Budućnost| Društvo| Ekonomija| Ljubav| Obrazovanje

Kontrola iz Grivca

antioksidant RSS / 24.02.2014. u 15:20

"Утврђено је да се у претходном периоду финансијско стање Универзал банке знатно погоршало, те да је Банка доспела у стање критичне поткапитализованости, као и да је угрожена ликвидност и континуитет пословања. Имајући у виду да су се стекли услови за одузимање дозволе за рад Банке, у складу са Законом о банкама, Народна банка Србије је донела наведену одлуку како би заштитила интересе депонената и очувала стабилност финансијског система.


Кабинет гувернера
"

 

 

Извршни одбор Народне банке Србије горњу одлуку донео је 31.јануара ове године и тиме наставио низ хируршких активности на дренажи српског банкарског система. Одлука је сурова, оставиће известан број учесника са већим губицима него што су преузели ризика, али свет финансија је суров. Одлука је испраћена патетичном самохвалом гувернера Народне банке, Јоргованке Табаковић, али политика је таква, патетична и самохвалисајућа, па чак и кад је и... замрзнута. Криваца за овакав исход свакако има на више страна али оно што је интересантно је да је покренуто и питање одговорности контроле тј надзора. Како се десило да четврта банка на српском тржишту у низу пада и то сад кад су сви потреси и удари светске финансијске кризе на банкарски ситем давно прошли, или бар амортизовани? Највећи појединачни акционар Универзал банке, вишегодишњи директор Делта осигурања, Небојша Дивљан, најавио је покретање одштетног захтева према Народној банци Србије јер је својим нечињењем довела до губитка вредности његовог улога у Универзал банци. Занимљива конференција за штампу бацила је мало другачије светло на претходни наступ Јоргованке Табаковић, тако уобичајен по стилу (али да не коментаришем) и садржају (испразност је и немогуће смислено коментарисати па и од тог приступа деконструкцији одустајем). Наиме, гувернер је, у тренутку док је образлагала одузимање дозволе за рад, на директно питање због чега је то урађено рекла да је то урађено зато што је потпуно неочекивано дошло до "вероватно нарученог текста у Новостима, да ће банка банкротирати". Тиме је још једнм дата неуобичајена моћ медијима у Србији али да ли је баш тако? Да би се на то питање одговорило потребно је бар делимично одговорити на питање ко су губитници оваквог исхода дешавања око Универзал банке као и ко су били досадашњи добитници а нарочито ко је имао и каквог утицаја на дешавања?


Да кренемо од најлакшег: ко губи? Првенствено власници депозита, и то они који имају депозите веће од 50 000 €. Наиме, до сад је већ и широј јавности познато да су депозити до тог износа осигурани и да за њих постоји гаранција чак и у случају пропасти банке. Тај износ је до кризе коај је започела у јесен 2008. године био 3 000 € али је тад подигнут до 50 000 €. То је урађено управо да би се спречиле панична кретања ситних депозитара. То су они који своје одлуке доносе на основу чланака у Новостима, на пример. Дивљан је изјавио да је укупан ниво повучених депозита био тек неколико процената од укупног износа уз констатацију да се то тешко може назвати стампедом. Истовремено је изјавио и 1) да је град Београд повлачио своје депозите (да ли су имали информацију о томе шта се спрема?), 2) да Дунав осигурање има око 800-900 милиона сада у Универзал банци (од чега се може опростити а очигледно тамо нису имали информацију шта се спрема, да ли то значи да не читају Новости?) и 3) да је Џелетовић из УО Телекома "довео неке депозите у банку" (које, колико, кад, под којим условима, која је процедура у Телекому била око тога и шта се сад дешава као последица те "пословне одлуке"?). Сем тога у јавности се до сад појавила информација да јавна предузећа и предузећа у државном власништву остају без неких 60 милиона € депозита. Из тога би се могло покренути питање одговорности ко доноси одлуке где се и под којим условима оставља "јавни" новац? (Џелетовић је једини поменут али претпоставка је да има још таквих "Џелетовића").


Питање: Зашто је у случају потапања Агробанке и Развојне банке Војводине изведен игроказ који је укључивао и доношења специјалног закона којим су "заштићени" и депозити изнад тог износа а власници депозита у Универзал банци нису почашћени таквим решењем? Критеријума за такве потезе у законима нема, све је сведено на дискреционе одлуке Владе РС, па коме је јасно нек дуне у пиштаљку. Млађан Динкић је јула прошле године изјавио да је "Влада Србије учинила изузетак у случају Агобанке и Развојне банке Војводине и покрила њихове неосигуране депозите, желећи да у том тренутку сачува финансијску стабилност земље" и да то "држава убудуће неће радити и неће мењати законе, већ ће поштовати донете прописе којима су осигурани банкарски депозити грађана и привреде до 50.000 евра по једном штедном рачуну."


Другу групу губитника чине акционари банке. Највећи појединачни акционар, а колико видимо и најактивнији у томе да своје губитке смањи, минимизира или чак у потпуности елиминише је поменути Небојша Дивљан. По сопственом признању он је акције банке и купвао управо због тога што је Универзал банка дуже време у проблему, па је претпостављао да уз квалитетнији менаџмент она може вратити своју вредност и тиме њему, као инвеститору, обезбедити профит. Пословни план ни мало неуобичајен, можда обојен српским "специфичностима" у погледу процена о могућим корацима и потребним контактима али то су све ситнице. Банка је била у проблему због лоших пласмана, због тога јој је пала вредост акција. Добар пословни план је био купити те акције док су јефтине, променити руководство, јер за проблеме је увек менаџмент крив (исто важи и за државе - ако околности нису ваљале није се ни власт најбоље снашла у њима), са новим руководством повећати јој вредност (банке, не државе, државе су безвредне) и после продати.


Дивљан је рекао да је сматрао да старо руководство треба бити промењено и уместо њега постављен неко ко ће на банци "радити". Први корак је успео да спроведе. Претходно руководство је дало оставку и отворио се простор да се изабере ново. Оно што је нејасно у Дивљановој причи је да ли је он имао спреман предлог за председника ИО банке ког не помиње. Чудно би било да га није имао, нарочито имајући у виду "пословни план" (да подсетим - сменити старо руководство, довести ново које подигне вредност банке и онда продати акције тј профитирати на разлици у цени). Али на седници УО где је требало да се постави нов Извршни одбор Дивљанов план је... па рецимо застао.
За председника ИО изабран је Драган Томић из Шапца, по занимању више политичар него банкар (Дивљанова примедба у односу на њега односила се управо на политичку ангажованост и експонираност), по способностима изгледа више политичар него банкар (то судим по последицама деловања на банку којом је руководио), по имену дефинитивно више политичар него банкар (мада је ова последња примедба најмање значајна). Поменути Томић изабран је на предлог/инсистирање/лобирње/наговарање привредника из Шапца Богићевића. И спирала је кренула.

 

Универзал банка наставља свој суноврат, а можда га чак и убрзава - кредити се пласирају повезаним лицима. Дивљан пише НБС и тражи ванредни надзор. Она по Дивљану не одговара, по НБС му одговара да је ниво надзора већ довољно интезивиран и да је банци дато време да спроведе мере. Тај рок који НБС сад помиње је септембар. До јануара ствари се убрзавају. Банци је потребна докапитализација. Један од спремних (у ствари једини спреман) је Душко Кнежевић из Атлас групе. Заказана је седница скупштине где је требало да се се формализују неке одлуке. Ипак, на крају Кнежевић одустаје, што је наравно његово право. Скупштина се отказује. У Новостима се објављује чланак са том чињеницом уз констатацију да још једна банка иде под лед. Настаје "паника" повлачења депозита и 31. јануара ИО НБС одузима лиценцу Универзал банци.
Сада креће занимљив део приче. Највећи појединачни акционар Универзал банке, Небојша Дивљан, оптужује НБС да није спроводила надзор како треба. Упире прстом и најављује надокнаду штете.
Чињеница је да је Универзал банка дуже време била у проблемима и да се питање надзора може поставити. То што је један од акционара банке поставио питање руководства банке морало је изазвати неку реакцију НБС. Или не? Да ли би те реакције довеле до другачије судбине саме банке друго је и комплексније питање али не сумњам да неће бити превише тешко показати да постоји одговорност НБС бар за лоше пласмане ка пар повезаних лица бар од тренутка добијања тог писма. Или не?


Иако немам неких посебних симпатија ни за једну страну у сукобу навијам за Дивљана. То због законских "решења" која постоје а којима се покушава аболирати неаболирајуће. Знам да запослени у НБС верују да нешто посебно знају и вреде. Систем у ком живе и раде их уверава да је то тачно. Имају апсолутну моћ, фантастичне привилегије али резултати њиховог деловања нису баш... шампионски.
Ми имамо стабилан финансијски систем у Србији. Али то је упркос централној банци а не захваљујући њој. НБС представља само део контроле банкарског система у Србији. Други, и битнији део су централе банака које овде раде. Не кажем да је НБС имала намеру да направи пропусте у случајевима Агробанке, Привредне банке Београд, Развојне банке Војводине и на крају Универзал банке. Не, они једноставно нису умели другачије. Незналице су и све оно што је само под њиховом контролом контроле и нема. Захваљујући њиховом конзерватизму Србија има овакав платни промет какав има. Скуп и затворен. Ко год покушава да ради са иностранством зна о чему причам.
Конзерватитзам некад има и користи. Тако је било 2008. године кад је адекватност капитала банака остала задовољавајућа. Али то је била тренутна корист за коју не знамо тачно колику смо цену платили пропуштајући да привредни систем изложимо јефтинијем кредитирању у тренутку док је светска привреда расла. Сад је касно. Шанса је пропуштена. Кредити у Србији били су и јесу скупи а опет смо се нашли у ситуацији да је степен наплативости све гори.
Велики проблем у томе је наравно и остатак државе (јер глави генератор неликвидности је управо на тој страни) али НБС својом бахатом окретношћу слона у стакларској радњи томе савршено доприноси. И што је најтужније бахатом окретношћу слепог слона. Није била у стању да види ни Агробанку ни Универзал банку. Или није гледала?


Зато навијам за Дивљана. Јер евентуално добијање процеса за Дивљана значи оштету од пар милиона € а за Србију можда значи централну банку мало свеснију да се те силне лепе плате морају и одрадити не пуким теоретисањем већ нечим конкретним. Као на пример контролом које не само да једе време свима укљученима већ се из ње могу извући и неки конкретни закључци о стању контролисане финансијске институције.


Лица запослена у НБС не одговарају за штету, тако бар закони које су сами писали кажу. Уосталом тешко би било и доказати директну кривицу Јоргованке Табаковић, али НБС као институција може одговарати за штету уколико је има. Јоргованка вероватно и није сама одговорна. Она је одговорна због свог патетисања које не улива поверење али ако је то избор елите у Србији ко сам ја да кварим срећу пред изборе?

 

Да закључим. Постоје тумачења да је политичко насиље над централном банком можда и најгори удар на било какав покушај да се од Србије створи нормално друштво. Ја верујем у то. Централна банка представља својом суштином један од стубова привредне смислености... и мора почивати на знању. Не на популизму. Не на самозаљубњености. Не на паролама. Не на замрзнутим политичким функцијама.

 

 

 



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 15:21 24.02.2014

негативни тастер

niccolo niccolo 15:39 24.02.2014

Kakav bankar,

За председника ИО изабран је Драган Томић из Шапца, по занимању више политичар него банкар

njegova najveća veza s bankarstvom je što ima račun u banci...


p.s. I ja navijam za Divljana
antioksidant antioksidant 15:41 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

njegova najveća veza s bankarstvom je što ima račun u banci...

колико сам чуо био је неко време шеф неке пословнице
јоргованки је слично искуство (да не кажем истоветно ) било довољно да постане гувернер централне банке
cult cult 15:46 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

koliko sam čuo, Dušan Petrović je pulen ovog šapčanina Bogićevića.
A DuPe je deo omiljene vođine opozicije.
Tako da i ja "navijam" za tog Divljana.
Ali...čabar.

Aljeksandr Vučičevič Putin od 17. marta, najverovatnije uz pomoć baš tih bogićevića, dupe-a i bota kreće u apsolutnu vladavinu serbijom.
I ovih ćemo se dana sećati kao lepih.

Pozz
niccolo niccolo 15:50 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

колико сам чуо био је неко време шеф неке пословнице

Bratte...

јоргованки је слично искуство (да не кажем истоветно ) било довољно да постане гувернер централне банке

To da
cassiopeia cassiopeia 16:07 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

Bratte...



Jaooo, što manje znam manje me boli glava.

E, Anti svaka ti čast što pokušavaš da raspleteš zapetljano.

angie01 angie01 16:19 24.02.2014

Re: Kakav bankar,


Jaooo, što manje znam manje me boli glava.


ja rekla sta sam imala, al' ko u prici u cara Trojana...:)
angie01 angie01 16:20 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

јоргованки је слично искуство


zanemario si ostala iskustva!
Hansel Hansel 16:28 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

I ovih ćemo se dana sećati kao lepih.

Сурови човече!
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:55 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

Hansel
I ovih ćemo se dana sećati kao lepih.
Сурови човече!


Da li će i nas Kozaci da bičuju?


stefan.hauzer stefan.hauzer 22:27 24.02.2014

Re: Kakav bankar,

Da li će i nas Kozaci da bičuju?

I ja bih bičovao cice iz Pussy Riota. Užasno netalentovane ; aliii
imaju strašan marketing,strašan.
Meni je uvrnutiji
ili čak šokantniji ,Beck i njegov novi lp Morning Phase.
Sajentološki bulšit.
Ozbiljno upakovan u laganu ziku. Talenat se ne kupuje,a pank odavno nije to što Pussy Riot i njihov marketing prodaju.


nimark nimark 16:59 24.02.2014

Što se tiče

osiguranih depozita od 50 000 eur. I oni su na gubitku jer će svoje pare dobiti u dinarima po srednjem kursu NBS na dan isplate. Nema šanse da za te dinare kupe onoliko deviza koliko su imali na računu.
A, za one koji ne prate situaciju sa bankama, Gazda Kole merka AIK banku. Dao je ponudu za preuzimanje većinskog paketa akcija AIK banke. Moja malenkost ima neku uštedjevinu u toj banci i samo čekam da se objavi da je on većinski vlasnik, odmah povlačim pare iz te banke. Ne zato što imam nešto lično protiv njega, nego me plaši sledeći scenario. Nekontrolisano davanje kredita njegovim firmama (u upravnom odboru i svim ostalim odborima će sedeti njegovi ljudi), one neće vraćati te kredite, banka propada, a vas štediše ko je..e, vi se ganjajte sa državom.
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:00 24.02.2014

Зашто Гривац?

ivana23 ivana23 17:06 24.02.2014

Re: Зашто Гривац?

oskar-z-wild oskar-z-wild 17:22 24.02.2014

Re: Зашто Гривац?


Девојке из Груже
Лепе су ко руже
princi princi 17:16 24.02.2014

Da, dobar tekst

Samo ovo sa pametnim regulatorima i nadzorom će pričekati nekih par vekova ili neku drugu planetu. SEC-u je sa svom svojom silesijom propisa i tehničkim i pravnim mogućnostima skoro 30 godina Madoff prolazio direktno ispred očiju. Ista je stvar i u Londonu. Jednostavno, bankari i spekulanti su neuporedivo pametniji od regulatora, pohlepa je uvek efikasnija, mnogo jači pokretač. A kod transakcija koje se danas obavljaju već brzinom svetlosti, čak ni transparentnost ne pomaže.
niccolo niccolo 21:31 24.02.2014

Re: Da, dobar tekst

Jednostavno, bankari i spekulanti su neuporedivo pametniji od regulatora

Ne radi se tu o pameti već je izuzetno teško predvideti pravilo koje bi regulisalo nešto što još uvek ne postoji - morao bi da izmisliš do kakve prakse će da dođe, pa da predvidiš negativne efekte toga, pa da regulišeš da bi sprečio odnosno umanjio te negativne efekte. Skoro pa nemoguće...
princi princi 02:00 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

morao bi da izmisliš do kakve prakse će da dođe, pa da predvidiš negativne efekte toga, pa da regulišeš da bi sprečio odnosno umanjio te negativne efekte.

Ovo kao da kažeš da šahista nije izgubio/la od boljeg tj pametnijeg od sebe, nego što nije video sve negativne efekte poteza koje je pravio protivnik i on/ona sam/a. Nije šija nego vrat. Što se tiče pohlepe, i ona se da racionalizovati: investicijski bankari prikupljaju pametnije koju mogu da plate mnogo više nego što država može da plati regulatora. Jedini lek je značajno ograničiti bankarske renumeracije.
niccolo niccolo 07:23 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

Ne, nego hoću da kažem da uopšte ne igraju istu partiju. Stavi te iste pametne da donose regulativu i opet će neki drugi naći način da je "zaobiđu". Ono što ti kažeš je da su regulatori gluplji jer ne umeju da napišu regulativu koju je nemoguće zaobići. To je kao da kažeš da je beli gluplji jer ne zna da odigra prvi potez posle kojeg partija uvek vodi njegovoj pobedi. Da je to moguće šah se ne bi ni igrao...
vladaxy vladaxy 08:22 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

Samo ovo sa pametnim regulatorima i nadzorom će pričekati nekih par vekova ili neku drugu planetu.

Uvek je rešenje više regulacije

SEC-u je sa svom svojom silesijom propisa i tehničkim i pravnim mogućnostima

Nemoj tako, svi će ti reći da je bankarstvo deregulisano i pušteno sa lanca..
antioksidant antioksidant 08:38 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

Ne, nego hoću da kažem da uopšte ne igraju istu partiju.

постоје два типа регулацији: 1) дозвољено је све што није забрањено и 2) забрањено је све што није дозвољено. иако је у србији званично први приступ званичан веома су видљиви елементи другог. пример за банкарско тржиште је "препорука" око конверзије кредита у швајцарцима (ја се бар ретко срећем са "препорукама" за које нико није ни помислио да разматра да ли да их прихвати јер... бахатост и недостатак знања у политиканско популистичкој мисији).
али, у случајеву универзал банке није дошло до интелектуалног превеславања надзорног органа. ако је дивљан у праву, оно што је рађено је најобичније игнорисање прописа (издавање кредита преко лимита повезаним лицима) уз скоро па потпуно одсуство надзора оног ко је плаћен да надзире.
tadejus tadejus 10:07 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

princi
morao bi da izmisliš do kakve prakse će da dođe, pa da predvidiš negativne efekte toga, pa da regulišeš da bi sprečio odnosno umanjio te negativne efekte.Ovo kao da kažeš da šahista nije izgubio/la od boljeg tj pametnijeg od sebe, nego što nije video sve negativne efekte poteza koje je pravio protivnik i on/ona sam/a. Nije šija nego vrat. Što se tiče pohlepe, i ona se da racionalizovati: investicijski bankari prikupljaju pametnije koju mogu da plate mnogo više nego što država može da plati regulatora. Jedini lek je značajno ograničiti bankarske renumeracije.


ma nije to pitanje pameti
ko da moras biti mnogo pametan da provalis nacine kradje
to i baba s pijace zna
problem je koruptibilnost
regulator nije corav, on se samo corav pravi jer je tako u mogucnosti (sutra ce jelte da ode i radi za te velike (kako kazes) renumeracije, a mislis remuneration? tj. plate?
kod ogranicavanja plate probem je uvijek dogovoriti ga simultano za sva trziste (tj. zemlje) inace neminovno vodi odlivu najboljih komsiji
slicno je i sa porezima
first best solution za zatvoreni sistem prestaje to da bude kad se sistem otvori
princi princi 13:03 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

za te velike (kako kazes) renumeracije, a mislis remuneration? tj. plate?
kod ogranicavanja plate probem je uvijek dogovoriti ga simultano za sva trziste (tj. zemlje) inace neminovno vodi odlivu najboljih komsiji
slicno je i sa porezima
first best solution za zatvoreni sistem prestaje to da bude kad se sistem otvori

Plate i, još više, bonuse. U investicijskim bankama i hedž fondovima se radi zbog bonusa. Ozbiljna istraživanja iz godine u godinu, iz decenije u deceniju pokazuju i dokazuju da money manageri i finansijski analitičari nemaju 3 blage veze o tržištima na kojima posluju. Tj, bilo koja glupa mašina bi bolje od njih radila konzistentan stockpicking, umela da alocira ulaganja, odabere pravi asset i optimizuje portfolija (pišem, naravno o konzistentnom, najmanje 5-godišnjem prinosu). I na osnovu čega ih onda nagrađivati? Na osnovu pripadnosti sektoru? Što je bankar? Što sedi u Cityju? Ovako čitavom sektoru ograničiš primanja i rešiš problem. Naravno, koordinisana akcija je potrebna. Ne izgleda na prvi problem lako, mada, kakvi su bankari štetočine, mislim da će to sve manje biti problem.
princi princi 13:11 25.02.2014

Re: Da, dobar tekst

Ono što ti kažeš je da su regulatori gluplji jer ne umeju da napišu regulativu koju je nemoguće zaobići.

Naravno da to nisam nigde rekao. Pomenuo sam primer Madoffa. On nije tražio nikakve loopholes. Ponzi šema nije sofisticiran zločin. Madoff se ogrešio o regulacije SEC-a koje su na snazi još od 1933. godine (a, verovatno su postojale i pre formiranja SEC-a).
little_radojica little_radojica 17:47 24.02.2014

Одличан текст

плус посебна похвала за велика и мала слова!!!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:40 24.02.2014

...

Леп текст.
mikele9 mikele9 22:01 24.02.2014

Ala

si ga napisao, svaka čast!!!
P.S. Imaš li saznanja da li samo Jorgovanka čita Novosti i postupa po napisanom ili ima i drugih
vladaxy vladaxy 08:13 25.02.2014

Osigurani depoziti

OD su najveća glupost i treba ih ukinuti. Svako ulaganje nosi rizik, ako hoćeš da ti pare budu sigurne, čuvaj ih u kući ili ih zakopaj negde u šumi. Ovako bankari ne moraju da razmišljaju o riziku ulaganja. Znaju da će se "država" pobrinuti za sve. Pravi podivljalineoliberalnonehumani kapitalizam.

Ako hoćeš da ti banka drži pare i da ti isplaćuje kamate na štednju onda ne budi retard, nego se prvo raspitaj o bančinom poslovanju (to se zove reputacija). Pa ako banka propadne, propao je i tvoj novac. Zašto svi građani Srbije da obeštećuju štediše??? Zašto se banke razlikuju od drugih firmi?? Ne posluješ dobro, bankrot.
tadejus tadejus 10:04 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

vladaxy
OD su najveća glupost i treba ih ukinuti. Svako ulaganje nosi rizik, ako hoćeš da ti pare budu sigurne, čuvaj ih u kući ili ih zakopaj negde u šumi. Ovako bankari ne moraju da razmišljaju o riziku ulaganja. Znaju da će se "država" pobrinuti za sve. Pravi podivljalineoliberalnonehumani kapitalizam.Ako hoćeš da ti banka drži pare i da ti isplaćuje kamate na štednju onda ne budi retard, nego se prvo raspitaj o bančinom poslovanju (to se zove reputacija). Pa ako banka propadne, propao je i tvoj novac. Zašto svi građani Srbije da obeštećuju štediše??? Zašto se banke razlikuju od drugih firmi?? Ne posluješ dobro, bankrot.



braco gugl u prste pa procitaj koju o pojmu bank run
vladaxy vladaxy 11:23 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

braco gugl u prste pa procitaj koju o pojmu bank run


Pa šta sa tim? Ljudi jure da povrate svoj novac, koji su dali banci na čuvanje uz kamatu, kad banka pukne.

Bili su kod nas Jugoskandik i Dafiment. Jurili ljudi za nenormalnim kamatama, čekali u redu da daju pare i onda je nastao kolaps. Da li da žalim te ljude i još da ih obeštetim?? Ne, ovce su za šišanje.

Da svako gleda svoj džep a ne tuđ, svima bi bilo bolje.

EDIT: Mislim da bi država morala da obešteti i ulagače u BitCoin. Nije u redu da jadni ljudi trpe posledice svojih nepromišljenih odluka da za kratko vreme zarade mnogo novca. Njih obeštetiti a BC regulisati zakonom pod hitno!
tadejus tadejus 11:34 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

vladaxy
Pa šta sa tim? Ljudi jure da povrate svoj novac, koji su dali banci na čuvanje uz kamatu, kad banka pukne.


de ti to ipak malo detaljnije procitaj
niccolo niccolo 11:57 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

Ako hoćeš da ti banka drži pare i da ti isplaćuje kamate na štednju onda ne budi retard, nego se prvo raspitaj o bančinom poslovanju (to se zove reputacija).

U Srbiji zbog Jezde i Dafine generalno vlada nepoverenje prema bankama tj. prema štednji, zbog toga OD ima svoju svrhu. Ono što nije dobro u našem sistemu OD jeste što se ne uzima u obzir bančino poslovanje (1) sve banke izdvajaju isti procenat od prikupljenih depozita i uplaćuju ga u fond AOD, (2) onaj koji položi depozit je zaštićen bez obzira da li je stavio u Intezu ili Rajfajzen ili u Srpsku banku.

Potrebno je reformisati sistem OD tako da zaštita zavisi od toga da li si dao štednju za kamatu od 2% ili za kamatu od 12% (npr. ako daš za 2%, onda te štiti za celokupnu štednju, ako daš za 12% onda možeš u slučaju propsati banke da dobiješ samo 1/3 iznosa koji si položio, pa ti donesi svoju odluku), a takođe i banke koje daju 12% treba da izdvajaju veći procenat u fond, pošto su očigledno rizičnije...
antioksidant antioksidant 12:21 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

(npr. ako daš za 2%, onda te štiti za celokupnu štednju,

како би третирао краткорочне депозите?
велики је ту проток а тај критеријум само би преферирао заштиту управо краткорочних депозита док дугорочни више доприносе финансијској стабилности система.
tadejus tadejus 12:39 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

niccolo
Ako hoćeš da ti banka drži pare i da ti isplaćuje kamate na štednju onda ne budi retard, nego se prvo raspitaj o bančinom poslovanju (to se zove reputacija).U Srbiji zbog Jezde i Dafine generalno vlada nepoverenje prema bankama tj. prema štednji, zbog toga OD ima svoju svrhu. Ono što nije dobro u našem sistemu OD jeste što se ne uzima u obzir bančino poslovanje (1) sve banke izdvajaju isti procenat od prikupljenih depozita i uplaćuju ga u fond AOD, (2) onaj koji položi depozit je zaštićen bez obzira da li je stavio u Intezu ili Rajfajzen ili u Srpsku banku.Potrebno je reformisati sistem OD tako da zaštita zavisi od toga da li si dao štednju za kamatu od 2% ili za kamatu od 12% (npr. ako daš za 2%, onda te štiti za celokupnu štednju, ako daš za 12% onda možeš u slučaju propsati banke da dobiješ samo 1/3 iznosa koji si položio, pa ti donesi svoju odluku), a takođe i banke koje daju 12% treba da izdvajaju veći procenat u fond, pošto su očigledno rizičnije...



ovaj predlog ti je budalast, ilustrovao ti ao sta bi to prakticno moglo da znaci, a na stranu sto je arbitrarno definisanje cifara budalasto (da se razumijemo bilo bi budalasto i da definises spred iznad neke referentne kamatne stope)..
no dobro..
mogli bi se kod visine osiguranja uzeti u obzir i pokazatelji sigurnosti poslovanja (sto visine k.s. nije)..
ai i to je kizav teren
kako bilo, cilj tog osiguranja nije samo ohrabrivanje stednje (mada ni to ne skodi)
cilj je sprecavanje panike
jedno je kad je banka problematicna i kao takva neminovna zrtva bankrota
drugo je kad banka to uopste nije ali svejedno postane zrtva bankrota zbog panike, tj. tog famoznog bank run-a
citava ideja bankarstva kao industrije je da se od male kolicine depozita (i kapitala) napravi veca kolicina kredita, jer se statisticki da izracunati koja je kolicina novca potrebna da takav sistem opsluzi..
knjiski primjer je 10%, tj. na svaki dinar depozita mozes odobriti 10 dinara kredita bez da ugrozis funkcionisanje sistema, tj tako da u svakom momentu svako mozeda dobije svoj novac na raspolaganje ako to trazi..
ali sistem podrazumijeva povjerenje..
posto njega povremeno nema.. uvodi se osiguranje..
nekad ni ono ne pomogne
ali to je sira prica (koja opet ima veze sa statistikom)..
niccolo niccolo 12:50 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

antioksidant
(npr. ako daš za 2%, onda te štiti za celokupnu štednju,

како би третирао краткорочне депозите?
велики је ту проток а тај критеријум само би преферирао заштиту управо краткорочних депозита док дугорочни више доприносе финансијској стабилности система.

Ma ne bukvalno 2% i 12% - uzeo sam bezveze brojke gde manja treba da predstavlja običajenu kamatu na tržištu, a veća onu koju je npr. davala Agrobanka u nedelji štednje 2011. godine tj. onu koja odskače od tržišnih
antioksidant antioksidant 13:05 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

uzeo sam bezveze brojke gde manja treba da predstavlja običajenu kamatu na tržištu

а обе се односе на исту рочност?
разумем логику.
мада каматна стопа стварно није једини показатељ стабилности и пословања, слажем се да има простора за промену оваквог унифицираног система тарифирања.
niccolo niccolo 13:08 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

а обе се односе на исту рочност?

Da, da

мада каматна стопа стварно није једини показатељ стабилности и пословања, слажем се да има простора за промену оваквог унифицираног система тарифирања.

Naravno, sistem može da se još dogradi, da uzme u obzir i druge elemente...uostalom i nije moj posao da osmislim ceo sistem, šta će ekonomisti da rade, posle će da ispadne da im uzimam 'leb nasušni
antioksidant antioksidant 13:11 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

Naravno, sistem može da se još dogradi, da uzme u obzir i druge elemente...uostalom i nije moj posao da osmislim ceo sistem, šta će ekonomisti da rade, posle će da ispadne da im uzimam 'leb nasušni

економисти или самопроглашени економисти? :) има разлике.
и за крај само још једна скривена опасност таквог система - банке које хитно скупљају депозите из сасвим легитимних пословних разлога биће "означене" као лоше (а финансије су првенствено ствар поверења а које није увек ослоњено на рацио).
али нек се даље темом играју "кандидати" :)
niccolo niccolo 14:37 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

економисти или самопроглашени економисти? :) има разлике.

Da znaš da sam razmišljao juče kad si pomenuo jorgovanku i dolazak na mesto guvernera - kapiram da se uspešna od neuspešnih društava razlikuju i po svesti da postoje određena mesta u državi na kojima moraju da budu ljudi sa znanjem i autoritetom, bez obzira ko je na vlasti u konkretnom momentu.

али нек се даље темом играју "кандидати" :)

To da će da se igraju najviše i plaši...
princi princi 15:44 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

kapiram da se uspešna od neuspešnih društava razlikuju i po svesti da postoje određena mesta u državi na kojima moraju da budu ljudi sa znanjem i autoritetom, bez obzira ko je na vlasti u konkretnom momentu.

Ima jedna lepa knjižica koja kaže da se uspešna od neuspešnih društava razlikuuju u tome što prva imaju institucije, a druga INSTITUCIJE.
tadejus tadejus 19:00 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

princi
kapiram da se uspešna od neuspešnih društava razlikuju i po svesti da postoje određena mesta u državi na kojima moraju da budu ljudi sa znanjem i autoritetom, bez obzira ko je na vlasti u konkretnom momentu.Ima jedna lepa knjižica koja kaže da se uspešna od neuspešnih društava razlikuuju u tome što prva imaju institucije, a druga INSTITUCIJE.


ima tu knjiga i knjiga
biblija je ova
Hansel Hansel 20:39 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

vladaxy
Ovako bankari ne moraju da razmišljaju o riziku ulaganja. Znaju da će se "država" pobrinuti za sve.

А шта би им се десило да нема ОД-а?
svarog svarog 23:18 25.02.2014

Re: Osigurani depoziti

Niko ne bi držao pare u banci koja je rizična
svarog svarog 10:32 25.02.2014

UNBN

Sve je to u redu što priča Divljan, samo nije rekao koliko je UNBN bila izložena prema Miškoviću

Druga stvar kod ove banke je što niko nema više od 4,99% vlasništva jer preko 5% mora da se dobije odobrenje NBS i da se prijavi vlasnik (pravi vlasnik do br. pasoša). Mišković je dugo bio stvarni vlasnik ~50% čini mi se, a da niko nije proveravao povezana lica ( kao i Kole u AIK dok se nije odlučio da da ponudu za preuzimanje), ni NBS ni Komisija za HoV.

Javna preduzeća i državne firme su pukle desetine miliona evra u UNBN. Po kom osnovu direktor JP stavi 5-6 miliona evra u banku koja je više od godinu dana kritično potkapitalizovana. Ko će da snosi odgovornost za izgubljene pare ovih firmi, a one su bukvalno prelivene u ruke tajkuna kojima su odobreni krediti a koje nisu vratili
antioksidant antioksidant 13:08 25.02.2014

Re: UNBN

Druga stvar kod ove banke je što niko nema više od 4,99% vlasništva

има дивљан
добио је сагласност нбс

а ово је специфично питање
Javna preduzeća i državne firme su pukle desetine miliona evra u UNBN. Po kom osnovu direktor JP stavi 5-6 miliona evra u banku koja je više od godinu dana kritično potkapitalizovana. Ko će da snosi odgovornost za izgubljene pare ovih firmi, a one su bukvalno prelivene u ruke tajkuna kojima su odobreni krediti a koje nisu vratili

уз (благу) одбрану оних који су доносили одлуке: систем у овој земљи је такав да није ирелевантна чињеница да је председник ИО посланик СНС-а, члан УО такође (џелетовић) а и гувернер централне банке...
та веза са сатране је деловала прилично сигурно (што се испоставило недовољним али :) ко ће нахватати све те нијансе у односима унутар тер групе од 350 000 људи посвећених добробити србије?)
svarog svarog 14:28 25.02.2014

Re: UNBN

antioksidant
Druga stvar kod ove banke je što niko nema više od 4,99% vlasništva

има дивљан
добио је сагласност нбс


To tek od skoro, poslednjih godinu, dve

antioksidant
уз (благу) одбрану оних који су доносили одлуке: систем у овој земљи је такав да није ирелевантна чињеница да је председник ИО посланик СНС-а, члан УО такође (џелетовић) а и гувернер централне банке...
та веза са сатране је деловала прилично сигурно (што се испоставило недовољним али :) ко ће нахватати све те нијансе у односима унутар тер групе од 350 000 људи посвећених добробити србије?)


To u slučaju da su to bile njihove privatne pare (te su se razoročavale na vrem), a pošto su JP- kakve ima veze što je otišlo par milijunčića
Osim toga jel se tako proverava bonitet banke u koju stavljaš pare, partijski drugar je u IO, pa ćto biti OK Meni više liči na pljačku JP

Inače o kamatama - Univerzal nije smela da prima oročava depozite od prošle godine od kontrole NBS, ali su za transakcione depozite davali ref. kamatnu stopu - 1-2 procentna poena (to je ~8% u dinarima) kako bi privukli pare.
Ima firmi koje su se navukle na to pa ostale bez miliona dinara
antioksidant antioksidant 14:40 25.02.2014

Re: UNBN

Osim toga jel se tako proverava bonitet banke u koju stavljaš pare, partijski drugar je u IO,

ја износим аргумент који постоји само због ситуације у србији
а док год је јоргованка гувернер тај фактор ће имати извесну снагу (ако се правилно растумачи :)). и наравно да се слажем са твојом основном констатацијом (ако сам је правилно растумачио) - питање одговорности доносиоца одлука у јп због чињенице да су депозити држани у универзал банци треба бити постављено.

а ово око мишковића и власништва у банци - колико знам он је изашао из тога. можда не у потпуности али друго "буразерство" је саплело ову банку. а нбс је можда могла на време реаговати.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana