Društvo| Ekologija| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Politika

Tranzicija nacionalnih parkova u naci. lovišta Srbije

albicilla RSS / 22.01.2014. u 11:52

whistle-blowing.11791.jpgČitam, evo, nacrt novog Zakona o nacionalnim parkovima, pa se pitam, gde su autori išli u školu, ako su se uopšte školovali – i to je, po njih, povoljnije od dva moguća pitanja. Druga opcija je: s kim su u talu i s kakvom nakanom ovu sramotu sročili? Kako ne znam odgovor, a po prirodi sam optimista, ponadaću se da su, kao i 90% državnog nam aparata, neobrazovani iz oblasti kojom se bave.

Nacionalni parkovi se samo tako zovu, ali po svojoj suštini čine internacionalnu mrežu najvažnijih očuvanih segmenata životne sredine na planeti. Sastavljačima Zakona to, izgleda, nije bilo objašnjeno, pa propuštaju da kažu, zacrtaju, podebljaju i podvuku potrebu zaštite retkih i ugroženih vrsta – a u isto vreme, u članu 17, kažu da u nacionalnim parkovima posebno treba štititi lovnu i ribolovnu faunu??!!

Član 14 sve one koji u naci. parkovima razvijaju rudarstvo, industriju, građevinarstvo, energetiku, trgovinu, vodoprivredu, transport, telekomunikacije, itd, oslobađa plaćanja ma kakvih taksi. To su sve aktivnosti koje je već Dulićev Zakon o zaštiti prirode dozvolio i omogućio, a sada se ide i korak dalje, pa ih ovaj nacrt Zakona podstiče oslobadjajući sirote bogataše mrskih i nepravednih taksi.

Posebno u oči pada skrajnutost stručnih kuća, poput Zavoda za zaštitu prirode, koji je svojim istraživanjima i elaboratima koji su iz njih proistekli obrazložio potrebu i stvorio osnovu za zaštitu tih područja. Stručne kuće se po novom zakonu više ne pitaju. (Dakle, deco, završite Megatrend i palite. Ovde se struka ne traži. U ekonomiji tipa “kupim za dinar, prodam za tri – meni dva posto sasvim dosta”, struka nam ne treba.)

Po sadašnjem zakonu (još uvek važećem), stručne kuće su te koje daju obavezujuća mišljenja i usmeravaju poslove zaštite – posebno mere i aktivnosti u cilju zaštite, kao i ograničenja i zabrane. Ali, po nacrtu Zakona, ubuduće će Upravljač naci. parka to sam da određuje kroz svoje programe rada. A saglasnost na to će davati samo ministar (prizovite u sećanje lik ministra – ma kog, svejedno je, i zapitajte se da li biste mu/joj najvredniju prirodnu baštinu vaše domovine poverili bez prethodnih obavezujućih saveta stručnjaka?).

Po tom novom Zakonu, čak ni zoniranje viših i nižih režima zaštite unutar naci. parkova neće biti određeno. Samo će spoljna granica parka biti definisana, a unutrašnje granice režima zaštite će to biti samo “okvirno”, da se one potom posebno utvrde Prostornim planovima posebne namene, što dalje znači da će urbanisti, prostorni planeri i pejsažne arhitekte – a umesto biologa, geologa i ekologa – imati glavnu reč.

Da li ćemo urbanstima dozvoliti da nas uče šta je u zaštićenim područjima najvrednije i kako to treba zaštiti? Setite se samo Kopaonika, kojim u praksi upravlja JP Skijališta Srbije, iako se kao upravljač formalno vodi JP Nacionalni park Kopaonik, a setite se i izjave ponosnog ministra kako je Kopaonik najveće gradilište u zemlji.

Taj i takav nacrt Zakona ovih dana ide u Skupštinu na usvajanje. Ili je već i otišao. A s njim odlaze i naši nacionalni parkovi.

Dakle, ako ću slediti uputstva zakonodavnih tela moje zemlje, valja mi prodati dvogled. I kupiti pušku.

 

U prilogu: nacrt Zakona.

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 14:26 22.01.2014

je l' ovo stvarno?

sve one koji u naci. parkovima razvijaju rudarstvo, industriju, građevinarstvo, energetiku, trgovinu, vodoprivredu, transport, telekomunikacije, itd, oslobađa plaćanja ma kakvih taksi.
albicilla albicilla 14:34 22.01.2014

Re: je l' ovo stvarno?

NNN
sve one koji u naci. parkovima razvijaju rudarstvo, industriju, građevinarstvo, energetiku, trgovinu, vodoprivredu, transport, telekomunikacije, itd, oslobađa plaćanja ma kakvih taksi.


Ovde postoje još dva, u najmanju ruku - čudna aspekta priče:

Jedan je, ja lamentujem nad činjenicom da su rudarske kompanije i industrijska postrojenja koja rade u nacionalnim parkovima oslobođena ekološke takse – umesto da takvima bude ZABRANJEN PRISTUP u nacionalne parkove.

Drugi je, ja dolazim iz nevladinog sektora, a ovde se borim da državne kuće ne budu ostavljene po strani u delovanjima te iste države. Koja to država beži od sopstvenih stručnih institucija? Ili možda pre treba pitati, KAKVA to država izbegava stručnjake koje sama plaća?
nikvet pn nikvet pn 16:19 22.01.2014

Re: je l' ovo stvarno?

albicilla
da su rudarske kompanije i industrijska postrojenja koja rade u nacionalnim parkovima oslobođena ekološke takse – umesto da takvima bude ZABRANJEN PRISTUP u nacionalne parkove.


Од почетка 90-тих прво је опљачкано становништво, затим привреда. Преостало је још ово мало сјајне природе да се докусури.

Матрица је иста. Прво законска припрема а после удри буразеру.

albicilla
KAKVA to država izbegava stručnjake koje sama plaća?


Ма ко их пита, само сметају да се узме тако лепа кинта.
Kraja Kraja 15:25 22.01.2014

...mislio sam...

...da ti se provuklo ono
"naci."
, ali posle citanja shvatam da mozda i nije...
...ovde mnoge stvari sve vise lice na nazzi...
albicilla albicilla 18:40 22.01.2014

Re: ...mislio sam...

Kraja
...da ti se provuklo ono
"naci."
, ali posle citanja shvatam da mozda i nije...
...ovde mnoge stvari sve vise lice na nazzi...


blogovatelj blogovatelj 16:28 22.01.2014

Uvek ista priča

Nil Jang se ovih dana po Kanadi bori sa vetrenjačama



U kanadskoj provinciji Alberti su ga skinuli sa repertoara. Naftaši su se mnogo naljutili zbog toga što priča.
Alberta je inače deo Kanade najbogatiji naftom. Najprljavijom naftom koja postoji na svetu.
vera.nolan2 vera.nolan2 15:03 25.01.2014

Re: Uvek ista priča

Poštovani albicilla
Kad sam ,na samom pocetku ,otkrila ovaj, "ah,ta divna stvorenja",čarobni blog,pomislih:evo srećnog čoveka !!!Radi i živi u prirodi,sa prirodom,za prirodu.Leti dušom ,zajedno sa svojim nebeskim letačima i pernatim prijateljima i nama daruje deliće te lepote.A ti si možda u gorem problemu od nas većine,jer, in vivo ,vidiš nepoštovanje i uništavanje prirode !
Bezbroj je primera za to,uz ovaj, blagovatelja.Nedavno sam gledala dva potresna dokumentarca istrebljenju ajkula,važnog dela ekosistema,zarad najprizemnijeg motiva,afrodizijačkog, umišljenog svojstva leđnih peraja(uz odavno znanog ,da su ajkule ,kitovi i ostali živi svet mora ,prepuni hemikalija od savremene nam tehnološke civilizacije.Drugi je bio o borbi Mapuche naroda u Čileu da sačuvaju svoj identitet i otimanju zemlje,šuma,reka, od korporacija i crkve,uz pomoć vlade,koja rasprodaje njihovu zemlju.
Ako takvi aktivisti ,istraživači i društva za očuvanje životne sredine,ne mogu da opamete vlast,ko i kako može?...a ima i utešnih primera,spas beloglavog supa u rezervatu Uvac ...i nadam se još po neki...
albicilla albicilla 21:32 25.01.2014

Re: Uvek ista priča

Ma, ovakvim temama ne volim da se bavim, ali nekad ne mogu da ih izbegnem.

Video danas dve crnoglave travarke, sitne ptice koje se kod nas gnezde, a potom i odsele jer se hrane insektima, kojih zimi nema. No, kako je zima bila jako topla, nalazile su hranu i zadrzale se sve do ovog snega. Bas su mi osvetlile dan.

Supovi Uvca su uspesna, fascinantna i, uprkos cestim fotografijama amatera i (nepismenim) novinskim clancima, nedovoljno poznata prica. OVDE sam je se dotakao.
highshalfbooze highshalfbooze 17:05 22.01.2014

I tako

Pošto je već rešeno da se nacionalni resursi rasprodaju budzašta, red je da sve to bude i po zakonu.

AlexDunja AlexDunja 17:13 22.01.2014

el to znači

da sad može eksploatacija nikla na mokroj gori?

po zakonu.

čak su u neki zakon ubacili da se ni lokalna samouprava ne pita ništa.

to za svaki slučaj, ako se neki odbornici brinu za zdravlje svoje dece,
sopstvene, da ne ometaju
albicilla albicilla 20:51 22.01.2014

vokiju vasicu se iz nekog razloga izgubio

...poslati komentar. kaze, seca se samo jos dve poslednje recenice koje je napisao:

"Zbogom Evropo. Ugasite svetlo, ne mogu to više da gledam."
iqiqiq iqiqiq 19:24 23.01.2014

Pošaljite primedbe

Odboru za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije...
Nije kasno da se reaguje ako Zakon nije usvojen.
g.radicevic g.radicevic 22:38 23.01.2014

optimista

stvarno jesi optimista

ponadaću se da su, kao i 90% državnog nam aparata, neobrazovani iz oblasti kojom se bave.


realista bi rekao

da su, kao i 90% državnog nam aparata, neobrazovani



albicilla albicilla 10:28 24.01.2014

Re: optimista

g.radicevic
stvarno jesi optimista

ponadaću se da su, kao i 90% državnog nam aparata, neobrazovani iz oblasti kojom se bave.


realista bi rekao

da su, kao i 90% državnog nam aparata, neobrazovani





pesimista bi, verujem da nam je 110% tog aparata neobrazovano
Out of Beirut Out of Beirut 11:49 25.01.2014

Re:

Ова тема је од оних које ме највише погађају.

Коначно ми је, након пар дана, пало на памет нешто недепресивно:

The late Nobel Prize-winning political scientist Elinor Ostrom spent the better part of her life trying to tackle the issue of how to better regulate "the commons" ("public goods," whether water and forests or information and media space). Poring over thousands of cases worldwide, she found local self-regulation to be the most efficient and enduring way to prevent overuse and abuse of the commons, and central government control to be the most problematic.
- Scott Atran ЛИНК


Значи, поново развити руралне крајеве (што је данас технолошки много лакше него пре двадесетак година) значи прећи 90% пута до решења.

Хвала Богу што данас на свету има доста памети. Недостају ствари као: срце, душа и душевно здравље.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana