Moj grad| Reč i slika| Život

оџак

Черевићан RSS / 10.04.2014. u 23:02

(из циклуса Друмошети)

догађај оком ћу колао је подуго новим садом у форми сокачких олајавања да би на веродостојности добио тек од када је интерес за чланове породице г.Марић Милоша побудио и шире занимање публикума.угледни житељ града Милош својом породичном прц активношћу заслужио је ето да га и покољења помињу обзиром да скраја 19.века изроди са својом супругом Маријом кћер Милеву која опет с почетка 20. века с’ ,и шире знаним, проф Ајнштајном, мужем, у историју се убележи, трајно. 

докон у шетњи прођем често некад повртарским делом новог сада званим салајка , где се и данас налази кућа породице Марић грађена по пројекту арх Манојла Петљанског са 12 прозора према улици пружа се барокна фасада са 2 коринтска стуба са стране капије на којој се још увек у кованом гвожђу уочавају иницијали власника ММ те на улазном своду година градње 1907. јес, да од поменуте Породице никог више у тој кући нема, насељена је станарима, па је сходно томе и запуштена, јер национализована својевремно, препуштена времену, пропада, а и спомен плочу о томе чиja је кућа била ,ко је посећивао,  тјст зашто је заслужила да се обележи, је неки предузимљиви локални сакупљач секундарних сировина уновчио.има томе. поглед ми ,тај луталица, обавезно пређе кровом и уочи димњак,

                9f8ae3e0-b2fb-49bb-ad50-7aee241afc58.jpg 

 те се из присета гласне догађај који се догодио с јесени 1921 г у тој кући. Наиме поменути Милош је те године ,већ стар,продао своје имање у Каћу ,надомак н сада, а новац, добијен од продаје привремено сместио ( на сигурно) у каљеву пећ.

                 72c8bf88-dd91-4fab-bf0b-bb45cef1f5b4.jpg

намерно или не, кћер му Зорка, млађа сестра Милевина, склона духовној нестабилности, је запалила ватру у пећи и новац се претворио у пепео . . .

О успешним али и трагичним догодовштинама чланова породице Милоша Марића  могло би се и више писати. изродио је децу интелектуално надпросечну али оптерећену породичном бољком израженој у виду душевних поремећаја који се се код њих повремено јављали . о томе је в. детаљно  писала у књизи Милева Марић Ајнштајн - живот са Албетром Ајнштајном , др Радмила Милентијевић.ја је читајући, бих прозван детаљем око паљевине новца па обзиром да ту причу од раније знам а познајем и станаре који у том делу Марићеве куће данас живе овековечих фотком инкримисану фуруну те део куће са оџаком кроз кои новчани дим  у етар оде . . . пуф , за оне знатижељнике које и оваква трач сведочанства занимају.

 

е сад кад већ поменух проф Ајнштајна ајмо мало и шале (с’брадом додуше) . . . једна длака у супи је релативно много, а на глави је релативно мало .



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 23:15 10.04.2014

Kulen

U kaljavoj peci se nekad cuvao kulen na promaji.

mmmmmm....kulen!
Черевићан Черевићан 00:16 11.04.2014

Re: Kulen

кулен (и кобаја)
богме звучи лепо
чорба ми на уста
кренула наслепо

фала на јавки г alselone
49 41 49 41 01:10 11.04.2014

"Ciganima se ne da

da izadju iz ciganluka"!

Citiram svoju prijateljicu, s kojom sam se nekada druzio; to su njene reci.

Bila je svojevremeno u Sofiji sa muzem nekoliko godina.

Ona tada tako o zgradama u Sofiji.

Tako i ja sada, bez pardona do ikoga; gledajuci sliku.
Черевићан Черевићан 01:20 11.04.2014

Re: "Ciganima se ne da

тужно му дође,са кнедлом у грлу,где евидентирате како достојанствено пропадају фасаде бивших велелепних здања, а зарад људске немарности. додуше оће и . . . кад лове нема.

г 49 41 захвалан сам за коментар
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:04 11.04.2014

Re: "Ciganima se ne da

izuzetno mnogo istorijskih objekata propada u novom sadu, šta reći za kasarnu na futoškoj?



u njoj ubijeni od strane okupatora svetozar marković toza i njegova grupa i ugašeni prisilno prvi broj дневника, slobodna vojvodina tada? zemlja ili grad koji ne brinu o svojoj prošlosti ne mogu očekivati mnogo ni od budućnosti.
Черевићан Черевићан 08:58 11.04.2014

Re: "Ciganima se ne da

г Fuchs, Вашој опаски у коментару мало шта се неможе додати ,ХВАЛА на дружењу.
Kraja Kraja 23:46 11.04.2014

Re: "Ciganima se ne da

šta reći za kasarnu na futoškoj?


...deseti prozor desno od ulaza, u prizemlju, bio je moj...
...moj prozor u svet...80 dana....aprila 1981...
thebee269 thebee269 12:16 12.04.2014

Re: "Ciganima se ne da

..deseti prozor desno od ulaza, u prizemlju, bio je moj...
...moj prozor u svet...80 dana....aprila 1981...

...i moj 82g isto tako oko 80 dana, ali ovaj iznad ulaza sa balkonom.
neke lepe uspomene, mada je te godine bila jako ostra zima, a ja na obuci u ceti saniteta...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:58 12.04.2014

Re: "Ciganima se ne da

moj je bio 5 prozora levo od ulaza. braćo moja po spavaonama.. voleo sam tu zgradu, bila je mistično pusta, poput priča Dina Buzzatija,



pusta, ali posebna, Toza Marković je tu ostavio život i grupa Slobodne Vojvodine...
gavrilo gavrilo 10:34 11.04.2014

Porodica Maric,

Jedna od najbogatijih porodica u Titelu poreklom je iz Crne Gore.

Kuca porodice Maric u Titela u kojoj se rodila Mileva Maric 1875 godine.
Zivela je u njoj do 1877 godine.




Kuca porodice Maric u Rumi.
Zivela u njoj od 1877 do 1985 godine.



U Novom Sadu u pomenutoj ulici Mileva je zivela od 1885 do 1887 godine.

Odlazi u Sremske Karlovce, potom u Sabac, Zagreb pa Cirih.
Najduze je zivela u Cirihu gde je i sahranjena.
Za zivota dolazila je povremno u posetu roditeljima u Novi Sad.
timotije timotije 10:36 11.04.2014

Све је релативно, Алберте.

"е сад кад већ поменух проф Ајнштајна ајмо мало и шале (с’брадом додуше) . . . једна длака у супи је релативно много, а на глави је релативно мало ."

Заштита тражи давање.А време је за узимање. Прођоше две деценија од када ми пријатељ Бугарин рече. "Братко, с'г му е мајката. Ова се случува еднаш во 500 години. Ако сега не ги собереш парите, ке останеш сиромав и ти твоите во следниве векови."

Ја би како је Ајнштајн дошао на идеју своје теорије релативноси. Био је у госте са Милевом, а баба, ташта му приготвила сарме. За време ручка, огладнели Алберт, мало, мало па похвали сарме:"Екселент!" Но, Милош често је јео сарме, па је знао и за боље спремљене, па би на Албертову похвали увек одговорио: "Све је релативно, Албарте." И ето Ајашајну идеја за теорију која је променила науку у Двадесетом веку.
Черевићан Черевићан 13:06 13.04.2014

Re: Све је релативно, Алберте.

timotije . . Ја би како је Ајнштајн дошао на идеју своје теорије релативноси.. . .


medjutim . . . evo nekih detalja koji navode na (opravdanu) sumnju u Albertovu originalnost. Tim McCaskey detaljno opisuje da je Albert Eistein fluentno govorio italijanski jezik koji je u Svajcarskoj ravnopravno zvanican kao i nemacki i francuski, a isto mu je bilo potrebno da bi postao svajcarski drzavljanin. Cak je neko vreme i ziveo u Italiji, a otac mu je umro i sahranjen u Milanu. Kada je publikovao svoje radove u “Annalen der Physik” 1905 Einstein je jedino pomenuo ime Italijana Michele Besso, koji ga je doveo u vezu sa izvesnim industrijalcem Olinto De Pretto. E, taj Olinto De Pretto objavio je svoj rad u Italiji 1903 u kome je dao finalni oblik jednacine E = m c2. A kako se zna, Einsteinovi radovi publikovani su godinu i po kasnije 1905. Dr Umberto Bartocci, professor matematike na univerzitetu Perugia, u svojoj knjizi “Albert Einstein e Olinto De Pretto: la verastoria della formula piu’ famosa del mondo” (Albert Einstein i Olinto De Pretto: istinita prica o najznacajnijoj formuli u svetu) citirao je rad Olinto De Pretto-a u potpunosti . U tom radu Olinto De Pretto je tvrdio da kilogram bilo koje materije raspolaze ogromnom energijom. Albert Einstein je znajuci italijanski jezik bez sumnje imao dostup radu Olinto De Pretto-a. Cak je u svojim radovima iz 1905 pomenuo rad Olinto De Pretto-a u formi pitanja potpune ispravnosti date formule. Zar iza svega toga nije logicno zapitati se ne postoji li u datim okolnostima kradja ideje? Pitanje samo moze biti ko od koga?
pape92 pape92 14:01 11.04.2014

Gubici

Na slučaj gospodina Marića bih se nadovezao prigodnom pričicom od gospodina Harmsa.

GUBICI

Andrej Andrejevič Mjasov kupio na pijaci fitilj i poneo ga kući. Usput je Andrej Andrejevič izgubio fitilj i svratio u radnju da kupi stopedeset grama poltavske salame. Zatim je Andrej Andrejevič svratio u mlekaru i kupio bocu kefira, zatim ispio pored kioska malu kriglu kvasa i stao u red za novine. Red se prilično otegao i Andrej Andrejevič je stajao u redu skoro dvadeset minuta, ali kad je stigao do prodavca, novine su mu nestale ispred nosa.
Andrej Andrejevič je neko vreme tapkao u mestu i pošao kući, ali je usput izgubio kefir, skrenuo u pekaru, kupio zemičku, ali zato izgubio poltavsku salamu.
Onda je Andrej Andrejevič pošao pravo kući, ali je usput pao, izgubio zemičku i slomio cviker.
Andrej Andrejevič stigao je kući besan, pa je smesta legao da spava, ali dugo nije mogao da zaspi, a kad je zaspao, usnio je ovakav san: kao, izgubio on četkicu za zube i pere zube nekakvim čirakom.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:58 11.04.2014

Gde sakriti novce?

To pitanje je oduvek mučilo one koji ih imaju, a poverenje u banke nemaju.

Kao dečak bio sam prisutan kada su kod komšija nam u dvorištu majstori podziđivali bunar, onaj sa čekrkom, i negde na metar-dva ispod tog čekrka, pronašli između cigala limenu kutiju punu novca. Novac je tu sakrio izvesni deda Milivoj, koji je tajnu poneo sa sobom u grob, a kada je pronađen naslednici se nisu ovajdili. Iako dobro očuvan novac je bio bezvredan. Radilo se o milionima dinara Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Šteta.

bocvena bocvena 18:55 11.04.2014

Re: Gde sakriti novce?

ivan medenica u kritici drame vide ognjenović o milevi ajnštajn - na kraju svog životnog puta, junakinja suočava sebe i nas sa svojom mogućom "tragičkom krivicom" – "izgleda da ja nikad nisam umela da volim, samo da pripadam".

ništa ne tvrdim, samo prilažem viđenje temi:)
muaddib92 muaddib92 18:58 11.04.2014

Re: Gde sakriti novce?

.. бивши пословни партнер из Бора је крио новце у веш машини, те је тадашњи делегат наше фирме у Франкфурту од РТБ-а Бор добио љубазно срочену молбу (налог) да обави замену дојчмарака, претходно опраних
..а новине су 90-тих објавиле о спржених пет хиљада марака у термо пећи - логично, напредак у односу на горе поменути угаљ/дрва.
"Све је релативно, Албарте." И ето Ајашајну идеја за теорију која је променила науку у Двадесетом веку.

.. извињавам се, али ову фору је давних деценија у једној од својих прича продао покојни Момо Капор, и односила се на квалитет жуте супе коју је зет Алберт нахвалио (без сумње, са разлогом
У сваком случају Чер, лепу сте тему дотакли.
Поздрав
docsumann docsumann 20:34 11.04.2014

Re: Gde sakriti novce?


mariopan mariopan 19:49 11.04.2014

...

E, samo mi je trebalo da ovo pročitam pa da počnem da se jedim zbog tuđih novaca.

Ne znam zašto volim stare zgrade i ove divne "kaljave" peći?
Zanosila sam se neko vreme da jednu takvu stavium u dnevnu sobu i da uživam uz vatricu, al kad sam čula cenu bilo je isto ko da sam spalila silu novaca u njoj.

Otpade ta varijanta uživancije i pre nego što se ugrejala ideja.

hajkula1 hajkula1 21:57 11.04.2014

Da se pohvalim

Meni je u osnovnoj školi predavao matematiku rođak Mileve Marić. Kome je predavao čuveni nastavnik, nije mogao da ne razume, da ne zna. I ne samo matematiku.
mikele9 mikele9 22:58 11.04.2014

Zaista!

Na svijetu nema tića,
do Mileve od Marića!

Kaže glavni junak moje neobjavljene knjige.
Черевићан Черевићан 23:05 11.04.2014

кољективно

поштовани (досадашњи) коментатори:
- гђе. bocvena,mariopan,hajkula
те
- г.gavrilo,timotije,pape,Stojković-у,muaddib-е,docsumann-е,mikele

наравно, захваљујем се на прилозима, који свакако проширују лична сазнања, но у транзиту тренутном, појединачну, а заслужену пажњу - одговорВам, непостижем постирати, па молим, праштајте . . .

mikele9 mikele9 23:27 11.04.2014

Re: кољективно

S moje strane puno razumevanje!
hajkula1 hajkula1 03:58 12.04.2014

Re: кољективно

mikele9
S moje strane puno razumevanje!



Naravno.
mariopan mariopan 07:45 12.04.2014

Re: кољективно

Черевићан

muaddib92 muaddib92 12:51 12.04.2014

Re: кољективно

кољективнаја обработка: Размахњи па кољективу!
(ово је, ако неко не зна, када је једног притерало у Бољшем театру, па пустио млаз са балкона, а онај одоздо му виче да размахне..
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:17 12.04.2014

Pare, čemu?

Tužna priča. A lepa je zato što je tužna.

Черевићан
... а новац, добијен од продаје привремено сместио ( на сигурно) у каљеву пећ.намерно или не, кћер му Зорка, млађа сестра Милевина, склона духовној нестабилности, је запалила ватру у пећи и новац се претворио у пепео . . .


Izgleda da nema idealne formule "kako čuvati pare", pa je u mnogim situacijama najbolje i ne čuvati ih, već ih trošiti.


Черевићан Черевићан 23:44 12.04.2014

Re: Pare, čemu?

у смутное време којем смо сведоци
слабо је на цени ,да ли имаш дара,
накарадна мера процене личности:
- вредиш онолико кол'ко имаш пара

г petrovic-у, стога нека кинта уџепу наодмет, мис'им, ние. Хвала на дружењу!
razmisljam razmisljam 22:45 12.04.2014

Само да пријавим

да ми се обашка допада назив Друмошети. Некако слутим да се иза њега крију још многе необичне и занимљиве приче, попут ове коју сте нам изволели исприповедати.

Надам се да ћете моје слутње потврдити.
Черевићан Черевићан 23:34 12.04.2014

друмошети

приповетки . . . . . ние да и нема
(састав дневно ја приуштим себи)
сведоци смо овде постова множине
с тога ипак лично претериво неби

гђо razmisljam ,слутња Вам исправна ,Хвала на коментару
Time Bandit Time Bandit 04:59 13.04.2014

novci na sigurnom

" и новац се претворио у пепео . . ."

Nisu novci za svakoga, mnogi ih nemaju a i kad bi ih imali ne bi znali šta sa njima, ponekad je bolje da ih potroše ili izgube na ovaj šaljiv način...
Черевићан Черевићан 10:19 13.04.2014

Re: novci na sigurnom

уме новац човека да квари
но у томе мамљивост се крие
јер усваком однас жеља крчка:
- имат' пара, на одмет баш ние





г Bandit-у , драг сте ми коментатор,Хвала.
meehan meehan 19:54 13.04.2014

pare nisu problem.....

...para nema!!!
Черевићан Черевићан 21:19 13.04.2014

Re: pare nisu problem.....

оно чега нема то
проблем не ствара
(но обично настају
кад усфали пара)

г meehan ,захвалан на посети
49 41 49 41 18:46 15.04.2014

Etnoloski muzej

Stanovali smo par god. u zaledju njega.



Sve vreme stanovanja, muzej bio u skelama, zasticen teskim dzak krpama.

Zgrada bila stara 158 god. Stan 130 m2. U njemu bilo sve upicanjeno, nova strujna instalacija, novi dupli prozori, visoki plafoni, ... plakar u hodniku do plafona sa umetnickom odslikom na njemu.

Teska hrastova vrata na ulazu u zgradu, otvarao zadnjim delom tela ili ramenom po otkljucavanju.
Kljuc 1/2 kg, uvek bio problem nosati ga sa sobom.
Kupatilo 8x8m i velikim prozorom.

Uzivao u rusticnom dvoristu pijuci kafu i citajuci.
Kcerka najvise pamti, boravak u njemu.

Isar reka 300 m od stana, na rostiljanje, setnju, plivanje.

Onda, dodjosmo mi na red za kompletno renoviranje zgrade.
Mars napolje iz tihe, rusticne, mirom ususkane ulice u srcu grada.





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana