pravima i slobodama, pa osnovno, neotudjivo pravo je pravo na zivot, pravo na egzistenciju...
U Srbiji je tokom krize pogoršana situacija sa poštovanjem socijalnih i ekonomskih prava. To se može videti već iz osnovnih podataka o stopi nezaposlenosti, prosečnoj plati i potrošačkoj korpi. Iz tih podataka jasno je da svaka četvrta osoba ne može da pronađe posao i da većina stanovnika tek s teškoćama izmiruje osnovne potrebe, poput stanovanja i hrane. U još težem položaju su mladi radnici, nekvalifikovani, neobrazovani, radnici bez iskustva, stariji od 40 godina, kao i određene "osetljive" društvene grupe. Međutim, jasna slika ove oblasti se za sada ne može steći. Naime, podaci o socijalnoj isključenosti, koji pružaju sliku o situaciji velikog broja stanovnika koji spadaju u takozvane "osetljive grupe", poput žena, Roma, nezaposlenih i osoba sa invaliditetom, u Srbiji se ne prikupljaju sistematično. Takođe, nema podataka o beskućništvu, iako je stanovanje jedno od osnovnih prava.
http://www.euractiv.rs/ljudska-prava/4515-socio-ekonomska-prava-u-srbiji

I da konacno zavrsim ovu bespredmetnu diskusiju. Ja sam Jugoslovenka i zelim obnovu Jugoslavije kao zajednice juznoslovenskih naroda. To je moje PRAVO. Tacka.

Aj zdravo.





Uh, izvini, nisam znala da cu svojom primedbom na pocetnu razdraganost i entuzijazam bravarima i sesirdzijama izazvati ovoliku salvu gluposti i zlobe.

Hiperventiliras bez razloga, naravno da imas pravo da verujes u cuda.

Aj cao.










gospodjica gospodjica 13:25 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Nisam ni ja znala da cu iznosenjem jedne cinjenice izazvati toliku salvu bezocnih lazi. Cuda se desavaju - s tacke gledista Jugoslovena 70tih raspad kakav se dogodio bio je nezamisliv, dakle - cudo. Strpljen spasen.


apacherosepeacock apacherosepeacock 15:07 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Nisam ni ja znala da cu iznosenjem jedne cinjenice izazvati toliku salvu bezocnih lazi.


Da, da, sto je vise kleveta i lazi Tito nam je...

Pa to ti i kazem u startu, iznosenjem jedne cinjenice (a obaska ostalih milion) zato sam i dala kontra primer - potpuno je besmisleno na porodicnim istorijama kreirati globalnu sliku.

Ako me utisak ne vara a na osnovu tvog pisanja, ti si imala cirka 5 godina kad se dogodilo ono najgore, neverovatno i nemoguce - da ode (konacno) u vecna lovista najveci i najzasluzniji sin nasih naroda (i narodnosti).
I da si se naslusala bajki i basni o krasnom zivotu, debelo filtriranom doduse, u blazenonampocivsoj SFRJ od roditelja, baba, striceva i ujaka.

Nego, pasosa sto se tice, malo mi bezveze sto moram da ti kazem da te majka khm. dezinformisala (malo eufemizma:).

Kao sto sam vec rekla, a ti ne umes da citas - do '60 godina nije bilo pasosa pa ni izlazaka iz zemlje. Osim prebega ilegalno preko granice.
Pasosi FNRJ su poceli da se izdaju tek '61 (ne oni crveni, pre njih), sto nije automatski znacilo da mozes s njima da predjes granicu tek tako.
Uz pasos ti je bila potrebna izlazno-ulazna viza koju je izdavao (ili nije) po svom nahodjenju SUP sto je znacilo da za svako putovanje moras imati njihovu saglasnost da iz zemlje izadjes a bogami i da se u nju vratis. Takodje nije retkost bila ni da se dobije samo izlazna dozvola ali ne i ulazna nazad u FNRJ.

Drugim recima sut karta/karta u jednom pravcu, koja se najcesce u to vreme izdavala iseljenicima u Izrael. (i mnogim drugim tkzv. politicki nepozeljnim elementima')

Zatim, ako se imalo (ne)srece vratiti se kuci u taj rajski vrt, sledilo je raportiranje gde si bio sta si radio s kim si se u tem inostranstvima sreo i nedajboze i sta pricao i tako to.

Te ulazno-izlazne vize za drzavljane SFRJ su ukinute negde sredinom sezdesetih godina sto je znacilo da je tek tada moglo slobodno da se putuje tj. da je reseno u koma-partiji da se izveze koja stotina hiljada viska nezaposlene snage.





gospodjica gospodjica 17:42 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Suzica mi je krenula a da nisam ni do pola stigla



link http://srbin.info/2014/02/03/kada-se-u-srbiji-najbolje-zivelo-u-kom-vremenu/

Mogu za svaku bivsu SFRJ republiku da nadjem slicne podatke, ali sto bih se cimala? Vidi, nit ces ti mene ubediti niti cu ja tebe. Ti i ja smo protivnici. Ja cu se boriti protiv tebe (i slicnih ti) gde god mogu, na sve moguce nacine, a i ti ces protiv mene. Ti si - unistitelj moje domovine, ili simpatizer unistitelja moje domovine. I tu nema dalje. Zavrsili smo.
grol grol 18:27 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

angie01
Ostala si bez argumenata.


ne, nego mi je dosadno i neinspirativno da se nadmudrujem sa nacionalistima, koji sibicarenjem potkrepljuju svoje tvrdnje.


Nista drugo mi ne preostaje nego da zakljucim da si izgubila raspravu.
grol grol 18:36 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

gospodjica


LISBON, Mar 30 2007 (IPS) - News media and academic circles in Portugal are vying with each other to explain why the public chose former dictator Antonio de Oliveira Salazar (1932-1968) in a poll on state television channel RTP as “The Greatest Portuguese Who Ever Lived.
http://www.ipsnews.net/2007/03/portugal-salazar-greatest-portuguese-ever-tv-viewers-say/

"Fascist parties and movements came to power in several countries between 1922 and 1945: the National Fascist Party (Partito Nazionale Fascista) in Italy, led by Mussolini; the National Socialist German Workers’ Party (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), or Nazi Party, led by Adolf Hitler and representing his National Socialism movement; the Fatherland Front (Vaterländische Front) in Austria, led by Engelbert Dollfuss and supported by the Heimwehr (Home Defense Force), a major right-wing paramilitary organization; the National Union (União Nacional) in Portugal, led by António de Oliveira Salazar (which became fascist after 1936);"
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/202210/fascism#toc219362
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:51 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Ti i ja smo protivnici. Ja cu se boriti protiv tebe (i slicnih ti) gde god mogu, na sve moguce nacine, a i ti ces protiv mene. Ti si - unistitelj moje domovine, ili simpatizer unistitelja moje domovine. I tu nema dalje. Zavrsili smo.




Nemoj molim te da se cimas vise, vidis da ti skodi. Ilustracije su
ti super, taman na tvom nivou svesti. (bez uvrede:)
gospodjica gospodjica 19:37 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

apacherosepeacock
Ti i ja smo protivnici. Ja cu se boriti protiv tebe (i slicnih ti) gde god mogu, na sve moguce nacine, a i ti ces protiv mene. Ti si - unistitelj moje domovine, ili simpatizer unistitelja moje domovine. I tu nema dalje. Zavrsili smo.




Nemoj molim te da se cimas vise, vidis da ti skodi. Ilustracije su
ti super, taman na tvom nivou svesti. (bez uvrede:)


Ti si zla.

Cilj podsmeha je da ponizi i posrami i tako sputa, obeshrabri, onemogući. Ljudi koji se stalno nečemu podsmevaju i rugaju žele da druge sputaju i tako ih onemoguće da postignu nešto što se sami ne usuđuju čak ni da pokušaju. Ili bi da one koji po nečemu odskaču podsmehom uteraju natrag u šablon koga se sami grčevito i uspaničeno drže. Podrugljivci su duboko zastrašene i sputane osobe. Zato pokušavaju da zastraše i sputaju druge. To su mahom ziceraši koji idu samo na sigurno. Ne usuđuju se da se poduhvate bilo čega ukoliko nisu unapred uvereni da će u tome uspeti. A to je, prirodno, uvek veoma malo.

Drugim recima - olos.
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:58 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

gospodjica
apacherosepeacock
Ti i ja smo protivnici. Ja cu se boriti protiv tebe (i slicnih ti) gde god mogu, na sve moguce nacine, a i ti ces protiv mene. Ti si - unistitelj moje domovine, ili simpatizer unistitelja moje domovine. I tu nema dalje. Zavrsili smo.




Nemoj molim te da se cimas vise, vidis da ti skodi. Ilustracije su
ti super, taman na tvom nivou svesti. (bez uvrede:)


Ti si zla.

Cilj podsmeha je da ponizi i posrami i tako sputa, obeshrabri, onemogući. Ljudi koji se stalno nečemu podsmevaju i rugaju žele da druge sputaju i tako ih onemoguće da postignu nešto što se sami ne usuđuju čak ni da pokušaju. Ili bi da one koji po nečemu odskaču podsmehom uteraju natrag u šablon koga se sami grčevito i uspaničeno drže. Podrugljivci su duboko zastrašene i sputane osobe. Zato pokušavaju da zastraše i sputaju druge. To su mahom ziceraši koji idu samo na sigurno. Ne usuđuju se da se poduhvate bilo čega ukoliko nisu unapred uvereni da će u tome uspeti. A to je, prirodno, uvek veoma malo.

Drugim recima - olos.


Mislis, busim ti vizionarske balone?

Cuj zla

Ma ne sumnjam ja da ce, i pored mog drskog spoticanja, tvoj raskosni talenat i znanje doci negde, nekad, do izrazaja na zadovoljstvo i polzu covecanstva. Ili bar Sugoslavije nr. 3.
gospodjica gospodjica 20:16 26.10.2014

Re: Ne znam kako vama

apacherosepeacock
gospodjica
apacherosepeacock
Ti i ja smo protivnici. Ja cu se boriti protiv tebe (i slicnih ti) gde god mogu, na sve moguce nacine, a i ti ces protiv mene. Ti si - unistitelj moje domovine, ili simpatizer unistitelja moje domovine. I tu nema dalje. Zavrsili smo.




Nemoj molim te da se cimas vise, vidis da ti skodi. Ilustracije su
ti super, taman na tvom nivou svesti. (bez uvrede:)


Ti si zla.

Cilj podsmeha je da ponizi i posrami i tako sputa, obeshrabri, onemogući. Ljudi koji se stalno nečemu podsmevaju i rugaju žele da druge sputaju i tako ih onemoguće da postignu nešto što se sami ne usuđuju čak ni da pokušaju. Ili bi da one koji po nečemu odskaču podsmehom uteraju natrag u šablon koga se sami grčevito i uspaničeno drže. Podrugljivci su duboko zastrašene i sputane osobe. Zato pokušavaju da zastraše i sputaju druge. To su mahom ziceraši koji idu samo na sigurno. Ne usuđuju se da se poduhvate bilo čega ukoliko nisu unapred uvereni da će u tome uspeti. A to je, prirodno, uvek veoma malo.

Drugim recima - olos.


Mislis, busim ti vizionarske balone?

Cuj zla

Ma ne sumnjam ja da ce, i pored mog drskog spoticanja, tvoj raskosni talenat i znanje doci negde, nekad, do izrazaja na zadovoljstvo i polzu covecanstva.
Ili bar Sugoslavije nr. 3.



Uuuu, ubola sam u sred mete. Sugoslavija,kazes. Hrvatski nacional-sovinisti kazu Srboslavija. Nije neka razlika, slozices se. U stvari verovatno neces, ali koga briga. Ti ne bi mogla ni deciji balon da probusis. Tri je uostalom srecan broj. Da, bice Jugoslavije br. 3. Zato sto je to najplemenitija ideja od kako su juznoslovenska plemena naselila ove prostore. Mi smo isti, bez obzira na uskogurde razlike koje nam namecu ratoborni sovinisti. A dedi,tj.tebi,ni ovi sto su Jugu razbucali nece vratiti imanja. Nece, a i da hoce, nemaju otkud, sve je popljackano. Bolje bi bilo da se nadas nekoj novoj, prosperitetnoj Jugoslaviji, onda mozda ima sanse da nesto iskamcis. Ovako samo cedis suvu drenovinu, pa je jos i branis. Sizofreno skroz.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:16 27.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Da, bice Jugoslavije br. 3.


Vi vaspitno zapusteni komunci i ljubitelji totalitarizma jedino sto umete je da balavite za tudjom imovinom.

Jedan deo mi je vracen vec ali ima toga jos za restituciju.
Tako da sam delimicno zadovoljna u tom pogledu.

gospodjica gospodjica 18:29 27.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Da, bas se vidi da si jedna fina vaspitana predratna burzujka.
Svaka cast. I za vaspitanje i za vracenu ti imovinu. Kompleks vise vrednosti leci na nekom drugom, mene ti, tvoja imovina i tvoji egoisticni stavovi zanimaju koliko i lanjski sneg.
gospodjica gospodjica 18:33 27.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Postoji izvesna razlika izmedju pitanja "u kom istorijskom periodu smatrate da ste najbolje ziveli" i "koju licnost smatrate najznacajnijom u istoriji vase zemlje".

Ajd vas dvoje nastavite jedno drugo da tapsete po ramenu. Pokazali ste se kao maheri u toj disciplini, i u virtuelnom i u realnom zivotu.

Bar za sada. Nije jos gotovo.
predatortz predatortz 18:44 27.10.2014

Re: Ne znam kako vama

Da, bice Jugoslavije br. 3.


Za taj projekat je potreban znatan broj idiota na svim stranama. Uprkos ogromnoj ponudi na ex Yu prostorima, teško će se naći baš toliko njih koji će da se okupe oko te reciklaže.
grol grol 21:21 27.10.2014

Re: Ne znam kako vama

gospodjica
Postoji izvesna razlika izmedju pitanja "u kom istorijskom periodu smatrate da ste najbolje ziveli" i "koju licnost smatrate najznacajnijom u istoriji vase zemlje".


Sta tebi govori cinjenica da gradjani Portugalije smatraju da je Salazar najveca licnost u istoriji njihove zemlje?
gospodjica gospodjica 18:08 26.10.2014

Ove reci posvećujem našoj deci...

Dok nam komunističko-nacionalistički mentalitet sistematično urušava naciju, a ratni profiteri neumoljivo gmižu po bastionima vlasti, lustracija dođe tek kao molitva vernika. Ljigave spodobe što se hrane tuđim znojem, postrojavaju narod prema svojim koristima kroz zakone što ih donosi ova vlast. Zvono s mirisom soli unovčenog profita zla ("lepljiv od znoja, i masan od krvi) ugasiće žeđ za pravdom tek s istinom kad dođu reči do ČOVEKA. A, malo je ovde ljudi, premalo ih je tu; da bi glas pravednika u pustinji dobio snagu koja lebdi nad vodama.

Kancelarija im je maćeha jer su majku prodali, a novac pričest kojom se rugaju sirotinji. Oni ne znaju šta je svetost, jer nemaju svetost; ni domovinu, niti ljubav; oni su ništa i sve, jer imaju vlast i moć nad onima koji su krvarili za zemlju...koja je trebala biti za sve nas, i za našu decu. Krivi smo i mi jer smo ćutali.

Ne znam kojim prokletstvom se hrane, niti znam što ih deli od nas; gledam im lica dok usnama serviraju laži, dok ubijaju istinu daveći je kopiranim rečenicama s nekog portala. Prazna im je savest jer su očišćeni od opšteg dobra, a duša mrtva jer u njoj nema niti lepe reči, niti slova zajedništva...
gospodjica gospodjica 18:24 26.10.2014

Moj drug

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_a1Y_Oj73HU[/youtube]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana