Budućnost| Društvo| Kultura| Život

Ideje naše nasušne

Jaril RSS / 02.02.2014. u 15:03

[Сваки човек је важан]

Стварање идеја је уткано
у постојање човечанства.

Наш живот виси о - идејама. Пресудна ствар за постојање готово читаве свакодневице човека јесу - идеје. Када човек мало усмери пажњу на своје окружење, постаје јасно да унапређење људског живота, решавања проблема, увећање животне лепоте зависи од - идеја.

Thinking%20Man.jpgНезгодација са стварањем идеја је то што је пут до идеја несигуран, а достизање идеје непредвидиво. И док је напоран рад на реализацији идеје сасвим сигурно нужан, напоран рад на стварању идеје врло лако може показати непродуктивним. Нове идеје мозак може изнедрити и у ситуацији која је потпуно неприрпемљена и неочекивана за њихово стварање (као у причи о Њутну и јабуци). А могу се појавити и када се јури нека друга идеја. Наравно, могуће је и да до нове идеје доведе напоран рад који у неколико наврата зађе у ћорсокак да би на крају мозак изнедрио нову идеју.

Састојци потребни да се произведе нова идеја су непредвидиви. Око урођеног талента, предиспозиције мозга да стимулансе из окружења обрађује, сви ће се сагласити да треба да постоји, али величина удела талента у производњи идеја подлеже дискусији. Животне ситуације и естетска (чулна) искуства током живота формирају несвесни избор области којом ће особа да се бави (као у причи о Ајнштајну и његовој фасцинацији светлом).

Пошто се приликом обраде различитих врста информација активирају исте зоне мозга (нпр. процесирање ритма ангажује зоне мозга које активира и обрада говорног језика), некада и хоби, нека споредна зона интересовања, може бити кључна да мозак формира оних синапси у којима ће бити записана нова идеја.

Замршен и непредвидив процес стварања нових идеја треба додатно да буде заливен мотивацијом.

Допринос заједници

Распрострањено је веровање да је најјачи мотиватор - новац. Када су у питању механички, технички послови то јесте тачно. Када је у питању креативан рад, мотивација новцем доводи до лошијег учинка. Оно што стимулише мозак на стварање идеја, на креативан рад јесте - допринос заједници.

Моћ доприноса заједници лежи у томе што ангажује нагон за опстанком много јаче него преузимање новца или достизање статуса. Ако мозак успе да себе утка у функционисање других људи, онда се анксиозност опстанка умањује. Додатно задовољење нагону за опстанком пружају осећај посебних способности и осећај унутрашњег напретка. Допринос заједници креира врло јак смисао нечијег живота.

Подршка другоме

JIGSAW-aasc-WEBSITE.jpgКолико су идеје важне за свакодневни живот показује и дивљење које испољавамо према људима који су замршеним пресеком своје личности, знања, инспирација и животних ситуација изнедрили нове и велике идеје. Дивљење заслужују и они на чију заслужност нам, у својим посветама, интервјуима, говорима указују и сами великани: људи који чине окружење.

У биографијама великана се могу пронаћи ситуације које показују значај људи из окружења на њихов развој. Улога других може бити у домену материјалног (као у ситуацији када је Тесла, на пример, прокоцкао паре за школовање, његови стричеви су дали средства да Тесла настави образовање), а може бити когнитивна и психолошка (као у случају Ајнштајна на кога је значајно утицало недељно дружење са Максом Талмудом и дуги научни разговори са Милевом Марић). Овакви утицаји, иако потпуно непредвидивих резултата, јесу од пресудног значаја за развој мозга.

Подршка другоме у његовом развоју је велики чин јер је основа, коју могу да пруже родитељи, породица, пријатељи, уже окружење, шире окружење, нужна и пресудна за производњу нових идеја.

Култура стварања идеја

Culture-Cycle1-e1360651066805.pngДа би одређено окружење, кроз појединца, изнедрило идеју, потребно је да људи ,који чине то окружење, познају вредност нових, аутентичних идеја. Мозак и начини размишљања се формирају у детињству, а велику реорганизацију прегурају у пубертету. Стање мозга у ком је он подешен на стварање нових идеја се постиже његовим постојањем у окружењу у коме се свакодневно и у разним приликама приступа решавању проблема на креативан, нов начин. У окружењу у коме креативан приступ животу и стварање нових идеја јесте основни алат постојања.

 



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

8c_competizione 8c_competizione 15:20 02.02.2014

fenomenalan blog

i tema, hvala!

EDIT: Waaaaaas? Erste? oh du liebe Gott!



Jaril Jaril 19:04 02.02.2014

Re: fenomenalan blog

Први, него како.



Хвала на похвали блогу. Настанак идеја је једна од мојих "хоби фасцинација". Тренутно имам утисак да ће ме, како-зашто-избогчега мозак преповезује елементе у нове елементе, очаравати још дуго, дуго.
riply riply 17:05 02.02.2014

w

kao najvecu prepreku vidim okruzenje,tj nemogucnost iste da prepozna, podrzi i vrednuje novo, drugacije i ono sto doprinosi unapredjenju zajednice.
Ipak, ukoliko je ideja zaista velika, tj revolucionarna bice prepoznata od nekih interesnih grupa, pa makar i sa vremenske distance.E a sta ce dalje biti sa njom to vise nema veze sa kreacijom onog genijalnog uma s pocetka
Jaril Jaril 19:13 02.02.2014

Re: w

da prepozna, podrzi i vrednuje novo,

Потребно је мало времена и (само)подсећања на то колико је ново важно и у обичним, свакодневним, ситуацијама па да се човеку откривају читави другачији светови на који се свакодневица може организовати. Почевши од хране и слагања гаћа, до уређења животног простора. А онда се мало по мало мозак отвара за ново па многе ствари постају удобније, а мозак све аутентичнији.
Ipak, ukoliko je ideja zaista velika, tj revolucionarna bice prepoznata od nekih interesnih grupa, pa makar i sa vremenske distance.

Да. Живот после стварања идеје је једнако занимљив као и процес њеног рађања. И запањујуће је како се неке идеје повампире и после сто година.
coviax coviax 19:01 02.02.2014

Kreativne ideje

Već na startu stoji problem jezika koji reč ideja stavlja u opticaj!
Naime,reč ideja znači primarnu apriornu mentalnu sliku ili čak složeniju
apriornu misao...
Za kreativnu ideju nemamo posebnu reč,a ovde je o tom reč.
Pa pošto i nemamo uzvišenu ili važnu posebnu reč-takav joj i značaj
u ovoj regiji...Kad neko nešto smisli reakcija je:"Nemoj srati da si ti
nešto smislio...","Hajde,ko će ti to...","Ma sigurno to več postoji..."
itd...
A tek za humanu inovativnost koja donosi i ekonomski boljitak i koja je
u funkciji očuvanja života na planeti i nje same...E to treba sanjati...

Zbog čega su svi veliki umovi bili uspešni tek kad su otišli odavde???
Zavist i zloba je ovde normalna osobina,a s tim se kreativne ideje ne mogu
nositi...
Jaril Jaril 19:26 02.02.2014

Re: Kreativne ideje

E to treba sanjati...


Мислим да је људима потребан макар сусрет са свакодневним креативним решавањем, па и неких ситница, да би се укачили на такав начин размишљања. Врло често се потцењују непродуктивне идеје, чак и када су оне само станица на путу ка оним добрим. Такође мислим да је мало свакодневног подсећања на то да се све може унапредити довољно да човек убаци у креативни начин размишљања.
49 41 49 41 19:06 02.02.2014

Nojevu Barku

su pravili neuki; klesari, uzari, ribari, ...

Titatanik, tadasnji vrhunski inzenjeri, tehnolozi, dizajneri ...
Jaril Jaril 19:27 02.02.2014

Re: Nojevu Barku

Неки сматрају да је формално образовање важно за настанак нових и аутентичних идеја, а неки да оне настају упркос формалном образовању.
pape92 pape92 20:08 02.02.2014

Re: Nojevu Barku

Predškolsko dete ima daleko veći broj kreativnih rešenja njemu razumljivih problema nego što će imati samo par godina kasnije kao školsko dete. Sa druge strane, štos je u onome "razumljivi problem", osoba nestegnuta obrazovanjem ima veću mogućnost da izađe iz okvira, ali ne razume iole složeniji problem. Tako da je potrebno drugačije obrazovanje. Opet, obrazovanje se sastoji (i) od učenja pravila, zakona, tehnike itd - nije lako steći znanje i zadržati otvoren um čak i ako zamislimo idealan obrazovni sistem (ma kakav on trebao da bude).
niccolo niccolo 20:43 02.02.2014

Re: Nojevu Barku

Opet, obrazovanje se sastoji (i) od učenja pravila, zakona, tehnike itd

Obrazovanje i treba da se sastoji i od toga...ono što mu trenutno nedostaje je više vremena posvećenog tome kako to naučeno upotrebiti u konkretnom slučaju. To, recimo, primećujem kada nam dođu novi pripravnici. Sve to budu fini i pametni mladi ljudi koji ne znaju šta bi s naučenim, a što prethodno nisu imali prilike da upotrebe ili da vide nekog drugog da je upotrebljavao. Onda ih učiš da razmišljaju - prvo definiši tačku A, to je situacija koju trenutno imaš. Pa definiši tačku B, to je ono što želiš da postigneš. I onda razmisli koje korake moraš da preduzmeš da bi se iz A došlo do B. I oni to vrlo lepo prihvate i zaista počnu da razmišljaju i onda im samo dodaješ one stvari koje oni ne mogu da vide jer im nedostaje nešto što ne mogu da nauče - iskustvo.
nurudin nurudin 22:28 02.02.2014

Re: Nojevu Barku

Jaril
Неки сматрају да је формално образовање важно за настанак нових и аутентичних идеја, а неки да оне настају упркос формалном образовању.


Данас је појам формалног образовања врло растегљивииииив, и дисктабилан...


Боље је да ћутим, него да ме банују.

Jaril Jaril 23:22 02.02.2014

Re: Nojevu Barku

pape92

niccolo

Тешко је постићи равнотежу. Усути готовог тек толико да може нешто ново да се прозиведе. Усвајање постојећих, туђих идеја је могуће на начин њиховог "поновног откривања", па је можда у томе кључ.
Jaril Jaril 23:24 02.02.2014

Re: Nojevu Barku

Боље је да ћутим, него да ме банују.

Данас је појам формалног образовања врло растегљивииииив, и дисктабилан...

И за стварање идеја јако важан, јер је део ужег окружења којем је мозак изложен у доста ситуација.
houp houp 22:32 03.02.2014

Ideje su ubijene u pojam

Jaril Jaril 22:57 03.02.2014

Re: Ideje su ubijene u pojam

Ideje su

Предлажем реанимацију свакодневним покушајем да се нека ситница унапреди.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:09 02.02.2014

Nedavno na TV,

zaboravih od mladosti u kojoj emisiji, sam slušala čoveka koji je rekao jako pametnu stvar: da mi danas raspolažemo istim sredstvima za ideje kojima su raspolagali i ljudi u praistoriji...
Jaril Jaril 22:53 02.02.2014

Re: Nedavno na TV,

da mi danas raspolažemo istim sredstvima za ideje kojima su raspolagali i ljudi u praistoriji...

Паметно речено. Данас је могуће да своје окружење проширимо разним средствима комуникације, али смо и даље у истом процесу размене и међусобног утицаја.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:13 02.02.2014

:)

jednom
,smislio sam,
svoju ideju dobrog vremena; mislim da mi dobro ide:)


Jaril Jaril 23:02 02.02.2014

Re: :)

svoju ideju dobrog vremena

Идеју над идејама?

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:27 03.02.2014

Re: :)


Идеју над идејама?


ultimativnu ideju; drink all night,and sleep all day



iqiqiq iqiqiq 22:13 02.02.2014

Ideje su ubijene u pojam

Odličan tekst, često razmišljam o tome kako se "mushroom management" kod nas obija samo nama o glavu. "Mushroom management" se doslovce prevodi "drži ih u mraku i hrani govnima" i to je čest princip upravljanja ljudima u Srbiji "biće kako ja kažem" ili sa druge strane "veži konja kako gazda kaže, pa makar crko konj,(u dodatku ima i varijacija "pa makar crko i konj i gazda".

Ako dugo vremena primenjujete taj princip upravljanja, onda sputavate ljude da misle i iznose ideje, kada ubijete rađanje ideja, onda ubijate privredu i društvo i napredak.

Stoga "free you mind" dozvolite sebi i sulude ideje, stavite ih na papir i razmišljajte što više "out of the box", to ne može da škodi
Jaril Jaril 22:49 02.02.2014

Re: Ideje su ubijene u pojam

kada ubijete rađanje ideja, onda ubijate privredu i društvo i napredak.

Обично се, када на ред дођу ове теме, кроз разговор провлачи да се ето зна како, али да је потребна само добра воља међу политичарима па да се сви проблеми реше. То ме увек запита, да ли се стварно зна како и како да направимо да се открију идеје за решење ових питања.
iqiqiq iqiqiq 23:07 02.02.2014

Re: Ideje su ubijene u pojam

али да је потребна само добра воља међу политичарима па да се сви проблеми реше.

ma najlakše je prebaciti loptu na političare, oni danas i služe da za svoje plate koje primaju i "ono sa strane dopunsko" opravda dežurnog krivca za sve probleme...
ideje se guše od strane nastavnika, profesora, šefova, roditelja, svakog ko u hijerarhiji ima neku moć nad onim ispod...

na nekom seminaru savetovali su da kao šef uvek morate biti otvoreni da čujete ideje svojih podređenih i da nikada, ama nikada, čak ni na najluđu suludu ideju, ne reagujete negativno, jer time suzbijate mogućnost da se ideje i dalje rađaju i razvijaju...sloboda razmišljanja i izgovaranja ideja je početak procesa i to možemo da vežbamo, samo malo hrabrosti...
Jaril Jaril 23:14 02.02.2014

Re: Ideje su ubijene u pojam

mogućnost da se ideje i dalje rađaju i razvijaju

Управо. Да би се постигла и одржала култура стварања идеја, потребан је осећај да су све идеје - исправне. Мање или више употребљиве, али - исправне.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 02.02.2014

Da li ste

primetili da je simbol ideje postala sijalica?
Lepo...u ime onoga ko je omogućio da sijalica postoji

Jaril Jaril 23:15 02.02.2014

Re: Da li ste

da je simbol ideje postala sijalica

Светлост свету.
Черевићан Черевићан 01:37 03.02.2014

залудност

a има и таквих
цели живот мисле
ал' баш ништа
немогу да смисле
Jaril Jaril 12:49 03.02.2014

Re: залудност

Разних нас - има.

Хвала на стиховима.
49 41 49 41 01:40 03.02.2014

Mnoge izuzetne ideje su zavrsile

na dnu u tami necije fijoke; pritom placene ili ne.

Negde '85. Ford, GM i Mitsubishi su proizveli cisto el.vozilo.

Mitsubishi je proizveo 3.000 vozila i mogla su dobiti samo na lizing na max 3 god.
Mnogi po isteku lizinga su bili izuzetno zainteresovani da ga otkupe, jer su bili prezadovoljni performansama, kvalitetom, ...

Nije bilo moguce!

Cela serija je povucena iz upotrebe i samlevena u reciklazu.
Isto su uradili i ostali proizvodjaci.

Sada, posle skoro 30 god. trka medju proizvodjacima automobila.
GM, je vec povukao iz proizvodnje svoj Volt posle 6 meseci.
Navodno, nema previse zainteresovanih.

?!?

Velike ribe, jedu male.
Ta trka je sve brza i zesca.

Jaril Jaril 12:52 03.02.2014

Re: Mnoge izuzetne ideje su zavrsile

na dnu u tami necije fijoke;

Живот (или смрт) идеја после стварања је једнако компликован процес. Некад се тако питам, како би изгледао наш свет да су у прошлости (неколико хиљада година уназад) све добре идеје биле реализоване. А како тек да су сви људи били стимулисани да производе нове и нове идеје?
babmilos babmilos 08:37 03.02.2014

Slobodno vreme

Važan sastojak u procesu stvaranja ideje je slobodno vreme. To je vreme neopterećeno egzistencijalnim pitanjima, politikama, fejzbucima. To je vreme koje obično (posprdno?) crtamo u obličju rasejanog profesora koji razgovara sam sa sobom zureći u plafon.
Jaril Jaril 13:02 03.02.2014

Re: Slobodno vreme

А неки би рекли да их идеја толико обузме и зароби да је потпуно непримерено назвати га "слободним".

Расејани професор обично иде уз неку компањонку која се жали како је он потпуно неспособан за свакодневни живот.
babmilos babmilos 14:47 03.02.2014

Re: Slobodno vreme

Jaril
А неки би рекли да их идеја толико обузме и зароби да је потпуно непримерено назвати га "слободним".

"Slobodno" u smislu pre-Bolonjskog shvatanja univerzitetskog poslovanja...

Jaril
Расејани професор обично иде уз неку компањонку која се жали како је он потпуно неспособан за свакодневни живот.

I to sa punim pravom... :)
kukusigameni kukusigameni 10:50 03.02.2014

dobra i loša ideja

Dobra ideja je ona posle koje nikako neće i ne može doći replika: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine".

Jaril Jaril 13:05 03.02.2014

Re: dobra i loša ideja

Dobra ideja je ona posle

Ја некако верујем да су све идеје добре, а да њихова примена може бити проблематична.
cassiopeia cassiopeia 09:32 04.02.2014

Re: dobra i loša ideja

Jaril
Ја некако верујем да су све идеје добре, а да њихова примена може бити проблематична.


Sad si me podsetio da sam negde pročitala izjavu Živojina Pavlovića o komunizmu. Ni bolje ideje, ni lošijih rezultata.
E sad, da li je baš on rekao i da li je tako rekao ne bih znala kasti :)
Ali me podsetilo.

petargli petargli 19:24 05.02.2014

oh te ideje

... iz mog iskustva, nema ideje bez velikog znanja i rada ...

Edit: ... i dok cekam da vidim da li je ideja dobra :- ) ... Vrlo cesti su periodi kada jednostavno nema pomaka u resavanju problema i to zna da bude vrlo frustrirajuce. U takvim trenucima bi trebalo da se napravi distanca od problema. Tehnike distanciranja su individualne i treba dosta iskustva da se one savladaju ako nisu na vreme implementirane. Cini mi se da u ovom slozenom procesu vreme radi za nas, i iznenada (ili pak ne?) iskra nadahnuca kresne i ideje krenu da naviru. Nazalost, kasnije se ispostavi da samo pojedine ideje imaju "upotrebnu" vrednost, i da su vrlo retke ideje koje prave taj tako bitni korak napred ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana