Ljudska prava

“ALCHAJMER” I IZBORI

Freedom of Information RSS / 02.03.2014. u 12:54

Autor: Rodoljub Šabić

Izbori su.

Izbori su bili i pre bezmalo dve godine kad sam na ovom blogu napisao post “Zaboravnost bez granica”.

Nije izgledalo da će biti razloga i smisla da se taj post ponovi, ali.. evo kako je glasio:

“Izbori su. A „u postupku sprovođenja izbora opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti sprovodi Nadzorni odbor.“ Tako piše u članu 99. Zakona o izboru narodnih poslanika.

I dalje, u čl. 100. precizira se šta sve Nadzorni odbor radi i kaže da: „prati predizborne aktivnosti i ukazuje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika, kontroliše postupanje sredstava javnog obaveštavanja radi obezbeđivanja ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata, obraća se javnosti radi zaštite moralnog integriteta ličnosti kandidata, upozorava na postupke političkih stranaka organa uprave, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata.“ 

U istom članu stoji i sledeće:

“Ako bilo koji učesnik u izbornoj kampanji svojim ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova, nadzorni odbor za izbornu kampanju bez odlaganja će dati inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima.”

Kako ovo zvuči? Jesu li ovo prazne proklamacije ili funkcionalne odredbe? Jesu li važne ili nevažne? Iako bi moglo biti zanimljivo pozabaviti se odgovorima na ova pitanja, za ovu priliku je jedno drugo pitanje zanimljivije.

To pitanje je – gde nam je Nadzorni odbor? Jer, Nadzornog odbora nema. Nema ga uopšte, “zaboravili smo” da ga formiramo!  

Naime, iako u pomenutom članu 99. Zakona pored ostalog stoji: “Nadzorni odbor ima deset članova od kojih polovinu članova imenuje Narodna skupština Republike Srbije na predlog Vlade Republike Srbije, a polovinu na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije iz reda istaknutih javnih radnika, pod uslovom da oni nisu članovi organa političkih stranaka koje učestvuju na izborima”, i Vlada i poslaničke grupe su na to “zaboravile”. Niko nije predložen, Narodna skupština nikog nije imenovala i Nadzornog odbora nema. 

Izbore “nadzire” odbor koga uopšte nema. Jeste da je deo nadležnosti Nadzornog odbora faktički preuzet od strane nekih drugih organa (RRA, Agencija za borbu protiv korupcije…) i jeste da smo poprilično “oguglali” na famozno “lako ćemo” kao glavni “metodološki” pristup “rešavanju” problema, ali je li “zaboravnost” u ovom slučaju ipak prekoračila granice koje bi se mogle i pretpostaviti? Ili za nju uopšte ne postoje granice?”



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iqiqiq iqiqiq 13:38 02.03.2014

nadzora nema

Bez izuzetka, kao pravilo, nema nadzora, nema kontrole, nema interne kontrole, nema eksterne kontrole, nema inspekcija, nije na dužnosti kada treba, niko ne sme da se prihvati tog posla, jasno i zašto, kao pojedinac da se zameri ovom ili onom, a bez pravne zaštite, zašto bi gubio posao ili glavu.

Zato će naši zakoni da ostanu mrtvo slovo na papiru, jer u najvećem broju slučaja, ako je nadzor i predviđen, on ostaje kao teorija u nekom zakonu, pravnom aktu, nekoj sistematizaciji, ali često tih ljudi niti ima niti stižu da se bave svojim poslom.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:04 02.03.2014

...i ostali "nemci" ;)

“Ako bilo koji učesnik u izbornoj kampanji svojim ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova, nadzorni odbor za izbornu kampanju bez odlaganja će dati inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima.”


Na stranu, za trenutak, sve ostale aktivnosti zakonom date NO-u, ove citirane može - ama šta može, Mora! - da pokrene nadležno tužilaštvo - ne mora da čeka ikoga da im se obrati.

To pitanje je – gde nam je Nadzorni odbor? Jer, Nadzornog odbora nema. Nema ga uopšte, “zaboravili smo” da ga formiramo!


Izgleda da "smo" (*) zaboravili da formirmao i tužilaštva, šta? Ili su formirana tako da sede u zatvorenoj kutiji u koju se ubacuju dopisi i povremeni sendvič? ;>



(*) Ne znam za originalno "smo", ovo gore napisato je napisato kao krajnje cinično A deo krivice i adekvatno lice množine, e to ide na one koji uprkos mnogim "zaboravnosti" onih koje su glasali na vlast (proteklih decenija) i dalje to rade. E onda nije "zaboravna" samo vlast, krivica i to dobrana i na glasači ☻
makemyday makemyday 14:26 02.03.2014

Re: ...i ostali "nemci" ;)

Izgleda da "smo" (*) zaboravili da formirmao i tužilaštva, šta? Ili su formirana tako da sede u zatvorenoj kutiji u koju se ubacuju dopisi i povremeni sendvič? ;>

Svi znamo kakvo nam je celo pravosuđe pa i tužilaštva. I s pravom se može govoriti o tome kako i šta nerade ili "rade". Ali njih bar formalno nismo "zaboravili" da formiramo. A da jedna država i to po drugi put za redom sprovodi izbore ne formirajući nadzorno telo koje je predviđeno zakonom to je ipak skandal za koji ne verujem da se može naći sličan primer u bilo kojoj drugoj zemlji.
Freedom of Information Freedom of Information 15:19 02.03.2014

Re: ...i ostali "nemci" ;)

da jedna država i to po drugi put za redom sprovodi izbore ne formirajući nadzorno telo koje je predviđeno zakonom to je ipak skandal za koji ne verujem da se može naći sličan primer

To je zaista najblaže rečeno vrlo specifičan fenomen. Posebno ako se ima u vidu način na koji se po zakonu formira Nadzorni odbor
ima deset članova od kojih polovinu članova imenuje Narodna skupština Republike Srbije na predlog Vlade Republike Srbije, a polovinu na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije iz reda istaknutih javnih radnika,

jer to znači da na zakonsku obavezu nije zaboravila samo Vlada Srbije (dva puta) nego je na isti način na istu obavezu zaboravilo čak nekoliko desetina političkih stranaka koliko ih je tradicionalno prisutno u našoj skupštini.
Hansel Hansel 19:31 02.03.2014

Re: ...i ostali "nemci" ;)

Kao što su nam u medicini neophodni protokoli, izgleda da su nužni i u drugim oblastima. Pa, kad dođe vreme izborima, ili kada neki bitan faktor "posle neprospavane noći" odluči da raspiše vanredne, da se lepo "pogleda u ćitap" i ispunjava sve šta tu redom piše.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 19:39 02.03.2014

paraliza, pa onda erozija

...drushtvenog cerebruma.

Nagadjam da je rech o "zaboravnosti". Ne zbog toga shto mislim da nam nedostaju nechasne namere, vec zato shto mislim da smo dostigli stepen u kome je i nash potencijal za "nechasnost" ili "zlu nameru" otupeo. Jednostavno, u dugogodishnjem procesu erozije svega shto je drushtveno pa i lichno - dostigli smo tachku gde jedino relativno (ne)artikulisane motorichke funkcije ukazuju na postojanje drushtvenolike dinamike (zivota).
Svi oblici drushtvene komunikacije, institucija i drushtvenih sadrzaja, ukljuchujuci i ovaj blog, to ni u chemu ne opovrgavaju.

Uspeshna (relativno) drushtva opstaju zbog kontinuiranog napora za odrzanje i podizanje standarda i ostvarenje napretka, kroz stvaranje, validaciju i realizaciju. Ukratko, zbog saglasnosti i odluchnosti da se krece napred.
Mi vec decenijama ne napredujemo dok nashi drushtveni potencijali i strukture polako cure i klize unazad. U isto vreme, ceo teren na kome 'igramo' se pomera napred, uskoro - vec potpuno izvan nasheg vidokruga.

Zaboravili na jedan zakon i jedan odbor? Uskoro necemo razumeti zashto su nam potrebni.
ininic_88 ininic_88 19:44 02.03.2014

Bez sankcija

Kao i mnogi drugi zakoni i Zakon o izboru narodnih poslanika u okviru kaznenih odredaba nema propisane norme koje bi sankcionisale nepostojanje Nadzornog odbora (kako Skupština uopšte samu sebe da kazni?!) ili pak onemogućile ostale izborne radnje bez prethodnog formiranja Nadzornog odbora. Što samo govori koliko je izborni proces u Srbiji problematičan, a da to njegovi učesnici godinama neguju i da nikome ne smeta (i pre i posle famoznih džakova).

Bilo bi interesantno uraditi analizu sudske prakse u pogledu prekršajnog i krivičnog sankcionisanja kršenja odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika.
AlexDunja AlexDunja 20:25 02.03.2014

da

i posle ti kažu da treba da učestvuješ
u tome, i da je to demokratski način biranja vlasti.

e, pa nek prvo oni urade svoj posao, pa ću ja da vidim da li su dobro uradili,
pa ću da učestvujem.

ovako nek se igraju demokratije bez mene.
Kraja Kraja 23:28 02.03.2014

...pa lepo...

...moze li ta "zaboravnost" da se kazni ponistavanjem izbora...
...znam, steta, pare, ali cisto da se malo prizovu redu svi ti i takvi politicari...
...da jednom shvate da se zakone odnose i na njih...
coviax coviax 08:02 03.03.2014

Re: ...pa lepo...

Kraja
...moze li ta "zaboravnost" da se kazni ponistavanjem izbora...
...znam, steta, pare, ali cisto da se malo prizovu redu svi ti i takvi politicari...
...da jednom shvate da se zakone odnose i na njih...

Nemo se sekiraš...Ukrajinski požar stiže i ovamo...
Samo...Kako se pripremiti za požar?!
Velikoj većini je dosta i previše ovih koji brinu samo o sebi ,a o nama niko!
Pritom,na šta ukazuje i Šabić -arogantno i samozadovoljno prde po pravnom sistemu...
Siguran sam-neće se tog leba najesti! Kako su sejali...

Jukie Jukie 12:17 03.03.2014

Re: ...pa lepo...

coviax

Samo...Kako se pripremiti za požar?!
...


Dohvatiš najbližu koalu i bežiš

meehan meehan 18:55 03.03.2014

Ne znam...

da li je u pitanju "Alchajmer" ili HAARP!? Sećam se, negde u aprilu 2012. godine, par nedelja pred one sveopšte, predsedničke, parlamentarne i lokalne đurđevdanske izbore, kako je "razotkriven" projekat HAARP! Tadašnja opoziciona SNS, koja je po istraživanjima raznih agencija bila glavna pretnja DSu, pokreće priču o HAARP sistemu koji je trebao da bude pušten u rad 3. maja, neposredno pred izbore, i kako je taj datum odabran na insistiranje DS i nekog BoTa, jer će eto taj HAARP da deluje na široke narodne mase, na celoj teritoriji Srbije. A delovaće tako da će narod da otupi, zaglupi, i da opet glasa za DS... E, sad, možda HAARP ili Alchajmer, u svakom slučaju odradio je posao na izborima, a posle i na ove na vlasti da ne predlože svojih 5 kandidata za NADZORNI ODBOR, ali i na ovu sadašnju opoziciju koja takođe nije predložila svoje kandidate...a sudeći po najnovijim istraživanjima HAARP deluje na narod, ili je Alchajmer postao zarazan, prenosiv i počeo da napada i mlađu populaciju....
cybernaut cybernaut 16:00 06.03.2014

prava predizborna




zato, i zbog mnogih drugih razloga, pojavio se na internetu ovakav predizborni plakat
Srbija #izbori2014

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana