Budućnost| Društvo| Ekonomija

Sudbina smederevskog Želvoza

Velimir Mladenovic RSS / 29.10.2013. u 15:36
Danas oko 12.20 prema informacijama Auto moto saveza Srbije počela je blokada Kovinskog mosta na Dunavu koji spaja Smederevo i Kovin. Most su danas blokirali radnici smederevskog preduzeća Želvoz. Na internet portalima lokalnih medija nigde se nije pojavila ova informacija.

Juče je Želvoz poslao dopis medijima u kome piše:


Svih pet reprezentativnih sindikata Želvoza poslali su dopis premijeru, prvom potpredsedniku Vlade, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju, u kojem su naveli da poslovodstvo ne opravdava dobijena sredstva Fonda za razvoj, nenamenski troše dobijeni novac, bez plana angažuju zaposlene, kao i da je potpisanim sporazumom izigralo poverenje radnika. Nadležnima se predlaže da smeni ovlašćena lica i uvede prinudu upravu, da Železnica da svoj doprinos da se planski realizuju poslovi iz programa Vlade i da se zaposleni vrate na posao i pokrene proizvodnja. Iz Fonda za ravzoj traži se uplata novca za majske i junske zarade i da ovlašćeni predstavnik Agencija za privatizaciju sprovede akcioni plan Vlade u saradnji sa sindikatima. Ukoliko predlozi sindikata budu prihvaćeni, zaposleni obećavaju da će se vrati na svoja radna mesta i da neće organizovati ni obustave rada, ni proteste.


Inače, radnici Želvoza poslednju isplatu dobili su 23-eg avgusta i to za april, zdravstvene knjižice im nisu overene od 1-og juna, a staž nije povezan od 1. januara 2011-te godine. U fabrici trenutno radi 870 zaposlenih, a radno angažovanih je tek 160.


U skladu sa odlukom o javnim protestima, sindikati Želvoza najavili su novo okupljanje u utorak u 11 časova na platou ispred zgrade Gradske uprave Smederevo, na kojem će, pored ostalog, tražiti sastanak sa gradonačelnicom Jasnom Avramović i njenim najbližim saradnicima. (izvor: RTVSD)

Ko se kome danas obratio nisam uspeo da saznam. Verovatno ćemo o tome čitati sutra u raznim novinama. Smatram da je za sada važno da je most od 12.20 blokiran u oba pravca a policija, sa lica mesta, ne zna kada će se uspostaviti saobraćaj.

 Podsećam da su radnici Želvoza protestvovali u Smederevu 11.10.2013. na dan kada je vice premijer potpisao memorandum sa finskom kompanijom.

 
 
 

dokument 1
dokument 1

 
 
 

 

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana