Društvo| Porodica| Život

Očinski instinkt

Jaril RSS / 06.01.2014. u 19:56

[Волети ближњег свог]

„Опет те је назвао 'тата'?" - зачудила се. „Добро, имаш ти ту енергију... Сећаш се онда када само шетали, па почео ветар, па се ти сетио да га добро закопчаш. Гледала сам очеве око мене, ретко који има такав осећај за децу. Једва чекам да имаш дете..." - застала је, сама се збунивши сопственом реченицом. А онда ме је погледала очима пуним нејасноћа.

„Можда си приметила да сам помало почео да га избегавам." - рекао сам јој другом приликом. „Буде ми превише када ме тако назове." Разумела је.

И опет ме је назвао тако. После пар сати проведених у заједничкој шетњи током које ми је читао вицеве трудећи се и успевајући да их оживи глумом како би ме засмејавао.

„Много му недостаје отац. Знам да мора толико да ради, да не бисте могли да опстанете без тога, али опет..." - скренуо сам разговор на потребе њеног сина. Одустала је од било каквог покушаја да говори о мени. Шта би ми рекла?

То питање, да ли планирам да имам децу, ми је поставила у другом разговору. И на моје: не знам, додала је како би волела да и ја некад имам дете. Онда само ћутали неко време.

*

„Ја ћу теби да забраним да будеш ту када ја хоћу да се играм са њом." - полушаљиво, полуозбиљно ми је запретила мајка. „Она бре не види ни мене, ни деду када си ти ту. Само њен Чича. Чича ово, Чича оно. Чича да ти отпевам, Чича да ти одсвирам, Чича да ти одиграм. Шта она уме да свира са четири године?" - а заправо јој се у очима видело да јој је пуно срце што моја синовица трчи око мене.

„Ено је, скупља играчке све у шеснаест." - зачуђено је, другом приликом, рекла мом оцу када су после силног њеног објашњавања зашто играчке треба да се скупе и после њеног одустајања над безнадежно расутим играчкама, играчке коначно летеле ка својој кутији.

„Баба, баба, ја сам победила!" - отрчала је да се похвали.

*

„А што се ти не организујеш да имаш дете? " - питао ме је друг на милионито по реду препричавање догађаја са децом из мог окружења. Овог пута сам му причао о одласку у биоскоп са синовицом што је за њу био први одлазак и како се одлично понашала упркос супротним најавама мог брата. И како је то био огроман догађај за мене јер је веома важно да се при првом сусрету са нечим, ствари добро поставе како би дете током живота имало добар однос према томе. И како сам радостан што сам се сетио да је припремим на могуће ситуације што је било важно да се осећа сигурном све време. И да је све протекло одлично.

Почео сам збуњено да му објашњавам зашто су све доступне варијанте неприхватљиве. Да у потпуности разумем зашто се мушкарци око своје тридесете тек тако жене само да би се оженили и имали децу, али да је такав живот у лажи за мене потпуни пакао. И да ми је превише себично и неморално да некој девојци, жени уништавам живот због свог инстинкта. Вероватно бисмо се одлично слагали и вероватно би деца живела у мирном окружењу, али је свакој жени потребно да кроз мужевљев поглед, мужљев длан осети да је жељена. То незадовољство би се несвесно преносило и на децу. А да би и мене сва та лаж притискала, што би се опет несвесно преносило на децу.

Онда сам му рекао да би усвајање детета мени било сигурно одбијено. Предложио је да платим некој девојци да ми роди дете. Ту сам му се подсмехнуо да превише гледа америчке филмове. У правном систему у ком је таква форма непостојећа, хиљаду компликација може да се јави током живота.

Уосталом, и да се отворених карата договорим са неком девојком да законски будемо у отвореном браку, само зарад подизања деце... шта после? Мене би болело да моје дете трпи насиље од друштва, само зато што је његов отац друштву неприхватљив. Мој терет је - мој терет.

*

„Успео си да је научиш да каже 'л'?" - зачудила се мајка трећом приликом. „Хајде реци како ти се зове тата?" - обратила се унуци и сва се распаметила када је чула исправно изговорено 'л'.

„Како си успео?"

*

Све чешће се питам, зашто Бог некоме да јак очински инстинкт и стави га у друштво у коме му је онемогућено да га оспољи?

*

„Баш је без везе да ти немаш децу." - рекла ми је кума са нагласком на 'ти' док се чудила мом стрпљењу са двогодишњом унуком њене комшинице која је двадесетак пута поновила исту игру са мном. „Шта ћеш да радиш...? "

Шта уопште може човек може да ради када друштво нити нуди готову, нити дозвољава било какву прихватљиву форму за задовољење основног инстинкта?

„Шта да радим. Вероватно ћу да компензујем целог живота..." - и у мисли је изникао насмејани лик моје сестре од тетке на једном слављу: „Је л' се сећаш кад си му пресвлачио пелене, а он кренуо да ти побегне са стола?" - тада ме је, кроз смех, сестра подсетила на тај штрец када је мало фалило да њен син љосне на под док сам се ја бавио космичким питањем која пелена у коју иде и како се пакује.

„Откуд знам." - наставио сам разговор са кумом.

„Слушај" - окренула је на зез да разведри разговор - „ако родим тројке, једно ћу да дам теби на чување."

„Шта једно, сва три."

„Може! Већ смо се сложили да ћеш ти да васпитаваш нашу децу. Кад већ то умеш. За шта смо те узели за кума."

*

У ово време, време зимских празника, сетим се старијег пријатеља и тог његовог бола који тада изникне. И сетим се његових речи, његовог упозорења које се из године у годину показује све суровије тачним. Што је човек старији, празници бивају све ударнији и све тежи.

*

„За тебе се бринем како ћеш и шта ћеш." - рекла ми је мајка оно што ми обично каже током зимских празника, када се поздрављам са њом. „Твој брат оде својој кући где га окупирају жена и деца. Сад има и оно ново мало да о њему брине." Преко груди је претрчао осећај када је 'ново мало' лежало ту, преко мог срца, дишући спокојно јер му је то смиривало грчеве. „Ти си тај који се враћа празној кући."

 



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 19:58 06.01.2014

Мир Божји, Христос се роди



Truly He taught us to love one another,
His law is love and His gospel is peace.
Chains He shall break, for the slave is our brother.
And in His name, all oppression shall cease.
iqiqiq iqiqiq 20:15 06.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Ваистину се роди. Нека ти је пријатно ово Бадње вече и све најлепше у новој 2014.години


Све чешће се питам, зашто Бог некоме да јак очински инстикнт и стави га у друштво у коме му је онемогућено да га оспољи?

Разумем твоје размишљање, али немам идеју о решењу. А помислимо само колико има напуштене и запостављене деце, тек да се још више растужимо на бесмисленост закона и прописа.

Сигурна сам да ћеш наћи начина, већ се нека прилика указати.
nurudin nurudin 21:27 06.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Ваистину се роди!

Мир с тобом, Јарило!

Jaril Jaril 21:28 06.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Сигурна сам да ћеш наћи начина, већ се нека прилика указати.

Хвала на речима наде.
cassiopeia cassiopeia 22:09 06.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Srećno Badnje veče i Božić!

Istinu govori Iqiqiq kad kaže naći će se način.


p.s. mislila sam da mi je prošao voz da se ostvarim kao mama ali me sudbina demantovala i sad imam sjajnu devojčicu. I još sam preskočila pelene, dobila đače prvače koje je sad pred vratima puberteta
Sve je moguće.
niccolo niccolo 22:45 06.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Vaistinu se rodi
ciracirafm ciracirafm 07:50 07.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Ваистину се роди!
Да сте сви живи,здрави и да се много,много радујете!
riply riply 11:18 07.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Ima toliko zena koje bi bile srecne da ti budes otac njihove djece.One su solo ili u istopolnim vezama.Samo nadji nacin da ih upoznas i pitas i zaobidjes fasisticke zakone. Pri tom, vantjelesna oplodnja se nudi na svakom koraku, a djeca tako zaceta su prosto nevjerovatna!Sta je ljepse nego da djete ima 2 mame i 2 tateGdje je volja, tu je i nacin, srecno!
hajkula1 hajkula1 14:05 07.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди


Ваистину се роди

Да си здрав и задовољан и многаја лета.

Jaril Jaril 15:39 07.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Gdje je volja, tu je i nacin, srecno!

Овим си у праву. Оно што мене брине јесте, на пример, једна ситуација једног мог познаника који је био у браку, развео се и живи са своје две предивне ћеркице. И један дан, док су биле у нижим разредима основне школе, биле су испред зграде, а два комшијска детета су почела да упиру прстом на њих и да вичу пред свима: "Њихов тата педер, њихов тата педер!" Волео бих да од таквог стреса буду сачувана свачија деца, а тек да му, због мене, буду изложена моја...

Али сте у праву и iqiqiq, cassiopeia и ти када кажете да је све могуће и да ће живот већ отворити начин.

Као што је и Таса у праву кад каже да, и ако буде другачије, да за то постоји разлог.
alselone alselone 03:37 08.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Sta je ljepse nego da djete ima 2 mame i 2 tate

Da ima jednu mamu i jednog tatu.

Ovim se ne stavljam na protiv stranu.

"Њихов тата педер, њихов тата педер!"

Upiranja prstom ce uvek biti, svetu se ne moze udovoljiti.



Jaril Jaril 01:52 09.01.2014

Re: Мир Божји, Христос се роди

Upiranja prstom ce uvek biti, svetu se ne moze udovoljiti.

А и то си у праву.
audrey92 audrey92 22:08 06.01.2014

Hristos se rodi, Jarile!

Nisu samo rođena deca naša deca. Pažnja i briga mogu se pružiti svakom stvorenju sa kojim nas sudbina spoji, a tako se često događa da se sretnu oni kojima nedostaje ljubavi i oni koji nemaju kome da je daju. Nije dete samo telesno; ima i duhovne dece i duhovnih očeva i ponekad su čoveku važniji nego rođeni. A kad je data bez roditeljske obaveze, bez automatizma porodičnog života, ljubav je čovekov izbor i dokaz plemenitosti i tako je zaista posebna, zar ne?
Ja mislim, na osnovu teksta, da ti već imaš mnogo dece. I želim ti i dalje mnogo sreće sa njima.
cassiopeia cassiopeia 22:11 06.01.2014

Re: Hristos se rodi, Jarile!

audrey92
Nisu samo rođena deca naša deca. Pažnja i briga mogu se pružiti svakom stvorenju sa kojim nas sudbina spoji, a tako se često događa da se sretnu oni kojima nedostaje ljubavi i oni koji nemaju kome da je daju. Nije dete samo telesno; ima i duhovne dece i duhovnih očeva i ponekad su čoveku važniji nego rođeni. A kad je data bez roditeljske obaveze, bez automatizma porodičnog života, ljubav je čovekov izbor i dokaz plemenitosti i tako je zaista posebna, zar ne?
Ja mislim, na osnovu teksta, da ti već imaš mnogo dece. I želim ti i dalje mnogo sreće sa njima.



arianna arianna 13:26 07.01.2014

Re: Hristos se rodi, Jarile!

Nisu samo rođena deca naša deca. Pažnja i briga mogu se pružiti svakom stvorenju sa kojim nas sudbina spoji, a tako se često događa da se sretnu oni kojima nedostaje ljubavi i oni koji nemaju kome da je daju. Nije dete samo telesno; ima i duhovne dece i duhovnih očeva i ponekad su čoveku važniji nego rođeni. A kad je data bez roditeljske obaveze, bez automatizma porodičnog života, ljubav je čovekov izbor i dokaz plemenitosti i tako je zaista posebna, zar ne?
Ja mislim, na osnovu teksta, da ti već imaš mnogo dece. I želim ti i dalje mnogo sreće sa njima.



Agni Parthene Valaam Brethren Choir<<
Jaril Jaril 15:14 07.01.2014

Re: Hristos se rodi, Jarile!

audrey92

Ваистину се роди!

И да се придружим Тасиној захвалности за коментар. Мислим да сам га прочитао бар петнаестак пута.
Jaril Jaril 15:47 07.01.2014

Re: Hristos se rodi, Jarile!

arianna

Како је ово појање лепо и благо.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:07 07.01.2014

.

Jaril Jaril 15:41 07.01.2014

Re: .

Ово је предивно. Is it me или су Херувимке увек међу најлепшим духовним делима сваког композитора?
jednatanja jednatanja 18:45 07.01.2014

Re: .

it is not you, it´s true
Hristos se Rodi!
Jaril Jaril 22:29 07.01.2014

Re: .

Hristos se Rodi!

Ваистину се роди!
fantomatsicna fantomatsicna 05:25 07.01.2014

Još jedna nepravda

Prema ljudima kao što si ti i prema deci koja glupim regulacijama i Zakonima ostaju bez ljubavi i nege.
Nažalost ne vidim uskoro nikakvo rešenje u Srbiji za tvoju situaciju. Jedino da medju političarima bude tvojih istomišljenika koji bi stvorili jak lobi.Kao što se desilo ovde ,mada je i ovde potrajalo poprilično .
A to zvuči ovoga momenta kao naučna fantastika....
Jaril Jaril 16:04 07.01.2014

Re: Još jedna nepravda

prema deci koja glupim regulacijama i Zakonima ostaju bez ljubavi i nege.

kick68 kick68 05:41 07.01.2014

Modern family

je humoristicka serija koju trenutno pratim i umirem od smeha:) Akteri su izmedju ostalih i jedan gej par koji je usvojio devojcicu Lili iz Vijetnama.
Evo da ilustrujem:
Jaril Jaril 16:40 07.01.2014

Re: Modern family

Кад је овако добра препорука, мораћу да одгледам неку епизоду.
predatortz predatortz 09:48 07.01.2014

Vaistinu...

Vaistinu lepa priča i teška dilema. Daće Bog da se to reši tako da ti, svojom pažnjom, usrećiš neko detence i da mu budeš dobar tata.
Jaril Jaril 16:32 07.01.2014

Re: Vaistinu...

predatortz

Даће Бог.



"Нек' мир свуда царује."
kukusigameni kukusigameni 10:10 07.01.2014

otac, tata, ćale

„Ти си тај који се враћа празној кући."



Očigledno, kuća nikad nije prazna kad si ti u njoj.
Sve će biti dobro.
Pozdrav Jaril.
Jaril Jaril 16:25 07.01.2014

Re: otac, tata, ćale

Sve će biti dobro.

Хвала на овим речима.
Велики поздрав


Живели
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:17 07.01.2014

Re: otac, tata, ćale

Očigledno, kuća nikad nije prazna kad si ti u njoj.

:)

i ja to mislim!
postoje ljudi
,koji samo svojim prisustvom,

ispune čitavu prostoriju; a jaril je taj čovek,siguran sam;




kukusigameni kukusigameni 17:47 07.01.2014

Re: otac, tata, ćale

stefan.hauzer


Kad smo kod klinaca i ispunjavanja prostora, si vido ovog mališu?

Jaril Jaril 23:08 07.01.2014

Re: otac, tata, ćale

A види овог слаткиша у розе хеланкицама.

stefan.hauzer stefan.hauzer 03:39 09.01.2014

Re: otac, tata, ćale

si vido ovog mališu?

:)))

tasadebeli tasadebeli 13:48 07.01.2014

Тај осећај...

Да,... Познат ми је тај осећај...

Сетих се какав је то осећај када "течино" својим двогодишњим ручицама загрли ову моју главурду и пољуби је из чиста мира док заједно листамо сликовнице са "му", "ђи", "мјау",...

Сетих се, читајући овај твој текст, и колико ми се само петака у мојој школи обратило са "тата" уместо са "наставниче". Било је и неколико њих, дечака и девојчица, који су ми говорили: "Наставниче, ја бих баш могао/могла да будем ваше дете... Баш личимо..." Често би се после испоставило да су то све деца која су преко дана у кући много усамљена, ретко виђају своје родитеље, а и када их виде у кући, родитељи им и не посвећују нешто много времена осим колико да се позабаве основним стварима (нахранити, обући, послати у школу).

После, када малкице порасту, у седмом и осмом разреду, и када се полако опраштају од детињства, воле да се присећају тих ситуација и са осмехом ми кажу: "А јел'се сећате како сам вас у петом разреду звао тата? И ви се нисте наљутили..."

А сетих се и мог деде, имао је шесторо деце, и његових речи: "Ко има децу, живи к'о пас, али умре к'о човек. Ко нема децу, живи к'о човек, али умре к'о пас." Напомињем још једном, имао је шесторо деце и једини је зарађивао у кући...

Сетих се и моје мајке, књиговезачке раднице са једва завршеном основном школом. Она ми је најбољи пример за тај осећај. Видео сам то много пута на њој не само када смо сестра и ја били у питању, него сва деца у њеном окружењу. А тај осећај, када си са децом, са тиме се човек рађа. То се не учи, о томе не можеш наћи ништа у књигама о педагогији, нема никакве везе са степеном образовања, са интелигенцијом, то се не стиче током живота... Или имаш тај осећај или немаш и то је једноставно тако...

Као што и по питању сопствене деце, такође, нема средине... Или их имаш или их немаш. И то је једноставно тако. Знам да због овога може да ми се каже да сам фаталиста, али убеђен сам да постоји увек разлог зашто је то тако. Можда ми тај разлог не видимо, али то је једноставно тако.

Морам да се захвалим Одри 92 на ономе што је написала:

Nisu samo rođena deca naša deca. Pažnja i briga mogu se pružiti svakom stvorenju sa kojim nas sudbina spoji, a tako se često događa da se sretnu oni kojima nedostaje ljubavi i oni koji nemaju kome da je daju. Nije dete samo telesno; ima i duhovne dece i duhovnih očeva i ponekad su čoveku važniji nego rođeni. A kad je data bez roditeljske obaveze, bez automatizma porodičnog života, ljubav je čovekov izbor i dokaz plemenitosti i tako je zaista posebna, zar ne?
Ja mislim, na osnovu teksta, da ti već imaš mnogo dece. I želim ti i dalje mnogo sreće sa njima.


Хвала, Одри. Мислим да су твоје речи прави одговор и на Јарилово и на моје посматрање себе самих у друштву са децом...
Jaril Jaril 15:09 07.01.2014

Re: Тај осећај...

А тај осећај, када си са децом, са тиме се човек рађа.

Како диван блог у блогу. Хвала.
nurudin nurudin 17:28 07.01.2014

Re: Тај осећај...

Тасо, Јариле, хвала вам што постојите, ако уопште постојите.


blue rider blue rider 15:18 07.01.2014

Ne razumem

Lep text, skoro sam sa bratom imao razgovor na istu temu. Nije lako, posebno kada, kao i ti, on ima jako izrazen ocinski nagon...

Samo mi nije jasna opaska o muskarcima koji oko tridesete prihvataju bilo sta. Cemu takav stav?
Jaril Jaril 16:13 07.01.2014

Re: Ne razumem

Samo mi nije jasna opaska o muskarcima koji oko tridesete prihvataju bilo sta. Cemu takav stav?

Ту сам мислио на стварне мушкарце из мог окружења и окружења мојих пријатеља који су тако, по својим речима, поступили. Можда је невешто написано као генерализација и став, али се ради о конкретним људима.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:56 07.01.2014

:)

Rečenica svih majki:

За тебе се бринем како ћеш и шта ћеш." - рекла ми је мајка


Vaisitinu se rodi Jaril


Dok sam čitala tvoj post, čula sam ovu muziku <<< Link

Sve najbolje





Jaril Jaril 22:35 07.01.2014

Re: :)

Дивна је музика.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:29 07.01.2014

Glavu gore!

Dragi Jarile,
Nisam imao nameru da se javljam, planiram da jedno vreme apstiniram, ali sam jutros rano svratio na blog da tebi i još nekima uputim pp sa Božićnom čestitkom; posle toga bio sam ceo dan odsutan, da bih sada video ovaj tvoj zanimljiv tekst - pa ne mogu a da se ne osvrnem kratko na njega (A moje „kratko“ je za neke „dugačko“. Poor me!).

Dobar ti je tekst. Ljudski. Jasna je tvoja poruka koju si svima nama poslao, sa tako naglašenim naslovom „Očinski instinkt“.

Takav tvoj tekst omogućuje višestruke komentare, pretežno pozitivne, jer ti deluješ kao pozitivna ličnost. Ti to jesi. I ti si toga svestan.

A opet, vidi se da se mučiš. Da si rastrzan.
Nemoj. Ne budi.

Ljudi su nesavršena bića (pre neki dan smo zajednički konstatovali i da su uglavnom - iracionalni), pa je samosažaljevanje u određenoj meri – OK, ali nije dobro mnogo se samosažaljevati.

Ne opterećuj se previše uslovno shvaćenom činjenicom „da nisi kao drugi“. Ne pridavaj previše značaja onome što ne možeš ili što nemaš, već onome što možeš i imaš. (Ako iole pogledaš tzv. filozofske knjige, videćeš da se ne kotiraju visoko oni ljudi koji lamentiraju za onim što nemaju; prednost se daje onima koji se zadovoljavaju sa onim što imaju/jesu, ma koliko bili nesavršeni).

Ne zaboravi da je istorija zabeležila Čajkovskog, Bendžamina Britna i druge umetnike, ali ne po tome što su bili/nisu bili očevi, već po delima koja su ostavili za sobom. (Pritom, imaj u vidu notornu činjenicu da ima mnogo očeva koji ne nalaze trajnu sreću u prostoj činjenici da su - očevi).

U ovoj tvojoj ispovesti ti vodiš računa da ne bi hteo da unesrećiš neku ženu s kojom bi se eventualno oženio radi deteta (pored toga odbacuješ, verovatno kao trivijalne, mogućnosti kojima su pribegle neke javne ličnosti kao Elton Džon, Riki Martin i ini). Pa čak navodiš da bi te bolelo i da imaš dete a da jednom neko upre prstom na njega i kaže da je „njegov otac peder“.

... а два комшијска детета су почела да упиру прстом на њих и да вичу пред свима: "Њихов тата педер, њихов тата педер!" Волео бих да од таквог стреса буду сачувана свачија деца, а тек да му, због мене, буду изложена моја...


Ne budi previše osetljiv, domaćine.
(Znam, lakše je davati/primiti dobre savete nego ih sprovoditi u život, ali treba pokušavati).

Pada mi na pamet da je pre neki dan blogokolega Nurudin, na početku svog poslednjeg bloga, naveo divne reči Meše Selimovića:

"Ne voliš da budeš na smetnji, ne voliš da te ko krivo pogleda, ne voliš da ti iko ružnu reč kaže. Kako onda misliš da živiš"?


Molim te, razmisli malo o toj Selimovićevoj poruci. Ne obaziri se previše na druge. Budi koristan sebi i drugima u meri u kojoj to možeš.

Ne huli previše na Boga. Ne huli na nesavršeno društvo u kome živimo.

Uostalom, imaj u vidu da čovek može svoje očinske instinkte koliko/toliko zadovoljiti i sa decom čiji on nije – biološki otac. Ako je dobar čovek.

Na kraju, da kažem da ima mnogo dobrih komentara na ovom tvom blogu, ali meni se posebno dojmio ovaj Kukijev (kukusigameni):

Očigledno, kuća nikad nije prazna kad si ti u njoj.
Sve će biti dobro. Pozdrav Jaril.


Svakako, kuća ne može biti prazna ako/kada si ti u njoj.

Prema tome, ponavljam ono što sam rekao u naslovu (a vratio sam se sa Božićnog ručka, sa obavezno dobrom hranom i dobrim vinom, tako da sada uglavnom vidim stvari sa pozitivne strane): glavu gore!

N. B.
Ne zameri mi, molim te, ako sam, u Božićnom raspoloženju, rekao nešto više nego što je (možda) trebalo.
Jaril Jaril 22:48 07.01.2014

Re: Glavu gore!

dobrim vinom

Кад год ти поменеш вино, мени у глави засвира ова ствар (link).

Хвала на коментару и на речима бодрења.
mariopan mariopan 20:10 07.01.2014

...

Ваистину се роди.
Jaril Jaril 22:30 07.01.2014

Re: ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 07.01.2014

Lepa

priča, Jarile.

Све чешће се питам, зашто Бог некоме да јак очински инстинкт и стави га у друштво у коме му је онемогућено да га оспољи?


Zato što su muškarci sa očinskim instinktom, a koji očevi nisu, isto tako deci, kao i očevi, potrebni. Onako kao što tetke nisu majke, ali su nezamenljive.
Jaril Jaril 23:05 07.01.2014

Re: Lepa

Zato što su muškarci sa očinskim instinktom, a koji očevi nisu, isto tako deci, kao i očevi, potrebni. Onako kao što tetke nisu majke, ali su nezamenljive.

Хвала на овим речима.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:18 08.01.2014

Re: Lepa

Хвала на овим речима.

Hvala sleduje svima koji ne moraju da budu očevi i majke da bi voleli decu i razumeli koliko je ljubavi potrebno da deca u ljude porastu.
razmisljam razmisljam 23:17 07.01.2014

Пази, овако...

Добри блогодругари су већ рекли све што је требало рећи, а чега си и ти, Јариле, сигурно свестан. Дакле немам ништа ново да ти кажем, осим да ти пожелим да тај очински инстинкт који препознајеш у себи чуваш и негујеш, јер ко зна када и како ће ти бити потребан, а башка што је то једна крхка, нежна и драгоцена биљка.

И кад сам већ ту, да ти признам: са уживањем читам твоје текстове, као и коментаре на њих. Успеваш да очуваш лепу и питому атмосферу, што је баш онако како треба. Драго ми је што си се вратио међу блогоауторе.
Jaril Jaril 01:50 09.01.2014

Re: Пази, овако...

Драго ми је да уживаш у текстовима.

И мени је драго да сам се вратио, јер коментари толико умеју да ме озаре и делују позитивно на мене да ми фали речи хвале.

Ето, и на овом блогу, текст у себи носи неку црту потиштености, а онда дођу коментари и укажу на другачије перспективе, другачија гледања и атмосферу учине ведријом. Само речи хвале.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:05 08.01.2014

Биолошко родитељство је прецењено

Драги Јариле, разумем да мислиш да може да буде исувише компликовано да се оствариш као отац у окружењу у коме живиш, али очигледно је да ти ништа не стоји на путу да се оствариш као очинска фигура, а из многих примера знам да су очинске фигуре често значајније у животима деце (и бивше деце) од самих очева.

Овде се не ради о неком такмичењу са одсутним, разведеним, презапосленим или можда недовољно заинтересованим очевима (и мајкама), нити само о могућности да они који нису родитељи задовоље свој родитељски инстинкт, већ о томе да су деци потребне и родитељске фигуре које нису њихови родитељи.

У ранијем времену многочланих породица, то су могли да буду чланови шире породице, тетке, стричеви, ујаци, али и кумови и пријатељи родитеља, а данас је можда круг ужи, али је истовремено још важнији јер су основне породице мање и клаустрофобичније.

Као што данас смирујеш бебама грчеве, тако ћеш сутра давати љубавне савете тинејџерима и бити онај који их слуша и разуме боље од њихових родитеља.

Оно што је важно јесте да је твој однос са децом током њиховог одрастања постаје све више двосмеран, т.ј. да их учиш да ти дају, а не само да примају од тебе.

Срећан Божић и све најбоље!
riply riply 16:48 08.01.2014

Re: Биолошко родитељство је прецењено

Halil Dzubran - "Prorok"
O DECI

Vasa deca nisu vasa deca. Oni su sinovi i kceri zudnje zivota za samim sobom. Oni nastaju preko vas, ali ne od vas. I premda su sa vama, ona vam ne pripadaju. Mozete im darovati svoju ljubav, ali ne i svoje misli. Jer oni imaju misli sopstvene. Mozete im skuciti tela, ali ne i duse. Jer duhovi njihovi obitavaju u kuci sutrasnjice koju vi ne mozete pohoditi cak ni u snovima svojim.
Mozete teziti da budete kao oni, ali ne pokusavajte da ih terate da budu kao vi. Jer zivot ne ide u nazad, niti se zadrzava u proslosti.
Vi ste lukovi iz kojih se deca vasa poput zivih strela odapinju unapred. Neka vas ispuni sreca sto vas strelac savija u ruci, neka vase strele lete hitro i daleko. Jer deca vasa nastaju preko vas, ali vam ne pripadaju. Ona su sinovi i kceri zudnje zivota!
Jaril Jaril 01:36 09.01.2014

Re: Биолошко родитељство је прецењено

Оно што је важно јесте да је твој однос са децом током њиховог одрастања постаје све више двосмеран, т.ј. да их учиш да ти дају, а не само да примају од тебе.


Срећан Божић и све најбоље!

Хвала. Такође нека је срећан Божић и све најбоље да ти донесе.
Jaril Jaril 01:37 09.01.2014

Re: Биолошко родитељство је прецењено

riply


Хвала на овом цитату.
mariopan mariopan 10:29 08.01.2014

...

Немам коме другом да напишем, морам теби, управо због ове теме.
Десило ми се нешто чудесно.
За време празника мој син је преко фејсбука пронашао МОЈУ другарицу коју јисам видела ни чула 40 година. Она живи у Италији, а заједно смо, кревет до кревета, провеле 10 година нашег тужног детињства. И више смо него другарице - ми смо погубљене сестре.
Док смо ми тако одрасталиж немајући НИКОГА да нас додирне, загрли, утеши....у школи смо виђали децу која су имала оба родитеља али су била на неки начин запуштена или чак повремено модра од батина.

Знајући тебе, жива је штета да не урадиш праву ствар, да плашиш сам себе свим побројаним разлозима 'против'

Деца су неверовтна створења, знају много више него што мислиш, и како ће бити свеједно твом братанцу или кумчету твоје сексуално опредељење, све док их толиковолиш, тако ће бити исто и твом детету, ако се одлучиш за неку варијанту родитељства.
Деци треба само љубав, све друго су само изговори.

Слажем се са Принципесом, билошко родитељство је прецењено.
milisav68 milisav68 10:54 08.01.2014

Re: ...

mariopan
билошко родитељство је прецењено.

Deca se prave glavom, a ne sa onim što ima svaka budala.
anfieldroad anfieldroad 13:54 08.01.2014

Re: ...


Ovo je doba nauke. Napraviti dete na nacin "koji je Bog odredio" je i danas najcesci, ali ima i drugih. Ako zaista hoces da imas dete, nauka se potrudila da ti to omoguci. Zato, za pocetak, odluci kada, kako, sa kim, gde, a onda na posao!
Puno srece, cale!

ps. Nemoguce je izbeci deciju surovost. Mozda ce imati klempave usi, mozda nece znati da sutne loptu, mozda ce mu cale biti gej...razloga za mucenje je medju decom mnogo. Zato, nema pravdanja, nego internet u ruke, pa da se prave deca!!
anfieldroad anfieldroad 13:54 08.01.2014

Re: ...


Ovo je doba nauke. Napraviti dete na nacin "koji je Bog odredio" je i danas najcesci, ali ima i drugih. Ako zaista hoces da imas dete, nauka se potrudila da ti to omoguci. Zato, za pocetak, odluci kada, kako, sa kim, gde, a onda na posao!
Puno srece, cale!

ps. Nemoguce je izbeci deciju surovost. Mozda ce imati klempave usi, mozda nece znati da sutne loptu, mozda ce mu cale biti gej...razloga za mucenje je medju decom mnogo. Zato, nema pravdanja, nego internet u ruke, pa da se prave deca!!
maksa83 maksa83 18:32 08.01.2014

Re: ...

nego internet u ruke, pa da se prave deca!!

Ja moram opet...

mariopan mariopan 21:14 08.01.2014

Re: ...

milisav68
mariopan
билошко родитељство је прецењено.

Deca se prave glavom, a ne sa onim što ima svaka budala.

Jaril Jaril 01:33 09.01.2014

Re: ...

Деци треба само љубав, све друго су само изговори.

Некако сам се кретао ка томе да ово питање у свом животу затворим. Признајем да су ме коментари блогера инспирисали да ово питање оставим у отвореним. Да будем отворен за оно што живот буде нудио.

Мислим да ћу се ових коментара редовно подсећати.
Jaril Jaril 01:34 09.01.2014

Re: ...

Puno srece, cale!


Хвала!
mariopan mariopan 08:53 09.01.2014

Re: ...

Jaril
Деци треба само љубав, све друго су само изговори.

Некако сам се кретао ка томе да ово питање у свом животу затворим. Признајем да су ме коментари блогера инспирисали да ово питање оставим у отвореним. Да будем отворен за оно што живот буде нудио.

Мислим да ћу се ових коментара редовно подсећати.

Тако.
mirelarado mirelarado 20:32 09.01.2014

Re: ...

Да будем отворен за оно што живот буде нудио.


Тај став је одличан, не само за родитељство. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana