Ljudska prava

ZBOGOM PAMETI

Freedom of Information RSS / 21.10.2013. u 13:05

 

Autor: Rodoljub Šabić

U centru Beograda u Bulevaru despota Stefana Lazarevića (ranije 29.novembra) jednoj od najprometnijih gradskih ulica, na zidu Botaničke bašte, već dugo vremena stoji velikim crnim slovima napisan grafit.

„Slava Dimitriju Ljotiću".

Ovaj grafit sam prvi put video pre bar mesec, možda čak i dva i bio ubeđen da će ubrzo biti uklonjen. Ali, video sam ga i danas. U međuvremenu je, doduše, neko crvenom farbom pokušao da ukloni prezime, ali bezuspešno. Jer, grafit je i danas vidljiv i čitak.

Danas je to posebno iritantno. Danas je 21.oktobar, dan kada su nemački okupatori 1941. godine izveli grozni kragujevački masakr, dan kada je ubijeno oko 2800 nevinih ljudi među kojima i veliki broj dečaka, učenika kragujevačke muške gimnazije.

U tom užasnom zločinu sramnu ulogu imao je i famozni „srpski dobrovoljački korpus" (SDK) kvislinška formacija, poznatija kao „ljotićevci", upravo po svom ideološkom vođi Dimitriju Ljotiću.

Uloga „ljotićevaca", 5.dobrovoljačkog odreda SDK, kojim je komandovao Marisav Petrović, u kragujevačkom masakru je jedna od retkih stvari na koju, na gotovo identičan način, gledaju čak i istoriografi subjektivno opredeljeni za jedan od dva, u to vreme delujuća antifašistička pokreta. A i nezavisno od toga, brojni iskazi svedoka, od kojih su neki i danas živi, govore o toj ulozi. Od batinjanja, hapšenja, vezivanja i zatvaranja ljudi, preko predavanja u ruke Nemcima, pa do polivanja krečom i zatrpavanja mrtvih nakon egzekucije.

Šta zapravo poručuje ovaj „grafit"?

„Vrednosni" stav svog autora ili, pre, nešto mnogo važnije.

Jer, nije isključeno čak je i lako moguće, da ne kažem i vrlo verovatno, da autor stupidnog „proizvoda subkulture" i nema pojma o tome ko je zaista bio i šta je radio Dimitrije Ljotić. Ali, ne bi trebalo, ne bi smelo da bude verovatno, da baš niko od odgovornih na lokalnom, gradskom, republičkom, kom god hoćete nivou, u dužem periodu neće preduzeti ništa da ovaj besramni „spomenik" odsustvu pameti ukloni. A nažalost, pokazalo se da je tako.

Atačmenti



Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Hansel Hansel 13:27 21.10.2013

Ne vide se grafiti

... iz zatamnjenih automobila.

Ali, ne bi trebalo, ne bi smelo da bude verovatno, da baš niko od odgovornih na lokalnom, gradskom, republičkom, kom god hoćete nivou, u dužem periodu neće preduzeti ništa da ovaj besramni „spomenik" odsustvu pameti ukloni. A nažalost, pokazalo se da je tako.

Zaista, trebalo bi prvo neko da ih obavesti. (A da ne pričamo da bi sve te žvrljotine, ma šta da poručuju, trebalo redovno uklanjati.)

Ali, onda treba da raspišu tender za uklanjanje grafita. Javna nabavka. Gde ono behu na kraju neki aktivisti prefarbali neke naci-grafite?
iqiqiq iqiqiq 11:54 22.10.2013

Re: Ne vide se grafiti

Gde ono behu na kraju neki aktivisti prefarbali neke naci-grafite?

"Jovanović precizira da za čišćenje Bajramovićevog spomenika nije bio potreban ni razređivač, već „samo topla voda i krpa“, pošto je prosuta boja bila akrilna. Kaže da su boju u toku noći oprali mladi aktivisti neformalne antifašističke grupe „AntiFa“, koji su pod maskama „Anonimusa“ već uklanjali grafite mržnje po javnim površinama u gradu. Posle čišćenja ovog spomenika ostavili su tablu sa tekstom: „Živeo Šaban! J..o vas tender! Smrt fašizmu!“ On lično se potrudio da išmirgla kukasti krst na postamentu spomenika, ali ga nije prekrečio, jer bi „neko mogao da ga tuži“. „Performansu čišćenja“ prisustvovao je autor spomenika, vajar Vladimir Ašanin, kao „nadzorni organ "
link
jedi-knight jedi-knight 13:36 21.10.2013

...

„Vrednosni" stav svog autora ili, pre, nešto mnogo važnije.
Jer, nije isključeno čak je i lako moguće, da ne kažem i vrlo verovatno, da autor stupidnog „proizvoda subkulture" i nema pojma o tome ko je zaista bio i šta je radio Dimitrije Ljotić.


Rekao bih da je ovo povezano. Vrednosne stavove donosimo na osnovu znanja, a autor grafita je (verovatno) samo delimično upoznat sa Ljotićevom biografijom.
Važno je da smo jako dobro informisani o biografijama učesnika farme.
Izgleda da nije ovo samo problem autora grafita, već i odgovornosti svakog ko je to video, a ćutao. Da odem i korak dalje, četka i malo farbe rešava stvar.
Kao da dolazi neko vreme potpune otupelosti, kada nećemo više reagovati ni na kišu koja nam pada na glavu, a kamoli na grafite.


Freedom of Information Freedom of Information 13:58 21.10.2013

Re: ...

Sve dok verujemo da možemo nešto da uradimo ima neke šanse i da to stvarno uradimo. Otupelost i apatija isključuju svaku šansu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:24 21.10.2013

Re: ...

Freedom of Information
Sve dok verujemo da možemo nešto djavascript:;a uradimo ima neke šanse i da to stvarno uradimo. Otupelost i apatija isključuju svaku šansu.

Bio bih razočaran ako bi ste mi odgovorili da je blog jedini način i put da Vi kao poverenik postavite pitanje vezano za ovaj grafit i mnogo takvih. Ili šta reći na činjenicu da je neko ko mu je bio blizak i držao mu opelo proglašen svecem od strane naše SPC.
Ko ima vremena neka pogleda kako je svetac govorio o Ljotiću
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9xAjqBTODKU[/youtube]
Freedom of Information Freedom of Information 18:46 21.10.2013

Re: ...


Bio bih razočaran ako bi ste mi odgovorili da je blog jedini način i put da Vi kao poverenik postavite pitanje vezano za ovaj grafit i mnogo takvih.

Pročitajte Zakon o slobodnom pristupu informacijama..,upoznajte se sa ovlašćenjima Poverenika pa zaključite da li postoji neki drugi način(tvit ili kolumna u novinama su valjda isti način). Ali ipak pokušajte da ne budete razočarani.
iqiqiq iqiqiq 13:45 21.10.2013

Još jedan aspekt

Švrljanje nekih zidova je ruglo u svakom slučaju, a pogotovo kada se ostavljaju ružne poruke. Pitanje je ko je zadužen za održavanje Botaničke bašte i zašto se nisu aktivirali da ovo ruglo uklone?
Gde je komunalna policija? Još samo da mi neko kaže da niko nije nadležan, pa da proključam, stalno slušam tu rečenicu.
jedi-knight jedi-knight 15:03 21.10.2013

...zbogom pameti, ali baš


Možda je trol, a možda i nije.
Neko je sinoć polomio mladice na šetalištu u bloku 44
Jukie Jukie 16:10 21.10.2013

Re: ...zbogom pameti, ali baš

jedi-knight
Možda je trol, a možda i nije. Neko je sinoć polomio mladice na šetalištu u bloku 44

Čuo sam da krdo slonova ume to da uradi?
Bili Piton Bili Piton 16:13 21.10.2013

Re: ...zbogom pameti, ali baš

jedi-knight

Možda je trol, a možda i nije.
Neko je sinoć polomio mladice na šetalištu u bloku 44


Nije trol, i ja sam mislio da okačim ovo.

Boleština.
Freedom of Information Freedom of Information 18:26 21.10.2013

Re: ...zbogom pameti, ali baš


Nije trol, i ja sam mislio da okačim ovo.

Boleština.

Baš tako,teška boleština.
jinks jinks 15:20 21.10.2013

...

Što bi neki rekli ... mnogo toga na ovome svetu predstavlja osvetu loših đaka.
laziiprevare laziiprevare 19:22 21.10.2013

"Veliki školski čas"

Šta zapravo poručuje država "lošim đacima", autorima "grafita" , autorima i onima koji štite gnusne zločine ?



Pre mnogo godina časno ste poneli natovareni krst, put do vaše Golgote bio je u mulju i blatu, na vas su bacali kletve i kamenje koristeći besomučni uticaj na pisane i elektronske medije ...



Vama u slavu i čast "video-bim", zaslužili ste.






> > > > > > > >



... I tada i sada mnogi su ulagali sve, čak i državne resurse, kako bi ukaljali naš odnos i izložili vas ruglu kako bi nas "razdvojili".
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:59 21.10.2013

Smrt pederima

Moža sam propustio...da li ste pisali blog o grafitima "Smrt pederima" kojih po gradu ima mnogo?

Bili Piton Bili Piton 16:12 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic
Moža sam propustio...da li ste pisali blog o grafitima "Smrt pederima" kojih po gradu ima mnogo?



Možda i ne mora blog, ovde piše sve što treba



predatortz predatortz 18:04 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic
Moža sam propustio...da li ste pisali blog o grafitima "Smrt pederima" kojih po gradu ima mnogo?



Po meni se svi oni koji po zidovima pišu 'smrt' i 'živeo', kolokvijalno mogu podvesti pod naslov koji je autor teksta odabrao.
Goran Vučković Goran Vučković 18:29 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Moža sam propustio...da li ste pisali blog o grafitima "Smrt pederima" kojih po gradu ima mnogo?

Osvedočeni vandali se priključuju žurci
Freedom of Information Freedom of Information 18:41 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Jesam pisao blog o pravima "pederima" ali nisam pisao o temi koju vi "kandidujete". Što naravno ne znači da ne osuđujem poruke tih blogova kao i druge više ili manje slične o kojima takođe nisam pisao blogove. Naprotiv, osuđujem ih bezrezervno. Uzgred, ni ja nisam primetio da ste vi pisali blogove o grafitima koji slave kvislingovce ali i ne pomišljam da to nešto posebno znači,pogotovo ne da ih podržavate.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:13 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Jesam pisao blog o pravima "pederima" ali nisam pisao o temi koju vi "kandidujete". Što naravno ne znači da ne osuđujem poruke tih blogova kao i druge više ili manje slične o kojima takođe nisam pisao blogove. Naprotiv, osuđujem ih bezrezervno

Pa to mi baš nije jasno. Kad neko piše grafit o Ljotiću, to je daleko manja drištvena opasnost od nasilja koji se valja na sve strane, recimo u vezi gej parade, i recimo u vezi nekoliko poslednjih lokalnih izbora.

Zato mi to kao tema deluje relevantnije.

Uzgred, ni ja nisam primetio da ste vi pisali blogove o grafitima koji slave kvislingovce ali i ne pomišljam da to nešto posebno znači,pogotovo ne da ih podržavate.

Ne znam na koje mislite...ali kapiram da živim u slobodnoj i demokratskoj zemlji u kojoj mogu da pišem o svojim političkim stavovima čak iako se vama ne dopadaju.

Ili se varam?
Freedom of Information Freedom of Information 20:45 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Davno je dobro rečeno "o ukusima se ne raspravlja". Pisati grafite "u slavu" čoveka čije su formacije gonile ljude u smrt za mene nije ništa manje a pogotovo nije daleko manje opasno od pisanja grafita u kojima se nekim ljudima prete smrću. I jedno i drugo za mene je podjednako nedopustivo što ne znači da i za Vas mora biti,Vi sami birate.
A ne razumem šta je povod za ovo naše "raspravljanje" ako stvarno stojite iz reči
kapiram da živim u slobodnoj i demokratskoj zemlji u kojoj mogu da pišem o svojim političkim stavovima
jer pretpostavljam, bar bi bilo logično, da istu mogućnost da slobodno pišem o svojim stavovima priznajete i meni. Ili se varam?
I to da mogu pisati o njima
čak iako se vama ne dopadaju.

S tim u vezi dodao bih jedino da ja uopšte i nisam komentarisao ni jedan Vaš stav u kontekstu ma kakvog (ne)dopadanja. Samo ste Vi ste komentarisali moje.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:51 21.10.2013

Re: Smrt pederima

kapiram da živim u slobodnoj i demokratskoj zemlji u kojoj mogu da pišem o svojim političkim stavovima
jer pretpostavljam, bar bi bilo logično, da istu mogućnost da slobodno pišem o svojim stavovima priznajete i meni. Ili se varam?
I to da mogu pisati o njima

Ja sam običan građanin, koji vama, kao državnom funkcioneru, ne prigovara politički stav, nego relevantnost. To je velika razlika.
Freedom of Information Freedom of Information 21:01 21.10.2013

Re: Smrt pederima


Ja sam običan građanin, koji vama, kao državnom funkcioneru, ne prigovara politički stav, nego relevantnost. Tio je velika razlika.

Na blogu ne istupam kao državni funkcioner. A nezavisno od toga definitivno mi je teško da poverujem da pisanje o grafitu koji slavi kvislinga i zločinca Vi zaista doživljavate kao pisanje o irelevantnoj temi. Ali ako insistirate..
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:20 21.10.2013

Re: Smrt pederima

daleko manja drištvena opasnost
Zato mi to kao tema deluje relevantnije.
Vrlo neobično je poimanje (a izuzetno često ovde na blogu) da se mora pisati o najvećim i najrelevantnijim temama, da se moraju pomenuti svi problemi da bi se moglo kvalifikovano govoriti o jednome, da se nikako ne može očistiti delić ulice ispred sopstvene kuće, već da se mora očistiti Srbija… I tako u nedogled.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:29 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Kad neko piše grafit o Ljotiću, to je daleko manja drištvena opasnost od nasilja koji se valja na sve strane, recimo u vezi gej parade,


Zašto manja?

Jel su ovi što pišu grafite o Ljotiću unapared zacrtani andjeli i dobre duše?

Nešto mi teško da zamislim gej frendli ljotićevca...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:34 21.10.2013

Re: Smrt pederima

A nezavisno od toga definitivno mi je teško da poverujem da pisanje o grafitu koji slavi kvislinga i zločinca Vi zaista doživljavate kao pisanje o irelevantnoj temi. Ali ako insistirate..

Potpuno je irelevantno.

Jedno 97-98% ljudi nikada nije čulo za njega, a i on je mrtav već 68 godina. U Srbiji ne postoji nikakav ppokret rehabilitacije...Dakle, u pitanju je izolovan slučaj, tzv eksces.. S druge strane, nasilje koje sam pomenuo nešto je što se dešava danas i može da se desi svakome od nas. I to nasilje svoj koren ima u državi, odnosno u strankama koje je danas čine. Zato je to neuporedivo relevantnije.

Ali razumem konfornost pisanja o nevažnim i besmislenim temama koje će svi blogeri aklamacijom da pozdrave.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:43 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Dobro receno Nebojsa! Pun pogodak.
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:44 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Ali razumem konfornost pisanja o nevažnim i besmislenim temama koje će svi blogeri aklamacijom da pozdrave.

Dragi Nebojša, iako sam siguran da odgovor neću dobiti, molio bih te da nam svima (a u duhu i tvog i mog omiljenog gimnazijskog užbenika) pojasniš odnos među pojmovima nevažno i besmisleno.
Dr M Dr M 21:51 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Ali razumem konfornost pisanja o nevažnim i besmislenim temama koje će svi blogeri aklamacijom da pozdrave.


Propusti nadležnih plaćenih državnih činovnika nisu nevažna i besmislena tema.

A nasilje koje se pominje je eskaliralo onda kad su plaćeni i nadležni državni činovnici čuvali vlast od sadašnih vlastodržaca pa nisu imali vremena da se bave drugim stvarima.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:01 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Ja sam običan građanin, koji vama, kao državnom funkcioneru, ne prigovara politički stav, nego relevantnost. To je velika razlika.


a meni ovo izgleda kao neka blesava i razočaravajuća netrpeljivost.
Freedom of Information Freedom of Information 22:23 21.10.2013

Re: Smrt pederima


Potpuno je irelevantno.

Šokiran sam,iskreno.

Jedno 97-98% ljudi nikada nije čulo za njega

Kakve god zamerke se mogu staviti obrazovanju građana ove zemlje ova "kompetentna procena" (koju samo Vi znate na čemu zasnivate) je za njih potcenjivačka i uvredljiva.
U Srbiji ne postoji nikakav ppokret rehabilitacije..

Ozbiljni ste?!? Gde vi živite?!
Ali razumem konfornost pisanja o nevažnim i besmislenim temama

Već sam Vam rekao,imate pravo da mislite što god hoćete ali..stvarno ne razumem zašto traćite svoje vreme na postovima koji se bave "nevažnim i besmislenim temama".
A rečima
nevažnim i besmislenim temama koje će svi blogeri aklamacijom da pozdrave

pokazujete da definitivno ništa niste razumeli. I pre nego što se odjavim samo još nešto zbilja dobronamerno - koliko god visoko mišljenje imali o sopstvenoj kompetenciji i važnosti ako zaista mislite da ste kompetentniji i važniji nego
svi blogeri
imate dobar razlog da se zamislite.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 22:51 21.10.2013

Re: Kohabitativno neobavešteni

Jedno 97-98% ljudi nikada nije čulo za njega, a i on je mrtav već 68 godina. U Srbiji ne postoji nikakav ppokret rehabilitacije...



Ama Krle, a gde si ti bio proteklih godina kada ovako elementarne stvari potpuno pogrešiš (osim kada je umro, to ti je u dlaku ;> )
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:55 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Kakve god zamerke se mogu staviti obrazovanju građana ove zemlje ova "kompetentna procena" (koju samo Vi znate na čemu zasnivate) je za njih potcenjivačka i uvredljiva.

Moguće je da ne znam tačan broj građana koji ne znaju ništa o D.LJ, ali ni vi ne znate da ja nisam u pravu, niti znate da je to za njih uvredljivo.

Moja procena leži u očiglednoj činjenici da je "javno mnjenje" zaboravno, da zaboravlja ono što se dešavalo pre samo par godina, ili pre desetak,.. ono, dakle, čemu su bili svedoci...a o stvarima od pre 68, zaista ne zna dovoljno, s obzirom da je taj deo naše istorije tretiran ideoliški i nakaradno, a i danas se najčešće zloupotrebljava u dnevno političke svrhe.

Tako da se za "znanje" o događajima iz WW2 često proglašavaju ideološke floskule, poluistine i neistine, predrasude i politički afiniteti.

Već sam Vam rekao,imate pravo da mislite što god hoćete ali..stvarno ne razumem zašto traćite svoje vreme na postovima koji se bave "nevažnim i besmislenim temama".
A rečima

Pa kao što vidite, pokušavam da utičem na vas da se sledeći put bavite nečim korisnijim.
pokazujete da definitivno ništa niste razumeli. I pre nego što se odjavim samo još nešto zbilja dobronamerno - koliko god visoko mišljenje imali o sopstvenoj kompetenciji i važnosti ako zaista mislite da ste kompetentniji i važniji nego

Nije dobro iskrivljavati tuđe reči i sagovorniku imputirati nešto što nije rekao.

S druge strane, ja sam napravio grešku rekavši "svi blogeri". Trebalo je najveći broj.

PS. Zanimljivo mi je da nikako ne dodirujete nasilje vlasti koje sam pomenuo, a za koje ja tvrdim da je akutniji problem od svih srpskih "izdajnika" kroz istoriju.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:56 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Ama Krle, a gde si ti bio proteklih godina kada ovako elementarne stvari potpuno pogrešiš (osim kada je umro, to ti je u dlaku ;> )

Ko ga rehabilituje? Ko bitan? Pisac grafita?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:04 21.10.2013

Re: Kohabitativno neobavešteni

Ko ga rehabilituje? Ko bitan? Pisac grafita?


A ko ga pa sve ne rehabilituje je bolje pitanje (obaška pobru mu Nedića). Od Kohabitatvnog saradnika negdašnjeg, preko brojnih serBskih boraca za Istinu (što reče Tadić, posle sramne Istina o Srebrenici na Pravnom - ma svako ima pravo na svoje mišljenje (sic!) )

Što će kasti veliki broj ga i ne rehabilituje jerbo misle da tako, kako je Ljotić radio - I Treba Da Se Radi

Evo, onako na prvu loptu:

Dimitrije V. Ljotić - Sabrana dela
Izdavač: Zadruga, Novi Sad , 2001. godine
Predgovor izdavača
U XX veku pored Nikole Pašića u politici, Slobodana Jovanovića u nauci i ep. Nikolaja Velimirovića u crkvi, Srbi su imali i još jednu znamenitu političku, misaonu i hrišćansku ličnost - Dimitrija V. Ljotića. Iako je već pola veka proteklo u jednostranom sagledavanju naše novije političke istorije, ipak, došlo je vreme da se o ličnosti i delu Dimitrija Ljotića progovori objektivno, otvoreno i bez ideološke ostrašćenosti, uvek u duhu one jevanđelske poruke: "Vaša usta moraju govoriti samo istinu ". Jer, dosadašnje, a pogotovu današnje iskustvo nas itekako uči da samo istina može izvesti iz novovekovne tame, poluistina i svakojakih zamagljivanja kojima smo izloženi poslednja dva veka vladavine individualističkog načela, odnosno, liberalističke ideje koja razara Svetosavsko, organsko i nacionalno biće našeg naroda. Suočeni sa ovakvim iskušenjima, predočavamo našoj javnosti delo Dimitrija Ljotića, uvereni da vreme i prilike u kome se zadesio srpski narod, traže i zahtevaju upravo Ljotićeve odgovore na goruća pitanja današnjice. Istovremeno, to je prilika da kroz biografiju njegovog života i rada, istoriju i tradiciju porodice Ljotić, ali i JNP "Zbor" u međuratnoj Kraljevini Jugoslaviji, ali i kasnije sve do naših dana, prozborimo i o istoriji našeg naroda u HH veku. Zato smo i pristupili javnom publikovanju dela Dimitrija V. Ljotića, svesni da ovim činom otvaramo proces njegove rehabilitacije danas i ovde u Srbiji, posle pola veka širenja raznih neistina i laži o Ljotiću, dobrovoljcima i JNP "Zbor". Dimitrija V. Ljotića označavamo kao filozofa političke misli i u svakodnevnoj politici - političara sa krstom, vizionarskog državnika i istinskog pravoslavnog hrišćanina.

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:06 21.10.2013

Re: Kohabitativno neobavešteni

E da, Dimtrije, taj veliki mislilac, je preteča svih sadašnjih Velikana ekonosmke misli smera "Malina Č(ć)e da spase Srbiju!" >
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:08 21.10.2013

Re: Smrt pederima

a meni ovo izgleda kao neka blesava i razočaravajuća netrpeljivost.

Ne razumem o čemu govoriš, Vesna.

Zašto bi svako neslaganje bilo uzrokovano ličnom netrpeljivošću? Nema ni govora o tome.

Kolegu blogera uopšte ne poznajem. Nikad ga nisam ni sreo. Ovde ne iznosim ništa lično. Ništa osim njegovog političkog bekraunda i ne znam...niti me interesuje.

A interesovalo bi me da čujem njegov stav o nasilju koje kroz medije, izjave zvaničnika i konkretne događaje, postaje sve opipljivije...mnogo više nego njegov stav o nekakvoj žvrljotini na zidu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:15 21.10.2013

Re: Kohabitativno neobavešteni

A ko ga pa sve ne rehabilituje je bolje pitanje (obaška pobru mu Nedića). Od Kohabitatvnog saradnika negdašnjeg, preko brojnih serBskih boraca za Istinu (što reče Tadić, posle sramne Istina o Srebrenici na Pravnom - ma svako ima pravo na svoje mišljenje (sic!) )

Ja zaista nisam primetio da postoji neki organizovan i ozbiljan pokret rehabilitacije...

Pritom, nije ovde tema ni Ljotić niti bilo koja druga ličnost, nego "grafit" na zidu i njegova "društvena opasnost" na koju cenjeni kolega Freedom ukazuje.

PS. Ako misliš na DSS kao kohabitativnog saradnika...nije mi jasno zašto bi oni rehabilitovali D.Lj kad je on bio za "saradnju" sa "zapadom"...a oni više inkliniraju ka nekim drugim stranama sveta...
Dr M Dr M 23:28 21.10.2013

Re: Smrt pederima

interesovalo bi me da čujem njegov stav o nasilju koje kroz medije, izjave zvaničnika i konkretne događaje, postaje sve opipljivije...mnogo više nego njegov stav o nekakvoj žvrljotini na zidu.


Ova žvrljotina na zidu je, takodje, nasilje, nad pristojnošću i zdravim razumom.

I ovaj zid je svojevrstan medij. I rekao je, ovim blogom, svoj stav, naš domaćin.
Freedom of Information Freedom of Information 23:31 21.10.2013

Re: Smrt pederima


Nije dobro iskrivljavati tuđe reči i sagovorniku imputirati nešto što nije rekao.

Ne vidim svrhu da nastavljamo.Ako želite da dokažete da ste tvrdoglaviji od mene evo priznajem,jeste.Baš zato nema razloga da se koristite neistinama i meni imputirate upravo ono što sami radite.Temu o kojoj sam pisao, (grafit koji slavi zločinca) kvalifikovali ste kao potpuno irelevantnu, nevažnu i besmislenu.I videći reakcije drugih rekli ste doslovce
Ali razumem konfornost pisanja o nevažnim i besmislenim temama koje će svi blogeri aklamacijom da pozdrave.

Ni jedna reč nije iskrivljena,ništa nije imputirano. I tu je sasvim neozbiljno i ništa ne vredi ovo post festum
S druge strane, ja sam napravio grešku rekavši..

Uzgred kamo sreće da je zbilja bila greška a i da je jedina.Ali.. nema veze,rekoh već, zaista ne vidim nikakvu svrhu da nastavljam.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:32 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Davno je dobro rečeno "o ukusima se ne raspravlja". Pisati grafite "u slavu" čoveka čije su formacije gonile ljude u smrt za mene nije ništa manje a pogotovo nije daleko manje opasno od pisanja grafita u kojima se nekim ljudima prete smrću

Nategnuta vam je ova teza. Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća. Sve vam je to stvar timačenja. A stvari tumači onaj ko ima moć (Ovo nije moja umotvorina, več, čini mi se, Ničeova.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:35 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Ne razumem o čemu govoriš, Vesna.


ma ne razumem ni ja, samo sam napisala svoj osećaj. iza koga, da budem iskrena, stoji razočaranje, tj žao mi bre. a znaš čega?

pa i ti i Rodoljub ste meni, eto, dve kul javne ličnosti, svak za sebe oke, a i niste, brate, desničari, što meni znači. I sad grrr i to jedno, da izvineš, strašno sitničavo grrr. Bez osmeha.

I nešto ne vidjam da se desničari tako sačekuju i grrrkču, pa mi, eto, krivo i žao i bezveze. I baš me briga ako je glupo, imam pravo da se glupo osećam i da budem glupa. Jer ako vas dvojica ne možete da se složite i ti praviš sačekušu Rodoljubu zbog minorne teme (po tebi), mene to pogađa.

Na stranu to što ja imam negativno i mišljenje i vaspitanje o Ljotiću. Ali, ti prebacuješ Rodoljubu što piše o grafitu koji ga slavi, a ne o temama koje ti smatraš bitnijim, a recimo, kada si ti pisao one tvoje lepe tekstove o vojsci i Visu, meni je totalno bilo odbojno i gadno kada su te napadali što ne pišeš na goruće teme.

Zašto bi morao da pišeš na goruće teme na blogu, uvek? Blog nije dnevna novina sa friškim vestima ni politički magazin (ok, mož bude), već mesto na kome pišeš i o temama koje nisu od epohalnog značaja.

A grafiti generalno nisu od epohalnog značaja, ali ipak pokazuju nekakav puls grada, ljudi, u konkretnom slučaju, ovaj grafit je meni odbojan i mračan kao i onaj "smrt pederima".







Milan Karagaća Milan Karagaća 23:46 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Kad neko piše grafit o Ljotiću, to je daleko manja drištvena opasnost od nasilja koji se valja na sve strane, recimo u vezi gej parade, i recimo u vezi nekoliko poslednjih lokalnih izbora.

Ja sam potpuno iznenađen, a ako hoćeš i razočaran tvojim stavom i pristupom, pa zar postoji veća opasnost za društvo i čovečanstvo uopšte od fašizma. Drugo, upravo ti koji su nosioci nasilja, razne patriotske udruge sa zvučnim patriotskim i pravoslavnim imenima upravo slave Ljotića i pozivaju se na njega i velikog vladiku Nikolaja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:56 21.10.2013

Re: Smrt pederima

Nategnuta vam je ova teza. Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća.

Pa biće bogami da je i ova tvoja teza baš nategnuta.Nećeš opet da se vraćaš na 1945.godinu, a zašto ga jednostavno ne tužižšte što je po noći izlazio i po Beogradu ubijao ljude , ako već tako decidno znaš da je poslao mnoge ljude u smrt.
Tražite revidiranje sudskih procesa jer vi ste rehabilitovali sve, iako ne i formalno, koje je posleratna vlast osudila za zločine, a posleratnu vlast proglasili kolektivnim zločicima.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:37 22.10.2013

Re: Smrt pederima

I nešto ne vidjam da se desničari tako sačekuju i grrrkču, pa mi, eto, krivo i žao i bezveze. I baš me briga ako je glupo, imam pravo da se glupo osećam i da budem glupa. Jer ako vas dvojica ne možete da se složite i ti praviš sačekušu Rodoljubu zbog minorne teme (po tebi), mene to pogađa.

Ne razumem ovo za sačekušu. Prvi put čujem da je neslaganje na blogu "sačekuša". Malo ti je to bez veze.
Na stranu to što ja imam negativno i mišljenje i vaspitanje o Ljotiću

Pa ne radi se ovde o Ljotiću nego o nekom bezveznom grafitu. Ja bih razumeo da je uzeo četku i boju i prefarbao ga, ako mu smeta. Pisanje bloga o tome kako je to društvena opasnost i rehabilitacija fašizma je somnabulno.
Ali, ti prebacuješ Rodoljubu što piše o grafitu koji ga slavi, a ne o temama koje ti smatraš bitnijim, a recimo, kada si ti pisao one tvoje lepe tekstove o vojsci i Visu, meni je totalno bilo odbojno i gadno kada su te napadali što ne pišeš na goruće teme.

Ovo ti je već zanimljiva primedba.

Pazi, kad bi Mr Freedom napisao na blogu ljubavnu pesmu, ja ne bih imao šta da se protivim niti da negodujem, još ako bi pesma bila dobra, verovatno bih je pohvalio.

Ovo je politički, društveno angažovan tekst.

Takav tekst, meni kao čitaocu provocira dileme: ako je autor već bio sklon da ukaže na neki društveni problem (što je pohvalno) zašto bira tako efemernu temu? Da li zato što ga ona ne uvodi u konflikt sa vlašću i totalno je sejf u smisli političke korektnosti?

Zašto bi morao da pišeš na goruće teme na blogu, uvek?

Dakle, ne moraš uopšte. Ali jedan budalasti grafit proglasiti za opasnost je, kao što rekoš neozbiljno.
A grafiti generalno nisu od epohalnog značaja, ali ipak pokazuju nekakav puls grada, ljudi, u konkretnom slučaju, ovaj grafit je meni odbojan i mračan kao i onaj "smrt pederima".

Tako je. S tim da jedan grafit o Ljotiću pokazuje daleko slabiji puls od 1000 grafita koji pozivaju na smrt pedera.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:40 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Pa biće bogami da je i ova tvoja teza baš nategnuta.Nećeš opet da se vraćaš na 1945.godinu, a zašto ga jednostavno ne tužižšte što je po noći izlazio i po Beogradu ubijao ljude , ako već tako decidno znaš da je poslao mnoge ljude u smrt.

Ma jok bre. Nije Tito nikog ubijao noću po ulicama. To su radili drugi po njegovom naređenju. U Beogradu su masovne grobnice sa hiljadama ubijenih nevinih civila, kao posledice tih naređenja, na najmanje 5-6 mesta.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:53 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Dragi Nebojša, iako sam siguran da odgovor neću dobiti, molio bih te da nam svima (a u duhu i tvog i mog omiljenog gimnazijskog užbenika) pojasniš odnos među pojmovima nevažno i besmisleno.

Nevažno tj irelevantno. Nešto što nema nikakvu težinu. Ovde se odnosi na to što je neka osoba napisala jedan grafit o Ljotiću. Za razliku od mnoštva osoba koji su čitav grad ispisale grafirima o pederima koje treba ubiti. Pošto je Ljotić odavno mrtav, kapiram da je opasnost koju prizvodi ovih hiljadu drugih grafita, daleko relevantnija.

Besmisleno je kad to nevažno pokušaš da proglasiš za važno. Mada bi i neki drugi pridevi takođe dobro poslužili.
uros_vozdovac uros_vozdovac 06:32 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic

Nevažno tj irelevantno.


U opasnog trola se pretvaraš, istrolovao si blog čoveku ni krivom ni dužnom.
eli.lacrosse eli.lacrosse 06:54 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Nevažno tj irelevantno. Nešto što je nema nikakvu težinu. (…)
Besmisleno je kad to nevažno pokušaš da proglasiš za važno. Mada bi i neki drugi pridevi takođe dobro poslužili.

Eto, otkrili smo poreklo tvoje zablude. Nevažno nije apstraktan univerzalni pojam (Gajo, ŠK Zagreb, 1972, str. 30-32). Dopusti da nekom drugom bude važno nešto što tebi nije. A razumećeš da u nekim slučajevina nikakva argumentacija (ma koliko bila zasnovana na činjenicama) ništa ne znači.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:45 22.10.2013

Re: Smrt pederima


Ne razumem ovo za sačekušu. Prvi put čujem da je neslaganje na blogu "sačekuša". Malo ti je to bez veze.

Ja bih razumeo da je uzeo četku i boju i prefarbao ga, ako mu smeta. Pisanje bloga o tome kako je to društvena opasnost i rehabilitacija fašizma je somnabulno.



Ok, nisam se dobro izrazila to sa "sačekušom". Rekoh, napisah na osećaj, ovo pisanije je transparentno, ali može i da zezne.

Nisam htela ni da ulazim u jeste-nije žvaku o Ljotiću.

Samo sam htela da kažem da si me iznenadio s tim sitničavim grrr naskakivanjem na Rodoljuba. Ne mora on da uzima četku u ruke, jer u svakodnevnom poslu drži i četku i metlu i aka se s vrlo nepopularnim svetom, nesklonim da sarađuje i pride ni malo nemoćnim.

I onda napiše tekst o grafitu koji mu je zasmetao, za koji nema ingerencije kao službenik u službi građana (a Rodoljub je tu redak čovek, građani, raja, stvarno imaju osećaj da on radi za njih, nas), ali može kao bloger to da kaže i ti ga omalovažiš i dezavuišeš.

A ja tebe doživljavam kao slojevitog tipa, pametnog i duhovitog, kome to ne priliči, prosto, kao da je neko drugi pisao, a ne ti. Nadam se da nisi tužan i da je ovo neličeće pisanje tek onako...

Zapravo, ne znam šta mi ovo treba, da ja sad radim grrr. Valjda sam se razočarala malkice, što i nije bitno.


looping looping 09:00 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Nevažno tj irelevantno. Nešto što je nema nikakvu težinu. Ovde se odnosi na to što je neka osoba napisala jedan grafit o Ljotiću. Za razliku od mnoštva osoba koji su čitav grad ispisale grafirima o pederima koje treba ubiti. Pošto je Ljotić odavno mrtav, kapiram da je opasnost koju prizvodi ovih hiljadu drugih grafita, daleko relevantnija.

Ljotic je mrtav ali neko i dalje smatra da su njegova dela OK. On je sprovodio ideju o istrebljivanju jevreja, roma. Sustinske razlike izmedju ova dva grafita nema za onog ko to zeli da vidi.

PS.
U trolu su kratke noge.
antioksidant antioksidant 09:13 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Pisati grafite "u slavu" čoveka čije su formacije gonile ljude u smrt

па можда је аутор графита подржавалац љотића само у делу духовности, у оном делу у коме је часни владика светац оставио неизбрисиви траг. хоћу рећи, можда је само цитириа део из посмртног говора коме је светац одржао изнад гроба.

Димитрије, мудри добровољче,
и божији дивни угодниче,
Што молитвом небеса отвараш,
и злотворе духом покораваш.


Milan Karagaća Milan Karagaća 10:42 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic
Pa biće bogami da je i ova tvoja teza baš nategnuta.Nećeš opet da se vraćaš na 1945.godinu, a zašto ga jednostavno ne tužižšte što je po noći izlazio i po Beogradu ubijao ljude , ako već tako decidno znaš da je poslao mnoge ljude u smrt.

Ma jok bre. Nije Tito nikog ubijao noću po ulicama. To su radili drugi po njegovom naređenju. U Beogradu su masovne grobnice sa hiljadama ubijenih nevinih civila, kao posledice tih naređenja, na najmanje 5-6 mesta.

Što ne objavite taj spisak ako već znate. Nego se bojim da se bojite blamaže jer bi ti spiskovi zapravo bili popis ratnih zločinaca, izdajnika i saradnika okupatora, a vrlo mali broj onih koji su na pravdi Boga likvidirani od strane bahatih skojevaca , kojih je svakako bilo.
iqiqiq iqiqiq 10:55 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Meni je više trol kada se po ovim blogovima raspali ta večita tema četnici partizani nedićevci ljotićevci pa se onda raspali po SPS DS DSS SNS SDS PUPS hahaha

Onda mi je ipak lepše što su večne teme u Engleza kakvo je vreme danas i da li će sutra biti lepše. Ne znam nijednu drugu temu ovdašnju koja potpali toliko diskusije kao politika i ko je čiji i ko je u pravu

Stoga mi nije jasno dete koje švrlja zid i piše o nekoj dalekoj istoriji veličajući nekoga ko je skoro svuda prepoznat kao izdajnik svoga naroda. Šta je tu poruka, poziv na izdaju, da li je u pitanju ironija. Šta rade ti angažovani politički grafiteri, podstiču svađu na blogovima?

Imamo li mi ozbiljnijih problema, nezaposlenost, gladne ljude, zatvorene narodne kuhinje, propalo školstvo, propalo zdravstvo, propalo sudstvo?

Ostavimo polemike o lokalnoj politici i koji Srbije je ispravan a koji nije za dane kada nam trpeze svima ponovo budu pune.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:01 22.10.2013

Re: (Ne)Prekinuta nit

Takav tekst, meni kao čitaocu provocira dileme: ako je autor već bio sklon da ukaže na neki društveni problem (što je pohvalno) zašto bira tako efemernu temu?


Efemerna tebi. Nekima mnogo bitna.

Ali do pre neki dan si sedeo u društvu onih koji su sa pozicija vlasti ovo drutšvo uveli u uravnilovku i zaborav glede domaćih nacista, kolaboratera, a sve stoga što je mnogo više glasova, ceniše oni, u Zboru pastve koja vole četnike ljotićevce, po malo hiću (ama taj je znao gde je mesto pederima i ostalim Nedomaćinima i NepatriJotama - a shodno tome znali su i nedić i ljotić).

Stoga, da, niko neće da postane popularan da "ukida" Ljotića, ali eto, svaki takav apel treba zaglušiti starim dobrim stilom - čim se pomene neko zlo, daj natrpaj još par stvari, pa će da se izjednači, amožda i zagubi.

Namesto što si krenuo sa "Jeste Ljotić loš, ali je odavno mrtav, zašto o njemu, dajte o nečem modernom - homofobiji, recimo", mogao si da se izjasniš po Ljotić idol pitanju (ili da se ne izjasniš, vloja ti), a onda napišeš blog, Eto, podsetio me prethodni blog koji je govorio o zataranju očiju spram veličanja nacista i zločinaca, i na to da niko ne briše homofobne grafite.

Ubr, svi na vlasti se glasno i jasno pozicioniraju - jetge, nemoj neko da bije pedere, i oni su ljudi (manje više), a i Evropa nam zbog njih sedi na glavi", ali niko glasno i jasno da kaže:

Ljotić i njegovi pobratimi Nedić i Nikolaj, to su zla!

A kada neko i pomene (kao recimo ovaj blog) odmah se krene sa Ma da, stara stvar, ne treba je više ni pominjati, nego ajde da pričamo kako vi tretirate stalno maltretiranje Crnaca po svetu?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:10 22.10.2013

Re: Neprekinuta nit efemernosti

Ubr, da je eks-eks Presenik poslušao predloge, dole navedene, glede "efemernih" stvari, da l bi danas bilo toliko homofobnih grafita?

                   

Neprekinuta nit
Svetlana Lukić
02.10.2009.

Nasilje nas vodi u fašizam, nasilje je ideologija, a ne samo forma ponašanja u svakodnevnom životu. Države i narodi koji se ne suprotstavljaju nasilju na organizovan način upotrebom prava i zakona, preuzimaju odgovornost za bujanje nasilja na sopstvenom tlu.

Ovo nisam rekla ja, to su jučerašnje reči Borisa Tadića - mali korak za demokratiju, ali veliki za našeg predsednika.

Njemu je od juče postalo jasno sve, pa i to gde su koreni nasilja u našoj zemlji. Vidim, rekao je, neprekinutu nit između nasilja koje se dešavalo devedesetih, zverskih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, podrške štrajkovima Jedinice za specijalne operacije, političkog jezika koji je proizveo bes prema takozvanim izdajnicima i stalnog traganja za neprijateljima u društvu.

Predsednik je ovih dana izgleda i sam bio izložen nasilju stranih ambasadora i ostalih preživelih stranaca, pa su mu se od pretrpljenog straha otvorile oči i gle, ugledao je nit nasilja. Dok je još u šoku od krvavog konca koju mu se odmotava pred očima, ili dok se pravi da ga je tek sada ugledao, treba mu poručiti da ga to njegovo otkriće obavezuje, na primer, na sledeće odluke.

Ajmo još jednom, za predsednika...

Hitno hapšenje Ratka Mladića, hitno donošenje rezolucije o Srebrenici, hitno pokretanje postupka za utvrđivanje političke pozadine atentata na premijera Đinđića, privođenje na saslušanje Vojislava Koštunice, Radeta Bulatovića, Ace Tomića, Dragana Jočića i ostalih članova družine, smenjivanje direktora državne TV, izbacivanje iz medija koje kontroliše država svih kolumnista koji huškaju na nasilje, informativno-hrišćanski razgovor sa nekim od članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda i njihovom dečicom iz Sabora dveri, Naših, Nomokanona, kažnjavanje raznih varvarogenija koji su pozivali na nasilje i paljenje ambasada i tako dalje, i tako dalje.

Dvojica mladića koji su sa našim Miladinom pretukli američkog studenta, pojavila su se pre neki dan pred američkim sudom. Na sudu jedino nije naš Miladin, čiju smo slobodu platili milion dolara. Ispašće na kraju da će on ostati nekažnjen, iako je čoveka bacio u komu, a da će ovi koji su u komu bacili francuskog navijača, iz koje se nije probudio, dobiti 30-40 godina zatvora – tri do četiri puta više nego oni Škorpioni koji su pred kamerama streljali muslimanske dečake kod Srebrenice.

Danas Irci glasaju o Lisabonskom sporazumu, od njihovog DA ili NE u velikoj meri zavisi sudbina daljeg proširenja Unije na ove naše krajeve, ali koga briga. Mi u ovoj rupi imamo svoje uvek iste teme, na primer život ili smrt. Olakšavajuća okolnost je to što nam je izbor tako strašno čist. Posle skoro četvrt veka, ove jeseni smo na trenutak konačno ugledali pravu dubinu naše drame. Deo te drame je i to što, tako iscrpljeni, nemamo pravo na umor, jer svaki put kada zaspimo, probudi se jedan manje.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:20 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Samo sam htela da kažem da si me iznenadio s tim sitničavim grrr naskakivanjem na Rodoljuba. Ne mora on da uzima četku u ruke, jer u svakodnevnom poslu drži i četku i metlu i aka se s vrlo nepopularnim svetom, nesklonim da sarađuje i pride ni malo nemoćnim.

Pa ajde onda da uzmemo mi!

Umesto što se intelektualno prenemažemo oko "društvene štetnosti" jednog grafita, ajde da se svi mi odavde dogovorimo, odemo i prefarbamo ga. Ne mora Rodoljub da uzima četku u ruke. Evo ja ću. Ili ćemo ti, Vesna i ja zajedno. Ili ko god hoće.

Šta kažeš?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:24 22.10.2013

Re: Neprekinuta nit efemernosti

Re: Neprekinuta nit efemernosti
Ubr, da je eks-eks Presenik poslušao predloge dole navedene, gelde "efemernih" stvari, da l bi bi dansa bilo toliko homofobnih grafita?

Meni je zanimljivija ova emisija Peščanika, kad je o nasilju reč:

iqiqiq iqiqiq 11:27 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Pa ajde onda da uzmemo mi!

Umesto što se intelektualno prenemažemo oko "društvene štetnosti" jednog grafita, ajde da se svi mi odavde dogovorimo, odemo i prefarbamo ga. Ne mora Rodoljub da uzima četku u ruke. Evo ja ću. Ili ćemo ti, Vesna i ja zajedno. Ili ko god hoće.

Šta kažeš?

Now you are talking!

Ajmo, evo donosim kolače, samo javite kada četkamo...I da nas puste u Botaničku besplatno da malo gledamo zelenilo, da možemo da se opustimo od teških tema i teškog života pa da budemo ljubazniji jedni prema drugima.
godec godec 11:32 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic
Davno je dobro rečeno "o ukusima se ne raspravlja". Pisati grafite "u slavu" čoveka čije su formacije gonile ljude u smrt za mene nije ništa manje a pogotovo nije daleko manje opasno od pisanja grafita u kojima se nekim ljudima prete smrću

Nategnuta vam je ova teza. Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća. Sve vam je to stvar timačenja. A stvari tumači onaj ko ima moć (Ovo nije moja umotvorina, več, čini mi se, Ničeova.


Good point.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:44 22.10.2013

Re: Neprekinuta nit efemernosti

Meni je zanimljivija ova emisija Peščanika, kad je o nasilju reč:


Da, da, nije bitno šta je pitanje, dajmo da priču okrenemo na one koji pitanje postavljaju.

Dobar potez, ali samo za one koji u žaru diskusije zaborave od čega se počelo ☻☻

A ako baš hoćeš o ovome, daj transkript toga što si postavio, pa za početak podcrtaj one delove koji pozivaju na nasilje, a podcrtaj one delove koji (po tebi) nisu tačni. Možeš da zanemariš da li je išta istrgnuto iz konteksta, ali ne možeš to da treba uvek kritikovati vlast, bez obzira što svaka vlast (pa i prethodna, čak dapače) svaku kritiku doživljava kao ličnu uvredu i jeres, obaška napad na ličnu bezbednost.

A do tada, evo ti ovo

                         

PEŠČANIK - Najava 379. emisije
Svetlana Lukić - 16.10.2009.

Još je samo četiri dana do dolaska dragog gosta iz Rusije.

Mnogo je istorijskih, naučno-fanatastičnih, literarnih, golootočkih, pravoslavnih i ostalih veza između Rusije i Srbije.

I naša i ruska istorija je puna primera osvajanja vlasti pomoću političkih ubistava svojih prethodnika i masovnih ubistava običnih protivnika. I jedni i drugi imamo zatvorsko-lopovsko shvatanje da kada nas se plaše znači da nas cene.

Još jedna zajednička crta su nam carevi i carevići koji imaju isto shvatanje države kao Musolini: sve za državu, ništa izvan države, ništa protiv države.

Nesposobni smo da napravimo pristojna društva, institucije, mrzi nas da zavisimo od parlamenta, vlade i sudstva, lepše nam je da ropćemo pod kapricima svojih vladara, često ludaka, a najviše volimo mešavinu stare nomenklature, novih bogataša, lažnih demokrata, udbaša i kagebeovaca.

Naš predsednik se ponaša slično poslednjem ruskom caru Nikolaju koji je pred revoluciju išao u lov na divlje patke. I ovaj naš ide u lov – po hodnicima Saveta bezbednosti lovi nesvrstane koji nikada neće priznati Kosovo.

Kažu da Nikolaj nije bio glup, i tu prestaje svaka sličnost sa Borisom Tadićem.

I Rusi su nadrljali sa svojim novim imperatorom od koga se tresu od straha. Taj strah je nabolje opisao Mickijevič:

Car se čudi - Peterburžani od straha umiru,
Car se srdi - njegovi podanici od straha umiru,
Car je gnevan - umrećemo. Cara razveseliti.
Bili Piton Bili Piton 11:45 22.10.2013

Re: Smrt pederima



Ne mogu da verujem kakva se diskusija rasplamsala oko trivijalnosti koja bi se u suštini dala svesti na "Hej Rodjo, što ne pišeš o ovome a ne o tome".

Very odd
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:49 22.10.2013

Re: Smrt pederima

ajde da se svi mi odavde dogovorimo, odemo i prefarbamo ga. Ne mora Rodoljub da uzima četku u ruke. Evo ja ću. Ili ćemo ti, Vesna i ja zajedno. Ili ko god hoće.


ajde

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic
Davno je dobro rečeno "o ukusima se ne raspravlja". Pisati grafite "u slavu" čoveka čije su formacije gonile ljude u smrt za mene nije ništa manje a pogotovo nije daleko manje opasno od pisanja grafita u kojima se nekim ljudima prete smrću

Nategnuta vam je ova teza. Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća. Sve vam je to stvar timačenja. A stvari tumači onaj ko ima moć (Ovo nije moja umotvorina, več, čini mi se, Ničeova.


nebojsa, je l' ti dolazis na blog da vezbas demagogiju?

teme o kojima ti pises i nacin na koji pises, deskriptivan i spekulativan...ne mogu da se ne zapitam, sta ti ustvari hoces? da te ne zaboravimo? ne brini, necemo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:30 22.10.2013

Re: Smrt pederima

ajde da se svi mi odavde dogovorimo, odemo i prefarbamo ga. Ne mora Rodoljub da uzima četku u ruke. Evo ja ću. Ili ćemo ti, Vesna i ja zajedno. Ili ko god hoće.


ajde

Super. Evo neka domačin bloga odredi vreme okupljanja i tačno mesto.

Ja, evo, jedva čekam da pokažemo da smo dobro shvatili i prihvatili Marksovu XI tezu o Fojerbahu i da nismo družina foliranata.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:33 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Nategnuta vam je ova teza. Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća. Sve vam je to stvar timačenja. A stvari tumači onaj ko ima moć (Ovo nije moja umotvorina, več, čini mi se, Ničeova.


nebojsa, je l' ti dolazis na blog da vezbas demagogiju?

teme o kojima ti pises i nacin na koji pises, deskriptivan i spekulativan..

Sta je u ovom iskazu spekulacija? Šta je demagogija?

Re: Smrt pederima

Nebojsa Krstic
Nategnuta vam je ova teza. Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća. Sve vam je to stvar timačenja. A stvari tumači onaj ko ima moć (Ovo nije moja umotvorina, več, čini mi se, Ničeova.


nebojsa, je l' ti dolazis na blog da vezbas demagogiju?

teme o kojima ti pises i nacin na koji pises, deskriptivan i spekulativan..

Sta je u ovom iskazu spekulacija? Šta je demagogija?


kopirala sam nedovoljno reprezentativan komentar. moj se odnosio na tvoje celokupno blogo stvaralastvo. osim memoara. oni su neosporni.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:15 22.10.2013

Re: Smrt pederima

kopirala sam nedovoljno reprezentativan komentar. moj se odnosio na tvoje celokupno blogo stvaralastvo. osim memoara. oni su neosporni.

Znači sve je demagogija i spekulacija osim:
Tito je, na primer, poslao mnoge ljude u smrt, a eno ga u Kući cveća. Sve vam je to stvar timačenja. A stvari tumači onaj ko ima moć (Ovo nije moja umotvorina, več, čini mi se, Ničeova).

Nije loše za početak.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:23 22.10.2013

Re: Smrt pederima

Ja, evo, jedva čekam da pokažemo da smo dobro shvatili i prihvatili Marksovu XI tezu o Fojerbahu i da nismo družina foliranata.


Šta fali Tezama o Fojerbahu i Ranim radovima? Baš ništa.

Bila sam sad dva meseca u Berlinu. Imaju Karl Marx Forum (park) sa sve skulpturama u najstrožem centru grada, imaju monumenalnu bulevarčinu Karl Marx Allee, plus Karl Marx Strasse dugu 3 km pa su živi, samo ovde sačuvajbože da pomeneš Marxa, blasfemija grdna, zato, naravno da nismo foliranti i zato ti smisli vreme i dan, nije Rodoljub pominjao četke nego si se ti isprsio.
laziiprevare laziiprevare 18:38 23.10.2013

Re: Smrt pederima

U "Krstićevo vreme",kritikovali smo državnog službenika koji se bavi perifernim temama, opravdano po meni.

Zašto je danas to "odbojno i gadno" ? Zašto je ovde na sceni "sačekuša", a nije kada se "kamenuje" i troluje Krstić,koji nije više "institucija", kada sve to isprate mediji u realnom vremenu i Vicepremijer, u svome pohvalnom obraćanju "savesnim" komentatorima i blogerima ?

Zašto je danas "Ljotić" zanimljiviji svakom zaštitniku ljudskih prava od "krađe beba u porodilištima" (naših stotine "plavih anđela" ) ili političkih ubistva iza kojih su stajale i danas stoje državne institucije koje kontrolišu istrage ili da se spremao napad zoljama na 10% beogradske populacije zvanih "pederi" kao za vreme fašističke diktature i Ljotića ?

Mene interesuje, zašto svi državni službenici, na sva naša pitanja imaju odgovor da nisu nadležni , ali izvan te nadležnosti otvaraju teme koje su ispod njihovog nivoa i to nije omalovažanje, baš naprotiv ?


Vučiće i na listama za mesne zajednice.

Jovanoviću bi bolje bilo da odgovori zbog čega su najednom utihnule sve njegove prozivke tajkuna, na koji način je naprasno nakon druženja sa kriminalcima iz Šilerove postao vrlo bogat čovek i odakle mu novac da kupi preduzeće "Fidelinka".(SNS oktobar 2012)

Zašto prvi bezbednjak Srbije i Vicepremijer ima posla sa licem za koje tvrdi da se družilo sa "kriminalcima iz Šilerove", koji su naoružani policijskim "zoljama i kalašnjikovima" izveli teroristički napada, i ne jedan, na državu ?

Zašto sve "institucije" ćute !?

Mogu da za jednu stvar odam priznanje Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću, a to je da nije bilo ubistava ili linča onih za koje se pretpostavljalo da bi mogli predstavljati političku opasnost. ( Vučić)


Ako nisu Vojislav Koštunica i Borisu Tadić ubijali svoje političke protivnike u Srbiji, ko jeste ubijao ?

I policija vodi istragu o ubistvu Ćuruvije ... Komisija o svom radu redovno izveštava svog osnivača - Vladu Srbije.(Veran Matić)


Zašto se vodi posebna istraga o ubistvima novinara za Vladu Srbije i samo o ubistvima novinara ?


Ministar Radulović protiv novog kredita firmi Čedomira Jovanovića.

Ne može Šumaher da dobije trku tako što Šumaher sedi u kabini i navodi ga: "Daj gas, koči, skreni levo, daj malo više desno".( Beko.

Socijalistička partija Srbije premijera Ivice Dačića saopštila je
danas da je biznismen Milan Beko "oličenje nesreće" koja je snašla Srbiju i da beskrupulozno namerava da proizvede još jednog jakog lidera i to onog koji je na čelu istraga sumnjivih privatizacija.

Vučić ne sme ostati nem . Bezobrazluk je uputiti strelicu ka Aleksandru Vučiću jer on to, svojim ponašanjem ne zaslužuje.(Stefanović )

Zveckale su i lisice, ako se ne varam. Večeras se vraćam u Beograd sa namerom da se sutra obratim Dačiću, jer u saopštenju SPS-a od juče, nalazim preteći govor mržnje i podsticanje na javni progon. (Beko)

Jadna je ta zemlja u kojoj je najvažnija vest šta kaže Beko o vlasti ili šta kaže neka stranka o Beku. Šta to koga briga. Kakve veze ima koga podržava Beko.(Dačić)



A mi o "Ljotiću" ?


Kod nas je ceo narod pošao u lov na divlje patke.

Out of Beirut Out of Beirut 18:26 21.10.2013

Re

Švrljanje nekih zidova je ruglo u svakom slučaju, a pogotovo kada se ostavljaju ružne poruke.

"Слава димитрију љотићу" изражава, очигледно, поштовање према особи с тим именом. Графит којим је та порука изражена говори нешто додатно, али то није најјасније или без контроверзи. Графит прави ружну сцену; али речи поштовања према било коме нису ружне*... Ако јесу, шта рећи о објављивању сабраних писанија дотичног Љотића? http://novo-videlo.com/knjige/videlo-u-tami

* И "слава Хитлеру" према мени не би била лоша порука; лоше би било ако се њен аутор није могао више изразити... и то је оно најгоре у целој ствари: или се аутор овако изразио јер је ментално онемоћао или трајно немоћан, или му се брани да каже шта мисли, или обоје. Примећујемо да је у сваком од ова три случаја аутор графита тај који је унесрећен. Примећујемо и да је свака од тих његових несрећа немерљиво већа од штете коју је он графитом учинио.

А то је, драги коментатори, мање-више супротно од онога што сте ви, бар засад, сугерисали.
Dr M Dr M 21:10 21.10.2013

Re: Re

Графит прави ружну сцену; али речи поштовања према било коме нису ружне*.


Reči, možda, nisu ružne; poštovanje prema takvom zločincu jeste.

Ako je tačno da Qui tacet consentire videtur., onda ispada da se sa takvim poštovanjem slažemo.

Onaj ko se u naše ime, svojim nebrisanjem ovakve poruke, složio, zaslužuje osudu i naš domaćin je u pravu što ih proziva.

Ja mu se, na ovaj način, pridružujem.
libkonz libkonz 21:18 21.10.2013

Re: Re

Onaj ko se u naše ime, svojim nebrisanjem ovakve poruke, složio, zaslužuje osudu i naš domaćin je u pravu što ih proziva.

Da, uvek će biti idiota koji podržavaju fašiste i ubice. Ali takve grafite onaj ko je nadležan MORA da ukloni.
Goran Vučković Goran Vučković 21:27 21.10.2013

Re: Re

Onaj ko se u naše ime, svojim nebrisanjem ovakve poruke, složio, zaslužuje osudu i naš domaćin je u pravu što ih proziva.


Kanta farbe i četka ne koštaju puno, za one koji se duboko ne slažu sa natpisom na tarabi.

Dr M Dr M 21:43 21.10.2013

Re: Re

Onaj ko se u naše ime, svojim nebrisanjem ovakve poruke, složio, zaslužuje osudu i naš domaćin je u pravu što ih proziva.



Kanta farbe i četka ne koštaju puno, za one koji se duboko ne slažu sa natpisom na tarabi.


Predlažeš da udešavam svojim mazanjem tudje vlasništvo?

Da otimam `leba nadležnima?

Ovo je Srbija, zemlja Reda i Zakona!(!!!!)
Goran Vučković Goran Vučković 21:47 21.10.2013

Re: Re



Predlažeš da udešavam svojim mazanjem tudje vlasništvo?

Da otimam `leba nadležnima?

Ovo je Srbija, zemlja Reda i Zakona!(!!!!)

Kakvi Englezi, takav i Gledston...
angie01 angie01 21:54 21.10.2013

za sve grafite

koji prenose neku nedolicnu konotaciju na bilo koji nacin, i ona za gejeve i ova za ljotica i sl., cije poruke bi mogle lako da kace i neke zakone o nedozvoljenim radnjama- bi trebalo da je zaduzena cuvena komunalna policija!

ima ih ko pleve, krstare u formacijama po gradu u novim uniformama i novim automobilima i jedino sto rade je da maltretiraju neke zene sto prodaju neku sicu na kratonskim kutijama, kako bi prehranile porodicu i aposloutno nista od onoga sto je napisno da je u njihovoj nadleznosti- a za nase pare.

meni je to nedopustiva bahatost i pre svega stupidarija.

Dr M Dr M 21:54 21.10.2013

Re: Re

Goran Vučković


Predlažeš da udešavam svojim mazanjem tudje vlasništvo?

Da otimam `leba nadležnima?

Ovo je Srbija, zemlja Reda i Zakona!(!!!!)

Kakvi Englezi, takav i Gledston...


Ko stalno sleže ramenima, na kraju mora da pogne glavu.
iqiqiq iqiqiq 21:59 21.10.2013

Re: Re

opet "pogled iz drugog ćoška": "zbogom pameti": dakle neko je uzeo sprej koji košta određen novac, došao do zida koji ne pripada njegovoj kući i ostavlja neke besmislene poruke.
Koliko možemo o poruci da pričamo, možemo i o toj osobi. A najpre o tome da neko ima takav moždani sklop da švrlja po tuđoj imovini.

Zašto uvek destrukcija prema okolini? Zašto stvarati dodatne troškove vlasnicima koji sada treba da brišu ovakve svinjarije?

Da malo trolujem: primećujete li da se samo u Srbiji saobraćajni znaci švrljaju, grebu se slova itd? "Zbogom pameti" za osobe koje usred neke nedođije na putu gde okolo nema ničega zastanu da išvrljaju neki putokaz ili neki drugi saobraćajni znak.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:22 21.10.2013

Re: Re

Dr M


Predlažeš da udešavam svojim mazanjem tudje vlasništvo?

Da otimam `leba nadležnima?



I da usput rizikuješ da te neki od grafičkih umetnika patriotske orjentacije premlati.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:57 21.10.2013

Stewardship

Koliko razabirem Ljotic je bio zrtva svog vremena koliko i streljani Srbi. Bez Hitlera ne bi bilo Ljoticevaca, a ne obrnuto.

Sto se tice Pavelicevaca, njih ima i bez Hitlera.
oskar-z-wild oskar-z-wild 00:20 22.10.2013

Re: Stewardship

Post scriptum.

Ali sto se tice Josip Broza, njihovog savremenika, taj stvarno nije bio zrtva hriscanskih i balkanskih dogmi.

Pateticno je pisati grafite u slavu Dimitrija i praviti drustvenu temu od toga.
Goran Vučković Goran Vučković 23:52 21.10.2013

Bolja tema (možda)

Možda je bolje pitanje koje se ovde postavlja, ako na trenutak zaboravimo na sam akt vandalizma - naruženja ograde ili fasade - za koji računam da bi počinioci trebalo da odgovaraju bez obzira da li na fasadi piše "Ubij pedera", "Slava Jovu Kapičiću" ili "Magi je dečko" - koliko se poruka ovog bloga slaže sa porukom onog prethodnog - gde je pomenut član 46 Ustava Srbije i gde je završna poruka:

Ova se sloboda izuzetno, kad je to neophodno, može ograničiti ali samo zakonom, a ne sme zavisiti od bilo čijeg "ukusa" ili "slobodne ocene", jer ako se to dopusti uvređene i obespavljene teško bi bilo i prebrojati.


Kažu da je sloboda sloboda za druge. Kažu isto da ako ne verujemo u slobodu govora za one koje preziremo, onda ne verujemo u nju uopšte. Možda je ovo bolja tema, nego tema prioriteta u privatnim blogovima državnih službenika.
iqiqiq iqiqiq 09:55 22.10.2013

Re: Bolja tema (možda)

Možda je bolje pitanje koje se ovde postavlja, ako na trenutak zaboravimo na sam akt vandalizma - naruženja ograde ili fasade

Volela bih da se o tome raspravlja te da se potraže rešenja za ovaj problem ili bar daju neke ideje?

Ako ćemo da spucavamo prazne reči, ima onoliko drugih mesta za to...ove blogove vidim kao udruživanje pameti i znanja, ali ponekada se to i ne vidi tako jasno...

sloboda izražavanja ipak treba da bude artikulisana

Goran Vučković Goran Vučković 10:40 22.10.2013

Re: Bolja tema (možda)


Volela bih da se o tome raspravlja te da se potraže rešenja za ovaj problem ili bar daju neke ideje?

Ako ćemo da spucavamo prazne reči, ima onoliko drugih mesta za to...ove blogove vidim kao udruživanje pameti i znanja, ali ponekada se to i ne vidi tako jasno...

Čini mi se da je predmet ovog bloga više bila zlomisao (da se izrazim orvelovskim rečnikom) nego sam čin vandalizma - što se opet, čini mi se, ne uklapa sa prethodnim blogom.

Što se tiče samog vandalizma, pretpostavljam da nije loše znati ko je zadužen za ove stvari, što može i da se pita (gradska ili pomesna opštinska administracija) - a za to postoji zakon - međutim gospodin Šabić je tu drugostepeni organ - njemu žalbe idu u slučaju "ćutanja administracije".
vlad_aleksh vlad_aleksh 08:28 22.10.2013

Vlasništvo

Postavlja se pitanje vlasništva u Srbiji. Čiji je to grafit? Čiji je zid toga je i grafit. Ako vlasniku ne smeta, zašto bi smetalo nama?
Kao što reče Krstić, Tito je veći zločinac od Ljotića, pa eno ga u mauzoleju. Da je kojim slučajem nacistička Nemačka dobila rat, svi vi koji pljujete Ljotića isto tako biste pljuvali Tita. Šta hoću da kažem? Tema je besmislena, baš kao i ovaj moj komentar.
P.S. Ljotić je uradio šta je uradio, to već pripada Opštoj istoriji beščašća. Ali avaj, imao je i pametnih ideja. Na primer, predlagao je pre II svetskog rata da se svi komunisti iz Jugoslavije pošalju u SSSR o državnom trošku. Pa ko preživi kod Staljina - preživeo je.
looping looping 09:05 22.10.2013

Re: Vlasništvo

Kao što reče Krstić, Tito je veći zločinac od Ljotića, pa eno ga u mauzoleju.

Krstic ne mora bas uvek da bude u pravu.
vlad_aleksh vlad_aleksh 09:10 22.10.2013

Re: Vlasništvo

looping
Kao što reče Krstić, Tito je veći zločinac od Ljotića, pa eno ga u mauzoleju.

Krstic ne mora bas uvek da bude u pravu.


Akcenat je na Titu i Ljotiću, nije na Krstiću.
looping looping 09:18 22.10.2013

Re: Vlasništvo

vlad_aleksh
looping
Kao što reče Krstić, Tito je veći zločinac od Ljotića, pa eno ga u mauzoleju.

Krstic ne mora bas uvek da bude u pravu.


Akcenat je na Titu i Ljotiću, nije na Krstiću.

Pazi, da je Hitler pobedio, svi romi i jevreji bili bi istrebljeni u Srbiji. Posto je "pobedio" Tito, on je istrebio fasiste i svoje politicke protivnike.
Ja tu vidim razliku. Naravno ima skinsa i nacista koji odobravaju ljoticev rad i ja to postujem.
Da je kojim slučajem nacistička Nemačka dobila rat, svi vi koji pljujete Ljotića isto tako biste pljuvali Tita.

Danas svako moze da pljuje i Tita i Ljotica bez obzira sto je Tito pobedio.
predatortz predatortz 09:33 22.10.2013

Re: Vlasništvo


Pazi, da je Hitler pobedio, svi romi i jevreji bili bi istrebljeni u Srbiji. Posto je "pobedio" Tito, on je istrebio fasiste i svoje politicke protivnike.
Ja tu vidim razliku.


Koju?

Sem što im projektovani protivnici nisu bili isti, nekih većih razlika nema.

Sličnosti između komunističkih diktatura i nemačkog nacizma je na pretek. Navešću ti neke:

Masovne likvidacije neistomišljenika. Nacisti su to radili po rasnom, komunisti po ideološkom osnovu.
Koncentracioni logori za neistomišljenike. Bez suda, bez dokazane krivice...
Neviđen populizam. Smotre, parade, sletovi, u kojima se izražava lojalnost vođi.
Zloupotreba dece u političke i vojne svrhe. Hitlerjugend i pioniri maleni.
Držanje naroda u stalnom strahu od tajne policije...

Naravno ima skinsa i nacista koji odobravaju ljoticev rad i ja to postujem.


Šta je tu za poštovati?
looping looping 09:54 22.10.2013

Re: Vlasništvo


Naravno ima skinsa i nacista koji odobravaju ljoticev rad i ja to postujem.


Šta je tu za poštovati?

Tudje misljenje.


Koju?

Sem što im projektovani protivnici nisu bili isti, nekih većih razlika nema.

Sličnosti između komunističkih diktatura i nemačkog nacizma je na pretek. Navešću ti neke:

Masovne likvidacije neistomišljenika. Nacisti su to radili po rasnom, komunisti po ideološkom osnovu.
Koncentracioni logori za neistomišljenike. Bez suda, bez dokazane krivice...
Neviđen populizam. Smotre, parade, sletovi, u kojima se izražava lojalnost vođi.
Zloupotreba dece u političke i vojne svrhe. Hitlerjugend i pioniri maleni.
Držanje naroda u stalnom strahu od tajne policije...


Ako poredis nacisticke logore i komunisticke "logore" onda nemam jacih argumenata.

Posle oslobodjenja od turaka mnogi turci su stradali u Srbiji, pa su tako i posle oslobodjenja od nacista stradali mnogi nacisti i njihovi pomagaci.
predatortz predatortz 10:11 22.10.2013

Re: Vlasništvo


Ako poredis nacisticke logore i komunisticke "logore" onda nemam jacih argumenata.

Posle oslobodjenja od turaka mnogi turci su stradali u Srbiji, pa su tako i posle oslobodjenja od nacista stradali mnogi nacisti i njihovi pomagaci.


Da. Ali u komunističkim logorima dilem sveta, pa i kod nas, nisu stradali samo pomagači okupatora. Logora u SSSR je bilo i pre i nakon rata. Stradali su komunisti koji su se ogrešili o vođu, ljudi koji nisu bili komunisti, odnosno svi koji nisu dovoljno veličali mudrost i nepogrešivost vođe.

Kod nas su u raznim logorima nakon rata stradali komunisti koji su se 'odmetnuli' od Tita, zatim ljudi koji nisu hteli da prihvate jednopartijski režim, ljudi koji su ispričali pogrešan vic...

Dugo godina nakon rata, dakle ne govorimo o nekim pomagačima nacista, ljudi su robijali zbog delikta mišljenja.

Mnogo je parametara koji ukazuju na to da komunistička ideologija treba da bude tretirana kao i nacistička. Odnosno, potpuna zabrana delovanja i jednih i drugih ekstremista, veličanja tih ideologija i njenih reprezenata.

Veličanje Staljina i njegovih marioneta, po meni je jednako veličanju Hitlera i njegovih poslušnika.
looping looping 10:42 22.10.2013

Re: Vlasništvo

Da. Ali u komunističkim logorima dilem sveta, pa i kod nas, nisu stradali samo pomagači okupatora. Logora u SSSR je bilo i pre i nakon rata. Stradali su komunisti koji su se ogrešili o vođu, ljudi koji nisu bili komunisti, odnosno svi koji nisu dovoljno veličali mudrost i nepogrešivost vođe.

U isto vreme stradali su i komunisti u USA, zatvarani, muceni.
Onda i to da tretiramo kao nacisticki zlocin. Ako pricamo o razmerama zlocina nista u poslednjih 100 godina ne moze da se uporedi sa nacizmom.
Mnogo je parametara koji ukazuju na to da komunistička ideologija treba da bude tretirana kao i nacistička.

To je americka ideologija i medijska kampanja (a i zapadnoevropska), da komunizam treba tretirati kao nacizam jer oni se uzasavaju od komunizma a dodao bih - vole i da sakriju ponekog nacistu.
A koliko vidim najmnogoljudnija zemlja na svetu je upravo komunisticka, na njihovu zalost.
predatortz predatortz 10:47 22.10.2013

Re: Vlasništvo

Ako pricamo o razmerama zlocina nista u poslednjih 100 godina ne moze da se uporedi sa nacizmom.


Ako su nacisti pobili više, što je možda čak i upitno, treba li zbog toga rehabilitovati komuniste zbog njihovih zločina?

To je americka ideologija i medijska kampanja (a i zapadnoevropska), da komunizam treba tretirati kao nacizam jer oni se uzasavaju od komunizma a dodao bih - vole i da sakriju ponekog nacistu.


Logično da se užasavaju komunizma. Ili ti misliš da sve treba da bude podređeno volji jedne partije?
iqiqiq iqiqiq 10:57 22.10.2013

Re: Vlasništvo

za ideale (ideologije) ginu budale
predatortz predatortz 10:59 22.10.2013

Re: Vlasništvo

iqiqiq
za ideale (ideologije) ginu budale


Najmanje ginu oni koji su pošli za nekom ideologijom. Najčešće gine običan svet koji dođe pod udar ostrašćenih budala. Koja je bila ideologija Jevreja u Nemačkoj?
iqiqiq iqiqiq 11:00 22.10.2013

Re: Vlasništvo

predatortz
iqiqiq
za ideale (ideologije) ginu budale


Najmanje ginu oni koji su pošli za nekom ideologijom. Najčešće gine običan svet koji dođe pod udar ostrašćenih budala. Koja je bila ideologija Jevreja u Nemačkoj?

ok i onda nas istorija nauči nečemu, ali čemu?
looping looping 11:24 22.10.2013

Re: Vlasništvo

Ako su nacisti pobili više, što je možda čak i upitno, treba li zbog toga rehabilitovati komuniste zbog njihovih zločina?

Kako moze da bude upitno? Ja verujem u poneku teoriju zavere ali ne bas u sve.
Sto su nacisti bili u Srbiji? Da je odbrane od komunizma, pa nisu uspeli?
Da nije bilo nacista Srbija bi ostala pod kraljem, nego se kralj obrukao pa pobegao i izrastao komunizam k'o iz vode. Tako da, kome nije odgovarao komunizam neka pre svega pljuje naciste.
Da nije bilo nacista ne bi bilo ni gradjanskih ratova na ovim prostorima ali nas podelili nacisti (u toku WWII) da bi lakse vladali.

Logično da se užasavaju komunizma. Ili ti misliš da sve treba da bude podređeno volji jedne partije?

Koje partije? U USA je svaka naznaka komunizma bila zabranjena i kaznjavana.
predatortz predatortz 12:06 22.10.2013

Re: Vlasništvo

Da nije bilo nacista Srbija bi ostala pod kraljem, nego se kralj obrukao pa pobegao i izrastao komunizam k'o iz vode


Izađi iz matrice razmišljanja učenika koji se takmičio iz 'Titovim stazama revolucije'.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:33 22.10.2013

Re: Vlasništvo

Logično da se užasavaju komunizma. Ili ti misliš da sve treba da bude podređeno volji jedne partije?

A da li ti je poznato koliko je članova KPJ i SKOJ-a pobijeno za vreme Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije.Da li ti je poznato da su u toj demokratskoj monarhiji postojali logori za sindikalce i komuniste, postojale tamnice u kojima su ljudi provodili višegodišnje zatvorske kazne a neki i streljani samo zato što su drugačije mislili. Je li ti poznata čuvena pesma Bilećanka. A onda dolaskom okupatora taj režim je dobio saveznika u borbi protiv komunista i nastavio žestoko da ih progoni, kolje, strelja puni logore po Jugoslaviji ali i u Nemačkoj sa onima koji im nisu bili po volji.
predatortz predatortz 12:37 22.10.2013

Re: Vlasništvo


A da li ti je poznato koliko je članova KPJ i SKOJ-a pobijeno za vreme Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije


Svi oni koji su se bavili terorizmom, atentatima i napadima na vojsku i žandarmeriju. Dobro, ne baš svi. Ni jedan sistem bezbednosti nije savršen.

.Da li ti je poznato da su u toj demokratskoj monarhiji postojali logori za sindikalce i komuniste, postojale tamnice u kojima su ljudi provodili višegodišnje zatvorske kazne a neki i streljani samo zato što su drugačije mislili.


Nisu oni bili zatvarani zbog toga što su drugačije mislili. Zatvarali su ih zbog 'bombaških procesa', atentata, sabotaža i diverzija. Partija je stavljena van zakona jer je propagirala nasilan prevrat. Ni jedna ozbiljna država to ne toleriše.

Primer:
Nije onaj Obrazovac suđen zbog mišljenja, nego zbog delanja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana