Društvo

Uzorak devedesetih ili iz keca u dvojku

pape92 RSS / 05.01.2014. u 19:58

2eluuz4.jpgNeka se niko ne usudi da kaže da sam oklevetao prošlost. Ja sam prošlost.
odlomak iz knjige koju sam nedavno pročitao

 

Pisati o osamdesetim je bilo lako. Prema osamdesetim se ljudi odnose sa nekom vrstom dobroćudne ravnodušnosti. Najzad, ko se još seća Tode Kurtovića ili mini vala? Pisati o devedesetim je druga stvar. Svi su još tu, zainteresovani. Uključujući i one koji su u međuvremenu umrli ili izginuli. Složiću se ako mi kažete da su devedesete odsvirale svoje. Ali melodija još lebdi u vazduhu.

Početkom devedesetih sam još studirao, a mnogo ih je i radilo - za sasvim pristojnu platu. Ćale i keva, naprimer, koji su me 1991. častili da odem na more. Telefonirao sam im sa Peloponeza, i tu mi keva kaže da se JNA povlači iz Slovenije. Sledećeg dana sam sa plaže otplivao na udaljeno ostrvce. Jedina osoba koja se usudila da se otisne toliko daleko od obale je bio Čeh na dušeku. Na ostvcu je bila kapelica na čijem sam se stepeništu sunčao, a Čeh mi je prišao i kad je čuo odakle sam upitao: a vojne bude? Dan danas mi nije jasno zbog čega je izgledao toliko zabrinut. Bude, odgovorio sam mu. Sećam se da je, misleći da ne razumem pitanje, rukama napravio gest kao da zateže kaiš od puške na ramenu. Pravio sam se da mi je svejedno.

Uostalom, rat je već bio počeo, samo što ga ni Čeh ni ja još uvek nismo bili registrovali. Imali smo u glavama nešto što zaslužuje tako veliku reč, i bili smo načisto u pravu. Sledeći prizor koga se sećam je nepregledna kolona tenkova i bornih kola koja prolazi ispod Plavog Mosta u Beogradu, idući ka zapadu. Sa svojim drugarom sam je posmatrao odozgo. Išli smo na partiju tenisa. Dva zgubidana u belim pantalonicama i majcama na kragnicu, sa reketima u rukama, gledamo tako tenkiste i rezerviste. Poneko nam je čak i mahnuo. Eto vam simbolične slike susreta osamdesetih i devedestih. Kolona je bila toliko duga da nam je dosadilo da je gledamo, pa smo produžili do terena. Uskoro smo saznali da nam se osamdesete nisu pridružile ni koliko za par gemova.

Od kako sam je čuo, sintagma „preneti delić atmosfere" koju je upotrebljavao Milojko Pantić ne prestaje da me fascinira. Najčešće sam zamišljao nekakvu kapsulu koja se spušta na Veneru, uzima delić atmosfere, prenosi ga do nas, pa koliko o atmosferi saznamo iz tog delića - saznamo. Shvatam da se upravo tako osećam, dakle kao Milojko Pantić koji sondira po Veneri, kada pokušavam da „prenesem delić atmosfere" iz devedesetih.

Legao bih na plažu na Adi, zatvorio oči, i pustio da me preplave zvuci helikoptera u nadletanju. Zatim bih otvorio oči, naspram plavetnila osmotrio sav taj čelik, pa ponovo zažmurio. U vojsci sam svega nekoliko godina ranije radio slično: kad bi dobili voljno, ispružio bih se na suncu zatvorenih očiju, i za trenutak-dva se osećao kao da sam u svetu lišenom materijalno-tehničkih sredstava. Uvek sam zamišljao plažu. Sada mi se taj ritual vraćao u lice kao čudno izvrnuta rukavica. Ipak, još uvek sam zaista bio na plaži. Kao i ostale vojne obveznike, nije me napuštala svest da to može da se izmeni preko noći. Dobrovoljaca je bilo jako malo, pamtim naprimer nekog dečka iz Malog Mokrog Luga koji je brzo poginuo. U rat su odlazili neoprezni, ili oni loše sreće, ili - veoma retki - koji su se prema oblačenju uniforme odnosili po principu ako pozovu, pozovu. A zvali su. Ipak, nije tačno da je taj jedan poziv menjao sve. Samo niste smeli da dozvolite da vas uhvate.

Osam godina kasnije, u vreme bombardovanja, malo ko se krio. To je bilo drugo. Ali te 1991, u Beogradu je bilo teško naći ornog rezervistu. Bilo je tu i plakara sa duplom pregradom, kapaka za podrum maskiranih ćilmčetom, ali najčešće se jednostavno nisu otvarala vrata na kojima je mesecima ostavljana da visi preteća cedulja iz vojnog odseka. Ili se spavalo kod devojke ko je imao takvu devojku, ili kod druga ko je imao takvog druga. Komšija sa četvrtog je proveo četiri meseca u Slavoniji sa oružjem u ruci jer ga je ortak nazvao da dolazi za pet minuta, a kada je za pet minuta došla vojna policija, otvorio je bez gledanja kroz špijunku. Sitnice su odlučivale sudbinu. Detalji. Drugara iz ulice je spasao oniži rast. Kad mu je keva neoprezno otvorila vrata i popustila pred dvojcom revnosnih guštera sa belim oprtačima, ovaj se sakrio u orman, koji su vojnici pregledali, ali samo letimično pa ga nisu uočili. Život piše ormane.

U to vreme je smrad koji će zahvatiti veći deo društva silaskom sa riblje glave dole među ljude pored kojih ste živeli već počeo da se oseća. Opština je uvela praksu da angažuje takozvane pozivare. Oni vas naravno nisu mogli na licu mesta oterati u kasarnu (što je bio posao vojne policije), ali su u vojni odsek odnosili povratnu informaciju „primio poziv", ili „odbio da primi poziv", svejedno, koja vas je stavljala formalno van zakona. To su bili obični momci i devojke koji su radili za nekakav bedan honorar. Bilo ih je i onih previše revnosnih, koji su najpre prijavili sve drugare iz ulice, verovatno u nadi da će ih staviti ili izostaviti sa nekog spiska. Naravno da nisu svi baš prolazili sjajno vraćajući se kući noćnim busom. I tako se jedno specifično, odvratno stanje počelo uvlačiti među ljude, da bi tu i ostalo.

Do kraja godine desilo se onoliko koliko može stane u određen rat za nekoliko meseci. Nekome sve. A počela je, godina, relativno normalno. Bez struje u Klauđerici, gde smo pravili žurku. Kupovinom novog televizora, odkakle je vrebao Slavko Budihna; i poslednja sezona Boljeg Života. (Primedba za mlađe čitaoce u vezi S. Budihne - voditelj Dnevnika). Ovaj prvi je delovao kao mnogo opasniji, dok ne počneš da shvataš kako je Giga Moravac otelotvorenje trezvenog, dobronamernog, sa obe noge na zemlji Slobinog glasača, kome doduše ponekad prekipi, ali je gnev uvek pravedan. (Primedba za mlađe čitaoce u vezi G. Moravca - nepotrebna). Takvi su bili presudni za ubedljivu pobedu SPS-a decembra '90, kojom sam u svojoj naivnosti bio zapanjen. Samo30kwtah.jpgironični poklič poražene opozicije je, bar u mom kraju, glasio: Blaf je pobedio! Na konto ćelavog i bradatog kandidata Demokratske Stranke koji je uspeo da postane poslanik, zajedno sa još šestoricom drugih (SPS ih je dobio 194). Ipak nisam poznavao niti jednu osobu svojih godina koja je glasala za Miloševića. Čak su i keva i ćale glasali za Demokratsku. Tada sam se još čudio, kako to, šta je sad ovo? Stajalo mi je pred nosom: Budihna u pola osam, a Giga u osam...očigledno da ne propušta Dnevnik.

Marta meseca sam po prvi put počeo da živim sa devojkom (što nije potrajalo). Kao što sam već pomenuo, ja sam još studirao, ona je radila, itd. Tako da sam jasno upamtio kako sam je ostavio kod kuće i otišao na demonstracije devetog, vrativši se zdrav i čitav ulicom Narodnog Fronta. Onda me u sitne sate nazvao najbolji drug: izašli smo na ulice, kaže, ajde, vidimo se tu i tu. Nema šanse, kažem i vratim se u topao krevet. Došao sam sutradan i ostao do 1996. Nije pomoglo.

Devedesete više ništa nije moglo da spreči. U godinama koje slede mi se scena u kojoj sa mosta gledam vojnu kolonu mnogo puta vraćala, ali kao posmatrana sa strane. Kako je vreme prolazilo, tako su mi se ona dva prikana sa reketima u rukama činila sve manje i manje verodostojnim, kao da su oni ti koji su na toj slici uljezi, a kolona tenkova normalan prizor. Morao sam sebe sve češće da podsećam ko je tu lud, ja ili kolona, što nije bio lak zadatak. Stvaran svet oko mene se menjao brzinom koju je bilo teško pratiti.
Decembra je, mada se činilo da neće, 1991. došao kraj, i tako sam, ponovo na žurci u Kaluđerici, i ponovo bez struje, ali u drugačijem raspoloženju, prešao iz keca u 1992.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Istovremeno se odigravalo i sledeće. U četvrtfinalu Dejvis kupa smo isprašili Čehoslovačku. Ivanišević je uzeo dva boda u singlu, a par Živojinović/Ivanišević održao predavanje na temu dubla. (Bacali su kosku). Košarkaška reprezentacija kasnije poznata pod nadimkom „nekad braća" je osvojila svoje poslednje prvo mesto, gde su u prvu petorku (evropskog) prvenstva bili uvršteni Toni Kukoč i Vlade Divac, nije bio red da cela petorka bude iz jedne reprezentacije. Ubrzo potom sam otišao na more, ali to sam već pomenuo.

Te, 1991...

Osnovan je Delta M (budući Holding).
Malo morgen, rekao je Slobodan Milošević.
Hajduk pobedio Zvezdu u Beogradu (ali na stadionu JNA).
Zvezda pobedila Olimpik u Bariju (na normalnom stadionu).
Vojislav Šešelj pobedio Borislava Pekića u Rakovici.
Crna Gora proglašena za ekološku državu.
Umro je Vasko Popa.



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:09 05.01.2014

naklon, majstore

'90. сам био на летовању на Мљету и помислио - увек ћу овде долазити. Више никада нисам био.
pape92 pape92 20:13 05.01.2014

Re: naklon, majstore

Hvala...pazi kad ja nisam u Grčku više odlazio :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:31 05.01.2014

Re: naklon, majstore

отад само једно место, ево, да пренесем делић атмосфере

pape92 pape92 20:52 05.01.2014

Re: naklon, majstore

Poslednji put sam tamo bio kad sam se vraćao iz Grčke. Tačno ću da pričekam kanal. (Nadam se rukavcu).
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:06 05.01.2014

Re: naklon, majstore

Tačno ću da pričekam kanal.

Сад ће они све то да изграде, из Зајма за Србију, не знам зашто још увек чувају све те паре и никако их у нешто не инвестирају. Мора да су веома предострожни, да не пропадне, ипак то није њихов новац.

(Nadam se rukavcu).

Рукавац би морао да савлада око 500-600 метара надморске висине.
pape92 pape92 21:16 05.01.2014

Re: naklon, majstore

Sitnica za naše vredne neimare. Pa kad krenemo da mašemo jedno drugom, jedan sa brzih pruga, a drugi na plovnom putu. Već vidim promotivne postere.
blogovatelj blogovatelj 03:13 06.01.2014

Re: naklon, majstore

отад само једно место, ево, да пренесем делић атмосфере


To nije mesto, to je magija.
Nidge na svetu ne postoji providnija voda od te. Ja je bar nisam video. Približna providnost je jedino na jezeru Hjuron, ali Hjuron nije civilizacija, tamo ljudi skoro i da ne žive.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:04 07.01.2014

Re: naklon, majstore

'90. сам био на летовању на Мљету и помислио - увек ћу овде долазити. Више никада нисам био.


Ponovio posetu 2005. Prokrstario Hrvatsku, što poslom, što letujući, uzduž i popreko, i tamo sam jedino doživeo neprijatnost. Što me nije omelo da u Mljetu uživam.
jedi-knight jedi-knight 20:32 05.01.2014

1991.


... и СССР је престао да постоји
pape92 pape92 20:40 05.01.2014

Re: 1991.

To mi takoreći promaklo u svoj onoj muci :)
kukusigameni kukusigameni 21:19 05.01.2014

te 1991.

srdjan.pajic srdjan.pajic 04:52 09.01.2014

Re: te 1991.

kukusigameni


Sad si me podsetio, te, '91 sam prvi put polagao (i pao) elektroniku kod pokojnog Caje.

Poginuo nam je i neki asistent, mobilisan, negde u Hrvatskoj. A imao sam drugara na faksu, koji je bio mobilisani artiljerijski izvidjač, u vreme kad je JNA onomad oslobadjala Vukovar, u smislu sravnjavanja istog sa zemljom. Kad se vratio, sećam se da je pominjao neku silnu pogibiju, posle je završio na psihijatriji, kao pacijent.
nowhereman nowhereman 22:03 05.01.2014

Montreux


Te, 1991...





leeanna leeanna 22:15 05.01.2014

<<

odličan tekst :) i lep, topao senzibilitet

pape92 pape92 22:20 05.01.2014

Re: <<

Hvala. Inače, baš sam prolazio Uzun Mirkovom kad su snimali scene za ovaj film.
angie01 angie01 22:37 05.01.2014

odlican blog,

tako bolno istinit i bez patetike,...skoro sam se setila nekih stvari koje si opisao,..utrcavanje vojne policije u kafice i skupljanje "dobrovoljaca", dolazak na fakultete zbog onih koji ne spavaju kod kuce, brujanje tenkova koji nocu odlaze na front, oni smradovi po televiziji, baleticka, stula, lenard spomenka dramaticno cita huskacke vesti, ceca arakn i minimaks, pink i ona grozna muzika, spiskovi podrske po firmama pod pretnjom otpustanja,... umrlica brata moje najbolje drugarice u Politiici,...

CRTICE LUDILA
leeanna leeanna 22:57 05.01.2014

Re: <<

baš sam prolazio Uzun Mirkovom kad su snimali scene za ovaj film.


on mi je jedna od prvih asocijacija kad god neko pomene lov na ljude zbog mobilizacije. imala sam negde i video kasetu, poklon mom ocu tada od zoje todorić (producentkinje). ali od kada su ubrzo poginuli kresoja stariji i mlađi, nisam ga više nijednom pogledala. sve mi je skupa bilo too much.
de76 de76 22:38 05.01.2014

...

Super tekst...

Hajduk je pobedio Zvezdu 1:0 na JNA, u finalu Kupa. Na Marakani je, ubrzo posle Barija, Zvezda pobedila 1:0 ( "ni cvece nisu doneli" ).
pape92 pape92 22:45 05.01.2014

Re: ...

Tako je bilo. Hajduk je vazda bio voćka čudnovata.
freehand freehand 23:46 05.01.2014

Re: ...

pape92
Tako je bilo. Hajduk je vazda bio voćka čudnovata.

Ta utakmica sa Hajdukom je bila poslednja fudbalska utakmica na kojoj sam bio. Mihajlović jurio Štimca da ga polomi. Binić nokautirao sudiju i Poklepovića. A sve vreme sam mislio da samo neka nevidljiva nit drži sve na stadionu - uključjući i ljude sa Zapada na kome sam sedeo - da ne utrče u teren i pobiju mrske neprijatelje.
Tako je počeo rat.
pape92 pape92 00:33 06.01.2014

Re: ...

Binić je doduše mnoge sudije jurio da nokautira (npr Petrovića). O Mihajloviću ne vredi trošiti reči. Ali, suština naravno nije u naravi ove dvojce, nego u jebenom vremenu. Koje se verovatno najneposrednije u smislu užasnosti u Beogradu moglo osetiti na stadionu (ja nisam bio). Kad se samo setim sa kojim su se oduševljenjem u kraj vratili navijači iz Zagreba posle one utakmice sa Dinamom. Na stranu da je posle izašlo na videlo da su navatavali taksije oko Maksimira umesto da časno poginu od ruke mrskih neprijatelja.
freehand freehand 00:36 06.01.2014

Re: ...

Ali, suština naravno nije u naravi ove dvojce, nego u jebenom vremenu.

Na prehodnoj utakmici je, po legendi, Štimac mlatio Mihajlovića psujući mu familiju i preteći da će biti poklani. A tu treba imati u vidu i da je Mihajlović iz Borova sela, ako me sećanje dobro služi.
pape92 pape92 00:45 06.01.2014

Re: ...

Jeste. Ako se nešto nije promenulo. Ih, ovo nije bilo korektno prema našem najboljem liberu.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:09 07.01.2014

Re: ...

Tako je bilo. Hajduk je vazda bio voćka čudnovata.


Mda... tamo neke davne, pobedilo Zvezdu sa 4:1 na Marakani, zbogradizašto Vojvodina ostade na drugom mestu te godine.
reanimator reanimator 22:47 05.01.2014

...

Hajduk pobedio Zvezdu na Marakani.

Često i bolno, ali ne 91'
(JNA, finale kupa)
PS
Briši domaćine, kasnim
angie01 angie01 22:51 05.01.2014

Re: ...

Briši domaćine, kasnim


uglavi se kasikom za cipele.
pape92 pape92 22:56 05.01.2014

Re: ...

Prepravio u skladu sa činjenicama.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 23:03 05.01.2014

Деведесете

Читам и чини сми се да су још теже сада кад одмотаваш филм, него када смо их проживљавали.
Јануара '90. дипломирала, Маја '91. испратила ''моје'' прве матуранте из клупа право на кланицу.
Сећам се једног момка, његови родитељи потегли све могуће везе да не оде у војску, а он погине од рикошетираног метка на свадби.
pape92 pape92 23:19 05.01.2014

Re: Деведесете

Ima jedna priča sad dal Markesova dal Borhesova, biće Markesova, odavno sam je pročitao...o tome kako se ne može izbeći sudnji dan.
Черевићан Черевићан 23:04 05.01.2014

лато сензу

времеплова улога је
прошлост да се снује
но порука тих времена
и данас се гласно чује
cgubg cgubg 23:26 05.01.2014

Poezija i tenkovi

A ja spremala diplomski na svetskoj knj. Pa kad hocu malo da odmorim mozak od npr. nekog ozbiljnog pesnika, bacim pogled na TV, a tamo rat uzivo, tenkovi... Bas divan period za ucenje, mislim onako inspirativan za analizu knjizevnog dela
Jukie Jukie 23:38 05.01.2014

Re: Poezija i tenkovi

cgubg
A ja spremala diplomski na svetskoj knj. Pa kad hocu malo da odmorim mozak od npr. nekog ozbiljnog pesnika, bacim pogled na TV, a tamo rat uzivo, tenkovi... Bas divan period za ucenje, mislim onako inspirativan za analizu knjizevnog dela

Meni se sve od jeseni 93 do jeseni 96 spojilo u jedno veliko spremanje ispita iz biohemije, tako da sam bio samo delimično svestan postojanja ove druge noćne more
pape92 pape92 23:38 05.01.2014

Re: Poezija i tenkovi

Pogotovu ako si radila npr Remboa (Sezona u paklu).
cgubg cgubg 23:42 05.01.2014

Re: Poezija i tenkovi

pape92
Pogotovu ako si radila npr Remboa (Sezona u paklu).


Ma jok, bejase neko cvece, ljubav, etericno nesto, tanano...Idealno za ratno vreme
muaddib92 muaddib92 14:00 07.01.2014

Re: Poezija i tenkovi

Kolona je bila toliko duga da nam je dosadilo da je gledamo,


Одредићу вам прилично прецизно дужину те колоне, пошто сам је целу прошао путујући у супротном смеру аутопутем из БГ у Јагодину - укупну раздаљину од 137 км поделите са 2 и то је дужина те колоне коју су чинили камиони, аутобуси и наравно оклопна возила разноврсна (борбени транспортер, тенк и - за поетски део из предмета: топ, топ, хаубица / лепши него девојчица
Када смо стигли у Јагодину назвали смо колеге и најавили им шта ће проћи кроз БГ за неколико сати, а они су са 25-тог спрата генексове куле све лепо пасматриљи, па и народ који им је убацивао боксове цигарета.
Са истог тог спрата смо августа 1995.посматрали и колону трактора и осталих возила која је долазила из западног правца ка Београду, али се веома мали део те колоне пробио даље, шмирици нису довољно лепо мирисали, штагод.
А средином марта 1999.године са луксузног ресторана горе више, на 35-том спрату Генексове куле, онако округластог у смислу 360 степени, смо посматрали како им је лепо све равно и на изволте када буду одлучили да нас рокају.
До тада смо већ увелико заборавили на оне високе плате из Антине 1990.године када смо ишли на ручкове у кафану а далеко боље памтили како се живи од чек-почека и од продаје ствари из куће, укључујући и распродају колекције од 700 ЛП плоча џез музике сакупљану четврт века са пуно посвећености.. али ето бар то се вратило захваљујући тамо неким торентима

На крају, гледе лета 1991.године: Најчуднија ствар се у нашем послу десила средином октобра 1990.године, када се на лондонској берзи метала склапају годишњи уговори - енглеска фирма је тада потписала уговор само за првих шест месеци 1991. И заиста, последњи воз са борским бакром је лагодно прошао кроз Хрватску на складиште ЛМЕ у Трсту јуна 1991., а онда су после пар дана кренула некаква срања тамо око Плитвица.
pape92 pape92 15:11 07.01.2014

Re: Poezija i tenkovi

Volim ovakve priloge-komentare koji su kao neki mali blog za sebe. Da, kolona se zaista bila odužila. Nismo joj uhvatili ni početak ni kraj. Ovo sa ugovorom, znakovito.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:33 05.01.2014

9. март 1991. (Wiki, malo editovano)

Прве велике демонстрације у Београду против режима Слободана Милошевића су одржане 9. марта 1991. Полиција је грубом силом растурила демонстранте, након чега је центар града запосела војска с тенковима. Погинули су један демонстрант и један полицајац. Протесте због бруталности полиције наставили су наредних дана београдски студенти.

* * *

Национални избор “Југовизија 1991.” те године одржавао се у Сарајеву и то 9. марта. Беби Дол је, са компотицијом “Бразил”, у свом четвртом покушају успела да победи на Југовизији. Представници северних република (Словеније и Хрватске) оптуживали су да је победа Беби Дол последица непринципијелног гласања три телевизијска жирија са простора Србије (ТВ Београд, ТВ Приштина и ТВ Нови Сад).

pape92 pape92 23:49 05.01.2014

Re: 9. март 1991. (Wiki, malo editovano)

последица непринципијелног гласања


Nema šta nije bilo neprincipijelno glasanje u ono vreme. Neprincipijelna koalicija je bio jedan od omiljenih termina, danas ova sintagma deluje kao sprdnja, koja pa nije? Mada je bila sprdnja i tada.
Tako i sa drugim stvarima: žalili smo se, naprimer, da u fudbalsku reprezentaciju igrači ulaze po ključu (a i jesu), a i danas ulaze po ključu, samo drugačijem (više po pajseru). I tako dalje...
tasadebeli tasadebeli 00:08 06.01.2014

"Делић атмосфере"

U rat su odlazili neoprezni, ili oni loše sreće, ili - veoma retki - koji su se prema oblačenju uniforme odnosili po principu ako pozovu, pozovu. A zvali su. Ipak, nije tačno da je taj jedan poziv menjao sve. Samo niste smeli da dozvolite da vas uhvate.



Још мало, па сребрна свадба!

Те 1991. ја се оженио... И то 30. јуна.

Сукоби територијалаца и ЈНА у Словенији трајали већ пар дана. Кошутњак био једно од зборних места резервиста. На свакој свадбеној фотографији испред ресторана "Кошута" иза сватова са киселим осмехом виде се борбена возила и резервисти ЈНА, углавном полупијани. На путу према ресторану, у свадбену колону, одмах иза аута са младом и младожењом, убаштрало се борбено возило па сам се често окретао и кроз задње стакло буљио у зјапећу цев митраљеза. То ми је дало основа да наредне скоро две и по деценије зајебавам најлепшу жену на свету: "Ја знам, драга моја, да си ти хтела свадбу са јахањем и пуцањем, али овај пут си стварно претерала..."

После кафане ишло се мојој кући где су сви сватови у напетој тишини буљили у телевизор очекујући вести из Словеније. На свако помињање генерала Марјана Чада и јединица 13. корпуса из Илирске Бистрице које су четири дана раније већ заузеле све граничне прелазе код Сежане, мени би затреперило све у телу. Са тим официрима сам провео годину дана свога живота, све сам те људе познавао... (И данас, овако матор, могао бих да обучем униформу и да пре будем под Чадовом командом него под командом неких "војвода" из кафана дуж Ибарске магистрале. Деведесете су имале и своје хероје...)


Кум, због страха од мобилизације, није смео да иде својој кући и остао је са нама целу ноћ. Прву брачну ноћ моја најдража и ја смо провели играјући вист са Кумом и дељући неко лоше бело вино оплемењено малим штрцевима соде.


Јебига!







Devedesete više ništa nije moglo da spreči. U godinama koje slede mi se scena u kojoj sa mosta gledam vojnu kolonu mnogo puta vraćala, ali kao posmatrana sa strane. Kako je vreme prolazilo, tako su mi se ona dva prikana sa reketima u rukama činila sve manje i manje verodostojnim, kao da su oni ti koji su na toj slici uljezi, a kolona tenkova normalan prizor. Morao sam sebe sve češće da podsećam ko je tu lud, ja ili kolona, što nije bio lak zadatak. Stvaran svet oko mene se menjao brzinom koju je bilo teško pratiti.



Да, да, потпуно исти доживљај... И мој, и моје жене, и Кумов, и Кумин, и многих других... Као да смо свих тих година стајали негде са стране и из прикрајка посматрали сопствене животе...
freehand freehand 00:21 06.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

. (И данас, овако матор, могао бих да обучем униформу и да пре будем под Чадовом командом него под командом неких "војвода" из кафана дуж Ибарске магистрале. Деведесете су имале и своје хероје...)

Ja se, bogami, sa mojim komandantom družim redovno!
pape92 pape92 00:41 06.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

На свакој свадбеној фотографији испред ресторана "Кошута" иза сватова са киселим осмехом виде се борбена возила


Znači još jedan koji se oženio pod pretnjom teškog naoružanja :) Meni je par puta uspevalo da umaknem pod okriljem noći, ali ni to nije moglo večito :)

И данас, овако матор, могао бих да обучем униформу и да пре будем под Чадовом командом него под командом неких "војвода" из кафана дуж Ибарске магистрале. Деведесете су имале и своје хероје...)

Ja se, bogami, sa mojim komandantom družim redovno!


Ja sam međutim služio u butum Tuzli, pod komandom oficira koji je poslužio kao inspiracija Bori Čorbi za ono ispod šlema mozga nema.
freehand freehand 00:49 06.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

Znači još jedan koji se oženio pod pretnjom teškog naoružanja :) Meni je par puta uspevalo da umaknem pod okriljem noći, ali ni to nije moglo večito :)

A pajz ovo: ja u Rušnju devedesete kumujem, il grande svadba! A u jednom momentu stiže delegacija iz Leliča sa četničkog sabora. Uparađeni, u nošnjama, opremljeni alatom i džebanom... Jedna je nemačka plata na krpljenje šatora otišla.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:42 06.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

Те 1991. ја се оженио... И то 30. јуна.

Сукоби територијалаца и ЈНА у Словенији трајали већ пар дана


A ja sa prvom bebom sedela pod Pohorjem i slušala kako tutnje avioni. I seljake tamošnje kako haluciniraju da su po pohorskim šumama počeli da viđaju četnike
pape92 pape92 14:05 06.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

Mogu ti reći da i za taj delić atmosfere važi da je pesma otpevana, ali da melodija još lebdi u vazduhu.
Koji je ispod Pohorja danas veoma prozračan. Kupa su u suncu. Baš lep dan. Odoh u šumu u krivosek po Badnjak :)
blogovatelj blogovatelj 16:21 06.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

I seljake tamošnje kako haluciniraju da su po pohorskim šumama počeli da viđaju četnike


Ja sam slušao jednu sluđenu tetku u Somboru u sred bombardovanja kako je pričala da je lično na TV-u gledala Madlen Olbrajt koja je eksplicitno rekla da će te noći Somboru jebat' mater!
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:00 07.01.2014

Re: "Делић атмосфере"

Jelica Greganović
Те 1991. ја се оженио... И то 30. јуна.Сукоби територијалаца и ЈНА у Словенији трајали већ пар данаA ja sa prvom bebom sedela pod Pohorjem i slušala kako tutnje avioni. I seljake tamošnje kako haluciniraju da su po pohorskim šumama počeli da viđaju četnike


Jelko je tih dana davao Vojvodi solidnu minutažu, lep primer bratstvojedinstvene saradnje. Tako se bradati četnici nisu priviđali samo seljacima na Pohorju, nego i mojoj komšinici u soliteru u Ljubljani.
blogovatelj blogovatelj 03:25 06.01.2014

Asocijacije

Određena vremena u mozgu linkujem adekvatnom muzikom, filmovima, slikama.
Asocijacije na devedesete... RHCP, Faith no More, Pazolini.
I konzumacija poroka do nenormalnih granica. Za period sredina 1992. do kraja 1994. imam crnu rupu u mozgu, samo ga se sećam u nekoj izmaglici.



I ova slika... Ime joj je Meka konstrukcija sa kuvanim pasuljem (predosećanje građanskog rata)

anfieldroad anfieldroad 17:28 06.01.2014

Re: Asocijacije


Lezim sa zenom i gledamo TV. Njoj stomak "do zuba", sto bi rekli. Na RTS-u, oko ponoci specijalna emisija. Dokumentarna. Snimio DB kako neki Martin Spegelj naoruzava Hrvate. Hm...

Nesto kasnije. Beba voli da place nocu, sta ces. Ali "neko" krvnicki zvoni na nasim vratima. Ispred zgrade sivo-zeleni kamion. Cekaju mene, vidim. Zena drzi gazu bebi na ustima da prigusi dreku. Selimo se, sapne mi da ne cuju krvnici.

Tih dana. Sedim u klubu Proba i upada murija. Nas gostiju desetak. Sve nas poredjali uz sank. Vadimo sve iz dzepova. Ispostavim se ja jedini nenaoruzan. Bez pistolja. Selimo se, sapnem sam sebi...
Uz Under the Bridge...
pape92 pape92 18:55 06.01.2014

Re: Asocijacije

Naoružanih je bilo na sve strane. Tako jednom sećam se, dođe naš urednik u studio, i kao slučajno se sagne tako da mu se vidi drška pištolja kako viri iz dupeta. Muzički urednik. Nije mu trebao ni za koji, ali lako ga je bilo nabaviti, i lepo se uklapao uz opštu atmosferu. A kao, normalan čovek. Takvih je bilo na sve strane.

Sa Špegeljem je posle bilo kozerije. Puštali su isti taj snimak ali sa drugim titlom, koji se isto tako dobro uklapao. Otprilike: šogor prodaje škodu, ne znam da li da je kupim, mnogo traži.
freehand freehand 19:01 06.01.2014

Re: Asocijacije

Snimio DB kako neki Martin Spegelj naoruzava Hrvate. Hm...

Špegelj nije "neki" nego Titov pa Tuđmanov general, jedan od najviših hrvatskih vojnih rukovodilaca u toj prvoj fazi, dok Njofra nije počistio partizane iz stožera.
Nije ga snimio DB, nego KOS. I nije u pitanju bilo samo naoružavanje Hrvatske preko Astre i Mađarske, već vrlo upečatljivo objašnjeni planirani i poželjni metodi postupanja sa Srbima u Hrvatskoj.
pape92 pape92 20:07 06.01.2014

Re: Asocijacije

Bio je u Politici pre par godina zanimljiv intervju sa KOS-ovim oficirom koji je snimio Špegelja.
freehand freehand 20:09 06.01.2014

Re: Asocijacije

pape92
Bio je u Politici pre par godina zanimljiv intervju sa KOS-ovim oficirom koji je snimio Špegelja.

Pa taj sa kojim je sedeo bio mu je zet, šurak, tako nešto.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:39 06.01.2014

Čeh na dušeku

Jes da si to usput napisao

Jedina osoba koja se usudila da se otisne toliko daleko od obale je bio Čeh na dušeku.


ali jedini "hrabri" na dušecima, ali i bez dušeka, na Jadranskom moru su Česi. Redovno ih spasavaju pri pokušajima da sa obale rukama odveslaju do Brača koji se čini tako blizu...
pape92 pape92 14:07 06.01.2014

Re: Čeh na dušeku

Jeste, Čeh na dušeku je bila tipična pojava u ono vreme, mada ih viđam i danas. I poljaci u Peglici, 2000km daleko od kuće. E, to više zaista ne može da se vidi.
tasadebeli tasadebeli 22:52 06.01.2014

Re: Čeh na dušeku

pape92
Jeste, Čeh na dušeku je bila tipična pojava u ono vreme, mada ih viđam i danas. I poljaci u Peglici, 2000km daleko od kuće. E, to više zaista ne može da se vidi.



А Руси на Мљету у купаћим гаћама које имају дезен као да се продају путем Интерфлоре?

Их, каква времена!
pape92 pape92 23:42 06.01.2014

Re: Čeh na dušeku

A, pa ta moda nije sasvim izumrla. Ustvari, ako ćemo da se otvaramo, meni najviše nedostaju havajke. Više iz principa, mada i iz modnih razloga. Danas obuci havajku, i razbiće te na prvom ćošku sem ako si Nik Sloter lično. Devedestih si međutim mogao da nosiš havajke ko dobar dan.
angie01 angie01 23:58 06.01.2014

Re: Čeh na dušeku

Devedestih si međutim mogao da nosiš havajke ko dobar dan.


uvucenu u trenerku, razdrljenu, da se vidi kajla:)
pape92 pape92 00:10 07.01.2014

Re: Čeh na dušeku

Bilo je i toga, ne kažem :)
not2old2rock not2old2rock 09:53 07.01.2014

Re: Čeh na dušeku

Imao sam ih nekoliko, a par komada sam sacuvao i ponekad mi dune i obucem neku, ali moja draga tako znacajno zakoluta ocima da je momentalno skinem i vratim na vesalicu.
pnbb pnbb 17:42 09.01.2014

Re: Čeh na dušeku

not2old2rock
Imao sam ih nekoliko, a par komada sam sacuvao i ponekad mi dune i obucem neku, ali moja draga tako znacajno zakoluta ocima da je momentalno skinem i vratim na vesalicu.

Imao si nekoliko čeha na dušeku? U jbt pa jel si koristio neku zaštitu
not2old2rock not2old2rock 18:30 09.01.2014

Re: Čeh na dušeku

pnbb
not2old2rock
Imao sam ih nekoliko, a par komada sam sacuvao i ponekad mi dune i obucem neku, ali moja draga tako znacajno zakoluta ocima da je momentalno skinem i vratim na vesalicu.

Imao si nekoliko čeha na dušeku? U jbt pa jel si koristio neku zaštitu


Naravno, cim JE skinem i vratim na vesalicu. Ti bi voleo da si duhovit ? Ako, samo vezbaj.
pnbb pnbb 05:00 10.01.2014

Re: Čeh na dušeku

ts ts, koliko zlobe zbog naivne sale... i sta sad da pomisli covek, da sam pogodio zicu, sta li
sta se odma ljutis zbog par pet-sest ceha... sta ima veze...
pa i ceh je ljudsko bice, nije to problem

a jel si pomislio nekad kako je njemu, pardon njima, dal se osecaju iskoristenim
not2old2rock not2old2rock 11:04 10.01.2014

Re: Čeh na dušeku

sta sad da pomisli covek, da sam pogodio zicu


I to toliko da si me ostavio bez teksta. Ajde sad idi da se igras sa ostalom decom.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:08 10.01.2014

Re: Čeh na dušeku

Ajde sad idi da se igras sa ostalom decom.

ma iskuliraj, bre, pnbb je sasvim kul lik. priznaj lepo da si se glupo štrecnuo pa da nastavimo sa čehinjama.
pnbb pnbb 01:45 11.01.2014

Re: Čeh na dušeku


pnbb je sasvim kul lik

oh... ju mejd maj dej...
umetnicka dusa, vidi se da imas ukusa
i kako sad covek da ti ne posalje polljubac .. hm, nema smajlisa koji salje poljubac.racunaj da je poslato.
not2old2rock not2old2rock 10:20 12.01.2014

Re: Čeh na dušeku

priznaj lepo da si se glupo štrecnuo


Ako 'oce da pridrzi lastis priznajem. Evo, u znak dobre volje

aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:21 07.01.2014

Doobar...

...baš doobar. Loš povod ali dobar tekst.
fantomatsicna fantomatsicna 05:10 07.01.2014

89

Sam se rodila i pre isteka devedesitih moji se isele iz Srbije.
Kad opet budeš na plažiu razmisljanjima,zamisli ovu

Na Koromandel Poluostvu ,Novi Zeland (Pećina Katedrala)
pape92 pape92 17:22 07.01.2014

Re: 89

Hvala, Fantomatsicna, ma gde bila. Pošto si verovatno tamo gde mislimo da jesi, evo prigodnog odgovora:

"Možda spava sa očima iznad svakog zla.
Izvan stvari, iluzija, izvan života,
I s njom spava, neviđena, njena lepota".



mlekac mlekac 08:10 07.01.2014

Iako je to dekada

U kojoj sam rodila dvoje od mojih cetvoro, i dalje mi je prva pomisao na nju "Bilo, ne ponovilo se..."
pape92 pape92 21:18 07.01.2014

Odjavna špica

Biljana 77 Biljana 77 15:50 10.01.2014

I tako

odlažem čitanje već par dana. Namerno.
Majstorski stvarno.

U rat su odlazili neoprezni, ili oni loše sreće, ili - veoma retki - koji su se prema oblačenju uniforme odnosili po principu ako pozovu, pozovu. A zvali su. Ipak, nije tačno da je taj jedan poziv menjao sve. Samo niste smeli da dozvolite da vas uhvate.


U provinciji to je izgledalo malo drugačije. Moj ćale, u malom gradu, oženjen, otac dvoje male dece, nije imao baš mnogo izbora. Čak i da nije presudilo - ja sam se toj državi i toj vojsci zakleo, presudilo bi to što nit je imao gde da se krije, nit je to moglo biti bez ozbiljnih neprijatnosti po porodicu. To je priča koja čeka da se napiše. Imao je 37 godina i praktično bio najstariji i najiskusniji tamo.
pape92 pape92 16:59 11.01.2014

Re: I tako

Mobilizacija po malim gradovima i selima je bila sasvim druga stvar. Takođe i mobilazicaja "matorana" (danas sam poprilično stariji od tvog ćaleta tada), ljudi koji, vezani porodicom i poslom, nisu mogli sebi da priušte izlazak iz sistema u kome dvadesetogodišnjaci ionako nisu ni bli, ili retko koji. U opisanoj koloni rezervista, lica su odavala mahom osobe od oko trideset.

E, ali i njima je pukao film na ratištu. Bio sam svedokom kolona rezervista koji su se samovoljno i kolektivno, sve sa rezervno-oficirskim kadrom povukli iz Hrvatske (nakon pada Vukovara). Vozio sam nekim poslom ka Aranđelovcu. Bio je to prizor još više filmski od onog motorizovane kolone koja prolazi kroz Beograd. Ljudi u uniformama, naoružani, u stotinama hodaju pored puta, idu kući.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana