Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige VIII/2

mlekac RSS / 27.11.2013. u 13:14

 Zamalo da zaboravim da okačim - znate svi da sam zaljubljena u sneg. Daklem, posle kriptozoološkog izleta, Anonimni_autor se vratio priči koju vam priča već neko vreme. Današnji nastavak - kako je sagrađen I.M.I.R

 

Oceans_wallpapers_211.jpg

Pregovori sa Džilovima došli su u svoju završnu fazu. Najveći kamen spoticanja bio je broj kolonista na novom brodu. Džilovi su se, naravno, zalagali za jednak broj ali, Geltazar nikako nije hteo da pristane na to. Možda je to izgledalo čudno ali, na žalost, bio je potpuno u pravu:

- Jedan vaš kolonista u proseku teži koliko šest mojih. Srazmerno tome troši više vazduha, hrane i vode. Potpuno je nepošteno da zapravo dobijemo samo šestinu resursa za korišćenje a uložili smo u projekat IMIR višestruko više od vas. Sem toga, iako smo kombinovali naše znanje brod je, u osnovi, naša tehnologija.
- Šta vam ja mogu što ste vi patuljastog rasta i potreba? Ne treba mi da plaćamo za vaš urođeni nedostatak. Ni na pamet nam ne pada da pošaljemo manje kolonista nego vi! - branio je svoju poziciju Kruk sirovo i razmetljivo.
- Mi patuljci? Koliko mi je poznato, velika većina humanoida je više-manje naše veličine. To, što ste vi nekako porasli do neverovatnih razmera ne čini vas ni manje ni više boljim od drugih! - protestovao je evelonski imperator.
- Potpuno si u pravu više-manje... - tu se začuo zloban Džilovski smeh, neprirodno visok i piskav u odnosu na veličinu govornika - Za vas će uvek biti manje, a za nas više. Tako je to u životu. Rodiš se kao zmaj ili kao gušter! -
- Ne pristajem na to pa makar projekat propao zbog toga. Povući ćemo se sa vaših teritorija pa vi sami zatvarajte prolaz trokrakim prokletnicima kako god znate. Mi ćemo zaustaviti ono što vama preostane od protivnika kada stignu do našeg dela svemira. - blefirao jeGator.
Beskrajni razgovori nastavljeni su uz postepeno obostrano popuštanje. Na kraju je orijaški predstavnik pozvan na kratke konultacije sa svojim savetom, a onda se vratio, upadljivo ćopajući i dogovor je bio samo na korak od zaključivanja. Ipak, prošlo je još nekoloko sati pre nego što su došli do konačne verzije plana za projekat I.M.I.R. Na kraju su se usaglasili oko odnosa dva prema jedan, koji su samovereni Džilovi prihvatili bez razmišljanja, potpuno sigurni u svoju rasnu superiornost. Konačan dogovor bio je da brod pored ogromnog centralnog trupa ima i dva potpuno nezavisna dela koji se, u slučaju potrebe, mogu odvojiti i leteti kao samostalni aparati. Svaki je pripadao po jednoj rasi a centralni deo je bio mešovit.
Sama izgradnja započeta je na kosmičkom brodogradilištu Evelonske imperijalne flote, ali su tu stigli i Džilovi sa svojim velikim skelama i okruglim svemirskim kranovima neverovatnih dimenzija. Ruku na srce, njihovo znanje i iskustvo u konstrisanju glomaznih letilica bilo je od velike pomoći.
Za to vreme evelonska flota je morala da zaustavlja novu najezdu trokrakih brodova blizu pulsara. Ovog puta pojačani pojas mina nije bio dovoljan da zaustavi sve od osamdeset i jedne hiljade neprijateljskih aparata. Oko sedam stotina ih je preteklo i zbrisalo u hipersvemir. Naravno, tu se nalazila i Alova lovačka eskadrila sa dve hiljade aparata i oko dve stotine velikih, ali vlo pokretljivih, brodova Renninih saplemenika koji su u sebi nosili naprave za stvaranje radio oluje i gomilu tehničara spremnih da izađu u svemir i demontiraju prijemnike sa onesposobljenih trokrakih neprijatelja. Taj deo operacije izveden je savršeno. Izašavši iz hipersvemira ispred Ledenog mosta neprijatelj je uleteo u magnetnu oluju i ostao bez komunikacije sa svojom planetom. Sva sedamsto dvadeset i tri broda su zarobljena i onesposobljena dok su besciljno plutali oko džinovske sleđene planete. I Al i Harl dobili su dijamatske lente za ovu uspešnu operaciju, a naučnik je se sa pohlepnim izrazom gladne ptice grabljivice pristupio rastavljanju nekoliko zarobljenih aparata.
Izgleda da su Getazarovi sveznici nekako saznali za zarobljavanje većeg broja trokrakih brodova, pa su odmah tražili svoj deo kolača. Ponovo su otpočele duge rasprave, i na kraju su dobili nekoliko aparata, ali bez prijemnog sklopa i bez nosača sarnirskih baterija,
Saveznici Evelonske imperije bili su iskreno razočarani prostom ali efikasnom građom i bez saznanja odakle brodovi dobijaju energijiu i nisu baš imali neko otkriće. Zato su uporno insistirali na anteni i prijemniku jer su procenili da brodovi dobijaju energiju i komande iz istog izvora. Harl Koter, koji je od najljućeg opozicionara postao naodaniji Gatorov naučnik, tri puta im je slao šemu uređaja za prijem informacija na trokrakim brodovima ali, nepoverljivi dlaksavi orijaši insistirali su na orginalnom uređaju. Konačno su ga i dobili, ali oni ne bi bili ono što su da od toga nisu napravili opštu katastrofu. Mointirali su prijemni uređaj na trokraki brod i to usred svog najvećeg kosmičkog brogradilišta. Pošto svaki Dortijanski brod ima u sebi akumuliranu energiju za jedno dvadeset minuta dejstva za slučaj prekida napajanja sa nosača baterije i pošto ovaj je bio nektivan od uletanja u magnetnu buru, shvatate šta se dogodilo. Poćeo je da puca na sve strane i pobio preko dve stotine radnika i osamdest oficira pre nego su uspeli da ga unište. O materijalnoj šteti ne treba ni govoriti, dovoljan je samo podatak da brodogradilište nije radilo naredna tri meseca. Eto, takvi su Džilovi kada im nešto ozbiljno opasno date u ruke. Uništenje uvek prvo isprobaju na sebi.
Njihovi naučnici su ponovo tražili taj sklop, ali im Geltazar hladno reče:
- Ne može! Ako vam treba trokraki brod uhvatite jedan sami. U sledećem talasu biče tačno dvesta četrdeset i tri hiljade. Ima ih dovoljno za sve, pa neka vaši hrabri piloti urade ono što su uradile, kako vi kažete."smotane šiljatouhe kukavice". Nije to tako teško treba samo onesposobiti i zarobiti jadni teledirigovani Dortijanski brod. Želim vam dobru sreću u lovu na njih. -
Pregovarači se povukoše gunđajući, ali ovaj oholi potez Gatora nije još uvek značio raspad saveza. Desetkovani krunski savet bio je svestan da bez saradnjee sa Evelonom njihove vlastite borbene jedinice nemaju nikakvih šansi. Umesto toga pogubili su sedmoricu naučnika koji su bili odgovorni za masakr u brodogradilištu a ceo projekat proučavanja trokrakih aparata odložen je za neku drugu priliku.
Izgradnja I.M.I.R.-a koja je zbog ove političke zategnutosti stala po četvrti put, a majstori obe rase bili su prilično iznevirani radi toga. Neki su čak pretili da će odustati od čitavog projekta. Naravno, Džilovi su prednjačili u tome, tako da su konačno elfi nastavili da rade i njihov posao. Podrazumeva se da ni oni nisu bili zadovoljni političkim prepucavanjima između Geltazara i Kruka ali, nasuprot svojim kolegama od pola tone, njihov protest se ogledao u tome što su odlučili da više ne prekidaju rad ni zbog kakvih naređenja. To su lepo saopštili u svom pismu adresiranom na smaragdni tron.
Imperatoru se ova neposlušnost baš i nije dopala, ali nije preduzeo nikakve kaznene mere protiv radnika, jer nije bio siguran kako bi on sam reagovao na njihovom mestu. Odgovorio im je da veoma žali zbpg prekida u radovima koje su politčki dogovori izavali ali, i oni moraju razumeti koliko su Džilovi teški pregovarači i nepouzdani saveznici.
Pošto su evelonski kosmički brodograditelji već mesecima radili na istom projektu sa Džilovima sve im je odmah bilo jasno. Tako je kriza bila izbegnuta, ali je zato caru bio smanjen manevarski prostor u natezanju sa saveznicima. Zato je drugoj strani sve to predstavio kao svoju apsolutnu rešenost da se veličasteni I.M.I.R. što pre završi i pošalje na Teru. Sa Džilovima ili bez njih!
Tada se i Kruk probudio iz svog manipuljtorskog dremeža i odmah prekinuo štrajk svojih radnika, opet poskidavši neke odgovorne glave. Sve u svemu, projekat je, konačno, brzo i dobro napredovao. Činilo se da će taj džinovski kosmički brod, največi koji su Evelonjani ikada napravili, biti gotov pre novog napada trokrakih brodova.
Nasuprot uspesima u spoljnoj politici i na ratištu stvari kod kuće počele su vrlo nezgodno da se zakuvavaju. Ekstremista Teng od koga se i rukovodstvo Araksovaca javno ogradilo, čak ne zazirući ni da se pojave i na holoviziji i tako svima otkriju svoj idetitet, još nije bio uhvaćen. To je sve prilično zbunilo široke narodne mase, pošto se mudraci Zlatne zore nikada pre toga nisu polavili na mediju koji nisu smatrali tradicionalnim. U stvari, njihov glasnogovornik je obično samo davao izjave za štampu, a nešto ređe je držao vatrene govore na javnim skupovima, uvek se zalažući za stare vrednosti. Ovo je dodatno dolilo ulje na vatru, jer se sada po krčmama Tir-Nan-Oga poćelo šuškati da je jedino on pravi mudrac Zlatne zore, a da su ovi sa holovizije u stvari neka prevara impetrijalne tajne službe. Dodatnu sumnju naročito je izavala izjava novog glasnogovornika mudraca Arina:
- Taj Teng Rin je izuzetno opasan i potpuno lud čovek. Rešio je da ukloni našu tradicionalno vladajuću dinastiju usred krvavog kosmičkog rata u koji smo bez naše krivice uvučeni i u kome, na svu sreću, uz genijalno Geltazarovo vođstvo, pobeđujemo. To ne samo da može da rezultira građanskim ratom i nesagledivim razaranjima, nego i gubitkom na kosmičkom frontu posle čega će ti Dortijanci zasigurno iskoreniti čitavu našu vrstu! Takav elf zaslužuje samo smrt u borbi ili beskrajan odmor u ludnici.-
Ako ćemo pravo, mudraci Zlatne zore nikada u istoriji svoga postojanja nisu jedni druge javno kritikovali, a nekmoli hvalili naslednika dinastije koja ih je dva puta stavljala van zakona. Naravno, uzrok svemu tome je bio novi veliki majstor reda, Vin, koji je u stvari bio Drunov čovek. Međutim, tradicionalistički opredeljeni elfi nisu bili budale i Teng je dobijao sve više pristalica. Tako je na Evelonu zavladala napeta atmosfera očekivanja nemilih događaja, a možda i novog građanskog rata.
Međutim, nije se sve na tome završilo. Fanatično krilo mudraca Zlatne zore izvršilo je napad na lokalnu holovizijsku kuću u Zirangu. Naravno, za vreme Alovog gostovanja na njoj.
Naime, jedna sve popularnija voditeljka koja je bila vilva, pozvala je napopularnijeg „savršenog" da bi pričao o specifičnostima obostranog zavetovanja na potomstvo u njegovoj podvrsti velike efske rase. To je bila jako gledana emisija u čitavom Evelonskom carstvu i obilovala je humorom i golicavim pikanterijama. A onda se, tačno u ponoć, prekinula. To je izavalo uznemirenje i negodovanje širokog gledališta a na broj studijske centrale, koja u tom trenutku više nije postojala, stizali su miloni poziva. Tačno dva minuta docnije na tu frekvenciju ubacila se imperijalna služba za obaveštavanje i saopštila publici da je zgrada iz koje je emisija emitovana pogođena dugodometnim projektilom i delimično uništena. Voditeljka Eril je preživela, ali je hrabri kosmički as Al, koji se u trenutku eksplozije bacio preko nje da je svojim telom zaštiti, bio u kritičnom stanju. Razume se, čim je izvučen iz ruševina i stavljen u medicinsku komoru sa rasprašenim doouom i on se oporavio. Međutim za trideset i sedam članova ekipe i tehničkog osoblja studija nije bilo više pomoći. Njihova imena su pročitana na isti način kao što su objavljivana imena žrtava rata u svemiru.
Odmah je objavljena i vest da zvanični red Araksa nema nikakve veze sa ovim ekstremistima, ali, to nije moglo potpuno da ublaži bes publike. U nekoliko manjih gradova planula su stara svetilišta Zlatne zore ali, na svu sreću, elfskih žrtava nije bilo. Novi veliki majstor Araksa, Ven, odavno je bio predvideo mogućnost ovakve situacije i unapred naložio svim svojim sledbenicima da odmah potraže zaštitu policije ili vojske imperije. Te noći stanice bezbednosti bile su pretrpane, a vojni logori počeli da liče na turističke auto-kampove.
Stoga se, sat i po docnije, Al pojavio na svim kanalima holovizije i zamolio elfe širom carstva da se smire i da istragu o ovom zločinu prepuste vlastima inače bi neko pogrešan mogao da strada od njihovog besa. I pored toga, Teng Rin je postao najtraženija osoba u univerzuma. Od kosmičkih kolonija, do naudaljenijeg sela na ledenim kapama, gde žive samo rotbuni, svi su se nadali da će baš oni uhvatiti „podmuklog ubicu". Specijalizovane tragačke jedinice češljale svako skrovište Araksovaca koji su im sami davali podatke o njima, svesni ozbiljnosti situacije. Deca i domaćice su dobro zagledali svakog prolaznika ali, Teng kao da je pod zemlju propao. U stvari, sumnjalo se da u trenutku krvavog napada uopšte nije ni bio na planeti ali, to ga nije oslobađalo odgovornosti. Trojica elfa koji su sa jednog vozila ispalili razornu raketu, uhvaćeni su, a posle saslušanja u kome su bivšeg velikog majstora prikazali kao naredbodavca diverzije, odvedeni su da skončaju svoje živote radeći u rudnicima u svemirskih kolonija. Bila je to situacija u kojoj čak ni Veliki Zmaj, kako su sada javno zvali Geltazara, nije mogao da pokaže svoju već poslovičnu milost.
Novi atentat se dogodio ni nedelju dana posle prvog, kada je admiral Argos obilazio rodnu grudu. Pošto je vožen na paradnom vozilu sa kojeg je, kao mozak svemirskih bitaka, otpozdravljao narodu, policija je sve svoje napore usmerila da spreči nekog evetualnog strelca koji bi se sakrio u nekoj od okolinih kuća ili krovova. Ali, tu im se potkrala kapitalna greška. Prevideli su nekoliko tona eksploziva ukopanih u uličnu kanalizaciju koji su aktivirani baš kada je teško paradno vozilo prelazilo iznad njega. Ono što je ostalo od mehaničkog džina, kao i glavnokomadujućeg admirala, preletelo je preko šesnaestospratnice, uz to je oko dve hiljade posmatrača poginulo dok je još negde oko pet hiljada izranavljeno. Bio je to crn dan za Evelon koji je pokazao kakav je bespoštedni gerilski građanski rat u toku. Počinioci ovog masakra nikada nisu pronađeni jer su, izgleda, pobesneli mudraci, koje su sada zvali ludaci Krvave zore, tu smestili eksploziv još pre više godina ali, sada su odlučili i da ga upotrebe. Koliko god da su uspesi ekstremnih Araksovaca bili impresivni, sam red u običnom narodu nikada nije imao manju popularnost. Skoro svi su ih mrzeli kao podmukle ubice i ludake koje zbog njihovih sebičnih ciljeva uopšte ne zanima opastanak rase. Proneli su se čak i glasovi kako su oni, u stvari, izdajnici, špijuni i saradnici kosmičkog neprijatelja, što je i samim Gatorima bilo do zla boga smešno.
Nekako, baš u to vreme, otpoče sledeća najezda trokrakih brodova, tako da je za trenutak delovalo kao da su spoljni i unutrašnji neprijatelji zaista udružili svoje snage. Geltazar, koji je ovoga puta lično preuzeo komadu nad flotom, nije održao svoju pretnju Džilovima. Harl Koter je sa svojim naučnicima uspeo da zarobi svih dvesta četrdeset i tri hilade brodova koje su Ogo-Kriptori u tom talasu poslali. Usledila je munjevita zamena nekih delova na komunikacionim sistemima i uskoro su svih dvesta četrdeset hiljada trokrakih kosmičkih letilica bile pod Evelonjanskom komandom.
- E, sada ćemo da vidimo ko će koga da ubija! - reče Harl, pa naredi svojim ljudima da pokrenu brodove. Dotad neviđena vojna sila u ovom delu kosmosa okrenu se i nestade u blizini pulsara C sedam.
- Šta si to, za ime osnivača razuma, sada uradio? Poslao si im nazad sve te silne brodove koje smo zarobili? Čemu onda sva ta muka koju smo imali da ih neoštećene savladamo? - uzviknu preneraženo imperator Evelona.
- Prvo, nisam im poslao sve. Tri hiljade sam ostavio nama, da ih proučavamo ili možda čak kopiramo. Drugo, to je bio jedini način da im uzvdatimo tako da i oni osete šta je to pravi rat. Šta misliš, kako će se samo iznenaditi kada se njihovi rođeni aparati pojave i počnu da pucaju po njima? - veselo odgovori Koter.
- Ali, ko upravlja tim brodovima i kolika ozbiljno možemo da im naudimo ako smo poslali dvesta hiljada svojih protiv jedanaest miliona njihovih? - i dalje je bio uzbuđen trenutno vladajući Gator.
- Pa, ovako... još kada smo u Valuziji dobili prve ostake trokrakih ili bolje da kažem trotrupnih brodova, ja sam počeo da pročavam njihov upravljački sistem, a moji asistenti su od njega, u dokolici, napravili vrlo zanimljivu mrežnu igricu. Ona je za ovih godinu dana postala neverovatno popularna! Svi su je igrali sa svojih stanica, privučeni činjenicom da se bore upotrebljavajući orginalnu vanevelonjansku tehnologiju. Tako smo, pred ovu akciju, izbrali četvrt miliona naboljih igrača sa naše planete i poslali smo ih da se malo pozabave našim protivnicima. Mislim da će biti veoma uspešni s obzirom na naše reakcije u subjektivnom vremenu... - objašnjavao je predsednik lige naučnika sa Valuzije.
- Dao si deci i zaludnim budalama da vode najvažniju bitku moga carstva? Tebe bi trebalo da smestim u ludnicu umesto Tenga! - šokirano povika ojađeni car.
- Grešite, vaše veličanstvo. Oni su najbolji od najboljih. A, što je još važnije, uopšte ne shvataju da su u pravom ratu. Samo sam im rekao da će onaj koji pre sopstvenog uništenja nanese najveću štetu neprijatelju biti bogato nagrađen! - i dalje je blistao Harl.
- Ala si ti naivan! Pa zar misliš da su oni tek tako poslali u svemir ratne mašine koje svako može da preprogramira i zloupotrebi protiv njih? Ako su iole inteligentna bića morali su da smisle neko obezbeđenje protiv takvog slučaja. - kiselo će Geltazar.
- Naravno da su se obezbedili. Stavili su četiri različito kodirane upravljačke komande. Svaka je mogla da preuzme upravljanje od one druge. Sem toga, ugradili su i sistem samouništenja, koji sam takođe sabotirao. Zbog toga, osnovano smatram da će se naši igrači sjano držati u predstoječoj bici. Najbolje je što sve to možemo posmatrati odavde, sa glavnog komandnog broda flote! - autoritativno je tvrdio vodeći naučnik carstva povevši Gatora u drugi deo broda koji je predhodno bio adaptiran za ovu priliku. Dok ga je vodio preterano srdačno ga je zagrlio ali, car na to nije reagovao i ako se osečao dosta nelagodno. Bilo mu je još nezgodnije da objašnjava naučniku gde mu je stvarno mesto u trenutku kada ovaj čini veliku uslugu njegovom carstvu.
- Imate neku holoprojekciju čitave situacije u njihovom svemiru? - upita imperator.
- Ne baš, vaše veličanstvo. To vam je zapravo Ogo-Kriptorska tehnologija. U nekim segmetima bolja od naše, a u nekim daleko slabija. Mi smo rekonstruisali neku vrstu njihovog komadnog centra. Znate, svaki tridest i prvi brod, onaj koji nosi bateriju za napajanje u isto vreme je i kontrolni brod koji je opremljen kamerama kojima su preko te tehnologije ogledala vibracione kapije povezane sa komadnim, to jest, u njihovom slučaju, sudijskim centrom. Ti brodovi takođe su naružani i takođe se bore, ali izgleda da njihovi piloti ne učestvuju u takmičenju ili šta god da su, u stvari, ti njihovi besomučni napadi. - Harl je do tada doveo imperatora Evelona u polumrčanu prostoriju gde su gomile ljudi u redovima sedele pred ekranima, poput đaka u školi. Iznad svega bio je jedan veliki sjajni zid, zapanjujućih dimezija, na kome se videlo još nekoliko manjih slika. Geltazar svim tim bio prilično zbunjen, pa naučnik požuri da mu objasni:
- Ovo je glavni komandni ekran slike, a u njegovoj slici su slike sa još nekih kontrolnih brodova na ključnim pozicijama u invazionoj floti. Tako dobijamo kakav-takav pregled zbivanja na budućem ratištu. Naravno, svaki od tih brodova ima pilota koji ga vodi, a u slučaju njegovog uništenja slika se automatski prebacuje na kamere drugog, najbližeg kontrolnog broda. Primitivno ali, vrlo efikasno! -
- Pa ta slika uopšte nema dubinu! Kako njihovi piloti uspevaju da procene razdaljinu protivnika i prostor za manevre? - požalio se odmah najmoćniji elf u univerzumu.
- Po veličini objekta koji vide. Rekao sam već da neprijateljska tehnologija ima svojih nedostataka ali, šta se tu može. Nismo imali ni vremena, ni sredstava, da je usavršimo. Ukratko, kako njima, tako i nama. Ovo će biti baš viteška borba iako je započinjemo prepadom. Na kraju krajeva, ni oni nas nikada nisu štedeli. - Harl ovo izgovori sa vrlo epskim prizvukom u glasu stojeći, pri tom, u pozi vrlo sličnoj Bororovom spomeniku na glavnom trgu prestonice. Jedina razlika bila je što u rukama nije držao mač, nego neku vrstu konzole na postolju.
- Ne bih da vas ometam dok kroz hipersvemir hrlite prema neprijateljskim planetama ali, zar ne bi ipak mogli da malo usavršite ove trorupne naprave? - bojažljivo upita trenutno vladajući Gator.
- Naravno! Već sam izdao naređenje da se pristupi izradi „super trokrakog broda" koji koristi dobre strane obe tenologije. Ima holo kamere i daleko je bolje naoružan, a tek što se manevarskih sposobnosti tiče... ihi!... može da se okrene oko poprečne ose u deliću sekunde. Takođe može da se okrene nosem u jednom smeru dok leti u drgom doduše samo nošen inercijom prethodnog ubrzanja, ali iskoristili smo nedostatak žive posade da mu damo mogućnoati koje ni jedan naš ratni lovac nije imao jer nas imperativ preživljavanja elfskog tela više ne ograničava. Odmah sam naložio da ga projektuju i naprave u deset hiljada primeraka. Ako se pokaže dobar u bitkama, mogli bi da pređemo na masovnu prizvodnju! - prosto je cvetao od ponosa predsednik lige naučnika sa Valuzije.
Sada je bio red na Geltazara da proguta pljuvačku od zabrinutosti. Činilo mu se da je u ovom ratu apsolutno izgubio kontrolu nad svojim finasijama. Novac je curio kao iz probušene vreće. Zato je skupio hrabrosti i rekao:
Bojim se da će takva prizvodnja biti malo mnogo i za moju kasu, koja je dosta iscrplena zadnjim događajima, kao i izgradnjom IMIRa. Pretpostavljam da će mojim riznicama biti potrebno bar neko vreme da se malo oporave -
Ma to je namanji problem kada je u pitanju opstanak i sigurnost naše rase. Svi ćemo morati pomalo podneti teret toga. Pa neka sada i kolonije odreše malo kesu. Elfska solidarnost je u pitanju. Ne možemo mi da ih branimo dok nam deca gladuju - Harl Koter nije napuštao optimističan pogled na svet.
Imperatoru se sve to činilo pomalo preterano. Novi šorezi kolonijama zbog izdržavanja, rekonstrukcije postojeće flote i izgradnja nove mnogo brojnije, dovešće do političkih tenzija i porasta raspoloženja za ocepljenjem od matice, a to je ono što je njegova dinastija već pet hiljada godina pokušavala da izbegne. Zato su i toliko razmazili svoje koloniste na drugim planetama. Gator se sada ozbiljno zabrinu. Nikako nije hteo da on bude taj omraženi vladar čije je loše finansisko poslovanje srušilo treće carstvo. Na trenutak je čak pomislio da Harl ovu situaciju koristi da uzdrma poziciju smaragdnog trona na veoma lukav način. On je očito bio elf velike iteligencije i ne bi trebalo misliti da su njegove namere dvodimenzionalne kao slika na Ogo-kriptorskim ekranima. Ali, nije bilo nemoguće ni da je zaista imao samo dobre namere.
Dan i po docnije ispostavilo se da je bar neke poteze dobro povukao. Bitka koja je trajala šest sati i zahvatila sve tri planete pod vlašću Dortijanaca napravila je toliko štete neprijatelju da je sve što su dosada elfima uradili izgledalo kao dečija igra u poređenju sa ovim. Ubijeno je dva miliona i sedamsto hiljada Ogo-Kriprora, koji su ležali u svojim komorama. Jedna njihova planeta potpuno je uništena. Upropaštena su, ili teško oštećena, sva njihova kosmička brodogradilišta, a kao vrhunac svega oboreno je preko milion trokrakih brodova u direktnoj bici oko njihovih planeta. O broju neprijateljskih borbenih aparata na tlu i u njihovm hangarima niko i nije vodio evidenciju. Propast napadača je bila potpuna, ali po pravilu ratova tim teledirigovanim brodovima, borba se vodila do posledenjeg. Međutim, to nije bilo posledenje što je ambiciozni Harl svojim neprijaeljima pripremio.
Dva dana kasnije, šest hiljada novoprepravljenih super trokrakih brodova uletelo je u dortijanski deo svemira, prošlo kroz njihovu masivnu lovačku odbranu kao nož kroz puter i ponovovilo razaranje na obe planete još dok su roboti pokušavali da poprave i spasu šta se spasti moglo. Tridesretak brodova je za tu priliku bilo opremljeno jakim fisionim termonuklearnim udarima i oni napraviše pravi haos na planetama, a ostake kosmičkih brodograilišta raspršiše po svemiru. Onda su se još malo zabavljali uništavajući nespretne trokrake lovce neprijatelja i na kraju su se povukli kroz pulsarsku kapiju sa minimalnim žrtvama.
Još iste večeri, putem tehnologije kapijinog ogledala, jedan predstavnik Dortijanaca zamolio je za primirije, obavezavši se da njihovi ratni brodovi nikada više neće ulaziti u elfski i džilovski deo svemira. Gator je hteo da ih natera i i na plaćanje ratne štete ali, nije preostalo skoro ništa što bi se moglo uzeti rasi čije je stanovništvo prepolovljeno za samo dva dana, a idustrija tako razorena da se još dugo neće oporaviti. Kruna svega bila je što je Renn nametnula poraženima vrlo nepovoljan trgovinski ugovor za snabdevanje sarnirom koji im je bio preko potreban.
Tako se završilo to gadno poglavlje u Evelonskoj istoriji koje je nazvano krvavi Ogo-Kriptorski rat ili Herojska odbrana naših kolonija. Izbegnuto je uvođenje taksi i poreza, a vidno neraspoloženi polutonski saveznici naterani su da ostave elfsku sražu oko pulsara C sedam, na svojoj teritoriji.
Ali, to još uvek nije bio kraj ove priče. Preostalo je još nekoliko značajnih događaja, kao što je „porinuće" ili, ako baš hoćete lansiranje, I.M.I.R.-a, mada se ni jedan od ovih termina nikako nije mogao primeniti na ovaj gigantski kosmički grad potpuno sastavljen u svemiru.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana