Budućnost| Društvo| Gradjanske inicijative| Zdravlje| Život

ŽIVELA bratska Hrvatska!

Filip Mladenović RSS / 23.12.2013. u 03:00

DUŽNIČKI ROB PROTESTUJE
DUŽNIČKI ROB PROTESTUJE
Ljudi, pa da li je to moguće!? Nakon dvodecenijskog divljanja predatorskog kapitalizma na prostorima bivše Jugoslavije, konačno se jedna vlada osmelila da malo popusti obruče dužničkim robovima. Da im donekle olakša muke od brige, stresa, neprospavanih noći, ponižavajućih osećaja i opakih bolesti koje ih pogađaju zbog nemogućnosti da redovno izmiruju račune i rate bankarskih kredita.

Radi se o hrvatskoj vladi, inače socijaldemokratskoj, čiji je ministar finansija Slavko Linić juče obnarodovao olakšice za prezaduženo građanstvo.

Na siguran otpis dugova može računati oko 70 000 građana Hrvatske, koji su dužni državi, od ukupno 290 hiljada građana sa blokiranim računima zbog nemogućnosti vraćanja dugova.

Država će otpisivati dugove građana starije od godinu dana, a takvih je dugova prema državi u ovom trenutku 1,5 milijardi kuna (oko 200 miliona evra).
Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić tvrdi da će država dugove otpisivati isključivo nakon provere imovine dužnika, dakle kada se utvrdi da pojedini građanin ne poseduje dovoljno imovine za pokriće duga.
A, to je, prema sadašnjim procenama skoro 70 hiljada građana Hrvatske.
Ukupan iznos neplaćenih dugova starijih od godinu dana je 19,8 milijardi kuna (oko 2,6 milijardi evra), a u to je uključen dug blokiranih građana prema državi, bankama, telekomima i komunalnim poduzećima.

Što se tiče dugova prema državi, ministar finansija je objasnio kako je reč uglavnom o bivšim malim i srednjim preduzetnicima, koji su zatvorili svoje firme, a ostao im je dug za doprinose ili poreze. Budući da su im firme zatvorene, teško je očekivati da će vratiti dug.

Iako se Vlada Hrvatske zalaže za otpis dugova i za građane koji su dužni bankama i komunalnim preduzećima, Slavko Linić naglašava kako država može otpisati svoja potraživanja, dok je za otpis ostalih dugova samo stvorila neophodne pretpostavke.

"Država ne može otpisati dugove građana prema bankama, to mogu učiniti samo banke. A mi smo bankama dali mogućnost da to učine tako što ćemo im za iznos otpisanog duga umanjiti osnovicu za oporezivanje.
Banke će same morati odlučiti na koji način će to činiti, jer dugove ne mogu otpisivati pojedinačno, nego po pravilu koje će vrediti za sve", objašnjava ministar Slavko Linić.
Skoro 90 odsto dugova zbog kojih su građanima blokirani računi su, u stvari, dugovi prema bankama.

Ne samo bankama, nego je i komunalnim preduzećima omogućeno da otpišu dugove građana za neplaćene račune veće od 2000 kuna = 260 EUR (i starije od godinu dana), umesto da idu na sud i na skupe izvršne postupke. Zauzvrat, država će im smanjiti poreske obaveze.
"Komunalna preduzeća moraju shvatiti da je trošak naplate takvih dugova skuplji od duga!" - naglašava hrvatski ministar finansija.
Osim dugova prema komunalnim preduzećima, između 700 i 800 miliona kuna (oko 100 miliona EUR) je dug prema telekomunikacijskim kompanijama, koje će isto biti stimulisane da otpišu dugove veće od 2000 kuna, tj. 260 EUR.
Na najdelikatnije pitanje, da li će banke uopšte imati interesa da otpisuju dugove građanima, hrvatski ministar finansija Slavko Linić odgovora: "Kada smo sa bankarima razgovarali o rešavanju problema sa švajcarcima, oni su tražili od Vlade da im osiguramo poreske olakšice i da će u tom slučaju banke biti spremne na otpis dela dugova. Banke računaju na tu mogućnost.
Poslednjim izmenama Zakona o porezu na dobit omogućeno je bankama da otpišu deo stambenog kredita građanima koji imaju problem sa otplatom za stan u kome žive i koji im je jedina nekretnina."

Šta reći posle ove dedamrazovske vesti iz Hrvatske!? Ništa drugo nego da se ovaj hrvatski pelcer što pre primi i u Srbiji. Umesto ukidanja subvencionisanih stambenih kredita, što je jedan od najvećih gafova tzv. rekonstruisane Vlade Srbije, neophodno je ne samo nastaviti ovakav vid stimulisanja stambene izgradnje, već i primeniti hrvatski model u otpisu dugova prezaduženom i ojađenom stanovništvu Srbije.

Ovaj blog ću kao PP proslediti kolegi blogeru Saši Raduloviću, a potom ću ga sutra poslati na mail adrese kabineta i pres službi ministarstva finansija, ministarstva privrede i Guvernera Narodne banke Srbije.

П. С. Да је ипак могуће изборити се за какву-такву алтернативу сведочи и Тарик Али, британски писац пакистанског порекла. У недавном разговору за „Политику", између осталог, рекао је и следеће:

„...Сада имате политичке елите, при чему није важно да ли идеолошки припадају левом центру или десном центру, јер раде апсолутно на исти начин. Према мом мишљењу, европским државама управља некадашња олигархија која брани капитал и не воли да подржи било какву алтернативу. Имају опозицију, али је она веома мала, осим у Грчкој где Сириза представља јаку опозицију. То показује пропаст демократије. Демократија све више постаје сет ритуала, који имају мало значаја. Ако само можете да гласате за једну или другу странку, које ће мање или више радити на исти начин, па која је онда поента демократије? То више није демократија, већ диктатура неолибералног капитала. Ништа се није променило и због тога су многи млади људи згрожени и не желе више да гласају.

Како то променити?

Једини начин да се из тога изађе је да се створи алтернатива. Друштвени покрети који развијају политичке идеје и покушавају да се изборе с тим. Једини континент на ком се то сада догађа је Јужна Америка. По мом мишљењу, Европа је, уз неколико изузетака, мртав континент. Мртав културно, мртав политички, мртав економски, и под доминацијом једне велике силе у Европи - Немачке, а међународно под доминацијом САД."

Atačmenti



Komentari (129)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

meehan meehan 04:37 23.12.2013

razlog

Ovaj blog ću kao PP proslediti kolegi blogeru Saši Raduloviću, a potom ću ga sutra poslati na mail adrese kabineta i pres službi ministarstva finansija, ministarstva privrede i Guvernera Narodne banke Srbije

pronaćiće oni neki zakon ili uredbu zbog koje tako šta nije dozvoljeno preduzeti u Srbiji...
bene_geserit bene_geserit 05:59 23.12.2013

Dokle vise te komunisticke ideje?

Da li ti Filipe razumes da ako nekome oprostis dugove za nesto, to ipak plati neko drugi? U konkretnom slucaju svi gradjani Srbije posto se radi o dugovima komunalnim preduzecima ili o subvenciji stambenih kredita.

Ako nekome oprostis dugove za struju, gas, vodu:
- kako si ga motivisao da trosi manje tj. stedi struju?
- kako si ga motivisao da uradi bolju izolaciju kuce ili da stavi bolje prozore i vrata da bolje konzervira energiju?
- kako si ga motivisao da koristi stedljive sijalice?
- kako si ga motivisao da ugradi WCe koji trose manje vode?

Koju poruku saljes onima koji su se jedva skrpili ali ipak platili komunalije na vreme? Da su budale?
Sta mislis posle tog otpisa da li bi se povecao ili smanjio procenat naplate u komunalnim preduzecima u narednom periodu? Nesto mi se javlja da bi svi redom prestali da placaju i poceli da cekaju sledeci otpis dugova.

Sto se tice subvencije stambenih kredita - osnovni cilj mere je ozivljavanje gradjevinske industrije pretpostavljam, i razlicite mere u tom cilju imaju mnoge zemlje. Recimo u USA vestacko drzanje niskih kamatnih stopa federalnim merama i oslobadjanje od poreza na kamate koju placas bankama su dve osnovne mere iz te oblasti. U Kanadi si oslobodjen poreza na kapitalnu dobit za primarnu nekretninu (onu u kojoj zivis).
Druga je stvar da li ta mera ima smisla kod nas takva kakva je. Generalan cilj je dobar: oziveti gradjevinsku industriju i olaksati srednjoj klasi da kupi stan/kucu.
Onako kako je definisana ne deluje bas smislena. Pretpostavljam da bi trebalo sacekati stvarno progresivan poreski sistem i realnije poreze na nekretnine da bi se nasla mera koja ima smisla.

I zbog cega saljes ovaj blog Sasi Radulovicu kada je on liberalne orijentacije - tj. to sto se tebi svidja je u direktnoj suprotnosti sa njegovim shvatanjem ekonomije?
vladaxy vladaxy 08:36 23.12.2013

Malo kontradiktorno

Nakon dvodecenijskog divljanja predatorskog kapitalizma na prostorima bivše Jugoslavije

Na siguran otpis dugova može računati oko 70 000 građana Hrvatske, koji su dužni državi


WTF!?!

Ako je država zakopala ljude, kako može biti predatorski kapitalizam???

Filipe, zemlja gde ima 740.000 zaposlenih u javnom sektoru, 1,7 miliona penzionera i stotinak hiljada korisnika socijalne pomoći, nije zemlja predatorskog kapitalizma nego predatorske države. A kod hrvata je još gora situacija i nagrebaće samo tako. Taj Linić će ih zakopati.

Svima je lepo kad se zadužuju i tad ne pljuju po bankama a kad treba da se vrate pare onda bi da dižu revoluciju. Ko je terao ljude da se zadužuju kod "lihvara"? Mogli su da pozajme pare od rodbine ili od prijatelja. Ali, gle čuda, rodbina i prijatelji ne žele da im pozajme (jer znaju da neće vratiti) nego drže 8 milijardi evra u lihvarskopredatorskokapitalističkim bankama.

Možda bi bilo bolje da nema banaka, privatnika, od koga da se uzme i otme pa bi se komunjare prizvale pameti.
zibr zibr 17:28 23.12.2013

Re: Malo kontradiktorno

Svima je lepo kad se zadužuju i tad ne pljuju po bankama a kad treba da se vrate pare onda bi da dižu revoluciju. Ko je terao ljude da se zadužuju kod "lihvara"? Mogli su da pozajme pare od rodbine ili od prijatelja. Ali, gle čuda, rodbina i prijatelji ne žele da im pozajme (jer znaju da neće vratiti) nego drže 8 milijardi evra u lihvarskopredatorskokapitalističkim bankama.

Možda bi bilo bolje da nema banaka, privatnika, od koga da se uzme i otme pa bi se komunjare prizvale pameti.

Slazem se, neko mora da plati dugove.
Mozda banke koje su davale kredite koje sad ne mogu da naplate.?
Mozda menadzeri koji su odobravali takve kredite (od bonusa koji su dobijali zbog tih kredita)?
Mozda vlasnici (od dividendi koje su dobijali zbog tih kredita)?
blogovatelj blogovatelj 08:39 23.12.2013

Filipe

Sad već mogu da te zamislim kako dižeš revoluciju, kako kao vladar lečiš sve svoje komplekse i kako Srbiju zavijaš u crno, kao i svi oni koji su motkom dolazili na vlast proteklih vekova.
Poseduješ retko viđenu moć da ne shvataš ama baš ništa.
A sad čekam neki tvoj citat, uz obaveznu "mućnite glavom" mantru.

predatortz predatortz 09:26 23.12.2013

Re: Filipe

Poseduješ retko viđenu moć da ne shvataš ama baš ništa.
A sad čekam neki tvoj citat, uz obaveznu "mućnite glavom" mantru.





Kako je ovo surovo iskreno...
reanimator reanimator 09:28 23.12.2013

...

Zamišljam nekog hrvatskog Mladenovića koji pre nekoliko godina lamentira po hrvatskim sajtovima i linkuje Dinkića koji obećava soma evra od akcija.
Filipe, nemam reči koji si primarijus. Dok je tebe i sličnih tebi, demagozi širom regiona nema da brigaju.
Aj' jednom, za promenu, bar malo stvarno mućneš glavom kad nešto pročitaš, pa pokušaš da razmisliš da li je neka ideja realna ili je teški populizam ozbiljno uzdrmane Vlade.
alselone alselone 09:35 23.12.2013

Re: ...

primarijus


mayo1 mayo1 14:21 23.12.2013

Re: ...

"...pa pokušaš da razmisliš da li je neka ideja realna ili je teški populizam ozbiljno uzdrmane Vlade."


Kao insajder iz bratske i prijateljske Hrvatske , samo da malčice razjasnim stvar oko ovog sjajnog poteza hrvatske Vlade - riječ je o pragmatičnom i logičnom knjigovodstvenom potezu.
Radi se o dugovima tvrtki koje su davnih dana otišle u stečaj, mnoge su i izbrisane iz registra i naplata poreznih dugova je nemoguća misija. A taj dug se negdje vodi, računaju se kamate i na osnovu svega toga Država računa porezni priliv, a time i proračun - a sve je nerealno i zapravo stvara zbrku.
I bolje je to onda obrisati (otpisati) da se dobije čista situacija, i da Država zna s kakvim poreznim prihodom doista može računati.

Druga stvar što je to prikazano kao nekakva "pomoć" - a nije, nego jednostavno priznanje konkretne situacije.

Problem u Hrvatskoj je još uvijek socijalistički način razmišljanja: JA nisam odgovoran nizašto, sve za mene mora učiniti Država.
Zato je sve i puno budalaština tipa "Država/Vlada treba otvarati radna mjesta", "Država je odgovorna što sam JA potpisao ugovor o kreditu, a da ga nisam ni pročitao", "Država mi mora osigurati zaposlenje, stan..." itd.
Ili se od Države traže kojekakve beneficije, poticaji i slično isisavanje nezarađenog, pa se od Vlade traži (seljaci) da otkupi sve što proizvedu i to po cijeni koja njima odgovara, itd, itd, itd.

Gospodo, htjeli ste (smo) kapitalizam, dobili ste ga.
reanimator reanimator 14:44 23.12.2013

Re: ...

I bolje je to onda obrisati (otpisati) da se dobije čista situacija, i da Država zna s kakvim poreznim prihodom doista može računati.
Druga stvar što je to prikazano kao nekakva "pomoć" - a nije, nego jednostavno priznanje konkretne situacije.

Sve stoji, osim što ostaje pitanje zašto otpisivati dug koji neko jeste napravio, tj zašto nekoga iz bilo kog razloga osloboditi duga.
Pa još u priču ubaciti i dugovanja prema komunalnim preduzećima, bankama i telekomunikacionim kompanijama?
Ako se ovako nastupa, onda nema nikakve sigurnosti u jasniju sliku potencijalnog poreskog prihoda, jer ovakve mere ne zavode red, već šalju poruku da će država da uskoči kad zagusti, pa samim tim ohrabruju svaku moguću neodgovornost u budućnosti.
predatortz predatortz 14:45 23.12.2013

Re: ...


Kao insajder iz bratske i prijateljske Hrvatske , samo da malčice razjasnim stvar oko ovog sjajnog poteza hrvatske Vlade - riječ je o pragmatičnom i logičnom knjigovodstvenom potezu.


Evo ga sad! Šta se ti mešaš?! Odakle ti znaš pravo stanje u Hrvatskoj?

Je l' Filip rek'o da smo braća? Jes' !
Je l' rek'o da vaša vlada radi pravu stvar? Jes' !

I što ti to sad sve miniraš?
Samo zbog toga što živiš u Hrvatskoj, misliš da znaš bolje nego Filip?!
Ili se dodvoravaš ovim Bajićevim?
mayo1 mayo1 15:18 23.12.2013

Re: ...

Sve stoji, osim što ostaje pitanje zašto otpisivati dug koji neko jeste napravio, tj zašto nekoga iz bilo kog razloga osloboditi duga.


Naglasak je da je to nenaplativo - i teoretski i praktično - jer kako naplatiti dug od nekoga (tvrtke) koja više ni formalno ne postoji? Po (tadašnjim) zakonima (po njima je moguće djelovati u konkretnom slučaju) tvrtka odgovara svojom imovinom (a ni tvrtke, a kamoli imovine).
Može se postaviti pitanje tko je dozvolio da uopće dođe do takve situacije, ali to je pitanje za organe gonjenja ali to opet ne mijenja trenutnu situaciju.


Država se tako može fokusirati na one porezne neplatiše koje funkcioniraju i koje sada zamračuju porez.

Priča sa bankama i ostalim tvrtkama je naravno budalaština - tu Država nema nikakve ingerencije niti bilo što može učiniti.
Mlaćenje prazne slame.

mayo1 mayo1 15:29 23.12.2013

Re: ...

Evo ga sad! Šta se ti mešaš?! Odakle ti znaš pravo stanje u Hrvatskoj?


Ispričavam se.
Ponijelo me ono o braći.
Puno poleta, revolucionarno ...
reanimator reanimator 15:57 23.12.2013

Re: ...

Po (tadašnjim) zakonima (po njima je moguće djelovati u konkretnom slučaju) tvrtka odgovara svojom imovinom

Da jbt, da ne veruješ kako transparentni mehanizmi pljačke. Rodjeni smo za protektorat, kolektivno.
alselone alselone 09:40 23.12.2013

Ja ne znam sta se vi cudite

Dugovanje drzavi je i onako imaginarno, mislim, sta je to drzava i sto bi joj se placalo? Drzava moze komotno svima da izbrise dugove i sta? Pa nista se nece promeniti.
ivana23 ivana23 09:46 23.12.2013

***

Vlada Islanda obelodanila je nove mere za privredni oporavak: otpisaće građanima hipotekarne dugove i oslobodiće ih obaveze da plaćaju poreze tokom tri godine, piše agnecija Blumberg.

Kako se Island bori sa krizom: Vlada će građanima otpisati dugove i osloboditi ih poreza
jinks jinks 09:53 23.12.2013

...

G. Filipe postoji jednostavan način da se rešite svih dužničkih problema - da se ne zadužujete.

ivana23 ivana23 10:47 23.12.2013

Re: ...

jinks
G. Filipe postoji jednostavan način da se rešite svih dužničkih problema - da se ne zadužujete.


Gde je Filip napisao da on licno ima duznickih problema?
jinks jinks 11:09 23.12.2013

Re: ...

Ne znam, ni ja to nisam napisao.
predatortz predatortz 10:23 23.12.2013

ŽIVELA bratska Hrvatska!

Hrvatska nam je bratska u PM!

Daj, sredi se Filipe...
Sepulturero Sepulturero 11:10 23.12.2013

Уствари нема алтернативе

Слажем се са коментаторима, онако теоријски, али чини ми се да Влада Хрватске једноставно није имала избора. Ти дугови су ненаплативи и не вреди да се доживотно воде као такви у државном књиговодству. Дакле, само су признали право стање. ако се не варам, тако нешто је било и у старој Југославији пре Другог светског рата.

Што се тиче дугова банкама и другим приватним предузећима ту држава не може много да учини. То да ће им се смањити пореска основица би ионако морало да се аутоматски деси ако се смањи вредност потраживања или чак потпуно отпише. Врло је могуће да се ти дугови већ сада много мање вреднују у књиговодству.

Тачно је да ће то да кошта све пореске обвезнике па и оне који редовно измирују дугове али тако је већ и сада. Тих пара нема па нема.

Наравно, требало би да се на неки начин омогући да се ти дужници поново задужују.
Sepulturero Sepulturero 11:13 23.12.2013

Re: Уствари нема алтернативе

U jesen 1936. godine, vlada dr Milana Stojadinovića je donela uredbu kojom je ukinut 'seljački' moratorijum i predviđen otpis polovine seljačkih dugova. Tokom primene ove uredbe, u mnogim pojedinačnim slučajevima dužničko poverilačkih odnosa, pokazalo se da je njen pravni okvir bio nedovoljno jasan, suviše uopšten i nepotpun za objašnjenje konkretnog činjeničnog stanja. Do početka Drugog svetskog rata, pomenuta uredba je zbog toga doživela tri izmene, bilo je propisano pet pravilnika o njenoj primeni i bila su doneta 44 autentična tumačenja njenih pojedinih članova. Za njenu primenu, bila je zadužena Privilegovana agrarna banka: trebalo je da preuzme preostali zemljoradnički portfelj od privatnih akcionarskih banaka i zemljoradničkih kreditnih zadruga i da, u ime i za račun države, sve ove kreditne ustanove obešteti za deo otpisanog duga, i to u roku od 14 godina. Tako se specijalizovana institucija za poljoprivredni kredit, koja je prvobitno bila zamišljena kao glavni finansijer razvoja poljoprivrede u Kraljevini Jugoslaviji, pretvorila u puku državnu likvidacionu banku. Ona nije mogla u propisanom roku da savlada ne samo probleme vezane za pravne manjkavosti Uredbe o likvidaciji zemljoradničkih dugova već i probleme obimnosti posla koji su joj bili povereni. Zbog ogromne koncentracije dužničko poverilačkih poslova u ovoj finansijskoj instituciji, rad na definitivnom preuzimanju i obračunu zemljoradničkih dugova bio je stalno prolongiran. Konačno, ovaj rad će biti nasilno prekinut 6. aprila 1941. godine. U nemačkom bombardovanju Beograda, tada je izgorela sva dokumentacija koja se nalazila u bančinom sedištu.
libkonz libkonz 11:10 23.12.2013

Lako ti je nas zajebavati

Nego, kad malo otopli, ti lepo otiđi u bilo koji grad u Hrvatskoj i vikni: Živela bratska Hrvatska! Tako ćeš najlakše da se uveriš kakva smo mi braća.
alselone alselone 11:13 23.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Nego, kad malo otopli, ti lepo otiđi u bilo koji grad u Hrvatskoj i vikni: Živela bratska Hrvatska! Tako ćeš najlakše da se uveriš kakva smo mi braća.


Ja bih preporucio Vukovar, Split ili Zadar.
reanimator reanimator 11:20 23.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Ja bih preporucio Vukovar, Split ili Zadar.

Podjednako bi ga pimpovali navijači i da isti proglas usklikne u Zemunu ili Kragujevcu.
libkonz libkonz 11:23 23.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Ja bih preporucio Vukovar, Split ili Zadar.

Osijek, Dubrovnik, Biograd.
Mada mu ne bi bilo dosadno ni u ostalim gradovima i selima diljem lijepe njihove.
alselone alselone 11:28 23.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Podjednako bi ga pimpovali navijači i da isti proglas usklikne u Zemunu ili Kragujevcu.


Samo Vi iz Njemacke nemojte deliti packe...
reanimator reanimator 11:32 23.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Samo Vi iz Njemacke nemojte deliti packe


Moderacija, ovaj mi zavidi što sam se otrg'o iz balkanskog gliba!
angie01 angie01 13:18 23.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Biograd.


Beograd:)
NNN NNN 10:48 24.12.2013

Re: Lako ti je nas zajebavati

Osijek
Osek
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:26 23.12.2013

Evo šta je KOMUNIZAM:

Kad država od novca poreskih obveznika spasava neku propalu banku, šta je to onda: komunizam ili vrhunac liberalnog kapitalizma!?
Kad EU formira poseban fond za spas posrnulih evropskih banaka, naravno od para građanki i građana svih država EU, šta je to onda: komunizam ili emanacija liberalnog kapitalizma!?

Ne razumem zašto mene bilo ko proziva za komunizam pored OČIGLEDNIH i DELATNIH primera sa Islanda i iz bratske Hrvatske, čije vlade navedenim ekonomskim merama nastoje da se izmigolje naredbama i ucenama onih 1% alavih i beskrupuloznih!?

Pošto očigledno niste uopše pročitali P.S., evo još malo argumenata britanskog pisca
Tarika Alija:

"...На пример, у Србији и Хрватској поприлично се говори о национализму, али шта се тиме брани? Не можете да браните ни своју земљу. Све сте распродали. Овде у Србији имате други по величини филмски студио у Европи. То је културно наслеђе. И он ће бити распродат. Дакле, распродали сте све тако да је све постало пародија глупог национализма. Све то ствара веома чудан отуђени свет за већину људи. Богаташима, корумпираним политичарима и банкарима је добро, јер имају много новца. Али, за огроман део популације ствари су, према мом мишљењу, горе него што су биле у време Тита и то по питању здравства, образовања, животних услова. Услови су много гори, а људима је тешко да створе алтернативу. То је трагедија коју живимо. То је дуга транзиција у нешто друго, а шта ће то бити, то не знамо. Што се тиче политичара и пословних људи на овим просторима, пред њима је велики избор коме да се продате – земљама Залива или Кини. То је велики избор, јер су Европа и Америка у проблемима. Економски ви бирате између произвођача нафте и Кине.

Али која је цена тога?

Цена је потпуно отуђено становништво. А оно што је веома очигледно јесте да национализам није решење. Било да је у питању овај регион или неки други. Можете да постигнете напредак само ако међусобно сарађујете. То раде нације у Јужној Америци."
reanimator reanimator 11:31 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

primera sa Islanda i iz bratske Hrvatske


A Island nije bratski? :)
predatortz predatortz 11:33 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

reanimator
primera sa Islanda i iz bratske Hrvatske


A Island nije bratski? :)


A možda Filip meša pojam bratski sa pojmom bratoubilački...
libkonz libkonz 11:40 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

A možda Filip meša pojam bratski sa pojmom bratoubilački...

Sa Islandom nas ne povezuju krvne veze.
looping looping 11:44 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Ne razumem zašto mene bilo ko proziva za komunizam pored OČIGLEDNIH i DELATNIH primera sa Islanda i iz bratske Hrvatske

A što ne kažeš bratski Island? Ne voliš Island?
reanimator reanimator 11:45 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

A možda Filip meša pojam bratski sa pojmom bratoubilački

Ja mislim da je Filip softver koji ponekad zabaguje, pa nekontrolisano štancuje jednu reč. Ko ono jednom kad je u tekstu i komentarima 247 puta ponovio "sjajan autorski tekst guvernera Šoškića" :)

EDIT
To je bilo na ovom blogu.
Ladno je ista slika kao na današnjem???
Filip baguje kad vidi ovu parolu?
Filip baguje kad vidi ovog teču sa parolom??
Da li smo na tragu dokaza veštačke inteligencije koja ima stav???
Ah, toliko pitanja.. :)

EDIT 2
bratska Hrvatska = bratska Hrvatska!?
libkonz libkonz 11:46 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

A što ne kažeš bratski Island? Ne voliš Island?

do kad će ova Islandnofobija na blogu? Filipe, šta su ti siroti Islanđani zgrešili?
Pravda za Island!
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:47 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Дајте, бре, мало емпатије! Па грађанке и грађане Хрватске муче исте бриге, киње их исти страхови као и наше грађанке и грађане.

Pažljivo pogledajte hrvatski dugometražni dokumentarni film “U BRAKU SA ŠVICARCEM” o kreditima u švajcarskim francima, odnosno o problemu u kojem se dramatično ogleda nebriga vlasti, leve i desne jednako, za vlastite građane.

Film govori o problemu na nekoliko nivoa: kroz sudbine žrtava bankarskih kredita iz cele Hrvatske koji doživljavaju teške drame - rast rate kredita sa 6 na 10 hiljada kuna, raspadi porodica, bolesti, smrtni slučaj - i objašnjenja stručnjaka o finansijskim, pravnim, političkim i povesno-sociološkim aspektima problema.

No, postavljaju se i pitanja kako to da reakcija 120 hiljada prevarenih ljudi od osećaja bespomoćnosti i sudske tužbe “Udruge Franak” ne prerasta u konkretnija izražavanja bunta i može li upravo pitanje duga (na široj društvenoj ravni) biti sredstvo za mobilizaciju masa.

Učestvuju: Darko Brzović, Jadranka Glibota, Srećko Horvat, Slaven Hrvatin, Snježana Jurković, Jadranka Kosor, Nicole Kwiatkowski, Dragutin Lesar, mr. sc. Zdravko Lešić, Drago i Božica Mandić, dr. sc. Goran Marić, Marko Mišić, Petra Rodik, Vedrana Rudan, Božidar Stanković, Branko Vukšić

FESTIVALI & NAGRADE: Subversive Film Festival, Zagreb - premijera, maj 2013.; Sarajevo Film Festival - Human rights award, avgust 2013.; Vukovar Film Festival - Grand prix za najbolji dokumentarac, avgust 2013.

LINK: http://tvprofil.net/show/2491748/u-braku-sa-svicarcem
libkonz libkonz 11:48 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Дајте, бре, мало емпатије! Па грађанке и грађане Хрватске муче исте бриге, киње их исти страхови као и наше грађанке и грађане.

A empatija za Islanđanke i Islanđane?
Em kriza, em ladno.
predatortz predatortz 11:51 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Дајте, бре, мало емпатије! Па грађанке и грађане Хрватске муче исте бриге, киње их исти страхови као и наше грађанке и грађане.


Što bi rekao jedan moj saborac :

Boli me qrac! Za to su se i borili...
alselone alselone 11:56 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Па грађанке и грађане Хрватске


Sestre i bracu...
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:57 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

"MRŽNJA UVEK POGAĐA ONOG KOJI MRZI, NIKADA OMRAŽENOG!" Nelson Mandela
predatortz predatortz 11:58 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

alselone
Па грађанке и грађане Хрватске


Sestre i bracu...


Ali ne i

Сестре и браћу...

Oće da biju kad tako napišeš!
predatortz predatortz 11:59 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Filip Mladenović
"MRŽNJA UVEK POGAĐA ONOG KOJI MRZI, NIKADA OMRAŽENOG!" Nelson Mandela


Bolje dva metka u guzu nego jedan u glavu! Bob Rock
libkonz libkonz 12:00 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Sestre i bracu...

alselone alselone 12:04 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Mene odusevljava kako Filip spamuje u talasima. Ono sto je trenutno aktualno po novinama to je njemu na pameti, npr. Mandela sledecih par nedelja.
alselone alselone 12:11 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

A word to the wise ain't necessary - it's the stupid ones that need the advice.

Bill Cosby
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:18 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

"Siromaštvo je najveće nasilje na svetu!" Mahatma Gandi
reanimator reanimator 12:24 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

"Srećan je i veliki samo onaj koji ne mora ni vladati ni pokoravati se da bi mogao nešto biti" Gete
vladaxy vladaxy 12:53 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Kad država od novca poreskih obveznika spasava neku propalu banku, šta je to onda: komunizam ili vrhunac liberalnog kapitalizma!?
Kad EU formira poseban fond za spas posrnulih evropskih banaka, naravno od para građanki i građana svih država EU, šta je to onda: komunizam ili emanacija liberalnog kapitalizma!?


Filipe, kad država radi bilo šta, pogotovo ovo što si naveo, to nije ni liberalno ni kapitalistički. To je socijalizam ili fašizam. Malo brkaš pojmove.
larisa_bg larisa_bg 13:22 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Filip Mladenović
"MRŽNJA UVEK POGAĐA ONOG KOJI MRZI, NIKADA OMRAŽENOG!" Nelson Mandela


nisi u toku, Mendela se sad citira samo znakovnim jezikom za gluvoneme
gedza.73 gedza.73 17:34 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Filip Mladenović
Film govori o problemu na nekoliko nivoa: kroz sudbine žrtava bankarskih kredita iz cele Hrvatske koji doživljavaju teške drame - rast rate kredita sa 6 na 10 hiljada kuna,


KAD JE MUKA GDE SI DJUKA, KAD JEBETE DJUKU NE ZOVETE!!!!!!
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:18 24.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

vladaxy
Kad država od novca poreskih obveznika spasava neku propalu banku, šta je to onda: komunizam ili vrhunac liberalnog kapitalizma!?
Kad EU formira poseban fond za spas posrnulih evropskih banaka, naravno od para građanki i građana svih država EU, šta je to onda: komunizam ili emanacija liberalnog kapitalizma!?


Filipe, kad država radi bilo šta, pogotovo ovo što si naveo, to nije ni liberalno ni kapitalistički. To je socijalizam ili fašizam. Malo brkaš pojmove.


vladaxy, da li praviš razliku između fašističke i socijalističke privrede? I šta misliš koja je privreda efikasnija?
looping looping 12:15 23.12.2013

1

"Behind every great man is a woman rolling her eyes."

Jim Carrey
reanimator reanimator 12:17 23.12.2013

Re: 1

"SMRT NEUREDNIM PLATIŠAMA"
(nepoznati autor grafita na ogradi dok se gradila Arena)
alselone alselone 12:19 23.12.2013

Re: 1

"SMRT NEUREDNIM PLATIŠAMA"
(nepoznati autor grafita na ogradi dok se gradila Arena)


Glasali ste - gladujte.
Nepoznati autor na zidu zgrade u centru u Somboru, jos pocetkom devedesetih.

(sad kad se primi...)
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:21 23.12.2013

Re: 1

"Moj dečko je bogat, ne mora da liže poklopac od eurokrema."
Grafit na jednoj ogradi u Žarkovu
predatortz predatortz 12:21 23.12.2013

Re: 1

alselone
"SMRT NEUREDNIM PLATIŠAMA"
(nepoznati autor grafita na ogradi dok se gradila Arena)


Glasali ste - gladujte.
Nepoznati autor na zidu zgrade u centru u Somboru, jos pocetkom devedesetih.

(sad kad se primi...)


Bolje ćerka kurva nego sin pandur! Zgrada na bežaniji.
alselone alselone 12:30 23.12.2013

Re: 1

RITAM NEREDA,

Moj komsija skiner, na nasoj zgradi, mrtav pijan, s tim da je sprej u prvi mah okrenuo prema licu.
blogovatelj blogovatelj 16:30 23.12.2013

Re: 1

Bolje ćerka kurva nego sin pandur! Zgrada na bežaniji.


Ne grli me nogama, odaću se drogama.

Zgrada na Karaburmi, druga polovina devedesetih.
larisa_bg larisa_bg 16:42 23.12.2013

Re: 1

blogovatelj
Ne grli me nogama, odaću se drogama.Zgrada na Karaburmi, druga polovina devedesetih.


POHOTNI IRVASI!

Prolaz na Z. Vencu, nekih godina
maksa83 maksa83 16:44 23.12.2013

Re: 1

Ne grli me nogama, odaću se drogama.

Ja znam:

Ne grli me nogama, baciću te dogama.

Voz odlazi, dragi čupa šine.
larisa_bg larisa_bg 16:50 23.12.2013

Re: 1

maksa83
Voz odlazi, dragi čupa šine.


freehand freehand 12:21 23.12.2013

Dok se vi

... bavite efemernim stvarima, braneći Hrvatsku i Island pravi posvećenici izgiboše pod Bajčetinom:

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:31 23.12.2013

Re: Dok se vi

Pa ta njuznetovska je eho onog ranijeg, da mu nije žao što je ubijen Ćuruvija i da je i Tito, poput Đinđića, pred smrt bio na štakama!
reanimator reanimator 12:29 23.12.2013

...

DUŽNIČKI ROB PROTESTUJE


Mladenoviću, treba te čitati sa punom koncentracijom. Ovo sam otkrio tek na drugo čitanje :)
alselone alselone 12:30 23.12.2013

Re: ...

Ovo sam otkrio tek na drugo čitanje :)

Koji si ti streber.
Sta ces, nemacka skola.
predatortz predatortz 12:32 23.12.2013

Re: ...

alselone
Ovo sam otkrio tek na drugo čitanje :)

Koji si ti streber.
Sta ces, nemacka skola.


Ne prizivaj, ako za Boga znaš!
reanimator reanimator 12:32 23.12.2013

Re: ...

Koji si ti streber.
Sta ces, nemacka skola.

Ponavljanje je majka učenja. Srpski djak, usmereno obrazovanje
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:35 23.12.2013

Re: ...

A evo ga i treće čitanje, pravo iz bratske Hrvatske:

Udruga banaka podržala je ideju ministra Linića. U zamjenu za poreznu olakšicu opraštat će dugove, ali samo nakon što utvrde da dužnik nije prevarant.
reanimator reanimator 12:37 23.12.2013

Re: ...

Udruga banaka podržala je ideju ministra Linića. U zamjenu za poreznu olakšicu opraštat će dugove, ali samo nakon što utvrde da dužnik nije prevarant.

Ne sumnjam da će ovo u praksi da ide ko podmazano :)
PS
A evo ga i treće čitanje, pravo iz bratske Hrvatske

alselone alselone 12:40 23.12.2013

Re: ...

Udruga banaka podržala je ideju ministra Linića. U zamjenu za poreznu olakšicu opraštat će dugove, ali samo nakon što utvrde da dužnik nije prevarant.


Cek samo detalj - jesu li banke onda ZAPRAVO ista oprostile? I ko na kraju oprasta? Da li mogu da te zamolim da odgovoris SVOJIM RECIMA?

Ono nije CAPS LOCK nego SHIFT NA SVAKOM SLOVU. Praznim suvisnu negativnu energiju. Nista me ne moze toliko iznervirati kao bezobrazluk i glupost. A ti nisi bezobrazan covek.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:48 23.12.2013

Re: ...

Niko tu ništa ne oprašta. Alavi vlasnici naše stvarnosti, onih 1%, međusobno se tale, pa se ponekad to desi u korist popuštanja stega nad dužničkim robovima, onih 99%.
alselone alselone 12:53 23.12.2013

Re: ...

Alavi vlasnici naše stvarnosti, onih 1%, međusobno se tale, pa se ponekad to desi u korist popuštanja stega nad dužničkim robovima, onih 99%.


Iskreno hvala sto si se potrudio da odgovoris svojim recima. MIslim da nisi u pravu posto to sto ce dobiti poreske olaksice znaci da ce svi Hrvati (i oni sa najmanjim zaradama a bez kredita i oni sa najvecim) ucestvovati u nadoknadi bankama. To je socijalizacija dugova pojedinaca. Dakle, jedan deo ljudi je uzeo kredite i sada ti krediti postaju dugovanje svih gradjana (i gradjanki).
reanimator reanimator 12:55 23.12.2013

Re: ...

Niko tu ništa ne oprašta. Alavi vlasnici naše stvarnosti, onih 1%, međusobno se tale, pa se ponekad to desi u korist popuštanja stega nad dužničkim robovima, onih 99%.

A manjak sredstava u budžetu, nastao usled zaštite banaka umanjivanjem poreske osnovice, ili oslobadjanjem obaveze većih dužnika, uglavnom pravnih lica će da nadokadi ko?
Znam, onih 1% koji se medjusobno tale, će sad da se zimišu ko će više da utrči da pomogne? :)
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:59 23.12.2013

Re: ...

Pa da, isto kao što je Obama spasavao General Motors od bankrota. I ne samo GM automobile, nego pride još par USA banaka.
Ili kao što su to pojedine evropske vlade radile sa svojim posrnulim bankama.

Eklatantan primer liberalnog kapitalizma! Ma kakav komunizam, to je bljak!
freehand freehand 13:01 23.12.2013

Re: ...

reanimator
Niko tu ništa ne oprašta. Alavi vlasnici naše stvarnosti, onih 1%, međusobno se tale, pa se ponekad to desi u korist popuštanja stega nad dužničkim robovima, onih 99%.

A manjak sredstava u budžetu, nastao usled zaštite banaka umanjivanjem poreske osnovice, ili oslobadjanjem obaveze većih dužnika, uglavnom pravnih lica će da nadokadi ko?
Znam, onih 1% koji se medjusobno tale, će sad da se zimišu ko će više da utrči da pomogne? :)

Pa nije baš da je Filip ovde baš potpuno na krivom tragu. Ako država može - a izgleda da mora - da malo rastereti gigante, pa i one među njima koji su arčili naveliko - nije bez pameti ni da sitnom nesrećniku malo popusti štranjgu oko vrata.
Neće bankarima ništa faliti, a ni država neće propasti, ako nekoliko stotina ili hiljada tranzicionih luzera skine sa hoklice.
Kao na primer Obama svoje bankare koji su i napravili sranje. Pa odmah potom ponovo potrčali da dele bonuse.

Edit: Dobro, Filipe - jesmo lepo rekli da nećemo istovremeno pisati komentare? Jel to timski rad? Jel to taktika, jel to Moša-Tirke sa treninga?
reanimator reanimator 13:05 23.12.2013

Re: ...

Pa da, isto kao što je Obama spasavao General Motors od bankrota. I ne samo GM automobile, nego pride još par USA banaka.
Ili kao što su to pojedine evropske vlade radile sa svojim posrnulim bankama.

Pa zar se ti i tvoji pajtosi, od Maribora do Kijeva ne borite upravo protiv toga?
Mislim, ljudi, odlučite se, kontradiktorniji ste od Loše :)

PS

Lošu navodim kao simbol kontradiktornosti, jer u pesmi "Bolje biti pijan nego star", u uvodnoj strofi kaže : "Kad pomislim na tebe stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi", a u refrenu kaže : "Bolje biti pijan, nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par". Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par? Tako i ti Filipe, je l' si za zaštitu banaka i tajkuna preko ledja običnog radnika ili si protiv? :)
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:17 23.12.2013

Re: ...

Ja sam za državu koja brine o svojim građankama i građanima, bilo da im je potrebno lečenje, što lakše i jeftinije osnivanje mikro ili malog preduzeća, olakšavanje dužničke omče, otvaranje novih radnih mesta, pristojne bolnice, kvalitetno i BESPLATNO obrazovanje....

Ako nije tako, pa čemu država!? Da nam otima pare kroz poreze da bi spasavala propale banke zbog alavih bankara i njihovih mentora, a potom bančini menadžeri delili bonuse!?
Da bi vozni park Vlade bio što audističniji i mercedesničniji?
Da bi javne nabavke bile što izdašnije za stranačke crne fondove i glavne posrednike (vidi opet: bratska Hrvatska, slučaj Sanader)!?
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:23 23.12.2013

Re: ...

Lošu navodim kao simbol kontradiktornosti, jer u pesmi "Bolje biti pijan nego star", u uvodnoj strofi kaže : "Kad pomislim na tebe stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi", a u refrenu kaže : "Bolje biti pijan, nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par". Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par?




predatortz predatortz 13:23 23.12.2013

Re: ...

Ja sam za državu koja brine o svojim građankama i građanima, bilo da im je potrebno lečenje, što lakše i jeftinije osnivanje mikro ili malog preduzeća, olakšavanje dužničke omče, otvaranje novih radnih mesta, pristojne bolnice, kvalitetno i BESPLATNO obrazovanje....


Ja sam za mir u svetu, za to sam da prestanu da padaju kisele kiše, da gladi ne bude nigde, da se ugradnja silikona uvrsti u obaveznu zdravstvenu zaštitu ( gde fali da se doda )...
larisa_bg larisa_bg 13:29 23.12.2013

Re: ...



reanimator
Lošu navodim kao simbol kontradiktornosti, jer u pesmi "Bolje biti pijan nego star", u uvodnoj strofi kaže : "Kad pomislim na tebe stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi", a u refrenu kaže : "Bolje biti pijan, nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par". Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par?

stefan.hauzer stefan.hauzer 13:31 23.12.2013

Re: Evo šta je KOMUNIZAM:

Pravda za Island!

+

na Islandu je alternativa mejnstrim! Filip bi se tamo lako uklopio
...ali


jezička barijera,to je problem; treba napraviti šaljivu parolu:)




(đasvi mi se ovaj trol sa Islandom i nastavljam ga:)
vlad_aleksh vlad_aleksh 13:35 23.12.2013

Re: ...

Filip Mladenović
Ja sam za državu koja brine o svojim građankama i građanima, bilo da im je potrebno lečenje, što lakše i jeftinije osnivanje mikro ili malog preduzeća, olakšavanje dužničke omče, otvaranje novih radnih mesta, pristojne bolnice, kvalitetno i BESPLATNO obrazovanje....

Ako nije tako, pa čemu država!? Da nam otima pare kroz poreze da bi spasavala propale banke zbog alavih bankara i njihovih mentora, a potom bančini menadžeri delili bonuse!?
Da bi vozni park Vlade bio što audističniji i mercedesničniji?
Da bi javne nabavke bile što izdašnije za stranačke crne fondove i glavne posrednike (vidi opet: bratska Hrvatska, slučaj Sanader)!?


Uvek kada neko spomene besplatno obrazovanje, treba se setiti Duška Radovića.

"Naše obrazovanje je obavezno i besplatno. Obavezno za učenike, besplatno za profesore."
angie01 angie01 13:49 23.12.2013

Re: ...

Lošu navodim kao simbol kontradiktornosti, jer u pesmi "Bolje biti pijan nego star", u uvodnoj strofi kaže : "Kad pomislim na tebe stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi", a u refrenu kaže : "Bolje biti pijan, nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par". Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par?


ee, hebote, sto ne pratis,...Losa je to vise puta objasnio, naci, jeste bio zaljubljen u Bucu:), ali kada je sklapao stihove, malo je bio dekoncentrisan i slozio tu nelogicnos', jer mu nista drugo nije padalo, na pamet, a nije mu bilo ni vazno,... i tako,

a sada daje ovakve izjave, valjda se bolje kotiraju,

“Uhvatim se u razmišljanju, pevam 25 godina i nikad to nisam primetio. I onda sam počeo da kopam po pesmama i video sam da je pola njih potpuno iracionalno. Reči nemaju veze jedna s drugom, nema radnj...




looping looping 13:52 23.12.2013

Re: ...

angie01
Lošu navodim kao simbol kontradiktornosti, jer u pesmi "Bolje biti pijan nego star", u uvodnoj strofi kaže : "Kad pomislim na tebe stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi", a u refrenu kaže : "Bolje biti pijan, nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par". Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par?


ee, hebote, sto ne pratis,...Losa je to vise puta objasnio, naci, jeste bio zaljubljen u Bucu:), ali kada je sklapao stihove, malo je bio dekoncentrisan i slozio tu nelogicnos', jer mu nista drugo nije padalo, na pamet, a nije mu bilo ni vazno,... i tako,

a sada daje ovakve izjave, valjda se bolje kotiraju,

“Uhvatim se u razmišljanju, pevam 25 godina i nikad to nisam primetio. I onda sam počeo da kopam po pesmama i video sam da je pola njih potpuno iracionalno. Reči nemaju veze jedna s drugom, nema radnj...





A i bio je pijan, a Loša kaže: bolje pijan nego star.
predatortz predatortz 13:54 23.12.2013

Re: ...



A i bio je pijan, a Loša kaže: bolje pijan nego star.


A Džoni:

Bolje pijan nego mrtav...

Dakle, Filipe:

Bolje pijan nego mrtav dužnik.

Evo rešenja!
reanimator reanimator 13:55 23.12.2013

Re: ...

A i bio je pijan, a Loša kaže: bolje pijan nego star.

"..A život teče, teče, mladost kraća je, sve će jednom da se vrati, samo ona ostaje.."
Koja ona? Mladost? Buca? Buci se jada za neku treću?
Jbt, lakše shvatiti Stepskog vuka, nego Lošu
vladaxy vladaxy 14:01 23.12.2013

Re: ...

kvalitetno i BESPLATNO obrazovanje....


Šta će ti država za to? Evo najboljih profesora sa najboljih fakulteta.. besplatno i kvalitetno
https://www.coursera.org/#courses
larisa_bg larisa_bg 14:06 23.12.2013

Re: ...

reanimator
..A život teče, teče, mladost kraća je, sve će jednom da se vrati, samo ona ostaje.."Koja ona? Mladost? Buca? Buci se jada za neku treću?Jbt, lakše shvatiti Stepskog vuka, nego Lošu



ja mislim da Loša ovde misli na Hlamidiju
sve drugo je prolaznog karaktera
ne čitaš ga u dobrom ključu, to je
reanimator reanimator 14:20 23.12.2013

Re: ...

ja mislim da Loša ovde misli na Hlamidiju
sve drugo je prolaznog karaktera
ne čitaš ga u dobrom ključu, to je

Pa sad, ako su bili samo dobri drugovi..? :)
Konačno smo na tragu!
alselone alselone 14:29 23.12.2013

Re: ...

Pa sad, ako su bili samo dobri drugovi..? :)


Cekaj, ne verujes da je sela u tankoj suknji na znojavo sediste u gradskom?
larisa_bg larisa_bg 14:43 23.12.2013

Re: ...

alselone
Cekaj, ne verujes da je sela u tankoj suknji na znojavo sediste u gradskom?


statistika dokazuje da je ovo najčešći način dobijanja polnih bolesti i neželjenih trudnoća

reanimator je veliki (evro)skeptik, ja sam ti govorila
alselone alselone 14:47 23.12.2013

Re: ...

reanimator je veliki (evro)skeptik, ja sam ti govorila


Neka pogleda onda sledeci LINK.
reanimator reanimator 14:48 23.12.2013

Re: ...

Cekaj, ne verujes da je sela u tankoj suknji na znojavo sediste u gradskom?

statistika dokazuje da je ovo najčešći način dobijanja polnih bolesti i neželjenih trudnoća

reanimator je veliki (evro)skeptik, ja sam ti govorila

E, pojačavate konfuziju!
Mislim, ko je fasovao hlamidiju, on ili ona? Ako je ona, otkud kod njega ako su bili samo dobri drugovi? I što je on čeka ispred Prve gimnazije? Koliko godina uopšte ima to dete?
Sine, Loša je bolesniji nego što sam mislio :)
angie01 angie01 16:06 23.12.2013

Re: ...

samo ona ostaje


nada, re, nada umira poslednja.
looping looping 16:34 23.12.2013

Re: ...

Filip Mladenović
A evo ga i treće čitanje, pravo iz bratske Hrvatske:

Udruga banaka podržala je ideju ministra Linića. U zamjenu za poreznu olakšicu opraštat će dugove, ali samo nakon što utvrde da dužnik nije prevarant.

Ma ja mislim da sve to ameri finansiraju preko banaka gradjanima hrvatske za to što iskrcavaju sarin iz Sirije u Hrvatsku.
Al' ne bih sad da trolujem.
blogovatelj blogovatelj 16:37 23.12.2013

Re: ...

Lošu navodim kao simbol kontradiktornosti, jer u pesmi "Bolje biti pijan nego star", u uvodnoj strofi kaže : "Kad pomislim na tebe stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi", a u refrenu kaže : "Bolje biti pijan, nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par". Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par?


Bratttte slatki, pa ti analiziraš Plavi orkestar?!
Znao sam da ovo ne može a da ne bude dobar blog.
blogovatelj blogovatelj 16:40 23.12.2013

Re: ...

Mislim...je l' ste bili dobri drugovi ili ste bili par?



Drug drugarici ko car carici, tako se u moje vreme govorilo.
docsumann docsumann 09:13 24.12.2013

Re: ...

bolje pijan nego star.


bolje biti pijan nego pjan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana