Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige VI

mlekac RSS / 22.10.2013. u 22:44
I dalje u svemiru...
SAVEZNIČKE OPERACIJE

space_explosion2.jpgPrva zajednička akcija protiv Dortijanaca počela je prilično loše. Džilovi su kao podršku evelonskoj operaciji na svojoj teritoriji dali svega sto petnaest brodova. Da stvar bude gora, ispostavilo se da su ti njihovi borbeni aparati zbog velike mase još nepodesniji za brzi izlazak iz hipersvemira nego trokraki brodovi neprijatelja. To je značilo da su džilovske kosmičke snage bile potpuno nesposobne da primene evelonsku ratnu taktiku napada na Dortijance na prelasku iz režima kretanja u hipersvemiru na normalan način kretanja. Ukratko, jedino što su elfi postigli predhodnim iscrpljujućim pregovorima bilo je pravo da brane svoje orijaške saveznike na njihovoj teritoriji.
Dobivši informaciju da je džilovska artiljerija uništila preko dve hiljade trokrakih brodova još pre početka napada na dve planete na kojima su osamnaest kilometara dugi impulsivni topovi bili smešteni, Geltazar je u pomoč krenuo sa šest hiljada borbenih aparata, a dve hiljade je vratio da pojačaju drugu liniju odbrane oko Ledenog mosta koji je, kao što znamo, bio konačni cilj neprijatelja.
Teškoća je bila što su pet hiljada trokrakih brodova, koji su nasrtali na dve planete, odavno izašli iz hipersvemira, pa će se borba sa njima odvijati na ravnoj nozi. Ali, elfi ne bi bili oni koji su da nisu imali skriveni adut u rukavu. Naučnici njihovog carstva napravili su nove borbene letilice koje je trebalo testirati u pravim borbenim uslovima. Tu se zapravo radilo o veoma ružnim, zdepastim letelicama čiji su „nosevi" bili veliki projektili koji su poput topova Džilova pravili ogromno elipsasto polje uništenja u neprijateljskom taboru. Evelonski naučnici kombinovali su impulsivni udar koji su dobijali kontrolisanom i usmerenom atomskom eksplozijom, a ne ubrzanjem atoma, poput Džilova. Dobra ideja, ali pre ove bitke nigde nije primenjivana.
Imperator Evelona nije bio oduševljen testiranjem novog oružja u zoni savezničkih planeta koje treba spasavati. Iskreno se plašio da zbog neke glupe greške novo savezništvo ne bude odmah uništeno. Nove aparate primio je na svoj brod zbog njihovog ograničenog doleta ali, odbijao je da uzme više od tri. Na kraju, posle duge rasprave, pristao je na devet, podeljenih u tri formacije po tri, zato što ti lovci nisu nosili nikakvo drugo naoružanje osim svojih ogromnih projektila, a oni su u bici mogli biti upotrebljeni samo jednom.
Posle nekih osam sati lebdenja kroz hiperprostor stigli su do zone borbenih dejstava. Situacija je izgledala otprilike ovako:
Trokraki brodovi već su bili ugasili život na jednoj napadnutoj planeti, a sve preostale snage koncentrisali na drugi veči i bolje branjen svet koji, se uzgred, zvao Tarandos. Zato će ova bitka u budućoj istoriji koju će učiti đaci u oba carstva biti nazvana Bitka kod Tarandosa. Odbrana napadnute planete bila je pred potpunim kolapsom i samo je činjenica da su Dortijanski brodovi većinom čekali van domašaja neprijateljske vatre za neko vreme odložila njenu potpunu propast.
Geltazar i admiral Argos odmah su uočili promenu taktike hiljadama svetlosnih godina udaljenih protivničkih pilota. To je za njih, zapravo, bilo jako dobro jer su u celodnevnom sukobu izgubili samo sedam stotina trideset i šest svojih trotrupnih letelica. Čuvanje rezervi moglo je da znači samo dve stvari: Ili su toliki gubici u tehnici počeli da budu breme za neprijateljsku industriju ili su posle otklanjanja ove opasnosti Dortijanci planirali neki ozbiljan napad na elfskoj teritoriji. Verovatno potpuno razaranje flote koja čuva Ledeni most, ili čak uništenje samog Evelona.
U oba slučaja moglo se uraditi samo jedno. Uništiti što više neprijateljskih brodova i tako ostvariti privremeni ratni cilj. Mladi vojskovođa je svoje snage prilikom izlaska iz hipersvemira podelio u dve grupe. Prvu, od četri hiljade lovaca koja će se, zajedno sa tri aparata naoružana teškim projektilima, odmah zaleteti na trokrake neprijatelje koji su je čekali i drugu, koju će voditi proslavljeni heroj Al. Dve hiljade najiskusnijih boraca sa druga tri leteća lansera koji će posle brzog manevra prilikom izlaska na neprijatelja udariti s boka i napraviti opštu konfuziju u njihovim redovima.
Udar prve grupe iz nekih nepoznatih razloga imao je popriličan efekat. Projektili su napravili tri kosa tunela kroz redove trokrakih i za sekund uništili oko devet stotina brodova. Već u sledećem trenutku i ostale četri hiljade hiljade elfskih aparata zasuli su protivnike smrtonosnom vatrom. Skoro istovremeno stiže Dortijanski odgovor i oko pet stotina imperjaljnih lovaca, zajedno sa sva tri lansera bi uništeno. Neprijatelj je dotle već izgubio oko polovinu svojih nešto brojnijih snaga i sve bi se pretvorilo u krvavu bitku do istrebljenja da baš tada Alove trupe ne naleteše sa boka. Zbog lošijeg ugla napada njihovi laseri uništiše samo oko sedamsto trokrakih brodova ali, zato izgubiše samo jedan novi lovac i samo stotinak starih.
Tada se dogodi nešto dotada neviđeno. Trokraki brodovi počeše da beže i preskočiše u hipersvemir ostavljajući ono nešto svojih aparata koji su nasrtali na planetu na milost i nemilost protivnicima. Naravno, nije bilo nikakve milosti prema teledirigovanim letelicama, a čuveni džilovski top za dejstvo po hipersvemiru opalio je plotun i zasigurno naneo teške gubitke onoj formaciji od dve hiljade neprijatelja koje su izbegle super brzinom.
Car Evelona odmah uputi za njima tri hiljade svojih lovaca istovremeno šaljući poruku trupama oko Evelona i Ledenog mosta da očekuju skori napad. Naravno, odmah potom poslužio se privatnim carskim kanalom kako bi upozorio svoju Renn na predstojeću opasnost ali, tu se prosto zaledio od užasa. Odgovor nije stigao, kako je očekivao zbog udaljenosti, posle nekoliko minuta nego skoro trenutno a glasio je: Ne možemo vam dati komunikaciju ni podatke o zdravlju posade jer je letilica teško oštećena!
Velikom Geltazaru Gatoru se čitav komandni most broda okrenuo oko glave. Tvrdoglava Zaparijanka sa Ledenog mosta prevarila ga je i učestvovala je kao običan pilot u ovom smrtonosnom pohodu u dubinama opasne džilovske teritorije. Sada je sigurno mrtva ili gadno ranjena, a njeno mesto na smaragdnom tronu ostaće upražnjeno.
Umesto da sa ostalima slavi pobedu koja je očito značila učvršćenje novog saveza, on se, u tišini, samo skljokao u svoje sedište, slep i gluv za svu radost oko sebe. Čak je na drzak džilovski zahtev da se njegove trupe za četiri sata povuku sa njihove teritorije jer su zajedničke vojne operacije okončane, samo rezignirano odgovorio:
- I manje nam je potrebno, časni savezniče! -
Nije uspeo ni da se okrene od holokomunikatora kada na komandni most unesoše novog heroja carstva, "savršenog" Ala i još šest pilota iz njegove udarne grupe. Iste one koja je nagnala trokrake brodove na prvo povlačenje od početka ovog besmislenog rata. Stradanje novopromovisanog heroja nacije nije bilo ni malo dobro za opšti moral elfa ni za politiku dinastije Gator, ali nešto drugo je užasnulo Geltazarovo srce. Među povređenima je spazio dobro poznato plavokoso lice sa kratko podsečenom frizurom.
Imperator zapanjujuće vitalno za svoj izgled preskoči preko dvoje ranjenika i kleče pored Renn.
- Šta im se desilo? Svi su živi, ali, bez svesti! - povika on.
- Pa, o tome smo baš hteli da vam raportiramo, veliki zmaju čija moćna krila štite Evelon i sve naše kolonije širom svemira! - započe ceremonijalnim obraćanjem glavni vojni lekar koji je bio presrećan što mu se ukazala prilika da govori sa carem lično.
- Ne štite vas moja krila, nego skupa međuzvezdana flota i njeni hrabri lovački piloti od kojih neki, meni najvažniji, leže ovde, pred našim nogama. Ako nastaviš da lupetaš o titulama umesto da mi pričaš o njima poslaću te u misiju dobre volje među Džilove! - obrecnu se na njega Gator.
- Misija dobre volje među Džilovima? Sjajna ideja vaša visosti! Vidi se vaša neverovatna politička kreativnost koja je toliko dugo i održala dinastiju vaših predaka. A od kada je ona ustanovljena? - poće da se u razgovor uvlači i Nazz koji se kao imperatorov sekretar osećao potpuno beskorisno usred svih ovih bitaka.
- Ustanovljena je malopre! Hoćeš da ti obezbedim rukovodeće mesto u njoj? I onako je tvoja tajna služba podbacila na svim nivoima. Zašto bacam pare plaćajući vas, kada ionako sve korisne informacije dobijam od Druna i njegovih? A sad, začepi i pusti doktora da priča, pre nego što te zaista gadno kaznim! - zareža car prebacivši svoj koncentrisani pogled na glavnog lekara flote.
- Oni su se našli pored samog mlaza impulsivnog topa sa Tarandosa. Udar ih nije uništio kao onih jedanaest naših aparata koji su bili direktno zahvaćeni, ali su očito doživeli neku tešku traumu... -
- To vidim i sam! - izdra se imperator. - Šta je zapravo se njima? Zbog čega izgledaju kao preparirane životinje u mojoj biblioteci? -
- Pa... Već smo primenili terapiju rasprašenim doouom, kao kod jakih doza radijacije ali, izgleda da ovaj prokleti impulsivni mlaz nekako paralizuje njihove nerve. Ne bi ni preživeli da nemaju onu našu posebnu sposobnost korišćenja kiseonika nagomilanog u ćelijama. Sada su priključeni na veštačke elektro-simulatore nervnih impulsa. Tako smo im spasli funkcije osnovnih organa. Tela ima trenutno savršeno funkcionišu, samo nemaju svesti. Još ne znamo kako da ih probudimo iz te kome. Doduše, naši vrhunski specijalisti vode žestoku debatu, ima tu raznih predloga, ali... - saopšti mu lekar nemoćno šireći ruke.
- Zar baš ništa ne možete sad da uradite? - upita imperator skoro plačnim glasom.
Na to doktor samo ponovo slegnu ramenima i procedi:
- Činimo sve što možemo, veličanstvo. Kao što rekoh, postoji nekoliko teorija kako bi to mogli, ali, iskreno, sve su to, zasad, samo hipoteze. Primeniti ih bez predhodnih testova bilo bi vrlo neodgovorno. Po meni, bolje je i popustiti pred letalnim ishodom nego tako eksperimentisati! -
- Slušaj, nemamo vremena za gubljenje. Umre li ona, - vrlo tiho ali uverljivo mu se obrati Geltazar, pokazujući na nepomičnu Renn, - ti ćeš pred streljački vod. I upamti, to nije prazna pretnja .
- Vi, gospodaru, veoma volite tu elfkinju... ali, moram da vam kažem... - pokuša lekar da načne carevu odlučnost.
- Ako mi zucneš nešto o njenom ziranskom poreklu, neću ni čekati da vidim da li će umreti. Pogubiću te odmah... Ne, ne! Živog ću te izbaciti u vasionu, bez zaštitnog odela, a na tvoje mesto postaviću nekog mladog lekara odanog Drunovoj religijskoj opciji. To je sada opcija koja svakom tvojom izgovorenom glupošću postaje sve izvesnija, Dirde Rele! - prekide ga car Evelona.
Na pominjanje njegovih ličnih podataka doktor se trže, konačno shvativši da se Geltazar ni malo ne šali. Međutim rešio je da istraje u svojoj priči.
- Ne, veličanstvo. Znam već da su to prljave laži Araksovaca koji jedva čekaju da podriju vaš režim! - Dird je po drugi put pokušavao da umiri cara na savim pogrešan način.
- Glupane! To je živa istina. Ona je njihova visoka plemkinja, što ne isključuje činjenicu da je divna i požrtvovana osoba. I da mi je veoma stalo do nje. Međutim, moja vlast nikako nije režim. Ja samo zahtevam gvozdenu disciplinu u mojim trupama, dok smo u ratnoj situaciji. Bilo bi savim pogrešno kada bi od pilota zahtevao da bez gunđanja polože svoje živote za spas rase, a da vama tolerišem nesposobnost da ih lečite. Dakle, shvati, ako ne budem tako postupao izgubićemo ovaj rat, a onda će zauvek nestati elfa u svemiru. U pitanju je mnogo veći ulog nego što su naši šugavi životi! - prekinu ga grubo Gator.
- Ne gospodaru. Ništa slično. Još kada je pre desetak minuta počelo lečenje, ja sam detaljno proverio njene medicinske podatke i na žalost vam moram saopštiti... -
Milion loših scenarija u trenutku prolete kroz imperatorovu glavu. On otpoče logički eliminisati one najrealnije:
- Ona je upotrebila šlem promene, a ustvari je rođena u drugom polu pa zato nikada ne može imati dece? To je nemoguće. Ona ima stariju ćerku i malog sina, a i još jedno je dete upravo sada na putu... Šta li bi još moglo biti tako loše? Ne može biti bolesna od neke smrtonosne bolesti, jer mi več osam hiljada godina ne poboljevamo. -
- Ovaj, o tom njenom plodu utrobe baš sam hteo i da govorim, veličanstvo. Sudeći po svim analizama genetskog lanca to nikako ne može biti vaše dete... -
- Budalo! To mi je sasvim poznato! Ono je plod njene ljubavi sa pokojnim pilotom „savršenih" po imenu La. On je herojski poginuo u istoj bici kada i moj sin, princ Gelin. Na kraju krajeva, kakva su to idiotska pitanja? Jesi li ti uopšte elf? Da li ti je jasno da u našim venama teče krv osnivača razuma? - prekide ga Geltazar ponovo.
Vi pitate gospodaru. Ja samo iznosim egzaktne činjenice koje su izgleda krili od vas... ili ste ih jednostavno prevideli, ophrvani osećanjima prema toj osobi. Ljubav često i najmudrije među nama čini slepim. Zar vam nikada nije bilo čudno što ta njena trudnoća već toliko traje? - drsko mu odgovori glavni lekar flote zadovoljan što je konačno uspeo da uzdrma vladara.
- Na šta ciljaš Rele? Poznato je da naše žene u specifičnim situacijama mogu odložiti razvoj ploda. Ponekada i decenijama. Renn je svoju trudnoću započela u plamenu rata za Ledeni most. Logično je da je tako postupila. - opet se narogušio Gator.
- E, pa ja sam malopre izvršio neke dodatne analize i utvrdio da dete nije od nekog pokojnog ili pokojne, kako god gramatički oslovljavali ta stvorenja. Nego od njegovog/njenog brata/sestre, velikog ratnog heroja Ala, koji leži tu, samo nekoliko metara od nje. Mislim da bi vlasnik smaragdnog trona trebalo da bude upoznat s tom činjenicom - konačno je lekar izneo caru svoj krunski dokaz.
Gator na trenutak ućuta. Sve se slagalo. Al je bio od onih „savršenih" koji su se zanimali samo za žene. Bio je lep i popularan, prava zvezda u usponu. Sem toga, sigurno je tešio udovicu posle bratovljeve smrti. A opšte je poznato da je Renn bila slaba na „savršene". Tu se verovatno razvila velika ljubav u koju car nije bio uključen ni kao treći. Zato ga je obmanula i umesto da iz pozadine komanduje odbranom Ledenog mosta došla je ovde, da se bori rame uz rame sa Alom, u ovako opasnoj bici. Hrabra mala Renn. U Geltazaru nije kresnula iskra ljubomore. Bio je samo pomalo tužan ali se i to za nekoliko trenutaka izgubilo pod uticajem njegovog plemenitog vaspitanja. Pa, na kraju krajeva, nije li sam Boror silni lično odredio elfa koji je umesto njega napravio Ziri decu? On podozrivo pogleda doktora pa reče:
- Ovo dvoje herojskih ljubavnika ovde umire pred našim nogama, a ti gubiš vreme razotkrivajući navodne spletke umesto da ih lečiš, vucibatino! Upamti da veliki zmaj zna sve* ali, njegova milost zahvata sve elfe u vasioni. Osim onih koji je ne zaslužuju. Al nam je važan zbog mnogo razloga, a trenutno je najvažniji to što ga Renn voli. Sve što sam ti rekao za nju, važi i za njega. Umre li, ne gine ti šetnja po svemiru... Ne, čekaj! Kako si ti uopšte došao na ideju da u ovakvoj situaciji traćiš vreme i sredstva upoređujući njihove genetske materijale? Ko te je na to nagovorio?! - riknu Gator kao ranjeni zmaj.
- Ja... Ja sam samo bio sa nekim prijateljima koji su veoma zabrinuti za budućnost vaše dinastije. Ni meni se, kao ni njima, nije svidela ideja da smaragdni tron bude na prevaru preuzet od tih nedostojnih stvorenja. Sve to smo učinili za dobro vas i vaših pravih naslednika. Budite uvereni da bi većina vaših najodanijih podanika mnogo radije videla na smaragdnom tronu princa Kotala nego li nekog „savršenog" stvora koji je do njega došao čistom podmuklom manipulacijom... - mucao je Rel instiktivno koraknuvši unazad.
- Pozicija princa Kotala nikad nije dolazila u pitanje. Osim ako je ne ugroze isti oni sledbenici kulta plavog sunca koji bi i mene najradije videli mrtvog. Ti meni govoriš nešto o podmuklosti, Araksovče koga je othranila i iškolovala moja milost? Sva sreća da u ovom klupku zmija imam još nekoliko čestitih elfa na koje se mogu osloniti. Drune! Prijatelju moj, uhapsi odmah ovo đubre! -
Vrhovni Leliks, koji se dotad zbunjeno kretao po mostu ne znajući kako da u ovoj situaciji bude od koristi, munjevito kliznu prema njima sa rukom na dršci svog strašnog mača.
- Ja ipak protestujem, vaša visosti! Verno sam vas služio tolike godine, i uz velike napore održao u životu vašu simpatiju i njenog ljubavnika šta god da je on. Ovo je u najmanju ruku nezahvalno - lekar se, steran u ćošak, ponovo kockao sa svojom sudbinom i carevim živcima.
- Ovo nije nezahvalno, nego vrlo dobronamerno i velikodušno. Naravno, sve zavisi od ugla posmatranja! - procvrkuta Gator uživajući u svakoj izgovorenoj reči. Ovakav način govora već mu je postajao manir kada bi doskočio Araksovcima. - Dirde Rele, razrešavam te dužnosti vrhovnog lekara flote, jer ti više ne verujem zbog tvojih ekstremnih religijskih uverenja. Bićeš premešten u našu medicinsku misiju u koloniji na Ledenom mostu gde ćeš moći izbliza da proučavaš fiziologiju „savršenih". Imaš zadatak da napišeš jedno dobro naučno delo o njima i tako dospeš u akademiju nauka. Znaš, ja još uvek imam neke veze tamo. Mogu da te bez problema ubacim, a i moja Renn ima neke vrlo jake kontakte sa svojim rođakom na Valuziji, pa ti naučna karijera ne gine. Hvali moju milost! -
- Ja bih se, čestiti care, za sada najradije povukao iz vojne službe i naučnih istraživanja u slavu akademije u Zaparu. - odgovori ražalovani prilično osorno.
- Povlačenje iz službe za vreme ovako ozbiljnog ratnog sukoba? Kladim se da takvu mogućnost ne dozvoljava ni jedna organizovana civilizacija u univerzumu, kao ni naša. Takav izuzetak bi mogao da ima nesagledive posledice na moral i disciplinu naših vojnih snaga... - i dalje je veoma raspoloženo izlagao Gator.
- Ali, imperatore, ja insistiram! - povisi ton Dird.
- E, u tom slučaju moraš biti ozbiljno kažnjen. Prvo ćeš provesti četrdeset godina u našim kažnjeničkim rudnicima, a onda ćeš sa svojom lekarskom diplomom raditi po udaljenim kolonijama jer, ni naša administracija neće dozvoliti da kao bivši dezerter obavljaš svoju praksu na Evelonu. Ja te direktno ne osuđujem. Tvoje je da biraš. Ugodan život ili samožrtvovanje zbog svetlosti Araksa? Odluči odmah! - veselo mu naredi imperator.
Dird vrlo glasno, a protivno svakom ponašanju u prisustvu njegove carske veličine, žestoko opsova Araksa i Araksovce. Ali, zato ne dobi nikakvu kaznu, jer je to bilo pripisano njegovoj vojničkoj grubosti, pošto je još uvek bio pripadnik imperijalnih vojnih snaga. Zatim molećivo reče:
- Nekako bi mi, u tom slučaju, bila draža naučna karijera. Uživaću da proširim horizonte znanja naše rase u univerzumu. -
- Sjajno! Znao sam da si ti jedan razuman elf i da će biti pravo uživanje sarađivati sa tobom. A sada ćeš Drunu lepo ispričati sve što znaš o ćeliji Araksovaca na mom komandnom brodu, kao i onima koji su uključeni u nju. Nemoj slučajno da se tu pojave neka pogrešna imena, pošto je veliki majstor veoma surov kada neko optuži nevine. Dvaput razmisli pre nego što izgovoriš svaku reč. - meko ga opomenu Geltazar. Zatim malo grublje dobaci straži: - Sklanjajte mi ga s očiju! -
Premešteni vojni lekar poslušno napusti prostoriju, a imperator pokretom ruke zaustavi Liksa Druna koji je krenuo za njim:
- Ti mi još uvek trebaš, prijatelju. Odmah postavi novog glavnog lekara. Nekoga u koga ti imaš poverenja. Ne treba nam još jedna škorpija u nedrima. - SAVEZNIČKE OPERACIJE
Prva zajednička akcija protiv Dortijanaca počela je prilično loše. Džilovi su kao podršku evelonskoj operaciji na svojoj teritoriji dali svega sto petnaest brodova. Da stvar bude gora, ispostavilo se da su ti njihovi borbeni aparati zbog velike mase još nepodesniji za brzi izlazak iz hipersvemira nego trokraki brodovi neprijatelja. To je značilo da su džilovske kosmičke snage bile potpuno nesposobne da primene evelonsku ratnu taktiku napada na Dortijance na prelasku iz režima kretanja u hipersvemiru na normalan način kretanja. Ukratko, jedino što su elfi postigli predhodnim iscrpljujućim pregovorima bilo je pravo da brane svoje orijaške saveznike na njihovoj teritoriji.
Dobivši informaciju da je džilovska artiljerija uništila preko dve hiljade trokrakih brodova još pre početka napada na dve planete na kojima su osamnaest kilometara dugi impulsivni topovi bili smešteni, Geltazar je u pomoč krenuo sa šest hiljada borbenih aparata, a dve hiljade je vratio da pojačaju drugu liniju odbrane oko Ledenog mosta koji je, kao što znamo, bio konačni cilj neprijatelja.
Teškoća je bila što su pet hiljada trokrakih brodova, koji su nasrtali na dve planete, odavno izašli iz hipersvemira, pa će se borba sa njima odvijati na ravnoj nozi. Ali, elfi ne bi bili oni koji su da nisu imali skriveni adut u rukavu. Naučnici njihovog carstva napravili su nove borbene letilice koje je trebalo testirati u pravim borbenim uslovima. Tu se zapravo radilo o veoma ružnim, zdepastim letelicama čiji su „nosevi" bili veliki projektili koji su poput topova Džilova pravili ogromno elipsasto polje uništenja u neprijateljskom taboru. Evelonski naučnici kombinovali su impulsivni udar koji su dobijali kontrolisanom i usmerenom atomskom eksplozijom, a ne ubrzanjem atoma, poput Džilova. Dobra ideja, ali pre ove bitke nigde nije primenjivana.
Imperator Evelona nije bio oduševljen testiranjem novog oružja u zoni savezničkih planeta koje treba spasavati. Iskreno se plašio da zbog neke glupe greške novo savezništvo ne bude odmah uništeno. Nove aparate primio je na svoj brod zbog njihovog ograničenog doleta ali, odbijao je da uzme više od tri. Na kraju, posle duge rasprave, pristao je na devet, podeljenih u tri formacije po tri, zato što ti lovci nisu nosili nikakvo drugo naoružanje osim svojih ogromnih projektila, a oni su u bici mogli biti upotrebljeni samo jednom.
Posle nekih osam sati lebdenja kroz hiperprostor stigli su do zone borbenih dejstava. Situacija je izgledala otprilike ovako:
Trokraki brodovi već su bili ugasili život na jednoj napadnutoj planeti, a sve preostale snage koncentrisali na drugi veči i bolje branjen svet koji, se uzgred, zvao Tarandos. Zato će ova bitka u budućoj istoriji koju će učiti đaci u oba carstva biti nazvana Bitka kod Tarandosa. Odbrana napadnute planete bila je pred potpunim kolapsom i samo je činjenica da su Dortijanski brodovi većinom čekali van domašaja neprijateljske vatre za neko vreme odložila njenu potpunu propast.
Geltazar i admiral Argos odmah su uočili promenu taktike hiljadama svetlosnih godina udaljenih protivničkih pilota. To je za njih, zapravo, bilo jako dobro jer su u celodnevnom sukobu izgubili samo sedam stotina trideset i šest svojih trotrupnih letelica. Čuvanje rezervi moglo je da znači samo dve stvari: Ili su toliki gubici u tehnici počeli da budu breme za neprijateljsku industriju ili su posle otklanjanja ove opasnosti Dortijanci planirali neki ozbiljan napad na elfskoj teritoriji. Verovatno potpuno razaranje flote koja čuva Ledeni most, ili čak uništenje samog Evelona.
U oba slučaja moglo se uraditi samo jedno. Uništiti što više neprijateljskih brodova i tako ostvariti privremeni ratni cilj. Mladi vojskovođa je svoje snage prilikom izlaska iz hipersvemira podelio u dve grupe. Prvu, od četri hiljade lovaca koja će se, zajedno sa tri aparata naoružana teškim projektilima, odmah zaleteti na trokrake neprijatelje koji su je čekali i drugu, koju će voditi proslavljeni heroj Al. Dve hiljade najiskusnijih boraca sa druga tri leteća lansera koji će posle brzog manevra prilikom izlaska na neprijatelja udariti s boka i napraviti opštu konfuziju u njihovim redovima.
Udar prve grupe iz nekih nepoznatih razloga imao je popriličan efekat. Projektili su napravili tri kosa tunela kroz redove trokrakih i za sekund uništili oko devet stotina brodova. Već u sledećem trenutku i ostale četri hiljade hiljade elfskih aparata zasuli su protivnike smrtonosnom vatrom. Skoro istovremeno stiže Dortijanski odgovor i oko pet stotina imperjaljnih lovaca, zajedno sa sva tri lansera bi uništeno. Neprijatelj je dotle već izgubio oko polovinu svojih nešto brojnijih snaga i sve bi se pretvorilo u krvavu bitku do istrebljenja da baš tada Alove trupe ne naleteše sa boka. Zbog lošijeg ugla napada njihovi laseri uništiše samo oko sedamsto trokrakih brodova ali, zato izgubiše samo jedan novi lovac i samo stotinak starih.
Tada se dogodi nešto dotada neviđeno. Trokraki brodovi počeše da beže i preskočiše u hipersvemir ostavljajući ono nešto svojih aparata koji su nasrtali na planetu na milost i nemilost protivnicima. Naravno, nije bilo nikakve milosti prema teledirigovanim letelicama, a čuveni džilovski top za dejstvo po hipersvemiru opalio je plotun i zasigurno naneo teške gubitke onoj formaciji od dve hiljade neprijatelja koje su izbegle super brzinom.
Car Evelona odmah uputi za njima tri hiljade svojih lovaca istovremeno šaljući poruku trupama oko Evelona i Ledenog mosta da očekuju skori napad. Naravno, odmah potom poslužio se privatnim carskim kanalom kako bi upozorio svoju Renn na predstojeću opasnost ali, tu se prosto zaledio od užasa. Odgovor nije stigao, kako je očekivao zbog udaljenosti, posle nekoliko minuta nego skoro trenutno a glasio je: Ne možemo vam dati komunikaciju ni podatke o zdravlju posade jer je letilica teško oštećena!
Velikom Geltazaru Gatoru se čitav komandni most broda okrenuo oko glave. Tvrdoglava Zaparijanka sa Ledenog mosta prevarila ga je i učestvovala je kao običan pilot u ovom smrtonosnom pohodu u dubinama opasne džilovske teritorije. Sada je sigurno mrtva ili gadno ranjena, a njeno mesto na smaragdnom tronu ostaće upražnjeno.
Umesto da sa ostalima slavi pobedu koja je očito značila učvršćenje novog saveza, on se, u tišini, samo skljokao u svoje sedište, slep i gluv za svu radost oko sebe. Čak je na drzak džilovski zahtev da se njegove trupe za četiri sata povuku sa njihove teritorije jer su zajedničke vojne operacije okončane, samo rezignirano odgovorio:
- I manje nam je potrebno, časni savezniče! -
Nije uspeo ni da se okrene od holokomunikatora kada na komandni most unesoše novog heroja carstva, "savršenog" Ala i još šest pilota iz njegove udarne grupe. Iste one koja je nagnala trokrake brodove na prvo povlačenje od početka ovog besmislenog rata. Stradanje novopromovisanog heroja nacije nije bilo ni malo dobro za opšti moral elfa ni za politiku dinastije Gator, ali nešto drugo je užasnulo Geltazarovo srce. Među povređenima je spazio dobro poznato plavokoso lice sa kratko podsečenom frizurom.
Imperator zapanjujuće vitalno za svoj izgled preskoči preko dvoje ranjenika i kleče pored Renn.
- Šta im se desilo? Svi su živi, ali, bez svesti! - povika on.
- Pa, o tome smo baš hteli da vam raportiramo, veliki zmaju čija moćna krila štite Evelon i sve naše kolonije širom svemira! - započe ceremonijalnim obraćanjem glavni vojni lekar koji je bio presrećan što mu se ukazala prilika da govori sa carem lično.
- Ne štite vas moja krila, nego skupa međuzvezdana flota i njeni hrabri lovački piloti od kojih neki, meni najvažniji, leže ovde, pred našim nogama. Ako nastaviš da lupetaš o titulama umesto da mi pričaš o njima poslaću te u misiju dobre volje među Džilove! - obrecnu se na njega Gator.
- Misija dobre volje među Džilovima? Sjajna ideja vaša visosti! Vidi se vaša neverovatna politička kreativnost koja je toliko dugo i održala dinastiju vaših predaka. A od kada je ona ustanovljena? - poće da se u razgovor uvlači i Nazz koji se kao imperatorov sekretar osećao potpuno beskorisno usred svih ovih bitaka.
- Ustanovljena je malopre! Hoćeš da ti obezbedim rukovodeće mesto u njoj? I onako je tvoja tajna služba podbacila na svim nivoima. Zašto bacam pare plaćajući vas, kada ionako sve korisne informacije dobijam od Druna i njegovih? A sad, začepi i pusti doktora da priča, pre nego što te zaista gadno kaznim! - zareža car prebacivši svoj koncentrisani pogled na glavnog lekara flote.
- Oni su se našli pored samog mlaza impulsivnog topa sa Tarandosa. Udar ih nije uništio kao onih jedanaest naših aparata koji su bili direktno zahvaćeni, ali su očito doživeli neku tešku traumu... -
- To vidim i sam! - izdra se imperator. - Šta je zapravo se njima? Zbog čega izgledaju kao preparirane životinje u mojoj biblioteci? -
- Pa... Već smo primenili terapiju rasprašenim doouom, kao kod jakih doza radijacije ali, izgleda da ovaj prokleti impulsivni mlaz nekako paralizuje njihove nerve. Ne bi ni preživeli da nemaju onu našu posebnu sposobnost korišćenja kiseonika nagomilanog u ćelijama. Sada su priključeni na veštačke elektro-simulatore nervnih impulsa. Tako smo im spasli funkcije osnovnih organa. Tela ima trenutno savršeno funkcionišu, samo nemaju svesti. Još ne znamo kako da ih probudimo iz te kome. Doduše, naši vrhunski specijalisti vode žestoku debatu, ima tu raznih predloga, ali... - saopšti mu lekar nemoćno šireći ruke.
- Zar baš ništa ne možete sad da uradite? - upita imperator skoro plačnim glasom.
Na to doktor samo ponovo slegnu ramenima i procedi:
- Činimo sve što možemo, veličanstvo. Kao što rekoh, postoji nekoliko teorija kako bi to mogli, ali, iskreno, sve su to, zasad, samo hipoteze. Primeniti ih bez predhodnih testova bilo bi vrlo neodgovorno. Po meni, bolje je i popustiti pred letalnim ishodom nego tako eksperimentisati! -
- Slušaj, nemamo vremena za gubljenje. Umre li ona, - vrlo tiho ali uverljivo mu se obrati Geltazar, pokazujući na nepomičnu Renn, - ti ćeš pred streljački vod. I upamti, to nije prazna pretnja .
- Vi, gospodaru, veoma volite tu elfkinju... ali, moram da vam kažem... - pokuša lekar da načne carevu odlučnost.
- Ako mi zucneš nešto o njenom ziranskom poreklu, neću ni čekati da vidim da li će umreti. Pogubiću te odmah... Ne, ne! Živog ću te izbaciti u vasionu, bez zaštitnog odela, a na tvoje mesto postaviću nekog mladog lekara odanog Drunovoj religijskoj opciji. To je sada opcija koja svakom tvojom izgovorenom glupošću postaje sve izvesnija, Dirde Rele! - prekide ga car Evelona.
Na pominjanje njegovih ličnih podataka doktor se trže, konačno shvativši da se Geltazar ni malo ne šali. Međutim rešio je da istraje u svojoj priči.
- Ne, veličanstvo. Znam već da su to prljave laži Araksovaca koji jedva čekaju da podriju vaš režim! - Dird je po drugi put pokušavao da umiri cara na savim pogrešan način.
- Glupane! To je živa istina. Ona je njihova visoka plemkinja, što ne isključuje činjenicu da je divna i požrtvovana osoba. I da mi je veoma stalo do nje. Međutim, moja vlast nikako nije režim. Ja samo zahtevam gvozdenu disciplinu u mojim trupama, dok smo u ratnoj situaciji. Bilo bi savim pogrešno kada bi od pilota zahtevao da bez gunđanja polože svoje živote za spas rase, a da vama tolerišem nesposobnost da ih lečite. Dakle, shvati, ako ne budem tako postupao izgubićemo ovaj rat, a onda će zauvek nestati elfa u svemiru. U pitanju je mnogo veći ulog nego što su naši šugavi životi! - prekinu ga grubo Gator.
- Ne gospodaru. Ništa slično. Još kada je pre desetak minuta počelo lečenje, ja sam detaljno proverio njene medicinske podatke i na žalost vam moram saopštiti... -
Milion loših scenarija u trenutku prolete kroz imperatorovu glavu. On otpoče logički eliminisati one najrealnije:
- Ona je upotrebila šlem promene, a ustvari je rođena u drugom polu pa zato nikada ne može imati dece? To je nemoguće. Ona ima stariju ćerku i malog sina, a i još jedno je dete upravo sada na putu... Šta li bi još moglo biti tako loše? Ne može biti bolesna od neke smrtonosne bolesti, jer mi več osam hiljada godina ne poboljevamo. -
- Ovaj, o tom njenom plodu utrobe baš sam hteo i da govorim, veličanstvo. Sudeći po svim analizama genetskog lanca to nikako ne može biti vaše dete... -
- Budalo! To mi je sasvim poznato! Ono je plod njene ljubavi sa pokojnim pilotom „savršenih" po imenu La. On je herojski poginuo u istoj bici kada i moj sin, princ Gelin. Na kraju krajeva, kakva su to idiotska pitanja? Jesi li ti uopšte elf? Da li ti je jasno da u našim venama teče krv osnivača razuma? - prekide ga Geltazar ponovo.
Vi pitate gospodaru. Ja samo iznosim egzaktne činjenice koje su izgleda krili od vas... ili ste ih jednostavno prevideli, ophrvani osećanjima prema toj osobi. Ljubav često i najmudrije među nama čini slepim. Zar vam nikada nije bilo čudno što ta njena trudnoća već toliko traje? - drsko mu odgovori glavni lekar flote zadovoljan što je konačno uspeo da uzdrma vladara.
- Na šta ciljaš Rele? Poznato je da naše žene u specifičnim situacijama mogu odložiti razvoj ploda. Ponekada i decenijama. Renn je svoju trudnoću započela u plamenu rata za Ledeni most. Logično je da je tako postupila. - opet se narogušio Gator.
- E, pa ja sam malopre izvršio neke dodatne analize i utvrdio da dete nije od nekog pokojnog ili pokojne, kako god gramatički oslovljavali ta stvorenja. Nego od njegovog/njenog brata/sestre, velikog ratnog heroja Ala, koji leži tu, samo nekoliko metara od nje. Mislim da bi vlasnik smaragdnog trona trebalo da bude upoznat s tom činjenicom - konačno je lekar izneo caru svoj krunski dokaz.
Gator na trenutak ućuta. Sve se slagalo. Al je bio od onih „savršenih" koji su se zanimali samo za žene. Bio je lep i popularan, prava zvezda u usponu. Sem toga, sigurno je tešio udovicu posle bratovljeve smrti. A opšte je poznato da je Renn bila slaba na „savršene". Tu se verovatno razvila velika ljubav u koju car nije bio uključen ni kao treći. Zato ga je obmanula i umesto da iz pozadine komanduje odbranom Ledenog mosta došla je ovde, da se bori rame uz rame sa Alom, u ovako opasnoj bici. Hrabra mala Renn. U Geltazaru nije kresnula iskra ljubomore. Bio je samo pomalo tužan ali se i to za nekoliko trenutaka izgubilo pod uticajem njegovog plemenitog vaspitanja. Pa, na kraju krajeva, nije li sam Boror silni lično odredio elfa koji je umesto njega napravio Ziri decu? On podozrivo pogleda doktora pa reče:
- Ovo dvoje herojskih ljubavnika ovde umire pred našim nogama, a ti gubiš vreme razotkrivajući navodne spletke umesto da ih lečiš, vucibatino! Upamti da veliki zmaj zna sve1 ali, njegova milost zahvata sve elfe u vasioni. Osim onih koji je ne zaslužuju. Al nam je važan zbog mnogo razloga, a trenutno je najvažniji to što ga Renn voli. Sve što sam ti rekao za nju, važi i za njega. Umre li, ne gine ti šetnja po svemiru... Ne, čekaj! Kako si ti uopšte došao na ideju da u ovakvoj situaciji traćiš vreme i sredstva upoređujući njihove genetske materijale? Ko te je na to nagovorio?! - riknu Gator kao ranjeni zmaj.
- Ja... Ja sam samo bio sa nekim prijateljima koji su veoma zabrinuti za budućnost vaše dinastije. Ni meni se, kao ni njima, nije svidela ideja da smaragdni tron bude na prevaru preuzet od tih nedostojnih stvorenja. Sve to smo učinili za dobro vas i vaših pravih naslednika. Budite uvereni da bi većina vaših najodanijih podanika mnogo radije videla na smaragdnom tronu princa Kotala nego li nekog „savršenog" stvora koji je do njega došao čistom podmuklom manipulacijom... - mucao je Rel instiktivno koraknuvši unazad.
- Pozicija princa Kotala nikad nije dolazila u pitanje. Osim ako je ne ugroze isti oni sledbenici kulta plavog sunca koji bi i mene najradije videli mrtvog. Ti meni govoriš nešto o podmuklosti, Araksovče koga je othranila i iškolovala moja milost? Sva sreća da u ovom klupku zmija imam još nekoliko čestitih elfa na koje se mogu osloniti. Drune! Prijatelju moj, uhapsi odmah ovo đubre! -
Vrhovni Leliks, koji se dotad zbunjeno kretao po mostu ne znajući kako da u ovoj situaciji bude od koristi, munjevito kliznu prema njima sa rukom na dršci svog strašnog mača.
- Ja ipak protestujem, vaša visosti! Verno sam vas služio tolike godine, i uz velike napore održao u životu vašu simpatiju i njenog ljubavnika šta god da je on. Ovo je u najmanju ruku nezahvalno - lekar se, steran u ćošak, ponovo kockao sa svojom sudbinom i carevim živcima.
- Ovo nije nezahvalno, nego vrlo dobronamerno i velikodušno. Naravno, sve zavisi od ugla posmatranja! - procvrkuta Gator uživajući u svakoj izgovorenoj reči. Ovakav način govora već mu je postajao manir kada bi doskočio Araksovcima. - Dirde Rele, razrešavam te dužnosti vrhovnog lekara flote, jer ti više ne verujem zbog tvojih ekstremnih religijskih uverenja. Bićeš premešten u našu medicinsku misiju u koloniji na Ledenom mostu gde ćeš moći izbliza da proučavaš fiziologiju „savršenih". Imaš zadatak da napišeš jedno dobro naučno delo o njima i tako dospeš u akademiju nauka. Znaš, ja još uvek imam neke veze tamo. Mogu da te bez problema ubacim, a i moja Renn ima neke vrlo jake kontakte sa svojim rođakom na Valuziji, pa ti naučna karijera ne gine. Hvali moju milost! -
- Ja bih se, čestiti care, za sada najradije povukao iz vojne službe i naučnih istraživanja u slavu akademije u Zaparu. - odgovori ražalovani prilično osorno.
- Povlačenje iz službe za vreme ovako ozbiljnog ratnog sukoba? Kladim se da takvu mogućnost ne dozvoljava ni jedna organizovana civilizacija u univerzumu, kao ni naša. Takav izuzetak bi mogao da ima nesagledive posledice na moral i disciplinu naših vojnih snaga... - i dalje je veoma raspoloženo izlagao Gator.
- Ali, imperatore, ja insistiram! - povisi ton Dird.
- E, u tom slučaju moraš biti ozbiljno kažnjen. Prvo ćeš provesti četrdeset godina u našim kažnjeničkim rudnicima, a onda ćeš sa svojom lekarskom diplomom raditi po udaljenim kolonijama jer, ni naša administracija neće dozvoliti da kao bivši dezerter obavljaš svoju praksu na Evelonu. Ja te direktno ne osuđujem. Tvoje je da biraš. Ugodan život ili samožrtvovanje zbog svetlosti Araksa? Odluči odmah! - veselo mu naredi imperator.
Dird vrlo glasno, a protivno svakom ponašanju u prisustvu njegove carske veličine, žestoko opsova Araksa i Araksovce. Ali, zato ne dobi nikakvu kaznu, jer je to bilo pripisano njegovoj vojničkoj grubosti, pošto je još uvek bio pripadnik imperijalnih vojnih snaga. Zatim molećivo reče:
- Nekako bi mi, u tom slučaju, bila draža naučna karijera. Uživaću da proširim horizonte znanja naše rase u univerzumu. -
- Sjajno! Znao sam da si ti jedan razuman elf i da će biti pravo uživanje sarađivati sa tobom. A sada ćeš Drunu lepo ispričati sve što znaš o ćeliji Araksovaca na mom komandnom brodu, kao i onima koji su uključeni u nju. Nemoj slučajno da se tu pojave neka pogrešna imena, pošto je veliki majstor veoma surov kada neko optuži nevine. Dvaput razmisli pre nego što izgovoriš svaku reč. - meko ga opomenu Geltazar. Zatim malo grublje dobaci straži: - Sklanjajte mi ga s očiju! -
Premešteni vojni lekar poslušno napusti prostoriju, a imperator pokretom ruke zaustavi Liksa Druna koji je krenuo za njim:
- Ti mi još uvek trebaš, prijatelju. Odmah postavi novog glavnog lekara. Nekoga u koga ti imaš poverenja. Ne treba nam još jedna škorpija u nedrima. -

Nekoliko minuta kasnije u prostoriju utrča jedan elf neodređenih godina koj je delovao vrlo nespretno. I pored svoje besprekorne uniforme vojnog lekara uspevalo mu je da bude veoma neurednog izgleda. Car je bio iskreno razočaran njegovom pojavom, ali uputi samo jedan rezigniran pogled Drunu. Na to se veliki majstor reda samo osmehnu i pozdravi pridošlicu veličanstvenim pokretom dobrodošlice sa izuzetnim uvažavanjem.
Ni malo impresioniran Gator mu se bez uvoda i predstavljanja obrati:
Oni su se borili u grupi koja je prišla najbliže planeti Tarandos... -
Čuo sam o tome. Posledice blizine impulsivnog mlaza. Šta je sem elektro-simulacije nerava vitalnih organa pokušano. - upita ovaj ne gledajući uopšte u imperatora već nagnut nad pacijentima.
Koliko sam ja čuo upotrebili su rasprašeni doou - reče imperator zabrinuto.
Pa to je najstandardnija procedura i ona ih je verovatno i održala u životu - dobaci novi lekar opipavajući pacijente - Slušaj, care, ovako neće da ide. Gubimo vreme pipajući u mraku. Pozovi ti meni te naše saveznike i pusti me da popričamo o problemu. Ako su oni napravili to oružje, verovatno znaju i kako se njegove posledice leče. -
To su Džilovi, ako nisi shvatio. Sa njima je veoma teško pregovarati. Nikom oni ne čine usluge niti odaju svoja saznanja. - reče Gator ali je već zvao nove saveznike na svoj direktni kanal.
Sa druge strane se pojavi Kruk vidno pripit ili ... šta god su Džilovi za opuštanje koristili. On se malo zatetura i složi upitnu facu sa koje su se cedile bale.
- Žao mi je što prekidam vašu proslavu ali, ovo je hitno. Naš glavni lekar mora odmah da porazgovara sa nekim od vaših vidara - pokuša da dopre do njega Geltazar.
Gorostas dobrodušno zatrepta svojim žutim očima, podiže jedan kažiprst i uz kratko ali zvučno mumlanje ode iz zone projekcije
Ovo bi trebalo da znači pristanak ili „sačekaj" - sugestivno se obrati caru njegov sekretar. Geltazar ga pogleda oštro i on umuknu. Takav besmislen prevod gestikulacije koji bi i desetogodišnjaci razumeli mogao je da ponudi samo zapovednik tajne službe koja nije otkrila Araksovce ni kada su im u svojim togama igrali u zalazak sunca i to na sred carevog zamka.
Posle otprilike minut pojavi se niski, plećati Džil i sanjivo otežući prenese ovakvu poruku:
Doktor je trenutno zauzet jer je imperator Kruk kratkim nožnim udarcem izvalio koleno Dertu, najstarijem od dvanaest članova krunskog saveta.-
Posle još desetak minuta dođe do holokamere razdrljeni vidar koji je izgledao kao da je upravo izašao sa gadnog srednjovekovnog ratišta, a ne sa banketa povodom prve savezničke pobede. On se predstavi dugo nabrajajući svoja zvanja i titule.
Evelonski vidar mu uzvrati pozdravom kojim se međusobno prepoznaju vidari različitih rasa u svemiru još prema Giglorskoj konvenciji od pre dvanaest hiljada godina, ali saveznički vidar nije bio naročito impresioniran njegovim predstavljanjem. Na pitanje o metodi zalečivanja sekundarno ozračenih od njihove protiv hipersvemirske artiljerije drsko je odgovorio da bi se „odavanje takvih informacija u njegovoj, ratničkoj kulturi okarakterisalo kao umanjenje borbene moći nacije i verovatno kaznilo smrću!"
Gator htede da se pozove na tek sklopljeno savezništvo ali mu njegov novopostavljeni glavni lekar jednostavnim pokretom pokaza da se ne meša i obrati se džilovskom vidaru:
- Pa, u tom slučaju, poštovani kolega, moram vas obavestiti da savezništvo između naše dve ponosne rase prestaje da postoji onoga trenutka kada naše snage napuste teritoriju slavne džilovske imperije. Nadam se da će vam ova naša zajednička pobeda protiv Dortijanaca ostati u lepoj uspomeni. Prenesite to Kruku i budite pozdravljeni u ime Evelonske imperije. -
Sekundu potom već je, na Geltazarov užas, gasio holokomunikator.
- Ali, ako te prepotentne budale ne odgovore, ili, još gore, ako nas napadnu dok plovimo ka našim oblastima? Ovde je preveliki ulog da bi se kockali računajući na inteligenciju tih dlakavih grubijana! - povika car.
- Ma kakva kocka, vaše veličanstvo! Vi zaista nikada niste bili podređeni u komandnom lancu, pa zato ne možete da razumete... Taj jadnik sada mora da pijanom Kruku saopšti kako je uspešan vojni savez propao zbog njegove brljotine. Mislite da će mu to biti posebno prijatno? - nasmejao se lekar, a kao dokaz da je bio u pravu holokomunikator je počeo panično da signalizira još dok je govorio
I imperator se od srca nasmeja pa vrteći glavom dade znak za uključenje komunikatora.
- Poštovani kolega, ja se zovem Dorg i lepo vas pitam kao humanoid humanoida, čemu tako ishitrena i nerazumna odluka? Pa zar ćemo sada kada smo zajedno ostvarili ovakvu veličanstvenu pobedu, dozvoliti da zbog nekoliko žrtava više potamni njena slava? To bi bilo, izvinite ako sam pregrub na izrazu, potpuno nerazumno. -
- Prvo, pobedu smo izvojevali mi, a vi ste samo posmatrali i nadam se da ste dobro naučili jer drugih lekcija, očito, neće biti. Jedino od vas ko je učestvovao u bici su te vaše tobdžije, koje su više raspalile po nama, nego po neprijatelju. - namerno ga je ponižavao elf kako bi zadobio što bolju pregovaračku poziciju.
- Uveravam vas da je to bila čista nesreća. Često se dešava da poneko pogine od prijateljske vatre. To je, na žalost, neminovnost kod ovako velikih borbenih operacija - pravdao se Dorg.
- Može da se dogodi nesreća. Nismo ni reč rekli za preko pedeset naših pilota koji su stradali od impulsivnog mlaza... ali, među ozračenima se nalaze i Renn, buduća carica naše imperije, i najbolji mladi pilot operativac koji je več porazio neprijatelje u bezbroj bitaka. Kod nas su trenutno i narod i car besni, a to nije ni malo dobra situacija. Vaše odbijanje da nam pomognete samo doliva još čistog kiseonika na vatru. Raspoloženje protiv ovog saveza trenutno je veliko u našoj imperiji i raste iz minuta u minut - sa neskrivenim zadovoljstvom mu je izložio situaciju evelonski doktori.
Holokamera se munjevito pomerila u stranu, a nekud iz pozadine čulo se mutno domunđavanje nekoliko glasova. Niko od elfa sa znanjem džilovskih dijalekata nije pokušao da svojim savršenim sluhom dešifruje to šaputanje jer su svi već unapred znali odgovor druge strane:
- Poštovani kolega odmah šaljemo pomoć, u stvari ja lično dolazim! - skoro piskavim glasom izusti džilovski vidar.
- Stanite malo, kolega! I mi imamo neke stroge propise o sigurnosti brodova imperijalne flote. Ne možemo vas tek tako primiti na komandnu borbenu oklopnjaču. Potrebne su neke administrativne dozvole kao i detaljna provera vaše opreme i ljudstva. To može baš dugo da potraje. Najbolje bi bilo da nam vi ovako usmeno objasnite o čemu se tu zapravo radi? Znate i mi imamo vrlo razvijenu medicinu - igrao se elf znajući da su mu pacijenti zahvaljujući blagoj elektrosimulaciji nerava van životne opasnosti.
- Ne možete dovoljno brzo da napravite aparate koji su vam neophodni za saniranje posledica. Plašim se da će ako budemo suviše čekali za neke od njih biti prekasno. Pošto je život buduće carice u pitanju zar imperator ne bi mogao da u ovom slučaju napravi izuzetak? - ulagivao se Dorg.
- Ccc... Teško će to da ide. Naš vojni komandni sistem nije tako korumpiran kao vaš, a sam car bi trebao da bude primer ostalima. Ne verujem da će odlučiti na nešto tako nemoralno samo zato da bi spasao buduću izabranicu. Ali, ipak mogu da pokušam... znate... nikada se ne zna. Mnogo je voli. Možda ipak popusti? - dao je sve od sebe novi glavni lekar flote, kao da konkuriše na glumačku akademiju.
- Spašavamo i novog heroja vašeg carstva, od koga cela vaša vrsta očekuje mnoga velika dela u ovom krvavom intergalaktičkom sukobu. To će vašem monarhu podići simpatije kod podanika... - nastavljao je džilovski vidar da isijava optimizmom tako netipičnim za njegovu rasu.
Sada imperator ugasi holokomunikator i obrati se Drunovom štićeniku koga je u međuvremenu počeo izuzetno da ceni:
- Da nisi malo preterao? Imaju oni dobre obaveštajne podatke o nama. Znaju da su mi Arsaksovci za vratom, a oni su glavno leglo korupcije u imperiji. Sem toga kod nas je i dalje sistem u kome je nepotizam princip toliko dugo da se zbog toga više niko ne ljuti. To je nekako proglašeno za običajno pravo. -
- Je l'? A kako, moliću, dolaze do tih podataka? Džil obaveštajac se uvuče u neku našu krčmu i onako neupadljiv sa oko tri metra i pola tone krene da se raspituje i vrbuje saradnike? To mi zvuči toliko neverovatno da je groteskno. Pa i pijani Drigeri bi prepoznali da on nije jedan od njih - odmahnu rukom doktor.
- Informacije iz ovolikog carstva cure na sve strane kao voda iz bušnog sita. Džilovi ih ne nabavljaju, oni ih kupuju. Ne zaboravi da našim gradovima i kolonijama hodaju bezbrojni pripadnici nama „prijateljskih" rasa koji bi za novac prodali i vlastitu majku, ako su je uopšte upoznali. Ne sumnjam da postoje i elfi koji bi učinili isto, a ako su dlakavi orijaši bili dovoljno pametni da se povežu sa Araksovcima znaju i kada ja idem u toalet. Nemoj se više razmetati našim poštenjem jer je to samo legenda zaostala iz Pesme užasa koju svaka naredna generacija naše dece ponovo buba. Tako se ta legenda i održava - pokušavao je Gator da malo ublaži predstavu koju je ovaj pred neiskrenim saveznicima izvodio.
- Ako je tako, onda su svi naši diplomatski napori besmisleni. Jer, znaju li oni sve naše slabe tačke, šta mi onda uopšte ovde radimo? - odgovori mu ovaj slomljeno.
- Znamo i mi njihove. Navodni car Džilova se za svoje mišljenje bukvalno tuče sa krunskim savetom. U stvari, to je kod njih bio jedini način da obuzdaju svojeglave, brutalne vladare. Sada oni znaju da je meni stalo do Renn i da su u opasnosti da se od saveznika zbog nje premetnem u neprijatelja. Zato će odmah poslati svoju najbolju medicinsku ekipu da joj pomognu. Sada ti lepo otvori direktan kanal i reci im da su dobili dozvolu za ukrcavanje na naš brod. Ali, nastavi da glumiš. Obeshrabruje ih kada vide da poneko među nama zaista veruje u ono što priča - srdačno reče Gator pljeskajući svog novopromovisanog glavnog lekara po leđima.
U narednih nekoliko minuta data je dozvola džilovskim lekarima da pristanu uz komandni bojni brod Evelonske imperije i tridesetak dlakavih džinova utrupkalo je na njega vukući sa sobom svu silu teške medicinske opreme. Začudo, pored sve svoje nezgrapnosti i grubosti Krukovi vidari su vrlo dobro znali svoj posao i bili neviđeno pažljivi sa pacijentima. Možda su se plašili da nesmotrenošću ne oštete krhka tela svojih evelonskih pacijenata, što bi sigurno izazvalo bes njihovog okrutnog vođe, ili su se samo trudili da dobro obave svoj posao. Kako god, za nekoliko minuta svih osam ozračenih bili su smešteni u ogromne komore i izloženi tretmanu koji su Džilovi svesrdno objašnjavali kolegama druge rase.
To sve je bilo krajnje efikasno i za nekoliko sati ranjenici su počeli da se pomeraju u svojim kapsulama, budeći se iz kome. Sam imperator insistirao je da bude pored Rennine kapsule kada je budu otvarali.
- Naš imperator je oduševljen vašom odlukom da za svoju sledeću... kako vi to kažete izabranicu uzmete hrabru ratnicu koja juriša na neprijatelja u prvim borbenim redovima! - ulagivao mu se gorostasni vidar Dorg, dok je otvarao kapsulu u koju bi verovatno stala i tri Džila.
Gator ga prezrivo pogleda pa mu odgovori:
- Nisam vam ja kriv što ste svoje ženke sveli samo na puke aparate za reprodukciju. Vaš vladar neće biti u stanju da oženi izabranicu borbenog duha jer je to bila volja vaših predaka koji se baš i nisu istakli kreativnošću... - ujede ga ovaj duboko pa kroz smešak dodade - I ja moram da izrazim veliko divljenje vašem gospodaru. Kako je samo dobru obaveštajnu mrežu on razvio. Pa, vi ste imali adaptere za napajanje vaših medicinskih aparata i ako naši brodovi koriste sasvim različite režime energetskih polja. Tome se mora odati ozbiljno priznanje. -
- Slušjate, do tih podataka je veoma lako doći. Svi vaši transportni i civilni brodovi koriste isti sistem napajanja koji je standardizovan još pre tri i po hiljada godina deklaracijom na univerzitetu u Valuziji. Do tog podatka smo odavno došli, a odgovarajuću opremu za zajedničko korišćenje izradili smo čim se ukazala i najmanja šansa za ovaj savez. - oprezno je manevrisao orijaški vidar trudeći se da bude što uverljiviji.
Neraspoloženi car htede da mu kaže da nije toliko naivan, ali Renn je počela da ječi budeći se, pa on ostavi to za neki zgodniji trenutak.
Visoka ziranska plemkinja je kroz veo mučnine i potmule glavobolje videla iscerena dlakava džilovska lica i još više se skupila nad dnu prostrane kapsule:
- Jesam li ja to dospela u džilovski pakao gde verovatno završavaju svi drski strani piloti koji se usude da povrede vaš svemirski prostor? - usudi se ona da progovori.
- Tako je hrabra vaša buduća, Gatore. To se zove duh. Jedva je živa, a ona zbija šale. Tek sada shvatam koliko mi gubimo što nemamo kastu ratnica. - i dalje je bio napadno prijatan Dorg.
Geltazar se hitro probi između svojih dlakavih polutonskih saveznika pa joj se obrati najnežnije što je mogao u takvoj situaciji:
- Ti si na mom brodu, a ovo su najbolji lekari naših saveznika jer si, na žalost, stradala od njihovog oružja. Svi se smeju od sreće jer su uspeli da te povrate. Ako si mislila da se naslađuju tvojim mukama gadno si pogrešila. Ti si zaista neko vreme bila sa druge strane smrti, draga moja! -
- Uvek postoji gore i od goreg! Što me niste mrtvu ostavili? Bilo bi lakše i meni i vama da ste tako učinili! - odvrati Renn hvatajući vazduh između uzaludnih trzaja zbog refleksa za povraćanje. Želudac joj je bio neumoljivo prazan.
- Sklanjajte se odavde, svi! Imam jedan ozbiljan razgovor sa svojim pilotom koji nije poslušao moje instrukcije! - izdra se imperator Evelona na svo mešovito medicinsko osoblje koje ih je okruživalo.
- Budite razumni, gospodaru. I drugi povraćeni pacijenti osećaju se kao ona. Potrebna im je stručna pomoć. - umeša se ponovo glavni džilovski vidar, koji je Evelonjanskom monarhu već počinjao ozbiljno da ide na živce.
- Pa onda ih ponesite sa sobom! Ionako su već svi sem nje van komora. Hoću da budem nasamo sa Predstavnikom slobodnih lovaca sa Ledenog mosta i to odmah! To je moja carska volja i o njoj se ne raspravlja! - imperator je počinjao da gubi nerve.
Ovo je bilo više nego dovoljno čak i za tvrdoglave Džilove. Svi se brzo pokupiše, a novi glavni lekar flote poprska obnaženu Ren rasprašenim doouom iz nekave boce sa okidačem, koja je očito bila njegov izum. Kada su se svi udaljili Geltazar se obrati svojoj simpatiji:
- Nema potrebe da izvijaš vrat iz tog položaja. Al je ustao među prvima, obukao se i otišao među svoje drugove koji su preživeli ovu bitku. Ponaša se baš kao što svi očekuju od ratnog heroja, iako je „savršeni". Neću da te pitam zašto si prekršila moja naređenja i otišla da ga pratiš u ovoj opasnoj bici, jer znam šta je to ljubav, i znam da u tvom srcu ima mesta za obojicu. Ono je veliko kao Ledeni most. -
- Ti znaš sve? - bojažljivo upita Renn prosto pokušavajući da utone u ležaj pod sobom.
- Naravno, ja sam veliki zmaj u senci čijih krila vi živite. Ja znam sve što se događa u mom carstvu - uzvrati joj Gator.
- I ti si ćutao celo vreme? -
- Pa šta da kažem? Buduća carica je u vezi sa najvećim herojem carstva. Zvuči kao veoma logičan izbor. Kao iz starih legendi. Nije svako Boror veličanstveni pa da bude i heroj i dobar vladar. - skromno će imperator.
- Ti si ipak stub carstva. Tvoja nova supruga trebalo bi da bude besprekorna, recimo da za svoje specijalne prohteve koristi nešto tradicionalnije... mladića ili devojku... ili usluge Drunovog reda, na primer. Moje mešanje sa „savršenima" moglo bi ozbiljno da ti ugrozi tron. Znaš i sam da većina elfa koji nikada nisu napustili rodnu planetu gleda na njih kao na nakaze. - zabrinuto mu reče njegova, več prilično oporavljena, ljubavnica.
- Neće biti problema ako on bude glavni heroj ovih ratova. Takve veze su imale mnoge carice pre tebe, mila moja. Za samu Ziru priča se da zbog jednog muškarca nikada i nije legala u krevet. Očevici kažu da su Leliksi zbog toga imali stalno dežurstvo pored Bororove ložnice, a naravno bilo je tu i devojaka jer se najveći elf u istoriji zanimao isključivo za suprotan pol. Danas ima istoričara koji to pokušavaju da opovrgnu ali, to su samo pretpostavke bez dokaza - uzdahnu car nagnuvši se prema nagoj lepotici koja je nehotice sela u vrlo izazovan položaj.
- Leliksi su nešto sasvim drugo. Oni već pet hiljada godina podržavaju tvoju dinastiju, pošto je Zira, navodno, bila potomkinja legendarne kraljice Teride koju su oni služili i posle smrti osvetili. Imati nekog od njih za fanda** sasvim je normalno, ali sesti na smaragdni presto sa elfkinjom u kojoj teče krv Zirinih ubica, a u ložnicu pozvati njenog „savršenog" to je previše za ovaj svet. Araksovci će to iskoristiti da podignu nezadovoljnike ili bar da uvećaju njihov broj. To ti ne treba u ovom ratu ljubljeni care moj - nastavila je tužno Renn.
- Niko neće ustati protiv cara koji je porazio Dort, šta god on radio. A što se tog tvog Ala tiče, on je sve popularniji zahvaljujući medijima koje sa mojim novcem Leliksi kontrolišu. Sem toga, niko neće da se buni zbog povrede tradicije ako on pristupi redu. Mislim da nas čeka sjajna budućnost, draga. - nacerio se trenutno vladajući Gator.
- Liks Drun suviše obožava čiste žene da bi učinio tako nešto. Za njega bi to bilo ravno bogohuljenju, a on mi deluje kao čovek koji je spreman da ne trepnuvši umre za svoje principe - kiselo mu odgovori ziranska plemkinja nabravši, pritom, svoj lepi nosić.
- Svako ima tačku gde mora da popusti. Velikog majstora verovatno ni mučenje ne bi slomilo, ali ja ću igrati na njegovo samoljublje. Pod njim su Leliksi postali nova tajna služba carstva, a on drugi najmoćniji elf u univerzumu. Zar misliš da će sve to reskirati radi uskraćivanja promocije trenutno najvećem ratnom heroju u svoj red? Ti ne poznaješ tako dobro srce elfa kao ja. - reče imperator uskočivši u otvorenu kapsulu pored svoje ljubavnice.
- Ti si jako mudar vladar. Zato sam te toliko i zavolela. Mislim da će ovo carstvo pod tobom doživeti procvat i sreću... - počela je predstavnica slobodnih lovaca sa Ledenog mosta da govori nešto što bi više pogodovalo političkom pamfletu nego razgovoru dvoje ljubavnika.
Geltazara to uopšte nije zbunilo. On je tokom svoje vladavine navikao na besmislene hvalospeve kojima su ga njegovi potčinjeni obasipali. U ovakvim situacijama kada je bio sa bliskim osobama uvek se trudio da od toga napravi vic. Ironično zvuči ali je još kao dečak svoj seksualni život započeo tako što je svojoj učiteljici poezije začepio usta sa nečim ni malo pristojnim, dok je ona hvalila njegov rad. Sada je rešio da se opet našali na sličan način.
- Nadam se da će imperija osetiti bar delić ove sreće koju ću ti ja sada pružiti! - uzviknu car dok je započinjao ljubavnu igru u poziciji koju će dve hiljade godina docnije na jednom drugom svetu nazvati „misionarski položaj". 

*Ovo je očito masno slagao

** Pomoćnik pri zadovoljavanju dama koji prvih nekoliko godina u redu Leliksa prati svog mentora „omaga" i bavi se pretežno ženskim otvorima koje ovaj ne obrađuje u tom trenutku.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 11:24 23.10.2013

...

mlekac mlekac 11:37 23.10.2013

Re: ...

ecce-florian ecce-florian 20:41 23.10.2013

hebga

drugi, re je re
mlekac mlekac 22:39 24.10.2013

Re: hebga

ecce-florian
drugi, re je re

Ipak, i tebi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana