Društvo| Ekonomija| Život

SMEDEREVSKI (ELITNI ) TAXI

Velimir Mladenovic RSS / 19.07.2014. u 15:30
Iz Smedereva poslednjih meseca ne odlaze baš lepe vesti vani. Da nema uspešnih sportista, veslača, o kojima čitamo svakoga dana lepe stvari svi bi o ovom gradu pisali samo o onom lošem. A nije i da nema ničeg lošeg.

Pre godinu dana na poziv urednice smederevskih ''Naših novina'' napisao sam za taj list tekst. Urednica je htela da u tomt ekstu iznesem svoje viđenje cele stvari vezane za buduću izgradnju finske fabrike. Smatrao sam da baš u takvom tekstu ne treba da budem veoma crn, mračan, kakav inače znam da budem kad su ovakve stvari u pitanju i da u tekstu ostavim prostora i za malo nade.

Tekst sam završio nekom rečenicom u kojoj kažem da se iskreno nadam da će bolji dani uskoro doći i u Smederevo.

Posle godinu dana stvari u Smederevu nisu krenule na bolje.

Fabrika do sada, naravno, nije napravljena, a kako stvari stoje neće je u skorijoj budućnosti ni biti.


Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je izbor izvođača radova na PKC hali u Smederevu.

Grad je na konkursu kao najpovoljniju ponudu za gradnju hale od 19.000 kvadrata izabrao ponudu beogradske firme "Meta balkan" po ceni od 627 miliona dinara. Nakon žalbe drugoplasiranog konzorcijuma, državna komisija delimično je poništila postupak zbog nepravilnosti, procenivši da izabrana ponuda nije ispravna. Naložila je novi postupak ocene ponuđača u skladu sa zakonom.
Grad će podnosiocima žalbe morati da nadoknadi troškove postupka zaštite prava od 688,8 hiljada dinara.


Žalbu je uložio konzoricijum „ITG" Smederevo, „Tehnogradnja"- Kruševac, Vladislav Dinić, građevisnka radnja „VIG BT" - Smederevo, „MPP Jedinstvo" AD Sevojno, „Pro-aspekt" Beograd i „Beo potez" Beograd.

Smederevo je već sada prezadužen grad i dok grad bude uzimao nove kredite, Železara odbrojava svoje poslednje dane. Radnici Želvoza i dalje traže da im se isplate zaostala dugovanja.

Dok Smederevo bude potpisivalo ugovore o zajmovima, koji naravno neće biti javni, kiša će i dalje padati i Smederevci će se i dalje mučiti da hodaju ili da voze auto i pri najmanjem pljusku. Para za ulice neće biti.

Penzionerima se ukida pomoć, trudnicama se smanjuju primanja.

I pored svega toga smederevsko gradsko Veće je nedavno usvojilo predlog nove odluke o taxi prevozu u gradu. Član 22 kaže ''taxi vozač ne sme da u taxi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojih droga ili obolela od zaraznih bolesti, kao i lica sa izrazito prljavom odećom.'' (Blic, strana 30. 19, juli, 2014.)

I dok taxijem mogu da se voze samo oni bogatiji, koji za to para imaju, gradonačelnica iako je osuđena na zatvorsku kaznu još pre mesec dana i dalje obavlja svoju funkciju. Grad obeležavanje sto godina od rata obeležava ne ''skromno i siromašno'', već jadno i bedno. 

A Smederevo je i dalje gde je nekad bilo.

Samo čeka nekog da ga pokrene.

 

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana