Život

Vreme

verauskokovic RSS / 02.03.2014. u 12:29

 

Na sedeljci u subotu uveče moje drugarice su se iznenadile koliko je moja sestričina porasla. U glas su rekle: „Kad pre je napunila deset godina, pa juče se rodila!"

 

Neko na poslu letos je pomenuo Ulcinj i ja sam prokomentarisala kako sam letovala na Velikoj plaži kada sam bila prva ili druga godina fakulteta. Koleginica je na to dodala: „Znači pre dvadeset godina." Zastala sam, zadržala dah i pomislila da greši. U mojoj glavi to je bilo pre par godina. Prisetila sam se i svojih tinejdžerskih razmišljanja. Čim bi neko izgovorio da se nešto dogodilo pre dvadeset ili više godina mislila sam da ne govori istinu. Pa zar je moguće da se neko seća nečega što je bilo pre toliko godina.

Kada sam bila dete, kao i većini, vreme mi je veoma sporo prolazilo. Sećam se jednog raspusta, kada sam bila možda drugi ili treći razred osnovne škole, celo leto nigde nisam putovala i nisam mogla da dočekam da se raspust završi i da počne školska godina.  

Danas mi vreme leti. Zašto?

Malo sam istraživala i naišla na sledeća objašnjenja:

1. Da vreme merimo brojem nezaboravnih trenutaka. Psiholog Vilijam Džejms u svojim tekstovima piše da zrelost prati sve manje nezaboravnih dogadjaja (prvi poljubac, prvi dan škole, prvi dan na poslu, prvi porodični odmor.....).

2. Da mi nesvesno poredimo vremenski interval sa ukupnim vremenom koji smo proživeli. Tako je za petogodišnjaka jedna godina 20% od celog njegovog života, za pedesetogodišnjaka to je samo 2% njegovog života.

3. Da naš biološki sat usporava kako starimo. Sa starenjem može doći do usporavanja unutrašnjeg pejsmejkera, tako da u odnosu na nezaustavljivi časovnik i kalendar, spoljno vreme iznenada brže prolazi.

4. Kako starimo obraćamo manje pažnje na vreme. Kada ste dete već od 1. decembra, a možda i ranije, krenete da odbrojavate dana kada će Deda Mraz da donese poklone. Kada ste odrasla osoba tog 1. decembra više se fokusirate na posao, račune, rokove, planove za putovanja, Božićnu kupovinu. Više pažnje se usmerava na zadatke a manje na vreme.

5. Stres, odnosno osećaj da nemamo dovoljno vremena da uradimo neke stvari mogu da se tumače kao osećaj da vreme suviše brzo prolazi.

I dalje imam utisak da pred sobom imam sve vreme ovog sveta.  Samo, kao što sam već pomenula, nedelja i mesec mi prodju za tili čas.

Vreme je beskonačna kategorija. U prostoru bih ga predstavila kao pravu. Sadašnji trenutak je tačka na toj pravoj. U toj tački se trenutno nalazim. Svi dogadjaji iz prošlosti su sa moje leve strane. Što su dogadjaji stariji oni su dalje od mene. Budućnost je sa moje desne strane. Naravno da postoje tačke koje čekaju da na njih smestim dogadjaje koji će se tek desiti.

Pošto prava ima beskonačno tački ima dovoljno mesta za sve dogadaje, i lepe i one manje lepe. Ipak, naš život nije beskonačan. Život je samo deo te prave. Duž koja ima početak i kraj.

Deo vremena provodimo spavajući i odmarajući se. Zatim, radeći neke kućne poslove i radeći na poslu. Deo vremena provedemo nervirajući se, ljuteći se, onda, s  ljudima koji nam ne znače mnogo, jer oni koje volimo najviše imaju razumevanja za nas i mogu da čekaju. Ponekad imamo strah od akcije, strah da nešto preduzmemo i kažemo nekome da baš sa njim/njom želimo da provedemo više vremena, možda i život, ili obrnuto,  provodimo vreme s nekim samo zato što nam je "pri ruci". A kojim dogadjajima zapravo želimo da ispunimo duž zvanu život?

Razmišljam i kako bi bilo kada bi vreme provodili samo s ljudima koje baš volimo i na način na koji baš želimo. Da li bi imali više nezaboravnih trenutaka? Da li bi nam vreme sporije proticalo?

Atačmenti

Tagovi



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BigBadWolf BigBadWolf 13:00 02.03.2014

Re

Situacija sa posla pre neki dan. Dolazi nova koleginica, upoznajemo se, sve super, kad odjednom, ni pet ni sest: "Jao, pa ja Vas znam, predavali ste mi u osmom razredu!" onako sva ushicena... Doticno predavanje se desilo pre 12 godina...




Derle jedno bezobrazno...
verauskokovic verauskokovic 13:53 02.03.2014

...

I moja koleginica je pre dana za jednog mladog kolegu rekla:"NN mi je bio baš simpatičan, više nije. Shvatila sam da njegova mama ima isto godina kao ja"
zilikaka zilikaka 14:15 02.03.2014

3

Vreme je u životu jedini neobnovljiv resura.

Kamo sreće da nam je dato da to shvatimo u ranoj mladosti, al opet, s tim što preostane se mora baš pažljivo. Nema bacanja.
verauskokovic verauskokovic 16:58 02.03.2014

Re: 3

Kad bi samo postojao recept ili uputstvo za pametno trošenje vremena.
49 41 49 41 14:43 02.03.2014

Velika plaza ulcinjska

Prvi susret s morem bio je na njoj; citavih 15 dana - predugih za mene.

Na njoj 12 km beskrajnog sitnog - vruceg peska.
Parkirani autobus bez sedista sa par polica napolitaki i ponekim sokom.
Nasih 50 belih izvidjackih satora, ugnezdjenih na pesku.

Klinci, 3. 4. 5. razred.

U zaledju solana, vocnjak sa breskvama i beskrajne aleje lubenica.




verauskokovic verauskokovic 16:45 02.03.2014

Re: Velika plaza ulcinjska

Bila sam pre par meseci, samo par sati, ponovo na Velikoj ulcinjskoj plaži i ništa nisam mogla da prepoznam, osim peska. Izgleda da godine ipak deluju.
mlekac mlekac 16:05 02.03.2014

A bas ovih dana

Ponovo citam Teri Praceta i njegovog "Kradljivca vremena"...
Ako ste negde zaturili par godina, proverite, mozda su ih maznuli monasi istorije.
verauskokovic verauskokovic 16:40 02.03.2014

Re: A bas ovih dana

Gremlini koji nam kradu vreme. A čini mi se da smo mi sami najveći kradljivci svog vremena.
mlekac mlekac 00:25 03.03.2014

Re: A bas ovih dana

verauskokovic
Gremlini koji nam kradu vreme. A čini mi se da smo mi sami najveći kradljivci svog vremena.

Pa oni to rade da bi ga nadoknadili negde gde je, u datom trenutku, neophodno. Nema tu nikakvih zlih namera.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:13 04.03.2014

Scientific American

je riznica clanaka o zanimljivim istrazivanjima na temu nase percepcije protoka vremena. Sto vise novih dozivljaja imamo, nas dozivljaj je da je vreme duze, a periodi bez zanimljivih ili novih dozivljaja skracuju vreme u nasem opazanju.

Postoji i fenomen "usporavanja vremena": dramaticne trenutke dozivljavamo kao usporen film.

http://www.scientificamerican.com/podcast/episode/d4146f12-e7f2-99df-38cd1feb89c4057c/
verauskokovic verauskokovic 08:33 05.03.2014

Re: Scientific American

Hvala za link, istraživanja su zaista zanimljiva!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana