Društvo| Kultura| Politika| Život

Ej, bre, otkud mi kuća u potoku ... ?

Đorđe Bobić RSS / 07.06.2014. u 12:43

Aktuelna nevolja sa poplavama je u prvoj fazi prošla i sada je ostalo da se ljudi i država bave sa posledicama i priča o tome se razvija, kako dalje, odakle pare, traženje pomoći od koje kuda, pa dobrovoljci, vojska, Evropa, Rusi, pa sami ugroženi da rade a ne da samo kukaju i svi se trude da poprave šta se može, misli se naravno na posledice te „kataklizme bibliskih razmera". Onda, kad su vlasti udahnule vazduh, sledi tužna priča o tome da država, posebno ona što je nekoć smenjena, nije dovoljno ulagala u održavanje vodotokova i kanala i nasipi nisu popravljani, pa sadanja vlast nije mogla za tako kratko vreme od kad troši dužnosničke fotelje da uredi sve kako treba, da popravi tu aljkavost onih od pre, a taman je počela i tek sada će da na tome poradi.

Usput je nađen i dobar izgovor, nepogoda je bila takvih razmera da se tu ništa nije moglo. Stereotipan i izanđao izgovor ali izgleda efikasan i za pobožni narod prihvatljiv, posebno onaj (izgovor) gde se za sve što beše sa vodom koja je ničim izazvana nadošla svaljuje krivica na Boga mada se ne zna da li je to učinio namerno, da kazni ili u najmanju ruku da opomene ili mu se samo omaklo.  

Pored poplavljenih gradova i sela i oranica govori se i o klizištima i kućama koje su porušene usled kretanja tla ispod i oko njih te je to jedna nevolja više i mnogi ljudi, gledam samo one fotografije iz Krupnja, ostadođe bez doma i krova nad glavom.

Pitanje je odakle te kuće na klizištima i kako su se tamo našle i zašto su na tim nepouzdanim terenima sagrađene. Klizišta su obeležena na geolškim kartama vrlo precizno za celu teritoriju Srbije, razvrstana su po kategorijama opasnosti i mogućnosti potencijalnog pokretanja a navedeni su i razlozi zašto do toga može doći. Dakle zna se gde su klizišta, ona koja deluju i ona koja su preteća sa naznakom i procenom  mogućnosti da teren krene da menja reljef i da se kotrlja nizbrdo.

To je odavno urađeno i geološki plan gde su naznačena i klizišta je sastravni deo svakog  prostornog ili urbanističkog plana od onih republčičkih do regija i gradova i do delova grada ili sela. Pored toga, dozvola za gradnju kuće ili puta ili bilo čega drugog, vodovoda na primer, ne može se dobiti ako uz projekat narečene gradnje nije priložen i geološki izveštaj o stanju terena, dakle i pozicija klizišta, ima ga ili nema, da li može da se gradi ili ne i ako može kakvi uslovi se moraju ispuniti.

I onda su izgrađene kuće i putevi i još poneka infrastruktura na zemljištu koje je u geološkim kartama obeleženo kao nepodobno za gradnju upravo sa razloga postojanja klizišta. Izgrađene su kuće bez dozvola, one što ih u žargonu zovu „divlja gradnja", ali ima i začajan broj onih koje imaju dozvole i legalne su, odobrene od nadležnih institucija. Broj i jednih i drugih je ogroman, i ovde nije pitanje njihovog prebrojavanja, pitanje zašto država i njene institucije nisu to sprečile, zabranile, opomenule graditelje, ukazale na moguću nevolju koja sledi po gradnji na klizištu. Decenijama je praksa nebrige i preskakanja vršenja dužnosti nadležnih za građenje po gradovima i opštinama bila uobičajeni metod ponašanja i sada kada je priroda odlučila da pokaže da je i ona prisutna i da se za po nešto pita ne vredi plakanje. Istina, bilo je i onih koji su o tome govorili, opominjali ali u opštoj atmosferi turbo kulturnog modela koji je država podržavala sledeći populistički svetonazor nisu mogli da budu čuti niti zapaženi.

Graditelji kuća i svega drugog na mestima gde to nije podobno po geološkim kartama snose svoj deo krivice jer nisu slušali ako im je neko rekao da to nije baš najbolja odluka da se baš tu zida, ako im je rekao a možda i nje, pa oni kojima je rečeno treba sada da ćute i ne uznemiravaju dodatno namučene i zbunjene građane. Možda surovo zvuči, rekao bi neki filantrop, ali bahatost i samovolja ili nepoverenje u stručne institucije koje narod identifikuje sa vlašću ima svoju cenu pa sada neka je plate. Sledeći put će biti sve kao treba i uredno kao u nekoj ozbiljnoj državi.     

Ipak, ova država koja nije dovoljno ozbiljna i njeni izdanci u vidu raznih nadleštava i institucija odgovornih za izgradnju ipak snosi najveću odgovornost. Nesumnjiivo najveću. Bili su obavezni, ta nadleštva, da kada primete nekog nadobudnog i užurbanog graditelja namernog da na klizištu zida upute dotičnom pismenu opomenu da to nije po zakonu bez dozvole za gradnju sa posebnim naglaskom da je i opasno jer je ne tom mestu klizište. Pa ako se ogluši da ga spreče silom ili milom. Nisu to radili, ili sasvim retko, prevazišla ih je igra velikih brojeva sa preko milion i po nelegalno izgrađenih objekat pa su izgleda digli ruke i prepustili se stihiji narodnog graditeljstva. A ima i slučajeva gde su izdavali dozvole za gradnju i na klizištima pa je to uvećalo broj kritičnih pozicija po graditelje dovedene tako u zabludu, mada liči da su to činili zajedno i udruženo po sistemu ja tebi a ti meni a za posle ćemo da vidimo.    

To je sada kao odgovor prirode na nedolično ponašanje stiglo za naplatu i možda će se i vlasti i graditelji posle ove strašne lekcije uljuditi i početi da rade graditeljski posao kao sav normalan svet. Za početak da naprave katastar izgrađenih kuća, puteva i infrastrukture na klizištima za celu državu i kažu šta misle sa tim da rade. Tek da ne budu opet iznenađeni jer su sve plačljive i srceparajuće izgovore kao svoje opravdanje ovog puta potrošili.     

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 13:44 07.06.2014

...


Ministar (V.I.)je u intervjuu izjavio da samo u Beogradu ima oko 2000 registrovanih klizišta.

Znala sam da ih ima ali ni slutila da ih je toliko.

Da li negde mogu da vidim lokacije?


Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:41 09.06.2014

Re: ...

Izvinite na kašnjenju,ne znam šta mi bi ... probajte na googlu I otkucajte "klizišta Beograd" pa ćete dobiti karte na uvid ...
Pozdrav I još jrdnom izvinite ...
Черевићан Черевићан 15:07 07.06.2014

оглас (сбрадом)

Повољно продајем кућу на клизишту, мало прешла.
49 41 49 41 18:59 07.06.2014

Re: оглас (сбрадом)

Черевићан
Повољно продајем кућу на клизишту, мало прешла.


Povoljno prodajem kucu u centru grada.

Jos nije; al' bice uskoro.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:03 07.06.2014

Re: оглас (сбрадом)

Kupio bih ali pod uslovom da će I dalje da prelazi ...
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 18:56 07.06.2014

oglas

prodajem kuću bila na periferiji sad je u centru.
49 41 49 41 23:51 07.06.2014

Da potsetim

Vec neko vreme, prijatelj sa zenom zivi u Abu Dabiju.

Arhitekti i ulicari, izracunali (domaci i belosvetski); radi "ustede" necemo ugradjivati odvode i drenazu duz ulica.

Kisa padne jednom u 15 god. i maloj kolicini!

Ove godine je pala vise od pet puta.

Zadizemo nogavice gde god se nadjemo posle kise - gacamo po vodi.


Valjda i one zadizu, svoje crne penjoare do zemlje: jer se zalio na modu i oblacenje.
lidiaz lidiaz 09:07 08.06.2014

Klizista i gradnja

Ова држава тешко издаје грађевинске дозволе малтене одувек. И народ, шта ће, гради куће, да не би спавали на пољанама.
Потпуно сте у праву да треба избегавати изградњу на клизиштима. И да је одговорност на градитељу што није проверио на каквом земљишту гради кућу
И потпуно сте у праву да народ нема поверења у власт.
Али како. Ево, само последњих неколико година, мало мало, па иде прича о обавезној легализацији у наредном кратком периоду. А никако да почне.

У принципу, и како би то требало да буде, да неко ко хоће да гради може за не велику суму да прикупи сву документацију и да добије дозволу за градњу, уколико се испуњавају сви технички услови, у кратком року. Рецимо две недеље да се прегледа документација и донесе одлука. И нека цена од евра по квадрату. Исплатиће се само од прикупљеног пореза.
Слично за куће које нису легализоване. Пошто их има много, и можда је нереално да се све реши у кратком року, одредити годину дана да се све заврши, и онда ићи по неком реду, азбучном, или да се заказује.
Много људи је дозволе тражило, али и даље чекају, по 15, 20, 30 година...

За клизишта, колико знам, нека нова клизишта су се појавила због масовне сече шума. Такве ствари треба предупредити.
Даље, читам да је могуће клизишта, односно померање тла предвидети. Постоји компјутерска симулација, Географски информациони систем, који може да израчуна вероватноћу покретања тла. Колико се код нас људи тиме бави.
Зар није паметније да имамо службе са образованим људима из струке који би се тиме бавили, а не разне агенције за свашта и партијско запошљавање.
hajkula1 hajkula1 10:33 08.06.2014

Re: Klizista i gradnja

За клизишта, колико знам, нека нова клизишта су се појавила због масовне сече шума.


Primer za to je i Beograd. Zbog seče drveća i zbog guste gradnje (padina Zvezdare). Pa se još izbetoniraju nove površine, ne samo ulice nego dvorišta (rešava problem s korovom ), čime se smanjuje površina zemljišta koje prirodno upija vodu.

Tako se pojavljuju nova klizišta.



max.cohen92 max.cohen92 10:59 09.06.2014

Superpozicija sranja...

Kako otkud gos. Bobicu?

Klero-fasistima pod brand-om SPC su krivi Bog i pederi. U jednoj recenici. Oni kao vlasnici franshize na hriscanstvo na ovim prostorima znaju pouzdano da je Svevisnji izrevoltiran najavom okupljanja "kukolja" kako rece jedan iz Board-a managera, opalio XXL sabljom iz Star Wars-a po vaskolikom Serbstvu ne bi li "procedio" zito od "kukolja". Crkvena verzija kataklizme skorasnje.

Hordi iz Nemanjine i Schnapsmacheru iz Batocine kriv narod koji se nije snasao u datom trenutku, iako je manual za prezivljavanje napisan jasno i glasno jos pre 2014 godina u izdanju tadasnjeg popecitelja za vanredne situacije gosn. Noah-a. Al` nije imao ko i kad da cita.

Narodu kriv narod. Uvek. Komsije, Bog, usud i sile zla.

Vucicu krivi svi na planeti sem Aleksandra Vucica.

Klizistu kriva voda i gravitacija.

Pored toliko krivaca i faktora uticaja, normalno da se jadne kuce odluce da "zapale" odavde, iskoristile priliku...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:19 09.06.2014

Re: Superpozicija sranja...

49 41 49 41 14:58 09.06.2014

Alajbegova slama

Kanal Dunav-Tisa-Dunav.
Sistem Ibar-Lepenac; najvisa nasuta brana u Evropi (110 m.).

Dva grandiozna projekta sistema za navodnjavanje,za dalji razvoj i unapredjenje
poljoprivrede; oba projekta odobrena i finasirana od UN.

Procitao da je DTD, zacepljen muljem, otpadom, nanosom vode.

Sistem Ibar - Lepenac; nadzemni i podzemni betonski kanali precnika od 2-4 m curili mestimicno i sistem bio u funkciji samo delimicno.

Trebao Bog da sidje, SPC, Partija, Tito, Opstinari, sluzba odrzavanja ...

da ocisti kanal D-T-D, da osposobi u punoj f-ciji kanale zasta su "skrljani milioni" $$$$$$.

Da nije sve kod nas Alajbegova slama?!?

Da su kanali DTD, bili cisti i u punoj f-ciji nivo nadirucih voda bi bio ...

Imamo dva sliva u regionu Crnomorski i Vardarski.

Onako, sa mojim znanjem iz osnovne skole.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:47 09.06.2014

Re: Alajbegova slama

I sa tim znanjem, a I moje o tome nije mnogo veće, je sasvim lepo napisano I jasno ... nije sve u izgradnji novog, postoji sistem odbrane od voda, sasvim prihvatljiv, izgrađen još u ono jugoslovensko vreme ali ga ovi novokompponovani još od polovine osamdesetih prošlog veka nisu dovoljno održavali pa ih voda iznenadila. No dobro, jeste nepogoda bila neuobičajeno velika, I Nemcima se to događalo. ali bi šteta bila svakako manja ... I da su vlasti po opštinama slušale metereologe I ostale koji su nekoliko dana pre poplava na to upozoravali ...
nim_opet nim_opet 15:19 11.06.2014

Re: Alajbegova slama

Imamo dva sliva u regionu Crnomorski i Vardarski.


Pa imamo i Jadranski ako se ne varam, preko Belog Drima?
marsupilami_zp marsupilami_zp 21:30 09.06.2014

Čija je krivica?

Poštovani Đorđe,

godine i iskustvo me sputavaju da sporim bilo šta od ovoga što ste napisali, pogotovu kada sam pogledao vaš profil. Ipak, u jednoj stvari se ne mogu složiti sa Vama.

Naime, između ostalog u tekstu ste napisali sledeće...

Usput je nađen i dobar izgovor, nepogoda je bila takvih razmera da se tu ništa nije moglo. Stereotipan i izanđao izgovor ali izgleda efikasan i za pobožni narod prihvatljiv, posebno onaj (izgovor) gde se za sve što beše sa vodom koja je ničim izazvana nadošla svaljuje krivica na Boga


Očigledno je da ste ovde hteli da ukažete na odgovornost direktora Srbijavoda i da je ono što se dogodilo moglo preuprediti na neki način i da je njegova izjava bila nespretna i arogantna? E pa vidite, tu se ja ne slažem sa Vama.

Sama činjenica da ova količina padavina na ovako velikom području nije zabeležena od početka meteoroloških osmatranja (nekih 150god.) govori o izvanrednosti ovog događaja! Dakle, ovo je bio takav događaj da se prilikom projektovanja svih vrsta linija odbrane od poplava moralo posmatrati kao ekstrem.

Stvar tehnoekonomske analize je utvrditi šta je veće - dara ili mera? Da li treba potrošiti 3 godišnja budžeta i napraviti nasipe visoke kao soliter ili dozvoliti jednom u 150god da određena područja budu poplavljena? Pa čak i tada, da su nasipi bili viši za 5m, poznato je da ne postoji apsolutna odbrana od poplava - ne možete sve vodotoke kanalisati od izvora do ušća! Prof. Jovanović je to lepo objasnio u autorskom tekstu za Politiku

http://www.politika.rs/rubrike/Sta-da-se-radi/Ziveti-sa-poplavama.sr.html]

Dakle moramo naučiti da živimo sa poplavama, da postojeće sisteme odbrane unapredimo i maksimalno iskoristimo. Da plavljenja budu u onim područjima koja za to odredimo i da imamo razrađen sistem odbrane od poplava. Ako su ove poplave meni pokazale nešto, to je da sistem ne postoji... Da su se odluke donosile trenutno, stihijski i bez ikakve sistemske procedure!

I da, tu se slažemo ... Država je kriva za to! Ali ne sada i ne ova... Već prethodne 4, 5 koliko ih je već bilo u prethodnih 25god.

Konačno, mislim da se poplave nisu mogle izbeći... A da li je moglo bolje? Siguran sam da jeste, ali iskreno se čudim da nije bilo i gore! I tu ne krivim direktora Srbijavoda već čitavu jednu generaciju vlastodržaca i "partijskih stručnjaka" koja je dovela do toga da dočekamo ovakav događaj bez ikakvog sistema odbrane od poplava!

P.S. Moram napisati, zbog mogućih zlobnih komentara da nisam član nijedne partije , da ne simpatišem niti jednog političara na našem blistavom političkom nebu i da ne radim u Srbijavodama niti poznajem Puzovića! Sve što sam napisao plod je samo mog viđenja čitave ove "vanredne situacije"
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 22:10 09.06.2014

Re: Čija je krivica?

Poštovani,
Da, hteo sam u tom pasusu da opomenem državnog službenika da nije dopustivo reći tako što I skidati krivicu sa svoje službe I praviti maltene vic u tragičnoj situaciji.

Slažem se ja da nije uvek moguće sve braniti od nadošle vode I to lepo objašnjava Gospodin Jovanović I daje neke od načina kako se to može raditi I umanjiti šteta. Ali, pre svega ja govorim o gradovima gde nije moguće vršiti nekakve procene o vrednosti između gradnje zaštite I onoga što se štiti. Grad se štiti bez ostatka, po svaku cenu jer pored vrednosti materijalnih tu postoje I vrednosti koje su deo istorije grada I stanovnika, njihovog bitisanja I najzad ljudskih života I sve je to neprocenjivo. Nažalost I ta cena je plaćena.
Ovde sam govorio pre svega o klizištima koja se aktiviraaju kada su vode od padavina ovako intenzivne a na njima ima izgrađenih kuća. I tu su štete značajne a država je direktan krivac jer je dozvolila ljudima da na tim opasnim mestima grade. I tu nema procene, gradnja na klizištima je zabranjena jer je sanacija klizišta skupa I nije pouzdana.

Ne bih da budem maliciozan ali voleo bih da G.Jovanović izračuna cenu poginulih u poplavama u odnosu na izgradnju zaštitnih nasipa. Dakle, slažem se da neke prostore treba prepustiti poplavi kao recipijente I tako zaštititi gradove I naselja I tu verovatno postoji neki mogući proračun. Ali kada se radi o naselju onda cene nema I ne treba je računati je. Sa time se ne trguje.

A ko je kriv, pa lepo sam napisao da nebriga traje odavno I da je sadanja vlast zatekla zapušteno stanje sistema za zaštitu ali nije mnogo učinila na popravci a da ne govorimo o nedelovanju u pravo vreme I pored upozorenja stručnih službi. No to je već druga tema.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana