Ljudska prava

NAJSKUPLJE SU NEPOTREBNE LEKCIJE

Freedom of Information RSS / 14.11.2013. u 15:50

Autor: Rodoljub Šabić

Mediji su juče preneli vest da je BIA izvršavajući odluku Evropskog suda za ljudska prava dostavila podnosiocu tužbe informaciju o broju lica čija komunikacija je bila predmet „presretanja" u toku 2005. godine.
Ustvari, BIA je tako izvršila jednu gotovo osam godina staru odluku Poverenika za informacije (22. 12. 2005. godine). Reč je o odluci donetoj u jednom od prvih „delikatnijih" slučajeva u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, 2005. godina je prva godina njegove primene.
Odluci je prethodio zahtev NVO Inicijativa mladih za ljudska prava upućen BIA kojim su traženi gore navedeni podaci. Nije ih dobila uz obrazloženje da je to „tajna" i podnela je žalbu Povereniku za informacije.
Budući da „tajna" sama po sebi nije dovoljan razlog za odbijanje zahteva već je potrebno da se iza nje „krije" legitiman, na zakonu zasnovan interes koji bi bio ugrožen odavanjem informacije, smatrao sam od početka da je zahtev sasvim legitiman. On se odnosio samo na sumarne, statističke podatke o broju preduzetih mera čije objavljivanje ničim ne bi moglo ugroziti interese „službe". Ipak, pre nego što sam odluku formalno doneo sreo sam se i razgovarao sa direktorom BIA, Radetom Bulatovićem. Rekao sam mu da imam definitivan stav, izneo mu ga i rekao da mislim da bi bilo dobro da BIA te podatke da sama, bez mog naloga. Mislio sam da je to bila prilika da „služba", inače opterećena „uspomenama" na brojne teške zloupotrebe iz ranijeg perioda, manifestuje kakvu takvu spremnost da se izloži kontroli javnosti. I pitao sam ga može li da mi navede neki konkretan interes službe koji bi bio ugrožen davanjem traženih informacija. Rekao je - „Pa ... ni jedan". Nakon toga rekao sam da očekujem da u narednih nekoliko dana sami daju te informacije i da me o tome obaveste. Tako smo i završili sastanak.
Nisu dali informacije i nisu se javili. Ispostavilo se da je taj sastanak bio momenat koji je označio početak zaoštravanja odnosa između BIA i institucije Poverenika za informacije. Tačnije, početak jedne faze u kojoj je BIA sebi dozvolila potpuno ignorisanje zakona.
To je uostalom i bio razlog zbog koga sam u Godišnjem izveštaju Narodnoj skupštini za 2006., uz ostalo, napisao:
Najdrastičniji primer je Bezbednosno-informativna agencija. U njenom slučaju nije reč samo o kršenju prava na pristup informacijama u posedu organa vlasti, već o potpunom neprimenjivanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Bezbednosno-informativna agencija nije imala potrebnu komunikaciju sa građanima koji su joj se obraćali zahtevom za ostvarivanje svog, zakonom i Ustavom zajamčenog prava a ni sa Poverenikom, kao drugostepenim organom. Nije odgovarala na zahteve građana, nije se, na traženje Poverenika izjašnjavala o podnetim žalbama. Nije postupala po nalozima sadržanim u rešenjima Poverenika. U javnosti je, od svih rešenja Poverenika koja su se odnosila na BIA-u najviše publiciteta dobilo ono kojim je Poverenik naložio ovoj agenciji da informacije o broju podnetih zahteva i prisluškivanih građana u 2005.godini, kao statistički podatak koji ne može ugroziti nijedan na Zakonu zaštićeni i legitimni interes, treba dati tražiocu. Iako je bila obavezna da postupi po ovom nalogu BIA to nije učinila. Nije to učinila ni nakon što je Vrhovni sud njenu tužbu protiv rešenja Poverenika odbacio. Međutim, ovo rešenje ni slučajno nije jedino. BIA se oglušila o svoju zakonsku obavezu u čak 6 slučajeva u kojima je Poverenik doneo odgovarajuće rešenje. BIA nije izvršila čak ni elementarne, za sve državne organe, zakonom predviđene obaveze u vidu dostavljanja godišnjeg izveštaja o primeni zakona Povereniku i izrade i objavljivanja Informatora o radu. Primer potpunog ignorisanja Zakona od strane bilo koga, po mišljenju Poverenika zaslužuje ozbiljnu pažnju Narodne skupštine Republike Srbije. Zakoni Republike Srbije moraju da obavezuju svakog osim onog ko je samim zakonom izuzet. Niko ne bi smeo i nikom se ne bi smelo tolerisati da sam sebe izuzima od primene zakona. Onaj ko to ipak čini poigrava se, ne samo sa konkretnim zakonom nego sa principom zakonitosti, i svakako, autoritetom Narodne skupštine koja zakone donosi."
Ipak, takav odnos BIA potrajao je sve do kadrovskih promena u Agenciji 2008. godine, kada BIA pravi zaokret u odnosu prema zakonu. Ona je sukcesivno izvršila manje više sva do tada neizvršena rešenja Poverenika. Izuzev ovog o kome govorimo, iz potpuno nerazumljivih razloga.
I Inicijativa mladih se obratila Evropskom sudu za ljudska prava. Država je, opet iz potpuno nerazumljivih razloga (da apsurd bude veći i pre odluke suda BIA je uvela praksu da ovakve podatke čini javnim i objavila podatke za prošlu godinu) dozvolila da se taj spor nepotrebno vodi. I na kraju ga je, naravno, izgubila.
Svaki sudski spor košta. I spor pred Evropskim sudom za ljudska prava košta i vremena i novca i ugleda. U konkretnom slučaju naša zemlja je trošila sve to da bi joj Sud „dao" lekciju koja bi joj morala biti nepotrebna, lekciju o nečem što je opšte poznato i što bi moralo biti savršeno normalno - da treba da poštuje svoje zakone i odluke svojih nadležnih organa.



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:46 14.11.2013

Ko ne plati

na mostu, platiće na ćupriji.
Jedino je pitanje da li će i ovo plaćanje na ćupriji biti dovoljan nauk za nadalje.
Freedom of Information Freedom of Information 18:01 14.11.2013

Re: Ko ne plati

da li će i ovo plaćanje na ćupriji biti dovoljan nauk za nadalje.

Ako ne bude, to bi bio očit dokaz da smo u zaista ozbiljnom problemu. Kad su države u pitanju "nauk" da moraju da poštuje sopstvene zakone i odluke svojih nadležnih organa. nije iznad nauka koji je učenje azbuke za osnovce u osnovnoj školi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:42 14.11.2013

Re: Ko ne plati

Pri čemu, koliko ja znam, ovo je jedan od domaćih zadataka bez čijeg se rada ne može ni prići EU.
Sepulturero Sepulturero 20:39 14.11.2013

Re: Ko ne plati

Jelica Greganović
Pri čemu, koliko ja znam, ovo je jedan od domaćih zadataka bez čijeg se rada ne može ni prići EU.


Зашто? Па зар нисмо управо научили да у ЕУ свако свакога прислушкује?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:41 14.11.2013

Re: Ko ne plati

Зашто? Па зар нисмо управо научили да у ЕУ свако свакога прислушкује?

I da je to no-no...
Out of Beirut Out of Beirut 00:53 15.11.2013

Re: Ko ne plati

Шта ја знам како то изгледа из перспективе људи који живе у Словенији, али - која је релевантност прилажењу ЕУ?!

Бајата је та идеја, не треба јој подгревање већ бацање у ђубре!
AlexDunja AlexDunja 18:47 14.11.2013

imate li neko objašnjenje?

previd, javašluk?
iz teksta sam shvatila da nikakve opsnosti po službu nije
bilo ni tada a naročito sada.
hoće li neko odgovarati zbog uludo potrošenog novca?
Sepulturero Sepulturero 20:37 14.11.2013

WTF

Да ли сам ја добро разумео? Нека опскурна НВО (уствари и не толико опскурна јер је позната као аутошовинистичка) води спор против сопствене државе око неких, рекло би се тотално неважних, прислушкивања из 2005??? Пре осам година!

Колико сам из текста разумео БИА је све остало извршила и само је остала та 2005 година. Да ли је могуће да аутор блога подржава ту тужбу која је очигледно поднета само из неког ината и жеље да се нашкоди држави?

Да ли ће то државу нешто да кошта, да ли се ту ради о трошковима парничког поступка или нечем другом? Ко финансира ову НВО јер некако су морали, бар у почетку, да плате адвоката, судске трошкове и слично.

Како неко иоле нормалан може да тужи државу и да јој прави трошкове за тако нешто безначајно а около се све распада и немамо, например, паре да шаљемо децу на лечење.

Господине Шабићу, зар стварно нема других, озбиљнијих, прекршаја Закона о слободмном приступу информацијама? Шта је, например, са разним уговорима који се јавности показују са затамњеним странама или уопште не?
Freedom of Information Freedom of Information 21:20 14.11.2013

Re: WTF

Да ли је могуће да аутор блога подржава ту тужбу која је очигледно поднета само из неког ината и жеље да се нашкоди држави?

Naravno. "Autor bloga" će podržati i svaku vašu ili tužbu bilo koga kome neko uskrati pravo koje mu je zajamčeno zakonom.A prethodno će pokušati da pomogne u ostvarivanju prava.
ар стварно нема других, озбиљнијих, прекршаја Закона о слободмном приступу информацијама?

Lično mislim da ih ima. Ipak ovaj je po nečemu potpuno specifičan. On je prvi i jedini(što želim i da ostane) koji u vezi sa slobodnim pristupom informacijama bio predmet spora pred Evropskim sudom za ljudska prava.Spora koji je državi doneo nepotrebnu blamažu i troškove a koji je vođen,kako se upravo pokazalo samo zbog nečijeg birokratskog inata.A što se tiče pitanja tipa
Шта је, например, са разним уговорима који се јавности показују са затамњеним странама или уопште не

moram vam reći da, mada se trudim da budem dobar domaćin,trolovanja tog tipa na mom blogu počinjem doživljavati kao baš neumesna.Post se bavio određenom temom zbog toga što je trenutno aktuelna. Dopuštam i razumem da svakom neka druga tema može biti zanimljivija ili važnija ili..Ali to bi trebalo da bude razlog da taj neko sam piše post o toj temi.
P.S.A ako vas zbilja zanimaju moje odluke,stavovi i sl.u vezi sa "zatamnjenim stranama" i sl. imate dovoljno materijala na www.poverenik.rs,u izveštajima narodnoj skupštini, ili na internetu. Više nego dovoljno,po nekima i previše.
nastradamus nastradamus 21:49 14.11.2013

Re: WTF

Spora koji je državi doneo nepotrebnu blamažu i troškove a koji je vođen,kako se upravo pokazalo samo zbog nečijeg birokratskog inata.


To nije INAT to je BAHAĆENJE - možemi se, trošimo Vaše pare, plaćamo sudske troškove i na kraju kad dođe do ''kraja'' mi vam damo - a vama danas to možda ništa ne znači, sem da se pohvalite da ste na kraju ''pobedili''. To je primer kako rade skoro sve državne organizacije i službe. Kada bi te nepotrebne troškove plaćali iz svog dzepa, onda ne bi tako radili !!!
Ova država se decenijama blamira u svetu, drži narod kao svojevrsne taoce i robijaše, plate male a cene belosvetske... pa gde to ima ??? Samo u Srbiji! Monopoli, org.kriminal i to na državnom nivou (organizovano iz državnih organa), korupcija na svakom koraku... Mi smo dno dna. Zar je čudno što nas mnogi ne vole (blaži izraz)?
laziiprevare laziiprevare 23:50 14.11.2013

Re: WTF

Да ли сам ја добро разумео? Нека опскурна НВО (уствари и не толико опскурна јер је позната као аутошовинистичка) води спор против сопствене државе око неких, рекло би се тотално неважних, прислушкивања из 2005??? Пре осам година!


Danas u novinama imamo najavu rešenja "misterije" političkog ubistva Slavka Ćuruvije, koje je izvedeno : "gotovo identično kao u slučaju likvidacije Pavla Bulatovića, nekadašnjeg ministra odbrane SR Jugoslavije, i jednog drugog ubistva, koje je manje poznato u javnosti" .

Ugled države ne postoji ako posle terorističkih napada na Ivana Stambolića i Vuka Draškovića, saznajemo da iza likvidacije drugih građana, činjenjem i nečinjenjem stoje institucije države.

Da li je beznačajno ako je bilo koje prisluškivano (praćeno) lice likvidirano ?



Vojislav Jekić, nekadašnji načelnik lozničke policije prvi je optužio RDB (BIA) , za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.
Ubijen je sa dva hica u glavu 2006. godine u Beogradu.

Nalogodavci i počinioci nepoznati.


Da li je Vojislav Jekić prisluškivan ?

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:33 15.11.2013

Re: WTF

Samo u Srbiji! Monopoli, org.kriminal i to na državnom nivou (organizovano iz državnih organa), korupcija na svakom koraku...

Na žalost, nije to samo u Srbiji.
Slovenija je u ropcu zbog toga.
nastradamus nastradamus 21:37 14.11.2013

Vlast, bahatost i neodgovorno ponašanje

Nažalost vlast nam je takva. Da smo kao narod bar malo složniji i da ne postavljamo ''komšiji'' nogu, priča bi bila drugačija ali...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 14.11.2013

Re: Vlast, bahatost i neodgovorno ponašanje

i da ne postavljamo ''komšiji'' nogu


Ko je komšija pod navodnicima?
nastradamus nastradamus 21:55 14.11.2013

Re: Vlast, bahatost i neodgovorno ponašanje

Ko je komšija pod navodnicima?


Valjda smo kao narod poznati po tome da ne volimo kada neko iz naše okoline uspe ili po nečemu se u pozitivnom kontekstu izdvoji od većine? Lično sam se mnogo puta u životu uverio u to. Ako od nas deset jedan može da se izbavi iz neke nedaće ukoliko ostali malo pomognu, niko mu neće pomoći - jer zašto njemu da bude bolje?! Najbolje je da svi potonu nego jedan da preživi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:35 15.11.2013

Re: Vlast, bahatost i neodgovorno ponašanje

Valjda smo kao narod poznati po tome da ne volimo kada neko iz naše okoline uspe ili po nečemu se u pozitivnom kontekstu izdvoji od većine?

Ne, nismo. Ima takvih naroda puno.



nim_opet nim_opet 22:05 14.11.2013

Ne, niko nece odgovarati za procerdane $$

hoće li neko odgovarati zbog uludo potrošenog novca?


Nece. To je jedna od misterija koju nikako, od kada sam dobio pravo glasa, te bar onako laicki, gradjanski da se za politicki sistem interesujem, ne mogu da razresim, barem priblizno. Glasaci u Srbiji ne reaguju na bacanje sopstvenog novca. Prosecan glasac u recimo US of A glasa na osnovu slicnih (iracionalnih) emocija kao i prosecan glasac u Srbiji, ali postoje dva ili tri okidaca koja ce ga navesti da odgovornog politicara ne samo smeni, nego i dovuce pred sud: seksualni skandal/upotreba droge, otvoreni rasizam/sovinizam (mada, glasaci jedne od dominantnih partija malo malo pa se upustaju u takvu avanturu), i nadasve, bacanje para poreskih obveznika. Sve, sve, ali pronevera poverenja da ce se novac skupljen od poreza koristiti odgovorno je skoro garancija da ce odgovorni politicar biti skinut - ako ne sa federalnog nivoa (jer su se lepo "utalili", a ono barem sa lokalnog tipa guvernera, predstavnika u skupstini drzave, gradonacelnika (da se ne zavaravamo, moj sadasnji gradonacelnik vodi 11 miliona ljudi i privredu 36 puta vecu od cele Srbije, ali se i on osvrce kad su ga prozivali sto sneg nije bio ociscen i sto se pare trose na maratone umesto na ciscenje posle uragana).

Mislim da je kljuc u tome koliko glasaci sebe vide kao poreske obveznike, i u krajnoj liniji "poslodavaca" svojih vlada/uprava itd. Kao sto se niko formalno ne buni kada policijske stanice u Srbiji, potpuno neosnovano na bilo kom zakonu (koji i da postoji bi bio neustavan) propisuju odecu u kojima se u iste ima ulaziti, tako se izgleda niko ne uzbudje previse kada cuje o procerdanim milijardama.
Freedom of Information Freedom of Information 22:17 14.11.2013

Re: Ne, niko nece odgovarati za procerdane $$

Mislim da je kljuc u tome koliko glasaci sebe vide kao poreske obveznike, i u krajnoj liniji "poslodavaca" svojih vlada/uprava itd.

iqiqiq iqiqiq 23:16 15.11.2013

Re: Ne, niko nece odgovarati za procerdane $$

Mislim da je kljuc u tome koliko glasaci sebe vide kao poreske obveznike, i u krajnoj liniji "poslodavaca" svojih vlada/uprava itd.

pa treba vremena da se prisetimo da smo demokratsko društvo, možda da ponavljamo svako jutro kao mantru, dok ne počnemo da se tako i ponašamo
Kraja Kraja 23:08 14.11.2013

...verovatno...

...i doticni rade bulatović ima neki imunitet, pa ce sve trosokove tog postupka platiti poreski obveznici srbije, dok ce isti opet na nekoj drugoj funkciji u nekoj drugoj prilici opet mlatiti tudjim qrcem po trnju jer ga to ne kosta nista...
...i tako u nedogled, gomila politickih dembela krcmi drzavni budzet svojim inatom i neznanjem...
...dok posledice ne budu placali iz svog dzepa i svojom imovinom, mi cemo na kraju moliti poverenika da prestane da nas stiti, jer vise nece biti novca za kazne u drzavnoj kasi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:37 15.11.2013

Re: ...verovatno...

dok posledice ne budu placali iz svog dzepa i svojom imovinom

E, u ovome je ključ, ništa ih tako ne boli kao rođeni džep.
nastradamus nastradamus 10:34 15.11.2013

Još nešto...

Pored toga što nam je vlast bahata, neodgovorna, korumpirana i sa elementima kriminalnih aktivnosti, kao šlag na ovoj gorkoj torti nalazi se LICEMERSTVO. Da li osećate neku gorčinu koja se skuplja u organizmu i pretvara u bes kada čujete od vlade Republike Srbije da treba: da se štedi, da su oni ti koji su najveći teret krizA podneli, da se oni žrtvuju za naše dobro...??? U trenutku se uplašim za svoje zdravlje i pomislim da nisam normalan. Hitler je malo dete u odnosu na mene i misli koje počnu da mi se vrte u glavi. Sva je sreća da nemam nikakvu podršku a da sam ne mogu sve njih da obiđem u tom momentu napada besa.
PRIMER: Sećate se one afere tzv.''drumske mafije''? G-din Šabić je dao svoj doprinos u razotkrivanju te priče. E pa, onda sigurno znate koliko je bilo problema da se dobiju informacije od J.P.''Putevi Srbije'' o najobičnijem ulasku vozila na autoput. Tadašnji gen.dir.Puteva Srbije bio je Branko Jocić, inače član političke stranke Nova Srbija kod Velimira Ilića i njegov zamenik u stranci. Da ne prepričavam sve probleme koje je on pravio, opstruirao i vređao one koji su te informacije tražili a koje usput rečeno, dokazuju organizovanu krađu. DANAS, taj isti Branko Jocić, bez ikakvih problema (nakon izlaska iz zatvora, u koji je bio zbog drugih malverzacija), ide unaokolo po televizijama i hvali se kako je ON OTKRIO DRUMSKU MAFIJU!!! Da li je to normalno? A drugo, možda važnije, da li to DRŽAVA SME DA DOZVOLI ???
Sepulturero Sepulturero 10:46 15.11.2013

Иницијатива младих за људска права

Donatori

Ambasada Australije u Beogradu
Ambasada Finske u Beogradu
Ambasada Francuske u Beogradu
Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu
Ambasada Nemačke u Beogradu
Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu
Ambasada SAD u Beogradu
Balkanski fond za demokratiju
Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu
Comité Catholique contre la Faim et pour le Développement (CCFD)
Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu
East-East Program
Fondacija Charles Stewart Mott
Fondacija Friedrich Ebert
Fond za otvoreno društvo - Srbija
Fondacija Heinrich Böll
Fondacija Konrad Adenauer
Francuski kulturni centar, Beogad
Freedom House
Institut za održive zajednice
National Endowment for Democracy
Norveška narodna pomoć
Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju
Quaker Peace and Social Witness
Rockefeller Brothers Fund
Civil Rights Defenders
Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Švajcarske
United Nations Development Programme
United Nations High Commissioner for Human Rights
United States Institute of Peace
USAID Misija u Srbiji

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana