Muzika| Obrazovanje| Život

Prihvataš li homofoba?

Jaril RSS / 26.03.2014. u 21:26

[Буди против, само буди човек]

 
Она је одговорна за моје музичке способности. Она је уложила у мене сате и сате индивидуалног рада. Отварала могућности, подржавала свакакаве, па и сулуде, идеје. Дозвољавала је сва моја расплињавања, а умела је и да их вешто пресече када припрете да угрозе довршавање рада. 
 
Мислим да је и данас несвесна утицаја који је имала на мој развој. Када год смо разговарали о томе, она би увек помињала моје заслуге (раније знање и труд) и увек би помињала и друге моје професоре које је високо ценила. Са отпором би прихватала комплимент да је њен утицај пресудан и могли смо да се сагласимо само око велике количине времена које ми је посвећивала. И увек уз њену напомену да професор може много да добије само ако много уложи. Ја сам инсистирао на томе да је њен труд пресудна подршка мом развоју. 

Она је узрок што су моји радови на факултету, од других професора добијали квалификације попут „херојски подухват" или „ово је ниво магистарског". Она је одговорна и за многа каснија неразумавања са другим професорима и за њихове коментаре типа „то је превише ексцентрично виђење", „колега, ваш рад је превише аутентичан, уклопите се мало" или „како то тако чујете? Ако тако одсвирате, ја ћу искочити кроз прозор".

Она је хомофоб. 

Доста времена, које смо проводили у раду,врло често је захтевало неформални амбијент. Када би се библиотека на факултету затворила или када бисмо се презаситили истим простором, настављали бисмо рад по пекарама, кафићима, ресторанима, шетњама... У тренуцима преоптерећења, када партитура постане рошархова мрља, одмарали смо се обичнијим темама. У тим околностима смо, мало по мало, спонтано долазили и до личнијих тема.

Имала је одличне љубавне савете, па сам ја разговоре засићивао свакојаким детаљима и дилемама о момку у кога сам тада био заљубљен. Пошто га је познавала, била је веома реална, помало оштра и била је у праву: било каква нада да ту нечега буде је била неоснована и он би много ризиковао ако би се упетљао са мном. Кроз разговор са њом ми је постало јасно да је та моја заљубљеност била, у ствари, алат за опоравак од тешког раскида са првим момком.

Моја сексуалност ју је помало збуњивала, тј. мислим да и данас верује да сам се ја нешто ту забунио. У једном разговору ме је значајно подстицала да пробам са женом, јер откуд знам док... Било ми је неприкладно да је питам зашто она није пробала са женом, па сам је само питао зашто би човек себе присиљавао на однос са неким за ким нема сексуалну жељу.

А и знала је да сам током средње школе био пољубио једну девојку и да сам имао осећај потпуне равнодушности: а девојка, а фелна... Знала је и за неколико ситуација у којима је осећај привлачења према мушкарцима био толико јак да је тип моје сексуалности остајао ван сваке сумње. На њеном лицу се видело да све разуме, али да јој одудара од њене слике о мени. Пар пута се излетела како ће поред мене нека жена бити баш срећна.

Иако смо релативно често разматрали моје љубавне догодовштине, ретко је баш моја сексуалност била тема. Када би разговор отишао у том смеру и даље би био пријатан, али са неком минималном дозом нелагодности. Она је веровала да је сексуалност подложна избору, да ју је могућно променити, нарочито ако се зађе у њене узроке у детињству. Ја бих на то одговорио да људи не могу да опишу тренутак у ком им је понуђено шта ће да буду, тј. тренутак када су изабрали да буду стрејт; да покушаји мењања остављају ожиљке и могу чак да буду опасни и да воде ка самоубиству; а када смо разматрали оно што је она сматрала узроцима некако смо заједнички долазили до закључка да има људи обе сексуалности који су били изложени истим условима одрастања.

Њен став о хомосексуалности сам чуо још пре него што је почела да ми предаје. Седео сам у библиотеци, задубљен у неке ноте, док је она разговарала са библиотекарком. Све што сам о њој тада знао било је да ће она бити моја професорка. А онда је изјавила, са презривом интонацијом, како је њој хомосексуалност мрска и како, у свом животу, жели да је то подаље од ње.

Покупио сам се, вратио партитуру и изашао. Потпуно изиритиран чињеницом да ће једну од кључних области за разумевање музике да усвајам од неког ко је спреман да човека одбаци, а да га и не познаје. Да сам у једној од кључбих области три године усмерен на неког ко ме не жели у својој близини. То је и био разлог зашто сам првих пар недеља био благо непријатан према њој и што сам је, у расправи око мог првог семинарског код ње, довео до тога да ми се обрати очајним тоном са речима „Зашто се толико браниш? Рад је одличан, најзрелији, само има пар ствари..."

Нисам јој рекао одмах. Рекао сам јој пар недеља касније, пошто сам се током једног дужег рада већ излетео да сам растројен и без концентрације због љубавних проблема. Када ме је питала о њој, рекао сам јој да је у питању он. Прошло је још пар недеља пре него што је проговорила на ту тему.

Данас, често се питам, колико би моје музичке способности претрпеле да сам, због њеног става, задржао своје зидове, рад са њом свео на пуко формалне оквире, да сам ја одбацио њу?Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 21:52 26.03.2014

preterujes

колико би моје музичке способности претрпеле да сам, због њеног става, задржао своје зидове, рад са њом свео на пуко формалне оквире, да сам ја одбацио њу?

svako od nas je odbacivan zbog mnogo cega. jednom kada odlucis da sebi nalepis etiketu - etiketa ces postati.
to koliko se njoj svidja tvoja seksualnost je isto koliko se nekom drugom svidja moje nesto drugo, za one sa jeftinijim kartama.
(aj sad iq pol.kor elita, juris!)
Jaril Jaril 22:34 26.03.2014

Re: preterujes

jednom kada odlucis da sebi nalepis etiketu - etiketa ces postati.


wilma68 wilma68 21:52 26.03.2014

A da je ona tebe?!

Homofob(kinja?) je prihvatila-tebe, tj. nije odbacila sve druge tvoje osobine zbog seksualne mrske joj orjentacije.
Stoga bih rekla da gđa ne pripada grupi pravih, zadrtih, polupismenih i zatupljenih homofoba - etalona za dotičnu diciplinu.
Prosto, nije imala prilike da upozna "drugačije" sa svim ljudskim, zajedničkim osobinama i problemima, vrlinama i manama;kada joj je data prilika, ponela se kako bih i očekivala od obrazovane žene.
Jer, ovog bloga, a ni tebe u tom obliku i boji, ne bi bilo da je gđa "Homofob" zaista odbacila - tebe.
Jaril Jaril 22:39 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

Jer, ovog bloga, a ni tebe u tom obliku i boji, ne bi bilo da je gđa "Homofob" zaista odbacila - tebe.


Stoga bih rekla da gđa ne pripada grupi pravih, zadrtih, polupismenih i zatupljenih homofoba - etalona za dotičnu diciplinu.

Тај њен говор, пре него што је и почео семестар, био је крцат стандардним фразама које се могу чути од хомофоба. Током три године колико је радила са мном, много више од самих предавања, она је своје мишљење задржала само га преда мном није изражавала у драстичним фразама. Оно где се показала њена величина јесте што се фокусирала на ону, заједничку област у којој смо могли да сарађујемо.
wilma68 wilma68 22:49 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

Оно где се показала њена величина јесте што се фокусирала на ону, заједничку област у којој смо могли да сарађујемо.


OK, razumem ja tebe-samo velim da bi to trebalo da je normalno.Iako, u ovoj zemlji - i nije (to, razumeti i poštovati drugo i drugačije).
I čini mi se da je bila uz tebe, skroz, ne samo u "onoj, zajedničkoj oblasti saradnje".
A svako je živeo svoj život, i prožimali ste se.
Takoreći, ideal.
Štangle su realnost...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

Prosto, nije imala prilike da upozna "drugačije" sa svim ljudskim, zajedničkim osobinama i problemima, vrlinama i manama;kada joj je data prilika, ponela se kako bih i očekivala od obrazovane žene.

I upravo u tome čuči problem, kako neko obrazovan i sa svim što dobro tu obrazovanost prati, može da odbaci nešto što ni ne zna šta je...mada, čisto sumnjam da obrazovana osoba mora prvo da upozna čoveka druge seksualne orjentacije da bi shvatila da je čovek kao i svi drugi...
Naravno da ga je odbacila, ne znajući, to i jeste problem tih generalno protivnih drugim ljudima.
Jaril Jaril 23:01 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

I čini mi se da je bila uz tebe, skroz, ne samo u "onoj, zajedničkoj oblasti saradnje".

Да, то јеси у праву. Умела је да буде подршка и за тај љубавни део мене, иако је веровала да треба да буде другачији.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:15 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

иако је веровала да треба да буде другачији.


A što si tako osetljiv na to?
Ona iz nekog razloga veruje da to treba drugačije, pa šta?

Nije samo seksualnost ta oblast gde ljudi pokušavaju drugim ljudima da dele savete. Bez zle namere, ne iz straha mržnje ili tako nečeg.

Ja sam davnih godina nosio mnogo dugu kosu, i mnogo je bilo onih koji su mi savetovali ds treba da se šišam iz nekih po njima mnogo jakih razloga (ružno mi stoji, nije više moda, devojke sad vole podšišane, i šta sve ne) A meni dragi i bliski ljudi, stvarno.
Taj deo mene nisu prihvatali, ali bože moj.
Ili, naslušao sam se tešenja što nemam sina nego ćerke.
Kao ma nek su žive i zdrave, deca su deca, ćerke su pažljivijre prema roditeljima i slične utehe.
Do skora su išle i one da sam još mlad, da još nije kasno i takve
Zar sam trebao da im zameram ili da im objašnajvam.
Tako misle pa neka ih.
Jaril Jaril 23:21 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

A što si tako osetljiv na to?

Да, то јесте добро питање. Можда сам осетљив на то због честе везе, или је бар у медијима честа таква веза, између таквог веровања и физичког угрожавања, па рефлексно реагујем. Али током разговора са њом, мени је било потпуно прихватљиво то њено мишљење, без икакве моје потребе да га мењам. Напросто смо разговарали, када нам досади или исцрпимо тему пређемо на нешто друго или се вратимо музици и то је то. Што би ти рекао:
Tako misle pa neka ih.

predatortz predatortz 23:29 26.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

Али током разговора са њом, мени је било потпуно прихватљиво то њено мишљење, без икакве моје потребе да га мењам. Напросто смо разговарали, када нам досади или исцрпимо тему пређемо на нешто друго или се вратимо музици и то је то. Што би ти рекао:


Vidiš... Ona je od početka mogla da zauzme gard. Da sve ostane na relaciji profesor - student. A, koliko sam razumeo, nije ostalo na tome. Razvilo se prijateljstvo. Zašto misliš da postoje 100% kompatibilni prijatelji? Neki moji meni zameraju militarizam, ja njima štošta. No, na tome i ostane. Drže nas na okupu zajednička interesovanja.

Kažeš, želela je da promeni deo tebe. Nije ga prihvatila, a to si ti. Pa to ti je gotovo bračna priča. Mnoge žene uporno pokušavaju da promene neku osobinu kod svoga muža. Takve ih bog stvorio, vole da se nakače za nešto pa da to menjaju.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:55 27.03.2014

Ne budi preosetljiv

Jaril
... Тај њен говор, пре него што је и почео семестар, био је крцат стандардним фразама које се могу чути од хомофоба. Током три године колико је радила са мном, много више од самих предавања, она је своје мишљење задржала само га преда мном није изражавала у драстичним фразама. Оно где се показала њена величина јесте што се фокусирала на ону, заједничку област у којој смо могли да сарађујемо.

Ovom prilikom igrao si na kartu kontrasta.

Najpre si dao predivan omaž (hommage) profesorici koja ti je mnogo pomogla (ne pomažu svi profesori), a onda staviš, slovima velikim kao vrata
Oна је хомофоб.


Što se nje tiče, ja joj zameram, svakako, što je i pored vidnog intelektualnog, pa i profesionalnog uzdizanja, ostala na prizemnom nivou (računa se da što je osoba intelektualnija to je tolerantnija na različitosti, ne samo seksualne, već i rasne, verske i druge).
Kod nje, mada zaslužuje svaku pohvalu za profesionalni odnos, to nije, izgleda, išlo uporedo.

Šteta.

P. S. Naravno, da sam ja bio u tvojoj situaciji, ja joj ne bih previše zamerio (mrmljao bih sebi u bradu ono otrcano: Nobody is perfect), jer ne možemo ljude suditi samo po jednoj mani, ako na drugim poljima pokazuju vrline.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:36 27.03.2014

Re: A da je ona tebe?!


HCM
... A što si tako osetljiv na to?

Jaril
... Да, то јесте добро питање. Можда сам осетљив на то због честе везе, или је бар у медијима честа таква веза, између таквог веровања и физичког угрожавања, па рефлексно реагујем.


HCM je lepo postavio pitanje, a sviđa mi se i tvoj iskren odgovor. Uviđaš da jesi malo preosetljiv.

Preosetljivost, čemu?

Oni koji su mnogo osetljivi, oni pate, a svaka patnja ne oplemenjuje.

Prema tome, ne budi preosetljiv.
Jaril Jaril 21:53 27.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

Drže nas na okupu zajednička interesovanja.

8c_competizione 8c_competizione 23:05 27.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

Оно где се показала њена величина јесте што се фокусирала на ону, заједничку област у којој смо могли да сарађујемо.


kada bi se vecina papana koji pale Bgd na Paradu fokusirala na .... zivot bi bio mnog bolji u Srbiji.

i ne samo na Paradu, vec i za mnoge druge stvari

tvoja profanka je jedan atipican profesor. mislim da je upoznajuci te kao ljudsko bice i zbog tvoje iskrenosti na kraju ipak prihvatila neke stvari. odgoj i ono sto je godinama slusala je verovatno preduboko urezano u koru njenog zivota, ali je ona ipak izabrala da bude jaca od predrasuda.

svaka cast i tebi i profesorki, i privatno i profesionalno!
Jaril Jaril 08:22 28.03.2014

Re: A da je ona tebe?!

8c_competizione

Увек кад је се сетим осетим велику захвалност за врло људски однос који смо имали и надљудске напоре да ме развије као музичара.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:41 28.03.2014

Re: Ne budi preosetljiv

vladimir petrovic

Što se nje tiče, ja joj zameram, svakako, što je i pored vidnog intelektualnog, pa i profesionalnog uzdizanja, ostala na prizemnom nivou (računa se da što je osoba intelektualnija to je tolerantnija na različitosti, ne samo seksualne, već i rasne, verske i druge).
Kod nje, mada zaslužuje svaku pohvalu za profesionalni odnos, to nije, izgleda, išlo uporedo.


Nisam sigurna da je bas tako izvesna korelacija obrazovanja i tolerancije, vec pre mislim da je to velikoj meri cliché u koji mnogi veruju.

Verovatno svi znamo makar neki kontraprimer: intelektualnu, a istovremeno veoma netolerantnu osobu. Obrazovana i inteligentna osoba je medjutim opremljenjija da prepozna ono sto je drustveno pozeljno (napr. tolerancija).

Mislim da treba da se prepozna da intelektualno uzdizanje ne mora da poveca samopoznanje (self-awareness odnosno self-knowledge), a bez samopoznanja je veoma tesko promeniti se, pa i postati tolerantniji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:23 26.03.2014

homofob

Она је хомофоб.


A postoji li neki izraz koji će nju opisati kao nekoga ko se razlikuje od onih sa štanglama na gej paradi?
Ovako, homofob ona, homofobi oni, razlike nema.

Ja bih bio malo oprezniji sa time.
predatortz predatortz 22:24 26.03.2014

Re: homofob

hoochie coochie man
Она је хомофоб.


A postoji li neki izraz koji će nju opisati kao nekoga ko se razlikuje od onih sa štanglama na gej paradi?
Ovako, homofob ona, homofobi oni, razlike nema.

Ja bih bio malo oprezniji sa time.


Postoji. Ona je homofob, oni su kreteni.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:26 26.03.2014

Re: homofob

Postoji. Ona je homofob, oni su kreteni.


Onda njih nikad, ni u kom slučaju, ne treba nazvati homofobima.
Nije red da se istim imenom nazivaju ova žena i kreteni.
predatortz predatortz 22:27 26.03.2014

Re: homofob

hoochie coochie man
Postoji. Ona je homofob, oni su kreteni.


Onda njih nikad, ni u kom slučaju, ne treba nazvati homofobima.
Nije red da se istim imenom nazivaju ova žena i kreteni.


Nije. Svi mi tradicionalno vaspitavani smo pomalo homofobi. Ali, većina nas nije spremna da uzme štanglu u ruke i da bije ljude zbog toga. Neka gradacija tu mora da postoji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:32 26.03.2014

Re: homofob

Mislim da se olako lepi etiketa homofoba ljudima, to sam hteo da kažem.
Ako je homofobija strah i mržnja, onda nije homofob neko ko se niti plaši niti mrzi.
Nisam stekao utisak da se profesorka plaši ili mrzi, a ipak je zaradila epitet.
I nije reč samo o njoj, česte su takve situacije.
predatortz predatortz 22:38 26.03.2014

Re: homofob

Ako je homofobija strah i mržnja, onda nije homofob neko ko se niti plaši niti mrzi.


Kod većine mržnje nema, ali neke vrste straha ima. Ne straha od osobe druge orjentacije, toga je najmanje. Ima straha od osude sredine zbog druženja sa takvom osobom. Onaj rezon s kim si - takav si . Mislim da je to najzastupljeniji oblik homofobije kod nas. Međutim, žrtve takvih predrasuda nisu samo homoseksualci. Imaš i bizarne primere tipa šta će ona sa raspuštenicom .

Kažem , tradicionalno vaspitanje nam je nametnulo neke okvire ponašanja. U tim okvirima ima i homofobije. Ovi kreteni koji biju po ulicama su daleko od bilo kakvog vaspitanja.
Jaril Jaril 22:47 26.03.2014

Re: homofob

A postoji li neki izraz koji će nju opisati kao nekoga ko se razlikuje od onih sa štanglama na gej paradi?

Скоро сам добио информацију да су за разбијање параде 2010. били ангажовани и геј навијачи. Иако верујем извору, не могу да потврдим веродостојност.

Ovako, homofob ona, homofobi oni, razlike nema.

Као што већ горе написах, она је изговарала све оне фразе и имала став какав иначе изражавају хомофоби.
Jaril Jaril 22:57 26.03.2014

Re: homofob

Nije red da se istim imenom nazivaju ova žena i kreteni.

Ali, većina nas nije spremna da uzme štanglu u ruke i da bije ljude zbog toga.

Ја мислим да се ту ради о разлици поштовња туђег живота, ма какав став имали према другом. Мислим да је то кључна разлика између ње и хулигана.
Nisam stekao utisak da se profesorka plaši ili mrzi, a ipak je zaradila epitet.

Њен став, чут по први пут, имао је дозу страха (можда боље рећи, зазирања). Могуће је да је понела атмосфера тог разговора у библиотеци, па се она стихијски уклопила. Ипак, зазирање од тог дела мене, уз идеју да се тај део мене промени, се осећало све до краја те интензивне сарадње, ма колико ми о томе разговарали.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 26.03.2014

Re: homofob

Ako je homofobija strah i mržnja, onda nije homofob neko ko se niti plaši niti mrzi.


Homofobija je, pre svega, odbacivanje drugih ljudi.
Strah i mržnja mogu da budu samo neuspeli pokušaji racionalizacije tog odbacivanja.
hajkula1 hajkula1 09:25 27.03.2014

Re: homofob

hoochie coochie man
Она је хомофоб.


A postoji li neki izraz koji će nju opisati kao nekoga ko se razlikuje od onih sa štanglama na gej paradi?
Ovako, homofob ona, homofobi oni, razlike nema.

Ja bih bio malo oprezniji sa time.
Mislim da je Jaril namerno tako napisao, da se razmisli šta je to homofobija.
maksa83 maksa83 10:53 27.03.2014

Re: homofob

Скоро сам добио информацију да су за разбијање параде 2010. били ангажовани и геј навијачи.

Čekaj ... postoje i oni drugi?

You live - you learn...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:15 27.03.2014

Re: homofob

Ona je homofob, oni su kreteni.

Ako mene pitaš, svi homofobi su kreteni koji se od drugih kretena razlikuju samo u tome što još uvek nisu uzeli motke u ruke. A od mržnje do motke je kratak put.
Hansel Hansel 14:53 27.03.2014

Re: homofob

Jelica Greganović
Ako je homofobija strah i mržnja, onda nije homofob neko ko se niti plaši niti mrzi.

Homofobija je, pre svega, odbacivanje drugih ljudi.
Strah i mržnja mogu da budu samo neuspeli pokušaji racionalizacije tog odbacivanja.

Хех, како мржња може да буде рационализација?

Него, и мени се чини да је терминологија неадекватна.

Треба увести термине попут хомоскептик, мизохом и сл.

Него, у вези с професорком... ако је дословно рекла овако:
А онда је изјавила, са презривом интонацијом, како је њој хомосексуалност мрска и како, у свом животу, жели да је то подаље од ње.

онда она свакако није против људи, него не жели да има нешто с том појавом. Зашто, што рекоше већ други, свако мора да мсили исто о свему? Некима је исто-исто (уз помисао на детаље) једноставно (и најблаже речено) одбојно. Можда и мање од естетских згражавања неких гејева на рачун неких других људи.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:11 27.03.2014

Re: homofob

Jelica Greganović
... Ako mene pitaš, svi homofobi su kreteni koji se od drugih kretena razlikuju samo u tome što još uvek nisu uzeli motke u ruke. A od mržnje do motke je kratak put.

Naravno da ti ovo lepo kažeš. Svi homofobi su kreteni, nema sumnje, a drugo je pitanje kako tu svoju homofobiju izražavaju - da li samo prezrivim osmesima i ružnim rečima ili, bogme, i štanglama i motkama.

Ipak, hteo bih podsetiti na nešto. Ima dobrih istraživanja koja kažu da postoje ljudi kod kojih je mržnja prema homoseksualcima skoro urođena, da je to jače od njih, da se groze pomisli na gejeve i lezbijke.

E sad, potrebno je da čovek sebe kontroliše, pa da sebe tera da bude tolerantan i prema onima koji mu se ne sviđaju.

To je napor. A taj napor mnogi nisu voljni da prihvate, te ostaju sitne duše. Ali zato, kao što sam gore već pomenuo, ako čovek ima malo soli u glavi, malo obrazovanja, on će shvatiti ono "live and let live", te imati razumevanja za različitosti.

Da dodam još ovo: ima situacija u kojima i meni smetaju gej-aktivisti, kada pomalo napadno i ne baš decentno, ukazuju na svoja prava (koja su im itekako uskraćena). Ali, s druge strane, divim im se što imaju hrabrosti, jer samo tako širi slojevi mogu da se familijarizuju sa the cause of homosexuals. A njihova ljudska prava itekako jesu uskraćena. Opet, čini mi se da je u poslednjih desetak godina učinjen veliki napredak. Stvar se kreće.

P. S. Učinjen je, dakle, veliki napredak, mada ne svuda.
U Maroku, koji sebe smatra "savremenom i modernom arapskom kraljevinom", što i jeste u odnosu na mnoge druge muslimanske zemlje, homoseksualnost je zakonom zabranjena, pa se gejevi (ne i lezbijke) povremeno hapse. To se ne događa često, već samo onda kada policija zatekne gejeve in flagranti. U drugim prilikama policija "gleda kroz prste", jer bi zatvori bili puni, pošto u tim arapskim sredinama itekako se praktikuje homoseksualnost, ali "u četiri zida".

Verujem da će jednog dana i u Maroku da se zabrani hapšenje homoseksualaca (mada su za sada te kazne uglavnom simbolične, najviše tri meseca zatvora, daleko od toga da gejevi budi streljani ili osuđeni na dugogodišnje robije).
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:31 27.03.2014

Re: homofob

predatortz
... šta će ona sa raspuštenicom

Hm. Slonovi dugo pamte.
Ovaj izraz "raspuštenica" podseti me na to da je blogokolegica Višnja jednom davno oštro reagovala kada je za razvedenu ženu neko bio upotrebio izraz - raspuštenica.

Jer mnogi smatraju, ili mogu smatrati, da raspuštenica znači - raspuštena žena.

Ti izgleda ne pratiš Lične oglase, gde se pored izraza "razvedena" obično dodaje i ono "ne svojom krivicom".

Prema tome, dole raspuštenice i raspuštenici!
Živele razvedene i razvedeni!
larisa_bg larisa_bg 18:49 27.03.2014

Re: homofob

vladimir petrovic

Ti izgleda ne pratiš Lične oglase, gde se pored izraza "razvedena" obično dodaje i ono "ne svojom krivicom".


zaključujem da ti redovno pratiš lične oglase, hm?
predatortz predatortz 18:51 27.03.2014

Re: homofob


zaključujem da ti redovno pratiš lične oglase, hm?


Ne diskriminiši!
vishnja92 vishnja92 19:24 27.03.2014

Re: homofob

Можда и мање од естетских згражавања неких гејева на рачун неких других људи.

dva bambija i jedno pozitivno dastanje, visnja voted: duz poan! :)

ps - Pizone... smiri se
larisa_bg larisa_bg 19:31 27.03.2014

Re: homofob

predatortz

zaključujem da ti redovno pratiš lične oglase, hm?


Ne diskriminiši!


ma jok, ja samo zajebavam
ne znam ja te sofisticirane postupke da radim
Hansel Hansel 19:49 27.03.2014

Re: homofob

vishnja92
Можда и мање од естетских згражавања неких гејева на рачун неких других људи.

dva bambija i jedno pozitivno dastanje, visnja voted: duz poan! :)

Хвааалааа!

larisa_bg

Jaril Jaril 21:59 27.03.2014

Re: homofob

I nije reč samo o njoj, česte su takve situacije.

islim da je Jaril namerno tako napisao, da se razmisli šta je to homofobija.

Врло често се, и по другим темама, мишљење омеђи некаквим одредницама на које је лако залепити етикету, што сам и ја урадио у тој својој првој реакцији на њен став.

После је, наравно, живот правио ситуацију по ситуацију које су довеле до тога да се тим међама не водимо у међусобном односу.
Jaril Jaril 22:01 27.03.2014

Re: homofob

maksa83
Скоро сам добио информацију да су за разбијање параде 2010. били ангажовани и геј навијачи.

Čekaj ... postoje i oni drugi?

You live - you learn...

E, пази, не гарантујем, за њих знам само из приче. Лично знам само ове прве. Тако да, можда је урбана легенда.
Jaril Jaril 22:09 27.03.2014

Re: homofob

Jelica Greganović
Ona je homofob, oni su kreteni.

Ako mene pitaš, svi homofobi su kreteni koji se od drugih kretena razlikuju samo u tome što još uvek nisu uzeli motke u ruke. A od mržnje do motke je kratak put.

Оно што мене жацне сваки пут када чујем хомофобни став јесте у ствари тај пут од става до акције. Тј. од тога што нечији став (који сам по себи јесте бениган) може неком другом да послужи као покриће, па и подстрек за конкретну акцију. Изговорена реч може допринети формирању дискурса који као резултат може имати оно против чега је и онај који ју је изговорио.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 27.03.2014

Re: homofob

Хех, како мржња може да буде рационализација?

Tako što imaš "racionalne" razloge za mržnju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:29 27.03.2014

Re: homofob

Изговорена реч

Izgovorena opasna reč je mnogo opasnija od motke.
Hansel Hansel 13:57 28.03.2014

Re: homofob

Jelica Greganović
Хех, како мржња може да буде рационализација?

Tako što imaš "racionalne" razloge za mržnju.

Реаговао сам на оно што си првобитно написала -- да су страх и мржња рационализација одбацивања.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:57 26.03.2014

.

oduvek
mislim da ;
homofob može biti samo onaj koji sumnja u svoju seksualnost.Jaril Jaril 23:31 26.03.2014

Re: .

stefan.hauzer stefan.hauzer 23:51 26.03.2014

Re: .

:)

principessa_etrusca principessa_etrusca 23:39 26.03.2014

Хомофобија?

Да је твоја професорка истински хомофоб, мислим да би њено бављење тобом, без обзира на твој таленат, вероватно испунило тек неко минимално очекивање, т.ј. од ње би добио минимум који јој њен положај дозвољава.

Такође мислим да је цело искуство било двоструко корисно за тебе, са једне стране као студента доброг професора, а са друге јер си имао прилику да схватиш да као што ти имаш своју сексуалност, тако и други могу имати свој став о њој, можда и сасвим ирационалан, али он не мора да утиче на њихово поштовање тебе као личности.

Тај разговор у библиотеци од кога све почиње ми звучи као неко површно и непотребно блебетање, али чини ми се да и ти имаш нереално очекивање тапшања по рамену зато што си геј.
Jaril Jaril 21:20 27.03.2014

Re: Хомофобија?

као што ти имаш своју сексуалност, тако и други могу имати свој став о њој, можда и сасвим ирационалан, али он не мора да утиче на њихово поштовање тебе као личности

Управо. То је једна од великих лекција (поред оних уметничких) коју ми је однос са њом подарио.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:06 27.03.2014

bez hejta

dal si ti gej ili nisi je tvoja privatna stvar. kao sto je privatna stvar ovog ili onog da misli o tome šta hoće.

ako ides okolo i anketiras ljude šta misle o tome što si to gej, baš i nije u redu.

kao što nije u redu ni da oni koje ne misle samo cveće i leptiriće o tome što si ti gej idu okolo i dave kako to nije u redu.

to bi bile neke norme pristojnog ponašanja.

dakle, svako ima pravo da mu se neko ili nešto "ne svidja", ali da to pristojno zadrži za sebe, bez hejta.

a ovi s štanglama su valjda kriminalci i nisu predmet razgovora nego pravosuđa.

anfieldroad anfieldroad 01:24 27.03.2014

Re: bez hejta


Profanka je odlicno obavila svoj deo posla. Ne samo da je bila strucno uz tebe, nego je bila partner i za intimne razgovore. Da li je moguce da joj zameras zbog njenih stavova, pored svega toga ? Da li to implicira da vise niko ne sme da kaze sta misli, pa makar i ne bio u pravu ? Da li stvarno mislis da takva zena zasluzuje etiketu homofoba ? Fobija, hej ! Pa brate Jarile...! Razbacujemo se teskim kvalifikacijama svi zajedno. Fobija je mentalna bolest. Da li je profanka mentalni bolesnik jer je konzervativno vaspitana u konzervativnoj i izrazito patrijarhalnoj zemlji... Uopste nisam razumeo tvoj text. Hoces od nas potvrdu da je ona homo-fobik ili potvrdu da si je ti izlecio od njene bolesti ?
Pogledaj svet oko sebe opustenije, sa vise humora. Ovde u Srbiji, jbte, jednom kresnes ortaka i odmah si peder...Opusteno, covece. Tvoje neosporno pravo je da budes gej, strejt ili npr. apstinent... Bajke o sexualnim mocima i nemocima se odavno pricaju. Vidi Didroa, Voltera, razvratnog Bajrona, Bukovskog ili Madonu. Sve moze, maske su odavno pale, ali nemojte preterivati. Jer tada se bude duhovi pravih homo-fobicara- nasilnika na koje si valjda mislio. Ne na profesorku, zar ne ?
bocvena bocvena 13:04 27.03.2014

Re: bez hejta

Ovde u Srbiji, jbte, jednom kresnes ortaka i odmah si peder...Opusteno, covece.
(uvek sam mislila da sam neviđeno dosadna jer nemam neke egzotične babe mađarice, nemice i sl., i što se nikad nisam ljubila s najboljom drugaricom, i što su mi svi iz šumadije, pa nema rođaka u americi ili u ukrajini...a onda dođoše ova vunena vremena kada me veroučitelj ubeđuje da sam zbog svega toga idealna srpska pravoslavna heteroseksualna mladica. eto, nije k'o hoće nego kome je suđeno:)))
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:24 27.03.2014

Re: bez hejta

... dal si ti gej ili nisi je tvoja privatna stvar. kao sto je privatna stvar ovog ili onog da misli o tome šta hoće.


I beg to differ.

Ja smatram da nije u redu reći da je u pitanju privatna stvar. Jer, to se može shvatiti kao zagovaranje one floskule "svako može da radi šta hoće u svoja četiri zida", odnosno "Ne - paradi ponosa, a neka svako radi u četiri zida šta hoće".

Gejevi i lezbijke jesu ugroženi. Ne samo da ih na ulici može izmlatiti svaki huligan ili bilmez sa štanglama ili pesnicama ako samo pomisli da su gejevi, već im se osporavaju osnovna ljudska prava u mnogim prilikama (ima suseda koji ne bi voleli da u stanu do njihovog stanuju gejevi, neke gazdarice ne izdaju stanove ako saznaju da je gej u pitanju, neki poslodavci ne vole da daju posao gejevima, itd. itd). To se zna, to postoji, pa prema tome gejevi i lezbijke s pravom traže svoja prava, i u tome treba da budu podržani od ostalih. Ništa oni ne traže da imaju više od drugih. Tako bar ja shvatam.

Izvini, Vesna, ako si ti nešto drugo imala u vidu kada si svoj komentar započela s onom frazom da je homoseksualnost privatna stvar, ali ja sam osetio potrebu da ukažem na ono što mnogi misleći ljudi - misle.Budimo realni. Pomozimo drugima, pomozimo sebi samima.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:59 27.03.2014

Re: bez hejta

Ja smatram da nije u redu reći da je u pitanju privatna stvar. Jer, to se može shvatiti kao zagovaranje one floskule "svako može da radi šta hoće u svoja četiri zida", odnosno "Ne - paradi ponosa, a neka svako radi u četiri zida šta hoće".

Gejevi i lezbijke jesu ugroženi. Ne samo da ih na ulici može izmlatiti svaki huligan ili bilmez sa štanglama ili pesnicama ako samo pomisli da su gejevi, već im se osporavaju osnovna ljudska prava u mnogim prilikama (ima suseda koji ne bi voleli da u stanu do njihovog stanuju gejevi, neke gazdarice ne izdaju stanove ako saznaju da je gej u pitanju, neki poslodavci ne vole da daju posao gejevima, itd. itd). To se zna, to postoji, pa prema tome gejevi i lezbijke s pravom traže svoja prava, i u tome treba da budu podržani od ostalih. Ništa oni ne traže da imaju više od drugih. Tako bar ja shvatam.

Izvini, Vesna, ako si ti nešto drugo imala u vidu kada si svoj komentar započela s onom frazom da je homoseksualnost privatna stvar, ali ja sam osetio potrebu da ukažem na ono što mnogi misleći ljudi - misle.Budimo realni. Pomozimo drugima, pomozimo sebi samima.


nemam pojma zasto te "privatna stvar" asocira na "četiri zida".
privatna stvar znači da je nešto nečija intima, privatna svera i da niko nema pravo da mu džara po tome, koliko god ga svrbelo.

mislim da ne moram u svakom postu koji napisem da ponovim mantru da su gejevi ugroženi.

aj da nacrtam: privatna stvar je i ako se dve lezbe ljube ispred poslastičarnice. ugrožavanje privatnosti je ako im poslastičar uskrati sladoled jer su se ljubile ispred njegove radnje.

jasno?


vladimir petrovic vladimir petrovic 18:19 27.03.2014

Re: bez hejta

Ma, OK.
Ja shvatam šta ti ovim kažeš
mislim da ne moram u svakom postu koji napisem da ponovim mantru da su gejevi ugroženi.


ali sam ipak našao za shodno da ponovim, kao mantru, činjenicu da je LGBT populacija ugrožena. Polazim od toga da to treba stalno ponavljati.

Oprosti Vesna, nisam ja to uputio tebi, znam ja da ti znaš, ali sam hteo da to ponovim radi drugih, a ovde dolaze i mnogi koji nemaju mogućnost da komentarišu.

Ujedno, la modestie à part, kako bi rekli Francuzi, hteo sam da pomognem domaćinu, jer homofoba ima svugde oko nas, mnogo više nego što se to obično veruje.

A mantra tih homofoba upravo jeste da homoseksualci mogu da rade u četiri zida šta god hoće, da je to njihova privatna stvar, ali da nemaju pravo da prave nekakvu paradu, kako ne bi negativo delovali na mlade i na majke sa malom decom... kao da je homoseksualnost zarazna bolest, ili da se može dobiti gledanjem na trgu.

Ako si u mojoj reakciji videla nekakvu zamerku ili prekor, izvini, nije mi to bila namera.

Namera mi je bila da se samo nadovežem na rečeno - da je svačija seksualnost njegova privatna stvar.
Naravno da jeste, ali kod prihvatanja LGBT populacije postoje (još uvek) evidentni problemi.
Hansel Hansel 20:47 27.03.2014

Re: bez hejta

Vesna Knežević Ćosić
aj da nacrtam: privatna stvar je i ako se dve lezbe ljube ispred poslastičarnice.

Ништа што неко ради на јавном месту, није (само) приватна ствар, без обзира да ли је тај неко хетеро, хомо, или нешто друго. То је једноставно чињеница. Ваљда би због тог у друштву укорењеног резона, рецимо, био приведен неки голаћ који шета улицом. А, рецимо, један мој професор је љубљење младића и девојке на јавном месту видео као чист егзибиционизам. Ствар "светоназора".

ugrožavanje privatnosti je ako im poslastičar uskrati sladoled jer su se ljubile ispred njegove radnje.

То не би било угрожавање приватности него дискриминација.

jasno?


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:26 27.03.2014

Re: bez hejta

Ништа што неко ради на јавном месту, није (само) приватна ствар, без обзира да ли је тај неко хетеро, хомо, или нешто друго. То је једноставно чињеница. Ваљда би због тог у друштву укорењеног резона, рецимо, био приведен неки голаћ који шета улицом. А, рецимо, један мој професор је љубљење младића и девојка на јавном месту видео као чист егзибиционизам. Ствар "светоназора".


pa znaš šta, za moju komšinicu Dobrilu koja ni u 92. ne odustaje od kontrole javnosti s prozora, ništa na javnom mestu nije privatno, zapravo sve je njeno i podložno njenom filteru.

Poljubac i golać nisu isto.

A taj profesor ti je em zatucan em ko ova Dobrila, na dupe bi progovorio i prokomentarisao, ko da ga neko pita.

Slažem se da je poslastičarevo ponašanje diskriminacija. Koja je počela kao pravo koje je sam sebi dao da zeva šta drugi ljudi rade i to ocenjuje.


Hansel Hansel 12:50 28.03.2014

Re: bez hejta

A taj profesor ti je em zatucan em ko ova Dobrila, na dupe bi progovorio i prokomentarisao, ko da ga neko pita.

Он је, прво, рођен крајем 20-их прошлог века, друго -- професија му везана за проучавање људског понашања (и онога што му претходи).

Али, мислим да ти имаш сувише субјективну дефиницију приватности. Оно што је у јавности просто више није приватно, па то треба некако другачије назвати. Покушах да ти кажем да је све у доживљају "јавног морала" (некаквог "јавног реда и мира" ) и фамозна "четири зида" су само формулација једног од погледа на "јавни морал", па се ради само о (дис)континууму облика личних понашања која се доживљавају као пристојна или не. Не можеш да порекнеш да има оних који уживају да своју интиму показују другима (које то узбуђује), па чак и хетеро ("друштвено прихватљиво" ) љубљење на јавном месту може да има и такву мотивацију. А може да буде и само симпатичан одраз повишеног осећаја слободе у контексту заљубљености и фазона "свет је наш".
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:13 28.03.2014

Re: bez hejta

Али, мислим да ти имаш сувише субјективну дефиницију приватности. Оно што је у јавности просто више није приватно, па то треба некако другачије назвати.


Zovi kako hoćeš.

lična prava, pravo na privatnost (zovi kako hoćeš, al poštuj), mogu da budu narešeni i u javnosti.

-kad te neko fotografiše bez tvoje dozvole.
-kad neko sluša tvoj privatni razgovor.
-kad ti dobacuje što imaš kratku suknju, sto nosis suknju a muško si, sto vodiš kera, što se ljubiš, što se grliš, što imaš crnpurasto lice (dodaj šta hoćeš)

- i na javnom mestu postoji nesto sto se zove licni prostor, nije pristojno da ti se neko unosi u lice, da ti broji perut, da te vata za dugme, da ti se obraća iako te ne poznaje...

stvarno sve mora da se crta, ccc

EDIT
Он је, прво, рођен крајем 20-их прошлог века, друго -- професија му везана за проучавање људског понашања (и онога што му претходи).


Godina rodjenja ništa ne znači.

Habermas je rođen 1929. i i dalje je premudro bice.
Hansel Hansel 22:32 28.03.2014

Re: bez hejta

stvarno sve mora da se crta, cccОпет мешаш ствари. Лични простор и свесно самопоказивање онога што је у том личном простору су две различите ствари. Ако и ја морам да цртам , покушавам да ти објасним да то није тако једнозначно како ти мислиш или како бар овде пишеш. Мене баш брига ко ће да се љуби или шта ће већ да ради на улици, али то не значи да сваки поступак пред другима нема неко значење, тј. да не носи неку поруку онима који тај чин перципирају (и не желећи), односно да то показивање има неки значај за особе које хоће да покажу нешто негде а то не морају.

Што се мудрости тиче, ја као део мудрости видим прихватање права да и други имају своје мишљење и да га искажу (па и тај профа, ваљда исто '29. годиште). Твоја (и не само твоја) либералност је занимљиво селективна (ако треба ово да документујем, може ).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:17 29.03.2014

Re: bez hejta

али то не значи да сваки поступак пред другима нема неко значење, тј. да не носи неку поруку онима који тај чин перципирају (и не желећи), односно да то показивање има неки значај за особе које хоће да покажу нешто негде а то не морају.


nauka o značenju jeste multidisciplinarna, ali nikako ne uključuje opservacije prolaznika koji sebi daju za pravo da arbitriraju kako neko treba da izgleda na ulici, s kim da se kreće na javnom mestu, kako da se kreće itd,jerbo je to prostakluk i primitivizam.

primitivac sebi daje za pravo da komentariše i tumači druge ljude, a da ga niko ništa nije pitao.

naduveni primitivac je nešto gora varijanta jer on svoj prostakluk pokušava da tumači, pravda i podvede pod "naučno" tumačenje o značenju i porukama.

Hansel Hansel 11:32 30.03.2014

Re: bez hejta

Ех, ех, а ти овде оцрни човека кога ниси ни упознала (рецимо, ја сам му противречио због нечега већ на првом часу и он је до краја двочаса и следећег часа одговарао на моју примедбу, на крају је практично прихвативши -- од примитивца би се то тешко очекивало).

Веруј да ми је коментарисање других људи као и теби на црној листи, али овде се прво не ради о конкретним људима, јер ми нисмо ни знали о коме он прича, вероватно није знао и он, тако да сам ја био и остао уверен да говори о појави. А ја сам овде напоменуо да уопште не мора да буде једнозначна по мотивима, а по перцепцији других тек није.

Оног хипотетичног голаћа на улици нисам случајно поменуо, а испоставило се да и ти имаш неку границу прихватљивог и неприхватљивог понашања у јавности. Ко поставља ту границу (те границе) и чија треба да се слуша?
Jaril Jaril 13:03 30.03.2014

Re: bez hejta

Ко поставаља ту границу (те границе) и чија треба да се слуша?

Ово је питање о коме је важно размишљати и у другим контекстима. У овом контексту узмимо, нпр, са једне стране истополни пар који жели под ведрим суначним небом да се пољуби, а да им нико не добацује. Са друге стране, имамо човека који жели да се под ведрим сунчаним небом прошета а да не гледа два мушкарца како се љубе. У тој ситуацији пар може одговорити са: нека гледа на другу страну. А човек може одговорити са: нек се љубе у другој улици.

Чија је слобода важнија?

(Ја имам неке своје одговоре, али мислим да је много важније промишљање на тему, од самих одговора.)
Hansel Hansel 09:57 01.04.2014

Re: bez hejta

Ја сам примером с професором хтео да кажем да постоји универзално неодобравање интимизације на јавном месту, без обзира на разно/истополност (у другом случају је вероватно израженије).

Тако да, по мом схватању, питање о предности(?!) треба поставити без обзира на комбинацију полова љубакалаца. Или парадера сексуалности. Опет – које год.
Jaril Jaril 10:07 01.04.2014

Re: bez hejta

Ја сам примером с професором хтео да кажем да постоји универзално неодобравање интимизације на јавном месту, без обзира на разно/истополност (у другом случају је вероватно израженије).


Обожавам овај треунтак кад ме неко звекне због дискриминације у мом систему.
anonimni_autor anonimni_autor 01:00 27.03.2014

Razmišljanje ne homofobičnog heteroseksual

Au nije mi stalo sve u naslov. Dodajte "ca" na kraju. Živimo u zemlji gde je homofobija poželjno društveno ponašanje. Muškarci njom dokazuju svoj mačizam, a žene svoju "čistotu" ili religijoznost. Tako stoje stvari danas, svidelo se to nama ili ne. Kod mlađe populacije se stvari malo menjaju prvenstveno zahvaljujući japanskim stripovima zvanim "Manga". U njima postoje podvrste "Jao" o homoseksualcima i "Juri" o lezbejkama. Međutim kako su naveći konzumeti tih stripova devojčice njihov pozitiovno delovanje je ograničeno samo na deo mlađe ženske heteroseksualne populacije. I to je nešto za početak...Možda će i budući partneri tih devojaka pod njihovim uticajem revidirati svoje rigidne stavove. Ko zna
Hansel Hansel 14:29 27.03.2014

Размишљање нехомофобичног хетеросексуалца

Au nije mi stalo sve u naslov.

Ево, ћирилицом стаје (подстакла ме дискусија на другом блогу), иако заузима више простора!
anonimni_autor anonimni_autor 21:56 28.03.2014

Re: Размишљање нехомофобичног хетеросексуалца

Hansel
Au nije mi stalo sve u naslov.

Ево, ћирилицом стаје (подстакла ме дискусија на другом блогу), иако заузима више простора!

Хвала... Ја се заиста тога не бих сетио. Рад на компјутеру ми је увек некако био повезан са латиницом, па сам изгледа престао и да мислим о другом нашем писму.
riply riply 10:36 27.03.2014

a jel moguce

da je profesorka za tebe postala nekakva vrsta ego ideala i da si ocekivao kompletno i bezuslovno prihvatanje? Ono-totalitet ljubavi i podrske sa njene strane kada je upoznala tvoju kreativnost, posvecenost, genijalnost, whatever....Moje iskustvo je da nas ljudi nazalost ne prihvataju u totalitetu nego kao parcijalne objekte i uvijek ce biti neko "ali"..........
Jaril Jaril 22:26 27.03.2014

Re: a jel moguce

da je profesorka za tebe postala nekakva vrsta ego ideala i da si ocekivao kompletno i bezuslovno prihvatanje?

У музичком образовању је везивање професора са учеником, па и студентном природно стање ствари. Много више него током образовања у другим областима. Осим велике количине времена које се обично проводи са неким од професора и то обично у индивидуалном раду, везивању доприноси и то што ми радимо и тренирамо се на рад са сопственим емоцијама и са интроспекцијом. Тако да се, понекад и неприметно, остварује емотивна отвореност и јака повезаност. Предмет који је она мени предавала је кључан за разумевање и доживљавање музичког тока. Да би тај трансфер знања био постигнут, одређена количина поверења треба да постоји а приори. Њен став је ударио на то поверење, које је, срећом, врло брзо било успостављено.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 08:48 30.03.2014

Re: a jel moguce

Предмет који је она мени предавала је кључан за разумевање и доживљавање музичког тока. Да би тај трансфер знања био постигнут, одређена количина поверења треба да постоји а приори.

možda mogu da predostavim šta ti je predavala (i o kome se konkretno radi), ali časovi kompozicije (npr ) napolju ne izgledaju baš uvek tako. tačnije, mnogo retko izgledaju tako, a sa studentima se radi uglavnom grupno, komponovanje i orkestracija se uče analizom tuđih kompozicija. individualni časovi se dodano traže (i plaćaju). ne vidim da su kompozitori (pogotovo) sa zapada nešto hendikepirani, da komponuju lošije i da im je znanje orkestracije slabije - naprotiv. ovo što mi imamo je stari sistem 1 n 1 (bolonja nas je tu obišla), i profesori mogu da zloupotrebe svoj položaj, što često i rade, čak i kada ti prenose znanje na dobar način. takođe, pokazuju ti gde si pogrešio kao da su ti mama ili tata. studiranje treba da je nešto drugo od vođenja za ručicu. ako je tomas ades postao odličan kompozitor i bez tog vodanja preko pešačkog prelaza za ruku u 20tim godinama života, onda bismo to i mi morali to da promenimo.
postoji profesor kompozicije na katedri (na fmu) koji nikada ne razgovara ništa privatno sa studentima (zaista ništa!) i potpisujem da je najbolji profesor sa te katedre ikad. to koliko je tebi potrebno da sa profesorkom pričaš o ljubavnim problemima, to je više tvoja stvar, a profesor je tu da ti pojasni da ti on nije tata/mama, ili da te zloupotrebi, a mislim da se to i tebi (kao i nekada davno, kod trećeg profesora) desilo i meni.
Jaril Jaril 11:10 30.03.2014

Re: a jel moguce

možda mogu da predostavim šta ti je predavala

Волео бих да избегнем да неко дође у непријатну ситуацију због погрешне идентификације.
to koliko je tebi potrebno da sa profesorkom pričaš o ljubavnim problemima, to je više tvoja stvar, a profesor je tu da ti pojasni da ti on nije tata/mama, ili da te zloupotrebi, a mislim da se to i tebi (kao i nekada davno, kod trećeg profesora) desilo i meni.


Ја сам цео тај однос доживео у најлепшем светлу и мислим да сам много тога добио и ван самог знања. Мени је тај однос значио за мој однос према самом себи, много.

А и што се самог знања тиче, она је имала потпуно другачији однос од водања за ручицу који се често виђа. Увек је подржавала моје идеје, колико год сулуде биле, и постављала се као помоћ са стране да погура ствари кад закоче. Подржавала је и оне идеје које су изван њене удобне зоне.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:15 30.03.2014

Re: a jel moguce


Волео бих да избегнем да неко дође у непријатну ситуацију због погрешне идентификације.

abitno ko je, naravno.

Ја сам цео тај однос доживео у најлепшем светлу и мислим да сам много тога добио и ван самог знања.

lepo. to samo znači da ti je falilo na drugoj strani, kao što je i meni. tvoja sreća je što si od takve osobe uspeo i da naučiš nešto, ja baš i nisam (od druge osobe). sada, sve što čekujem od mentora je profesionalni odnos.
nego, da se vratimo na adesa i te kolege sa druge strane, kako je moguće da niko (ili bar većina) ne dobije taj deo ličnog, a da nauči isto toliko, ili više? i sve to za mnogo kraće vreme! da li je to pitanje naše razmaženosti, ili njihovog vrlo dobrog sistema, pa onda i ne tražiš to drugo od profesora, a i on se baš ne polomi da ti to pruži? onako, pitanje za razmišljanje... :)
Jaril Jaril 10:13 01.04.2014

Re: a jel moguce

tvoja sreća je što si od takve osobe uspeo i da naučiš nešto, ja baš i nisam (od druge osobe). sada, sve što čekujem od mentora je profesionalni odnos.

Већина нашег времена је била посвећена музици. Некако смо заједно сводили тај приватни део на разумну меру. Знали смо обоје шта нам је циљ.
kako je moguće da niko (ili bar većina) ne dobije taj deo ličnog, a da nauči isto toliko, ili više? i

Сваком према његовим потребама?
validni validni 12:53 27.03.2014

crno-belo

Рекао сам јој пар недеља касније, пошто сам се током једног дужег рада већ излетео да сам растројен и без концентрације због љубавних проблема. Када ме је питала о њој, рекао сам јој да је у питању он. Прошло је још пар недеља пре него што је проговорила на ту тему.


Ne pomišljaš da si je opteretio nepotrebnim saznanjem? Nije Ti bliska pomisao, da bi odgovor u slučaju da uzročnik ljubavnih patnji nije bio istog pola, mogao biti - idi pa se saberi, ne zanimaju me Tvoje privatne stvari? Ne misliš da je činjenica da je uopšte i progovorila sa Tobom na temu homoseksualnosti, amnestira od etikete koju si joj zalepio? Previše si stvar pojednostavio. Očekuješ razumevanje i toleranciju, a isijavaš netoleranciju. Etiketiraš. To je nepristojno. Kapiram da veruješ da imaš nekakvu misiju, da razbijaš tabue, ali olako si opanjkao osobu za koju sam kažeš da je izvršila veliki uticaj na Tebe. Žrtvovao si je, nazuo crni šešir iz jeftinih western filmova. Prodao radi viših ciljeva. Ili prosto preispituješ svoju seksualnost.
Jaril Jaril 08:34 28.03.2014

Re: crno-belo

Ne pomišljaš da si je opteretio nepotrebnim saznanjem?

Могуће је.

Било је ситуација када је показала да цени поверење које сам јој указао тим сазнањем.
validni validni 10:14 28.03.2014

Re: crno-belo

Jaril
Ne pomišljaš da si je opteretio nepotrebnim saznanjem?

Могуће је.

Било је ситуација када је показала да цени поверење које сам јој указао тим сазнањем.


Ništa ne kapiraš: iz teksta je jasno da ceni poverenje koje si joj ukazao, stvar je u tome što Ti nisi adekvatno uzvratio. Da je mehanički izdeklamovala nekakvu korektnu mantru bilo bi OK? Ma ne bi, naravno. Ne bi bila iskrena, a Vaš odnos bi izgubio sadržaj.
larisa_bg larisa_bg 18:53 27.03.2014

felne

А и знала је да сам током средње школе био пољубио једну девојку и да сам имао осећај потпуне равнодушности: а девојка, а фелна...


kakav si ti to peder koji zna šta su felne
ajde da si lezbejka, razumela bih...

maksa83 maksa83 19:24 27.03.2014

Re: felne

kakav si ti to peder koji zna šta su felne

Pa emancipovan.

'Ladno zna da prepozna i ofsajd zamku.
larisa_bg larisa_bg 19:33 27.03.2014

Re: felne

maksa83
kakav si ti to peder koji zna šta su felne

Pa emancipovan.

'Ladno zna da prepozna i ofsajd zamku.


pa onda je učiteljica bila u pravu
treba da se preispita, možda nije baš skroz...

Jaril Jaril 20:08 27.03.2014

Re: felne

'Ladno zna da prepozna i ofsajd zamku.

Усамљени мушкарац ван линије одбране?
Па то знање ми је од стратешког значаја.
treba da se preispita, možda nije baš skroz.

Је л' то нека грл паувр да ме врбујете? Само ми фали криза идентитета, опет.
larisa_bg larisa_bg 20:22 27.03.2014

Re: felne

Jaril

Је л' то нека грл паувр да ме врбујете? Само ми фали криза идентитета, опет.


izvini ali ja se ne predajem tako lako
ne dajem jednu nežnu umetničku dušu protivničkom taboru bez borbe!
larisa_bg larisa_bg 20:24 27.03.2014

Re: felne

Jaril

Усамљени мушкарац ван линије одбране?
Па то знање ми је од стратешког значаја.predatortz predatortz 20:38 27.03.2014

Re: felne

larisa_bg
Jaril

Је л' то нека грл паувр да ме врбујете? Само ми фали криза идентитета, опет.


izvini ali ja se ne predajem tako lako
ne dajem jednu nežnu umetničku dušu protivničkom taboru bez borbe!


Ne nasedaj Jarile! Žensko je prokleto, neće ono što mu je dostupno, 'oće ono što ne može da ima i sve će učiniti da do toga dođe.

Znamo mi kako nam je sa njima...
Jaril Jaril 21:08 27.03.2014

Re: felne

predatortz

Ne nasedaj Jarile! Žensko je prokleto, neće ono što mu je dostupno, 'oće ono što ne može da ima i sve će učiniti da do toga dođe.

Znamo mi kako nam je sa njima...

Kažeš, želela je da promeni deo tebe. Nije ga prihvatila, a to si ti. Pa to ti je gotovo bračna priča. Mnoge žene uporno pokušavaju da promene neku osobinu kod svoga muža. Takve ih bog stvorio, vole da se nakače za nešto pa da to menjaju.


Кад их 'вако лепо фалиш...
larisa_bg larisa_bg 21:36 27.03.2014

Re: felne

predatortz
Žensko je prokleto, neće ono što mu je dostupno, 'oće ono što ne može da ima i sve će učiniti da do toga dođe.


normalno
i mi volimo da vas jurimo dok bežite po dvorištu
nije to zanimacija samo za vas dečake
mesan mesan 20:55 27.03.2014

fobije

Svaka čast autoru i komentatorima na iskrenom, balansiranom i produktivnom razgovoru o homofobiji.

Ne bih prežvakavao već napisano, nego bih da se osvrnem na povezivanje "intelektualnosti", "soli u glavi" i dr., sa tolerancijom.

Izvesno postoji korelacija između nivoa obrazovanja i nivoa tolerancije. Ali sam isto tako siguran (ja lično) da ne postoji ona uzročno-posledična veza koja se njom implicira. Neki visoko obrazovani i još inteligentniji ljudi su veliki zagovarači Šešelja (pa i on sam je takav), su homofobi, itd., dok sa druge strane neškolovani, neproputovani, izolovani ljudi znaju da budu vrlo širokih i tolerantnih shvatanja i osećanja (lično recimo poznajem i jedne i druge). Ovaj "naopačke" efekat, po meni, nije samo statistički šum u pomenutoj korelaciji, već je sasvim sigurno jasan pokazatelj da je korelacija parazitska. Korelacija je samo posledica jedne druge, dublje pojave. Ta pojava je, uslovno rečeno, urođena ljudska skala između konzervativnosti i liberalnosti, a NE urođena skala soli i neslanosti u glavi :)

Pravo pitanje je onda, zašto su liberalniji ljudi obrazovaniji? Pa u stvari su obrazovaniji jer su liberalniji. Kad ćerku naterate da kuva i muze krave celog života, teško će se obrazovati, a ako svoje dete sa sela oterate u grad u školu (jer ste liberalni) automatski ste mu obezbedili viši nivo školovanja. Po meni analogno, ljudi se izlažu svetu jer imaju potrebu, želju, nagon za tom vrstom slobode. Mnogo je neprirodnije i ređe da se ljudi izlože svetu zbog njima stranog vanjskog pritiska, pa tek onda promene svoj konzervativni pogled u suprotni, liberalni.

Sledeće pitanje: Pa zar nije logično da onaj sa više "soli", koji promisli stvari, sebe dovodi u stanje "živi i pusti da žive". NE, nije! Zato jer su ljudski univerzalne moralne kategorije bitne za konzervativnost, npr., lojalnost/poštovanje autoriteta i svetinja/čistota, jednostavno nevezane za nivo inteligencije. U ovu razgraničenost morala i inteligencije između ostalog može da se podvede i ono naizgled disonantno "povraća mi se kad pomislim na dva penisa, iako u potpunosti cenim prava gejeva".

Da li konzervativno/liberalno može da se poveže jednoznačno sa dobro/loše? Pa, ne! Dve suprotstavljene sile, jedna očuvava, druga uništava, su obe neophodno gorivo civilizacije.

Znači, normalno je i čak poželjno da konzervativnost pritisne protiv glavnih i propratnih pojava homoseksualnosti, a prirodno je i da vrlo inteligentni ljudi u tome učestvuju!

Jasno, daleko smo ovde od patologije štangli, ja se praktično obraćam "zdravorazumnim" i dobronamernim ljudima, onima koji su negde između "privatnost" i "četiri zida", onima koji su negde kod "može, ali ne baš brak", itd., itd., itd.

I sad dolazi klimaks Da li možemo da argumentujemo objektivno da homoseksulanost ne treba da bude objekat konzervativnog pritiska? Da je automatski konzervativni alarm nepotreban? Da li možemo da raščlanimo uticaj pojava vezanih za homoseksualnost na različite moralne kategorije i jasno racionalizujemo odbacivanje sopstvenih "urođenih osećaja gađenja"? Da bez pritiska objasnimo i onom sa, i onom bez, soli u glavi zašto je podjednako loše kad osuđuje klinički gojaznu ženu koja se ljubi na ulici i kad osuđuje dva gejička koji se ljube na istoj ulici? Da objasnimo da je u redu ako ne toleriše javno izražavanje seksualnosti, npr. pred decom, ali da onda mora u tu osudu da uključi i one nage grudi što bubre u Strahinjića Bana (dok ih uz osudu pažljivo zagleda, naravno)? Itd.

Možemo!

Na nekom drugom blogu sam na sitna crevca obrazlagao zašto možemo, a ovde ću sumirati ovako: Naučne analize, podaci i najelementarnija logika ukazuju da: homoseksualnost nije bolest, nije prenosiva(1), ne ugrožava decu(2), ne ugrožava hetero populaciju, prirodno se javlja, ne može da se izbegne(1), pokušaj izbegavanja vodi u istinski patnju, ima biološke prednosti, ima istorijske pozitivne presedane, ekonomski je fer, itd., itd. Ima ih dosta, a ja mislim da edukacija ljudi naučnim činjenicama(3), gde se ne budi alarm za preživljavanje ("hoće da nas pogeje i unište nam decu" može da bude put u kvalitetno društvo.(1) Istina je da postoji pojava "socijalnog" homoseksualnog ponašanja. Npr. liberalni napaljeni mladi probaju jer drugi probaju. ALI, ako ne postoji usađena želja, ona ne može da se usadi tako. Drugi ekstrem, gde okolni uticaji presudno određuju seksualnost su npr. žene koje su teško zlostavljane, silovane, mučene, od strane muškarca, i koje svoju erotsku ljubav kasnije mogu da ispolje samo prema ženi, iako nisu rođene gej osobe. To je očigledno slučaj sa dubokom tragičnošću, retka pojava, i mimo je ove diskusije. Donekle analogna pojava su ljudi (muškarci obično) sa velikim psihološkim nestabilnostima recimo usled trenja između urođenih nagona i okoline, koji kroz život represije, skrivanja, samoporicanja, posustajanja i neuspeha u tome dođu u fazu neke histerije, gde se "pokaju", samoizleče, i naravno taj čitav ciklus samo može tragično da se ponovi. Opet, zanemarljivo mali broj slučajeva.

(2) Pod jedan, čovek ne može generalno potpuno menjati svoju seksualnost, uz razumevanje fusnote (1). "Gejstvo" je izuzetno snažno vezano za začeće i vreme pred porođaj, manifestuje se najčešće uz prve znake samosvesnosti i nema veze sa tim da li je tata melanholik, mama radoholik ili se čike drže za ruke na ulici. Takođe, postojeće studije dece usvojene u gej brakove ne pokazuju nikakav "negativni uticaj", u smislu pojave većeg broja gej dece, osim jedino veće tolerancije i prihvatanja mogućnosti različitih seksualnosti. A to je, po mom mišljenju, samo odraz uticaja porodice na liberalnu moralnost.

(3) Ti argumenti su daleko naučno jasniji od onih pomodarskih, ishitrenih "naučnih otkrića", kao što je recimo onaj tragični primer od pre sto godina, kad je bilo "otkriveno" da je zdravo radioaktivno zračiti štitnu žlezdu detetu.
larisa_bg larisa_bg 21:58 27.03.2014

Re: fobije

mesan

Na nekom drugom blogu sam na sitna crevca obrazlagao zašto možemo, a ovde ću sumirati ovako...


principessa_etrusca principessa_etrusca 23:26 27.03.2014

Re: fobije

mesan
Pravo pitanje je onda, zašto su liberalniji ljudi obrazovaniji? Pa u stvari su obrazovaniji jer su liberalniji.


Либерално и конзервативно су релативне категорије - оно што је у једном друшзву либерално, у другом је конзервативно и док не знамо шта је либерално, не може се са сигурношћу прихватити ни корелација образовања и либерализма.

Istina je da postoji pojava "socijalnog" homoseksualnog ponašanja. Npr. liberalni napaljeni mladi probaju jer drugi probaju. ALI, ako ne postoji usađena želja, ona ne može da se usadi tako.


Интересантна је мисао да се жеља не може усадити.

У свему постоји одређени степен кондиционирања јер ми памтимо задовољство и желимо да га поновимо. То је напр. случај са разним аутоеротским акробацијама које људи не испробају само једном, већ наставе да практикују. Уколико је хомосексуални однос који је проба ('јер и други пробају') резултирао оргазмичким доживљајем, зашто учесници не би хтели да наставе са таквим сексуалним односом?
mesan mesan 00:12 28.03.2014

Re: fobije

principessa_etrusca

Либерално и конзервативно су релативне категорије - оно што је у једном друшзву либерално, у другом је конзервативно и док не знамо шта је либерално, не може се са сигурношћу прихватити ни корелација образовања и либерализма.


Svakako, ali korelacija postoji i među relativnim veličinama, tj. obrazovaniji su liberalniji od manje obrazovanih u istom društvu, recimo.


Istina je da postoji pojava "socijalnog" homoseksualnog ponašanja. Npr. liberalni napaljeni mladi probaju jer drugi probaju. ALI, ako ne postoji usađena želja, ona ne može da se usadi tako.


Интересантна је мисао да се жеља не може усадити.

У свему постоји одређени степен кондиционирања јер ми памтимо задовољство и желимо да га поновимо. То је напр. случај са разним аутоеротским акробацијама које људи не испробају само једном, већ наставе да практикују. Уколико је хомосексуални однос који је проба ('јер и други пробају') резултирао оргазмичким доживљајем, зашто учесници не би хтели да наставе са таквим сексуалним односом?


Odlično zapažanje, i svakako je seksualnost jednostavno neprekidan spektar. I znam ljude koji su probali nešto što im je bilo potpuno van misli nekoliko godina ranije, a zbog neke osobe i u nekim novim okolnostima; i to ih sad čini srećnim već nekoliko godina. Šta će doneti sutra ili starost, ko zna. Dakle, na tom spektru, svakako postoji uticaj spoljnog faktora, kao i npr. kad vidite da neko pije hladnu vodu pa shvatite da ste i vi zapravo žedni. Ali, mislim opet da u toj meri "nedefinisanih" osoba, koje jedno iskustvo gurne negde zaista drugde, ima relativno malo. Iako ih ima u mladalačkoj hormonskoj fazi više, godine obično to koriguju ka nečem jasno definisanom (suprotno slučaju osobe koji sam baš naveo). Dakle, mislim da je hetero/bi/homo podela dominantna kad se pogledaju brojevi (npr. aseksualaca je zaista malo), a taj "fluidni" deo, ljudi koji pređu iz hetero u homo ili obrnuto na duge staze (znači dugo u jednom pa dugo u drugom), je zaista (relativno!) mali.

Kao suprotni ekstrem, zašto oni zli popovi "vole" decu (pretpostavimo da nije u pitanju klasični psihološki efekat u silovanju, dominacija i kontrola) --- da li su bili pedofili pre službe, ili su zbog službe i odsustva normalnog stimulusa "spali" na decu? Ili nešto treće? Mislim, ako je konzervativni argument da društvo studenata vodi u gejizaciju, onda moramo ozbiljno razmotriti i argument da monaški život vodi u pedofiliju.

Drugim rečima, mislim da će vam većina gejeva reći, kao i Jaril, da su oduvek imali jasnu "reakciju" na pripadnike jednog pola, a u najboljem slučaju ravnodušnost (bez gađenja) prema pripadnicima drugog. (Kod hetero muškaraca ja retko čujem da se prizna nešto blaže od gađenja, ali ne tvrdim ništa.) I pokoji eksperiment tu očigledno ne može često da napravi vatromet umesto ravnodušnosti. Mislim, da je taj jedan novi orgazam toliko presudan stimulus, omladinci bi se ženili/udavali za stvarno raznorazne stvari :)
docsumann docsumann 23:15 27.03.2014

previše komentara...


...tako da ... naravno da prihvatam vakog homofoba

Jaril Jaril 08:43 28.03.2014

Re: previše komentara...

naravno da prihvatam vakog homofoba

Па фала ти на томе.

margos margos 11:15 28.03.2014

Meni se čini

da među homoseksualcima ima dosta homofoba. Oni uvećavaju problem i kod sopstvenog prihvatanja i autovanja, i kod svih drugih.
Jaril Jaril 00:00 29.03.2014

Re: Meni se čini

da među homoseksualcima ima dosta homofoba. Oni uvećavaju problem i kod sopstvenog prihvatanja i autovanja, i kod svih drugih.

Има, са последицама баш које си описала.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana