Društvo| Politika| Sex

CENZURA: Duh lomače

Vesna Knežević Ćosić RSS / 30.11.2013. u 08:25

Kada se država, crkva, partija ili neka druga interesna zajednica poput čudorednog frizera obruše na brijanje, šišanje i farbanje onog što ljudi gledaju, slušaju i čitaju, zapravo je reč o strahu koji je još Napoleon sažeo u rečenici „ako bi pustio uzde štampi, ne bi se održao ni četiri meseca na vlasti".

A pošto su u strahu velike oči, opasnost vreba odasvud, pa i iz crtaća. Ukrajinska Nacionalna komisija za moral tvrdi da je Šrek sadista, Sunđer Bob gej, Teletabisi nenormalni, a japanski crtaći seksistički. Zato ih treba zabraniti, jer je, kako kažu, sve to deo šire zavere, odnosno "ciljani eksperiment velikih razmera na ukrajinskoj deci" kako bi postali "kriminalci i perverznjaci".

Tako je u cenzorskom ratu protiv naopakih crtaća, preko leđa Sunđer Boba, žigosana cela manjiska grupa homoseksualaca kao pogubna po moral, poredak i opstanak nacije. S Ukrajincima se slaže i šef ruskog parlamentarnog odbora za mladež, koji optužuje crtaće za "seksualnu raspojasanost", a moskovsko tužilaštvo zabranilo je i Saut Park na zahtev "zgroženih gledalaca". Metla ruskih sudija je tako počistila i najnoviju epizodu u kojoj se autori Saut Parka zezaju sa pompom koja je pratila hapšenje pankerki iz benda "Pussy Riot", pa im podršku daje i Isus Hrist lično, odeven u majcu s protestnim printom.

Zapravo, kada moralna komisija jedne istočne zemlje optuži zapadnjače crtane filmove za zaveru s namerom da im "uništava porodicu i reklamira drogu", paranoja se širi poput epidemije. Psihološkinja I. Medvedeva obrazlaže da se deca zato "smeju glasno i ponavljaju besmislene fraze na drzak način". A ukrajinski novinari idu korak dalje pa bi da zabrane i igrane filmove koji prikazuju gej veze jer "uče publiku da to rade", a reditelja srpskog filma "Parada" optužuju da "proizvodi perverznjake".

Međutim, širenje panike u funkciji nesmetanog škljocanja makazama po nepodobnima, nije samo specijalitet režima s autoritarnim bekgraundom, već i onih s predznakom "demokratski". I na američkom univerzitetu Virdžinija ne trpe Sunđer Boba, pa u prošlogodišnjoj studiji šire paniku na perfidniji način, tvrdeći kako samo devet minuta gledanja ovog junaka što živi u ananasu na dnu Tihog okena sa kućnim ljubimcem morskim pužem (seriju je osmislio morski biolog Stiven Hilenberg), uništava kod mladih naraštaja sposobnost učenja.

A ko hoće da mu dete bude blentavo i raspusno? Naravno, niko! Zato u Virdžiniji od 2010. decu čuvaju i tako što su u školskim bibliotekama ukinuli Dnevnik Ane Frank, jer "slobodno obrađuje određene seksualne i homoseksualne teme". Ova država se inače "proslavila" i prvim severnoameričkim zakonom protiv međurasnog seksa 1962, te zatvorom i 25-godišnjim progonstvom jednog crno-belog bračnog para, s obrazloženjem da je "Bog odvojio rase jer ne želi da se mašaju".

No, verski seksualni rasizam nije ograničen samo Virdžiniju, kao, uostalom, ni izbacivanje knjiga iz obrazovnih institucija. Anu Frank su zabranile i škole u Alabami jer je "depresivna", a međurasni brakovi i tu su trn u oku. Zapravo, otpor prema mešovitim brakovima je tek 16 godina nakon odluke Vrhovnog suda SAD iz 1968. da zabrani primenu ove zabrane, spao na 50 odsto. Recimo, kada je 1961. godine na Havajima rođen Barak Obama, brak njegovih roditelja je i dalje bio ilegalan u 22 američke savezne države. Valja reći da je nekoliko američkih država zadržalo ove odredbe u svom zakonodavstvu, iako više nisu imale pravo da ih primenjuju, a poslednja dva od ovih zakona ukinuta su tek posle referenduma 1998. i 2000.

S druge strane, nedelja zabranjenih knjiga u SAD, koja se svakog oktobra organizuje u ime slobode čitanja, jasno stavlja do znanja da Bredberijev Farenhajt 451, nije fantastika. Ovo kultno delo o društvu koje u ime jednakosti spaljuje knjige, zabranile su škole u Misisipiju. Selindžerov Lovac u žitu je širom Amerike izbacivan preko 30 puta, a zadnji put pre tri godine u Montani. Boja purpura je skrajnuta u Pensilvaniji, a Tolkinov roman Gospodar prstenova završio je na lomači u Novom Meksiku, što je tek kap u moru kilometarske liste knjigocida.

Za to vreme , na Istoku, ruska federalna služba za nadzor masovnih medija i komunikacija "Roskomnadzor", uspostavlja svoje neporecive istine i tvrda merila, budno radeći na tome da stvaralaštvo ogradi i stavi pod prismotru, restriktivna prema čitavim supkulturnim pokretima. Pa su pali i plavi miš Iči i crna mačka Skreči, te "Prety Woman" s Džulijom Roberts, jer "prikazuje da žena može da da se uda za milionera ukoliko postane prostitutka", "American Beauty" zbog gej propagande, Šerlok Holms zbog opijuma u luli, a srpski Klip zbog alkohola, droge i erotike.

Da su ruske cenzorske oči širom otvorene svedoči i zabrana Romea a Julije jer "promoviše seks maloletnika i negira porodične vrednosti", a adaptaciju Rata i mira Sergeja Bondarčuka iz 1967. sada u Rusiji mogu da gledaju samo punoletni.

Zapravo, planeta vrvi od bizarnih i glupih zabrana. Australija ne dozvoljava cirkusku tačku gutanja žive ribe, Holandija je ukinula pušenje trave turistima, Kinezi cenzurišu intimne odnose u žičarama, Ledi Gagu, a manastiru Šaolin brane da stavi svoje akcije na berzu. Južnoafrikanci neće kineske kondome "jer su mali", iranska policija za moral progoni igračke sa zvučnicima i radnje sa Barbikama, Italijani zabranjuju vojnicima tetovaže i pirsinge, a bend Gans en Rouzis svojim fanovima da nose majice sa likom bivšeg gitariste. U Džordžiji su ukinuli karaoke, Britanci cenzurišu slike golog princa Harija, Kinezi su stopirali Avatar, a Arapski Emirati Seks i grad, drugi deo. Indonezija je zabranila kratke suknje jer teraju muškarce "da rade one stvari" i Jutjub pride. Pakistan je ukinuo pristup Fejsbuku 2010, Japan je političarima 2009. zabranio Tviter, a Kina je zabranila i FB i Jutjub i Tviter.

I dok se u realnom svetu svi svetački kunu da cenzurišu samo u ime očuvanja zdravlja nacije i da bi paternalistički zaštite ljude od moralnog posrnuća svake vrste, u virtuelnom svetu,na mreži svih mreža, jedina zabrana koja se temeljno sprovodi u delo vezana je za pare i glasi: ko skine pesmu ili film za džabe, nadrljao je.

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 08:49 30.11.2013

Цензура

чини људе несрећним.
mariopan mariopan 08:54 30.11.2013

...

А зашто Кинези забранише Аватар, па ту и нема секса колико знам ( то јест не види се, више се замишља...е, можда су цензори имали бујну машту, ко зна шта су они замислили?)


А од књига најбоља им је препорука кад их забране.
kakapo kakapo 09:23 30.11.2013

cirkus

Australija ne dozvoljava cirkusku tačku gutanja žive ribe
Ovo je valjda jedino opravdano od svih navedenih zabrana. Živo biće se na surov način ubija u cilju uveseljavanja publike.
grmfrm grmfrm 09:39 30.11.2013

Re: cirkus

Australija ne dozvoljava cirkusku tačku gutanja žive ribe


E ovo ne bih voleo da vidim.
kukusigameni kukusigameni 09:24 30.11.2013

pišibriši

Cenzori zasigurno imaju vlažne snove.
grmfrm grmfrm 09:46 30.11.2013

Nego kad vec pomenu paradu

Jel znate vi koliko nam je stete naneo Srpski film?
Kapiram ja sta je pisac hteo da kaze ali nije mnogo pomoglo.
Prati li to neko od blogera. E o tome bi bilo valjano da se napravi blog.

Sreca da je u vecini zemalja zabranjen pa spada u neku underground kult - sto je valjda Aleksandar Radivojevic i hteo on samo takve i voli.
G r o f G r o f 09:47 30.11.2013

Možda je to...

Ovaj tekst je verovatno nastavak sage o obrisanom pismu...
Koliko god naprezao svoju sivu moždanu masu da nadjem neki racionalni razlog za postupak b92 ne uspevam.
Jedino ako...
Kad novinar nastupa kao menadžer jedne mediske kuće njegovo pisanje se posmatra iz toga ugla.
Znači, nadje vruću temu i vešto ubaci kukavičije jaje da bi besplatno izreklamirao kuću koju zastupa.
Vlasnik gnezda u koje je ubacio jaje primeti prevaru i izbaci jaje...
Možda je to...
a možda i nije.

ps. naravno da nisam pročitao blog, žurim. doneću opravdanje.
grmfrm grmfrm 10:09 30.11.2013

Re: Možda je to...

nači, nadje vruću temu i vešto ubaci kukavičije jaje da bi besplatno izreklamirao kuću koju zastupa.
Vlasnik gnezda u koje je ubacio jaje primeti prevaru i izbaci jaje...


Da posto se pominje BBC ali opet ni to nema mnogo smisla jer BBC ne prodaje svoje programe ovde, za sada, na zalost.

Ili je tekst neukusan iz razloga sto se ni oni bas ne trude da provere cinjenice kada im maticna drzava za to namigne.
highshalfbooze highshalfbooze 11:40 30.11.2013

Re: Možda je to...

Koliko god naprezao svoju sivu moždanu masu da nadjem neki racionalni razlog za postupak b92 ne uspevam.


Meni se čini da u pismu ima kvalifikacija, koje su tačne, ali su mogle biti predmet sudskog postupka. Kako i sam Mašić kaže, u pismu, dokazi moraju da budu pribavljeni na zakonit način. Isto se odnosi i na njegove kvalifikacije.
Ali je najbitnije da je na kraju sve ispalo više nego dobro i da su svi zadovoljni.
B92 je zadovoljan jer se ta vest ipak pojavila na njihovim stranicama, doduše blogu - ali ne menja puno stvar, porastao im je rejting.
Telekom je zadovoljan zato što je sprečio mogućnost jedne parnice, jer im je vrlo gust raspored u sudu.
Mašić je zadovoljan zato što je njegovo pismo dobilo neuporedivo veću popularnost nego što je on očekivao.
Kurir je zadovoljan jer im je porastao rejting kod njegovih čitalaca koje je brižljivo godinama skupljao putem negativne selekcije i kojima je duhovna hrana tuđa muka, nesreća, tračevi i skandali.
A i Dačić je srećan zato što se narod bavi time, umesto da traži njegovu ostavku i ostavku svih korumpiranih vladinih službenika koji zajebavaju narod time što se dobacuju između sebe krivicom za korumpiranost u aferi Vršački vinogradi. A takvih afera je bilo na stotine, samo su se sredstva informisanja bavila nečim drugim. Odnosno bili su korumpirani, pa su pisali o kojekakvim glupostima.
PS. I ovo što sam rekao je kvalifikacija koja je tačna, ali nije potkrepljena dokazima.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:50 30.11.2013

Sreća.

Ali je najbitnije da je na kraju sve ispalo više nego dobro i da su svi zadovoljni.




JJ Beba JJ Beba 15:16 30.11.2013

Re: Možda je to...

Kad novinar nastupa kao menadžer jedne mediske kuće njegovo pisanje se posmatra iz toga ugla.
Znači, nadje vruću temu i vešto ubaci kukavičije jaje da bi besplatno izreklamirao kuću koju zastupa.

da reklamira BBC? DM je ugledan novinar, jedan od osnivača 92ke, prvi direktor anema, pisac knjige o slavnim danima 92ke koju je osnovao....nije tamo neki levi menadžer tamo neke leve medijske kuće
G r o f G r o f 12:51 01.12.2013

Re: Možda je to...

ipak to nije...
vidim da je sad počelo razpinjanje Vedrana ali ajde da pogledamo stvar iz nekog drugog ugla.
možda su urednici pokušali samo izbeći upadanje u kurirski glib, istina malo nespretno. situacija je ipak delikatna, novinar uposlen u jednoj kući koristi drugu da bi napao novinara iz treće.
e sad...misle li borci protiv cenzure da i Kurir ne bi trebao cenzurisati neke svoje tekstove?
taube taube 10:00 30.11.2013

a.

sjajan blog
preporucila posle prvih nekoliko recenica
studiozno i zanimljivo napisano
nisam imala pojma sta je sve i gde zabranjeno,
hvala Vesna

EDIT jedna preporuka za citanje /ima veze sa lomacama / strah na zapadu od 14.do 18.veka .opsednuti grad zan delimo
vladaxy vladaxy 10:09 30.11.2013

Vrhovni srpski cenzori



i glup narod koji ih poziva da zabranjuju ovo ili ono...
grmfrm grmfrm 10:13 30.11.2013

Re: Vrhovni srpski cenzori


i glup narod koji ih poziva da zabranjuju ovo ili ono...


Nebitno pored Interneta koji je bar u Srbiji skroz otvoren niko te ne sprecava da gledas sta ti volja.

Ene u Britaniji uvode neke zabrane cujem.
Nemacki Telekom oce da ukine flat rate (ne daj Boze)

Mada ja jedva cekam Netflix u Srbiji. Jesu doskocili piratima.
vladaxy vladaxy 10:37 30.11.2013

Re: Vrhovni srpski cenzori

Nebitno pored Interneta koji je bar u Srbiji skroz otvoren niko te ne sprecava da gledas sta ti volja.

Zar se onda ne kosi sa zdravim razumom postojanje RRA i njihovo trošenje tuđih para? Čemu oni služe?? Zašto im se plaća godišnje par miliona evra??

EDIT: pola Srbije još nema internet priključak i osuđeni su na "nacionalne" televizije
angie01 angie01 10:25 30.11.2013

,

escherichije_colic escherichije_colic 10:52 30.11.2013

sacre bleu

Holandija je ukinula pušenje trave turistima


Ovo je jednostavno bezobrazluk, čisti retrogradni bezobrazluk.

bend Gans en Rouzis svojim fanovima da nose majice sa likom bivšeg gitariste


Za ovo sam prvi put čuo. Ima i snimak kako izbacuje čoveka sa koncerta i otima mu majicu. Axl Rose je odavno izgubio kompas.
fantomatsicna fantomatsicna 11:48 30.11.2013

Zabranjeno je

Na Novom Zelandu svome detetu dati sledeca imena:

Royal, Duke, Major, Bishop, Majesty, J, Lucifer, Knight, Lady, Judge, Royale, Messiah, T, I, Queen, II, Sir, III, Jr, E, V, Justus, Master, Constable, Queen Victoria, Regal, Emperor, Christ, Juztice, 3rd, C J, G, Roman numerals III, General, Saint, Lord, . [full stop], 89, Eminence, M, VI, Mafia No Fear, 2nd, Majesti, Rogue, 4real, * [star symbol], 5th, S P, C, Sargent, Honour, D, Minister, MJ, Chief, Mr, V8, President, MC, Anal, A.J., Baron, L B, H-Q and Queen V.

Ali je zato dozvojeno ime za dečaka :“Number 16 Bus Shelter.” Mada kad bolje razmislim možda ovo dećakovo ime ,ima sentimentalnu vrednost za njegove roditelje...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:55 30.11.2013

Ministarstvo Straha

taube taube 12:03 30.11.2013

A Tweety?



govori piskavim glasom iako je muskog pola, i uvek zezne onog macka silvestera, prilicno iritantno, dovoljno za zabranu, ili?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:09 30.11.2013

Re: A Tweety?

govori piskavim glasom


odmah zabraniti!
JJ Beba JJ Beba 15:13 30.11.2013

censorship

psl_srbija psl_srbija 15:56 30.11.2013

Cenzura uvodi fasizam

Cenzura ovog tipa je po meni cist fasizam. Ovako sakatiti umetnost je cisto zlo.

A sto se South Parka tice, mislim da bi se trebao uvesti kao predmet u 4. razredu srednje skole koji bi kroz epizode ove serije ucio moralu i etici. Ta serija je vrhunska lekcija morala, ali nije za decu, vec je 18+.
8c_competizione 8c_competizione 21:14 30.11.2013

Re: Cenzura uvodi fasizam

Ta serija je vrhunska lekcija morala


oces leba SPCu iz usta da otimas? sram da te bude!
blogovatelj blogovatelj 07:25 01.12.2013

Re: Cenzura uvodi fasizam

Cenzura uvodi fasizam


Jok brate. Fasizam uvodi cenzuru. Kako da glasam za tebe ako si ovako u stanju da brkas uzrok i posledice?
Out of Beirut Out of Beirut 20:18 30.11.2013

Re:

Много обимнија и разорнија од ове цензуре је неписана, непоменута цензура, која укључује и аутоцензурисање.

Zapravo, planeta vrvi od bizarnih i glupih zabrana.

Ма је'л, као да си испитивала све ове случаје са њиховим контекстима и утврдила да су глупи. A ти знаш како треба. Рецимо, забрањено гутање живе рибе у циркусу. Прилично је за очекивати да мала деца након што то виде то и пробају, и мислим да никаква кукњава о недостатку породичне бриге и никаква јавна упозорења (којима деца по правилу пркосе) неће бити добра компензација за хоспитализације и евентуалне смртне случајеве. Ако оне Хрватице које су те пре око 25 година назвале Циганком прошире твоју слику на Фејсу са титлом Ciganka, то свакако неће бити увреда, јер не може. Нема ничег лошег у томе да си Ром, па можда баш напротив... jедино што ћеш ти бити за пар корака ближе лудилу. И не брини, нећеш бити у томе усамљена.

P.S. То што може некоме изгледати као дезинформација, други ће бранити као креативну слободу. Што укључује и научну: "Да ли је било убијања у гасним коморама у нацистичким логорима? Нулта хипотеза: није их било, јер нема доказа." И, ако то изговориш у Немачкој, правац затвор. Јер су неки "трауматизовани" твојом тврдњом. Заправо, замишљам да су многе од ових забрана плод реакције заиста трауматизованих појединаца и популација.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:17 30.11.2013

gutanje ribe

Ма је'л, као да си испитивала све ове случаје са њиховим контекстима и утврдила да су глупи. A ти знаш како треба. Рецимо, забрањено гутање живе рибе у циркусу.


jbt, pa nisam ja ni zabranila ni odobrila, a ti mož da im pošalješ pismo podrške.

uzgred, taj argument da će mala deca da gutaju ribe ako to vide je malo onako... po toj logici bi sve što vide u igricama, crtaćima i filmovima odmah primenila, oću kažem, može i o tome da se priča (a i pričano je), al ne ide to baš tako preslikavajuće pravolinijsko kopirajuće.
blogovatelj blogovatelj 07:23 01.12.2013

Amandman

Holandija je ukinula pušenje trave turistima,


19. 11. tekuce 2013. godine u vecernjim satima sam duvao u sred Amsterdama.
Legalno kupljeno u coffee shopu Bulldog, na pet minuta hoda od centralne zeleznicke stanice.
Hasis Marokanac, lagano udara, vozi 12 sati. Kosta 3.5 jura dzoint.
Jedino ako nisu od tada zabranili.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:16 01.12.2013

Re: Amandman

duvao u sred Amsterdama


steze se kragna blogovatelju, trebao si zalihe za špajz da štekuješ
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:29 01.12.2013

Re: Amandman

Jedino ako nisu od tada zabranili.

Aha, prodao ti - zakon prekrsio.
mr.fogg mr.fogg 13:27 01.12.2013

CENZURA: Duh lomače

Ovo traje od 'Starog Rima'.
Dokle bre više?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana