Zabava| Život| Životni stil

Kuja Vihor

Milan Novković RSS / 05.02.2014. u 23:24

"Povredio sam palac na nozi i to me je podsetilo na konja što mi je stao na stopalo, a on na magarca sa kojeg sam jednom pao, isto kao što sam prošle nedelje pao sa bicikla dok sam se zaustavljao da bih propustio patke, one žute koje je moj drug iz detinjstva gađao kamenjem, pošto je umeo dobro da nišani, posebno zimi kada je umeo da me pogodi grudvom u glavu sa druge strane ulice.

Ipak, ja mislim da sam imao lepo detinjstvo.

U stvari, ja uopšte ne bih imao problema sa mojim selektivnom pamćenjem kada bih imao bar neku kontrolu nad procesom selekcije" - kaže Nobodyhere.

Ja uglavnom verujem u priče u koje veruju oni što ih pričaju. Lepše je tako. Čuo sam i ja za „replicative fading" obrazac, ali i ti obrasci su uvek donekle kruti i ubijaju slobodu zarad suvoparnih sitnica i njihovih ponekad isto tako suvoparnih kompozicija. Dok ono što izbledi jednim kopiranjem vlasnik nove kopije često ume više nego da nadoknadi sledećim.

 

Priča o bakici koja je više volela životinje nego ljude i imala kuju Vihor, po uzoru na crnog konja ihora, a ne Renatu ili slično, zbog pogrešno upregnute metodologije za određivanje pola najmlađih kučića je interesantna pošto je, i to su neverovatne slučajnosti, kuja kao i baba umela da uživa u životu.

I lokalna kokoška, isto. Tako se promešao prostor oko bakice.

Roditelji njenih unuka su umeli da se zaigraju pre nego nego što će ona postati bakica ali čak ni činjenica da pozivanje osoba suprotnog pola u kuću, što neki mladi umeju da urade, čak i ako je samo na kaficu, od toplog doma nije pravilo ništa više do „kuće ljubavi" nije umelo da pomeri bakin kapacitet da uživa, u naparfermisanom, izbledelom plastičnom cveću uživa koliko i u pravom, ili da vidi razliku između kapljice koja je bolja od dobre i te dobre do svojih skoro devedesetih kad je otišla u još veseliji realm bez ijedne bore na licu. I tog lica se setim i ja svaki put kad mi padne na pamet da smršam koji kilogram dok se ljudi oko nas toliko trude da umremo lepi i zadovoljni.

Kuja Vihor nije imala problema ni sa čim, ni sa kućama ljubavi npr, iako je uživanje suzila na ono u čemu je najviše uživala, hrani u kojoj joj je raspon išao od kocikica šećera, preko vrabaca i kokoški i ... e sad nisam siguran ali ako mu je mesto između ostalog bilo i u frižideru mesto mu je bilo i na tanjiru kuje Vihor, pa do (nabrajam uživanja) pasivnog i aktivnog odmaranja gde je reprezentativni primer aktivnog odmora bilo nepomično buljenje u vrbca na grani (ne u steni pošto na Voždovcu nema stena) sve dok vrabac hipnotisan ne padne na zemlju.

Za ovo oko vrabaca ne postoje pisani tragovi zbog raznih košava koje su prozujale Voždovcem i okolinom poslednjih decenija ali postoje polupisani dokazi, npr, o jednoj kokoški koja se malo zanela gledajući kuji Vihor u oči pa završila rasporena sve sa crevima na svetlosti dana. Tu je bakica brže bolje intervenisala, zašila ranu i kako život piše romane kokoška se potpuno oporavila i postala druželjubiva kućna ljubimica koja je posle najviže volela da leži u sobi na mašini za šivenje.

E sad, pomahnitali Internet nam toliko servira ovih dana da je teško zaustaviti se i sećam se (a da, ovo je blog o pamćenju) od pre nekoliko dana YouTube snimka od 6 sekundi (evo sad sam našao jedan od 22) koji pokazuje kako nam se u glavi formira pamćenje.

Fascinantna bomba, ovaj snimak, na temu fenomena fenomenologije duha (mislim, ako možemo sa uživanjem da buljimo u dela apstraktne umetnosi po galerijama što ne bi bilo moguće uživati u tamo nekim zumiranim mrvicama u našim glavama što mrdaju levo-desno u nameri da od nesofisticiranog dudučeta od nas naprave duduče sa stavom i produhovljenom prošlošću).

Ja mislim da ovaj video ne bismo smeli da gledamo iako sam ga ja odgledao pet-šest puta. Čemu? Nešto najlepše čega se sećamo stotinama puta manje od mrvica koje ostanu kada ja poližem tepsiju od pite od jabuka koju sam celu pojeo. I još mrda kao da je neko strano telo, skoro pa nam narušava integritet.

Sećanja ne bi trebala da imaju nikakve veze sa nečim što se mrda tek tako, opipati sećanja na bilo koji način, i kamerom, i mikroskopom, je ko izvlačenje ribe na suvo, kolaps našeg integriteta, kompozicije, ko jedna pogrešna nota kod Mozarta, ili jedan kontrabas više ili manje kod Betovena, dekoherencija tajnih delova mehanizma života koji taj život čine magičnim.

Bakicu ovakve stvari nisu mnogo zanimale, za nju je tekla magija, i smatrala je da ako joj lice ne stari ne bi morao ni datum rođenja pa je svako malo puštala tih nekoliko najstarijig godina, kao i sećanja što idu sa njima, da odu niz vodu. Bakica je imala kontrolu i nad magijom i nad vremenom.

Puštala je godine iz zatočeništva na slobodu i ja ponekad imam utisak da mnogi od nas danas u stvari biraju da ubrzano stare pa to svojski prenose i na svoje najbližnje gužvom koju prave po svim memorijskim putevima.

Dobro, mladi možda ne, al koji li je đavo nama kojima je podmlađivanje važnije nego drugima :)



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 00:07 06.02.2014

суи генерис

искре нам се мозгом тињалице
када бљесну - наступ нам је јавни
фол ми битни Батее конза мисмо
бестих струја блебету смо равни
zemljanin zemljanin 13:14 06.02.2014

repetition

"... Evidence indicates that repeated neural stimulation increases the strength of synaptic connections by changing the shape of these interlocking dendrite "fingers." Beta-actin protein appears to strengthen these synaptic connections by altering the shape of dendritic spines. Memories are thought to be encoded when stable, long-lasting synaptic connections form between neurons in contact with each other."


A i u školi su nam to spominjali ... čini mi se

mada intenzivno pratim naučna dešavanja i publikacije, danas je to otišlo tako daleko da su bliski događaji postali daleki ... to vremensko subjektivno-objektivno ubrzanje daje nam osećaj preranog starenja ... ova vest je od pre par nedelja, a čini se kao da su prošli meseci ... živimo u izuzetnom vremenu ...
zemljanin zemljanin 03:57 07.02.2014

Re: repetition

The notion of a perfect memory is a myth, said Joel Voss, senior author of the paper and an assistant professor of medical social sciences and of neurology at Feinberg.

"Everyone likes to think of memory as this thing that lets us vividly remember our childhoods or what we did last week," Voss said. "But memory is designed to help us make good decisions in the moment and, therefore, memory has to stay up-to-date. The information that is relevant right now can overwrite what was there to begin with."


... prizivanje sećanja tj. fragmenata nekog događaja je pouzdan sistem ponovnog upisa a ne repeticije originalnog zapisa ... osvežavanje podataka sa novim informacijama, u stvari daje na značaju tom, pojedinačnom zapisu ... mi to tumačimo da određeni događaj iz prošlosti, vidimo drugim očima sa tačke novih iskustava ali u realnosti, mi menjamo sam događaj tj radimo update ... sve to ima veze sa osnovnom namenom našeg mozga - doneti odluke koje su najbolje za preživljavanje ... cilj pamćenja nije očuvanje izvorne informacije već primena novih iskustava na prethodnu memorisane situacije tkz. virtualnu simulaciju ... nova rešenja se upisuju na mesto starih pa su svi događaju aktuelniji ... toliko o memoriji i pamćenju
Milan Novković Milan Novković 08:42 07.02.2014

Re: repetition

živimo u izuzetnom vremenu

Neverovatno, da, neverovatno brzo se sve dešava i sve više dešavanja je sve češće poluga drugim dešavanjima.

Komunikacije, IT i AI, materijali, energija, robotika, life sciences ... coevolucija ubrzava redovima veličina, a ovakva dosada je bila facinantna.
zemljanin zemljanin 18:44 10.02.2014

Re: repetition



Možda će te zanimati i ovi kontrolisani, mali nanoroboti unutar ljudske, žive, ćelije ...

mnenadic mnenadic 22:47 06.02.2014

Ovaj video

Koji si postavio je zapravo 4 x isti video od po 6 sekundi. Ponavljanje je majka učennja. Višestruko ponavljanje istog povećava šansu da duže bude upamćeno.
Milan Novković Milan Novković 08:38 07.02.2014

Re: Ovaj video

mnenadic
Koji si postavio je zapravo 4 x isti video od po 6 sekundi. Ponavljanje je majka učennja. Višestruko ponavljanje istog povećava šansu da duže bude upamćeno.

Šest sekundi ili 56 godine, meni je relativno isto, fenomen je da se proces vidi, da nešto mrda.

Skida pomalo magiju sa postojanja. Do sada je AI išla prema nama, sad idemo i mi prema njoj. Ostaje nam još svest da "dokumentuju" i mi donekle postajemo male mašinice.

Ovo su, otprilike, moji prvi, nepromišljeni utisci
Jaril Jaril 02:00 11.02.2014

Re: Ovaj video

Skida pomalo magiju sa postojanja.

Како помало? Па већ одавно знамо да је човеков "дух" (а самим тим и постојање или бар перцепција сопственог постојања) у ствари биохемијски однос ћелија у мозгу.

Али, тек ту почиње магија постојања. Нпр. колико човек може сам са собом да уради "духовни инжењеринг", односно да самосвесно мења структуре у мозгу тако да му мењају перцепцију свог постојања. Добро, и то је стара магична идеја преумљења, али је уз схватање да је наш дух "биохемијско устројство" добила нову димензију.

Self-reprograming

10 input: A
20 input: B
....
1052 output: ideal

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana