Slučajevi građana Tolimir Zdravka i Đorđević Vlastimira

Goran Miletic RSS / 18.06.2007. u 00:14

Kao što ste čuli, u kratkom vremenskom razdoblju uhapšeni su mozgovi dve najveće sramote nebesog naroda. Onaj kog su hapsili „na granici sa BIH, sa bosanske strane“ bio je mozak onoga što je usledilo posle „oslobođenja Srebrenice“. Malo je verovatno da će se Tolimir braniti onako kako je to činio Ajhman na suđenju u Jerusalimu. Tolimir verovatno neće reći da „samo radio svoj posao“. Posao naciste Ajhmana i bezbednjaka Tolimira je bio veoma sličan. Obojica su organizovali „konačno rešenje“ za one koji nisu pripadali njihovom narodu.

Što se tiče našeg sugrađanina Đorđević Vlastimira, on je takođe uhapšen na granici (Starog grada Budve i Budve) . On je odgovoran za prebacivanja tela kosovskih Albanaca u sekundarne grobnice u Srbiji. Ne znam da li mu je bilo u planu, ali toliko je dobro uradio svoj „posao“, da čak i kada je skoro 1000 tela iskopano na par desetina kilometara od Terazija (Beograd, Srbija), niko se nije preterano uzbudio. Nezainteresovanost javnog mnjenja za sudbinu tela iz famoznih hladnjača kojima su leševi doveženi, svakako je pomogla čika Vlastimiru da se krije kao građevinski radnik u Budvi.

Sramota je što većinu Srbalja zanima da li Tolimir ima državljanstvo, da li je hapšen u Beogradu ili negde drugo, koliku je bradu imao Đorđević u trenutku hapšenja i da li hapšen ovde ili onde u Budvi. Nisam čuo da je neko pričao o tome ZBOG ČEGA SU ONI U HAGU ? U svakoj normalnoj zemlji bi tom prigodom verovatno sve TV stanice emitovale specijalne emisije,a kod nas ništa. Raspravlja se i dalje o trivijalnim pitanjima. Zbog toga sam odlučio da se i ja pridružim ovom diskursu.

Naši (i dalje) važeći pasoši pretposlednje države u kojoj smo živeli,a svojoj 33. stranici sadrže uputstvo/garanciju/obaveštenje da se „za konzularno-pravnu pomoć i zaštitu može obratiti diplomatskom ili konzularnom predstavništvu“ tadašnje SRJ, a sadašnje Srbije. Ako ste Crvenkapica ili neobavešteni Koštunica, verovatno ste pomislili da se čika Zdravko Tolimir poziva na državljanstvo Republike Srbije, kao i činjenicu da je uhapšen u Srbiji upravo zbog ove činjenice. Ako ne znate ko je čika Zdravko, to je onaj o kome novine pišu da je imao dva moždana udara, a ne pominju nijednu od 7 tačaka optužnice od kojih je jedna genocid). Samo kod nas je moguće da je pitanje navodnih zdravstvenih smetnji bitnije od činjenice da je čovek optužen za najgore moguće zločine koje poznaje čovečanstvo i to pred sudom koji su ustanovile Ujedinjene Nacije. Preterujem ? Znate li neki teži zločin ? To što vam se ne sviđa Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zaista nije relevantno jer sud nije osnovan da vodi računa o popularnosti niti o tome da broj optuženih bude isti iz svih etničkih grupa, a još manje da bi obraćao pažnju na rupe na svirali Koštunice i slično. Cilj ovog suda je da donese (makar delimičnu pravdu) u slučajevima gde su optuženi najviši zvaničnici država u kojima se vodio rat, što naravno ne isključuje suđenja pred domaćim sudovima. Naprotiv.

Kakve ovo veze ima sa građaninom Zdravkom? On je naime rekao dve stvari – da je uhapšen usred Beograda, a drugo da je državljanin Srbije. Što se tiče hapšenja, uopšte nije nevažno da li zaista uhapšen tamo gde vlast kaže da jeste ili je u Srbiji. U vezi sa ovim, sa stanovišta ljudskih prava važno je da li je imao pristup advokatu i još mnogo stvari.

Međutim, kao i moja baba, verovatno se pitate kakve veze ima njegovo državljanstvo. Kao što verovatno ne znate, država Srbija se još od prvih suđenja za ratne zločine (Štrpce, Sjeverin) pa do onih najnovijih (Škorpioni) starala samo o jednoj stvari. Naime, sudije su manje-više utvrđivale činjenično stanje, ali su upadljivo uvek propuštale da naprave „link“ između zločina i vrha države Srbije (odnosno SRJ). Tolimir verovatno nije imao državljanstvo u vreme masakra u Srebrenici, ali ako jeste postavlja se pitanje kako je mogao biti u Vojsci bosanskog entiteta koji menja oznake (R.Šumska) i ko ga je penzionisao, gde je primao penziju itd. Ja ipak mislim da je državljanstvo nabavio malo kasnije, ali se onda postavlja pitanje gde je podneo zahtev, ko je o zahtevu odlučio, da li je lično podneo zahtev, koju je adresu naveo, ko mu je predao uverenje o državljanstvu (a možda i pasoš) i još mnogo stvari. Kad god da je dobio državljanstvo, gomila pitanja se mogu postaviti predstavnicima vlasti u Srbiji. Mene kao građanina zanima da li je on dobio državljanstvo zbog izuzetnih zasluga u Srebrenici ili zbog neke druge slične prigode. Čisto informativno.

Kolega pravnik Đorđević Vlastimir nije imao problema sa državljanstvom. On je imao problem uglavnom sa Albancima. Sem što je naredio prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca na teritoriju Srbije, verovatno je odgovoran i za ubistvo braće Bitići. Ono što prvo pomisli vaskoliko nebesko pučanstvo je činjenica da su Agron, Mehmet i Yll Bitiqi bili državljani SAD (USA). Niko ne pomisli da su oni bili ljudska bića. Oni su izvedeni iz pritvora (zbog počinjenog prekršaja, a ne nekog krivičnog dela) i zatim ubijeni. Što se tiče tela pronađenih u Batajnici, kredibilni izvori govore da je pored čika Vlastimira, ovaj „posao asanacije terena“ osmislio i drug Vlajko (ubio se na stepenicama Skupštine) i čika Rade (u zatvoru jer je ubijao i Srbe nepoželjnog političkog opredeljenja). Njegovo ime odražava dve ključne stvari koje su bile bitne 90-tih – „VLAST“ i „MIR“ (na teritoriji Srbije). Svi ostali su mogli u drugu zemlju, pod zemlju itd.

Baš me briga da li je Vlastimir Đorđević imao dužu ili kraću bradu, da li je imao ovo ili ono ime, da li je radio kao građevinski radnik ili kao striptizeta, da li je zaista boravio u Rusiji ili ne. Zanimaju me žrtve i pravda za njih. Onoliko koliko je to moguće.

Živim za dan kada će to takođe zanimati građane ove zemlje i kada će hapšenje ovakvog zločinca biti prva, a ne četvrta u pregledu vesti dana.

Atačmenti



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:23 18.06.2007

Prva vest dana

ce to biti samo onda kada se SVE zrtve (i albanske i druge, pa i srpske) budu shvatale kao ljudska bica.
Ko u Srbiji nije govorio o stradanju Albanaca TADA KADA se to desavalo, tesko da SADA moze da govori otvoreno o tome. Mislim novinari i analiticari. Zlocinci po obicaju ne govore o zlocinima.
zokster zokster 00:39 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Gle, ko se to javlja na blogu o albanskim zrtvama - Nino!

Koji sve zrtve shvata kao ljudska bica... "i albanske i druge, pa i srpske", kako veli.

A tek za Pigmeje! Kako za njih Nino ima razumevanja!


Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:41 18.06.2007

Re: Prva vest dana

I vole te. Samo da znas.
zokster zokster 00:44 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Ali ne kao ti.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:47 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Nemoj sada da trolujemo. Vazna je ovo tema. Mozda nam domacin ovog bloga kaze nesto o SVIM zrtvama na ovim prostorima. Nesto sto bi bilo za prvu vest dana. Nesto sto mozda nije stigao da kaze do sada.
zokster zokster 00:52 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Nino: "Nemoj sada da trolujemo. Vazna je ovo tema. Mozda nam domacin ovog bloga kaze nesto o SVIM zrtvama na ovim prostorima."

Pa i o tebi, s kim se blogeri uveliko sprdaju po ovom blogu.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:55 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Vazi. Pa i o meni.
zokster zokster 01:00 18.06.2007

Re: Prva vest dana

(Shhhh...Pridji, da ti sapnem na uvce: Prvo o tebi, ako bih se ja pitao.)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:03 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Zar se ne pitas ti sta ti govoris ?
Nego, nemoj sada ti mnogo da se nudis. Ima valjda domacina ovde da nam kaze nesto o SVIM zrtvama i SVIM zlocincima koji su bili i jesu gradjani.
zokster zokster 01:08 18.06.2007

Re: Prva vest dana

(Shhhh... Dodji ovamo, Nino, da te jos nesto pitam: reci mi na koga to mislis kad kazes da su bili i jesu gradjani - zrtve ili zlocinci? Ili SVE zrtve i SVI zlocinci, kako nam diskretno naglasavas?)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:12 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Vidim da ti je tesko da shvatas reci. Vise si u slicicama. I jedni i drugi su bili/jesu gradjani. Toliko mozes da shvatis, zar ne ?
Nego, nema domacina. Izgleda da bi on radije o NEKIM zrtvama i NEKIM zlocincima da se SADA govori.
To je njegovo pravo. Domacin je svog bloga.
zokster zokster 01:17 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Kako su SVI bili/jesu gradjani ako su neki ubijeni i razvozeni hladnjacama, pa zatrpavani, pa otkopavani i ponovo zakopavani? To ne spada u korpus gradjanskih prava ni u bolje obicaje demokratskog drustva, moj Nino.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:19 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Tacno, ne spada. Kao ni cutanje o hiljadama DRUGIH gradjana, moj zoksi.
zokster zokster 01:26 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Razumem te, Nino. Mislis svakako na Pigmeje, koji su nam mnogo blizi nego sto to obican svet misli.
zokster zokster 01:27 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Kao sto ovaj baner sve govori:


Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:28 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Ne bas na njih. Oni su se snasli nekako. Pesmama. O Srbima mislim. Oni cute. Oni ne govore o SVIM gradjanima, pa tako ni o srpskim zrtvama. To se ne isplati ovih dana. A, Srbi vole da im se plati da bi govorili. To vec znas i sam.
zokster zokster 01:33 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Znam, Nino. Eto, kao sto si mogao primetiti, meni su platili Pigmeji da sa tobom ovako jalovo razglabam do zore.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:40 18.06.2007

Re: Prva vest dana

Vidim da jalovo zboris. Stoga znam da te Pigmeji nisu ni pogledali. Odspavaj malo, saberi se koliko mozes, pa ponovo probaj da nesto kazes. Pigmeji uvek pruzaju "second chance". Neka si i zokster, dobices je ? Samo nemoj jalovo. Tu mozda ima para, ali nema Pigmeja.
tijanic tijanic 00:47 18.06.2007

Bravo, Gorane!


Dešavalo mi se da mi razne grozne stvari padaju na pamet u ružnim vremenima, ali to da će neko da dovlači leševe i zatrpava ih u blizini prestonice, i da tako nešto ne uzbudjuje mnogo javnost, to je prevazišlo sve moje zloslutničke misli. Ne zna m da li se to još negde desilo..

PS, ovo gore mi je samo prezime...
Queeria Queeria 00:59 18.06.2007

Modni žiri

Mene samo čudi kada će neke novine da organizuju modni žiri i da ocenjuju koji je haški optuženih imao bolji autfit u trenutku hapšenja. Ko je bio fashion freek of the week?!

Mada meni je zanimljivija priča gde je Tolimir uhapšen, jer to može da nam pokaže odnos vlasti prema haškim optuženicima. Ako je uhapšen u Bg, a ova vlast želi da se opere u fazonu: "nismo ga mi uhapsili dragi moji građani, mi to ne radimo, mi mrzimo Hag, Mladić heroj, to je neko drugi uradi, puuu izdajnici jedni"... onda imamo veliki problem... problem licemerja, laži i obmane...
nikson nikson 02:15 18.06.2007

gorane

u potpunosti se slazem sa vama da je bitno to za sta su tolimir i djordjevic optuzeni, a ne trivijalnosti koje mogu da budu interesante dan-dva, kao sto su duzina brade i ostalo sto navodite. medjutim, i oni retki (ne svi) koji se bave ratnim zlocinima posle ovakvih hapsenja vise vole da pricaju o kostunici, ``republici sumskoj`` i slicnim stvarima nego o zlocinima, a da ne govorim o izjavama stranackih predstavnika koji ovakve situacije obavezno koriste za politicka prepucavanja. jedina je natasa kandic danas spomenula zbog cega je uhapsen djordjevic i dala je po meni vrlo objektivnu analizu situacije.

jos jednom kazem, jedan od razloga zbog kojeg ljudi imaju odbojnost prema ovakvim temama je i taj sto cesto zastupnici zrtava daju politicke izjave i bave se politikom i zlocine koriste da bi se ostvario odredjeni politicki interes. hajmo da razdvojimo dve stvari i da kazemo da je vlastimir djordjevic pre svega zlocinac, a to da je srbalj da ostavimo politicarima, pa makar oni samo sedeli i u politickim savetima stranaka...

surabya johnny surabya johnny 02:16 18.06.2007

osnovni stav

odlichan text- neko mora da bistri udes.
ovi drugi barataju pravom merom koliko zele da znaju: oni, koji su o zlochinu cutali, koji su ga prihvatali kao neminovnost, koji su bili ponosni i njime se busali o grudi, kojima su zlochini ulivali osecaj pravde na nivou prirode ("oni ubijaju nas, mi njih", oni koji to i danas chine i brojni su, na svoj nachin, svakako su odgovorni za mogucnost Zlochina da se desi; tj., ako na ovo posmatramo sa stanovishta povesne istine prosvecenog sveta. ovde se chesto chuju glasovi koji kazzu : "ne mogu da zamislim da jedan narod moze biti kolektivno kriv"( ili chak odgovoran). to je, dakako, pitanje stupnja svesti, zbog koje kao da ne sedimo svi na istom brodu. medjutim, u srbiji dosada nije doshlo ni do nagoveshtaja istinskog i potpunog suochavanja sa zbivanjima , a usve to u protezeu Vlade Srbije. naprotiv, to se neveshto zatashkava, ali ipak dovoljno spretno da je tako kako Goran primecuje.

lichno smatram da Srbija uprkos njenog geografskog polozaja- u kojem lezi na samoj granici izmedju dva sveta, iako , na prvi pogled, vishe naklonjena Evropi, nikada nece doseci nivo svesti u kojem ce se moci sabrano (suvislo) ophoditi prema pitanju Odgovornosti,-onako kako to od nje najiskrenije ochekuju mnogi: nikakvo kajanje, vec shvatanje i prihvatanje odgovornosti- kao lekcija za buduca vremena, grubo recheno.

evo jedne vesti, po meni frapantne, o Tolimiru - ludom svedoku. (izvor: A.M.)

Na prvom pojavljivanju pred sudijom Haškog tribunala, optuženi Zdravko Tolimir je odbio da se identifikuje, odnosno kaže svoje ime i prezime i mesto i datum rođenja. Rekao je da je na to prinuđen okolnostima pod kojima je uhapšen i doveden u Hag kao i činjenicom da država čiji je državljanin negira njegova prava. Tek kada se to razjasni Tolimir će, kako je rekao, biti spreman da se izjasni o navodima optužnice koja ga, kao Mladićevog pomoćnika za obaveštajno bezbednosne poslove u glavnom štabu VRS, tereti za genocid i druge zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici i Žepi. Novo izjašnjavanje biće zakazano u roku od 30 dana.
Pozvan od strane sudije Kimberli/Kemberley Prost da objasni u čemu je problem, Tolimir je rekao da je "uhapšen na teritoriji Srbije čiji je državljanin i zatim prebačen na teritoriju Republike Srpske – čiji nije državljanin." Iz Srbije je odveden najpre u Bijeljinu a potom u Bratunac gde je "sniman pored bivših vojnih objekata vojske i policije Republike Srpske." Iz Bratunca je vraćen u Bijeljinu odakle je prebačen u Banja Luku gde su mu, tvrdi, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde nudili razne pogodnosti ukoliko prihvati da je "državljanin Republike Srpske." Tolimir je, kaže, to odbio i tražio da ga vrate u Srbiju, kako bi ga ona uhapsila, ali je umesto toga helikopterom NATO prebačen u Sarajevo a zatim, sledećeg dana, u Hag. Razjašnjenje svih tih okolnosti je, po Tolimiru, bitno kako bi znao "koja će država prihvatiti obaveze koje ima prema njemu kao državljaninu." Jer, optužba za genocid se, smatra on, ne odnosi na njega već na "državu i narod", a on ne želi da "narod snosi posledice" njegove eventualne osude.

Tolimir je, takođe, obevestio sudiju o svom lošem zdravstvenom stanju: pretrpljena tri moždana udara i izgubljenih 26 kilograma telesne težine. Dodao je da mu osoblje Pritvorske jedinice UN i zatvorske bolnice posvećuje "punu pažnju koja prevazilazi njegova očekivanja" i izrazio je nadu da će mu omogućiti uspešan oporavak, kako bi mogao da se pripremi za suđenje.

Predstavnik tužilaštva Piter Mekloski/Peter McCloskey je danas najavio da će optužba narednih dana podneti zahtev da se Tolimir priključi predmetu sedmorice oficira vojske i policije bosanskih Srba, čije je suđenje počelo u avgustu prošle godine.

Prvom pojavljivanju Zdravka Tolimira pred sudijom Tribunala prisustvovalo je dvadesetak predstavnica Pokreta majki Srebrenice i Žepe, predvođenih Munirom Subašić koja je danas u holandskom Parlamentu predala tužbu protiv Holandije i UN zbog propusta da spreče genocid u Srebrenici. Majke Srebrenice su demonstrativno napustile galeriju za publiku kada je optuženi Tolimir počeo da objašnjava zašto odbija da se identifikuje i kroz šta je sve prošao na putu do Haga.

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 03:03 18.06.2007

Re: osnovni stav

lichno smatram da Srbija uprkos njenog geografskog polozaja- u kojem lezi na samoj granici izmedju dva sveta, iako , na prvi pogled, vishe naklonjena Evropi, nikada nece doseci nivo svesti u kojem ce se moci sabrano (suvislo) ophoditi prema pitanju Odgovornosti

Licno smatram da ce Srbija dostignuti taj nivo svesti - onda kada progovori o SVIM zrtvama, a ne samo o NEKIM.
I to samo ponekad. Onda kada se to isplati.
AcaB AcaB 03:55 18.06.2007

Re: osnovni stav

Na nekom od prethodnih blogova si mi spomenuo da pricas (i prodajes materijale) o stradanju naroda na Kosovu (pretpostavljam da si rekao "i Metohiji"?). Ne sumnjam da u tim materijalima ima dosta toga o hladnjacama, jer si posvecen SVIM zrtvama i to je u redu.
Ipak, iz jednog drugog ugla, nije svejedno da li su zlocini organizovani i sprovodjeni od strane zvanicnih institucija jedne drzave, dakle od strane onih koji reprezentuju jedan narod, a pogotovo nije neobicno da se prilikom hapsenja dotocnih generala prica o njihovim zlocinima, a ne o zlocinima Dzeka Trboseka (koji su, slozicu se sa tobom, ogavni), iako treba uvek imati na umu SVE zrtve.
surabya johnny surabya johnny 08:52 18.06.2007

Re: osnovni stav

Zrtve za chiji se pomen ti zalazesh, Ninoslave, ima i zivih: ne samo da ih se ne pominje, vec su omrazene. Govorim naravno o izbeglicama, koji su kao "trece lice" odgovorni za sve: za ratove, siromashtvo, prljave gradove i radove, kriminal, droge i prostiticiju, losh ukus i kvarenje omladine ...

ne znam zashto si tako zapeo sa tim "srpskim zrtvama" (ovo je klizno podruchje- da li se radi o zrtvama srbije, ili zrtvama iz srbije). pretpostavljam da rado igrash ulogu choveka nadprosechno razbudjenog i razumnog , koji vidi daleko sveobuhvatnije i dalje od obichnih smrtnika, i uopshte u svemu se razlikuje od mase. to je tvoje dobro pravo. ali da drugima to nabijash na nos, uporno, kao neshvaceni prorok- to je vec nepristojno zadiranje usiljenom uobrazenosshcu. to se jednostavno ne radi: ili barem sharmantnije. ali, nisam ja ovde uchitelja bon tona i bon mota.

reci mi , molim te, ukoliko bi se promenio odnos Srba prema sopstvenoj situaciji (na pozitivan nachin, dakako) kada bi zrtvama na koje ti opominjesh bila ukazana prikladna paznja?
srpske zrtve su u zapecku mnogih drugih nereshenih pitanja: nereshenih, shto zbog samo srbima svojstvene nadmenosti i tvrdoglavosti ("malo morgen", shto iz besvesti.
pufna pufna 10:16 18.06.2007

Re: osnovni stav

"koja će država prihvatiti obaveze koje ima prema njemu kao državljaninu."

jel to i on hoce da mu se obezbedi finansijski porodica do treceg kolena unazad?!
surabya johnny surabya johnny 10:16 18.06.2007

Re: osnovni stav

ne. o tome se cuti zato shto srbe i tako nishta ne zanima, a posebno ne oni, koji su po mishljenju vecine neupucenih gradjana srbije, i tako krivi za chitavu nesrecu. pa da oni nisu ziveli po hrvastkoj i bosni, nikada ne bi doshlo do rata- dakle, po njima, nisu krivi kriptokomunisti u razdoru moci, vec obichna raja iz godina raspleta. ubedjen sam da tako razmishljaju mnogi.
pufna pufna 10:18 18.06.2007

Re: osnovni stav to acab i ninoslav

Ne sumnjam da u tim materijalima ima dosta toga o hladnjacama, jer si posvecen SVIM zrtvama i to je u redu.

good point aco, eto prilike ninoslavu da se ne rasplinjava sa zadacima. Posto je ovo post o ovim slucajevima neka nam da malo podataka (( nama neupucenim) o stradanjima koje je on sa kosova sakupio. Ali svih NIno ne samo Srba. Pa kad se postavi post o Srbima kod tebe ja cu tamo doci da nesto novo naucim. OK?
zokster zokster 10:23 18.06.2007

Re: osnovni stav

"O srpskim stradalnicima na KiM se retko i lose govori", rece Ninoslav, srpski stradalnik iz Srbije.



"Zrtve su zrtve... One bi trebalo da se konstatuju", rece Ninoslav (srpski stradalnik iz Srbije), ciju neobicno mudru misao nismo mogli a da ne konstatujemo i ovom prilikom.
pufna pufna 10:35 18.06.2007

s.johnny

o tome se cuti zato shto srbe i tako nishta ne zanima, a posebno ne oni, koji su po mishljenju vecine neupucenih gradjana srbije, i tako krivi za chitavu nesrecu. pa da oni nisu ziveli po hrvastkoj i bosni, nikada ne bi doshlo do rata- dakle,

pa ja samo cujem sve ove godine o srpskim nesrecama. Od prakticne zene, nade i svih ostalih casopisa , gde su srpske zene silovane, gde su srpski vojnici muceni i odsecane im glave... pa do ozbiljnih novina.
Problem je u tome sto da bi se zacementiralo to misljenje da je samo nama naprevljena nepravda se i ne istrazuje ozbiljno i apoliticno stradanja naseg naroda jer bi mit bio unisten. Videlo bi se da decu srpsku niko nije bacao u zoo lavovima i slicna preterivanja. Rezimu nije trebala realna briga oko sopstvenog naroda vec irealni uzas uz pomoc kojeg bi se posle mogle ubaciti sve neistine pride. Bese Gebels ili ko ono rekao da je POLUISTINA NAJBOLJA LAZ.
Kosovo niko ni ne zeli da vidi vec samo da cuje " istinu" da je samo uzas prisutan i u stilu crkvenom- tako je ko sumnja u toga je djavo usao- ti ne mozes cuti objektivna istrazivanja. Sem opet u fondu za humanitarno pravo koji je izdao dve knjige o stradanjima srpskog stanovnistva na kosovu. Ali njima se i dalje spocitava da se samo brinu o nesrpskom stanovnistvu. Kad bi se drzava brinula o stvarnim ljudima, morala bi da nadje stvarno resenje a ne mantre- manje od nezavisnosti vise od autonomije.
tuzlanac tuzlanac 03:18 18.06.2007

gorane,

kao i uvijek pravo u sridu. bravo!
Neven Anđelić Neven Anđelić 06:18 18.06.2007

strasno me nerviraju

tipovi poput Tolimira koji najednom nemaju veze sa RS (Banja Luka glavni grad). Zapravo postujem ljude koji zive u Beogradu ili Gornjem milanovcu i smatraju da nemaju veze sa Laktasima ili nekom drugom naseobinom u Bosni i Herzegovini. Ali me zanima samo jedna stvar: sta si radio u vojsci, Tolimire, te iste paradrzavne tvorevine cije drzavljanstvo nemas? Ispasce jos da je Mladic bio na celu Legije stranaca. Potom ide pitanje ako nije to bila neka skupina srbijanskih zgubidana koja se slucajno okupila negdje u istocnoj Bosni i stavila pod komandu Mladica, kako se desilo da su svi primali pare srbijanskih poreskih obveznika za svoj "rad". To je zapravo pitanje koje se u Srbiji treba postaviti: ko je potrosio vase pare na zgubidane po Bosni? Hajde da se kao ostavi po strani uloga u zlocinima i je li drzava bila povezana ili ne, vec hajde potrazite ko vam je potrosio tesko zaradjene pare bez da vas je pitao. Pa nije samo Milosevic to radio na svoju ruku. Bila je barem grupa ljudi. Ko su oni?
Bravo Gorane. Volio bih se upoznati kada dodjem u Sarajevo, u Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije, naredne sedmice.
P.S. Da li Vojislav Kostunica ima dozvolu za nosenje oruzja, pogotovo kalasnjikoba s kojim je slikan?
Ako nema, da li je zastara nastupila zbog protoka godina?
Ako nema, da li je i on amnestiran kao i brojni drugi sitni kriminalcici koji su se tako malo zabavljali s puskama u ruci?
tuzlanac tuzlanac 08:35 18.06.2007

Re: strasno me nerviraju

Neven Anđelić
tipovi poput Tolimira koji najednom nemaju veze sa RS (Banja Luka glavni grad). Zapravo postujem ljude koji zive u Beogradu ili Gornjem milanovcu i smatraju da nemaju veze sa Laktasima ili nekom drugom naseobinom u Bosni i Herzegovini. Ali me zanima samo jedna stvar: sta si radio u vojsci, Tolimire, te iste paradrzavne tvorevine cije drzavljanstvo nemas? Ispasce jos da je Mladic bio na celu Legije stranaca. Potom ide pitanje ako nije to bila neka skupina srbijanskih zgubidana koja se slucajno okupila negdje u istocnoj Bosni i stavila pod komandu Mladica, kako se desilo da su svi primali pare srbijanskih poreskih obveznika za svoj "rad". To je zapravo pitanje koje se u Srbiji treba postaviti: ko je potrosio vase pare na zgubidane po Bosni? Hajde da se kao ostavi po strani uloga u zlocinima i je li drzava bila povezana ili ne, vec hajde potrazite ko vam je potrosio tesko zaradjene pare bez da vas je pitao. Pa nije samo Milosevic to radio na svoju ruku. Bila je barem grupa ljudi. Ko su oni?Bravo Gorane. Volio bih se upoznati kada dodjem u Sarajevo, u Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije, naredne sedmice.P.S. Da li Vojislav Kostunica ima dozvolu za nosenje oruzja, pogotovo kalasnjikoba s kojim je slikan?Ako nema, da li je zastara nastupila zbog protoka godina?Ako nema, da li je i on amnestiran kao i brojni drugi sitni kriminalcici koji su se tako malo zabavljali s puskama u ruci?



pa vjerovatno ga zaduzio puskom , mislim kostunicu, tolimir.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:37 18.06.2007

Gorane,

poznat je vec tvoj (i ne samo tvoj) stav i napor da se u Srbiji prica samo zrtvama koje su nastradale od strane zlocinaca srpskog etnickog porekla. I da se o zrtvama kojih je, JOS UVEK I NAZALOST puna Srbija, cuti. Verovatno su mnogi obicni ljudi protiv takvih kao ti i sumnjaju u vasu dobronamernost ...

O uzasnim zlocinima kao sto su Suva reka, Izbica i drugi nam izvestavaju ovde zene u crnom redovno ... o Srebrenici i da ne pricamo. Vec odavno se o svemu zna sve o tome u Srbiji. Pa ne moze se 12 godina posle Srebrenice non stop pricati o njoj. I ne mogu se zrtve razdvajati ... pa o jednima nista ne pricati a o drugima stalno ...

A i taj vas napor da uvek i u svemu nadjete direktan plan i organizaciju drzave je bas preteran. Iako su tu vrlo cesto u pitanju kriminalci i raspustene paravojne formacije ... a cesto i ludaci izvan svake kontrole(pa koji normalan covek bi to radio). Na zapadu su u vreme bombardovanja emitovane vesti o desetinama i stotinama hiljada ubijenih civila (i logorima na stadionima i sl.). Pa se ispostavilo da je broj zrtava drasticno manji. Mada je srpska vlast MOLGA da ubije toliko (i vise) neduznih ljudi ... da joj je to bila politika i namera (posto su oni svi bili pod njenom kontrolom).

Naravno, ne poricem ja odgovornost ljudi koji su u Hagu (i onih koji jos nisu a morali bi da budu) za zrtve (ukljucujuci i one nastradale od strane od paravojnih formacija). Ali kad se govori o nekom zlocinu, onda se obicno govori i o njegovim motivima. Izgleda da je broj lesava koji su sakriveni u Srbiji je veci od onih poznatih u raznim zlocinima za koje se u Hagu vec sudi. I da li mozda osim onih koji su zrtve zlocina ima i onih neduznih civila (a i boraca) koji su nastradali u borbama? Ti si odlicno informisan o radu suda u Hagu, pa evo da te pitam: da li i koliko od nastradalih Albanaca su tzv. "kolateralne zrtve"? Prilikom "humanitarnog bombardovanja" je bilo oko 2/3 zrtava medju civilima - i pored najmodernijeg i najpreciznijeg naoruzanja najvece vojne sile na svetu. Koliko ih ima sa druge strane? Nisam imao prilike da procitam nista o tome ...

Kazes "Zanimaju me žrtve i pravda za njih. Onoliko koliko je to moguće". A jel' si nekad objavio ovde blog o stotinama hiljada zrtava u Srbiji? ... koje su tu svuda oko nas ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 08:15 18.06.2007

ako mi je dozvoljeno

Tacno je da se u Srbiji prica o zrtvama i da "Vec odavno se o svemu zna sve o tome u Srbiji" (V V), ali pitanje je ko prica i ko zna.
O uzasnim zlocinima kao sto su Suva reka, Izbica i drugi nam izvestavaju ovde zene u crnom redovno ... o Srebrenici i da ne pricamo.

Pricaju ZUC, Natasa Kandic, Sonja Biserko, BKV....., a znaju oni koji tu njhovu pricu shvataju ozbiljno i ne nasedaju podmetanjima o tome "..a odakle se finansirate..."
A sta za to vreme radi drzava Srbija osim sto hapsi kad bas mora, sto ce reci kad je naterana da to uradi, a sto, dalje, znaci da joj to nije po volji. Sta joj je onda po volji, tj. sta bi radila da nije naterana na ovo, osim sto bi redovno isplacivala penzije junacima.
Nije dovoljno sto pojedince, pa ma koliko ih bilo i ma kakom ugledni bili, zanimaju zrtve i pravda, za pravdu i zrtve mora biti zainteresovana drzava, (perdsednik, vlada, skupstina) a to, tu zainteresovanost, bar ja ne vidim.
pufna pufna 08:54 18.06.2007

Re: Gorane,

vaso,
opet bla,bla
Pa oko te iste Srebrenice skupstina bruji. Ne mogu godinama da se dogovore da se zlocin , makar, osudi. Nego sve kao ti, da se svi zlocini osude. Jos kad bi mogli da tu strpaju i stradanja pigmeja bilo bi im lakse, jer bi se sve moglo upakovati u jeftinu filozofsku raspravu.
Resetuj se vise od te rts propagande, kolateralne ratne stete!!!
Nisam imao prilike da procitam nista o tome ...

ti sve i da imas prilike da procitas, a eto ti sad prilike, i ovde na blogu b92 nebrojeni broj puta ti ne bi to prihvatio. Pa sta ocekujes od sledece prilike? Ne moze se nista postici protiv tvoje volje. Potrebno je da pozelis da cujes da bi konacno i cuo.
surabya johnny surabya johnny 10:07 18.06.2007

Re:odgadjajuci vasilije,

ovo je stvarno hronichna monomanija, Virtuelni.
kao prvo, tvoj komentar ovde je nishtagovorec: svako ima pravo da pishe o chemu god hoce i kako hoce? pa shta josh?!

koliko sam shvatio, ti pravish razlike izmedju boraca i civila iz hladnjacha (i shire). chemu to? kazesh da ne poricesh odgovornost: ali, time shto skrecesh paznju i na "nashe" (zrtve), razvodnjavanjem teme, otezavash za sebe chin shvatanja i prihvatanja odgovornosti: drugim rechima, kazesh sledece: sve dok svim stranama ne bude ukazano na odgovornost, odbijam da priznam chinjenichno utvrdjenu odgovornost moje strane. (ne pochinji priche o oslobadjanju optuzbe za genocid, jer su to potpuno razlichite stvari. uostalom, optuzba nije potkrepljena dokazima, shto ne znachi da je mogucnost krivichne odgovornosti iskljuchena).
ovim, samoodbrambenim mehanizmom potiskivanja, kao i metodama srpske vlöade i establishmenta (vrlo slichnih tvojim stavovima) se odgadja bolni trenutak, kada ce udarna vest na rts-u biti da su uhapsheni i, u skladu sa zakonom o saradnji sa ITCY, isporucheni i mladic i karadzic ( i svi ostali); i kada ce u komentaru zvanichnika vlade biti izgovorene sledece rechi: "Srbija je uvidela sve svoje greshke iz proshlosti, svu svoju odgovornost i krivicu navodnih zashtitnika i heroja nasheg naroda. sada cemo ubrzanim koracima preduzeti sve mere u pokushaju da svoje grehe koliko-toliko okajemo" ( ovo poslednje bilo bi sa odushevljenjem prihvaceno od strane SPC).

dakle, vasilije: onaj ko cuti o zlochinima, ako ne kriv, ono je makar odgovoran za njih. to je suvishe velik zalogaj za Srbiju, da bi se uzgred mogla baviti i pitanjem krivice i odgovornosti drugih. od njih ochekujemo da sami ta pitanja odrade; a ako ne - to ide na njihovu chast. mi sa tim nemamo nishta.
Jack4592 Jack4592 12:14 18.06.2007

Re: Gorane,

Pufna,

Prave rijeci za Vasu i to na pravi nacin. Sa puno strpljenja.

Bravo!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:50 19.06.2007

Re: Re:odgadjajuci vasilije,

surabya johnny
koliko sam shvatio, ti pravish razlike izmedju boraca i civila iz hladnjacha (i shire). chemu to?


Johnny, "suocavanje sa istinom" valjda podrazumeva da znamo ISTINU? I ne vidim zasto bi ti i bilo ko drugi bio protiv toga? Zar nije ogromna razlika u tome da li je jedna hladnjaca bila puna vojnika nastradalih u borbi ili civila? Razlika u mogucim motivima i razlozima za takav postupak? Uostalom u kontekstu suda za ratne zlocine postoji ogromna razlika ...

surabya johnny
kazesh sledece: sve dok svim stranama ne bude ukazano na odgovornost, odbijam da priznam chinjenichno utvrdjenu odgovornost moje strane.


ovo si prvo izmislio da sam ja rekao, po onda diskutujes sa tim!!! A ja UOPSTE TAKO NE MISLIM. Da je bilo po meni svi koji su odgovorni ili osumnjiceni, bili bi odavno u Hagu ... Ti malo previse, za moj ukus, koristis to "odgovornost MOJE strane" i MI ... ja sam generalno za kaznjavanje zlocinaca i za pomoc zrtvama. I Mladic nije vise "moj" nego Naser Oric ... I ne vidim zasto bih pricao vise o jednom nego drugom. JA NISAM VLADA niti politicar nego COVEK koji misli svojom glavom ... A srpska vlada MORA da vise misli o Mladicu zato sto se on verovatno krije na teritoriji Srbije ... a Oric na teritoriji Bosne (pa je onda to vise "posao" vlade BiH)

surabya johnny
dakle, vasilije: onaj ko cuti o zlochinima, ako ne kriv, ono je makar odgovoran za njih.


POTPISUJEM JOHNNY ... I zato sam i pitao Gorana Miletica zasto on CUTI o nekim zlocinima na Kosovu ( a prica o drugima ... slicno je naprimer i sa istocnom Bosnom)

surabya johnny
to je suvishe velik zalogaj za Srbiju, da bi se uzgred mogla baviti i pitanjem krivice i odgovornosti drugih. od njih ochekujemo da sami ta pitanja odrade; a ako ne - to ide na njihovu chast. mi sa tim nemamo nishta.


Sa ovim se delimicno slazem ... nije mi jasno to kako si ti izmerio/zakljucio da je nesto "preveliki" zalogaj recimo ... ili da "mi nemamo nista sa tim" ... Slazem se da Srbija ne moze (niti je to njen posao) da juri zlocince po Kosovu ili Hrvatskoj (to i ne moze ni da hoce). Niti da treba da uslovljava njihovo hvatanje sa kaznjavanjem krivaca koji su njoj dostupni .. ALI KAD SE RADI O ZRTVAMA NA TERITORIJI SRBIJE; ONDA ONA MORA DA SE BRINE O NJIMA. I da se bori za njihova prava ... ukljucujuci i vracanje na njihova ognjista.

pozz
surabya johnny surabya johnny 08:57 19.06.2007

Re: Re:odgadjajuci vasilije,

vasilije, nisam ja protiv toga da se sazna istina; pre bih rekao da ti svim snagama da ublazavash odgovornost srpske strane, i to, evo, vec skoro godinu dana.
ne boj se: da je u hladanjacama bilo vishe boraca UCK, nego zena, dece i staraca, to bi odavno bilo udareno na sva zvona. osim toga, zashto bi bilo ko skrivao tela palih boraca. to bi zaista bio nerazuman i uzaludan "posao."

u hladnjachama su pronadjene, recimo, shkolska sveska u kockama, tela dechaka i devojchica, zena, staraca.... ili ti, mozda, imash druga saznanja (wishthinking)?

pozdrav uzvracen
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:42 19.06.2007

Re: ubrazavajuci johnny,

surabya johnny
vasilije, nisam ja protiv toga da se sazna istina; pre bih rekao da ti svim snagama da ublazavash odgovornost srpske strane, i to, evo, vec skoro godinu dana.ne boj se: da je u hladanjacama bilo vishe boraca UCK, nego zena, dece i staraca, to bi odavno bilo udareno na sva zvona. osim toga, zashto bi bilo ko skrivao tela palih boraca. to bi zaista bio nerazuman i uzaludan "posao."u hladnjachama su pronadjene, recimo, shkolska sveska u kockama, tela dechaka i devojchica, zena, staraca.... ili ti, mozda, imash druga saznanja (wishthinking)?pozdrav uzvracen


vidis johnny, ja ovde (nesto vise od pola godine) pokusavam da zajedno sa ostalima dodjem sto blize ISTINI i bavim se pre svega raznim dogadjajima ... a ne time da li ti nesto "ublazavas" ili "pojacavas" ... da sam na nekom radikalskom sajtu onda bih verovatno pitao zasto precutkuju deo istine koji precetkuju - a ovde radim to sto radim ...

I nisam slucajno pitao da li samo NATO "ima pravo na kolateralne zrtve/stetu". A imam jos pitanja. Zasto na primer ovde na zapadu kad je govoreno o "slucaju Racak" kao o neporsrednom povodu za "humanitarno bombardovanje" nikad (ili bar ne na glavnim medijima i u udarnim emisijama) nije pomenuto da je veliki (najveci) deo nastradalih bili borci UCK (sta mislis da mozda u tome ne lezi deo odgovora na tvoje pitanje zasto bi neko skrivao borce)? I zasto na tim istim medijima nije receno da je bombardovanje imalo kao krajnji rezultat vecu humanitranu katastrofu nego sto je bila onda ona pre njega? I zasto nikad ne kazu da je Kosovo (takoreci) etnicki cisto od nealbanaca? I zasto se sud u Hagu "setio", pet godina posle Srebrenice, da je Milosevic i za nju "kriv" (i to za vreme bombardovanja)? A sigurno su sve znali jos onda ... ali ga slavili kao "mirotvroca" u vreme dejtonskog sporazuma? I kakav je to sud nadlezan za sudjenje zlocinima nad neduznim civilima koji kad istrazuje konkretan slucaj, gleda ne samo zrtve nego i bombe od kojih su te zrtve nastradale? Pa ako su bombe dosle sa NATO strane onda se proglasi nenadleznim?

E vidis johnny, jasno je meni da srpska vlada ne moze mnogo da se bavi gornjim pitanjima ... I NE BI NI TREBALO da se bavi njima. Njen posao je da rascisti sto pre sa zlocincima koji su u "njenoj nadleznosti". I da nas priblizi Evropi. Ali, PO MENI ('po tebi ocigledno ne) bi trebalo i da se bavi nalazenjem resenja za stotine hiljada zrtava koji se nalaze na njenoj teritoriji ... i to ne samo tako sto ce da im omoguciti da nekako prezive - NEGO i DA IM SE VRATE NJIHOVA USKRACENA PRAVA ... i imovina.

Ali ako onim gore pitanjima ne treba da se bavi vlada, ne znaci da njima ne treba da se bavi Vasilije KAO COVEK ... nit da treba da CUTI. I to Vasilije koji ima dve kuce: ovu u kojoj zivi vise od 15 godina i u kojoj placa porez (pa je platio i one "humantirane bombe" i drugu kucu koja se sada zove Srbija. I zadnjih godina je stalno menjala ima ... ali najduze se zvala Jugoslavija. Vasilije koji od "nasih" ljudi ima za prijatelje vise njih iz Bosne nego nego iz Srbije ... i od tih iz Bosne vise onih "drugih" nego Srba ...

Bas je lepo sto ti nemas pitanja kao ja ... i SVE TI JASNO ...

pozz
tuzlanac tuzlanac 10:09 19.06.2007

Re: ubrazavajuci johnny,

Virtuelni Vasilije

surabya johnnyvasilije, nisam ja protiv toga da se sazna istina; pre bih rekao da ti svim snagama da ublazavash odgovornost srpske strane, i to, evo, vec skoro godinu dana.ne boj se: da je u hladanjacama bilo vishe boraca UCK, nego zena, dece i staraca, to bi odavno bilo udareno na sva zvona. osim toga, zashto bi bilo ko skrivao tela palih boraca. to bi zaista bio nerazuman i uzaludan "posao."u hladnjachama su pronadjene, recimo, shkolska sveska u kockama, tela dechaka i devojchica, zena, staraca.... ili ti, mozda, imash druga saznanja (wishthinking)?pozdrav uzvracenvidis johnny, ja ovde (nesto vise od pola godine) pokusavam da zajedno sa ostalima dodjem sto blize ISTINI i bavim se pre svega raznim dogadjajima ... a ne time da li ti nesto "ublazavas" ili "pojacavas" ... da sam na nekom radikalskom sajtu onda bih verovatno pitao zasto precutkuju deo istine koji precetkuju - a ovde radim to sto radim ...I nisam slucajno pitao da li samo NATO "ima pravo na kolateralne zrtve/stetu". A imam jos pitanja. Zasto na primer ovde na zapadu kad je govoreno o "slucaju Racak" kao o neporsrednom povodu za "humanitarno bombardovanje" nikad (ili bar ne na glavnim medijima i u udarnim emisijama) nije pomenuto da je veliki (najveci) deo nastradalih bili borci UCK (sta mislis da mozda u tome ne lezi deo odgovora na tvoje pitanje zasto bi neko skrivao borce)? I zasto na tim istim medijima nije receno da je bombardovanje imalo kao krajnji rezultat vecu humanitranu katastrofu nego sto je bila onda ona pre njega? I zasto nikad ne kazu da je Kosovo (takoreci) etnicki cisto od nealbanaca? I zasto se sud u Hagu "setio", pet godina posle Srebrenice, da je Milosevic i za nju "kriv" (i to za vreme bombardovanja)? A sigurno su sve znali jos onda ... ali ga slavili kao "mirotvroca" u vreme dejtonskog sporazuma? I kakav je to sud nadlezan za sudjenje zlocinima nad neduznim civilima koji kad istrazuje konkretan slucaj, gleda ne samo zrtve nego i bombe od kojih su te zrtve nastradale? Pa ako su bombe dosle sa NATO strane onda se proglasi nenadleznim? E vidis johnny, jasno je meni da srpska vlada ne moze mnogo da se bavi gornjim pitanjima ... I NE BI NI TREBALO da se bavi njima. Njen posao je da rascisti sto pre sa zlocincima koji su u "njenoj nadleznosti". I da nas priblizi Evropi. Ali, PO MENI ('po tebi ocigledno ne) bi trebalo i da se bavi nalazenjem resenja za stotine hiljada zrtava koji se nalaze na njenoj teritoriji ... i to ne samo tako sto ce da im omoguciti da nekako prezive - NEGO i DA IM SE VRATE NJIHOVA USKRACENA PRAVA ... i imovina.Ali ako onim gore pitanjima ne treba da se bavi vlada, ne znaci da njima ne treba da se bavi Vasilije KAO COVEK ... nit da treba da CUTI. I to Vasil Federalne ije koji ima dve kuce: ovu u kojoj zivi vise od 15 godina i u kojoj placa porez (pa je platio i one "humantirane bombe" i drugu kucu koja se sada zove Srbija. I zadnjih godina je stalno menjala ima ... ali najduze se zvala Jugoslavija. Vasilije koji od "nasih" ljudi ima za prijatelje vise njih iz Bosne nego nego iz Srbije ... i od tih iz Bosne vise onih "drugih" nego Srba ...Bas je lepo sto ti nemas pitanja kao ja ... i SVE TI JASNO ...pozz


stvarni vasilije:

Tijela zrtava iskidana gradjevinskim masinama

Ekshumacija posmrtnih ostataka Srebrenicana ubijenih 1995. godine iz masovne grobnice Zeleni Jadar nastavljena je i jucer. Murat Hurtic, sef tuzlanskog odjela federalne Komisije za trazenje nestalih, kaze kako najnovija saznanja pokazuju da je u septembru 1995. na ovom lokalitetu napravljena masovna grobnica, ali je nekoliko dana kasnije lokalna rjecica pocela nositi posmrtne ostatke iz nje.
Da bi prikrili tragove zlocina egzekutori su izmjestili tijela sa ovog lokaliteta i napravili jos jednu grobnicu. Prema rijecima svjedoka ta grobnica (tercijarna) nalazi se u okolici postojece. Hurtic kaze da je po ovome sto je dosad pronadjeno vidljivo da su tijela iskidana gradjevinskim masinama. " Vise lici na gomilu kostiju nego na grobnicu" , kaze Hurtic. Etc.....................

Iole pazljivom posmatracu dogadjaja iz bliske proslosti moze pasti u oci da su egzekutori iz Bosne samo promijenili lokaciju presavsi na drugi teren. rezultat je da nema tog ni virtualnog, a ni stavrnog vasilija koji to moze sakriti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:48 18.06.2007

Gorane,

potpisujem.
yu1bcd yu1bcd 10:31 18.06.2007

Re: Gorane,

Nadam se, da su ova hapsenja dva bezbednjaka samo pocetak rasciscavanja i civilne kontrole nad tajnim sluzbama Srbije. Curuvija i Pantic jos cekaju na pravdu. Nesto slicno se dogadja u dezeli oko SOVA i UDBA.

Hrvatska jos nije rascistila sa Jasenovcem pa ce i Srebrenica potrajati. Pomagace proces pristupa EU.

pufna pufna 09:28 18.06.2007

to goran

U svakoj normalnoj zemlji bi tom prigodom verovatno sve TV stanice emitovale specijalne emisije,a kod nas ništa.

to je zato sto kod nas nije izvrsena denacifikacija, nego se ili sa pola usta ili se puste pamfleti u ona usta koja su odavno zasluzila ribanje sapunom da glorifikuju zlocine.
Kad je umro Slobodan Milosevic ocekivala sam da ce drzava mu posvetiti "zasluzeno" vreme na rts. Ko je bio, sta je radio, kako je vodio osvajacke ratove u ime opstanka Jugoslavije, kako je raseljavao i crtao mape ( sa preostalom dvojicom),kako je finansijski urusavao sistem bogateci se... ali nista. Kao osvetu za 6. oktobar su nam ga prosetali po Beogradu.
Srebrenica je kod nas najveca tabu tema. Postala je tabu zato sto nas pritiskaju da je primetimo inace bismo se sa njom segacili kao i sa hladnjacama gde Kosta Cavoski govori da su Avganistanske izbeglice i ko zna sta jos.
meni jeste vazno gde je uhapsen, jer ukoliko je u Srbiji a ona to krije to govori da jos uvek nije spremna da se zvanicno odredi prema zlocinu.
sto se tice "asanacije terena" samo da se podsetimo da je nacelnik vma, potom ministar odbrane Zoran Stankovic po novinama se ogradjivao uz gadjenje o obdukcioni tim koji je radio na slucaju " batajnica", pa kad je video da je slucaj zaziveo brze bolje im se pridruzio zarad licne promocije. Da ne govorim o njegovoj strucnosti- citaj nestrucnosti, o kojoj bruji medicinski fakaultet.... to je vec njegova licna sramota, ali to sto u javnost izlazi sa izajavama politikanskim i sto se penje na sve vaznije funkcije u tom izopacenom hijerarhijskom sistemu, to nas vec treba da zanima. Setimo se samo izjava da licno poznaje Mladica, da bi tog coveka trebalo nagovoriti da se sam preda...
Iz celog tog kazana je i Tolimir koji se sad sveti ili sta kad insistira da je srpski gradjanin zbog optuzbe i za genocid vrovatno?! Pa zar nismo mi ( Srbija) finansirali vojsku R. S. jos do 2002. i samim tim im davali i plate i penzije. Pa i Ratko Mladic je bio na nasem spisku.
Relja Ristić Relja Ristić 13:13 18.06.2007

Ljudska prava for dummies

Gorane, u pravu ste kada tvrdite da se mediji uglavnom bave trivijalnim podacima umesto da informisu javnost o tome kakvi su se zlocini dogodili i zbog cega se sumnja da su uhapseni ljudi odgovorni za njih.

Medjutim, imajuci u vidu da se bavite ljudskim pravima, zanima me kako biste nama laicima objasnili zbog cega svaki put umesto Republika Srpska vi napisete sumska. Jel to znaci da su ljudi koji zive u tom entitetu u zabludi kada misle da svoja ljudska prava najbolje mogu da zastite ako imaju drzavnu samoupravu kako god se ona zvala? Ili da je samo pitanje vremena kada ce prosveceni vasim radom na polju ljudskih prava shvatiti da im je bolje da zive u centralizovanoj drzavi Bosni i Hercegovini? Ili je sprdanje sa imenom entiteta medjunardno priznate drzave BiH vasa duhovitost koja nikako nema veze sa vasim stavom da svaki covek ima pravo da utice na drzavno uredjenje teritorije na kojoj zivi?
zokster zokster 13:22 18.06.2007

Re: Ljudska prava for dummies

Protivim se, takodje, upotrebi izraza "Republika Sumska". Adekvatniji naziv je 'Republika Prasumska".
hoochie coochie man hoochie coochie man 14:57 18.06.2007

Re: Ljudska prava for dummies

u pravu ste kada tvrdite da se mediji uglavnom bave trivijalnim podacima umesto da informisu javnost o tome kakvi su se zlocini dogodili i


A vas komenar?
Mislite li da je od sustinske vaznosti za ovu temu kako neko zove neku teritoriju ili drzavu....."dezela", "lijepa njhova",
Relja Ristić Relja Ristić 16:07 18.06.2007

Re: Ljudska prava for dummies

Sta moj komentar? Jel trebalo da stavim UZAAAAAAAAAAAAS, KAKAV HOROOOOOOOOOR, JE LI MOGUCEEEEEEE.

Mislim da je od vazne sustastvenosti za ovu temu u kojoj meri je autor privrzen idejama koje promovise. Ako zastupa ideju da je gradjanima sumske dovoljno priustiti zivotinjska prava, treba to otvoreno da kaze.
Goran Miletic Goran Miletic 17:08 18.06.2007

Re: Ljudska prava for dummies

Da, to je mala doza humora, shvaćena kao uvreda. Meni nije uvreda jer i zemlji čiji sam građanin takođe dajem "drugačije" nazive
cvijus cvijus 17:37 18.06.2007

Re: Ljudska prava for dummies

Goran Miletic
Da, to je mala doza humora, shvaćena kao uvreda. Meni nije uvreda jer i zemlji čiji sam građanin takođe dajem "drugačije" nazive


Npr?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:33 18.06.2007

Re: G. Risticu

Da li je autor privrzen temama koje promovise, ne znam, verujem da jeste, a tema ovog posta je, koliko mogu da razumem, odvojiti trvijalnosti od sustine oko hapsenja zlocinaca, pa Vas pitam: Sta je vaznije- hapsenje VDj i pitanje da li je to dovoljno ,ili kako neko zove neku teritoriju.

A razlog zbog cega je tako zovu naslucujem i cini mi se da nije bez osnova.
sentinel26 sentinel26 16:33 18.06.2007

General asanacije ili prikrivanja zločina?

Gospodine Miletiću,
Već duže vrijeme ovoga generala etiketiraju kao lice zaduženo "..za asanaciju terena". Da li uopšte znaju šta je to asanacije terena? Operacija kojom je rukovodio ovaj general može da se zove jedino zločin i prikrivanje svojeg i tudjeg zločina! Važno je i zašto je on skrivan u Rusiji. Zato što se iza njega krije veoma veliki broj ljudi učesnika i saučesnika u tom zločinu. Što je on dalje od njih to su oni bezbedniji. One ljude nijesu ubijali samo jednom nego više puta. Svaki put kada su raskopavali grobnice i premeštali ubijene da bolje sakriju svoja nedjela. Praviti sekundarne grobnice, pa to nema ni u Darfuru. Kada je raskopana ona grobnica u Batajnici ja sam očekivao jedne mirne demonstracije naroda u organizaciji neke od ovih "evro-demokratskih" stranaka.
Samo me interesuje koji će ministar da organizuje darivanje i kupovinu automobila ovoj dvojici. Ovom potonjem treba kupiti jednu mini hladnjaču, a zidove sobe mu izlijepiti slikama one iz Dunava.

Majčica Rusija prepisuje od nećake Srbije

Interesantno je kako su neki vladini političari i srbijanski mediji požuriji sa detaljima i da pohvale Srbiju zbog saradnje i da lansiraju vijesti sa "podacima". Saradnja je išla isključivo: Hag - CG - Rusija - CG - Hag - kraj. Ovo je najkraća rekapitulacija saopštenja onih koji su ga hapsilii. Da bi u SB lakše progutali Karlin izveštaj dodajte malo nama, njima to ne treba (ha-ha). Šta mislite da li je prije nekoliko dana šef ruske obaveštajne službe (bivše KGB) general Sergej Lebedev došao u CG sam? Svi su se čudili šta on to radi u CG?
Trebalo je spasiti obraze majčici Rusiji (koja ne priznaje M sud u Hagu) i njenoj "budućoj" nećaci Srbiji. Dje da ga hapsimo? Pa bilo dje samo ne u Srbiji i Rusiji. Pročitali ste trijumfalni zaključak jednog vladinog ministra, kako su ova dva posljednja slučaja dokaz da begunci nijesu u Srbiji. Imaju jako visoko mišljenje o intelegenciji ovog naroda.
Svaka čast. Ako je to tako zašto oni ljudi (optuženi za jatakovanje) čame u zatvoru?

sarma sarma 06:25 19.06.2007

" ZBOG ČEGA SU ONI U HAGU ?"

Goran Miletić

Nisam čuo da je neko pričao o tome ZBOG ČEGA SU ONI U HAGU ? U svakoj normalnoj zemlji bi tom prigodom verovatno sve TV stanice emitovale specijalne emisije,a kod nas ništa. Raspravlja se i dalje o trivijalnim pitanjima. Zbog toga sam odlučio da se i ja pridružim ovom diskursu.

Pa u ovoj državi je sve to normalno? A ko da pravi te specijalne emisije? RTS,ko?
Votazi Votazi 06:08 20.06.2007

Votazi

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=2938
Spiridon Spiridon 09:19 20.06.2007

Braca Bitici

Ono što prvo pomisli vaskoliko nebesko pučanstvo je činjenica da su Agron, Mehmet i Yll Bitiqi bili državljani SAD (USA). Niko ne pomisli da su oni bili ljudska bića. Oni su izvedeni iz pritvora (zbog počinjenog prekršaja, a ne nekog krivičnog dela) i zatim ubijeni.


Zelim da mi neko obijasni nesto u vezi sa slucajem brace Bitici.
Braca Bitici su kao drzavljani USA ilegalno (naoruzani) presli granicu sa Srbijom, usli u ratnu zonu, i prosli kako vec svi znamo (izvedeni iz zatvora i ubijeni).

Zasto su braca Bitici vazniji od drugih ubijenih albanaca ili ubijenih srba sa kosova??
Zato sto su drzavljani USA??

Apsolutno ne razumem sta moze neko ko ilegalno i naouruzan predje granicu i udje u ratnu zonu da ocekuje da mu se desi??

pitanje je zasto je ovaj slucaj poseban?

goranj goranj 10:24 20.06.2007

Re: Braca Bitici

Spiridon


Apsolutno ne razumem sta moze neko ko ilegalno i naouruzan predje granicu i udje u ratnu zonu da ocekuje da mu se desi??



Da li se vi hocete da kazete da je vama normalno da se osobe koje su uhapsene zbog "ilegalnog prelaska granice i posedovanja oruzja" likvidiraju "po kratkom postupku"? Ili to vazi samo ako su uhapsene osobe americki drzavljani albanskog porekla?

Inace o kojoj "ratnoj zoni" se radi? Ako me secanje ne vara, ubijeni su jula 1999 oko mesec dana posle zavrsetka oruzanih sukoba.

sentinel26 sentinel26 10:56 20.06.2007

Re: Braca Bitici

Spiridon

pitanje je zasto je ovaj slucaj poseban?

Zato što su ovi američki državljani osudjeni samo za prekršaj, odležali kaznu i kada je trebalo da budu pušteni uz naredbu da napuste teritoriju Srbije (ili da budu sprovedeni do granice) oni su odvedeni i ubijeni.
Još nešto, Amerika ima adut u ruci kojim će da dokaže vezu izmedju izvršenja ovog ubistva i najviših državnih organa, a naši sudovi nijesu o tome još obavešteni..
Spiridon Spiridon 11:06 20.06.2007

Re: Braca Bitici

Da li se vi hocete da kazete da je vama normalno da se osobe koje su uhapsene zbog "ilegalnog prelaska granice i posedovanja oruzja" likvidiraju "po kratkom postupku"? Ili to vazi samo ako su uhapsene osobe americki drzavljani albanskog porekla?


Ne, meni nije normalno da se osobe koje su uhapsene zbog ilegalnog prelaska granice i posedovanja oruzja" likvidiraju . Postavio sam pitanje zasto je taj slucaj "pod lupom" kada su na kosovu takodje ubijane porodice albanaca koje nisu bile naoruzane i ilegalno prelazile granicu. Ubijani su ljudi koji su tamo rodjeni i nikada se nisu latili oruzija.



Jel sada malo jasnije pitanje?
Spiridon Spiridon 12:25 20.06.2007

Re: Braca Bitici

Amerika ima adut u ruci kojim će da dokaže vezu izmedju izvršenja ovog ubistva i najviših državnih organa, a naši sudovi nijesu o tome još obavešteni..


ok, sada je mnogo jasnije
sentinel26 sentinel26 09:39 20.06.2007

Hag i dvostruki standardi

Juče je predstavnik Rusije u SB tražio da Sud u Hagu obustavi rad koncem 2008.godine. Naravno njegov predlog je odbačen bez glasa podrške.
Pročitavši ovo sjetio sam se priče o dvostrukim standardima. Srbija i Rusija su zemlje koje su najviše trubile i prozivale Ameriku i EU zbog dvostrukih standarda.
Da vidimo kako po tom pitanju stojimo sa "majčicom" Rusijom?
- Rusija traži da se pregovori o statusu Kosova vode dok se ne završe, znači može i beskonačno.
- Rusija traži da se sudjenje ljudima optuženim za najteže zločine prekine 31.12.2008.godine, pa ko uhvaćen i osudjen, ko mu je kriv, a ko se sakrio nikom ništa ili svaka mu čast.
Prvo sam pomislio da je i ovo dvostruki standard ali nije, ovdje nema nikakvog standarda.

Ova njegova izjava je za mene ustvari jedna DNK analiza koja pokazuje sledeće:
Rusija nije moja majčica,a neću ni da mi bude maćeha, nije mi ni strina, ni ujna, ni tetka, nije mi uopšte rod. Velika visokopoštovana Rusijo nijesmo u srodstvu i ne volim tvoje kolače. Poveliki boj mojih daljnih rodjaka te obožava samo kada hoće da se biju sa komšijama i ni oni ne vole tvoje kolače, lažu te.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana