Društvo| Kultura| Muzika| Umetnost

E, moj Čajkovski...

Jaril RSS / 21.01.2014. u 15:01

[Сваки човек је важан]

...колико је, ево, времена прошло, откад те је твој народ убио? Народ који си толико волео. Колико, ево, већ времена твој народ истрајава у злу који ти је починио? Колико већ дуго настоји да га оправда?

Е, мој Чајковски, натерао те је да целог живота живиш у страху. Присиљавао те да заробиш своју способност да волиш. Довео те до ивице колапса угуравши те у брак са погрешном особом. Намерио се да уништи твој дух. Твој народ.

Колико је година прошло пре него што смо добили прилику да сазнамо да су те убили? Писмом које је послато с намером да будеш осуђен, а које је пресретнуто, па искоришћено као оружје за извршење самоубиства над тобом? Колико времена је твој народ покушавао да заташка трагове свог злочина? Колико је времена било потребно да добијемо прилику да сазнамо да те је убила њихова мржња према твојој љубави?

Радује ме да твоја душа, способна да осети анђеоски мир, душа руска и православна, жељна да потпуно воли, у том анђеоском миру сада обитава. Оном миру који су ти ускратили својом мржњом. Верујем да је Господ услишио твоју молитву, коју си написао у својој опроштајној поруци, да душа твоја обитава међу светитељима Његовим. И боли ме онај последњи део твоје опроштајне поруке који почиње сузама, а завршава јецањем. И дивим се величини и снази твог срца које је направило тако величанствен споменик својој љубави и свом страдању.

Е, мој Чајковски, колико година, ево, већ пролази како те поричу? Колико времена пролази откад раскрвљују ране на твом срцу које су сами направили? Колико времена пролази откад су ти забранили да волиш, да припадаш, да си свој, да си његов...

Твој народ који си толико волео...

Увео је норме којима је избацио твоју љубав из твог живота. Изнервиран што је принуђен да се диви твојој музици, твојој души. Изнервиран што га у свету по теби препознају.

Једно време је било наде да ће те твој народ заволети. А онда је поново увео норме којима те се одриче. Забранио ти је да говориш о својој љубави. Забранио ти је да говориш о терету који ти је натоварио. Да говориш о свом болу. Забранио је твоје опроштајно писмо.

И ево, док се цео свет спрема у госте твом народу, твој народ се тебе стиди пред целим светом.

Твој народ који си толико волео...

У љубави и Христу,
твој Јарил

***

Шеста симфонија Чајковског се сматра његовим опроштајним писмом насталим услед предосећаја трагичних догађаја. Симфонија прави преседан у историји музике својим трагичним завршетком. Дело је премијерно изведено девет дана пре него што је умро.

Околности његове смрти су под велом мистерије. Данас постоји консензус да се ради о самоубиству под притиском. Писмо у коме се од цара тражи да реагује поводом сексуалности Чајковског је пресретнуто од стране његових пријатеља са студија права. Они су му саветовали да се убије. Своје опроштајно писмо, Шесту симфонију, Чајковски је посветио свом момку Владимиру Давидову.
У своје опроштајно писмо, Чајковски је уткао трагична и лепа осећања оптерећена трагиком, која је доживљавао током свог живота. У њега је уткао љубав према свом народу и мелодијама у духу руског фолклора говорио о свом болу који му је наносило хомофобно окружење.

Убиство Чајковског се догодило недељу дана после премијере шесте, „Страствене симфоније". Музика Чајковског је постала знамење Русије пред светом и знамење целог света. Знамење мучног емотивног живота које је резултат интензивних осећања и осуђујућег окружења.

И царски и комунистички режим су законима забрањивали и кажњавали хомосексуалност. Године 2013те, скоро једногласно је усвојен закон који је укинуо сваку могућност да се укаже на начине на које хомофобија разједа руско друштво и на проблеме са којима се хомосексуалци у Русији суочавају. Закон је покренуо и прећутно одобрио лавину насиља којим се злостављају махом адолесценти. Медијима је, овим законом, забрањено да извештавају о овом таласу насиља.

Предстојеће зимске олимпијске игре у Сочију потиснуле су спортску културу у други план, отварајући дебату да ли је морално на њима учествовати ако оне директно деградирају многе учеснике игара.

Руски министар културе је, у својој изјави поводом финансирања филма о животу Чајковског који потпуно игнорише његову сексуалност иако је она од пресудног значаја за разумевање његовог стваралаштва, порекао сексуалност Чајковског и поред јасних историјских сведочанстава, откривајући драстичност културног круга Русије који је спреман на прекрајање историје зарад одбијања да се научи на својим грешкама из прошлости и зарад одбијања да се одустане од зла које таква култура чини вековима.

Чајковски је умро 1893. године.

 



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

petargli petargli 16:00 21.01.2014

Strašni Sud

Čitajući blog setio sam se tragične priče o slavnom engleskom matematičaru Alanu Tjuringu (Alan Turing) koji je doživeo da bude osuđen za delo "velike nepristojnosti" 1952. godine, i nažalost, bio podvrgnut hormonskoj terapiji. Godine 1954. Tjuring je izvršio samoubistvo pojevši jabuku punjenu cijanidom.

Iz neke moje perspektive, Velika Britanija je uvek delovala kao pragmatično kraljevstvo. Tjuring sigurno nije bio jedini slavni Britanac za koga se znalo da je homoseksulac, ali je jedan od retkih koji je osuđen zbog toga. Interesatno je da Tjuringu, koji se smatra ocem modernog računarstva, nisu pomogle ni patriotske zasluge tokom Drugog svetskog rata, kada je razvio nekoliko tehnika koje su "razbijale" šifre čuvene nemačke mašine Enigme. Sud Njenog veličanstva je ipak bio neumoljiv.

Ako je za utehu, tek prošlog meseca (24. decembra 2013.), Njeno veličanstvo je posthumno pomilovalo Tjuringa.
blogovatelj blogovatelj 16:57 21.01.2014

Re: Strašni Sud

z neke moje perspektive, Velika Britanija je uvek delovala kao pragmatično kraljevstvo


Loša perspektiva.
U Britaniji je nekada, davno doduše, postojao vladin službenik (summoner) kojem je posao bio da istražuje da li se po kućama u kraljevstvu praktikuju ispravni polni odnosi, a to su u to vreme bili isključivo odnosi između muškarca i žene u braku.
Kenterberijske priče su priče o zakonski neispravnom seksu. Zakon je bio zapisan u verskim knjigama. Zvuči poznato?
"Ekstremni" slučajevi su kažnjavani lomačom. Naravno, osim suda, problem onih koji su uhvaćeni u kršenju zakona mogao je biti rešen i podmićivanjem.
Gordon Samner, u svetu rok muzike poznatiji kao Sting, imao je pretka koji je radio taj posao. Otud mu i takvo prezime.
petargli petargli 17:54 21.01.2014

Re: Strašni Sud

blogovatelj

Loša perspektiva.
U Britaniji je nekada, davno doduše, postojao vladin službenik (summoner) kojem je posao bio da istražuje da li se po kućama u kraljevstvu praktikuju ispravni polni odnosi, a to su u to vreme bili isključivo odnosi između muškarca i žene u braku.
Kenterberijske priče su priče o zakonski neispravnom seksu. Zakon je bio zapisan u verskim knjigama. Zvuči poznato?
"Ekstremni" slučajevi su kažnjavani lomačom.

E, pa ... sad moram da revidiram perspektivu!

blogovatelj

Naravno, osim suda, problem onih koji su uhvaćeni u kršenju zakona mogao je biti rešen i podmićivanjem.

Na neku sličnu vrstu "pragmatizma" sam mislio, pogotovo uzimajući u obzir da pričamo o drugoj polovini 20-tog veka, zašto se nije "pogledalo u stranu" u slučaju Tjuringa imajući u vidu njegove zasluge tokom Drugog svetskog rata?
anfieldroad anfieldroad 18:06 21.01.2014

Re: Strašni Sud

Iz neke moje perspektive, Velika Britanija je uvek delovala kao pragmatično kraljevstvo. Tjuring sigurno nije bio jedini slavni Britanac za koga se znalo da je homoseksulac, ali je jedan od retkih koji je osuđen zbog toga


Britanac i genijalni pisac Oskar Vajld je takodje osudjen i lezao u zatvoru zbog "homoseksualnosti"*. Njega je koliko se secam tuzio otac mladog plemica sa kojim je pisac bio u vezi. Optuzio ga je da je mladica, kao zreo covek "naveo" na greh. To znaci da i nije bas toliko usamljen slucaj u Engleskoj da se zbog toga ide na sud... Vajld je posle izlaska iz zatvora otisao u Pariz, ali nije dugo poziveo posle citavog tog skandala.
Pod uticajem sredine, tracarenja i crkvenog izopstavanja iz drustva, mnogi umetnici su nastradali, da upotrebim tako blag izraz. Na primer, u sceni Strasnog suda u Sikstinskoj kapeli, Mikelandjelo je rastrzan svojim telesnim grehom i nemoralnim mislima, sam sebe predstavio kao odrano lice jednog od onih gresnika koji su na putu ka paklu.

* znaci navoda izmedju kojih sam upisao rec homoseksualnost su tu zato sto mnogi smatraju da Vajld i nije bio gej. Cinjenica da je imao normalan porodicni zivot i decu je jedan razlog, a drugi je misljenje da je umetnik bio na neki nacin zaljubljen u LEPOTU kao takvu, a da sam sexualni cin nikada nije upraznjavao sa muskarcima, pa ni sa mladicem zbog koga je robijao.
petargli petargli 18:57 21.01.2014

Re: Strašni Sud

anfieldroad

Britanac i genijalni pisac Oskar Vajld je takodje osudjen i lezao u zatvoru zbog "homoseksualnosti"*. Njega je koliko se secam tuzio otac mladog plemica sa kojim je pisac bio u vezi. Optuzio ga je da je mladica, kao zreo covek "naveo" na greh. To znaci da i nije bas toliko usamljen slucaj u Engleskoj da se zbog toga ide na sud...

Svakako da takvih slučajeva ima dosta imajući u vidu da je u Britaniji tada takav zakon bio na snazi. Ipak u slučaju pomilovanja Tjuringa napravljen je značajan presedan, naime on je posthumno pomilovan iako nije dokazana nevinost.

U skladu sa Jarilovim [Сваки човек је важан] treba napomenuti da su se pojedini u Britaniji pobunili zbog takve odluke, opravdano pitajući, a šta je sa ostalim običnim ljudima koji su bili osuđeni zbog svoje homoseksualnosti?

Izgleda da su Tjuringu njegove zasluge "pomogle" tek posle smrti, dok Čajkovskom i dalje odmažu ...
Jaril Jaril 06:48 22.01.2014

Re: Strašni Sud

petargli
kada je razvio nekoliko tehnika koje su "razbijale" šifre čuvene nemačke mašine Enigme

Питам се, колико ли се још достигнућа Британија одрекла убиством Тјуринга?
Jaril Jaril 06:51 22.01.2014

Re: Strašni Sud

blogovatelj
kojem je posao bio da istražuje da li se po kućama u kraljevstvu praktikuju ispravni polni odnosi, a


Је л' надгледао?
Jaril Jaril 07:06 22.01.2014

Re: Strašni Sud

anfieldroad
Pod uticajem sredine, tracarenja i crkvenog izopstavanja iz drustva, mnogi umetnici su nastradali, da upotrebim tako blag izraz.

Уништавање, од стране друштва, људи који постоје у корист тог друштва ми се чини највећом перверзијом људског морала.
blogovatelj blogovatelj 07:16 22.01.2014

Re: Strašni Sud

Је л' надгледао?


Дашта.
Си гледао Пазолинијеве Кентерберијске приче?
petargli petargli 16:16 22.01.2014

Re: Strašni Sud

Jaril

Питам се, колико ли се још достигнућа Британија одрекла убиством Тјуринга?

Тјурингова судбина илуструје, без много недоумица, како један друштвени систем има застрашујућу способност, а рекао бих и јаку жељу, да одстрани оне најбоље који се ту не уклапају. Изгледа да ни интерес, да тај човек може да допринесе даљем напретку тог друштва, ни патриотске заслуге, нису јаче од порива да се уништи све оно што није изгласано као пожељно у том тренутку. Стара прича од памтивека, зар не?

Код Чајковског та прича је врло замршена, пуна недоумица, посебно око тога да ли би Чајковски уопште био кажњен од стране цара (његове бирократије) да се јавно изјаснио као хомосексуалац. Одлучивши да води конвенцијални живот он се врло јасно одредио по том питању.

Мене искрено чуди дугогодишњи званични став руске државе о сексуалној оријентацији Чајковског. Зар их толико боли да је један од највећих руских синова био хомосексуалац?
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:28 22.01.2014

Re: Strašni Sud

petargli

Мене искрено чуди дугогодишњи званични став руске државе о сексуалној оријентацији Чајковског. Зар их толико боли да је један од највећих руских синова био хомосексуалац?


Sta je uopste zvanicni stav drzave? Guardian (http://www.theguardian.com/music/2013/sep/18/tchaikovsky-not-gay-russian-minister) navodi napr. Putinove reci o Cajkovskom izrecene u nedavnom intervjuu:

The Russian president , Vladimir Putin, conceded that Tchaikovsky was probably gay in a recent interview. "They say that Tchaikovsky was a homosexual," said Putin, rebutting claims that Russia's new laws are homophobic. "Truth be told, we don't love him because of that, but he was a great musician, and we all love his music. So what?"
mirelarado mirelarado 16:46 22.01.2014

Re: Strašni Sud

blogovatelj
Је л' надгледао?


Дашта.
Си гледао Пазолинијеве Кентерберијске приче?


И Пазолини, којег Италија данас слави као властиту савест двадесетог века, одговарао је на суду због хомосексуалног скандала почетком седамдесетих и био је експресно избачен из тадашње КПИ.
petargli petargli 16:58 22.01.2014

Re: Strašni Sud

principessa_etrusca
The Russian president , Vladimir Putin, conceded that Tchaikovsky was probably gay in a recent interview. "They say that Tchaikovsky was a homosexual," said Putin, rebutting claims that Russia's new laws are homophobic. "Truth be told, we don't love him because of that, but he was a great musician, and we all love his music. So what?"

Хвала на овом Путиновом цитату који лепо илустрије да је руској држави и даље непријатно да прича о сексуалној оријентацији Чајковског.
petargli petargli 17:50 22.01.2014

Re: Strašni Sud

blogovatelj

Дашта.
Си гледао Пазолинијеве Кентерберијске приче?

Је л' си гледао његов Salò, or the 120 Days of Sodom, 1975?
Читао по интернету, гледао неке трејлере и не знам да ли сам још спреман за описани садржај ...
Jaril Jaril 06:41 23.01.2014

Re: Strašni Sud

Sta je uopste zvanicni stav drzave?

Током владавине комунизма у Русији, било је забрањено да се у уџбеницима помиње сексуалност Чајковског. Савремени анти-геј закон у Русији јасно каже да је његова Шеста симфонија забрањена, јер је посвећена његовом момку и припада пропаганди хомосексуалности. Шеста симфонија се наравно изводи, јер се закон селективно примењује.
Jaril Jaril 06:44 23.01.2014

Re: Strašni Sud

Кентерберијске приче?

Salò, or the 120 Days of Sodom, 1975?


Пазолинија сам из неког разлога прескочио. Вероватно зато што

не знам да ли сам још спреман за описани садржај ...


Биће ово занимљив викенд.
Jaril Jaril 06:49 23.01.2014

Re: Strašni Sud

којег Италија данас слави као властиту савест двадесетог века,

Да истакнем.
blogovatelj blogovatelj 07:16 24.01.2014

Re: Strašni Sud

Је л' си гледао његов Salò, or the 120 Days of Sodom, 1975?
Читао по интернету, гледао неке трејлере и не знам да ли сам још спреман за описани садржај .


Odgledao jedan jedini put.
I smučilo mi se.
I obrisao sa kompjutera momentalno, da mi neko ne nađe i da ne pomisli da sam manijak.
Toliko je zabadao prst u oko desničarskoj Italiji, da kada sam odgledao Salo, shvatio sam zašto su ga ubili.

blogovatelj blogovatelj 07:26 24.01.2014

Re: Strašni Sud

Биће ово занимљив викенд.


Кентерберијске приче, Декамерон и Цвет 1001 ноћи су магија.
Теорему сам читао, нисам гледао. И она је магија.
И Сало има поруку, није да нема, али је језив филм.
Већ сам помињао на неким блоговима да ми је период од 1992. до 1994. прошао уз Пеперсе, Феит ноу мор и Пазолинија.
И то су једине три светле тачке које имам из тог периода свог живота.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:09 21.01.2014

јесења

Изводи Алексеј Султанов, некадашњи победник такмичења Ван Клибурн у Форт Ворту (Ван Клибурн је име америчког пијанисте који је педесетих победио на првом међународном такмичењу Чајковски у Москви; коме је важно - Клибурн је био геј).

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:18 21.01.2014

Slikom

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:20 21.01.2014

Slikom

Jaril Jaril 22:13 21.01.2014

Re: јесења

marco_de.manccini

За прве две високе ноте ове "Јесење песме" неки музичар (заборавио сам ко је) је говориo као о две усамљене капи кише после којих почиње густа киша. А онда додао питање, или су то сузе?

Од 1:19 може се чути унутрашњи дијалог тако доминантан у музици Чајковског.
Jaril Jaril 07:03 22.01.2014

Re: Slikom

Jelica Greganović

Чајковски и Дизни.
freehand freehand 16:33 21.01.2014

A ja pročitao

... e moj Čauševski...
Jaril Jaril 22:08 21.01.2014

Re: A ja pročitao

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:48 21.01.2014

.

taj četvrti stav je remek delo, jedno od njboljih muzika ikad napisanih. (mala lična ispovest: to je ona muzika uz koju se raspadnem kad mi dođe da se raspadnem )

ps. možda ćeš sad i uspeti da vratiš crossover-a na blog.





gad zagrmi prva tema, ja ostanem bez daha, kao svaka tinejdžerka
Jaril Jaril 22:22 21.01.2014

Re: .

to je ona muzika uz koju se raspadnem kad mi dođe da se raspadnem

Данас, док сам писао текст и преслушавао тај последњи став, у једном тренутку сам се распао, а уопште ми није било дошло.
larisa_bg larisa_bg 15:59 22.01.2014

Re: .

Jaril
to je ona muzika uz koju se raspadnem kad mi dođe da se raspadnem

Данас, док сам писао текст и преслушавао тај последњи став, у једном тренутку сам се распао, а уопште ми није било дошло.



Jaril Jaril 06:50 23.01.2014

Re: .

larisa_bg

leeanna leeanna 17:06 21.01.2014

tatjanino pismo onjeginu




Jaril Jaril 22:26 21.01.2014

Re: tatjanino pismo onjeginu

Татјанино писмо Оњегину је Чајковски компоновао док је био у том несрећном браку који је трајао пар недеља. Ако се испрати текст, може се видети да он од речи до речи изражава емотивно стање Чајковског у том мучном периоду.
kick68 kick68 00:57 23.01.2014

Re: tatjanino pismo onjeginu

Татјанино писмо Оњегину је Чајковски компоновао док је био у том несрећном браку који је трајао пар недеља.

The Music Lovers:
Jaril Jaril 07:06 23.01.2014

Re: tatjanino pismo onjeginu

The Music Lovers:



Кад смо код милитатнтне музике Чајковског... Ономад, кад се Србија тукла са Турцима, Чајковски је написао Руско-српски марш, који се данас обично зове Словенским маршом. Обрадио је две српске мелодије. (Википедија линк)

49 41 49 41 19:40 21.01.2014

Nikada necu razumeti;

zasto se iciji kvaliteti, pojedinca, grupacije u bilo kojoj sferi - vezuju za seksualnost i seksualne sklonosti ?!?

Jaril Jaril 22:08 21.01.2014

Re: Nikada necu razumeti;

У праву си. Квалитети и сексуалност је потпуно одвојена ствар.

Оно што је важно за стваралаштво Чајковског јесте живот под репресијом његове сексуалности. То је произвело у његовој музици сталне дијалоге, што је изразита црта по којој се његова музика разликује од других стилова. Стална унутрашња преиспитивања можемо чути у многим делима, у првом ставу Шесте симфоније или у Октобру који је марко окачио. Живот у репресивном окружењу је такође важан да се разуме зашто је последњи став толико трагичан. (Симфонијска пракса класицизма и романтизма је била да се последњи став пише у брзом или умерено брзом темпу, са веселим, тријумфалним или сличним позитивним расположењем. Постоје други случајеви спорих темпа на крају симфоније, али су они или апсолутни мир или узвишеност.) Трагичан крај је преседан и први, и рекао бих и једини, такав случај у историји музике.

Такође, Чајковски је Шесту симфонију писао као програмску. То значи да постоји одређена прича која је у њеној основи. Док за раније симфоније имамо програм, за Шесту је Чајковски изјавио да не може да га објави, већ ће бити препуштено слушаоцима да га сами открију. За то откривање је важна информација да је он живео у сексуално репресивном систему.

Тако да јеси у праву, за квалитет појединца или групе сексуалност је споредна ствар. Контекст у ком се та сексуалност јавља већ може бити од значаја.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:06 23.01.2014

Re: Nikada necu razumeti;

Jaril

Оно што је важно за стваралаштво Чајковског јесте живот под репресијом његове сексуалности. То је произвело у његовој музици сталне дијалоге, што је изразита црта по којој се његова музика разликује од других стилова.
Тако да јеси у праву, за квалитет појединца или групе сексуалност је споредна ствар. Контекст у ком се та сексуалност јавља већ може бити од значаја.


Znači li to onda da bi svet bio uskraćen za Šestu simfoniju da nije bilo te represije, odnosno da baš tom kontekstu treba da bude zahvalan što Šesta postoji?
Jaril Jaril 11:25 23.01.2014

Re: Nikada necu razumeti;

Znači li to onda da bi svet bio uskraćen za Šestu simfoniju da nije bilo te represije, odnosno da baš tom kontekstu treba da bude zahvalan što Šesta postoji?

Ко зна каква би дела Чајковски изнедрио да је његов дух био формиран и постојао у другачијим околностима.

Знам лика који је рођени композитор, био у музичкој школи и на крају студирао права, јер тетка може да га запосли у суду.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:23 23.01.2014

Re: Nikada necu razumeti;

Jaril

Ко зна каква би дела Чајковски изнедрио да је његов дух био формиран и постојао у другачијим околностима.


Bez sumnje bi iznedrio velika dela, postojalo ili ne represivno okruženje. Našao bi njegov kreativni um druge teme za unutrašnja preispitivanja, a veliki muzički talenat način da se izrazi. Dakle, u Šestoj, programskoj, simfoniji pričao bi Čajkovski, možda, drugačiju priču, ali sam siguran da ni ta drugačija Šesta simfonija ne bi po umetničkim dometima zaostajala za ovom koju nam je ostavio.

Hoću da kažem, Jarile, da tvoja teza da za Šestu, i druga dela Petra Iljiča Čajkovskog, treba da zahvalimo vrsti njegove seksualnosti i represiji njegovog naroda zbog takve seksualnosti, stoji na staklenim nogama.... ako uopšte stoji.
Jaril Jaril 19:52 23.01.2014

Re: Nikada necu razumeti;

Dakle, u Šestoj, programskoj, simfoniji pričao bi Čajkovski, možda, drugačiju priču

Ти и ја се слажемо. Само да прецизирам зарад потпуног разумевања, ја мислим да је оваква Шеста симфонија последица интеракције његове сексуалности са хомофобним окружењем.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:48 21.01.2014

.

volim intenzitet njegove muzike
ništa nije jednostavno
,kako se čini na početku,

već puno boja; a skladno


Jaril Jaril 22:29 21.01.2014

Re: .

na početku,

На почетку Четврте, Пете и Шесте симфоније Чајковски поставља "Фатум" тј. неумитну судбину која га је задесила и која управља његовим животом. То је судбина хомосексуалног човека у хомофобном окружењу.

Некада сам умевао да слушам само те почетке изнова и изнова.
dr.wagner dr.wagner 20:52 21.01.2014

Hm ...

.... večer

-Pa zar Čajkovski nije umro od "Španjolke" ... ili sl. zarazne bolesti ???

-Dobro ovo za Turinga je jasno , bio je osuđen ... spremačica ga je pronašla sa
zagriženom otrovnom jabukom (navodno je to ideja za Apple-logo) i tu nema sumnje ...
... ali ovo mi je malo čudno

-Ne želim kazati da nije moguće , ali sada ispada da je svaki umjetnik "gej" ...
... uostalom , Jaril zar Vi niste sa Alseleoneom uzdisali za ženskima u nekom
prethodnom tekstu nadajući se da će vas koja primjetiti ???

-A sada ... "dragi Pero ... ovo , ono" ???

Wagner
Jaril Jaril 22:31 21.01.2014

Re: Hm ...

-Pa zar Čajkovski nije umro od "Španjolke" ... ili sl. zarazne bolesti ???

Иако је тачан узрок његове смрти мистерија, смрт од колере је најмање конзистентна верзија тог догађаја. Занимљив документарац на ту тему:



uzdisali za ženskima

Волим ја то тако зарад драмске радње.
niccolo niccolo 22:58 21.01.2014

Re: Hm ...

Волим ја то тако зарад драмске радње.

Igraš se sa devojačkim osećanjima…ccccc
Jaril Jaril 07:19 22.01.2014

Re: Hm ...

niccolo
Igraš se sa devojačkim osećanjima…ccccc


Бачиш три погледа и одсвираш Баркаролу Чајковског.



Да знаш само која цика и вриска тад настане...
niccolo niccolo 12:23 22.01.2014

Re: Hm ...

Бачиш три погледа

Sad ću da zvučim kao Konfučije - dovoljno je baciti dva pogleda
arianna arianna 13:03 22.01.2014

Re: Hm ...

Sad ću da zvučim kao Konfučije - dovoljno je baciti dva pogleda


eeee, kako su neke stvari devalvirale

naročito ti pogledi i osećanja :(


Jaril Jaril 07:10 23.01.2014

Re: Hm ...

Sad ću da zvučim kao Konfučije - dovoljno je baciti dva pogleda

Па то ви што сте профи. Нама, рекреативнима, треба више труда. И више Чајковског.



Ал' гарант ми је за играње мушким осећањима, потребно мање пива него теби.
Jaril Jaril 07:13 23.01.2014

Re: Hm ...

arianna
Sad ću da zvučim kao Konfučije - dovoljno je baciti dva pogleda

eeee, kako su neke stvari devalvirale
naročito ti pogledi i osećanja :(


Шалимо се ми мало. Сигуран сам да обојица гајимо дубоко поштовање према - гледању.

niccolo niccolo 22:26 23.01.2014

Re: Hm ...

Сигуран сам да обојица гајимо дубоко поштовање према - гледању.

Kako ne, ja gledam po ceo dan
oskar-z-wild oskar-z-wild 01:25 22.01.2014

Konačno sam shvatio

Ti hoćeš da kažeš da su ga Rusi ubili. Jer kad se zameni "tvoj narod" sa imenom tog naroda u tvom tekstu onda je to prejako.

Zato bi mi bilo logičnije da se kaže da su Čajkovskog ubili ljudi, što je potpuna istina, dok teza o "tvom narodu" kao ubici zvuči prilično patetično i zvuči kao da osuđuješ sve Ruse od mužika do aristokratije.

Što se tiče Oscar Wilde-a onda ispada da ga je ubio/prognao engleski narod, dok je bio Irac. Sve je to nebitno.

Jaril Jaril 07:00 22.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

onda je to prejako.

Могуће је да је то прејако. Мада, када упоредим са осећањима финала Шесте симфоније, имам утисак да изразу фали још јачине.

Увод за Четврту симфонију ми говори исто:

principessa_etrusca principessa_etrusca 15:24 22.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Могуће је да је то прејако.


Moguce prejako? Ovo sto kazes je totalna distorzija jer je Cajkovski najslavljeniji i najizvodjeniji ruski kompozitor, i u Rusiji, i globalno.

...колико је, ево, времена прошло, откад те је твој народ убио? Народ који си толико волео. Колико, ево, већ времена твој народ истрајава у злу који ти је починио? Колико већ дуго настоји да га оправда?


Sto se tice smrti Cajkovskog, ona je obavijena velom tajne. Nije bas tacno da postoji konsenzus o izvesnosti da se ubio, mada je takodje verovatno da bi samoubistvo bilo zataskano. Cajkovski je navodno umro od kolere, ali i Rimski-Korsakov i Djagilev svedoce da sa telom nije postupano sa predostroznostima koje zahteva smrt od teske zarazne bolesti. Ukoliko se radilo o samoubistvu, da li prepoznajes samo jedan razlog koji ljude moze navesti na to? Koliko je verovatna verzija da je Car naredio Cajkovskom da izvrsi samoubistvo, a koliko je izvesna? Da li je verovatno da bi Cajkovski bespogovorno poslusao, a ne recimo otisao u neki tisi evropski kutak? Cak i da je samoubistvo bilo naruceno, kakve veze sa tim ima narod?

Molim te objasni i kako to "narod istrajava u zlu"?

Da podsetim, Nurejev napr. nikada nije napravio nikakvu referencu na progon u Rusiji zato sto je bio gej, a posle vise od cetrvt veka na Zapadu, a nekoliko godina pred smrt je pozvan da igra u Marinskom, iako je bio sasvim otvoreno gej. Sama sam iste godine bila u Rusiji sa americkim diregentom i njegovim (vrlo) mladim deckom. Zahvaljuci diregentovim kontaktima, gde god smo makli, cekali su nas lepi, pametni, uspesni, dobrostojeci "goluboi" t.j. gejevi, uglavnom iz umetnickih krugova, sa kojima smo izlazili posle koncerata na tadasnja najekskluzivnija mesta. Niko od njih nije izgledao na bilo koji nacin progonjen, naprotiv.

oskar-z-wild oskar-z-wild 18:01 22.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Principessa etrusca, teško sam se odlučio da komentarišem Jarilov tekst koji bi možda bio bolji kao muzički komad jer muzika možda bolje od reči odslikava duševna stanja, mada i muziku treba rastumačiti. Mislim da zato ne treba tražiti da se objasni kako u njegoj poetskoj viziji "narod istrajava u zlu", shvatili smo poruku što je dovoljno.
principessa_etrusca principessa_etrusca 18:51 22.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

shvatili smo poruku što je dovoljno


Nazalost, nisam shvatila vezu seksualne represije, depresije i naroda.

Slusam Uveriru 1812.
myredneckself myredneckself 02:11 23.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Радује ме да твоја душа, способна да осети анђеоски мир, душа руска и православна, жељна да потпуно воли, у том анђеоском миру сада обитава...

Igor Stravinski:

„On je najveći Rus među nama.“


Volim Ščelkunčik

Jaril Jaril 12:24 23.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Nazalost, nisam shvatila vezu seksualne represije, depresije i naroda.

Писање овог отвореног писма Чајковском било је праћено јаким емотивним набојем, што је Оскар осетио.

(Моје виђење:) Народ је скуп култура унутар одређених граница. Све културе су, у време Чајковског, прихватале хомофобију, па чак и оне којима је припадао Чајковски. Његови најближи га и јесу наговорили на онај несрећни брак као камуфлажу. И сам државни систем је поручивао да је сексуалност Чајковског нелегална. Како је сваки човек под утицајем свог окружења и ситуација у којима се налази, притисак може бити телесни (кањжавање, затварање), али може бити и духовни (осуђивање, исмевање). Чајковски је целог живота осећао психички притисак окружења па је, мало-мало, западао у кризе расположења, односно депресију.

Данас, једногласно усвајање анти-геј закона је открило присуство хомофобије у свим културама у Русији. Једина светла тачка на укаљаном образу Русије јесу активисти за људска права и један члан парламента који су на дан изгласавања протествовали. Такође се спорадично могу чути гласови против тог закона, па сам зато рекао да је можда прејако рећи "народ", јер ипак постоји дискурс против овог закона.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:23 23.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Писање овог отвореног писма Чајковском било је праћено јаким емотивним набојем, што је Оскар осетио.


Moguce da je Oskar posebno suptilan bloger ili makar suptilniji od mene.

Ja razumem tvoj emotivni naboj, ali mislim da su zamerke na adresu naroda nepotrebne.

Ruski narod slavi, postuje i slusa Cajkovskog. Moskovski konzervatorijum se zove po Cajkovskom, kao i simfonijski orkestar moskovskog radia. Cajkovski je bio slavljen i za zivota, a priznanje mu je odala i ruska drzava kroz carsko odlikovanje i dozivotnu penziju.

On je naravno bio (i danas je) i internacionalna zvezda. Dirigovao je po Evropi, i imao je i cuveni nastup u Carnegie Hall-u kada je, mislim, izvedena Uvertira 1812, koja do danas ostaje muzicko delo sa mozda najvise spektakularnih izvodjenja u slavljenickim prilikama sirom sveta.

Nakon novog zakona, za koji mislim da je preterano reci da je "ukaljao obraz Rusije", mnogo je publiciteta dato ruskoj homofobiji. Slusam i citam sta kazu "strucnjaci", pa i o ruskoj "zabrani homoseksualnih odnosa". Naravno, ne mislim da treba da padamo nicice da iskazemo zahvalnost sto nas ne kamenuju zbog nase seksualnosti, ali homofobija ima mnogo nivoa i nijansi, i Rusija je daleko od toga da je najcrnja homofobna mrlja na planeti.

O novom filmu ne znam nista, osim da ga je finansirala drzava. Ne znamo napr. kojoj je publici namenjen, moguce najsiroj, a slozices se, nije sve za svaku publiku. Ne znam da li u Rusiji postoji klasifikacija filmova po prigodnosti sadrzaja za razlicite starosne grupe, a, nezavisno od novog zakona, seksualni sadrzaji sigurno nisu za decji uzrast.

Lisztov biopik, Lisztomania, sadrzi seksualno eksplicitne scene. Lizst je za Madjarsku ono sto je Tchaikovsky za Rusiju, ali Lisztomania sigurno nije, niti ce (skoro) biti prikazivana madjarskim osnovcima.

Bolje poslusajmo fantasticnu Patriciu Kopatchinskaju:

Jaril Jaril 20:07 23.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Ja razumem tvoj emotivni naboj, ali mislim da su zamerke na adresu naroda nepotrebne.

Ruski narod slavi, postuje i slusa Cajkovskog.

Читајући твоје коментаре, полако схватам на шта мислиш кад кажеш да је сувишно прозивати народ.
petargli petargli 02:07 25.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

principessa_etrusca
O novom filmu ne znam nista, osim da ga je finansirala drzava. Ne znamo napr. kojoj je publici namenjen, moguce najsiroj, a slozices se, nije sve za svaku publiku. Ne znam da li u Rusiji postoji klasifikacija filmova po prigodnosti sadrzaja za razlicite starosne grupe, a, nezavisno od novog zakona, seksualni sadrzaji sigurno nisu za decji uzrast.

Da bi uopšte dobili finansijska sredstva od države, a ujedno i da ne bi prekršili zakon, kreatori filma su morali da izbace iz prvobitne verzije one delove koji govore o seksualnoj orijentaciji Čajkovskog (http://www.theguardian.com/world/2013/aug/25/russia-anti-gay-law-tchaikovsky-sexuality).

principessa_etrusca

Nakon novog zakona, za koji mislim da je preterano reci da je "ukaljao obraz Rusije", mnogo je publiciteta dato ruskoj homofobiji. Slusam i citam sta kazu "strucnjaci", pa i o ruskoj "zabrani homoseksualnih odnosa". Naravno, ne mislim da treba da padamo nicice da iskazemo zahvalnost sto nas ne kamenuju zbog nase seksualnosti, ali homofobija ima mnogo nivoa i nijansi, i Rusija je daleko od toga da je najcrnja homofobna mrlja na planeti.

Ovaj zakon jeste ukaljao obraz Rusije, i donet je u najgorem mogućem trenutku - pred zimsku olimpijadu u Sočiju, što je i doprinelo tolikom negativnom publicitetu u kome prednjače zapadni mediji. Nažalost, Rusi su sami sebi pucali u nogu ...
Jaril Jaril 12:37 25.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Ovaj zakon jeste ukaljao obraz Rusije, i donet je u najgorem mogućem trenutku - pred zimsku olimpijadu u Sočiju, što je i doprinelo tolikom negativnom publicitetu u kome prednjače zapadni mediji.


Двадесет седам добитника Нобелове награде се придружило сер Јану Мекелену у протесту против руске забране геј "пропаганде". (линк)

Rusi su sami sebi pucali u nogu ...

И у своје грађане.

Тhey speak out against homophobic legislation which activists say has led to violence and even suicides among gay people.


@principessa_etrusca


Потакла си ме да размишљам о овом мом ставу око прозивања читавог народа и мислим да знам зашто то радим. За мене је самоубиство врло осетљива тема (неколико пута у животу сам се сусретао са покушајима самоубиства и једном са извршеним) и свако самоубиство посматрам као убиство од стране окружења, тј. народа. Сви су одговорни, па и ја. То, наравно, можда изгледа као екстремни став, али сам, у овом тренутку, поприлично задрт по том питању. Сећам се једне ситуације у којој сам седео у црквеном окружењу и кренула прича о самоубиству, 'хули на Духа Светога'... кад сам скочио, повисио тон и сасуо објашења, на крају су се сложили да то јесте одговорност околине, а понајмање одговорност самог самоубице. Једина ствар коју у Православљу никад нисам ни покушао да разумем и прихватим јесте одбијање да се самоубицама чита опело.

Иако си приметила да те по том питању "не слушам", ипак си ми уметнула питање: постоји ли начин да, у случају нечијег самоубистава, појединац буде невин?

И огромно хвала на томе.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:02 26.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

petargli

Ovaj zakon jeste ukaljao obraz Rusije, i donet je u najgorem mogućem trenutku - pred zimsku olimpijadu u Sočiju, što je i doprinelo tolikom negativnom publicitetu u kome prednjače zapadni mediji. Nažalost, Rusi su sami sebi pucali u nogu ...


Односи Запада и Русије су веома компликовани већ сигурно два века и Русија прилично константно, из овог или оног разлога има негативан третман у западним медијима, тако да садашњи талас негативног пубицитета не изненађује. Такође, данашњи позиви на бојкот олимпијаде у Сочију на неки начин репризирају ситуацију око бојкота летње олимпијаде у Москви 1980, тада због "инвазије на Авганистан". (А знамо шта се са Авганистаном збивало у међувремену и чије су трупе тамо биле напр. пре и у време одржавања лондонске олимијаде 2012.)

Прво, нисам сигурна да је баш коректно говорити о руском anti-gay законодавству. У Русији су хомосексуални односи одавно декриминализовани, а закон не дискриминише појединце на основу сексуалне оријентације ни када се ради о усвајању деце, и то је оно што је важно. Нови закон који забрањује пропагирање нетрадиционалних (хомосексуалних) односа малолетницима рефлектује вредности и аспирације традиционалног руског друштва, а прерогатив сваког друштва је да има законодавство у складу са својим вредностима, наравно, док год то не угрожава ниједног грађанина.

Лично ми се не допада повезивање одбране људских права (и права животиња, читајте о оркама/китовима убицама које су летос ухваћене да буду изложене у акваријуму у Сочију) са политичким и другим интересом, а поготову од оних који су спремни да зажмуре на најозбиљнија кршења тамо где им то интерес налаже.

Свакоме је јасно, па наравно и руским грађанима, да петиција нобеловаца има политичку сврху. (Ја не говорим о њиховим појединачним мотивима, нити о мотивима Иана МекКелена.) О писању западних медија да и не говоримо. Резултат који то производи је да руску геј заједнису асоцира са мешањем споља, евентуално и са понижавањем Русије којој се говори шта и како треба да ради и тиме се директно антагонизује окружење у коме та заједница живи.

Хомофобни напади у Русији су, по мом мишљењу, у великој мери резултат тог мешања споља (било добронамерног или не). Руска геј заједница треба да се сама избори за сва она права која жели и мисли да треба да има (као што је то урадила напр. америчка геј заједница), а не да за то регрутује страни фактор, углавном непријатељски према Русији.
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:04 26.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

@jaril


Теби много хвала за блогове који подстичу размишљање и финија осећања.

Наравно да окружење има велику одговорност за самоубиство, пре свега породица, пријатељи, колеге, комшије. Некада људи нису опремљени да схвате озбиљност неке ситуације и нечијег стања, некада их други људи у ствари уопште не занимају, нити о њима размишљају, а некада би помогли, али не знају како.

Јуче сам слушала панел (пет терапеуткиња разних оријентација и један мушки психоаналитичар, а сви осим терапеутског рада, раде и у академији). Једно питање је било о 800,000 упућених годишње на терапију преко државног здравственог осигурања и свега 400,000 оних који терапију добију, односно шта је са оних преосталих 400,000 који не стигну до терапеута и колико је самоубица међу њима. (Бројке се односе на УК и не знам да ли су тачне, ја сам пренела како су јуче наведене.) Једна од панелисткиња је рекла дословце "они који хоће да изврше самоубиство заиста и не желе да иду на терапију јер они желе да умру" и поновила да "њих уопште не занима терапија, већ их занима да умру". (Мислим да је ово нетачно, јер и многе самоубице у покушају, а и самоубице које успеју су желеле да живе. Ја сам имала рођаку која је извршила самоубиство пре много година. Још незнајући да ће умрети док ју је моја мајка возила у болницу, говорила је да јој је само потребан један добар психијатар. Умрла је шест дана касније.)

Самоубице су, колико знам, једини изузети од служења опела. Црква не гледа на самоубиство као на резултат болесног психичког стања, већ, као што кажеш, као на побуну против Бога. Светоотачки поглед на болест и друге животне недаће је да нам Бог даје оно што је духовно добро за нас, односно оно што пружа могућност за духовни раст, али рецимо депресија/униније је описана као страст, значи нешто за шта је човек сам одговоран. Ја не знам о генези депресивног стања, али је могуће да су Свети Оци имали у виду прве симптоме, тугу, повлачење итд. и духовно веома напредне личности. Свака ситуација је друкчија, као и свако самоубиство, и мислим да си апсолутно у праву: коме год би за живота значило да има опело, треба да га има без обзира на крај, т.ј. Црква не би требало никоме да га ускраћује.

У случају Чајковског, породица га је волела и подржавала до краја, укључујући сестру Александру Давидов, чијем је сину Владимиру Давидову, свом сестрићу, посветио Шесту симфонију. Руски музички кругови су га волели. Имао је спонзорство, пријатељство и емоционалну подршку Надежде фон Мек. Публика га је волела. Чак његов биограф Познански мисли да су и тадашње руско друштво и царска бирократија били толерантнији него што се раније мислило.

Шта су породица и пријатељи могли више да ураде за Чајковског? Или његова публика која га је волела (друкчије звана народ)?
Jaril Jaril 23:41 26.01.2014

Re: Konačno sam shvatio

Шта су породица и пријатељи могли више да ураде за Чајковског? Или његова публика која га је волела (друкчије звана народ)?

Tвоји коментари су тако драгоцени. И ова питања су потпуно на месту. И заиста, шта неко може да уради више од доброг односа према свом кутку свемира, према свом окружењу?

Неке ствари које си поменула и образложила ће ми послужити као инспирација за нове блогове.

Дискутоваћемо.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:54 23.01.2014

The Music Lovers

Као што знамо, биопик о Пјотру Иличу који не игнорише његову сексуалност, визуелно богат, са минимумом дијалога и тоталним фокусом на музику, је већ снимљен.

Снимио га је Кен Расл са Ричардом Чемберленом и Глендом Џексон у главним улогама пре више од четрдесет година, одмах након "Заљубљених жена" (где га је у једној сцени из хотела у Алпима "најавио" геј вајар са којим се Гудрун/Гленда Џексон спријатељила).


Jaril Jaril 11:21 23.01.2014

Re: The Music Lovers

Биопик о Пјотру Иличу


Хвала за линк.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:46 23.01.2014

Re: The Music Lovers

Jaril
Биопик о Пјотру Иличу


Хвала за линк.

То је једина интегрална верзија коју сам нашла.
predatortz predatortz 20:22 23.01.2014

Narod k'o narod...

Misli šta mu se servira da misli.

Evo ti primer:

Prvo su mislili da treba ginuti za Kosovo, glasali za to, ginuli za to. Zato što su im tako rekli.

Sad misle da je ok odjebati Kosovo. Pa nećemo valjda zbog njih par hiljada...
Misle to, jer su im tako rekli da misle.

Najsmešnije (tužnije) u celoj priči je to što su im i prvo i drugo rekli isti!

Da izvineš, jeb'o narod! Gledaj sebe i svoja posla...
Jaril Jaril 21:00 24.01.2014

Re: Narod k'o narod...

prvo i drugo rekli isti!

Знам колика је моћ доброг пи-ар-а, тј. зналачког односа са јавношћу, али да је могуће оволико и тако лако цимати народ час вамо, час тамо...
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:09 24.01.2014

Re: Narod k'o narod...

моћ доброг пи-ар-а,

ovih dana
slušam samo; dead can dance

trebao bi i ti


bolje pustiti muziku,da mrači
umesto nas
...zar ne?:) dobar je to lek
Jaril Jaril 21:19 24.01.2014

Re: Narod k'o narod...

bolje pustiti muziku,da mrači
umesto nas

Увек.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana