Budućnost

Poraz svih nas?

Velimir Mladenovic RSS / 10.07.2014. u 21:09

 Vojislav Gligorovski (18), genijalac iz Matematičke gimnazije, jedini je Srbin koji se ove godine upisao na Sorbonu, ali nema novca za smeštaj.

''Mladi Voja od malih nogu bio je pravo čudo od deteta. Strane jezike počeo je da uči odmah nakon što je savladao srpski pa tako danas tečno govori francuski, španski, engleski i ruski. Član Mense postao je sa 17 godina, što je, inače, donja starosna granica za primanje u ovo udruženje. Ipak, njegova najveća ljubav su prirodne nauke. Između matematike, fizike, hemije i biologije teško mu je da se odluči koju više voli. Zato je i odabrao fakultet na Univerzitetu Sorbona na kojem bi mogao sve jednako da ih izučava.

- Fakultet se zove "Pjer i Marija Kiri" i specijalizovan je za prirodne nauke i medicinu. Uslovi studiranja i istraživanja su fenomenalni. To je bukvalno ostvarenje mog sna. Međutim, ne postoje stipendije za osnovne studije, a koliko sam čuo, troškovi života u Parizu su preskupi. Ne mogu to sebi da priuštim - razočarano priča talentovani prirodnjak iz Beograda. '' (deo teksta preuzet sa internet stranice: blic.rs)

Ako je tačno da je Vojislav jedini srpski đak koji je ove godine upisan na Sorboni, država bi sa pravom morala da se zapita kako da pomogne ovom mladom čoveku, da ode na jedan od najprestižnijih svetskih fakulteta i da tamo uči ono što je izabrao. Koliko sam upućen, stipendije za osnovne studije u inostranstvu retko ko daje, ali može se napraviti izuzetak i država može da stane iza ovog čoveka.  

Kao što je rekao novinar Blica, ako Voja ne ode na Sorbonu ovo će biti poraz svih nas.

Svaka država ponosi se studentima koji su na Sorboni.

Barem tamo ovakvi pametni ljudi neće imati profesore sa sumnjivim diplomama.

 

 

 

 

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana