Društvo| Gradjanske inicijative

Otvoreno pismo predsedniku Republike

Velimir Mladenovic RSS / 04.04.2014. u 20:39

Poštovani gospodine predsedniče,*

danas je dan studenata! Već neko vreme planiram da napšem jedno odvoreno pismo koje naravno neće biti upućeno samo Vama. Iako se direktno obraćam u njemu Vama možda se najmanje odnosi na Vas. Mislim da bolji -simbolični dan od današnjeg nisam mogao da izaberem. U Vašem obraćanju studentima danas uočio sam nekoliko stvari koje mi smetaju. Naime, rekli ste da studije treba da se završavaju u roku i da se ''studenti sa studijama ne igraju.'' Sve je to lepo da recimo živimo u Nemačkoj i da većina nas studira na Humboltu. Međutim Vi ste predsednik Srbije i kod nas Fakulteti malo drugačije funkcionišu.

 Lepo je kada student završi studije na vreme. Pitam Vas da li mislite da sve zavisi samo od studenta? Da je tako, svi bi završili Fakultete i ''pre roka''. Pošto se ne pitaju samo studenti već i profesori koji se nalaze sa one strane katedre sve to izlgeda malo zamračeno i tužno. Da li znate kakav je nastavni kadar u srpskim školama? U jednoj osnovnoj školi u Smederevu se konkursi poništavaju i konkursna komisija traži od kandidata da potpiše da se odriče konkursa jer je ista već našla svog kandidata. U drugoj osnovnoj školi u Svrljigu francuski jezik predaje osoba koja nije položila ispite sa II godine studija. Takva osoba podučava decu koja sutra treba da se upišu u srednje škole a kasnije i na Fakultete. A na Fakultetima ih čekaju profesori koji su nemotivisani, slabo plaćeni, neki i nestručni a neki takvi da nad studentima vrše mobing. I niko im ne može ništa. Jer je sistem takav da im je to omogućio. 

Kažete još da treba da izaberemo profil sa kojim možemo da napredujemo. Mislim da sa svakim obrazovnim zanimanjem može da se napreduje, pa makar to bio i zanat. Pitanje je samo da li može kod nas.

Ako kažete da država ne treba da podržava one oblasti u kojima zna da nema posla ja Vas sada pitam šta treba raditi sa mnogim zanimanjima koji na birou rada nemaju ni šifru, šta raditi sa profesorima koji su već zaposleni na Fakultetima koje niko više ne želi da upiše?

Navodite da je lepo otići zbog znanja ali da je povratak lepši. Jeste ako imate gde da se vratite i ako znate da o Vama brine država i društvo.  

Pitao bih Vas i ovo: zašto Srbija kasni u obeležavaju 100 godina od I Sv.rata. Da nema nekih Fakulteta koji će u narednom periodu organizovati konferencije, ili pozorišta koji su pripremili predstave ništa više ne bismo imali. Da Vas podsetim, Francuska je pre dve godine osnovala Nacionalni Komitet za obeležavanje stogodišnjice. Onda se bunimo što neko pokušava da kroji istoriju prema svom nahođenju.

Gradu Smederevu sam lično poslao dva dopisa sa detaljnim planom oko obeležavanja. Prvi put sam poslao gradskoj upravi u novembru mesecu prošle godine a drugi put pre mesec dana, lično na ime predsednika Skupštine grada. Nikakav odgovor, naravno, nisam dobio. Ne tražim da neko naše predloge usvoji ali neka se počne već jednom. Neka se radi nešto. 

Ako budućnost ostaje na mladima, mi, koji sada živimo, kakvu to budućnost ostavljamo?  Na mlade posle nas ne mislimo jer i na nas niko nije mislio. Takvo društvo stvaramo bez jasnog plana i strategije. 

Imao sam sreću da učim sa divnim ljudima, da sarađujem sa još boljim, da mnogo putujem, učim u inostranstvu i čitam. Učio sam sa nekim od najboljih profesora. Na to sam ponosan. Protiv onih loših se nisam borio. Toga se stidim.

Imao sam tu čast, priliku i sreću. Šta će oni koji to nemaju? 

 

 

U iščekivanju odgovovora sa jednog stranog Univerziteta za postdiplomske studije,

Velimir Mladenović,

diplomirani filolog -romanista, dobi tnik Svetosavske povelje grada Smedereva za stvaralaštvo mladih za 2013. godinu (za najuspešnije rezultete ostvarene u toku školovanja), osnivač i potpredsednik Udruženja: Kulturno nasleđe grada Smedereva.

 

 

 *Nisam Emil Zola ali sam predsedniku napisao pismo koje se, naravno, ne odnosi samo na njega, već na celo društvo. 

 

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana