Kultura| Muzika| Umetnost

канонархово канонаршење

Черевићан RSS / 19.10.2014. u 22:21

када под сводом куполе синагоге, расвете пригушене, доживите глас јеромонаха Теофана Ватопедског где традиционалним канонаршењем канонарх канонарши поетски текст химне пре његовог појања мислим да Вам је у данашњем слуђеном времену довољна надокнада за душевни ужитак. малолије?

и док полусклопљених капака жуљам неудобност клупе за седење испод себе, присет на прочитано о времену настајања ове музике у тмурним временима средњег века спонтано се мозгом намеће помисао на византијско царство и недостајање нотних записа о истој у рукописима. наиме испред сваке песме које се изводе вокално монофоно (једногласно) без инструменталне подршке, само се налази martirija специјални знак који назначава глас – почетни тон песме те кратки мотив певаног расчлањеног на слогове који помаже певачу да уђе у глас и теже се може разумети без познавања проблема литургике .што се тиче спољашњег облика или техничког аспекта, за византијску црквену музику као синоним користи термин грчко певање већ увелико одомаћен феномен.

ако је пак реч о православној Цркви она од свог почетка користи у свом богослужењу искључиво вокалну једногласну музику. oво, свакако, није нимало случајно, јер управо вокалност и монофонија обезбеђују једноставност, чистоту без трунке било чега чулног, раметљивог, неискреног, што овој музици даје изузетну и непревазиђену лепоту и снагу, наглашавају упознати с’материјом. 

           0f1aad52-cc81-4370-be65-7de8125675f5.jpg

елем,о пореклу византијске музике наука налази више извора јер је византија (брак истока и запада, по Острогорском) била резултат римског државног уређења ,грчке културе и хришћанске вере док су се стари византијски писци држали античких образаца апстрактно расправљајући о етичком а не о естетском дејству музике.пристојан допринос дореку исте даде и кардинал Pitra откривши метричку и поетску структуру византијске поезије, до половице 19 века, сматране прозом .

уз горњи компилациони прилог сврха којег је да та, углавном шире непозната музичка форма, намами заинтересоване те своје полузнање допуне листајући рецимо позамашну студију Monumenta Musicae Bizantinaе. још да додам . . . тесне су биле (поменуте) клупе у новосадској сингагоги  да приме све  поштоваоце византијске музике којом, задовољство је публици, презентирао грчки хор Тропос под вођством г. Ангелидис Констатина.

уистину . . . . уху угодно вече беше. 




Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:36 19.10.2014

genijus

jes' lep taj Vatoped, i Grigorijat, dve najzdravije sredine u pr. svetu...
Черевићан Черевићан 20:23 24.10.2014

Re: genijus

оно јес' да од тада пролете 32 лета ал' и при самој помисли на угођај који ме дрмну у време посете Поменутих , г Fuchs, лако таласање у себи ево наслутим . ХВАЛА на дружењу.
49 41 49 41 00:15 20.10.2014

Agios oTheos

youtube.com/watch?v=34414P-tK9A

&

www.youtube.com/watch?v=Q6_ZohBxoxU
&
www.youtube.com/watch?v=dCoFHWjqVqI


Черевићан Черевићан 20:13 24.10.2014

Re: Agios oTheos

несумњам да Ваши прилози г 49 41 допуну мојег извешћа значе .ХВАЛА у то име!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:02 20.10.2014

Duhu ugodan blog

Ovo vreme sve više postaje bezdušno vreme.

A vaše pisanje deluje kao petarda od koje se mnogi uplaše ali samo na kratko.

A ja ovo pišem tek da pohvalim vaš uznemirujući i upozoravajući tekst.

Znam da je džaba.

Neka.
Черевићан Черевићан 20:28 24.10.2014

Re: Duhu ugodan blog

поздравио бих џабалук Вашег труда г Кингу и устину ми је драго да Вас ова моја прибелешка такну а посебно . . . да је коментарисасте.ХВАЛА.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana