Budućnost| Društvo| Istorija| Kultura| Moj grad

Generalštab ... opet se javlja

Đorđe Bobić RSS / 27.11.2013. u 12:27

Piše u novinama a ni Tv nije ostala nema da će se dogoditi neka estetska i sugurnosna intervencija na zgradi Generalštaba, onoj lepoti na uglu Kneza Miloša i Nemanjine koju Amerikanci unakaziše 1999 godine. Naime, kaže jedan gospodin u uniformi da će se ukloniti neki delovi urušenog dela zdanja i napraviće se mali skver ispred zdanja posut humusom i zasadiće se neko bilje a biće i bezbednije za prolaznike a oči prolaznika imaće ugodniji prizor. Posle četrnaest godina tu se nešto dešava, neka vreva nastaje. Obratio je najzad vlasnik, Min. vojske i država, pažnju na svoju imovinu i to je ipak za pohvalu mada pomalo zakasnelo i onda, i baš zbog toga, uvek dolazi pitanje o tome šta li ih je baš sada navelo, na početku zime kad građevinskim radovima nije vreme, da oko bace na tu stranu i odluče da potroše 38 miliona dinara na ulepšavanje ruševine i pravljenje mesta za isticanje panoa za promociju njihovih kampanja kako onaj uniformisani gospodin reče.

Želeći da pozdravim narečenu aktivnost vlasnika zdanja i njihovu kako rekoh zakasnelu prilježnost, ipak ne mogu da se otmem utisku da to ima veze sa pričama o želji šeika ali u poslednje vreme i onog Amera, Tramp li se zvaše, da tu grade neke neviđeno luksuzne hotele oko čega se država neopisano raduje i spremna je da zarad novih investicija ukine akt o zaštiti zdanja koje je Vlada države proglasila za kulturno dobro. Sve u tom kontekstu liči, a voleo bih da grešim, na ulepšavanje mlade za udaju.

Dakle, osećam se sasvm voltermitijevski, ni tamo ni ovamo da krenem a da pišem još o Generalštabu ne umem jer napisah dovoljno pa da se podsetim a i vas što ovo čitate. Evo da pogledamo po neki link.

link 1 

link 2 

link 3 

        

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:41 27.11.2013

Dodatak ...

Zaista, cela priča sa „ulepšavanjem“ Generalštaba liči na podrškua njegovom uklanjanju i prodaji lokacije za nešto drugo, „starije i lepše“ na primer. Dakle, sadašnja intervencija, kako piše u novinama, oslanja se na stari projekat koji je urađen pre proglašenja Generalštaba za kulturno dobro i kojim je predviđeno njegovo rušenje. Posle, kada je Vlada republike Srbije proglasila Generalštab kulturnim dobrom, započet je novi projekat u skladu sa uslovima Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ali taj projekat nije nikada završen pa sada moraju da se služe onim starim koji nije u skladu sa uslovima koje je Vlada proglašenjem zdanja za kulturno dobro ustanovila.
Dakle, umesto završetka projekta po uslovima koji su propisani uz odluku Vlade o proglašenju Generalšptaba za kulturno dobro i delovanja na uređenju zdanja u skladu sa tim, preduzima se neka druga akcija, vadi se iz arhiva stari projekat koji predviđa rušenje i to sve budi sumnje u dobre namere da se Generalštab, nacionalno kulturno dobro, očuva.
anamarkana anamarkana 15:03 27.11.2013

ha ha ha .....

em su nesposobni em ne znaju šta oće............
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:17 27.11.2013

Re: ha ha ha .....

Ama, imam neki osećaj da onaki kaki su ipak znaju šta oće ... cilj tog "oće" me brine ...
zack2jack zack2jack 16:33 27.11.2013

Re: ha ha ha .....

anamarkana
em su nesposobni em ne znaju šta oće............



..bice Ana da oni ipak znaju, jako dobro, kako da budu nesposobni.
cikaron cikaron 15:19 27.11.2013

Doduse...

Ono nakazno, polusruseno zdanje (znam, znam...spomenik kulture ili nesto slicno)zvano generalstab i treba srusiti i napraviti nesto normalno i korisno. Ukloniti ruglo iz centra grada.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:47 27.11.2013

zgrada za izbeglice?

Mozda bi mogli da otvore centar za smestaj izbeglica u Kneza Milosa, zasto da ih torturisemo u provinciji i prinudjujemo, kako pise B92 dole, da obijaju vikendice i seoske kuce.

Kao buduca EU clanica trebali bi se navikavamo na izbeglice sa istoka i dalekog juga.

Britanci su pametno uradili, prvo su naselili gradove izbeglicama a tek sad ih pakuju u sela, zajedno sa nezaposlenima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=27&nav_category=12&nav_id=782367
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:57 27.11.2013

Re: zgrada za izbeglice?

Ideja je sasvim nova i progresivna ...
Uostalom zašto samo Britanci ... ima i drugi primer, Ameri su počeli sa izbeglicama iz Evrope koji su proterali starosedeoce Indijance ... pa vidi gde su stigli ... dakle, izbeglice za početak ...
Supermod Supermod 17:17 27.11.2013

Pomoć

oskar-z-wild
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=27&nav_category=12&nav_id=782367

LINK
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:19 27.11.2013

Re: Pomoć

Hvala supermodu ali mnoga gornja dugmeta ne rade na smartfonu.
Nokia lumia 800. Mreza 3. Britanija.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:26 27.11.2013

Re: zgrada za izbeglice?

Đorđe Bobić
Ideja je sasvim nova i progresivna ...
Uostalom zašto samo Britanci ... ima i drugi primer, Ameri su počeli sa izbeglicama iz Evrope koji su proterali starosedeoce Indijance ... pa vidi gde su stigli ... dakle, izbeglice za početak ...


Brzo kapiras. Posto bi kod nas rivajvl dzamija izazvao atavisticka osecanja. Predlazem da krenemo sa nama bliskijim Etiopljanima, Eritrejcima i sl.

Korist svega toga bi bila odrzavanje niskih plata i konkurentnosti naravno.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:00 28.11.2013

Vest od jutros ... POLITIKA

Izgleda da nismo džabe krečili ...

reanimator reanimator 09:21 28.11.2013

...

napraviće se mali skver ispred zdanja posut humusom i zasadiće se neko bilje

Ako nastave da slede ideju iz neposrednog komšiluka (Savski trg), pa zasade ono nešto što liči na visoko rastinje prostranstava Etoše, ima da nam se zapate hijene i gepardi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana