Gradjanske inicijative| Mediji| Moj grad| Reč i slika| Život

POGREBNA TAJNA!

Filip Mladenović RSS / 18.07.2014. u 00:41

Zapuštena staza groblja
Zapuštena staza groblja
Nepoštovanje mrtvih
Nepoštovanje mrtvih
Jedno od najnepristupačnijih javnih preduzeća, u novinarskom smislu, svakako je beogradsko JKP „Pogrebne usluge". Toliko je zatvoreno i osetljivo na javna propitivanja, da se državnoj, službenoj, poslovnoj i vojnoj tajni slobodno može pridružiti i - pogrebna.

Pre dve godine sam morao da se obratim za pomoć povereniku Šabiću da bih od JKP „Pogrebne usluge" dobio jednu informaciju u vezi sa nejasnim stavkama u računu za pogrebne usluge. A ovih dana muku mučim da od JKP „Pogrebne usluge" dobijem odgovore na tri pitanja.

Sve je počelo 6. juna 2014, kada sam im uputio elektronsko pismo sledeće sadržine:

Poštovani,

u attachmentu Vam dostavljam kopiju REKLAMACIJE, koju sam 3. juna 2014. godine predao Upravi Novog bežanijskog groblja.

Sa žaljenjem moram konstatovati da Upravnik Novog bežanijskog groblja retko može da se pronađe u vlastitoj kancelariji.

Zato zahtevam da Upravnik na vratima kancelarije postavi OBAVEŠTENJE u kom terminu može da prima stranke.

Koristim ovu priliku da i Vama postavim pitanja:

1. Zašto je toliko otpadaka na grobnim mestima na Novom bežanijskom groblju?

2. Da li će posle velikog nevremena, koje je sredinom maja 2014. pogodilo Srbiju, Vaše službe izvršiti sanaciju oštećenih grobnih mesta zbog obilnih padavina?

3. Da li je JKP "Pogrebne usluge" osiguralo groblja i grobna mesta od elementarnih nepogoda?

U nadi da ću od Vas što pre dobiti odgovore na 3 postavljena pitanja, srdačno Vas pozdravljam.

Filip Mladenović, novinar RTS/Radio Beograd 202

Posle skoro mesec dana čekanja, sa mail adrese: info@beogradskagroblja.rs najzad sam 3. jula 2014. dobio sledeći odgovor:

Поштовани г-дине Младеновићу,


На основу Вашег захтева од 06.06.2014. године, који је код нас заведен под бројем 7142 обавештавамо вас следеће:

На основу члана 10. Одлуке о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању („Сл. лист града Београда" бр. 27/02, 30/03, 11/05, 18/11 и 17/12 ) o одржавању гробних места и надгробних обележја на њима старају се искључиво њихови корисници, породица и сродници.

Санација оштећених гробних места због обилних падавина, се врши на основу захтева носиоца права коришћења гробног места, који је у обавези да плати само материјал потребан за санацију. Трошкове рада покрива ЈКП „Погребне услуге".

Објекте које користимо за обављање наше делатности (зграде, капеле..) које смо ми у обавези на основу члана 44. Одлуке о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању („Сл. лист града Београда" бр. 27/02, 30/03, 11/05, 18/11 и 17/12 ) да одржавамо, смо и осигурали.

Уједно вас обавештавамо да природа посла управника гробља захтева да буде на терену, када се обављају радови. Уколико управник није у канцеларији, молимо Вас, обратите се референтима у Сервисној служби. Они ће на Ваш захтев контактирати управника .


С поштовањем,

Бојана Кисин
руководилац информационог центра
ЈКП "Погребне услуге"
11000 Београд, Рузвелтова 50

Istog dana, dakle 3. jula 2014, rukovodiocu informacionog centra JKP "Pogrebne usluge" poslao sam odgovor, tj. nova pitanja:

Poštovana gospođo Kisin,

najpre da Vam se zahvalim na detaljnom odgovoru i pruženim objašnjenjima.

Iz Vašeg odgovora nameću se nova, ne samo novinarska, već i pitanja iz domena Zakona o zaštiti potrošača.

Najpre, zašto Vaše Javno komunalno preduzeće nije osiguralo i grobnice i grobna mesta, kao što je osiguralo zgrade i kapele?

Zatim, zašto u računima, pod šifrom 500, gde piše: NAKNADA ZA UREĐENJE POVRŠINE GROBLJA, ne postoji napomena da su iz te stavke izuzeta sama grobna mesta i nadgrobna obeležja, na osnovu citiranog čl. 10 Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju?

I najzad, zašto se mi, kao potrošači, ne informišemo o trošenju novca, koji svake godine plaćamo za UREĐENJE POVRŠINE GROBLJA i za ZAKUP GROBA?

Što se Vašeg dela odgovora o upravniku Groblja NOVA BEŽANIJA tiče, mislim da je neosnovan.
Na terenu je TEHNIČKI direktor groblja, dok Upravnik groblja treba da izdvoji deo radnog vremena za prijem stranaka, tj. potrošača, i da informaciju o tom terminu, npr. svakog radnog dana od 10h do 12h, istakne na vratima svoje kancelarije.

U nadi da ću od Vas što pre dobiti odgovore na 3 postavljena pitanja i da ću prilikom narednog odlaska na Groblje Nova Bežanija videti informaciju o terminu prijema stranaka na ulaznim vratima Upravnika, srdačno Vas pozdravljam.


Na žalost, do danas, 18. jula 2014, od JKP "Pogrebne usluge" nema nikakvog odgovora. Nema odgovora ni od Upravnika Novog bežanijskog groblja na uredno podnetu reklamaciju od 3. juna 2014.

Umesto toga - evo dva prizora sa jedne od parcela Novog bežanijskog groblja, koji više govore o načinu i "kvalitetu" održavanja nego hiljadu reči, zaštićenih  "pogrebnom tajnom".

Tagovi



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 00:54 18.07.2014

Можда и одговоре

једног дана са онога света.

Туга!
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:16 18.07.2014

.

jkt2010 jkt2010 09:21 18.07.2014

Ko razume shvatice

zašto Vaše Javno komunalno preduzeće nije osiguralo i grobnice i grobna mesta, kao što je osiguralo zgrade i kapele?
Sad Filipe mozes da pitas i Grad Beograd zasto nije osigurao i tvoj stan i auto kad je vec osigurao svoje objekte i vozni park...Ili napr pitas zoo vrt zasto ne hrani i tebe kad hrani lavove.. nema smisla, ti platis kartu a lavovi ne, a oni hrane lavove a tebe ne...

zašto u računima, pod šifrom 500, gde piše: NAKNADA ZA UREĐENJE POVRŠINE GROBLJA, ne postoji napomena da su iz te stavke izuzeta sama grobna mesta i nadgrobna obeležja

A nisu rekli ni da ova naknada ne pokriva troskove nadgrobne ploce ili cveća i sveća...Ali hvala na blogu, sad (neki) znamo da je svoj grob svoj problem.

dva prizora sa jedne od parcela Novog bežanijskog groblja, koji više govore o načinu i "kvalitetu" održavanja nego hiljadu reči
Ove slikice najvise govore o "kvalitetu" potomaka kojima je zapalo da paze na grobove sopstvenih predaka.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:59 18.07.2014

Re: Ko razume shvatice

Zamislite, elementarne nepogode podjednako pogadjaju i osigurane i neosigurane objekte. A kada pokušate da saznate detalje iz Ugovora o osiguranju, zainteresovane pogadja nova elementarna nepogoda u formi ignorisanja.

U računima koje izdaje JKP "Pogrebne usluge" nema detaljne specifikacije. To je suprotno odredbama važećeg Zakona o zaštiti potrošača, a pogotovo novog zakona koji stupa na snagu 21. 9. 2014.

Slikice kao i nesnimljeni, a vidjeni prizori javašluka na prostorima koje treba da održava JKP "Pogrebne usluge" govore o upravi tog javnog preduzeća i o upravniku Novog bežanijskog groblja!
Kraja Kraja 14:25 18.07.2014

...groblje...

...platimo za grobno mesto koje ostaje u vlasnistvu groblja...???
...placamo godisnje odrzavanje, cega...???
...svi metalni predmeti sa spomenika otkinuti, polomljeni, ukradeni...
...grobnice ulegle, iskrivljene, stepenista sa izlomljenim granitnim plocama, na tek zavrsenim grobnicama poodpadale ploce sa strane...
...sta oni zaista odrzavaju...???
...pri novim sahranama mi naplacuju osiguranje u slucaju da radnici polome granitnu plocu...ja placam njihov eventualni nemar...???
...ima tu mnogo za u i objasnjavanje...
...pozdrav filipe...
frank_rizzo frank_rizzo 08:36 20.07.2014

Iskopace tebe bili

sta se lozite na te grobove etc.
Pariske katakombe?!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana