Ekologija| Gost autor| Hobi| Nauka| Životinjski svet

Kako se TO radi u šumi?

albicilla RSS / 16.08.2014. u 11:49

nena_panjkovic_physibil_zps42f27dd9.jpgŠumski zviždak - foto (c) Snežana Panjković

Iako sam jednu polovinu detinjstva proveo u šumi, a drugu na dva ili tri omiljena drveta – što je nesumnjivo ostavilo traga u meni, verovatno najprimetnijeg u nevoljnoj ili, u najboljem slučaju, mrzovoljnoj razmeni svakodnevnih uljudnosti – nikako se ne bih usudio tvrditi da dobro poznajem šumske ptice, niti da imam ozbiljnijeg iskustva u ptičarenju po šumskim staništima. Zato sam se za savet obratio jednom biologu koji je i diplomirao na fauni ptica svoje lokalne šume:

Ptičarenje u urbanim šumama

Gost-autor Željko Stanimirović

Ptičarenje u različitim staništima stvara različite izazove. Nije isto posmatrati ptice durbinom sa obale dok one plivaju po jezeru ili reci, hodati šumom ili sedeti u bašti i prepoznavati ih po glasu.

Većina šumskih područja ima neku vrstu utabanih staza kojima možemo da se krećemo. U divljim šumama su to proseci kojima se kreću rendžeri, čuvari i lovci, a u gradskim šumama (npr. Košutnjak, Zvezdarska ili Banjička šuma; u izvesnom smislu i Avala) tuda šetaju ljudi iz okolnih naselja. U mojoj lokalnoj šumi jutro pripada džogerima, nešto kasnije tokom prepodneva pojavljuju se roditelji sa malom decom, zatim penzioneri, a predveče je ista takva gužva kao na keju pored reke. I ptica i ptičar moraju da se prilagode ovom dnevno-noćnom ritmu urbane šume. U svakom slučaju dobro je znati gde se sve mreža staza nalazi; ako postoje mape treba ih proučiti, a danas se u većini urbanih šuma nalaze table sa mapama.

albicilla_zvezdarska1_zps48c11b1f.jpgSve fotografije ptica nastale su ove nedelje u Zvezdarskoj šumi. Foto albicilla

Kako se ptice primećuju u šumi? Za vreme proleća i leta teško je primetiti ptice u gustim krošnjama, i tada glasovi igraju važnu ulogu. Pošto su urbane šume relativno male i pošto nije svaka ptica spremna da deli teritoriju sa neprekidnom rekom čavrljavih ljudskih posetilaca, broj pevačica u njima najčešće iznosi oko desetak, i njihove pesme je lako naučiti. Svako treba da prepoznaje pesmu malog slavuja, crnoglave grmuše, zebe, velike senice, brgljeza i goluba grivnaša, kao i čoktanje i bubnjanje velikog detlića i cerekanje svrake i zelene žune. Za početnike preporučujem testove za vežbanje prepoznavanja oglašavanja na sajtu http://www.birdid.no/bird/index.php. Divlje šume imaju mnogo više vrsta, ali kada već umemo da prepoznamo najčešće vrste, lako ćemo shvatiti da glas koji odzvanja iz krošnje pripada nekom ređem (i samim tim zanimljivijem) pevaču, koga ćemo onda pažljivije istražiti.

nena_panjkovic_denmaj_zps3636f67d.jpgVeliki detlić - foto (c) Snežana Panjković

Krajem jeseni i zimi, kada na drveću nema lišća, situacija je mnogo jednostavnija. Ptice se naspram golog granja i beline snega lako vide u šumi. Umesto melodičnog pevanja tada osluškujemo kratke ciktave i cipkave zvukove kojima se ptice međusobno sporazumevaju, i od kojih je i preuzeta reč „twitter“ u svetu interneta. Male ptice (senice, brgljezi, detlići) udružuju se u jata od desetak do dvadesetak primeraka i zajedno patroliraju šumom, zavirujući u svaku pukotinu u stablu ili savijeni suvi listić na vrhu grančice i proveravajući da li se baš tu nalazi neka larva ili uspavani odrasli insekt. Stalnim oglašavanjem osiguravaju da se niko iz jata ne izgubi, jer nikad se zna odakle će se pojaviti kobac.

Sada, sredinom avgusta, imamo priliku da isprobamo svoju ptičarsku veštinu u obe situacije. U šumi je par nedelja vladala neobična tišina otkako su gnezdarice prestale da pevaju, a onda su se odjednom pojavila prva mešana jata. Ptičice koje planiraju da hladnu zimu provedu u tropskoj Africi nemaju vremena za letnji odmor. One do septembra moraju da nakupe dovoljno rezervi sala da bi imale snage da prelete Sredozemno more i Saharu, i zato lepršaju po šumi i vredno sakupljaju insekte iz savijenih listova na drveću, ili hvataju mušice i komarce koji se roje.

nena_panjkovic_musstri_zps49416503.jpgSiva muharica - foto (c) Snežana Panjković

Najčešće ćemo naći običnog zviždaka, šumskog zviždaka i sivu muharicu. Nije teško naći ih, samo treba preći celu šumu uzduž i popreko i sigurno ćete upasti u sred jata. Mnogo je teže svaku ptičicu svrstati u njenu pravu vrstu, jer su toliko nemirne da uglavnom neće ostati na jednom mestu dovoljno dugo da podesite dvogled. Njih nije lako prepoznati u lišću koje je počelo da žuti i opada, jer su ptice iste boje i veličine kao bar neki od okolnih listova.

Kako se opremiti za ptičarenje u gradskoj šumi? U njoj je često hladnije nego u parku ili na ulici, jer krošnje drveća zaklanjaju sunčevu svetlost i kasnije sviće [preključe sam u kratkim rukavima otišao u šumu u 7 ujutru – dočekalo me je 16oC; prim. albicilla]. Zato treba proceniti da li vam je potrebna jakna (posebno u proleće kada ste u šumi u cik zore, a to je pola pet ujutru, kako biste slušali jutarnji hor, bez obzira na kasniju temperaturu tokom dana), a skoro uvek je potrebna košulja sa dugim rukavima protiv ogrebotina i uboda insekata.

Važan aspekt je udobna, razgažena obuća za šetanje po stazama i prosecima. Redovno proveravajte vremensku prognozu i obraćajte pažnju na jučerašnje vreme da biste procenili da li će na stazama biti blata, tako da možete da birate pravac kojim ćete ići (ubrzo ćete znati koji delovi vaše šume su močvarniji od drugih) i procenite vreme potrebno da stignete do cilja koji ste zacrtali (po suvoj podlozi se brže hoda).



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 12:35 16.08.2014

ovo je 30. nastavak

Ovo je ("jubilarni" ) 30. nastavak ("istorijskog" ) serijala Pticarenje za pocetnike (kliknite na tag "Pticarenje za pocetnike", ispod bloga, da vidite sve linkove).

Pitanje za izdavace - mozda je vec vreme za istoimenu ("istorijsku" ) knjigu?
Gospodja Klara Gospodja Klara 12:45 16.08.2014

Kako?

Kako se TO radi u šumi?


Pa ono, nađeš... pačku i radiš?
albicilla albicilla 10:32 17.08.2014

Re: Kako?

Bio jutros u Zvezdarskoj šumi, malo pre rekreativaca: šumski zviždaci (vrat me, naviknut na zurenje u ekran, zaboleo od tolikog zijanja uvis, a ovi na jednom mestu ako ostanu jednu sekundu, nikad duže, pa ih treba dvogledom uloviti, pa uoštriti...) i sive muharice (i one se mnogo muvaju, ali bar nekoliko sekundi ostanu u mestu, pa je malo lakše), tri vrste senica i tuča dve žeMske velike detlićice, samo leti perje (a ja zaboravio foto-aparat...). Izvan šume ujutru je bilo 17oC, ali u šumi - samo 15oC!
8c_competizione 8c_competizione 13:43 16.08.2014

iju ...

Kako se TO radi u šumi?


kad procitah naslov nesto mi drugo pade na pamet

a onda se setih ko je blogovlasnik pa si rekoh: ne, nije moguce da je na TO mislio

"sto je babi milo to joj se i snilo", ne?

salu na stranu, hvala vam sto ovakvi blogovi postoje!
albicilla albicilla 14:09 16.08.2014

Re: iju ...

kad procitah naslov nesto mi drugo pade na pamet

a onda se setih ko je blogovlasnik pa si rekoh: ne, nije moguce da je na TO mislio


eh, dobro poznate metode podizanja citanosti - ipak sam ja prve novinarske korake pravio u dnevnom telegrafu (u to vreme je sadasnji premijer potpisivao neke sramne akte pravne i zabranjivao novine, pa se, u pogledu vlastodrzaca, malo toga promenilo - isti taj i danas vlast drzi, jos i vecu, i akte neke sramne potpisuje; no, tada su bar novine uposljavale pismene, pa su cak bile spremne i da ih posteno plate... hmmm... eh, magarci dugo pamte)

salu na stranu, hvala vam sto ovakvi blogovi postoje!


'fala
8c_competizione 8c_competizione 15:12 16.08.2014

Re: iju ...

ovde u Berlinu trenutno pljusti jaka kisa, dakle vreme jedino za sovu i sevu

e tu se setih da pokusah da prevedem nemcima sta "sova" i "seva" znace u slengu.

by the way, na poljancetu ispred zgrade u kojoj radim (inace bogu iza nogu van Berlina) ima jako mnogo seva. uvek me nasmeju

a krajem maja i pocetkom juna me predvece uvek lepo isprate slavuji koji pevaju po okolnim lugovima u blizini firme

nekada davno, kao omladinac sam se zanimao za ornitologiju. bio i na istrazivackoj akciji u Pionirskom gradu par puta. nekoliko puta su nas vodili da "pticarimo" i po sumi i po poljima

uzivam citajuci vase blogove
albicilla albicilla 15:17 16.08.2014

Re: iju ...

e tu se setih da pokusah da prevedem nemcima sta "sova" i "seva" znace u slengu.


jednom engleskom piscu sam "seviti" preveo kao "(sky)larking"; sada je vec i objavio tu knjigu o pticama u raznim kulturama
tasadebeli tasadebeli 20:30 17.08.2014

Re: iju ...

8c_competizione

e tu se setih da pokusah da prevedem nemcima sta "sova" i "seva" znace u slengu.



За шеву верујем да си успео да преведеш Немцима, али за сову не верујем... Шта има да се сови, треба радити... То само јужно и источно од Беча функционише читав тај израз у сленгу...

А јел' ни у Берлину нема више врабаца?


П.С. - Кад већ неки поменуше роде, пре пар година на обилазници око Солуна аутобус погрешно скрене и онда је морао да вози 15-20 км до једног села да би се обрнуо и вратио. Које је то село, нисам запамтио, али у животу нисам видео толико рода на једном месту. На свакој бандери, на сваком крову, чак и по 2-3 гнезда и роде... Што рече Мариопан доле:

nestvarno lepa slika



EDIT:

verauskokovic

uvek posle ovakvih tekstova pomislim kako bi bilo lepo da imam više znanja o pticama.




Откад сам овде по блогу лупетао не схватајући да постоји разлика између пауна и фазана, редовно читам Албицилине блогове...


verauskokovic verauskokovic 16:20 16.08.2014

Možda se i ponavljam

uvek posle ovakvih tekstova pomislim kako bi bilo lepo da imam više znanja o pticama.
albicilla albicilla 16:35 16.08.2014

Re: Možda se i ponavljam

verauskokovic
uvek posle ovakvih tekstova pomislim kako bi bilo lepo da imam više znanja o pticama.


i ja to još uvek mislim

bunio me taj zviždak naslovni, te da li je obični, te da li je šumski, onda video na drugm slikama šta je
verauskokovic verauskokovic 16:41 16.08.2014

Re: Možda se i ponavljam

albicilla

i ja to još uvek mislim bunio me taj zviždak naslovni, te da li je obični, te da li je šumski, onda video na drugm slikama šta je


hmmmm, moje znanje se svodi na razlikovanje vrabaca od golubova....
albicilla albicilla 16:58 16.08.2014

Re: Možda se i ponavljam


hmmmm, moje znanje se svodi na razlikovanje vrabaca od golubova....


i to je pocetak. i pataka od golubova i roda od pataka, i onda shvatis da vec znas vise nego sto mislis
NNN NNN 02:36 17.08.2014

Re: Možda se i ponavljam

roda od pataka
Pre neku godinu, na Adi, malecka devojčica (verovatno tada nije imala ni tri godine) vidi patku (gluvaru*) i kaže:
- Eno je loda. Lodo, lodice...


* Divlja patka (gluvara) - Anas platyrhynchos
kod ovih ornitologa, nema ništa "patka", "roda", "detlić" i nego konkretno (i po mogućstvu na latinskom)!
Pre neki dan jednom entuzijasti sav uzbuđen ispričam kao sam (prvi put) video rodu u svom selu, a on me mrtav ladan pita:
- je l' belu**?


** Bela roda - Ciconia ciconia

99% posto ljudi ovde (u stvari svi osim one pomenute devojčice i ornitologa) ovu pticu zove (samo) "roda"
albicilla albicilla 10:24 17.08.2014

Re: Možda se i ponavljam

a on me mrtav ladan pita:
- je l' belu**?


ispravno

cekam te da u drugoj polovini sept. ili prvoj okt. odatle konacno prijavis i crnu rodu
mariopan mariopan 18:27 16.08.2014

..

I ja sam počela pažljivije da posmatram ptice zahvaljujući ovim blogovima.

Naše rode (koje se gnezde na desetak metara od moje kuće pa ih zato zovem naše), u proleće u rano jutro mogu da se vide kako gacaju po visokoj travi u parku i doručkuju.
Mirno i spokojno, obasjane prvim jutarnjim zracima na sjajno zelenoj travi punoj rose...nestvarno lepa slika ( a uslikao ih moj mladi komšija).

Svake godine izvedu po tri mladunca.

Spomenik na kome su podigle gnezo renoviran je pre nekoliko godina i radnici su ga okovali skelama, lupali i uznemiravali majku tri mladunca, dok ih je ona branila, klepetala kljunom i širila krila da ih otera i poplaši....dok su komšije dežurale na smenu, brojali mladunce i posmatrali dvogledom da li su zdravi i pazili da nekom od tih radnika ne padne na pamet da sruši gnezdo !

U gradu bar to možemo da uradimo?




albicilla albicilla 19:11 16.08.2014

Re: ..

Ove godine je radjen cenzus roda: "U Srbiji je izbrojano 1800 gnezdećih parova, a od toga je 290 na teritoriji Zrenjanina, što je veoma veliki broj."

ZAVRŠENO BROJANjE RODA U SRBIJI

Ja sam tom prilikom obisao par sela pored Beograda, svako sa po jednim gnezdom, ali ove godine, bez ijednog mladunca.
mariopan mariopan 19:25 16.08.2014

Re: ..

albicilla
Ove godine je radjen cenzus roda: "U Srbiji je izbrojano 1800 gnezdećih parova, a od toga je 290 na teritoriji Zrenjanina, što je veoma veliki broj."

ZAVRŠENO BROJANjE RODA U SRBIJI

Ja sam tom prilikom obisao par sela pored Beograda, svako sa po jednim gnezdom, ali ove godine, bez ijednog mladunca.

Baš mi je drago za Zrenjanin.

Kada se prođe nekim našim selima u okolini grada (Aradac) skoro na svakoj većoj banderi ima po jedno gnezdo.

Ove naše su redovne, svake godine su tu.
kakapo kakapo 12:10 17.08.2014

Evo jedne sive muharice

od pre nekoliko godina...
albicilla albicilla 17:50 17.08.2014

Re: Evo jedne sive muharice

kakapo
od pre nekoliko godina...


wow!! a bas su me zezale jutros, bile su od 3 metra pa do mozda 10 metara oko mene, jato od mozda 10 ptica, svaki cas uostravam na blizinu, pa na daljinu... iscasio vrat prateci ih
NNN NNN 23:45 17.08.2014

Re: Evo jedne sive muharice

Evo jedne sive muharice
od pre nekoliko godina (sa tri ptića u gnezdu)
kakapo kakapo 12:10 18.08.2014

Re: Evo jedne sive muharice

Baš je zgodno iskoristila okresanu palmu, a odmah je tu i dobar građevinski materijal. Samo nekada isuviše nisko postave ta gnezda.
albicilla albicilla 12:11 18.08.2014

Re: Evo jedne sive muharice

lepo gnezdo :))
8c_competizione 8c_competizione 20:07 17.08.2014

ja uvek na jesen

idem sa drugarom u neka seoca severno od Berlina da posmatram zdralove (Grus Grus). za one koji ne znaju, simbol ove ptice je usvojila Lufthasa za svoj logo

predivne ptice

postoji jedan zabran kod jednog sela gde neobicno ove ptice vole da stanu da odmore na putu za Afriku

uvece i nocu je prosto ponekad nemoguce spavati od graje (kazu mestani)

a tek da vidite kako izgleda sletanje na polja, graciozno kao "dzambo jet-ovi"








albicilla albicilla 20:36 17.08.2014

Re: ja uvek na jesen

ja uvek na jesen
idem sa drugarom u neka seoca severno od Berlina da posmatram zdralove (Grus Grus).


kod nas je u novembru vrhunac jesenje seobe. vidjaju se po poljima, nadlecu i beograd, a glavno odmoriste na seobi im je slano jezero i rezervat "slano kopovo" kod novog beceja.
NNN NNN 15:24 18.08.2014

e da, kupijo sam knjigu


košta oko iljadu dinara,
u vreme dok sam ja kupovao
knjige su koštale oko 7 groša
albicilla albicilla 17:28 18.08.2014

Re: e da, kupijo sam knjigu

NNN

košta oko iljadu dinara,
u vreme dok sam ja kupovao
knjige su koštale oko 7 groša


cesto su mi preskupe, posebno one sarene koje mene privlace i nije mi uvek lako da se na kupovinu odlucim, ali zbog knjige nikad nisam zazalio

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana