Budućnost| Planeta

Ka tlu, i ispod njega

Srđan Fuchs RSS / 18.07.2014. u 05:53

Dina, pustinjska planeta, 2075. Zabeleška iz mog mrežnog dnevnika:

"Prevlast straha - sada je novembar 2025. U mračnom i zloslutnom raspoloženju Izrael u Tel Avivu obeležava trideset godina od ubistva Jichaka Rabina. Od početka Četvrte Intifade 2018. godine, bezbednosna situacija se ponovo pogoršala, ne samo u Izraelu i Palestini, već i širom Bliskog Istoka. Jedna od posledica toga je postepeno smanjenje broja kako arapskih tako i jevrejskih stanovnika u Izraelu, jer su svi koji su imali mogućnost  - otišli, želeći da izbegnu ne samo atmosferu nasilja već i okrutne uslove života u zemlji u kojoj vlada gotovo vojni zakon.

Prevlast nade - novembar 2025. Ovde, u Tel Avivu, na trgu koji sada nosi njegovo ime, tačno pre trideset godina ubijen je Jichak Rabin. Danas je ovaj grad mesto velike međunarodne proslave petogodišnjice mirovnog sporazuma za Srednji Istok, kojim je najzad učinjen kraj nasilju, nesigurnosti i nepravdama koji su trajali više od sedamdeset godina. Prisutni su predstavnici svih zemalja, svih zemalja članica proširenog Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija, uključujući SAD, Kinu, Indiju, Rusiju, Brazil i Južnu Afriku. Nedavno ujedinjenu Evropsku uniju sada, naravno, predstavlja jedan izaslanik."

- iz knjige Geopolitika emocija, Dominik Mojsi.

 
Ta 1995. godina je bila upravo godina mog prvog dolaska u Izrael. U Tel Avivu je bila ludnica, atmosfera bliskog rešenja konflikta, investicije, startap poslovi, Rabinova pojava koja je ulivala optimizam, koncerti, Bjork, Bisti Bojsi, REM, Kejv i Sidsi, izložbe, rejvovi i žurke po gradu i plažama. Kada sam došao sledeći put pošto sam odradio vojsku u Srbiji, 1997. godine, to je bio drugi grad, ljudi su bili u bedaku, zabrinuti, slabo se ko smejao, zemlja je bila izložena napadima, govorkalo se o imanentnom sukobu širih razmera. Od tog perioda pa sve do izbijanja sukoba, septembra 2000. godine, retko je ta zabrinutost nestajala sa lica Telavivljana. Osmesi su se vratili tek 2005. gdine, po okončanju neprijateljstava. Danas, jednu deceniju kasnije, osmesi su prisutni na retko kojem licu.
 
Meni lično ova operacija deluje kao intervencija protiv Miloševića, ili protiv bilo kojeg rogobatnog režima. Kada ovo kažem, govorim s određene emocionalne distance i nakon proživljene lične katarze spram celokupnih dešavanja prilikom raspada Jugoslavije. Međutim, Amerika je tada otišla iz Srbije bez obavljenog posla do kraja i ostavila srpsku demokratiju da se muči i snalazi kako zna i ume. Mislim da Izrael ne treba da ponovi tu grešku, jer ako, daj Bože, obavi operaciju vojno do kraja, mislim da je neophodno da pokrene politički proces unutar Gaze, vrati Fatah tamo da vodi civilnu vlast, i da prosto nadzire vojno da džihadisti ne ojačaju ponovo, i čak, revolucionarno!, dopusti transformaciju Hamasa u politički pokret. Ako se Izrael ponosi kao jedina demokratija na Bliskom Istoku, možda je vreme da počnemo da razmišljamo o tome da pomognemo prvu arapsku funkcionišuću demokratiju na Bliskom Istoku - Palestinu. Problem je što će emocija Gažana spram Izraela posle intervencije biti strahovito negativna, upravo kao što je negativna emocija Srba spram Amerike i Natoa, posebno u svetlu gde usled nekvalitetnog života nije došlo do tog preko potrebnog katarsisa koji čoveka odvraća od destruktivnih apetita. I konačno, Hamas, zver koja je teško povređena, sada je spremna na bilo koju vrstu zverstva. Da imaju nuklearne dodatke za rakete, stavili bi ih. Naši momci moraju biti strahovito na oprezu, savršeni vojno a maksimalno humani istovremeno. Toliko suštinskih egzistencijalnih tema je otvoreno za Izrael ovom operacijom. Zabrinut sam, ali verujem da će Izrael pronaći mudrost da izađe kao pobednik iz ove ratne situacije, i moralno i vojno.
 
Eto, još nešto me mori. Hamas deluje kao da sve vreme namerno provocira Izrael da dođe na njegov teren, a pokazali su da su spremni da žrtvuju sopstveni narod zarad tog cilja. Ulična borba koja izvesno očekuje Izrael će biti jezivo gadna, jer se džihadisti neće libiti da otvaraju vatru iz bilo koje situacije. Logična posledica toga, u svetlu Hamasove pretnje svojim ljudima ukoliko se evakuišu, jeste da će biti veliki broj civilnih žrtava. Posledica svega toga će biti veliki pritisak od strane međunarodne zajednice, i velika izolacija Izraela. Jedini način da se oporavi od toga je da, po, השם יעזור, uspešnom okončanju vojne operacije, Izrael počne taj nation-buildup proces u saradnji sa Fatahom, i nadam se s drugim palestinskim demilitarizovanim opcijama. Ali ne samo zbog sveta, već i zbog našeg dugoročnog opstanka, i konačno, trajnog moralnog izbeljenja imidža Izraela u svetu, i možda, što je još važnije, u našem okruženju - u Egiptu, Jordanu, pa čak i Saudiji. Ukoliko do ovoga ne dođe, Izrael će ostati zatočen u večnom ciklusu mržnje i nasilja, nemoćan da dosegne svoj san - otvoreno i savršeno demokratsko društvo. I am not a military or strategic expert, just speaking out my thoughts regarding this historically difficult moment for Israeli nation, as a member of Israeli nation.
 
 
 


Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leeanna leeanna 12:02 18.07.2014

.

"..I feel the suffering of millions and yet, when I look up at the sky, I somehow feel that everything will change for the better.."

Anne Frank
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:19 18.07.2014

Re: .

Leeana, fantastični komentari, sve pamtim i upijam kao deo sopstvenog iskustva.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:19 18.07.2014

Re: .

da se vratim na ovaj ozbiljan i čist stav, ovo je stav i liberalne jevrejske američke dijaspore, i posebno gospodin Liberman je sve udaljeniji od njihovog stava. pogledaj samo komentare na nytimes sajtu, gde se američki jevreji masovno javljaju s krajnjom osudom kondukta izraelskih političara - retorika, vladanje, itd. iako, ovde moram istupiti protiv vlastitih političkih uverenja i stati u odbranu Premijera, jer se on zaista trudi da donosi racionalne odluke, sudeći prema medijima (ja čitam i Hebrew pa ipak čitam malo više materijala od prosečnog srpskog ili američkog komentatora), iako je pod svim mogućim vrstama pritisaka. mislim da je ova operacija gotovo izvesno njegov politički kraj, jedino i isključivo ako ne preduzme, po kraju vojnih operacija, mirovne napore - upravo kao što je pokušao njegov duhovni otac i politički mentor, Arik Šaron, ali je ostao sprečen na samom kraju moždanim udarom - da ne idem tako daleko levo u istorijskoj komparaciji i k Ajzaku Rabinu. peace, šalom, salamat.
leeanna leeanna 16:09 18.07.2014

Re: .

Srđane, sasvim je jasno da je izraelsko-palestinsko pitanje dovoljno složeno do te mere da je svaki crno-beli stav ili glup ili maliciozan, a licemeran jeste u svakom slučaju.

ceo bliski istok bukvalno 'ključa', tako da izrael jeste u specifičnoj poziciji, s tim što balans mora da se nađe. u suprotnom se ulazi u mučan, začarani krug produbljivanja mržnje i nerazumevanja. o tome i ti pišeš. istovremeno, svesna sam da je postizanje balansa u trenutnoj sitaciji teško, odnosno, ja ne vidim način, što ne znači da ga nema. postoje službe i resursi putem kojih održivo rešenje može da se pronađe. obaveštajni rad je elegantan i moćan, magija ; )

razumem da su tvoje emocije povodom ove teme složene i da tako nastaju i ovi tekstovi. pričaš priču, tražiš odgovore, pri čemu se trudiš da problem sagledaš iz različitih perspektiva i da zauzmeš pošten stav, iako nisi neutralni posmatrač. mislim da bi to trebalo da se poštuje, bez obzira na nečiji, eventualno, suprotan stav.

I am not a military or strategic expert, just speaking out my thoughts regarding this historically difficult moment for Israeli nation, as a member of Israeli nation.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:00 18.07.2014

Re: .

draga Leeana, ovo je nešto najpažljivije što mi je na Mreži ikada iko rekao. da ne patetišem (Srki Pajić i Blogovatelj vas dan vrebaju), ali hvala, od srca, potpuno se razumemo.

leeanna leeanna 21:40 18.07.2014

Re: .

da ne patetišem


evo ja ću :))

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:45 23.07.2014

Re: poslednja autorska crtica.

hvala, stvarna draga. apdejtovao sam tekst još nekim detaljima, i znaš kako, umoran sam, i od ljudske zlobe u stvarnom svetu i u ovom virtualnom, a na kraju krajeva, nije ni fer jer me je b92 angažovala da izveštavam s lica mesta o atmosferi a ne da filozofiram o politici. ima sada već i mlađih i pametnijih od mene dole. pošto nisam tamo, nekako nije ni pošteno da ja mudrujem nešto više o tome. neka ostane da je poslednje što sam pročitao na b92 blogu bila tvoja pažnja, i da ću to nekako nastaviti da nosim sa sobom kao pravo lice b92. thanks for all, i oprostite ako sam bilo kome iz bilo kog razloga povredio osećanja, nije postajala stvarna namera. state of love and trust.






hajkula1 hajkula1 14:00 18.07.2014

Briši, briši










Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:11 18.07.2014

Re: Briši, briši

konkretno, bilo je pitanje američkog gospodina koji je, bogznakako zabrinut za naš konflikt, i to tako što "jede kokice i smeje nam se kao karikaturama". dakle, "da li je u redu ubiti Arapina", već sama formulacija pitanja odaje osobu koja na mene nije ostavila nikakav ozbiljniji utisak osim toga da se radi o pritajenom postmodernom i posthrišćanskom mizosemiti (termin moj, oridžinal). dakle, ubiti ljudsku ličnost, otrgnuti cvet ili ubiti životinju, duboko je nemoralno i protiv svih civilizacijskih i duhovnih normativa - uključujući i prevashodno vodeći računa o Mojsijevim.

što se tiče kuikspejsmantre, to je jedan krajnje površni stav, ekstremnolevog karaktera, ali evo da odgovorim na to i kažem da nije ovaj režim ni blizak miloševićevskom, iako postoje pojedine ličnosti koje su zaposlene u vladi i nose te protototalitarne crte.

oko američke uloge na balkanu, više puta sam bio nedvosmislen i izričit sa svojim stavom da je srpska demokratija u više navrata izigrana i ostavljena na cedilu od naše pretpostavljene velike saveznice.
hajkula1 hajkula1 15:40 18.07.2014

Da ne bude zabune

Meni lično ova operacija deluje kao intervencija protiv Miloševića, ili protiv bilo kojeg rogobatnog režima. Međutim, Amerika je tada otišla iz Srbije bez obavljenog posla do kraja i ostavila srpsku demokratiju da se muči i snalazi kako zna i ume. Mislim da Izrael ne treba da ponovi tu grešku, jer ako, daj Bože, obavi operaciju vojno do kraja,




Svako ko interveniše kao onomad što su protiv Miloševića, ima sve moje antipatije.

A kad ovako sročiš, da je Amerika tada otišla iz Srbije bez obavljenog posla do kraja, izazoveš me da svašta nešto pišem, u skladu s tvojom konstrukcijom.

Neka dođu, razoružaju i nateraju Izrael da prizna državnost Palestine, Palestincima dozvoli (pouči ih kako i asistira im) da repriziraju oluju.

Jel tako.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:22 18.07.2014

Re: Da ne bude zabune

brisnuo sam ti koment s pjuk smajlijem, nemoj se ljutiti, ako mo'š da me ispoštuješ pošto prezirem da ljudi stavljaju pjuk smajlije. budimo ljudi iako smo (mojsijevi) srbi. hoćeš definisati ovu bes-emociju, ili šta. daj der, um caruje, srce tripe rola.
hajkula1 hajkula1 00:02 19.07.2014

Re: Da ne bude zabune

Srđan Fuchs
brisnuo sam ti koment s pjuk smajlijem, nemoj se ljutiti, ako mo'š da me ispoštuješ pošto prezirem da ljudi stavljaju pjuk smajlije. budimo ljudi iako smo (mojsijevi) srbi. hoćeš definisati ovu bes-emociju, ili šta. daj der, um caruje, srce tripe rola.



Nisam sigurna na kog smilija misliš, možda na onog zelenog? Potrudiću se da zapamtim, a ako zaboravim, unapred praštaj pa briši.



Da ponovim citat,
Amerika tada otišla iz Srbije bez obavljenog posla do kraja,


neosporno asocira na 1999. na podršku zločinačkom bombardovanju Srbije. Na to moram da reagujem.

hajkula1 hajkula1 00:37 19.07.2014

Sinhronicitet, Gaza... Ko ima koristi

Un controlador aéreo (español) confirma que el avión malasio fue derribado por Kiev: fue escoltado por aviones militares:

La coincidencia de que Putin debía haber volado a la misma hora por el mismo lugar es la prueba de que el derribo del avión fue en realidad un intento de asesinato del líder mundial ruso.
Las declaraciones del controlador aéreo español, trabajando en Ucrania, no dejan lugar a dudas: el avión malasio fue “escoltado” por dos cazas ucranios y estuvo todo el tiempo bajo el control de su radar.
Nada más desaparecer del radar, los militares ucranios afirmaron que había sido derribado: la única forma de saberlo es que ellos mismos lo habían hecho, evidentemente.
Ataque de Bandera Falsa aclarado.
Sucedió cuando el ejército de Kiev había recibido una sonora derrota a manos de las milicias prorrusas y el BRICS había dado un golpe de mano sobre el sistema financiero ... internacional.
hajkula1 hajkula1 01:49 19.07.2014

Prigodno






hajkula1 hajkula1 02:20 19.07.2014

Pogledaj



oskar-z-wild oskar-z-wild 13:36 19.07.2014

Gaza

Zaprepašćuje da Gaza ima 1.500.000 stanovnika.

Kakvu privredu imaju?
ciracirafm ciracirafm 15:08 19.07.2014

Nastavak

Jedini način da se oporavi od toga je da, po, השם יעזור, uspešnom okončanju vojne operacije, Izrael počne taj nation-buildup proces u saradnji sa Fatahom, i nadam se drugim palestinskim demilitarizovanim opcijama.

Slazem se sa ovim uz dodatak da treba da prestane nasilna izgradnja gradova za jevrejske doseljenike.To pitanje Izrael mora pod htno da resi jer samo tako moze da povrati kredibilitet strane koja je za kompromis.
Sto se tice zgrazavanja nad civilnim zrtvama ono je krenulo kada je Hamas poceo da gubi.Njega,kladim se u ne znam sta hoces,ne bi bilo da su ovi neonacisti usli u Izrael i krenuli da sprovode svoj plan o unistenju Jevreja.
hajkula1 hajkula1 21:55 19.07.2014

Re: Nastavak

ciracirafm

Sto se tice zgrazavanja nad civilnim zrtvama ono je krenulo kada je Hamas poceo da gubi.Njega,kladim se u ne znam sta hoces,ne bi bilo da su ovi neonacisti usli u Izrael i krenuli da sprovode svoj plan o unistenju Jevreja.



Sta napisa?? Gde vidis, sta to vidis? Kao da je Hamas dobijao?? Valjda eksplozivnim napravama rucne izrade i kamenicama (protiv iyraelske visokosofisticirane tehnologije).


Napetost u Gazi nekome dobro dodje da je iskoristi kad mu se ucini zgodno. Ispastaju i Jevreji i Palestinci. Vidi se odnos snaga, ko ima mnogo vise zrtava. Vezanost za Izrael (napominjem, nas svet, nasi Evropejci...) pa se subjektivnim osecanjima ne treba prepustiti, dopustiti da prevladaju pa da podrska predje u povladjivanje svemu sto urade. Saznanja o tom regionu su blede predstave zasnovane na istoriji i raznim desavanjima i kod nas i tamo o kojima nema informacija. Stav prema Izraelu proistice iz licnog odnosa, licnog dozivljaja nas ovde i sveta, odnosno nas i vojnih sila. Izrael se dozivljava kao deo NATO, kao americka produzena ruka, kao produzena ruka nekog ko upravlja i Amerikom i Izraelom, vuce konce, globalno zakuvava kasu koji svi kusamo.

Bas sada u spletu okolnosti, dok se dogadjaji nizu, da neki teroristi, da li usijane glave ili placenici, pocine zlocin, ubiju mlade Izraelce i izazovu ovakvu akciju Izraelske vojske, koja opet preti da izazove reakciju muslimanskog sveta. (Da ne pominjem da civili stradaju, a i vojska su mobilisani civili i da se daljim zaostravanjem situacije opasnost povecava.) Pomisao na mapu, na lokaciju na kojoj je Izrael, na okruzenje (cak i kada zanemarim takozvane SAD interese i odluku da ih svuda u svetu brani) ne cini me spokojnom. Debelo smo izmanipulisani, ne jednom iskorisceni da bijemo tudje bitke.



Sad me ovaj mali nervira sto se ne javlja...
frank_rizzo frank_rizzo 07:47 20.07.2014

Sad me ovaj mali nervira sto se ne javlja

pa ne moze jer je shabbat
Inace, blog je 1 propagandno jewbriste
vera.nolan2 vera.nolan2 09:13 21.07.2014

Rat i terorizam

....su stari koliko i ljudski rod i samo formiranjem globalne kontrole,ujedinjenjem vascelog sveta pod jedan krov može se ići-“Ka večnom miru”.
“Ti koji mogu da nas navedu da verujemo apsurdne stvari takođe mogu da nas navedu da počinimo zlodela”.Volter
Za mene je i Ženevska konvencija licemerna,jer dozvoljava legalnost smrti, tj međusobna istrebljenja ljudskih bića u "moralno dopustivim granicama"???-ali je najbolje što je civilizacija postigla za sada,kao i republikanski,demokratski oblik vladavine.I treba raditi Raciom da rat-prestane zanavek!Da li je to moguće u bližoj budućnosti !?
Dakle apsurdno je uopšte stavljati se na bilo čiju stranu ako bilo ko gine i umire.Za rat, kao i za ljubav ,potrebno je dvoje,a u ovom i svim sukobima -previše aktera i interesa,previše pohlepe,gramzivosti i istorijskih ostrašćenosti,...
Svaki rat je terorizam umnožen stotinu puta i teorije opravdanog rata su apsurdno licemerje.!
Kako je moguće da sve religije proklamuju mir i ljubav spram bližnjeg svog i ...a ipak 2000 godina je bilo malo da se ostvare svi snovi čovečanstva !?
Oko trideset i pet miliona ljudi,od toga devedeset posto civila – je poginulo u oko dvesta ratova koji su vođeni posle Drugog svetskog rata-u 20tom "civilizovanom" veku!!!
Apsurdnost i zlo,neosetljivost,amoralnost ,laka zavodljivost...,dve strane površne,samožive...-ljudske prirode,bojim se da čine ljudska bića"krivim drvetom od koga ništa pravo ne može biti napravljeno",kako reče Kant...

Za sada,mora se preduzeti sve !, da se stane na put bilo kakvom obliku ekstremizma !!!,političkom,profitabilnom...,i religijskom-kao najopasnijem obliku zamagljivanja ljudskih umova i duša...
hajkula1 hajkula1 13:01 21.07.2014

Re: Rat i terorizam

vera.nolan2


Za sada,mora se preduzeti sve !, da se stane na put bilo kakvom obliku ekstremizma !!!,političkom,profitabilnom...,i religijskom-kao najopasnijem obliku zamagljivanja ljudskih umova i duša...




- Ko ispunjava uslove da može da preduzme sve!, da stane na put bilo kakvom obliku ekstremizma... -?


vera.nolan2 vera.nolan2 13:49 21.07.2014

Re: Rat i terorizam

....jači i pametniji(naravno ne uvek)!!! Zakon sile vlada od pamtiveka,zar ne?!...u nedrima strašne istorije homo sapiensa,...u beskraj strašnih ratova najjačih imperijalnih i kolonijalnih sila,samo n vekova unazad-izrodilo se mnogo zakona i obaveza i institucija,izranja neka dogovorna "unija"(nadam se svih naroda sveta) koja objdinjuje-u domenu mogućeg sve čežnje čovečanstva...pa ipak Đordano Bruno,spaljen na lomači -nije zalud umro,Jan Palah samospaljen...pa redom.Umni ljudi oduvek,uz ili protiv vlastodržaca uspeli su da pomalo kanališu istoriju,doveli nas preko UTOPIJA do PROSVETITELJSTVA,pa i dalje ,čovek i društvene promene,još zadugo u bolu će se rađati i razvijati...
hajkula1 hajkula1 14:19 21.07.2014

Re: Rat i terorizam

hajkula1
- Ko ispunjava uslove da može da preduzme sve!, da stane na put bilo kakvom obliku ekstremizma... -?



vera.nolan2
....jači i pametniji(naravno ne uvek)!!! Zakon sile vlada od pamtiveka,zar ne?!...



U ovom slučaju, znači, Izrael?
vera.nolan2 vera.nolan2 17:17 21.07.2014

Re: Rat i terorizam

Draga hajkula,kad se ovako postavljaju stvari,može da se dokaže bilo šta ,metod istrgnutih pitanja i odgovora, Stvari su suviše složene,da nisu ,lako bi se rešile,ali od pećinskog čoveka do 21 veka,razvoj društva je evidentan...

Uzrok svih ratova su interesi,egoizam i ljudska priroda,naravno krajnje pojednostavljeno rečeno.
Gledam godinama u svom okruženju moć,bahatost,uglavnom najglupljih i najneobrazovanijih koji su se dokopali vlasti te trpe i ljudi i posao i snishodljivost i poltronstvo većine ,čak obrazovanijih,čak pametnijih....ali kad se uspostavi hijerarhija moći,nema druge -ili slušaš ili te nema !Tako je i sa državama !

Hrabri pojedinci,vizionari-pre vremena- zna se kako prolaze,neki su ubijeni i u našoj zemlji !!! Da "Videćemo se vi i ja i sresti u budućnosti"-bio je i sam svestan da ide pre vremena! i rešava opasne političke stvari-skoro nerešive ! Koloplet interesa !Zar stvarno bilo ko veruje da je pao zbog kriminalnog klana i najavljene borbe protiv njega?

Ljudi stalno zaboravljaju da svet ne funkcioniše kako mi želimo;da je istina prva proterana pojava u većini umova.Svako ima svoju istinu...Ovaj svet je surovo mesto za življenje većeg dela čovečanstva.

A samo usput pitam ,šta su namerili sa praćkama ???,.."eksplozivnim napravama rucne izrade i kamenicama (protiv iyraelske visokosofisticirane tehnologije)"???.I da li su, one, 1500 ispaljenih raketa, bile"ručno pravljene praznične prskalice" i da li je trebalo da ih puste da u ime humaniteta i altruizma, ispale svih 10000,koliko se zna da su uvezli,zna se i od koga i da sede skrštenih ruku ???
Evo mali citat cenjenog Vojina Dimitrijevića:

"Što god su teroristi tvrdili da hoće da postignu, nije se ispunilo izuzev toga da će izazvati surovu reakciju i tako "demaskirati" "lažnu" prirodu demokratskih režima. I danas se u borbi protiv terorizma krše ljudska prava, ozakonjuje tortura i uvode represivne mere prema bezazlenim građanima. "...

...dakle i oni znaju šta rade,vrlo dobro znaju i to hoće !!!,a učestvovali su i u bivšem ratu u našoj nekadašnjoj bivšoj zemlji,došli su u Bosnu na izlet,sa puškama trčkali po bosanskim vrletima i brali cveće mira i ljubavi ???





vera.nolan2 vera.nolan2 10:03 24.07.2014

... state of love and trust....

Iskreno se nadam da poslednji tvoj komentar Srđane,nije poslednji... Svojim ,ne dugim prisustvom na blogu zapažam većinsku naklonost, simpatije i podršku tebi i nekoliko neistomišljenika ne treba da te pokoleba.Treba prihvatiti,to je valjda mudrost,da koliko je ljudi toliko i mišljenja !

Svuda u svom okruženju zapažam bolno da ljudi vređaju ljude čim iskoče iz trivijalnog i lažnog okvira površne komunikacije svakodnevice,čak i kad samo ustanu na levu nogu,a svoje nerešive lične i egzistencijalne probleme,često i lako projektuju i traže krivca na prvog pogodnog "neistomišljenika".

Jutros čitam "Putin nije kriv,avion greškom oboren!"
Da li će posle hajke ,slediti izvinjenje i Putinu i ruskoj vladi i Putinovoj ćerki,koju civilizovano holandsko javno mnjenje traži da se protera iz Hol.gde živi sa dečkom ???!!!

Gde su kontrademonstracije u Kraljevu spram demonstracija jednog sela da se zabrani naseljavanje Roma u komšiluku ? Ako i prihvatimo osećaj nesigurnosti i odbojnosti "našeg"naroda spram Roma(a i oni su ,valjda naš narod!),gde su demonstracije ispred vlade da se definitivno ,jednom za svagda,reši civilizacijski pomak ka asimilaciji Roma u građanski život i kulturu sa sve očuvanjem kulturološke osobenosti.Od demonstracija do kamenica,do...mali može da bude korak.

Moglo bi tako u nedogled o lažnoj i površnoj ljudskoj samilosti i saosećanju iznuđenim u "tempiranim situacijama",jasno vidljivom medijskom metodologijom.

Ispod površine ovakvih i drugih svakodnevnih pojava,vidim kako malo treba,kad se zagrebe tanka civilizacijska pokorica kulture,pa da pokulja energija spremna da žigoše,eliminiše,a mali korak je -za onaj strašni korak dalje...
Ljudi uglavnom ne vide da su "Balkan i Bliski Istok(kakav je ovo nametnut smajli?-nije mi do smeha) Dva srodna bureta baruta";da su "Sukobi na Balkanu samo zamrznuti",a ima ih koji i vide i pišu,ali će biti kasno kad većina uvidi.

Nisam previše komentarisala tvoj blig (eto, baš znajući da može doći do neželjenih reči),a evo, ovo sam htela da sam smela.
-Ovo je samo jedna faza rat-mir, od osnivanja Izraela(nije valjda sporno osnivanje Izraela,a mnogim akterima rata jeste -cilj :samo uništenje, veštačke i cionističke tvorevine svim sredstvima(pominje se i strašna rečenica-"Do poslednje kapi palestinske krvi" )

-Zašto je Hamas pobedio,a ne umereni,naklonjen pregovorima Fatah?( Poslije krvavih unutrašnjih borbi sa Fatahom preuzima kontrolu nad pojasom Gaze dok Fatah ostaje u kontroli Zapadne Obale.)...ovo i u prilog asocijaciji na Miloševićev režim! Šta bi tek bilo da je pobedio Šešelj ?!,kud bi smo tek tad stigli?

-Zašto je razjedinjen islamski svet u politici spram pitanja Palestine ?(pitam u stvari:zar je nama bliži problem i rešavanje,nego njima-da se mi ostrašćeno delimo?)

-Zašto ,pre "praćkama-operacije",znajući posledice,nisu sklonili nejač ,"svoje i voljene bližnjih",žene ,decu i starce,pa makar u taj podzemni lavirint tunela,zar bi ih stradalo toliko?
Gde su im bile majke i zašto deca igraju fudbal na plaži,usred operacija?
Nisu li naši Albanci sa Kosova,kolonama bežali ispred M.režima,pa se posle,još većim kolonama vratili?(Različite ,rekla bih metodologije,animiranja javnog mnjenja za svoju stvar).

-Od momenta formiranja Izraela,on nužno ulazi,rekoh već negde ,u "prljavu"geopolitičku stratešku alhemijsku igru,moćnih protiv moćnih ,ponaosob i zajedno, spram ostalih malih država.Nema više samostalnih igrača i nikad ih nije ni bilo!Zar ih treba optužiti što su u grupi moćnih i egzistencijalno pametnijih i sposobnijih ? I kad su to maleni mogli protiv velikih,sem kad i sami uđu navedeni i zavedeni u prljavu igru ratovanja,misleći da imaju nekog kingkonga iza sebe.

-I šta ako,za jedno recimo 50tak god.,okruženi tek formiranim ,ucelovljenim islamskim zemljama na Balkanu,naši,balkanski fundamentalisti ,npr-vehabije krenu?-sada ih ,neke civilizacijske retrogradne snage porađaju,neguju,potom obučavaju,dok nekome ne zatrebaju i ojačaju do individualnog ludila da umru za svog Boga.Uz sve, veoma izraženim natalitetom,koji može samo da produkuje bedu,glad i siromaštvo,a uz tu pošast su odmah, ratovi i smrt ljudskih bića !
I evo jedan užas u samom islamskom svetu(da ne veruješ da je moguće!):
(pri tom imam stav užasa,samo u kontekstu-šta ljudi rade ljudima,a dešava se tu gde se dešava!)

http://www.prometej.ba/index.php/zanimljivosti/1662-isil-provodi-zlocine-za-koje-se-odavno-mislilo-da-su-dio-povijesti-iracki-premijer-progon-krscana

Ponekad stvarno mislim "da je i Bog digao ruke od ljudi" i stalno sebe podsećam "da smo samo ,još uvek "životinjska vrsta u razvoju "-do one NADE zaostale u kutiji zala i pošasti,da čovečanstvo milom ili silom ipak ,po malo napreduje!
I mislim ,da svako treba da brine i mete svoje dvorište i obrađujemo prvo,svoj vrt.Zemlja nam je u sijaset problemima,prvo nečista i zakorovljena,a mi nemoćni ni sopstvene trotoare i ulice da sredimo da liče na dostignuti civilizacijski nivo kulture.
Kad sam bila mlada i mlađa,isto tako bila ostrašćena humanizmom i pravdom,stalno nešto dokazujući sebi i drugima,a videći da su problemi uvek suštinski i principski nerešivi tim načinom,počela da tražim uzroke,ne na površini stvari,već do krajnje konsekvence...i često se sa ironičnim podsmehom sebi,pre svega, setim Bećkovića i Radovića iz narečene poeme, Če-tragedija koja traje:...dižete revolucije ,a možda vas boli zub...
Rekoh šta rekoh,pa makar mi bilo i zadnje.
Uvek je najteže bilo ,u ovakvim delikatnim situacijama,mešanim potomcima,kao i u raspadu Yu.Većinom su ,valjda otišli...
Zato i sanjam o potpuno izmešanom čovečanstvu,gde će biti ogoljeni samo zajedenički interesi i da se postigne svetska organizacija u kojoj će sva ljudska bića živeti dostojanstveno,...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana