Ljudska prava

"AKADEMSKA KOMUNIKACIJA"

Freedom of Information RSS / 09.07.2014. u 10:48

Autor: Rodoljub Šabić

Tražilac informacije je podneo organu vlasti zahtev za slobodan pristup informacijama. Tražio je: akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, podatke o broju zaposlenih i njihovom rasporedu, i akt kojim su utvrđeni kriterijumi i merila za izbor članova ispitnih komisija, mentora, predavača i sl.

Organ vlasti je "ćutao".

Tražilac informacije je po proteku zakonskog roka od 15 dana podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je povodom žalbe zatražio od organa vlasti da se u roku od 3 dana izjasni o navodima žalbe, posebno o razlozima nepostupanja po zahtevu.

Organ vlasti je i dalje "ćutao".

Poverenik je doneo rešenje kojim je organu vlasti naložio da u roku od 3 dana tražiocu da tražene informacije.

Organ vlasti je i dalje "ćutao".

Tražilac informacije je, po proteku ostavljenog roka, zatražio od poverenika da započne postupak administrativnog izvršenja svog, po zakonu konačnog i obavezujućeg rešenja.

Poverenik je postupajući po zahtevu, u skladu sa zakonom, "dozvolio izvršenje rešenja" i pozvao izvršenika, organ vlasti, da u naknadnom roku od 2 dana postupi po nalogu pod pretnjom zakonom predviđene novčane kazne.

Organ vlasti je tada, konačno postupio po nalogu poverenika.

Ovakve "priče" o besmislenom trošenju vremena, papira, novaca, živaca… radi ostvarivanja već na prvi pogled nespornog prava, nažalost nisu retkost.

Ipak, nešto ovu konkretnu priču čini "posebnom", da baš ne kažem karikaturalnom. Radi se o učesnicima. I to ne o tražiocu informacije, iako je reč o Savetu Vlade Republike Srbije za borbu protiv korupcije, jer koliko god paradoskalno zvučalo, već smo "navikli" da on često (preko 100 intervencija poverenika) mora tražiti pomoć Poverenika za informacije. Reč je o "organu vlasti". Jeste da smo na besmislene, ružne priče u kojima neki organ vlasti sa tražiocima informacija "komunicira" tako da, kršeći zakon, usput počini bar tri kažnjiva prekršaja [uopšte ne postupi po zahtevu u predviđenom roku (čl.46. tač.8), u ostavljenom roku ne postupi po konačnom i obavezujućem rešenju poverenika (čl.46. tač.14), nema izrađen i objavljen Informator o radu sa propisanom sadržinom (čl. 47), u kome bi tražene informacije morale biti dostupne svima] donekle i "navikli". Ali, bilo bi zbilja previše da se "navikavamo" i na to da takvu "komunikaciju" upražnjava i organ čija glavna uloga je da dodatno, specijalno obrazuje kadrove čiji posao je da štite pravo - Pravosudna akademija. 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

makemyday makemyday 11:16 09.07.2014

što se grbo rodi..

To što zovu "Pravosudna akademija" je prava potvrda za ono "što se grbo rodi vrijeme ne ispravi". Pravljena od strane nekadašnje vlasti da bi fabrikovala formalne uslove za promociju stranci odanih "kadrova" samo je promenila gospodara. A i dalje želi da svoj mutan posao radi daleko od očiju javnosti.

Ali nezavisno od toga, hoće li bar neko iz rukovodstva Akademije snositi odgovornost za prekršaje koj su navedeni?
determined determined 08:20 10.07.2014

Re: što se grbo rodi..

makemyday
To što zovu "Pravosudna akademija" je prava potvrda za ono "što se grbo rodi vrijeme ne ispravi". Pravljena od strane nekadašnje vlasti da bi fabrikovala formalne uslove za promociju stranci odanih "kadrova" samo je promenila gospodara. A i dalje želi da svoj mutan posao radi daleko od očiju javnosti.

Ali nezavisno od toga, hoće li bar neko iz rukovodstva Akademije snositi odgovornost za prekršaje koj su navedeni?

Да ! Занимљиво је то оснивање неких над-тела изнад редовних факултета.
Зар Правни факултет, као кровно тело које образује стручњаке из правне делатности, не би требао да буде локација где се, и после факултета, издају разноразни сертификати (ако ти сертификати уопште и требају).
Додуше, "намена" таквих институција је (више него) јасна.
iqiqiq iqiqiq 21:26 09.07.2014

Ono kad

ne znam šta bih rekla...ali da ostavim komentar da se primeti da mrdamo...

možda je grubo reći da je državni aparat u kolapsu, ali je primetno mali broj funkcionalnih celina
ecce-florian ecce-florian 08:57 10.07.2014

komentarisanje postupaka u toku

prilog 1

cit

15.09.2013.

Beograd - Sve do odluke Ustavnog suda dužni smo da poštujemo zakone koji su na snazi i da ih primenjujemo.
.....
Mislim da nije primereno da se u međuvremenu podnose krivične prijave protiv ministra Selakovića*, koji poštuje važeće zakone svoje zemlje, kaže u razgovoru za Danas Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, povodom osporavanja institucije na čijem je čelu. Naime, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika osporilo je pred Ustavnim sudom Zakon o pravosudnoj akademiji, a i podnelo krivičnu prijavu protiv ministra pravde, smatrajući da je uslovljavanje kandidovanja za sudije i tužioca dvogodišnjom obukom na Akademiji narušavanje nezavisnost i pravosuđa.


link



prilog 2

16.02.2014

Neustavne odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji

link



* podvukao komentator

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana