Ekologija| Kućni ljubimci| Satira| Zdravlje| Životinjski svet

KAMPANJA LAGANJA!

Filip Mladenović RSS / 04.02.2014. u 02:40

Ne pada sneg da pokrije...
Ne pada sneg da pokrije...
Sve tarabe i ograde srpskih sela i gradova uskoro će biti tapetirane plakatima glavnih likova u izbornoj trci, tempiranoj za 16. mart, najfatalniji mesec u istoriji Srbalja. Više pretendenata na premijersku i ostale fotelje umnoženo nam će se udvarati svojim fotografijama i predizbornim obećanjima, sa veće ili manje visine, u zavisnosti od dužine četki sa lepkom, ali i od vremenskih (ne)prilika, poput nedavnih kod Feketića.

Izborna kampanja po mnogo čemu podseća na udvaranje. Najpre se između više naroda, kao i između više devojaka, izabere jedan, za koji se misli da će se "primiti" baš na to i to udvaranje.

 Srpski narod je tokom proteklih godina raspleta "padao" na vrlo jeftine udvaračke fore, ravne uličnom dobacivanju. Uostalom, nije slučajno što se režim Slobodana Miloševića i probio uz pomoć dobacivanja, što na mitinzima, što na ulicama. Sve je počelo rečenicom "Niko ne sme da vas bije!". Većina Srba se, čim se pomene manjak ili nestanak batina, zaljubljuje na prvi pogled, makar bio i sa masnicom ispod oka. U Srbiji važi da je batina iz raja izašla, dok su za razliku od nje Adam i Eva prosto izbačeni, što je još jedan u nizu dokaza da su Srbi narod najstariji.
Kada odabrani narod počne da pokazuje prve znake simpatije prema udvaraču, dolazi i do prvog kontakta. U slučaju Srba, do kontakta izmedju vođe i naroda je došlo, ali uglavnom preko stare devizne štednje, hiperinflacije, zajmova i privatnih banaka, poput Gazda Jezdine i Dafinine. Ti kontakti su bili veoma česti i intenzivni, što rečito govori o veštini udvaranja.
Posle prvog kontakta između naroda i njegovog udvarača, na red dolaze i šetnje. Šetali su Srbi proteklih dvadeset i kusur godina dosta zbog svojih najvećih udvarača, ali uzalud. Oni se ili nisu pojavljivali ili su bili okruženi gomilom telohranitelja, tako da se sve čari šetnje nisu mogle realizovati.

Na kraju, posle svih udvaračkih trikova i gafova, stiže se i do intimnih odnosa. U slučaju Srba oni su bili toliko vatreni, da su izazvali ratne požare na čitavom Balkanu, od Slovenije i Hrvatske, pa preko Bosne do Kosova. Udvarač je bio toliko uporan, toliko ostrašćen, da se na nekoliko grafita, ispisanih po tarabama i zidovima Srbije postavljalo pitanje: "Slobo, radiš li ti one stvari još sa nekim osim sa nama, tj. sa narodom?"

Udvaranje se može okončati ili raskidom ili neželjenom trudnoćom. Na žalost, u slučaju Srbije ispalo je da važi ovo drugo. Narod je ostao u drugom stanju, s tim da mu stomak ne raste, već mu postaje sve tanji i sve više krčeći. Za sada se ne zna šta će da se porodi niti se zna gde će se to što se porodi ljuljati i podizati, jer je kolevka Srpstva, Kosovo, pod kontrolom stranih trupa. U svakom slučaju, izborna kampanja je umeće udvaranja, sa puno slatkorečivih izraza, ali i gorkim ukusom u ustima kada se udvaranje okonča. Eto zašto većina Srba preferira gorču kafu, jer klin se klinom izbija.

Inače, reč »kampanja«, latinskog porekla, u prevodu znači polje, selo ili sezona poljskih radova. Dok nije bilo višestranačkog sistema i parlamentarnih izbora, ova reč je najčešće pominjana u vezi sa kampanjom šećerne repe. Medjutim, sada je ona u senci kovanice »izborna kampanja«, mada je šećerna repa važan finansijski izvor upravo izborne kampanje.

Odavno je poznato da gradacija laži ide sledom: mala laž, velika laž, propaganda. Obrni-okreni, postoje dve vrste propagande: jedna je TV reklama, a druga - izborna kampanja. U TV reklami gledaoce treba ubediti da je baš taj i taj proizvod ili usluga bogomdana, a u izbornoj kampanji da je baš taj i taj kandidat rešenje svih muka birača, tj. glasača. Na sreću, reklamiranog proizvoda ili usluge lako se možete otarasiti, dok u slučaju kandidata sve morate trpeti bar četiri godine, do sledećih izbora.
Zašto je onda TV gledaocu, što je danas drugo ime za birača, tj. glasača, važnija slika kandidata u izbornoj kampanji od sadržaja programa koji zastupa njegova politička opcija, tj. stranka?
Drugim rečima, zašto birači svoje izabranike drže za slogane, a ne za programe?

Pre svega, u ovoj zemlji je veliki procenat nepismenih, koji i kada bi hteli, ne bi mogli da pročitaju stranački program onog lika, koji im preko TV ekrana i bilborda na ulicama obećava med i mleko. Biti nepismen danas i ovde automatski znači biti i politički nemislen!
Preostali procenat naše populacije, koji ume da čita, deli se na tri velike grupacije. U prvoj grupaciji, inače najvećoj, nalaze se oni birači koji svoje umeće čitanja upražnjavaju samo na titlovanim prevodima sapunskih TV serija i igranih filmova. Tražiti od njih da nešto više pročitaju isto je što i naći krivce u aktuelnoj aferi oko zatrovane vode u Užicu. Ili, odgovoriti na pitanje: kako to da su putevi u Mađarskoj prohodni, a u Srbiji, već od Feketića, zavejani!?
U drugoj grupaciji čitača, nešto manjoj po brojnosti od prve, nalaze se svi oni birači koji svoj čitalački angažman iscrpljuju na dnevnoj, bolje reći žutoj štampi i ilustrovanim časopisima, čija se uređivačka politika svodi na zavirivanje u kuće, kuhinje i krevete tzv.poznatih faca, formata glumaca, fudbalera, pevača i ostalih estradnih radnika. Zahtevati od njih da nešto više pročitaju od dnevne štampe isto je kao tražiti da fudbaleri »Partizana« ili »Zvezde« zabiju gol više od protivnika u Ligi šampiona.
I najzad, u trećoj, na žalost, najmalobrojnijoj grupaciji birača-čitača su oni koji uživaju u dobroj literaturi i stručnim, ozbiljnim časopisima. Oni, dakle, toliko uživaju u kvalitetnim tekstovima, da je čitanje stranačkih programa za njih neka vrsta svetogrđa, duhovnog i moralnog zagađenja.

Ispada, tako, da stranačke programe čitaje samo politički analitičari i novinari, kojima urednici nameću tu obavezu kao radni zadatak uoči svake izborne kampanje. A oni jedva da čine stoti deo jednog promila biračkog tela Srbije.

Dilema veka: da li Srbija ima biračko telo, biračko tele ili biračku telepatiju?

I da li su biračke kutije samo još jedna prepona do bankrota Srbije?

P.S. U najnovijem, prvofebruarskom izdanju emisije "Mućni glavom", pitao sam se otkuda tolika potreba i pomama za VOĐOM.

LINK

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 02:53 04.02.2014

Niks

I da li su biračke kutije samo još jedna prepona do bankrota Srbije?

Nema bankrota dok su tu Nemci
Vredna nacija, radi i za nas. Mi samo opušteno treba da sprovodimo reforme, bez žurbe i bez lomljenja preko kolena, baš kako smo činili, posebno tokom ove dve godine

Filip Mladenović Filip Mladenović 03:13 04.02.2014

Re: Niks

Zaboravili ste bratski kineski narod, pa majčicu Rusiju i njene gasove, pa naklonost United Arab Emirates.
Nemci su mala dece za nabrojane!Sa sve našim gastarbajterima i njihovim doznakama!
nikvet pn nikvet pn 09:48 04.02.2014

Re: Niks

Filip Mladenović
pa majčicu Rusiju i njene gasove


Матушка пусти гасове а ми деца фатамо па нам лепооо ... !
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:26 04.02.2014

Re: Niks



Treaty of Sochi
fantomatsicna fantomatsicna 09:00 04.02.2014

2014,15,16....

looping looping 10:29 04.02.2014

1

P.S. U najnovijem, prvofebruarskom izdanju emisije "Mućni glavom", pitao sam se otkuda tolika potreba i pomama za VOĐOM.

Dobro pitanje. Bez vođe u propalim sistemima dolazi do još većeg propadanja jer niko nije odgovoran ni za šta. A sistem u Srbiji je itekako propao.
Vođa mora da bude neprikosnoven, kao šef mafije. Njegova mora da bude posljednja i ne sme da ima milosti. Sa tom razlikom što on mora da ima dobre namere a građani treba da prepoznaju te namere.
Vođa je potreban da napravi zdrav sistem. A posle mu treba dići spomenik.
Jedino se postavlja pitanje: ko je taj vođa?

PS.
Ako se u Srbiji ne pojavi taj vođa Srbija će ovako da tavori još nebrojeno godina ili da tone još dublje.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:46 04.02.2014

Re: 1

INSTITUCIJE, a ne vođa.
Podela vlasti, a ne vođa.
Zakon o lustraciji i Zakon o otvaranju tajnih dosijea, a ne vođa.
Novi zakon o izborima, a ne vođa.

Imale su i sve države tzv. realnog socijalizma vođe, pa im sada ništa ne fali, jer su uradile nabrojano! Pogledajte gde su sada, samo 25 godina kasnije, Češka, Slovačka, Poljska....
looping looping 12:19 04.02.2014

Re: 1

Filip Mladenović

INSTITUCIJE, a ne vođa.
Podela vlasti, a ne vođa.
Zakon o lustraciji i Zakon o otvaranju tajnih dosijea, a ne vođa.
Novi zakon o izborima, a ne vođa.

Imale su i sve države tzv. realnog socijalizma vođe, pa im sada ništa ne fali, jer su uradile nabrojano! Pogledajte gde su sada, samo 25 godina kasnije, Češka, Slovačka, Poljska....

INSTITUCIJE - Ne postoje (u praktičnom smislu)
Zakon o lustraciji i Zakon o otvaranju tajnih dosijea - toga takođe nema
Novi zakon o izborima - ni toga nema.

E sad, ko će sve to iznad da proizvede? Ovi što "dele vlast" ili neki Vođa (čitaj: bič božiji, veliki boss, šef mafije....).

Ako očekuješ da dođu "neki dobri ljudi" koji će da promene stvari načekaćeš se.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:37 04.02.2014

Re: 1

Bliska prošlost - Tunis.
Sadašnjost - Ukrajina.

Ako drugačije ne može, recept već postoji.
looping looping 13:02 04.02.2014

Re: 1

Filip Mladenović
Bliska prošlost - Tunis.
Sadašnjost - Ukrajina.

Ako drugačije ne može, recept već postoji.

Malo dalja prošlost - Srbija.

Recept je odličan, samo su izgleda loši kuvari u svim ovim primerima.
westvleteren westvleteren 11:59 04.02.2014

Biraci

Zaboravio si najbrojniju grupu biraca, a to su clanovi stranaka (po nekim procenama ima ih preko milion), odnosno oni koji glasaju iskljucivo iz licne koristi ili nade da ce da ucare nesto. Politicki program mozda umeju da procitaju ali im nije ni najmanje bitan.
fantomatsicna fantomatsicna 12:01 04.02.2014

Nekad i sad

I da li su biračke kutije samo još jedna prepona do bankrota Srbije?


Dok nam je predsednik bio bravar ,sva su nam vrata bila otvorena,sad nam je predsednik grobar....
tyson tyson 12:32 04.02.2014

Re: Nekad i sad

sad nam je predsednik grobar

To je časna profesija.


oskar-z-wild oskar-z-wild 14:22 04.02.2014

Anarhizam ili

Ovde kod nas takođe imamo nezadovoljnike. Trenutno je najpopularniji genijalni Russell Brand. Deset miliona ljudi je do danas gledalo njegov intervju na Bibisiju u kojem poziva ljude da prestanu da glasaju na izborima jer sve stranke u suštini nude isto - u sažetku, kapitalizam. To veoma smeta establišmentu jer 3/4 mladih čak nije ni registrovano da glasa.



Russel Brand

Russell Brand
634,493 followers on Google+

Russell Edward Brand is an English comedian, actor, radio host, and author. In 2004, Brand achieved notoriety as the host of Big Brother's Big Mouth, a Big Brother spin-off. In 2007, he had his first major film role in St Trinian's. Wikipedia
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:41 04.02.2014

ili Radulovićizam

indiatimes.com

Kurir

"PRAVDA" 30 januar 2014

Bojkot izbora neće ni malo potresti srpske plutokratske strukture niti će njihova glasačka vojska to primetiti. Samo će se hvaliti svojim izbornim rezultatima.

Zato treba glasati za onoga ko diže najveću prašinu i zna zašto je diže.

RADULOVIĆ ZA MIN FINA!
ivana23 ivana23 15:58 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

oskar-z-wild
Russell Brand 634,493 followers on Google+


Pogledaj postove:



Njega prati - 1.255.937 osoba


G+ - link
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:32 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

ivana23
oskar-z-wild
Russell Brand 634,493 followers on Google+
Pogledaj postove:Njega prati - 1.255.937 osobaG+ - link


Hvala. Ali nije važno što RB ima veći broj pratilaca, kao procenat lokalnog stanovništva (ako je uopšte lokalno), njega sam izdvojio kao nekoga ko je protiv glasanja na izborima, jer kako on kaže ni jedna stranka ne nudi stvarne alternative.

Bernie Sanders, interesantan tip, pravi profil za političara: "After graduating, Sanders spent time on an Israeli kibbutz, an experience that shaped his political views. In 1964, he moved to Vermont, where he worked as a carpenter, filmmaker, writer, and researcher, among other jobs." WIKI
ivana23 ivana23 20:41 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

Nije mi bio cilj da poredim RB i BS, vec da napomenem da ima sjajnih ljudi na ovoj planeti.
Posmatram kako se bore da dopru do medija, da otvore ljudima oci... :)
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:10 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

Nije mi bio cilj da poredim RB i BS, vec da napomenem da ima sjajnih ljudi na ovoj planeti.
Posmatram kako se bore da dopru do medija, da otvore ljudima oci... :)


U pravu si Ivana.


Čuj ovo:

Danas sam postirao sliku na ovom blogu WC znaci iz Sočija. Posle par sati B92 je objavio to kao vest.

Posle sam postirao ovo gore o Russell Brandu, a večeras je Blic objavio članak o njegovoj borbi sa adikcijom.

Slučajnost?

Sad me interesuje zašto RTS nema direktora izabranog na javnom konkursu. Možda će neko pisati o tome, naročito posle afere skidanja onog RTS snimka iz Fucketića.


Nikola Mirkov
ivana23 ivana23 22:22 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

oskar-z-wild

Sad me interesuje zašto RTS nema direktora izabranog na javnom konkursu. Možda će neko pisati o tome, naročito posle afere skidanja onog RTS snimka iz Fucketića.


Sadasnji VD, N. Mirkov ide u penziju za dva meseca. Obzirom da je ceo radni vek proveo u RTS-u (od '71.g.), a bio je Tijanicev zamenik, opravdano je sto je ostao kao VD.
Taman ce proci izbori i birace novog direktora.

RTS nikako nije umesan u skidanje snimka sa YT.

Edit: Pogresnog NM si okacio, ovo je 'pravi':

oskar-z-wild oskar-z-wild 22:29 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

Taman ce proci izbori i birace novog direktora.


Baš zgodno, za pobednike na izborima.

Po meni je važnija pozicija Direktora RTS nego Premijera Srb.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:49 04.02.2014

Re: Anarhizam ili

EDIT. moja greška, pomislio sam da je edit napravljen na mom postu. brišem post.
tyson tyson 13:07 05.02.2014

Re: Anarhizam ili

Po meni je važnija pozicija Direktora RTS nego Premijera Srb.

Ali premijer može da smeni direktora RTS, a obrnuto može samo u teoriji.


rade.radumilo rade.radumilo 11:47 05.02.2014

Spasavanje

iqiqiq iqiqiq 18:52 07.02.2014

Srbija je ugasila

I dok se mi koprcamo u nenormalnom sistemu, vanredni izbori postaju redovna godisnja igrarija, te sama rec "vanredna" gubi smisao, postali su redovni godisnji vanredni izbori.
Bojkot zivota je vidljiv na svakom koraku, ljudi su prestali da fukcionisu, svoj otpor pokazuju tako sto sami sebi otezavaju zivot i otezavaju zivot svojoj najblizoj okolini. A onda sve prebacuju na politiku i politicare...simbioza nenormalnog koja preti da postane normalnost, ali samo kod nas..posecivace nas da nas proucavaju, nas i nase devijacije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana