Kultura| Ljubav| Moj grad

Svaki pas ima svoj dan

Radovan Nastić RSS / 22.10.2013. u 04:13

Četvrtak – jutro - 15. 07. 2010.

Danas je umro Mikrob. Mozda juče, ne znam, sve vesti putuju računarom. Pre 15 dana videh Rackovića, sav u spidu, pozdravismo se. Kaže, startovao ga neki moj ortak sa tekme, plava kosa, sav izboden od tuča, i setim se – Urbani. Nisam ga video 100 godina. Upitah DŽonija šta mu radi žena, kaže 
- Filozofira!
I kao i uvek, pitao je za zdravlje moje majke. Uvek se gotivio sa njom. Gotivila i ona njega, volela što je ekcentrik i izgubljena duša. Verujem da se potresao kada je čuo za Mikroba. Nikome od nas koji se međusobno znamo deceniju i po, a neki i duže, nije svejedno. Živimo na lošem tlu. Jedu nas lekovi, jedu nas polu-ljudi oko nas. Zlo seme. 
Koliko znam Mikrob nije video Indiju a pričao je o njoj još pre 4 - 5 godina. Spremao se za put. Spremao se i za ženidbu i ne oženi se. Sredinu i početak devedesetih pa do danas kao i većina ’’nas’’ preživljavao je ’’na nečemu’’ . Retko sam ga viđao poslednjih godinu i nešto. Mnogo se družio sa novopečenim matorim urbanim likovima. A te se ekipe gadim, a vala i oni mene. Vidim ih kada izađem iz autističnog rasporeda života. Ali zabole me, što bi rekao Papić :
- Ko nas mrzi neka jede govna, ko nas voli nek’ nam puši na Havajima.
Ne znam da li U-Đu zna, verovatno mu je neko javio. Kako jednom reče 
- Kultura jednog narod ogleda se u njegovom odnosu prema porodilištima i prema grobljima.
Jadan smo mi narod. 
Pokojni Mikrob, bio je dobar čovek i veliki grebator. Čudan lik – stipsa da sebi kupi pivo već je žicao od svih koje zna a blizu su šanka, a poklanjao je s radošću svoja umetnička dela. Uz njega mi nekako odrastanje vezano, njega, Rackovića i U-Đua.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

                                                      sajam knjiga,

                                                      štand  PROMETEJ-a, Novi Sad


Prednja+strana+korice.jpg
 
  


Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana