Tačka na slučaj "faktor Albanac"

Jelena Milić RSS / 03.03.2008. u 11:51

"Pročitajte ustav,u svakoj zemlji bi vas do sad okupali u katranu i prosuli po vama perje!"

bloger regedit u komentaru na post koji sledi, nisam mogla da odolim a da ga i ovde ne stavim

f_Picture927m_c86e6aa.jpgBila prošle nedelje u Tirani na Forumu-Kosova dhe sfidat ras pavaresise.  Poziv organziatora, tiranskog dnevnika Gazeta Shqiptare, stigao mi je preko  mog druga Idriza Seferija, dopisnika RfE i  tiranske televizije Top Channel iz Beograda. Idro je put organizovao besprekorno. Hvala mu za sve: druženje, vrlo korisne razgovore,VIP tretman, sjanu klopu, zanimljive ljude sa kojima me upoznao i sa kojima smo se zajedno ovom prilikom upoznali, poput Naima Flamuria koautora knjige Koha e sheges, koju je objavio zajedno sa svojim bratom blizancem Samijem.  O doživljajima sa margina konferecije u posebnom postu.

 

Skup je otovorio predsednik Albanije Bamir Topi.  Govrili su predsednik skupžtine Kosova Jakup Krasnici, uticajna kosovska političarka   Edita Tahiri, uticajni makedonski politčari Ali Ahmeti i Menduh Tači, kosovski ministar saobraćaja Fatmir Limaj, bivši premijeri  Albanije Pandeji Majko i Ilir Meta, sadašnji gradonačelnik Tirane Edi Rama, pomoćnik ministra spoljnih poslova Albanije, ministar odbrane Albanije Fatmir Mediju, Adem Demaći, Azem Vlasi, američki i francuski ( opunomocena da prica za tu priliku u ime slovenačkog predsedavanja EU) ambasadori u Albaniji, direktor Rajfajzena za Albaniju i Kosovo ..i ja. Evo šta sam ukratko, između ostalog,  rekla: 

 

t_Picture979m_46bec36.jpg"Drejtoresha e Institu te Studimeve Euroatlantike, Jelena Milic, deklaroi dje se do te jete shume e dobishme per Serbine po kuptoi Koshtunica nuk ka dallim mes tij e radikalave. "Ata jane nje mase amorfe, pra Koshtunica dhe radiklet" deklaroi ajo".Dopisaću i šta sam  još rekla, čekala sam da to umesto mene urade Kurir ili Pravda, al nista,  nego prvo ono što je bitnije. 

 

Idriz se bunio da skup nije uopšte forum, da nema mnogo debate, da je isti u stvari skup govora koje je mogao pročitati i na netu. Možda je i u pravu da forum nije adekvatan naziv za skup ove forme, ali je bio višestruko značajan. Moj glavni utisak je da je osnovni  cilj skupa bio  da se albanskoj, kosovskoj, makedonskoj  i regionalnoj javnosti i međunarodnoj zajednici, naravno, sa jednog mesta i sa vrlo visokog nivoa, poruči da svi  albanski lideri u regionu smatraju da je proglašenjem kosovske nezavisnosti stavljena tačka na dalje menjanje granica u regionu.  Bar što se njih tiče. Tačka na slučaj  ‘faktor Albanac” kako je prevodilac na SH, Albanac koji živi u Hrvatskoj  a koji je na skupu  sve vreme radio samo mene radi, simpatično preveo frazu “albansko pitanje”.  To je kraj--idemo dalje. EU i NATO integracije svih država regiona u kojima žive Albanci, to su svi ponavljali i oko toga kanda postoje široki konsenzusi i svim tim državama. Skup je išao uzivo na par TV stanica, vrteo se posle integralno reprizno na mnogim tiranskim TV stanicama koje imaju digitalna izdanja za albansku dijasporu širom sveta. Sve su novine pisale o njemu vrlo opširno, tj. ne može se reći da poruka nije doprla  do mnogih.

f_azem2tiranam_0baca9b.jpg Azem Vlasi je to ovako formulisao: ''Mi Albanci sada, bez obzira gde da smo, ne možemo reći da smo narod bez države. Vi imate Albaniju, mi imamo državu Kosovo, Makedonija za koju se zalažu Albanci tamo zajedno sa Makedoncima je i njihova država. Imamo to i mimo starog koncepta ''jedan narod, jedna drzava''. Nacionalno ujedinjenje mi Albanci ćemo ostvariti kada sve ove države budu u EU, a nas zajednički glavni grad biće Brisel''.( Poštovani Azeme hvala za autorizaciju.)

  A mi?  Da i Srbija ume da racionalno definiše i proceni šta je maksimum njenih ciljeva  koji se realno mogu ostvariti, a uz saglasnost zapadne MZ, gde bi nam bio kraj. Ako je i postojalo razumevanje i neki prećutni plan struje oko NSC za SEE u SAD administraciji, npr o podeli Kosova, sve što se u Srbiji dešavalo od proglašenja kosovske nezavisnosti naovamo je isti rapidno urušlio. U ostalom,  evo šta preključe o tome reče nelegitimni Piter Fejt ( nek se ne potresa, i Ahtisarijev plan je mrtav po našim zvaničnicima al je live and kicking na Kosovu) juče. Tako sam ja nekako  shvatila i zajedničko obraćanje Jap de Hop Shefera i Havijara Solane pre neki dan i najnovije izjave američkih zvaničnika. Ili sto bi se reklo u onom vicu…što se kurčite kad ne umete da letite.   

Adem Demaći, nesumnjivo najveća zvezda skupa, licnost za koju ne važi protokol-on sedi  a predsednik, bivsi premijeri, kosovski i drugi lideri  prvo prilaze njemu i zdrave se, pa onda tek  kako  forma nalaze-podsetio je i K-Albance na sledeće: “Da Koštunica i njegovi ne vode pijanu politiku kontinuiteta sa Miloševićem, Kosovo bi možda formalno i ostalo u Srbiji ili bilo podeljeno. Ubili su Stambolića, ubili su Đjinđića, doveli su dotle da svet tačno zna s kim ima posla.”   Zato je jedini deo jučerasnjeg intervjua Zorana Živkovića Blicu  sa kojim se ne slazem, onaj u kome on kaže da šanse za podelu  još ima.  

t_Picture896m_d57c1cd.jpgEvo u ovom  prvom delu putopisa iz Tirane da sumiram sta sam i ja iskoristila prilku da kažem. Nadam se da je i to neko čuo, pre svega oni iz MZ, jer su me i pre i za vreme i posle skupa, intervjuisali više puta, a imala sam priliku i da se obratim studentima Evropskog univerziteta. Kažem pre svega oni iz MZ, jer region i ja se znamo dobro, a i Srbija i ja,  rekla bih da tu nekog nesporazuma nema. Replicirala sam  američkom ambasadoru u Tirani Dzonu Vitersu, koji je odrzao vrlo poetičan govor sa elementima patosa ako mene pitate, na deo u kome on, između ostalog,  kaže da je sad potrebno pomoći gradjanima  Srbije ‘to achieve their EU goal.” To mi je poslužilo kao lead da kažem da nisam  sigurna koliko je više korisno ono što neki SD zvaničnici rade:  prvo puknu po srpskim zvaničnicima, pa onda kazu ono su izolovane grupe huligana, nije to Srbija, a Srbija listom podržava te huligane, kao što ih podržava i vlast.  Ti na  vlast nisu došli  izbornim krađama već isti  zaista imaju vecinu u Srbiji! Kao što je i Milošević, da se ne lažemo, imao većinsku podršku za ono  što je radio,  i to veliku.  Pitala sam se glasno, naime, kome to tačno pomažete, znate li, kad nas se većina polako očito odriče EU budućnosti, ili je definiše na iracionalan i nemoguć način.

Pa sam sugerisala da bi bar demokratskoj i reformskoj Srbiji mogli pomoći da ona ostvari svoje ciljeve tako što će, konačno, radikale i Koštunicu strpati u isti koš i isto tretirati jer oni jesu jedno te isto. ( Ili ne pričaj ni sa jednim rukovodstvom javno, ili legitimiši oba da bar DSS ne ne kešira na radikalskoj  izolaciji) i drugo, što će pomoći/ohrabriti Tadića da konačno pocčne i da sprovodi, a ne samo zastupa,  i drugi krak svoje politike - EU put Srbije u sadašnjoj vladi,  ili da mu signaliziraju da je se okane, te da podrže i širok unutardrustveni dijalog u Srbiji i insistiraju na boljoj saradnju samoproglašenih razjedinjenih pro EU opcija ( DS, LDP, G17+, LSDV, manjina, civilni sektor, studentski pokreti).

A Tirana ko Tirana, očarala  me skroz a meni se samo prohtelo da zujim po njij. I o njoj više u idućem postu.

f_artsportkulm_b7318fd.jpg

 



Komentari (360)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:14 03.03.2008

Pasus-recenica-apel-sugestija

To ste zamolili ljude na skupu ?
Da strpaju radikale i Kostunicu u "isti kos", a da "ohrabre i pomognu" Tadica da se zatrci ka EU ?
Mozda su te Vase margine bile kreativnije/interesantnije od ovoga ?
Jelena Milić Jelena Milić 12:17 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

a jel vi imate neki pejdzer koji vam blinkne cim ja objavim nesto o kosovu?


odogovor na vase pitanje-ne znam jer nam ocito kriterijumi nisu isti. nisam bas ni ciljala da budem kreativna vec pragmaticna along the lines koje i ovde javno zastupam.

sto ispustiste unutardrustveni dijalog?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:22 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

a jel vi imate neki pejdzer koji vam blinkne cim ja objavim nesto o koosvu?

Kao da imam ! Samo, ovo i nije bilo bas toliko o Kosovu koliko o Vasem putu u Tiranu i sugestijama koje ste dali tom prilikom.
:)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:27 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

sto ispustiste unutardrustveni dijalog?

Zadrhtale mi ruke....
Jelena Milić Jelena Milić 12:27 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

sto ispustiste unutardrstveni dijalog
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:29 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

sto ispustiste unutardrstveni dijalog

Pejdzeri su nam tjunirani na milisekund....
Jelena Milić Jelena Milić 12:32 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

to da :)
Jelena Milić Jelena Milić 13:36 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

nego jer znte vi gde nestade nestorijanac
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:19 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

nego jer znte vi gde nestade nestorijanac

Znam ! Rece mi da su ga izbacili sa bloga jer je valjda nervirao bitne blogere i vlasnika bloga.
Jos mi rece da mu je zao sto nije stigao da se sa Vama dogovori oko neke setnje, sta li ?
Rece mi da Vas puno pozdravim.
To rado i cinim.
Jelena Milić Jelena Milić 14:38 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

kog vlasnika bloga :))

recite mu da ga ja i dalje za te setnje duzim i cekam poziv :)
Atomski mrav Atomski mrav 14:39 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Ja mislim da je obećavao i neko pićence... :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:47 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

kog vlasnika bloga :))

Valjda tog Dejana Restaka i kao citav vrhovni savet blogovske uprave B92.
recite mu da ga ja i dalje za te setnje duzim i cekam poziv :)

Hocu ! Hvala Vam u njegovo ime !

Jelena Milić Jelena Milić 14:52 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

pa da znas, sad se i ja prisecam, cekam alex dunju da mi bude svedok
Atomski mrav Atomski mrav 14:57 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Ma ja ću ti svedočiti, eto imaćeš dva svedoka :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:01 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Ma ja ću ti svedočiti, eto imaćeš dva svedoka :)

Cekajte ljudi, pa idemo na pice, ne na sudjenje !
Predlazem da vas troje (Jelenu, AD i Atomskog) izvedem negde da svi zajedno svedocimo sta nam se vec bude svedocilo.
Jelena Milić Jelena Milić 15:02 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

opa vise nije trisome sad je vec gang of four :)

moze
AlexDunja AlexDunja 15:02 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

cekam alex dunju da mi bude svedok

ovde:)
mada mi nije najjasnije sta treba da potvrdim?
da nestorijanac nije ostvario pretnju da ce te pozvati u setnju? :))
Jelena Milić Jelena Milić 15:08 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

pa AD kasnis darling za to, sad si akter a ne vise svedok i posmatrac...

da se utanace mesto i vreme :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:35 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

da se utanace mesto i vreme :)

Jelena, to cemo Vi i ja....
Jelena Milić Jelena Milić 15:40 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

wow,

ok, kumanovo? :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:45 03.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

ok, kumanovo? :)

Vazi. Mozemo mojim kolima.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:19 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Ninoslav Randjelovic
ok, kumanovo? :)

Vazi. Mozemo mojim kolima.

zar nije taj nestorijanac tvrdio da nema pojma ko si ti?
sad vidim da nas je malko lagio.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:30 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

sad vidim da nas je malko lagio.

Ma jok, bre, gde lagio ?????
Upoznali smo se na njegovu inicijativu jer su ga na Blogu vredjali da je on zapravo ja. Ipak, priznajem da sam, kada sam upoznao nestorijanca, pozeleo da ja budem on. Onda su ga izbacili sa bloga.
AlexDunja AlexDunja 09:50 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

jer su ga na Blogu vredjali da je on zapravo ja.

uh!
kakva recenica.:)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:56 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

uh!
kakva recenica.:)

Kakva ?
:)
AlexDunja AlexDunja 10:11 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Kakva ?

ma , strasna:)
da se smrznes.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:16 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

da se smrznes.

Kad bi svet (pa, i blog) bio bez Sunca....
Jelena Milić Jelena Milić 10:17 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

alo U2,

nemojte ovde neko kolektivno ludilo da mi uvodite ..nista ne razumem :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:23 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

nemojte ovde neko kolektivno ludilo da mi uvodite ..nista ne razumem :)

Pa, zar se nisi bas ti juce setila tog nestorijanca i pitala za njega.
To mu dodje kao kolektivno pamcenje, ne ludilo....
:)
AlexDunja AlexDunja 10:25 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Kad bi svet (pa, i blog) bio bez Sunca....

i to sto kazes:)))
ne brini ,jelena, i
good morning sunshine
Jelena Milić Jelena Milić 10:35 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

to mu dodje ko drama krize srednjeg doba, tim me pozove na pice pa nestane :)
Jelena Milić Jelena Milić 10:36 04.03.2008

miremengjes

to you too
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:39 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

to mu dodje ko drama krize srednjeg doba, tim me pozove na pice pa nestane :)

Istini za volju (i za zbilju), toga nema. Ni krize, ni srednjeg doba....
Evo, veceras ?
AlexDunja AlexDunja 10:43 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

Evo, veceras ?

opet?????
Jelena Milić Jelena Milić 10:44 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

sorry, kris rija, jedva cekammmmm
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:45 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

opet?????

Zasto da ne ?
AlexDunja AlexDunja 10:51 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija


Zasto da ne ?

ma kako da ne:)))
samo izadjite vec jednom:)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:28 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

samo izadjite vec jednom:)))

Vazi, vazi....
:)))
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:03 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

AlexDunja

Zasto da ne ?

ma kako da ne:)))
samo izadjite vec jednom:)))

što ne razmenite preko pp telefone već unterhaltujete ovde.
smara nas to.
bar mene.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:11 04.03.2008

Re: Pasus-recenica-apel-sugestija

smara nas to.
bar mene.

Dogovoreno !
Izvini !
Jelena Milić Jelena Milić 16:35 04.03.2008

to el

nemoj da citas ako te smara...

ovo je ipak moj blog

Exitus Letalis Exitus Letalis 19:50 04.03.2008

Re: to el

Jelena Milić
nemoj da citas ako te smara...

ovo je ipak moj blog


smara me unterhaltovanje koje nema veze s temom.

tema je ok.
respekt.
ne vidim inače tu oštrinu na neke druge komentare koji ne zaslužuju da
budu ovde. nema ni opomene.
al ok. kriterijumi su različiti.
al vlasništvo je vlasništvo, priznajem.
i izvinjavam se ako sam povredila isto, neovlašćenim
ulaskom.
Jelena Milić Jelena Milić 08:21 05.03.2008

Re: to el

ovde se radi o tome da si ti neprijatna prema komentatorima sa kojima ja komuniciram na jedna nacin koji oni pa ni ja ne zasluzuju.
pufna pufna 12:25 03.03.2008

dakle nista od podele?

da li iz toga proizilazi da su oni posto- poto hteli ( dss) da ratuju, pa posto ne mogu za celo kosovo, daj makar za severni deo?! Toliko nisu mogli da predvide da ce divljanje kao odgovor na nezavisnost da im/nam uzme severni deo koji je trebao da ostane srbima kao neko ''zateceno stanje'' o kome je Svilanovic onoliko pricao.
Nesto ne mogu da shvatim da je dovoljno popaliti im ambasade da bi rekli i ostali na tome- ni govora o podeli.
Da nije mozda da to i ovako i onako nisu imali u vidu?!
Stvarno me zanima sta mislis.
Jelena Milić Jelena Milić 13:06 03.03.2008

ne znam

procitaj ovo, a i prati pricu oko policajaca iz kps.

ja sam napisala kako mi se cini da sam razumela poruku albanaca iz regiona i reakcije medjunarodne zajednice za sad.

ne znam ni sta je bolje za srbiju i region na duge staze, frozen sigurno ne, ili odma ili ne, ali u svakom slucaju neka anarhija i nedovrseno stanje na duze staze su crna budgetska i poliitcka rupa koja bi prozdrala srbiju

mislim da ni mz nije nacisto i da play it by the ear

Srbi zaustavili voz u Zvečanu
3. mart 2008. | 11:41 -> 12:37 | Izvor: Beta
Zvečan, Kosovska Mitrovica -- Srbi zaposleni u kosovskoj železnici zaustavili su jutros u 8.40 u stanici Zvečan putnički voz na relaciji Kosovo Polje - Lešak.


Branislav Ristivojević (FoNet)
Javno preduzeće "Železnica Srbije" preuzelo je danas, posle devet godina, nadležnost nad svojom infrastrukturom na severu Kosova i Metohije, na potezu pruge od Leška do Zvečana, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća "Železnica Srbije" Branislav Ristivojević.

Ristivojević je u Zvečanu kazao da će tim potezom biti dobijen bolji i kvalitetniji saobraćaj, naglasivši da železnica pod upravom UNMIK-a nije bila u stanju da po standardima koje ispunjava "Železnice Srbije" obavlja posao na severu Kosova i Metohije.

"Kada utvrdimo da je pruga bezbedna po onim standardima koje 'Železnica Srbije' poštuje, tada će se uspostaviti i saobraćaj u ovom delu Kosova", rekao je Ristovojević.

On je naglasio da saobraćaj na relaciji južni deo Kosovske Mitrovice-Kosovo Polje normalno funkcioniše i da će i u budućnosti tako biti.

"Građani su ovim dobili kvalitetniji i bolji saobraćaj zato što preduzeće 'Kosovske železnice' nisu bile u stanju da u potpunosti po standardima koje mi ispunjavamo, obavljaju saobraćaj na ovom delu pruge", dodao je Ristivojević.

U Zvečanu se pored radnika železnice okupio veliki broj građana srpske nacionalnosti sa zahtevom da više ne rade u kosovskim institucijama jer su to, po njihovom mišljenju, institucije kvazi države.

Predstavnik radnika železnice Zoran Bogavac izjavio je da je današnja akcija uperena i ka tome da 460 železničara na Kosovu i Metohiji, koji ne rade od 1999. godine, dobiju svoja radna mesta, te da će i oko 50 radnika srpske nacionalnosti, koji su bili radno angažovani pri UNMIK železnici, biti prihvaćeni u Javnom preduzeću "Železnica Srbije".

"U perspektivi je da se uvedu drugi brzi vozovi na relaciji Kosovska Mitrovica-Beograd, tako da komunikacija Kosova i Metohije sa Srbijom bude mnogo bolja i brža nego do sada, tako da ćemo da poboljšamo ne samo putnički već i teretni saobraćaj", rekao je Bogavac.

On je dodao da još uvek nije bilo kontakata sa predstavnicima UNMIK železnice.

"Imamo sporazum sa njima i pozivam ih da se dogovorimo oko prevoza jer je to u obostranom interesu", rekao je Bogavac.

Deseti dan protesta radnika pravosuđa

Opštinski tužilac u Kosovskoj Mitrovici Dragoslava Dobrić pročitala je jutros tokom protesta radnika pravosuđa u severnom delu tog grada optužnicu protiv predstavnika međunarodne zajednice i privremenih kosovskih institucija za više krivičnih dela.

Dobrićeva je ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici rekla da su radnici pravosudnih organa izloženi svakodnevnom ponižavanju i maltretiranju, da im je uskraćeno pravo na rad i uzurpirana zgrada suda, koja je vlasništvo kombinata "Trepča" i u kojoj više od 40 godina rade tužilaštva i sudovi Srbije.

"Moćnici ne haju za pravo i pravdu, grubo krše rezoluciju 1244 utemeljenu na međunarodnom pravu, pa studente prava širom sveta stavljaju pred dilemu da li postoji samo sila i novac ili postoji međunarodni javni poredak", navela je ona.

Danas, desetog dana protesta, podršku radnicima pravosuđa pružili su i predsednica Suda za prekršaje u Kosovskoj Mitrovici Vera Marinković i sudija iz Leposavića Tatjana Virijević.

Novo okupljanje pravosudnih radnika zakazano je za sutra u 7.30 kada će potvrditi da neće odustati od zahteva da se vrate na svoja radna mesta sa kojih su proterani avgusta 1999. godine.
Jelena Milić Jelena Milić 14:22 03.03.2008

to pufna part two


pogledaj i ovo,. jos jedan argument zasto mislim da je govotov sa tim--eu je preuzela odgovornost, ceo svet je sad posmatra da li ce postati global player ili ostaje samo global payer ...a eu je nacrtala zastavu kosova sa sve severom, i sad bi i promena toga bila umanjivanje autoriteta eu...



UN bio nemoćan da reši status"
3. mart 2008. | 10:09 -> 11:21 | Izvor: Tanjug
Beč, Pariz -- Žoze Manuel Baroso izjavio da Savet bezbednosti UN nije bio u stanju da reši kosovsko pitanje, a ne Evropska unija.


Žoze Manuel Baroso (FoNet, arhiva)
"Ko nije bio u stanju da reši budući status Kosova - EU ili Savet bezbednosti? To je bio SB UN u kojem je bilo blokirano rešenje", naglasio je predsednik Evropske komisije Baroso u intervjuu bečkom dnevniku "Prese". "Evropska unija pokazala je da je spremna i u stanju da rukovodi procesom stabilizacije na zapadnom Balkanu i olakša rešenje pitanja statusa", rekao je Baroso.

"To je veliki napredak u poređenju sa ulogom Evropske unije na Balkanu tokom devedesetih godina", dodao je on.

Predsednik Evropske komisije istovremeno je istakao da je, kada je reč o priznavanju nezavisnosti, to nacionalna stvar.

"EU ne raspolaže nikakvim ovlašćenjima o tom pitanju. Shodno tome, pojedine zemlje su priznale, a druge nisu priznale Kosovo", rekao je on.

Kušner: Nije bilo drugog rešenja

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je danas da se nezavisnost Kosova "ne odvija tako loše i da drugog rešenja nije bilo".

"Situacija se ne odvija tako loše", rekao je Kušner radiju "Frans enter", odgovarajući na pitanje o nezavisnosti Kosova. "Nije bilo drugog rešenja nego da se dodeli nezavisnost tom delu Balkana, tom delu bivše jugoslovenske federacije", izjavio je on.

Za Kušnera je "veoma lepa parabola to što Slovenija, prva zemlja koja je napustila jugoslovensku federaciju i koja je danas predsedavajući EU omogućava, odnosno organizuje nezavisnost poslednjeg dela (federacije), odnosno Kosova".

"Mislim na moje srpske prijatelje koji su rastrzani, ali nismo mogli, ni sa snagama UN i NATO-a, ni sa čime hoćete, da zadržimo situaciju kao što je na Kipru već 30 godina. U jednom trenutku je trebalo preseći", rekao je Kušner.

Ministar spoljnih poslova je izjavio da mu je žao zbog toga što "pregovori između Srba i Kosovara, koji su ukupno trajali 18 meseci, nisu urodili plodom".

Kušner smatra da je rešenje da Srbija i Kosovo budu deo EU.

"Za Srbiju je očigledno, mi smo joj to odavno predložili, dok ćemo za Kosovo videti, još nije vreme", dodao je šef francuske diplomatije
Boris Drenca Boris Drenca 14:56 03.03.2008

Re: ne znam

Javno preduzeće "Železnica Srbije" preuzelo je danas, posle devet godina, nadležnost nad svojom infrastrukturom na severu Kosova i Metohije, na potezu pruge od Leška do Zvečana, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća "Železnica Srbije" Branislav Ristivojević.
.........

On je dodao da još uvek nije bilo kontakata sa predstavnicima UNMIK železnice.


Ne valja, nikako....

Sve liči.

Da li je sve završeno u Kumanovu ili smo mi sve ove godine živeli u zabludi.
Atomski mrav Atomski mrav 15:07 03.03.2008

Re: ne znam

Ovo što je Baroso izjavio je stvarno hit. Eto, SB UN nije mogao da pronađe rešenje, pa je EU uskočila i spasila čitavu stvar. Od sada Evropsku Uniju zovem "Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar" :) Pazi, kao da EU nije imala kontrolu nad KFOR-om i UNMIK-om do sada. Devet godina i ćorak - sad šalju drugu misiju da popravi ono što je prethodna zabrljala? EU će da brani teritorijalnu celovitost i nezavisnost Kosova istom žestinom kojom je te iste stvari oduzela Srbiji. Sledeći korak je autonomija za Albance na jugu Srbije, a Srbima na severu Kosova ćorak.
pufna pufna 15:17 03.03.2008

Re: ne znam

sa zakasnjenjem odgledala utisak nedelje i saznala nesto vise o akcionom planu i planiranim mitinzima. Narocito su me fascinirala ona studentska...
I za kraj mi je mucno ono ds-ovo -'' nije vreme''.
Izgleda da se opet vrtimo u istom krugu kao i pred drugi krug izbora. Cekamo na odlucnost koje nema.

Sto se tice pismenog priloga , ok vidim da je sve kao iz devedesetih, ali ne razumem, jer ne znam niti imam informacije. Da li se ili ne dogovara neka podela Kosova?!
Ili cemo morati da se vojno bijemo za severni deo?!
pufna pufna 15:22 03.03.2008

Re: ne znam @jelena

dodatak na dodatak
razumem da smo opet od 17. do danas izgubili 2 dragocene nedelje ili je to jos pre 17. izgubljeno?!
Onda ne razumem zasto je sam Svilanovic govorio da ce Kosovo proglasiti nezavisnost a Srbija samo zadrzati ono sto jos uvek drzi, a to je severni deo Kosova.
Potpuno sam sigurna da nema nikog ko bi sledio u rat za Kosovo ovu dss vladu, ali u rat za severni deo, gde jos uvek ima dosta srpskog stanovnistva, nisam sigurna. Da li to pak znaci da ce Evropa opet preuzeti vruc kesten i da ce se region Kosovo opet drmati?!
Ipak, ne mogu da verujem da je dve nedelje pogresnih postupaka dovelo do destabilizacije zivota preko 100 000 ljudi?!
Boris Drenca Boris Drenca 15:37 03.03.2008

Re: ne znam @jelena

Izvinite što upadam ali ...

Da li to pak znaci da ce Evropa opet preuzeti vruc kesten i da ce se region Kosovo opet drmati?!


Mislim da je svima već dosta kestenja (bilo vrućeg, bilo hladnog) sa ovih prostora.

Mislim da već spremaju udarnu trojku šumara da nas sve lepo pošalju kući zbog toga što pošteni svet ne može da spava.

Ili cemo morati da se vojno bijemo za severni deo?!


Ko ćemo morati? molim definišite
Jelena Milić Jelena Milić 15:43 03.03.2008

boriseeee

Atomski mrav Atomski mrav 15:45 03.03.2008

Re: boriseeee

Da, jedan je šumar... mogu se trsiti Baroso, Fejt i ostali, zna se ko je gazda. Samo mi još to da shvatimo...
pufna pufna 15:48 03.03.2008

Re: ne znam @jelena

Ili cemo morati da se vojno bijemo za severni deo?!

Ko ćemo morati? molim definišite

pa ako ima 40 % biraca koji glasaju za radikale zato sto ne mogu da se pomire sa tim da Kosovo nije Srbija i da postoje Albanci koji zive na njemu, ne znam koliko bi se povecao broj radikalskih pristalica, kad bi jos 100 000 izbeglica se doselilo u Srbiju.
Drugo, nikada mi nece biti jasan razlog zasto nije doslo do podele? To je skoro praksa u svetu u ovakvim sukobima.Za jedne vazi realnost ( Albance) NEMANJA ZELJE za zajednickim zivotom, a za druge ( Srbe) ne?!
Zbog jedne nacije pravis presedan, a kad je druga u pitanju se pozivas na medjunarodno pravo?!
Ne, ne verujem da Evropa u nekom trenutku nije razmatrala podelu, pitanje je samo da li je to davna proslost, ili ima jos uvek nade. S obzirom da sada i sira javnost zna da je pregovaracki tim skup budala i koji ce uci u srpsku istoriju kao takvi ne zato sto se za njihovog mandata Kosovo odcepilo, vec zato sto su nudili gluposti, bajke i zato sto nisu imali hrabrosti i snage da sagledaju realnost.
Boris Drenca Boris Drenca 16:49 03.03.2008

Re: boriseeee

jedan je sumar !


Ostaje samo pitanje koliko je zainteresovan da se bakće sa nama.

Inače slažem se
Boris Drenca Boris Drenca 16:56 03.03.2008

Re: ne znam @jelena

pa ako ima 40 % biraca koji glasaju za radikale zato sto ne mogu da se pomire sa tim da Kosovo nije Srbija i da postoje Albanci koji zive na njemu, ne znam koliko bi se povecao broj radikalskih pristalica, kad bi jos 100 000 izbeglica se doselilo u Srbiju.


Eh lepote demokratije . 60% ne glasa za radikale što bi reklo da većina nije za rat. Sa druge strane nisam siguran koliko bi ljudi glasalo za radikale ako bi im se jasno ponudilo rat ili ne. Mislim i oni su ljudi, imaju decu i tako to...

Što se tiče izbeglica 100.000 oni bi morali da razmisle da li su došli da se sklone od ludila i da li hoće u novo...
pufna pufna 17:03 03.03.2008

Re: ne znam @boris drenca

odgovoricu ti posteno sta me cudi,
bila sam kao i mnogi ovde protiv SM ne zato sto je izgubio ratove, vec zato sto ih je vodio.
Uzasnuta kao i mnogi sto se rade bulatovic drzi tri meseca da unistava dosijee, sto se postavlja lazna dilema oko hag-a, sto se djindjicevoj vladi podmecu slucaj Gavrilovic, sto mu se urusava parlament, sto crvene beretkce vrse drzavni udar, sto mrmut cuti i sve kreira, dok Tijanic pise zastrasujuce tekstove.
Ali mi nije jasno, zasto da se ne zacudim, pa neka i lamentiram sto je u zavrsetku ''balkanskih ratova'' ocigledno na blogu b92 postalo normalno da se samo prave srpske kolone izbeglica. Ako su mogli dejtonskim sporazumom da spoje entitete koji su pokazali zavidno zvestvo prema sunradonicima, ne znaci da moraju da pristanu da to isto rade i sa Kosovom, mada ne znaci i da ne moraju. To sve opet ne znaci da mi treba da smatramo da je nenormalno izvrsiti podelu teritorije koja je nekada bila tvoja i na kojoj zivi i tvoj narod.
Zar ti nije ironicno sto kad se Kosovo otcepljuje se poziva na nemogucnost suzivota izmedju dve duboko podeljene nacije, dok kad se treba otcepiti deo Kosova se poziva na medjunarodno pravo?!
meni je to vrh licemerja. ALi, vise od necijeg stranog licemerja me nervira nasa glupost i neodgovornost.
I to sto ce sve to ici preko nasih ledja. Evo, lepo sentinel26 pise o NIP-u.
Boris Drenca Boris Drenca 17:14 03.03.2008

Re: ne znam @jelena

sve opet ne znaci da mi treba da smatramo da ne nenormalno izvrsiti podelu teritorije koja je nekada bila tvoja i na kojoj zivi i tvoj narod.


Ne smatram samu ideju nenormalnom ali to otvara mnoga pitanja:

Rada Trajković reče da na Kosovu živi 138.000 Srba. Na severu živi 60.000-70.000 . Ostali su ravnomerno raspoređeni po drugim delovima. Na koji način podeliti Kosovo? Ne vidim razuman predlog. Mislim da "humano preseljenje" ne dolazi u obzir. Mislim probali su neki sa takvim idejama. Nije išlo. Uvek se postavi pitanje groblja ili tako što okrenuto budućnosti.

Ponavljam ideja nije nenormalna već samo nekako neizvodljiva....
Filip2412 Filip2412 17:20 03.03.2008

Re: ne znam @jelena

Ponavljam ideja nije nenormalna već samo nekako neizvodljiva....


Da li je ideja nezavisnog Kosova izgledala izvodljiva pre 30 godina?
Ili pre 100 godina?

Nekima nije, a nekima jeste i oni su radili na tome.
Albanci su izmedju ostalog, Kosovo dobili i ljudskim zrtvama, pa niko u istoriji covecanstva nije teritoriju dobio na ko poklon na tacni.


zoricag zoricag 18:32 03.03.2008

Re: ne znam @boris drenca

Zar ti nije ironicno sto kad se Kosovo otcepljuje se poziva na nemogucnost suzivota izmedju dve duboko podeljene nacije, dok kad se treba otcepiti deo Kosova se poziva na medjunarodno pravo?!
meni je to vrh licemerja.

Izvinite sto se mesam u vas dijalog, ali koliko ja znam podelu nije tokom pregovora niko pominjao. Znaci nasa strana nije trazila podelu kroz pregovore. Cak ni sada ne pojavljuje se nikakav zahtev za podelom, tako da ne znam ko bi trebalo da odgovara na pitanje koje nije ni postavljeno.

Najbolje bi bilo da neko ozbiljno krene da pregovara za podelu, a ne da podelu vrsi osvajanjem jedne po jedne nadleznosti. Mislim da se to izbegava jer se time gubi smisao svih dosadasnjih zahteva: srpske svetinje i srpski narod. Mislim da se ide u neko klizajuce osvajanje nadleznosti na severu da se ne bi priznalo sunarodnicima i monasima juzno od Ibra, da se za njih nije nista uradilo.

A mogli su imati i svoj jezik kao jedan od zvanicnih i konstitiutivnost i jos toga da je radjeno na proceni svih mogucih scenarija.
Jelena Milić Jelena Milić 19:40 03.03.2008

to zorica

da, ti spominjes cuveni ldp plan 2K koji je bio vrlo racionalan.

kad sa ove distance pogledas i predlog komisije za kosovo koji je 2005 i GS potpisao, i u njemu "za srbiju" ima mnogo vise nego sto je ovaj tim do sada postigao ( jos se postatusne stete koje cemo sebi da nanesemooo kad se uracunaju onda tek)

kostunica je i pre neki dan rekao da on 'pregovara principijelno" da genralno brani medjunarodno pravo i posotvanje suvereniteta..pa eto zato podela ne dolazi u pitanje.

inace, i vojin d, a evo i goran svilanovic nam je lepo ovde na blogu, pogledaj nize u komentarima, rekao da bi se podela uvela kao tema ( to jest korekcija granica kak je vd rekao) potrebno je da srbija PRVO prizna kosovo...

ono sto mene, ne samo oko podele vec oko generalne situacije tesi, je sto moze kostunca pa i jeremic da rabe nikad, nikad, nikad ( sto vise puta to valjda jace, ko moja deca kad se posvadjaju) al kad dodje neka nova vlada stvari mozda mogu da se promene, to jest to nikad je do tad....
Boris Drenca Boris Drenca 21:53 03.03.2008

Re: ne znam @filip2412

niko u istoriji covecanstva nije teritoriju dobio na ko poklon na tacni.


Da li je istorija završena?

Uz dužno poštovanje ali nikako ne bih da se neki ljudski životi žrtvuju, daju ili šta već. Ne znam kakva su Vaša iskustva ali ono što sam imao prilike da vidim daje mi za pravo da ne prihvatam bilo kakva opravdanja istorijom za žrtve.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:23 03.03.2008

Re: to pufna part two

Za Kušnera je "veoma lepa parabola to što Slovenija, prva zemlja koja je napustila jugoslovensku federaciju i koja je danas predsedavajući EU omogućava, odnosno organizuje nezavisnost poslednjeg dela (federacije), odnosno Kosova".


Čuj, parabola?! Pa još veoma lepa. Od te lepote može da se krepa. Đavolak ovaj Kušner, čudo jedno.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:48 03.03.2008

Re: ne znam @boris drenca

pufnica
Zar ti nije ironicno sto kad se Kosovo otcepljuje se poziva na nemogucnost suzivota izmedju dve duboko podeljene nacije, dok kad se treba otcepiti deo Kosova se poziva na medjunarodno pravo?!
meni je to vrh licemerja.


E kad ova pufnica pise ja ne moram ni da se javljam ... samo lupam preporuke
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 03.03.2008

Bravo,

Pufno.
Potpisujem.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:32 04.03.2008

Re: ne znam @jelena

Albanci su izmedju ostalog, Kosovo dobili i ljudskim zrtvama, pa niko u istoriji covecanstva nije teritoriju dobio na ko poklon na tacni.

ti znači preporučuješ ljudske žrtve.
jesi li spreman da padneš kao prva žrtva dobijanja/povratka teritorije il samo onako retorički?
i tačno je samo ono između ostalog. jer to ostalo je aprthejd, represija, sila vojske i policije (sve kao legalno), politička suđenja, maltretiranja, mučenja - sve sem iskrene želje da se albanci smatraju ravnopravnim građanima. nikad nije bilo pokušaja da se s njima razgovara. uvek su smatrani nižim bićima, ljudima koji su dobri samo da nose ugalj ili da prodaju paprike.
dok nije izbio sukob 98. niko nije pričao da ima albanca prijatelja koji je recimo, profa, ekonomista, učitelj, vodoinstalater, šta god.
nisu ih poznavali i nisu imali želje da ih upoznaju.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:37 04.03.2008

Re: ne znam @boris drenca

Zar ti nije ironicno sto kad se Kosovo otcepljuje se poziva na nemogucnost suzivota izmedju dve duboko podeljene nacije, dok kad se treba otcepiti deo Kosova se poziva na medjunarodno pravo?!
meni je to vrh licemerja.


meni je vrh licemerja da ne može da se živi zajedno.
i suživot nije dobra reč. znači živeti jedni pored drugih a ne zajedno.
ako nema zajedničkog života, nema života uopšte.
sve je samo patnja.
bilo gde na planeti.
Jelena Milić Jelena Milić 10:06 04.03.2008

za pufnu-novo -podela-veleizdaja

pufno,
eno ti je GS vrlo pomno odgovorio, mislim da je komentar negde na sredini page 2.

ja jutros otovrim Press, ka dono naslov na page 6-7 ( duplerica takoreci)

PODELA KOSOVA BILA BI VELEIZDAJA , naslov int. sa ministrom Loncarom, gle cuda.

Ukratko:
" Srbija je prema svim normam medjunarodnog prava jedinstvena i nedeljiva, i to vazi za svaki deo njene teritorije, ukljucujuci Kosovo. Govoriti i raditi drugacije bilo bi ravno veleizdaji"

Ministar Loncar
( ukucala licno, dusmani daju samo preview stranica, al ja kupujem hardcopy odavno)

Sad ja imam pitanje: DA LI JE U TOM SLUCAJU PREOTIMANJE SMAO DELA ZELEZNICE, A NE CELE NA CELOM KOSOVU, ISTO VELEIZDAJA? ili korak ka....

Cuj, vidim da je tema zanimljiva za vise komentatora, pa jedino kako ti mogu izaci u susret je da otvorim poseban post na temu. obecavam.
Jelena Milić Jelena Milić 10:13 04.03.2008

destabilizacina zivota preko 100 000 ljudi

da li se ovo odnosi na ljude u enklavama ili na severu? oliver ivanovic, da mi je ovo neko rekao 2001 rekla bih ala laze a evo ja sad ga hvalim, je sad vrlo racionalana i po meni u pravu kad upozorava da bi podela bila losa za srbe u enkavama.

nego vidi ovo--povlacimo se po malo, ha, uzesmo NIS, dovidjenja prijatno

"Bez vojnog prisustva Rusije"
4. mart 2008. | 09:25 | Izvor: Beta
Beograd -- Predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da nije realno vraćanje ruskih vojnika i policajaca na Kosovo.

On je doda da je konačna odluka o tome u nadležnosti predsednika Rusije. "Nema razloga da se Rusija vojno vraća na Balkan. Mislim da bi dolazak ruskih vojnika na Kosovo onemogućio Srbiju da brani sebe, jer smatram da Srbija ima sve kapacitete da se brani sama", rekao je Rogozin za "Večernje novosti".

On je ocenio i da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova može da bude signal za Srbe u Republici Srpskoj i dodao da su "prazne priče" da je Kosovo jedinstveni slučaj.

"Ako neko Srbiji oduzima deo teritorije, onda Srbija može da traži kompenzaciju za taj gubitak, uključujući i Republiku Srpsku, jer je napušteno pravilo nepovredivosti državnih granica i oni koji su priznali Kosovo moraju da imaju to na umu", rekao je Rogozin.

On je dodao da Rusija zna da zapadne zemlje pokušavaju da "na mala vrata" uvedu Kosovo u neke forume UN, ali da će Rusija sprečiti svaki takav pokušaj.

"Nećemo dopustiti nikakvu vrstu nezavisnog života države Kosovu jer je ono deo Srbije, deo srpske teritorije, i samo u dogovoru sa Beogradom može, eventualno, da postane država", rekao je ruskim ambasador pri NATO-u.

On je kazao da će Rusija učiniti sve da vrati međunarodno-pravni poredak u pređašnje stanje.

Rogozin je dodao da je Rusija bliska ideji da se UNMIK zadrži u sredinama gde žive Srbi, jer je misija Euleks, po njegovoj oceni, nelegalna.

pufna pufna 13:50 04.03.2008

Re: za pufnu-novo -podela-veleizdaja


eno ti je GS vrlo pomno odgovorio

da, i to razlicito od tebe.
Ukratko, de facto je vec podeljeno, ne vidim da ce biti veceg nivoa integracije severnog Kosova u ostali deo Kosova, mogu da zamislim jos cvrsce veze sa ostalim delom Srbije. Tu izjave ni nase ni tudje ne znace nista. Ni sto mi kazemo ni sto Fejt kaze. Ostaje stanje na terenu, a ono se tesko menja. Pogotovo se ne menja izjavama, vec konkretnim akcijama. A akcije gledamo svaki dan. S nase strane. Recimo danas vozovi.

*
" Srbija je prema svim normam medjunarodnog prava jedinstvena i nedeljiva, i to vazi za svaki deo njene teritorije, ukljucujuci Kosovo. Govoriti i raditi drugacije bilo bi ravno veleizdaji"

Ministar Loncar

Loncar, ministarstvo vera, ministarstvo KIM...- sve debil do debila. Mene zanima sta DS radi i dokle ce pustati Kostunicu da gubi.

Cuj, vidim da je tema zanimljiva za vise komentatora, pa jedino kako ti mogu izaci u susret je da otvorim poseban post na temu. obecavam.

meni je interesantno zasto ta tema tebi nije interesanta? DOS mi nije odgovoran za 1999. i gubitak teritorija, ali jeste za iracionalnost i jurnjavu za ''golubom na grani''. Ja bih vrapca u ruci, ako moze.
Jelena Milić Jelena Milić 16:33 04.03.2008

Re: za pufnu-novo -podela-veleizdaja

da razlicito, gle cuda :)

pa ja nisam rekla da mi nije interesantna. nisma mnogo drugih ni primetila da se temom, bar ovde, i bave uopste osim mene. samo sto ja ne pisem o onome o cemu nemam ideju, info, ...a o ovome imam i prilicno cudan stav, nedefinisan.

no, ni vrabac u ruci nije svakom isto.
Jelena Milić Jelena Milić 08:22 05.03.2008

Re: dakle nista od podele?

Preuzimanje severa ( iz danasnjeg Danasa)

Posle devet godina, Železnice Srbije preuzele su u ponedeljak šezdesetak kilometara pruge od Leška do Zvečana. Da bi događaj dobio težinu, preuzimanje je predvodio Branislav Ristivojević, koji pored obaveza na radnom mestu savetnika premijera Koštunice stiže da bude i predsednik Upravnog odbora ŽS. Do juče nije bilo informacija da je postignut cilj - bolji i kvalitetniji saobraćaj. Stigla je samo izjava portparolke Unmika da pomenutu prugu i dalje kontroliše međunarodna administracija, ali i priznanje direktora Železnica Kosova da to preduzeće ne kontroliše prugu. Dakle, svako ima svoju priču.
Slično je i s policijom. Po receptu koji je isproban tokom devedesetih u drugim delovima bivše Jugoslavije, policajci srpske nacionalnosti odbili su da ostanu pod komandnim lancem Kosovske policijske službe. Nakon suspenzije zatražili su da pređu pod nadležnost Unmika. Neki od njih predali su oružje i značke, neki nisu. Ni lideri kosovskih Srba nisu saglasni šta je bolje, a šta rizičnije. Zvanični Beograd nije se izjašnjavao, mada se stiče utisak da podržava dvojako rešenje: jedno za severni deo pokrajine, drugo za ostatak.
Konačno, vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije naložio je sveštenstvu i monaštvu eparhije da ne kontaktiraju s prištinskim vlastima, misijom Evropske unije i predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo. Crkva, dakle, ide ispred politike, jer vlast u Beogradu ne prekida odnose s državama koje su priznale Kosovo.
Ova tri primera ne potvrđuju, ali i ne demantuju pretpostavke da će se Beograd, pre ili kasnije, opredeliti za podelu Kosova. Oni samo svedoče da se o podeli ozbiljno razmišlja, pogotovo u severnom delu pokrajine, jer tamošnji Srbi i njihovi vođi nisu u koži sunarodnika koji žive u enklavama. O podeli se ne samo razmišlja, već se testira odlučnost međunarodne zajednice. Ako se ona pomiri s vraćanjem dela železnice pod nadležnost Beograda i s izlaskom srpskih policajaca iz nadležnosti KPS, uslediće nova provera. Domaćoj javnosti zasad se ne objašnjava kako bi Srbija u tom slučaju obezbedila sigurnost Srba u enklavama.
Priština zvanično neće ni da čuje za podelu. Zvanično je ne prihvata ni međunarodna zajednica. Njen najveći problem trenutno je nešto drugo: kako mimo Saveta bezbednosti preneti ovlašćenja Unmika na misiju Evropske unije, odnosno kako naći za to koliko-toliko prihvatljivo pokriće. Ipak, sve tri strane preračunavaju šta bi dobile sve vidljivijom granicom na Ibru.
regedit regedit 12:29 03.03.2008

joj

Ubrajam sebe u teske demokrate,liberalne provincijencije,ali majke mi vas bi trebalo uhapsiti kao izdajnika svoje zemlje!Da li ste vi svesni da je to sto radite krivicno delo?!
I jos dodjete pa se hvalite ovde..strasno!
regedit regedit 12:31 03.03.2008

Re: joj

da pojasnim,krsite ustav i podrzavate okupaciju jednog dela nase drzave.
Jelena Milić Jelena Milić 12:32 03.03.2008

Re: joj

sta je tacno krivicno delo?

sta sam ja?
regedit regedit 12:39 03.03.2008

Re: joj

pise vam gore.procitajte ustav,u svakoj zemlji bi vas do sad okupali u katranu i prosuli po vama perje!
Jelena Milić Jelena Milić 12:44 03.03.2008

Re: joj

u svakoj u kojoj na snazi nije vladavina prava vec sezona lova na nesitomisljenike, u svakoj u kojoj ne postoji sloboda govora- da.

ja nisam drzavni organ da mogu da krsim ustav, jer nisam u stanju da priznam ili ne nezavisno kosovo, ja samo mogu da konstatujem sta se na terenu desava, ali vi to niste u stanju, ili namerno necete- po instrukciji, da razumete i tako kazete javnosti. kao sto prenebegavate cinjenicu da je tadiceva politika jos uvek i EU i Kosovo, ona za koju smatram da treba da dobije podrsku, za razliku od potpune destruktivnosti i samoizolacije koju sprovodi Kostunica.

sto se odgovornosti necije tice, kako vam se cini da onako divljanje po ulicama moze da prodje bez odgovrnosti nekog iz vlasti, ako smo normalna i uredjena drzava?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:45 03.03.2008

Re: joj

regedit
pise vam gore.procitajte ustav,u svakoj zemlji bi vas do sad okupali u katranu i prosuli po vama perje!

A, šta je to uradila pa je zaslužila tako drakonsku kaznu...I u čemu je njen greh...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:46 03.03.2008

Re: joj

Jelena Milić
u svakoj u kojoj na snazi nije vladavina prava vec sezona lova na nesitomisljenike, u svakoj u kojoj ne postoji sloboda govora- da.

ja nisam drzavni organ da mogu da krsim ustav, jer nisam u stanju da priznam ili ne nezavisno kosovo, ja samo mogu da konstatujem sta se na terenu desava, ali vi to niste u stanju, ili namerno necete- po instrukciji, da razumete i tako kazete javnosti.

sto se odgovornosti necije tice, kako vma se cini da onako divljanje po ulicama moze da prodje bez odgovrnosti nekog iz vlasti, ako smo normalna i uredjena drzava?

A nisi dobila ni "šaku čvaraka"....o))
Jelena Milić Jelena Milić 12:47 03.03.2008

Re: joj

pusti, potrosila svoje grdne pare jos na suvenire :))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:51 03.03.2008

Re: joj

Jelena Milić
pusti, potrosila svoje grdne pare jos na suvenire :))

E, to ti je otežavajuća okolnost...Nosiš naše pare da ih tamo trošiš....umesto da bojkotuješ...o))
Jelena Milić Jelena Milić 13:11 03.03.2008

to regedit

regedit regedit 13:25 03.03.2008

Re: to regedit

Jelena Milić
a vi procitajte ovo


ma kakve veze ima sloboda izrazavanja sa nacionalnom izdajom?sa krsenjem ustava?vi ste valjda drzavljanin ove zemlje,i duzni ste po ustavu da ne podrzavate okupatore,jednog dela vlastite teritorije.ovde stvarno,nema mesta za razlicita tumacenja,jasno je da je rec o okupaciji.sto se tice moralnih nacela,o tome ne bih ovom prilikom..
glog glog 13:59 03.03.2008

Re: to regedit

regedit

vi ste valjda drzavljanin ove zemlje,i duzni ste po ustavu da ne podrzavate okupatore,jednog dela vlastite teritorije,

već da podržavate Koštunicu u pravednoj borbi protiv lažne države, lažne EU, lažnih UN, uz pomoć mile nam i drage istinske Rusije. AMIN.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:33 03.03.2008

Re: joj

u svakoj zemlji bi vas do sad okupali u katranu i prosuli po vama perje!


OVO JE DO JAJA! AFERIM!

Zamisli prilogna BBC-ju ili CNN-u - Milicka ulepljena u smolu i perje na Terazijama.
To bi bio vrhunac zezanja.
silver bullet silver bullet 14:42 03.03.2008

Re: to regedit

ma kakve veze ima sloboda izrazavanja sa nacionalnom izdajom?sa krsenjem ustava


Taj ustav je nelegitiman.
Nije uzeo u obzir deo stanovnistva koje je predmet preambule.
Nije ih bilo u birackim spiskovima, a to je njihovo pravo.
Mislim, ako se vec pozivate na ustav i zakon.
Samo, gledajte da jednog dana ti isti ne dodju i po vas kad nesto pogresno lanete.
Jelena Milić Jelena Milić 15:00 03.03.2008

stankovicuuuu

pa bas ti hvala...al ne bih ja mene toliko zezala

pozz

mada kad bolje razmislim, ovaj vosak mi se pope na glavu, za laser se nema para, mozda bi taj katran odradio posao :)
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:12 03.03.2008

Re: stankovicuuuu

zamisli, draga, ti pred kamerama CNN-a ulepljena u perje, opusteno dajes izjavu.


nego, jedva cekam putopis iz Tirane.
Ne poznajem nikoga ko je tamo bio a zivo me zanima.
Atomski mrav Atomski mrav 15:13 03.03.2008

Re: stankovicuuuu

mozda bi taj katran odradio posao :)

Možda naprave i trake sa katranom (imam ja kući one bitumenske trake za hidroizolaciju zidova) :)
Jedino ne znam da li se za te svrhe koristi topao ili hladan katran?
Jelena Milić Jelena Milić 15:24 03.03.2008

Re: stankovicuuuu

darling, pa i ovo je putopis iz tirane :)

doduse, part two je vise o knjizevnicima i arhitekturi i zabludama i kafanama i ljudima i nekako vise ala ti :)
Jelena Milić Jelena Milić 15:25 03.03.2008

atomskiiii

a da zovnemo i cumeta da pitamo, covek se razume...:)

ja planirala da u iducem postu raspisem konkurs za prevodioca spomenute knjige doba nara
al cu morati i za nekog da me posle ovog tretmana uvije u svilu i kadifu :)
Atomski mrav Atomski mrav 15:41 03.03.2008

Re: atomskiiii

Tja, što se tiče prevođenja - neću ti moći pomoći, a što se tretmana tiče - mogu ti eventualno praviti društvo :) Al' bolje da nas Čume ne "tretmaniše"... :)
Queeria Queeria 18:36 03.03.2008

Re: atomskiiii

Joj bre Jelena, umesto da pišeš kako si bila sa nama na mitingu "Kosovo je Srbija" ti skroz pobrkala lončiće...
Ali boli te uvo - perje je u modi ove sezone.

Imamo sreće pa u Ustav nisu metnuli da je zemlja ravna ploča oko koje se okreće Sunce.
Jelena Milić Jelena Milić 19:33 03.03.2008

kvirice

ah dragi pa tamo sam se autovala da sam poeziji sklona, malo li je :))

inace, bio idro na skupu, stavio kapu, odigao revere, kad naleti nanekog naseg lika koga poznaje, ovaj se odma prodere-GDEE SI IDRIZEEE-idro kud ce sta ce drekne --KOSOVO JE SRBIJA!

pevusili smo danima pred put ko da mi otme iz moje duse kosovoooo--kad idro odjednom u avionu kaze, cuj pa kad pogledas malo bolje i kosovarima ta pesma odgovara :)



Jelena Milić Jelena Milić 19:35 03.03.2008

njen greh?

...I u čemu je njen greh...


podrzala tadica u drugom krugu?

ne ceni vbp i mila?

3.
4.
5.



infinity
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 03.03.2008

Peđice,

u međuvremenu je utvrđeno i potvrđeno da je Zemlja disk, na leđima četiri slona, koja stoje na nebeskoj kornjači.
Jelena Milić Jelena Milić 00:35 04.03.2008

jelice

a jel ta i takva lazna i nepostojeca tvorevina medjunarodno priznata ili nije
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:40 04.03.2008

Re: joj

regedit
procitajte ustav,u svakoj zemlji bi vas do sad okupali u katranu i prosuli po vama perje!

ma ubaciće u ustav ako treba i katran i perje.
i to u preambuli 2.
ne bi me čudilo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:44 04.03.2008

Re: joj

OVO JE DO JAJA! AFERIM!

Zamisli prilogna BBC-ju ili CNN-u - Milicka ulepljena u smolu i perje na Terazijama.
To bi bio vrhunac zezanja.

i sve po ustavu:)))
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:49 04.03.2008

Re: to regedit

Taj ustav je nelegitiman.
Nije uzeo u obzir deo stanovnistva koje je predmet preambule.
Nije ih bilo u birackim spiskovima, a to je njihovo pravo.
Mislim, ako se vec pozivate na ustav i zakon.
Samo, gledajte da jednog dana ti isti ne dodju i po vas kad nesto pogresno lanete.

uze mi reč iz usta.
o tome sam pisala kada se onoliko agitovalo za ustav i kad se glasalo danju i noću pa danju.
da je to etničko čišćenje administrativnim putem.
jer opravdanja da neće izaći albanci ne pije vode.
nisam ni ja izašla.
a znam i mnoge druge koji nisu a jesu u biračkim spiskovima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana