Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige VII

mlekac RSS / 01.11.2013. u 20:29
I konačno dolazimo do razrešenja jedne od misterija - od kud Džilovi u I.M.I.R.-u?
 
PLODOVI PRIVREMENE POBEDE

secret-society.jpg - Taj ludi car! Uspeo je jedini u istoriji da postigne savez sa Džilovima, a predhodnim vladarima je jedva uspevalo da održe primirje sa njima. Od jednog degeneričnog mutanta napravio je ratnog heroja koga je ona banda kokošaka u medijima proglasila za najomiljeniju osobu današnjice. Sada će „to", kako čujem, Leliks sveštenici primiti u svoje redove! I onaj prokleti Drun je jednako lud koliko i car! - penio je novi glasnogovornik Zlatne zore u njihovom, sada sakrivenom, glavnom svetilištu.
- Ali, sveti mudrače, Teng Rinu, to prokleto stvorenje puno je šarma i zaista dobro izgleda. Tako je i pridobilo većinu publike. Taj „savršeni" jednostavno je rođen za javne nastupe. Činjenica da je kao komandant kosmičkih eskadrila već četiri puta porazio dosada nepobedive trokrake neprijatelje, samo dodatno pogoršava stvar. On postaje zvezda i predmet obožavanja kakva se na Evelonu nije pojavila još od smrti Borora prokletog. - Dolivao je namerno ulje na vatru novoustoličeni mudrac, Vin, koji je zapravo bio agent reformisane imperijalne obaveštajne službe koju su sada kontrolisali Leliksi.
- Ma kakav šarm... to je besramni kosmički degenerik okoćen u nekom smrdljivom privatnom modulu ne većem od moje kade. Jeste li videli kojim podmuklim trikom je pridobio publiku oba pola? Na voditeljkino pitanje da li stvarno obožava žene i spava samo sa njima, to ju je poljubilo u ona brbljiva usta. A na pitanje kako to radi kada izgleda kao prelepa elfkinja, bez reči se skinulo i vodilo ljubav sa njom pred kamerama! I to tri puta! Nedopustivo je da se tako nešto prikazuje u informativnoj emisiji ali, uz ovakvu imperijalnu administraciju sve prolazi. Sumnjam da je sve to izrežirano i plaćeno carevim novcem. Gatori su mnogo pokvareniji nego što naš prosečan brat može i da zamisli. Čak i među našim sledbenicima sada ima mnogih koji simpatišu tu ili tog, Ala - siktao je Teng kao razljućeni pegavi gušter.
- Dobar medijski potez. I mi bi mogli da nešto naučimo iz toga. Nas stalno optužuju da smo suviše dosadni i da ćemo ugušiti svaku zabavu ako odnesemo prevagu u duhovnom životu carstva. To nam pravi jako lošu reklamu. Mogli bi ste vi, kada dajete izjave, da budete malo više fleksibilni, veliki majstore. Teško je voditi medijski rat kada protivnik ima mnogo zanimljiviji program. - umeša se Anir Flos, mudrac zadužen za tihi, ali konstantni, uticaj na medije.
- Ne očekujete, valjda, da ja vodim ljubav sa voditeljkom, pa da postere sa tim aktom trigeri kače u smrdljive kabine svojih vozila, kao što to rade sa Alovim? Hajde, budimo ozbiljni, ja ne mogu da dajem drugačije izjave jer su nepromenljivi stavovi našeg reda naša glavna uzdanica. Svi oni mirni i spokojni elfi kojima je stalo do stabilnosti, tradicije i materijalnog napretka bili bi stvarno razočarani, a onda bi izgubili većinu podrške kod naroda. - i dalje je gunđao glasnogovornik Araksovaca koji je prvi put u njihovoj istoriji ujedno postao i veliki majstor reda.
Arin napravi kiselo lice zamišljajući prilično žgoljavog Tenga, koji je sa svojom dugom i razbarušenom kosom i bradom izgledao kao čupavac iz kutije, u ljubavnom aktu sa prelepom bujnom voditeljkom. Bilo mu je jasno da ni najgluplji triger ne bi takvu sliku stavio u svoje vozilo. Zato pokuša sa našto drugačijim pristupom problemu:
- Pa, gospodaru reda, mislim kako bi trebalo da malo reformišemo naš pristup javnosti. Pošto ste sada vi veliki majstor mogli biste funkciju glasnogovornika da prepustite nekom drugom elfu. Pronađimo jednog koji bi bio arhetip heroja od davnina, pa makar morali i da ga potkupimo. Krupnog, naočitog, mišićavog i maljavog, sa vrlo izraženom muškošću, a dovoljno inteligentnog da samo ponavlja ono što biste mu vi rekli. I kad on dohvati voditeljku, Alov erotski performans neće ličiti ni na šta... -
- Da li ti planiraš medijsko nadmetanje ili one programe za masturbaciju? Nešto kao onaj obrazovni program koj se bavi istorijom, a snima se u nacionalnom muzeju erotskih pomagala i nekako je najgledaniji u poslednjih deset godina? Ja govorim o ozbiljnim problemima naše trenutne pozicije u carstvu a ti udaraš brigu na veselje! - rezignirano će Teng ne smatrajući za potrebno ni da zvanično odbije poziv da nekome drugom prepusti čast glasnogovornika mudraca Zlatne zore.
- Neosporno je da bismo sa takvim glasnogovornikom dobili široku podršku kod velikog broja žena i homoseksualaca, ali naša primarna meta su dobro situirani muškarci na odgovornim funkcijama u carstvu. - ponovo nepozvan upade u diskusiju Vin, namerno ignorišući mišljenje velikog majstora kako bi ga doveo u stanje besa, koje uvek bilo neprijatelj zdrave pameti. Iskreno se nadao da će ga tako naterati da povuče neki nepromišljen potez.
- Nećemo imitirati podmukle poteze protivnika. Jednostavno, ubićemo stvorenje i to je to. Biće jedna veličanstvena sahrana na kojoj će se verovatno i većina Gatora pojaviti, a onda bi se umesto tela u sanduku mogla postaviti jedna bomba koja će zbrisati ceo Zapar. Ubićemo ne samo dve, nego čitav roj muva na jednom mestu! - više je maštao nego što je planirao Teng Rin.
- To nije dobro, iz nekoliko razloga. Popularnost ratnog heroja tolika je da će nas narod linčovati gde god nas pronađe, samo ako se pročuje da smo ga mi ubili, a dobro znaš kako će Geltazar reagovati u takvoj situaciji. Staviće nas van zakona i hapsiti gde god stigne. Time bi mu učinili samo uslugu. Sem toga misliš da je toliko lako napraviti atentat na čitavu carsku porodicu? Bomba u sanduku? Potpuna glupost. Ti si, izgleda, zaboravio kako je Hafild prošao kada je nešto tako krupno planirao. Carstvo ima svoje uhode na sve strane. I ovi zidovi, u našem navodno tajnom svetilištu, imaju uši. Šta misliš, da majstori koji su nam postavljali ovu zlatnu mrežu simbola dvanaestokrake zvezde neće posle dve boborovače u baru svima ponosno ispričati šta su radili? Onda će to ćuti šankerica koja koristi usluge Leliksa kao vid zanimljive rekreacije i tu se krug zatvara. Mnogo naivne velike majstore biramo u zadnje vreme... - smirivao ga je špijun imperije bacajući sumnjičave poglede na sve oko sebe.
- To je istina, veliki majstore. Naša hermetičnost je značajno ugrožena u poslednje vreme. Smaragdni tron zna o dešavanjima među nama pre nego što mi stignemo da o tome jedni druge obavestimo. To ja lepo vidim kroz medijsku borbu. Ja isto mislim kako je daleko bolje da nastavimo sa sitnim nadmetanjem i nadmudrivanjem, jer nas Gatori neće dirati sve dok ne postanemo ozbiljna opasnost za njih. - podrža ga i mudrac zadužen za medije. - Trebalo bi protiv njega da upotrebimo potpuno drugačiji pristup. Možda da ga potkupimo i iskoristimo njegovu popularnost za svoje ciljeve? To bi bilo lako i razumno - nastavi Arin pragmatično.
- Teško da mi u svojoj kasi možemo izdvojiti i deset posto onoga što smaragdni tron može olako dati za neku uslugu. Mi imamo ograničena sredstva koja mukotrpno izvlačimo iz donacija i korupcije, a Gatori raspolažu riznicom koju su punili milenijumima. U toj bici daleko smo od ravnopravnosti. Ja sam za to da se taj stvor ukloni sa javne scene, na bilo koji način. Živ ili mrtav, ne zanima me! - po običaju je bio tvrdoglav Tang Rin.
- Opet kažem da bi to bio loš potez. Priča se da je to stvorenje miljenik buduće carice, što dodatno komplikuje stvar. Možda je i Geltazarov fa nd u njenom krevetu...? A možda on njih oboje... Gatori imaju dovoljno degenerisanu krv za tako nešto. Shvataš li kakva će grozna osveta biti ako tome stvoru zafali i jedna dlaka sa glave? - pokušavao je Vin da minira donošenje odluke o atentatu.
- Nema rasprave. To se mora ukloniti ako mi iole mislimo da pokažemo neku čvrstinu. Nikako ne može drugačije! - uzvrati najviši sveštenik Araksa pišteći od besa.
Grobna tišina se spustila na sve ostale mudrace Zlatne zore. Taj neprijatni zamrznuti trenutak potraja neko vreme. Onda se Vin usudi da progovori iznoseći svoje radikalno, ali na žalost jedino moguće rešenje:
- A, da mi, umesto toga, uklonimo velikog majstora, kada već ne može drugačije? -
Na to se svi prisutni u svetilištu, uključujući i mudrace Zlatne zore, osim Tanga, naravno, značajno pogledaše. Nekoliko minuta kasnije, Rin je postao prvi veliki majstor u istoriji obožavatelja plavog sunca koji je smenjen glasanjem i to jednoglasno. To je možda bila privremena pobeda imperijalne obaveštajne službe. Ali, nije donela mnogo plodova. Tkivo poštovaoca svetlosti Araksa počelo je da se raspad na frakcije. To je imalo jednu jako lošu stranu. Sad će biti mnogo teže nadgledati ih i kontrolisati.
Situacija na kosmičkom bojnom polju u međuvremenu se promenila na bolje. Džilovi su posle svega odlučili da pruže punu saradnju snagama Evelona u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Po Geltazarovoj zamisli postavljene su kosmičke mine ogromne razorne moći oko kritičnog pulsara na džilovskoj teritoriji. Kome treba smrtonosna neutronska zvezda koja na sve strane emituje rotirajuće mlazeve radioaktivnih gama zraka na prostoru pod njihovom nominalnom vlašću, komandni evelonske imperijalne flote nikako nije bilo jasno, ali su odlučili da sa novim saveznicima o tome ne raspravljaju. Umesto toga, smestili su mešovite lovačke snage na bezbedno odstojanje i čekali da se uhvate u koštac sa trokrakim brodovima koji se možda izvuku iz bombaške zamke.
Na svu sreću, svi od osamdeset i jedne hiljade neprijateljskih borbenih aparata stradali su u lančanoj eksploziji termonuklearnih bombi sakrivenih među asteroidima i planetoidima koji su razbacano rotirali oko male neutronske zvezde. Pobeda je bila brza i potpuna. Odmah je postavljen još jedan pojas mina, za svaki slučaj, ali Džilovi nisu bili previše sretni zbog gomilanja tolikog tuđeg naoružanja na teritoriji koja je formalno bila njihova.
Geltazar je, na žalost, morao da vodi duge i iscrpljujuće pregovore sa Krurom ili, bolje rečeno, sa njegovim skoro nevidljivim krunskim savetom. Naravno, u pauzi tog raspravljanja i vladar Evelona je okupio svoje najbliže saradnike jer, kako se kaže, desetak očiju vide više od para.
Tu su bili Drun, princ Kotal, Renn, admiral Argos, novi glavni lekar, Tenri, pa čak i carev sekretar i ražalovani šef obaveštajaca, verni Nazz. Svi su napeto očekivali da imperator izloži situaciju:
- Ostvarili smo im još jednu sjajnu pobedu i to bez ikakvih gubitaka, a ti namćori i dalje gunđaju. Tvrde da će porastom broja trokrakih brodova koje neprijatelji šalju na nas srazmerno i rasti i prostor u kojima ih moramo uništavati tako da će to na kraju zahvatiti i njihove naseljene oblasti. Pritom dotle ima više svetlosnih godina. Sada su smislili da traže nadoknadu za buduću ratnu štetu. Lično, ja bih bez mnogo priče odbio njihove zahteve ali, nisam najsigurniji šta će te budale preduzeti u tom slučaju? Ako se situacija dodatno iskomplikuje mogli bi imati poplavu trokrakih neprijatelja. Džilovska bezobzirnost i tvrdoglavost nemaju granice. -
- Budale, sigurno misle da mogu sami da urade isto što i mi. To im izgleda veoma lako. Ja sam za to da se lepo pokupimo u naš deo kosmosa pa da ih ostavimo da sami otkriju kako njihovi brodovi za postavljanje mina nemaju zaštitu od zračenja sa pulsara! - nasmeja se Argos.
- Ne bi ni mi imali tu tehnologiju da se Renn nije genijalno setila kako da iskoristimo taj famozni sarnir oko koga se, izgleda, čitav ovaj čudni rat i vodi. Moramo joj odati priznanje za to. - odbrusi car.
- Dobro, dajte joj neku još višu plemićku titulu, pa da pređemo na prave probleme, - uzdahnu admiral.
- Zar u visoku vojnu službu uzimaju isključivo elfe sa nedostatkom inteligencije? - planu imperatorova ljubavnica - Šta će mi viša titula kada se plemeniti Geltazar bori da postanem sledeća carica? To bi samo pojačalo napetost sa Araksovcima koji bi dodatno optužili krunu za totalni nepotizam. Kao da on, uz korupciju, nije glavna pokretačka snaga moći njihovog reda? -
- Izvini, ja sam vojnik. Nisam se mnogo bavio politikom, - mrzovoljno uzvrati ovaj. Zatim ironično dodade: - Da li je onda dovoljno da svi kažemo „divimo ti se" pa da se vratimo ozbiljnom poslu? -
- Kako se usuđuješ da omalovažavaš visoku plemkinju i carevu izabranicu? - planu Liks Drun skočivši na noge - Da si malo više muškarac mogao si da saznaš koliko vredi ta žena. Ali, pošto ti spavaš isključivo sa „savršenima" nisi to nikako mogao da sagledaš! -
- Kad smo već kod „savršenih", izgleda da ni tvoja buduća plemenita carica ne može bez njih! - nije se povlačio Argos koji bez hrabrosti i odlučnosti nikako ne bi dospeo na to mesto.
- Da ti nisi sa njima orgijao ne bi pola nove tajne službe jurilo snimke na kojima primaš od „savršenog" prilično muževan dar, što daje Araksovcima mogućnost da te ucenjuju. Kako neko, ko je admiral kosmičke flote, može biti takva naivna budala? - nastavio je da peni veliki majstor Leliksa.
- Tišina! - dreknu imperator udarivši pri tom dlanom u sto tako jako da su se svi prisutni trgli. - Ti, Argose, da si odmah prekinuo inače ćeš ostatak službe u floti provesti kao mlađi poručnik sa zaduženjem u perionicama veša za posadu. A ti, Drune, odmah obuzdaj svoju netrpeljivost prema „savršenima" jer, jednog upravo promovišemo kao heroja čitave nacije. Uzgred, mislim da sam ti već rekao da ćeš morati da ga primiš u svoj red na obostranu političku korist! -
- Kako vi kažete gospodaru... samo... -
- Samo?! - zareža najmoćniji elf u univerzumu.
- Samo pitanje je da li će taj jadnik dotle da poživi? Moje uhode javljaju kako se od Araksovaca odvojila jadna ekstremna frakcija sa bivšim velikim majstorom na čelu. E, taj se Ting zakleo da će uhvatiti našeg heroja, otseći mu dojke i onu mušku stvar, pa će ga naterati da je proguta, a zatim će nabiti na kolac kroz njegov ženski otvor, koji inače ne koristi, i izložiti ga da, naočigled svih, polako umire na Bororovom trgu usred Zapara. On svim snagama planira ozbiljnu pobunu i ima izvesan broj pristalica. Moguće je da ima i elfe na ključnim mestima i da će pokušati sa izvođenjem državnog udara ali, očigledno je da to neće pokušati dok se vi ne vratite kao pobednik na rodnu planetu. Valjda je svestan kakva bi bila osveta ako iko od Gatora i vaših najbližih saradnika preživi puč. - dramatično saopšti veliki majstor - Uzgred, na osnovu mog dosadašnjeg obaveštajnog iskustva, savetovao bih vam da odmah admirala stavite pod stražu, pošto ga taj zaverenik planira za novog cara, a mi nismo još sasvim sigurni da smo pronašli sve kopije kompromitujućeg snimka -
- Neću da stavim u pritvor elfa koji ničim do sada nije pokazao da mi nije lojalan. Smatram da on ima svoju vojničku čast, ma šta radio u svom krevetu. Zapravo, mislim da je i prava homoseksualnost vrlo raširena u floti, ali se ljuto krije jer ne odgovara Evelonskoj ratničkoj tradiciji. Razmisli malo, šta može da radi gomila snažnih mladića koji mesecima, ako ne i godinama, ne mogu da dohvate ni „savršenog", a nekmoli pravu ženu. Moraćemo da se pozabavimo time ali, u neka mirnija vremena. Planiram da uvedem i devojke u vojne snage. Naročito u razne tehničke službe... -
- To ne bi bio dobar potez. One su tako nepouzdane... - nije mogao da se savlada Argos.
- Admirale, perionica čezne za tvojim stručnim vođstvom! - slatkim glasom mu se obrati car što je bo dovoljan razlog da se glavnokomandujući oficir flote prizove pameti. Činjenica da su Gatori najopasniji baš u trenutku kada smekšaju glas i postanu prema nekome napadno ljubazni, bila je opšte poznata. Zašto su se tako ponašali pre izricanja smrtnih presuda ili vrlo teških kazni, niko zapravo nije znao. Istini za volju, postojalo je nekoliko teorija o tome, ali on nisu bile poznate široj javnosti, pa nema potrebe ni da se mi njima zanimamo.
Drunu se učinilo da imperator nije baš najbolje shvatio ozbiljnost njegovog upozorenja:
- Da li ste me čuli, vaša visosti? Taj Ting se pred svima kune da će Ala staviti na smrtne muke ako se ovaj usudi da samo stupi na sveto tlo Tir-Nan-Oga. Mislimo da to nisu samo prazne pretnje. Ja bih bio veoma oprezan sa njegovim pojavljivanjima u javnosti -
- Da štitimo ratnog heroja od pomahnitalog starca? Pa šta smo mi? Jedna od najvećih vojnih sila u svemiru ili redari na nekoj proslavi? Da se taj bivši veliki majstor odmah uhapsi i ispita. Ne želim da trpim takve pretnje upućene mojim prijateljima i rođacima! - odbrusi mu imperator Evelona.
- Bojim se da to uopšte neće biti tako lako kao što odavde, možda, izgleda. Prvo, kako ćemo ga optužiti kada već pet hiljada godina u našem carstvu ne postoji verbalni delikt? Drugo još od masakra koji su Zed i Kotal napravili u njihovom glavnom svetilištu, mudraci Zlatne zore su u dubokoj ilegali. Šta više, posle smenjivanja Tinga ni oni sami više ne znaju gde je on niti šta njegova frakcija radi.- uzdanu Liks Drun.
- Dobro, onda nek ga tvoji pronađu i eliminišu bez mnogo buke. Mislim da će vam čak i Araksovci pomoći u tome, jer su i sami svesni da su im glave u pitanju. Zamisli šta bi se dogodilo da taj ludak ostvari samo delić svojih pretnji i rani najboljeg ratnog pilota carstva dok traje ovaj pokolj sa trokrakim protivnicima? Ko bi zaustavio običan narod da ne uzme pravdu u svoje ruke? Krv Araksovaca tekla bi ulicama celog carstva. Ni moji najmirniji podanici ne bi to otrpeli. - odmahnu rukom car.
- Tačno. Ljigavi obožavaoci plavog sunca verovatno bi nam pomogli ali bi, naravno, to iskoristili za nove optužbe protiv nas i surovog imperatora koji vlada nasiljem i podmuklim likvidacijama. Napraviće od njega mučenika, a vremenom će njegova radikalna mržnja prema smaragdnom tronu postati nova ideologija. Nekim mladim elfima koji uvek imaju usijane glave neće trebati puno pa da izmanipulisani podmuklim Araksovcima dignu pobunu i počnu da ginu za njihove prljave ciljeve. Tako ćemo, uskoro, imati građanski rat, a verovatno i kraj trećeg carstva, jer ni ja ne znam kao ćemo se održati priklješteni između surovih i progresivno sve masovnijih napada sa Dorta i ustanka kod kuće. - iznese veoma tamne slutnje veliki majstor obožavaoca seksualne snage Lelil.
- Dobro, onda ćemo rešavati jednu po jednu stvar. Pa ne mogu ni ti Dortijanci doveka da nsa napadaju. Valjda i oni imaju neka ograničenja u resursima? - reče preko volje najmoćniji elf u univerzumu.
Carev sekretar bojažljivo podiže ruku tražeći reč:
- Ja sam nabavio neke informacije preko ostataka moje bivše obaveštajne mreže. Naravno, infiltrirane operativce na terenu samo smo prebacili pod novu komandu ali, se oni i dalje prvo meni poveravaju. Šta ćete, vaše veličanstvo, legendarna elfska odanost je još jača kod onih koji se bave tako nečasnim zanimanjima... -
- Ma, ko je nečasan!? - dreknu Drun teatralno spuštajući ruku na dršku svog strašnog sečiva.
- Sedi dole, Likse, inače ću te izbaciti sa sastanka. Svi se ponašate kao banda raspuštene dece, a ne kao moji savetnici... Ti, Nazze, kad si već uzeo reč... Hoću podatke, a ne ulagivanje... i to odmah! - planu car.
- Pa ovako: Dortijanaca, na svu sreću, nema previše. Oni su visoko tehnološka civilizacija i potpuno su zavisni od mašina koje ih služe. Žive na tri planete koje su u nastanjenim delovima potpuno mehanizovane. Tako, na našu žalost, mogu proizvesti neograničen broj trokrakih brodova. - nastavi ovaj.
- A koliko tih daljinskih pilota imaju? Daj mi našto konkretno! - nestrpljivo će Geltazar.
- Bojim se... Sa mogućom greškom od nekoliko procenata, negde oko jedanaest miliona. - prevali Nazz preko jezika s naporom, kao da diže izuzetno težak teret.
- Auu! - samo uzdahnu trenutno vladajući Gator i spusti glavu na šake.
Napeta tišina spusti se na skup. Niko nije znao kako da se zaustavi tolika sila. Na kraju Geltazar ponovo uze reč:
- Samo nešto ne razumem u čitavom ratu. Zašto nas odmah nisu zbrisali jednim nezadrživim masovnim napadom? Da su se pojavili sa recimo milion trokrakih brodova ne bismo imali nikakve šanse, a ni Džilovi, zajedno sa nama. Potpuno bi ugasili život u ovom delu galaksije. -
- Kako da vam kažem, imperatore... Ovaj, pa za njih je to neka vrsta sporta. Teledirigovani piloti konkurišu za pravo na borbu, a posle svake izgubljene bitke selektori povećavaju kvotu za dve trećine. Mi u stvari ovde ginemo zbog njihove zabave. - objasni suštinu carev sekretar.
- Mora da su nas strano omrzli pošto im u zadnjih nekoliko bitaka uopšte nismo dali mnogo šanse za zabavu. - zlobno se nasmeja veliki majstor Leliksa.
- E, baš smo im napakostili. Ako se ne budu zabavljali narednih sto puta možda i odustanu od ideje da nas iskorene? - frknu Renn ironično.
- Mislim da bi trebalo potpuno da izmenimo taktiku borbe sa njima. - javi se admiral flote - Predlažem da nekako zatvorimo taj njihov portal. Recimo da uništimo tu neutronsku zvezdu. Koliko sam ja obavešten ona nema u prečniku ni trideset kilometara? -
- O, duhovi osnivača razuma, dajte nam snage da istrpimo one koji su ga definitivno izgubili! Pa šta vas uče na toj visokoj vojnoj akademiji? Pulsar je, budalo jedna, sabijena materija koja je ostala posle eksplozije supernove! Čime misliš da uništiš ono što nije razorila ni eksplozija koja je potresla celu našu galaksiju? - prasnu imperator.
- Razumem ja to, ali moramo nekako da im poremetimo taj portal. Ovako nemamo nikakvih šansi. - branio se Argos.
- Ne možemo mi njima uopšte da se se suprotstavimo dok i oni ne budu sahranjivali svoje mrtve, ili šta god već rade sa njima. Samo tako ćemo ih naterati da nas ozbiljno shvate. - umeša se ponovo Liks Drun.
- Zar misliš da je mudro dodatno izazivati toliko jačeg protivnika? - uzdahnu Renn prekorno.
- Ne razumete vi, buduća carice, to je stvar vojničke časti! Lepo je to objasnio antički filozof Ljubos u svojoj knjizi „Put ratnika"! - ponovo se javi Admiral flote.
Samo jedan Geltazarov pogled bio je dovoljan da glavnokomandujući Evelonskih kosmičkih snaga trenutno umukne. Zatim se car obrati ostalima:
- Ima li još neko neki tako pametan predlog? S obzirom na situaciju nemamo šta da izgubimo -
- Meni se čini da bi trebalo da poradimo na sprečavanju komunikacije trokrakih brodova sa njihovim tele-pilotima, ili bar da sprečimo napajanje drugih brodova sa nosača sarnirskih baterija? - prvi put se umeša glavni lekar flote.
- Ovo je prva pametna stvar koju sam danas čuo. Neka neko vidi koliko su naši dični naučnici napredovali u istraživanju Dortijanske komunikacije? Ako uspemo da ih ometemo u tome uspećemo da se odbranimo. Sada moram da se vratim na pregovore sa Krukom. - značajno primeti imperator.
- Tako mi Lelil, pa mi ti ništa nismo pomogli. Raspravljali smo o sasvim drugim stvarima - reče Renn tužno.
- A šta zapravo dlakavi orijaši traže od nas kao odštetu? - odvaži se da upita Drun.
- Neku nastanjivu planetu da na njoj naprave veliku koloniju. Navodno su vrlo raspoloženi za suživot sa nama. Možete li to da zamislite? Pa oni ne trpe drugu rasu ni u istom planetarnom sistemu sa njihovom kolonijom, a nekmoli na istom svetu ili kontinentu! - naglasi car kao da ima poprilično nerešiv problem.
- Dobro, pa zašto im onda ne damo neku delimično nastanjivu planetu pošto povučemo naše koloniste sa nje? Oni inače znaju da se nastane na planetama koje mi ne bismo ni pogledali. - ponovo upita veliki majstor.
- Za to ima više razloga. Neki su praktični, a neki politički. Recimo, Džilovi ne bi pristali na planetu koju smo mi napustili. A, opet kako da ostaviš žive elfe pored njih? To je siguran recept za katastrofu. Sem toga tu imamo isti problem kao i na Ledenom mostu. Kolonisti na planetama sa surovim uslovima imaju neki dobar ekonomski interes zašto čuče tamo i verovatno ne bi bili voljni da se tek tako pokupe sa njih. Po mom mišljenju carstvo treba da štiti svoje podanike, a ne da im oduzima osnovni izvor egzistencije. Ja bi trebalo da sam voljeni pokrovitelj i zaštitnik, a ne ugnjetavač sopstvenog naroda! -
- To je stvarno ozbiljan problem. Ne možemo tražiti ni od jedne naše kolonije da primi proklete ratoborne petstokilaše na svoju planetu. Niko pri zdravoj pameti ne bi pristao na tako nešto. - dodade predstavnica slobodnih lovaca sa Ledenog mosta.
- Imam ja jedan predlog - bojažljivo se javi Argos.
- Pa reci onda, ali nemoj da bude nešto pametno kao uništenje neutronske zvezde, jer ona perionica prosto čezne za tvojim stručnim vođstvom! - krunski princ se konačno oglasio, prvi put od početka ovog savetovanja.
- Nekih stotinak svetlosnih godina od nas nalazi se prilično dobra planeta sa dosta vode i vegetacije. Pronašla ju je jedna naša oštećena krstarica koja je posle onog obostranog masakra sa Efedrijancima tamo nekako dolutala iz sistema Male Vege. Pošto su bili toliko oštećeni da nisu mogli da se orijentišu, kada su ugledali planetu sa dosta plavetnila mislili su da se vraćaju kući. Njihov komandant je odmah primetio da sunce nije iste kategorije kao Araks, ali ipak su nastavili u tom pravcu nadajući se da tako gostoljubivo mesto verovatno ima i neko civilizovano stanovništvo. Na žalost, civilizacija na toj novootkrivenoj planeti tek je bila u povoju ali, rasa koja ju je nastanjivala, mada dosta razuđena, skoro da je potpuno nalik nama. Nešto su ružniji od nas i još uvek poboljevaju, međutim sasvim lako se mogu ukrštati sa nama i davati plodno potomstvo. Elfe su od prvog kontakta smatrali polubogovima. Tu se ta posada svemirske krstarice zadržala jedno dve stotine njihovih godina, neprestano uživajući u piću i ženama, sve dok nekoliko odgovornih oficira nisu uspeli da oprave navigacioni sitem i vrate ih na brod. Zamalo da nije izbila pobuna zbog povratka kući, ali pošto je vojnicima obećano da će im biti dozvoljeno da se vrate sa prvim kolonistima, konačno je preovladao osećaj dužnosti i patriotizam. Planetu su nazvali Novi Evelon, međutim, mi smo je u svemirske karte zaveli pod domorodačkim imenom, Tera, jer je kraće. Možda bi mogli da našim gorostasnim saveznicima predložimo zajedničku kolonizaciju tog sveta pošto bi to malobrojno primitivno stanovništvo mogli lako da asimilujemo i tako samo pojačamo brojnost nas u odnosu na naše takozvane prijatelje koji se ne mogu ukštati sa njima? -
- Pa ti imaš nešto u glavi. Vojno i taktički dobar potez, samo propadne li naša kolonija na tome svetu, Džilovi će časkom iskoreniti tu jadnu rasu. A poznajući ih, verovatno će ubrzo upropastiti tako lepu planetu pljačkajući i odnoseći sve korisno sa nje. To je veliki zločin u potpunom neskladu sa našom etikom. - frknu Gator.
- Svestan sam svih rizika, ali imamo li sada ikakvo bolje rešenje? - uzvrati admiral flote, uvređeno.
- Pa, nemamo. To je zaista u ovom trenutku najbezbolnije rešenje. Ali, ipak... dovesti Džilove nekome na planetu... - vrteo je glavom najmoćniji elf u univerzumu.
- Moraću da vam ukažem na još neke prednosti mog predloga - nastavio je Argos da strpljivo gricka temu - Kao prvo: Ti dlakavi humanoidi od pola tone, iako su fizički dosta jači od nas, nemaju našu legedarnu brzinu, a to bi u sukobu pešačkim naoružanjem na površini toga sveta dalo našim kolonistima odlučujuću prednost. Zatim, pošto idemo na tako veliku razdaljinu, putnici će većinu vremena morati da provedu u hibernaciji. Zbog telesne mase, prilikom izlaska iz nje mi se budimo i oporavljamo četiri ili pet puta brže od njih, što isključuje mogučnost da nas iznenade i daje nam još jednu prednost. Da svedemo: Oni imaju snagu, bezobzirnost i brutalnost. Mi imamo brzinu reagovanja, veću brojnost, inteligenciju i nešto bolju tehnologiju. U slučaju sukoba nikako se ne bih kladio na njih. -
- Sada bi trebalo da poslušam nesuđenog ubicu neutronske zvezde? To mi ne izgleda kao odluka jednog mudrog vladara. Ipak, šta je, tu je! Drugi izlaz nemamo. Nadam se da će nam na tom svetu veliku prednost doneti posada krstarice koja ga je dobro upoznala. Neka oni komanduju našim kolonistima .- zaključi car dižući se od stola.
na skup se ponovo spusti mrtva tišina. Geltazar naglo zastade i uputi im jedan upitan pogled. Onda se princ Kotal odvaži da mu odgovori:
- Pa... stvari stoje ovako, oče. Ta krstarica je zajedno sa posadom stradala u istoj onoj bici u kojoj je moj brat, krunski princ Gelin, nastradao. Sve što je o tome svetu ostalo su karte i video zapisi u institutu kosmičke geografije u tvojoj prestonici! -
Na to imperator samo duboko uzdahnu i ćutke nastavi svojim putem.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 22:33 01.11.2013

1.

Ha

Re


hare, hare
mlekac mlekac 00:06 02.11.2013

Re: 1.

ecce-florian
Ha

Re


hare, hare

bloger201 bloger201 19:43 04.11.2013

Pls :)

Kasno (na žalost) sam otkrio vaš blog i textove vašeg "žmu"-a. Ali, ipak...
Textovi su, pošto ja obožavam takvu vrstu, ne samo odlični, već za mene fascinantni - podsećaju na neke filmove, koje sam sa uživanjem gledao (prsten, avatar, ...). Sa istim, zanimanjem sam u nizu čitao i Vaše objavljene nastavke...


EDIT: uradio...
mlekac mlekac 03:39 08.11.2013

Re: Pls :)

Molim te, klikni opciju "izmeni" i obrisi mail. Poslala sam ti XI glavu, nema potrebe da ti mail stoji ovde. U slucaju da ti ne stigne, javicu ti se na pp.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana