Budućnost

par reči o par gluposti, bez suštine, naravno

antioksidant RSS / 13.07.2014. u 17:03

pre par dana, toliko daleko od nas, društvene mreže, u delu koji pratim, preplavila je informacija o stupidnosti sajta supruga.predsednik.rs. iako funkcija životnog saputnika predsednika države nije baš previše zakonski definisana to nije sprečilo princa filipa u pokušaju da reši da zasmeje obrazovani deo javnosti. ok, neko bi sad skrenuo u krajnje legitimna pitanja, da li je i kolika zloupotreba državnog novca ovde u pitanju samoda bi se zadovojila nečija sujeta i iživeo kompleks ali... neka to. umoran sam više od priča o očiglednim kršenjima zakona koji ne ostavljaju posledice. ono što mi je trenutno interesentnije je stranica na engleskom pod nazivom "make more babies" na kojoj je pisalo "ovde nam je potreban sadržaj".
ok, znam da dragica, tomislav, stanislava i ostali iz skupine sa andrićevog venca nisu baš to želeli ali čini mi se da su uspeli da opiše suštinu trenutne sitacije u društvu - nama je potreban sadržaj. očajnički nam je potreban sadržaj.

formalno, mnoge stvari funkcionišu. čak je i tomislav formalno izabran kao neko, bilo ko, ko nije boris tadić. prvi ministar je formalno zaokružio 2/3 podrške parlamenta za reforme koje u svojoj formi postoje samo im sadržaj nedostaje. zvezda je formalno prvak zemlje samo sadržajno i dalje postoji samo očaj, beda, potpuno neuverljiva igra a čović je i dalje tu. hrišćani jesmo formalno, sadržajno već.. pa ok, tu se bar uklapamo u ostatak sveta. isto kao i u ostalim ideološkim stvarima. taština praznine, smisljena kao najopskurnija sintagma da bi nasmejala i poslednji red bioskopa, postaje realnost.


nije da nešto posebno krivim sadašnju garnituru na vlasti, ni prethodni se nisu ni malo razlikovali, zato između ostalog i jesu prethodni ali čini mi se da je puka sposopbnost majmunskog podražavanja kao jedina istinita sposobnost trenutnih, stvari dovela do savršenstva. sve je postala puka forma, suština se ignoriše kao nepotrebna. reforma je reč bez sadržaja. rekonstrukcija isto. izbor, alternativa, javna rasprava, dijalog, solidarnost, obnova (ove dve reči su formalizovane i besmislenom odlukom vlade da se 2015. godina proglašava godinom obnove i solidarnosti), obrazovanje, ispitivanje, sve je puka forma. budućnost... budućnost dolazi bez sadržaja.

 

 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 17:04 13.07.2014

негативни тастер

angie01 angie01 17:19 13.07.2014

da pocnemo ispocetka,

nsarski nsarski 18:20 13.07.2014

Da ti skratim dilemu...

Ovo
nama je potreban sadržaj. očajnički nam je potreban sadržaj.


je M. McLuhan davno (veoooma davno) ukapirao: Medijum je poruka (medium is the message), cak i kad poruka ne sadrzi nista.
Novo doba, valja se privoleti.

A hiljadu godina pre njega, Abu Nuwas, Arapski pesnik, kaze: This is the age of monkeys/You might as well obey them.
LINK
antioksidant antioksidant 19:06 13.07.2014

Re: Da ti skratim dilemu...

ovoga puta medijum ne sadrzi nista (celokupna politicka elita). zato je i poruka isprazna.



(rekao bih floskularna ali to juce skoro pa ozbiljna osoba nije shvatila... nije da se bunim: zaradio sam veceru na opkladi)
Jaril Jaril 06:58 14.07.2014

Re: Da ti skratim dilemu...

nsarski

He describes the light bulb as a medium without any content.

Србија је... светилиште?!
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:07 13.07.2014

baš žalosno

ništa ne može ublažiti frustraciju

antioksidant antioksidant 20:49 13.07.2014

Re: baš žalosno

koju frustraciju?
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:19 14.07.2014

Re: baš žalosno

zemljom, društvom, politikom...
antioksidant antioksidant 10:20 14.07.2014

Re: baš žalosno

oskar-z-wild
zemljom, društvom, politikom...

ко је фрустриран?
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:41 14.07.2014

Re: baš žalosno

"sve je puka forma. budućnost... budućnost dolazi bez sadržaja."

antioksidant
oskar-z-wild
zemljom, društvom, politikom...

ко је фрустриран?


Ja.
antioksidant antioksidant 12:43 14.07.2014

Re: baš žalosno

oskar-z-wild

antioksidant

ко је фрустриран?


Ja.


не примећује се. и добро је ако се не примећује, могуће је да је у питању заблуда.
mariopan mariopan 20:30 13.07.2014

..

Нама треба прегледати главу, не њима.

Има много разлога зашто...на пример...да ли још неко повремено осети како му расту магареће уши...или то само ја повремено осетим?

Jaril Jaril 06:39 14.07.2014

Ја сам се давно

забављао размишљањем да је толико инсистирање на форми у српској култури, и потпуна несвест да добра форма произлази из развијања садражаја, резултат оне Вукове "Пиши као што говориш, читај како је написано.", а која се после 70их година показала потпуно погрешном: нит' се може читати како је написано, нит' се може писати као што се говори.

Поређења ради, тада сам гледао неки документарац о језику у коме је један енглески лингвиста говорила о томе како се исти наставак на различитим речима пише исто, али изговара другачије и да је неопходно знати значење те речи да би се тај наставак правилно прочитао. Заборавио сам и који наставак и које речи, али ми је тада било забавно како су српски и енглески језик две радикално различите когнитивне инфраструктуре.
princi princi 07:37 14.07.2014

Re: Ја сам се давно

Заборавио сам и који наставак и које речи, али ми је тада било забавно како су српски и енглески језик две радикално различите когнитивне инфраструктуре.

O da, potpuno.
hajkula1 hajkula1 10:08 14.07.2014

Re: Ја сам се давно

Заборавио сам и који наставак и које речи, али ми је тада било забавно како су српски и енглески језик две радикално различите когнитивне инфраструктуре.



Naglasak na kognitivne infrastrukture (jezika).

Mentalne slike su veoma važne a njihova važnost je jasnija ako se uzme u obzir i funkcionisanje mozga (mentalne slike stvaraju impulse a impulsi pobuđuju mentalne slike).


http://znanost.geek.hr/clanak/najprecizniji-uredaj-za-lociranje-elektricne-aktivnosti-mozga/


Istraživači sa Sveučilišta Aalto u Finskoj razvili su prvi uređaj na svijetu namijenjen za mapiranje ljudskog mozga koji kombinira magnetoencefalografiju (MEG) cijele glave i tehnologiju magnetske rezonancije (MRI). MEG mjeri električnu funkciju, a MRI vizualizira strukture mozga. Spajanjem ove dvije tehnologije dobiva se točnost bez presedana u neinvazivnom lociranju električne aktivnosti mozga.

„Očekujemo da će nova tehnologija povećati točnost mapiranja mozga kod bolesnika s epilepsijom. Mogla bi unaorijediti i dijagnosticiranje pacijenata oboljelih od raka jer poboljšani kontrast slike može olakšati karakterizaciju tkiva raka“, kaže profesor Risto Ilmoniemi.

Inovativni MEG-MRI uređaj omogućit će snimanje mozga i za nove pacijente, poput onih s metalnim implantatima...

Također, tih i otvoren uređaj neće plašiti djecu ili činiti da se ljudi osjećaju klaustrofobično. U budućnosti, uređaj može i smanjiti troškove snimanja, budući da se snimke mogu dobiti u jednom snimanju, a ne u dva“, navodi Ilmoniemi.

Problem s MEG-om jest taj što, kada se ta metoda koristi zasebno, točnost snimke može biti ugrožena zbog kretanja mozga. Također, slika koju ona pruža ne može biti dovoljno točna za precizne operacije mozga. U prošlosti nije bilo moguće kombinirati MRI i MEG jer njihova magnetska polja ometaju jedno drugo. Sada su razvijeni izuzetno osjetljivi senzori magnetskog polja pa znanstvenici mogu koristiti novi niskopojasni MRI s magnetskim poljem jakim samo nekoliko stotina tisućinki od visokopojasnog MRI uređaja. Spajanjem te dvije tehnologije dobiva se točnost lokalizacije aktivnosti u mozgu kakva nije bila moguća sa samim uređajima za MRI ili MEG.





http://www.judzks.ba/Sidemenu/Savjetiinovostiozdravlju/Mentalnozdravlje/Elektri%C4%8Dnastimulacijamozgaubrzavaprocesu%C4%8Denja.aspx


Stimuliranje mozga električnom strujom poboljšava brzinu učenja - eksperiment

Stimuliranje mozga električnom strujom može pomoći da se ubrza proces učenja, tvrde naučnici. Apliciranje slabe struje na određene dijelove mozga može povećati njihovu aktivnost, olakšavajući tako učenje.

Naučnici sa univerziteta University of Oxford provodili su istraživanje o tome kako se struktura mozga mijenja u odrasloj dobi, a posebice, do kakvih promjena dolazi nakon moždanog udara.

Profesorica Heidi Johansen-Berg predstavila je rezultate eksperimenta na Britanskom naučnom festivalu u Bradfordu.

Tim naučnika koristio je pristup poznat kao funkcionalna MRI (magnetna rezonanca) u cilju nadziranja moždane aktivnosti tokom perioda u kojem su pacijenti koji su pretrpili moždani udar nanovo učili motoričke vještine koje su izgubili zbog bolesti.

Jedan od glavnih rezultata eksperimenta bio je taj da je mozak veoma fleksibilan i da se može restruktuirati, izgrađivati nove veze i prebacivati zadatke s jednog područja na drugo, nakon što dođe do povrede ili kada se vježba neki specifični zadatak.

Kao dio istraživanja, naučnici su analizirali mogućnost korištenja neinvazivne električne moždane stimulacije u cilju poboljšanja vraćanja ovih motoričkih vještina; kratkoročno poboljšanje kod pacijenata nakon moždanog udara je već ranije zabilježeno.

Međutim, neočekivan rezultat dobiven je kada je ista stimulacija mozga primijenjena na zdrave odrasle osobe: njihova brzina učenja se također značajno povećala.

Da bi provjerili ovaj efekat, tim je osmislio eksperiment u kojem su volonteri memorisati niz dugmadi koje su trebali pritisnuti po određenom redoslijedu “kao da sviraju melodiju na klaviru”.

Dok su to radili, priključen im je uređaj za “transkranijalnu strujnu stimulaciju”, te su dvije elektrode postavljene na specifična mjesta na glavi.

Veoma slaba struja puštena je između elektroda u vidu luka kroz mozak, i zavisno do pravca te struje, ona je povećavala ili smanjivala aktivnost tog dijela mozga.

Profesor Johansen-Berg objasnio je da “povećanje aktivnosti moždanih ćelija čini ih podložnijim vrstama promjena koje se dešavaju tokom procesa učenja.”

Rezultati ovog eksperimenta pokazali su pozitivne efekte na proces učenja već nakon 10 minuta moždane stimulacije, u poređenju na “placebo” grupu u kojoj nije korištena električna stimulacija.

“Iako stimulacija nije povećala najbolje performanse učesnika, brzina kojom su dostigli svoj maksimalan potencijal bila je značajno veća,” rekla je profesorica Johansen-Berg.

Ciljanje područja mozga koje kontrolira motoriku omogućava da se zadaci pokreta savladaju brže, i naučnici smatraju da bi se ova tehnika mogla koristiti prilikom treniranja sportista.

Osim toga, naučnici se nadaju da bi se ista metoda mogla primijeniti na druge dijelove mozga u cilju poboljšavanja učenja tokom obrazovanja, jednostavno pozicioniranjem elektroda na različite lokacije tako da je struja upućena ka odgovarajućem području u mozgu.

Relativna jednostavnost, niska cijena (oko 2.000£ po jedinici) i prenosivost tehnologije znače da bi se, nakon sprovođenja dodatnih istraživanja, uređaj jednog dana mogao dizajnirati za automatizovano korištenje kod kuće.

Za liječenje pacijenata koji su pretrpili moždani udar, ova tehnika bi se mogla koristiti paralelno sa aktuelnom psihoterapijom u cilju postizanja boljih rezultata, koji, inače, veoma variraju.
IZVOR: BBC NEWS, septembar 2011





I evo nešto o agresivnosti i psihopatologiji



Biološke osnove agresivnosti

Autor: psiholog dr Joviša Obrenović


Kad govorimo o agresiji nalazimo se pred problemom da odredimo ovaj pojam. Radna definicija agresivnosti za ovaj rad mogla bi da bude da svaki napad, fizički ili verbalni jedne osobe na drugu osobu ili na neki objekat predstavlja agresivno ponašanje. Naravno, u osnovi agresivnog ponašanja mogu se nalaziti različiti uzroci, pa samim tim i različite emocionalne komponente.

Biološka osnova agresivnog po­našanja je u svakom slučaju značajna. Biološki faktori utiču na agresivno po­našanje ljudi sa različitih nivoa. To su genetski program, funkcije neuroendokrinog sistema, zatim učenje koje obezbeđuje biološka opremljenost organizma i zahtevi sredine, varijacije unutar vrste itd. Najčešće ovi faktori ne deluju izolovano već u interakciji jedan s drugim.

CNS i agresivnost
Postoji više dokaza da u mozgu postoje centri za agresivno ponašanje. To su:

- stimulacija različitih regija mozga,
- razaranje određenih regija (centra) mozga,
- psihohirurgija,
-bolesti mozga kao što su: moždani tumori, temporalna epilep­sija, virusna infekcija kao što je encefaiitis mogu biti povezani sa nasilnim ponašanjem
- neuobičajeni EEG zapisi često mogu da budu indikatori da je u pitanju psihopatska ličnost sa visokom tendencijom agresivnog ponašanja.

...




za ceo tekst otvoriti link

http://www.stetoskop.info/Bioloske-osnove-agresivnosti-1380-c20-content.htm





oskar-z-wild oskar-z-wild 10:32 14.07.2014

Re: Ја сам се давно

Ljudi su ljudi.

Evo kako uglavnom Škoti, Englezi, i Velšani razgovaraju.



Naročite je zanimljivo ruganje laburističkom predsedniku vlade posle prve minute kada napravi negu grešku u govoru (na primer umesto da kaže "spasiti banke" on kaže "spasiti svet" ili kad pogreši godinu budžeta...
jinks jinks 11:49 14.07.2014

Trol o formi i suštini

Bila je skoro emisija na V. History o istorijatu i sudbini Solomonovog hrama u Jerusalimu. Rekli su da arhitektura hrama nosi duboku simboliku, kroz elemente i njihov međusobni raspored, počev od dva poznata stuba na ulaznim vratima, pa sve do prostorije koju su zvali "Holy of Holies".

Što to govorim. Kada su pominjali simboliku ulazna dva stuba, rekli su da postoji više različitih tumačenje, od kojih su izdvojili dva: (i) da predstavljaju dualizam između individualnog i kolektivnog u čoveku, ali i (ii) da predstavljaju dualizam između forme i suštine.

Ako bi krenuli od toga da je drugo tumačenje bliže istini, onda bi i čitava simbolika hrama, po autorima emisije, dobila dodatnu crtu - o njegovoj arhitekturi kao simboličnoj formi nephodnoj iz određenog razloga, ali i o suštini koja obitava u prostoriji "Holy of Holies" - bez koje čitava struktura ne bi imala bog zna kakvog smisla.

A otuda možda i veza sa vašim blogom :)
antioksidant antioksidant 12:06 14.07.2014

Re: Trol o formi i suštini

da predstavljaju dualizam između forme i suštine

тај дуализам је неопходан јер форма је неопходна да би се јасније осветлила суштина, да би се обезбедила матрица тумачења/читања. а без суштине форма је обична празна симулација старности. тј без форме је немогуће препознати појам, без суштине се и нема шта препознати.
A otuda možda i veza sa vašim blogom :)

хвала на коментару, јако ме заинтересовао да копам даље. инспиративан је, тј савршен.
jinks jinks 12:13 14.07.2014

Re: Trol o formi i suštini

да би се обезбедила матрица тумачења/читања

Što bi možda rekla jedna blog autorka - da obezbedi kontekst tumačenja/čitanja :)
antioksidant antioksidant 12:19 14.07.2014

Re: Trol o formi i suštini

jinks
да би се обезбедила матрица тумачења/читања

Što bi možda rekla jedna blog autorka - da obezbedi kontekst tumačenja/čitanja :)

:)
па не баш. контекст је везан за суштину. читање без контекста је пука форма, тј "лажно" тумачење.
овде се слажем са (не)поменутом блог ауторком с тим што вероватно имао другачије мерењепримене истог (тј свако себе другачије мери).
mirelarado mirelarado 23:38 14.07.2014

Re: Trol o formi i suštini

antioksidant
jinks
да би се обезбедила матрица тумачења/читања

Što bi možda rekla jedna blog autorka - da obezbedi kontekst tumačenja/čitanja :)

:)
па не баш. контекст је везан за суштину. читање без контекста је пука форма, тј "лажно" тумачење.
овде се слажем са (не)поменутом блог ауторком с тим што вероватно имао другачије мерењепримене истог (тј свако себе другачије мери).


Чини ми се да би на нашу стварност могао да се примени и овај есеј:


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana