Kultura| Umetnost

Korak u drugu festivalsku deceniju

Aja Jung RSS / 05.01.2014. u 19:41
hubbard-dance-1000-pieces-window.jpg
 
 
 
 
Beogradski festival igre, po jedanaesti put. Najinteresantnije produkcije sa svetske plesne scene, značajni koreografi, premijere... Recept, naizgled jednostavan. Dovesti najbolje... Dovesti veliki baletski i plesni svet. Prikazati aktuelnu produkciju. Kako sve to zapravo izgleda u Srbiji i iza kulisa, jeste jedna jako zanimljiva priča... Ima tu građe za ozbiljnu knjigu... I biće je... Za početak, vreme je uvek pogrešno. Uvek je nevreme. I tako već jedanaest godina... Danas, za razliku od nevremena u kome smo počinjali, imamo plesnu publiku. Odnosno, publiku i prijatelje Festivala. Imamo i sve one prethodne festivale, gostovanja, istorijske događaje za oblast umetničke igre, činjenice koje više niko ne može da otme...Svratili su u Srbiju Miša Barišnjikov, Silvi Gilem, Balet milanske Skale, Balet Monte Karla, Balet pariske Opere, Holandski plesni teatar, Kulberg balet, trupe Vejna Mek Gregora, Hofeša Šehtera... Program Festivala je ono čemu se radujemo, što iščekujemo, i što dugo prepričavamo... Zbog programa postoje festivali, i po programu se poznaju... Zato...

U Centru Sava ćemo gledati američku kompaniju Hubbard Street Dance iz Čikaga (30. mart) sa plesnim spektaklom inspirisanim vitražima Marka Šagala, zatim Kompaniju Akrama Kana, jednog od najznačajnijih i najnagrađivanijih koreografa britanske savremene scene sa novom postavkom na muziku Igora Stravinskog (5.april), ali i čuveni Veliki kanadski balet iz Montrela sa predstavom "Minus Jedan", izraelskog koreografa Ohada Naharina (11. april). Kanađani će gostovati i u Novom Sadu, i to 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

U Operu Madlenianum po prvi put stižu belgijska Kompanija Mišel Noare sa postavkom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima "Zapisnik sa lica mesta", ali i Balet Augzburg sa čudesnom "Igrom senki" u koreografiji Icika Galilija (9. april), predstavom koja će biti izvedena i u vršačkom Narodnom pozorištu (10. april). U Zemun dolazi i Kompanija Andonisa Fonjadakisa, koreografa koji je već postao miljenik beogradske publike sa naslovima kojima su se predstavile neke druge važne trupe na prethodnim festivalima. Njegov komad "Wisteria Maiden", u produkciji Fondacije Onazis, imaće u Beogradu svoju svetsku premijeru (14.04.).

 

Pozorište na Terazijama će ugostiti čuvenu švajcarsku trupu Cimerman i de Pero, sa predstavom "Šija je bila Vrat", svojevrsnim teatrom bez reči, punom apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima (31. mart i 1. april). Na istoj sceni će se predstaviti i prva trupa iz dalekog Sidneja na Beogradskom festivalu igre. Biće to Kompanija Šona Parkera, sa predstavom "Srećan kao Lari", zabavnim, razigranim i dirljivim plesnim teatrom, koji istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće.

 

Na staroj festivalskoj adresi, u Beogradskom dramskom pozorištu, gostuju kompanije iz Italije i Francuske. Gledaćemo tamo dve dame i dve koreografske legende zajedno na sceni, odnosno Matildu Monije i La Ribot u plesnoj burleski "Gustavija" (6. april), zatim Kompaniju Roberta Zapale sa Sicilije, koja nudi neponovljivo putovanje sa ciljem novog otkrivanja ovog italijanskog ostrva kroz posve jedinstven plesni jezik. Kompanija Malka iz Grenobla, hrabro donosi novu igru na Festival, hip hop koji vraća veru u umetnost (2 i 3 april), a njihovu predstavu "Šaputanja" gledaće i publika u Pančevu (1. april).

Nemački časopis BalletTanz, označio je Beogradski festival igre kao "najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta" i "plesnog trendsetera". Treba to uvek iznova dokazati... 

 

 

 




Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 19:50 05.01.2014

Samo da se prijavim

vidimo se na festivalu
Aja Jung Aja Jung 19:53 05.01.2014

Re: Samo da se prijavim

Vidimo se
Черевићан Черевићан 00:11 06.01.2014

интер нос

тужно je да балет
та уметност тела
гледајући шире коднас
није заживела

с'тога Вести из састава
богме охрабрују
оне верне поклонике
што лепоте Игре снују


Ms Jung

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana