Umetnost

U Igorovim mislima...

Aja Jung RSS / 21.02.2014. u 09:38

 

 

akram_khan_juliette_binoche1%5B33%5D.jpg?imgmax=800

 

Držeći se mojih tema, poželeh da skrenem pažnju na jednog koreografa. Po mnogima najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, a svakako najnagrađivaniji plesni stvaralac u vremenu našem, Akram Kan, partner Žulijet Binoš i Silvi Gilem, saradnik Aniš Kapor i Kajli Minog, poželeo je da predstavi najnoviju produkciju svoje trupe na Beogradskom festivalu igre.

Akram je rođen u Londonu, a njegovi roditelji su u Britaniju stigli iz Bangladeša. Počeo je da igra kada mu je bilo sedam godina. Učio je kod izuzetnog katak plesača i pedagoga Sri Pratapoa Pevera, da bi kasnije nastavio da sledi njegovu tradiciju. Scensku karijeru je počeo već u četrnaestoj godini, kada je izabran da igra u čuvenoj "Mahabharati" Pitera Bruka. Produkcija je gostovala širom sveta, a uspeh je rezultirao i televizijskom verzijom komada. Nakon perioda u kome je izučavao savremenu igru i radio sa trupom Ane Tereze de Kersmaker u Briselu, Akram devedesetih počinje da stvara svoje prve samostalne predstave, podjednako posvećen klasičnom katak repertoaru i modernom izrazu. Sopstvenu kompaniju osniva 2000. godine, kao svojevrsnu platformu za inovacije i mogućnost raznovrsnije saradnje sa umetnicima drugih disciplina, od pozorišta, filma i muzike, do književnosti i vizuelnih umetnosti. Njegov komad "bahok" za Nacionalni balet Kine, gledali smo pre par godina na Festivalu... Inače, ovaj koreograf je vlasnik i jedne nagrade Lorens Olivije...

A onda, tačno dve godine, zbog povrede Akram nije stigao u Beograd. Trebao je tada da nastupi sa boginjom igre Silvi Gilem, ali se povredio u Parizu. Postoji neka priča među londonskim agentima, da je u trenutku povrede, kada su mu lekari rekli da mora na operaciju, prisustvovao otkazivanju velike turneje. Tada je sugerisao menadžerima da prvo pozovu Beograd, jer će se jedna žena tamo polomiti kako bi ipak spasla predstavu, dok ce svi ostali - samo lagano obavestiti javnost o otkazivanju, ili staviti "canceled" pored naslova na sajt.... I tako je i bilo. Ceo svet je otkazao "Sveta čudovišta", a mi smo molili Silvi da dođe sa drugim partnerom.  Akrama je tada zamenio njegov kolega, Rasel Malifant. I desio se "Push", u Madlenianumu.

Najnovije delo neobičnog naslova "iTMOi (in the mind of igor)", premijerno izvedeno pre par meseci u Grenoblu, svojevrsni je osvrt na način na koji je stvarao Stravinski, na dinamiku kojom je ovaj kompozitor transformisao svet klasične muzike prizivajući emocije kroz simbole. Londonski Guardian kaže da "šokantno izmaštani haos Akrama Kana, uvlači publiku u kreativni vrtlog iz kojeg se rađa umetnost." A samo delo, nastalo je u kao osvrt na "Posvećenje proleća", i stogodišnjicu od nastanka ove kompozicije...

 

iTMOi892.jpg

 

 

Kada smo ugovarali predstavu, molila sam da Akram dođe sa trupom, ali da sedi samnom u publici. Jednom sam preživela pepeo sa Islanda usred festivala i povredu Akrama Kana neposredno pred događaj. Dovoljno.

 article-1284389994565-0b2a05cb000005dc-507804_636x300.jpg

 

 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

petrunjela petrunjela 02:17 22.02.2014

u Igorovim mislima



predivni







Aja Jung Aja Jung 11:50 22.02.2014

Re: u Igorovim mislima

AlexDunja AlexDunja 12:16 22.02.2014

ovo ne sme da se propusti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana