Ekonomija| Gost autor

Analiza mera štednje: U velikoj žurbi na putu za nigde

Nune Popović RSS / 11.10.2013. u 15:39

Sa zadovoljstvom i uz odobrenje autora, u celosti prenosim tekst g. Nebojše Katića u kome analizira ekonomske mere štednje Vlade Srbije. Nune

Gost autor: Nebojša Katić, poslovni konsultant, London

tracks-to-nowhere.jpg

U velikoj žurbi, vlada Srbije je donela dve konkretne mere, i njih proglasila paketom ekonomskih mera. Kako se dve mere ne mogu nazvati paketom, dodate su i deklaracije o namerama - o tome kako će se rekonstruisati javna preduzeća i smanjiti subvencije, kako će se štedeti u domenu trošenja roba i usluga, kako će se uzimati jeftini krediti i kako će se unaprediti poslovni ambijent. Naivniji deo javnog mnjenja je ovaj paket nazvao tektonskim promenama.

Da li će se mere doneti koji mesec ranije ili kasnije, neće bitno promeniti očajno stanje srpske ekonomije za čije su lečenje potrebne godine. Nije međutim svejedno, da li se mere donose promišljeno i sveobuhvatno, ili se donose u panici i „na parče", kako bi se stvorio utisak da vlada ipak nešto preduzima. Upravo takvo tumaranje bez strateške vizije i ideja, tumaranje od jedne do druge ishitrene mere je i dovelo do situacije u kojoj se Srbija danas nalazi.

Ako se odluka o povećanju niže stope PDV-a i može doneti brzo, obzirom da to nije deo sistemske reforme, smanjivanje plata u javnom sektoru je ozbiljna sistemska mera i morala bi se sprovoditi kao deo reforme javnog sektora.

Ministar Krstić je najavio uvođenje platnih razreda, i to treba bezrezervno pozdraviti i podržati (1). Taj proces je morao prethoditi upravo predloženim merama, čime bi se poslala jasna poruka da vlada zna šta radi. Tako je u jednom koraku, kroz uvođenje platnih razreda trebalo regulisati plate u javnom sektoru. Na taj način bi i zaposleni u javnom sektoru samo jedanput prošli kroz traumu i neizvesnost.

Vlada je nepotrebno požurila i ishitreno donela meru kojom se uvodi neka vrsta dodatnog, progresivnog oporezivanja za zaposlene u javnom sektoru čije su plate veće od 60.000 dinara. To je loša, diskriminatorska i populistička upotreba poreskog mehanizma kako bi se smanjile neto plate.

Država je mogla direktno i selektivno smanjiti plate zaposlenima u javnom sektoru i takvoj meri se, makar konceptualno, ne bi imalo šta zameriti. Smanjivanje plata kroz besmislenu poresku gimnastiku je zloupotreba poreskog sistema. Racionalan poreski sistem podrazumeva da su pred njim svi građani jednaki, da visina poreskog opterećenja zavisi od visine prihoda građana, a ne od mesta ili grane u kojoj je neko zaposlen. Ovo je abeceda poreskog sistema kada je reč o porezima građana.

Više od loših mera i sve neukusnijeg demagoškog spinovanja, zabrinjava smer ekonomske politike kojim Srbija ide. Svi signali koje vlada danas šalje imaju jasno prepoznatljiv rukopis MMF-ove škole. Retorika, kao i sve mere koje se najavljuju, deo su standardnog instrumentarija MMF-a koji je do sada naneo ogromne štete velikom broju država, uključujući i Srbiju.

Nije slučajno što vlada neprestano glorifikuje privatni sektor i strane investicije a da pri tome ne sme ni reč da prozbori o državnom investiranju. Nije slučajno što se već odavno ne govori o reformi poreskog sistema koja bi išla u pravcu uvođenja progresivnog oporezivanja. Nije slučajno što vlada ne sme da dovede u pitanje katastrofalnu monetarnu politiku i politiku kursa dinara koju NBS vodi, niti sme da pomene ubitačne zelenaške kamate, ili da predloži bilo kakvu meru koja bi mogla ugroziti interese i profite bankarskog sektora.

Ništa od predloženih ili nagoveštenih mera neće dovesti do rasta zaposlenosti, tog osnovnog i najvažnijeg domaćeg problema. Bez rasta zaposlenosti deficit budžeta se ne može smanjiti. Ako se kojim čudom deficit i bude smanjio, druga strana tog „uspeha" će biti samo novi porast ukupne društvene bede.

Čini se nažalost, da ni ova, rekonstruisana vlada ne razume prave uzroke domaće katastrofe, niti značajnu ulogu koju finansijski sistem ima u uništavanju ekonomije. Vlada kao da nema nikakvu sopstvenu viziju izlaska iz krize osim one koju sufliraju uvek isti ljudi i iste institucije. Valja uvek iznova ponavljati - iz recesije se ne može izaći rezanjem javne potrošnje, pogotovo ne u ambijentu ogromnih realnih kamatnih stopa. To nikome i nigde do sada nije uspelo. Ono što Srbija danas tako odlučno nastavlja da radi, najkraći je put za nigde.

-------------------------------------------------------------
(1) U tekstu na linku http://nkatic.wordpress.com/2013/05/30/budzet-mmf-i-hor-beogradskih-decaka sam se i sam, između ostalog, zalagao za uvođenje platnih razreda u javni sektor.

Autor: Nebojša Katić 

O autoru: Nebojša Katić je samostalni poslovni konsultant, koji živi i radi u Londonu od 1992. godine. O sebi kaže: "Korporativni" život mi je bio vezan isključivo za beogradski "Energoprojekt". Završio sam Petu beogradsku gimnaziju, diplomirao sam i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Sve to, veoma, veoma davno. 

Blogove Nebojše Katića možete pratiti na adresi: http://nkatic.wordpress.com, a ja se nadam da će nam se u komentarima pridružiti i ovde.

Predlažem vam da pogledate Katićev nedavni TV intervju, ne traje dugo i pomoći će vam da bolje razumete o čemu priča i kako razmišlja:

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 15:45 11.10.2013

rutinski

Nune Popović Nune Popović 15:56 11.10.2013

Re: rutinski



Bob Živković
loader loader 01:00 12.10.2013

Re: rutinski

Nune Popović


Bob Živković



Dakle, zadatak na slici je da se pogodi
sa koje od dve upražnjene stolice potiče dama,
tj. službenica,
koja sedi u krilima agilnog referenta ?



Tipujem da je ono mesto levo, pošto ima ostataka crvenog ruža na velikoj šolji za troduplu kafu.

Inače, nije sve za kritiku i "oporezivanje plate", jerbo službenica tokom jedne od pet pauza za topli obrok, u kujnici iza kancelarije, ume da bude veoma vredna :)

a_jovicic a_jovicic 02:24 14.10.2013

Re: rutinski

loader
Tipujem da je ono mesto levo, pošto ima ostataka crvenog ruža na velikoj šolji za troduplu kafu.

Jok ... pogledaj šta je ispod tog stola

EDIT:
Hm ... doduše i prvi sto u levom uglu ima 2 "korisnika" ... E Bobe, Bobe ... pa mnogo nam težak zadatak postavi!
tadejus tadejus 18:11 11.10.2013

e dakle stvarno

nebojsa katic? sta je sledece? kremanski proroci?
Nune Popović Nune Popović 18:14 11.10.2013

Re: e dakle stvarno

Dok si ti nama ovde prisutna i aktivna, nema potrebe za dodatnim prorocima :)
angie01 angie01 19:04 11.10.2013

za vreme Luja 14.

koji je bio apsolutusticki monarh, ministar finansija je bio cuveni Kolber, tvorac ekonomske politike poznatije kao merkantilizam, koja se bazirala na tome, da se sto vise robe iz Francuske izvozi, a sto manje uvozi- time se Francuska sve vise razvijala-jos je to bilo vreme manufakture, jacala i sirila svoju kolonijalnu teritoriju i uspela da izdrzava najvecu vojsku u Evropi.

Nune Popović Nune Popović 19:23 11.10.2013

Re: za vreme Luja 14.

Već zamišljam istorijsku interpretaciju kako je bilo za vreme Vučića 1. i Krstića nejakog. Kako je jedna mala, zadužena i osiromašena, a nerazvijena zemlja na brdovitom Balkanu, zahvaljujući mudrom rukovodstvu, koje je napustilo svoju dojučerašnju politiku krvi i tla, počela da štedi, dinar po dinar, da ukida rotacije na službenim vozilima i službena putovanja, otpuštajući enormni višak zaposlenih u javnoj upravi prirodnom selekcijom - i polako - deceniju - po deceniju - živela sve gore i gore, sve dok jednog dana nije svanulo jutro u kome su njeni preostali stanovnici (jen-dva-tri... pet-šest) konačno...
angie01 angie01 23:29 11.10.2013

Re: za vreme Luja 14.

sve dok jednog dana nije svanulo jutro u kome


su shvatili, da moraju da organizuju neku proizvodnju i da drzava treba da zivi od profita, a ne od haraca.

nek vrate pare od svih krimogenih privatizacija, nek smanje drzavni aparat, nek pomognu ljudima, da pokrenu poslove, nek smanje plate preboagtim funkcionerima, koji su se u istoj tanziciji u kojoj je narod osiromasio- enomrno obogatili, nek iskoriste resurse,...moraju da imaju ideju, ovo sto su izneli pod brendom jeila je cist bulshit, sve sa pomeranjem granice za oldazak u penziju- pa kada ce to mladi moci da se zapolse- samo ce opet masovno da odlaze.

sednja klasa koja je nosilac drustva, je unistena, a nove mere- ako se to tako zove, ce to samo zabetonirati.
loader loader 01:09 12.10.2013

Re: za vreme Luja 14.

sednja klasa koja je nosilac drustva, je unistena, a nove mere- ako se to tako zove, ce to samo zabetonirati.

Srednja klasa je politički opasna. Valja je uništiti.
Neophodan je onaj masovni, predškolski uzrast srednje klase,
koji će radikalnije da poveruje u ove napredne reforme. E, tada će reforme stvarno uspeti.

Mislim, da se taj beton armira

Unfuckable Unfuckable 02:20 13.10.2013

Re: kretenizam Lujki 92.

tvorac ekonomske politike poznatije kao merkantizam,


da ostane, za pokolenja
angie01 angie01 11:33 13.10.2013

Re: kretenizam Lujki 92.

da ostane, za pokolenja


sta da ostane, to sto ne uradim korekturu svojih komentara u neko doba noci-hvala ti na trudu, ako si uopste znao o cemu se radi, dok nisi ukucao u gugl:)_, ili tvoja bolest, da opsesivno pratis ljude po blogu, ne bi li ih vredjao?

tuzni covevece, cime se ti bavis!
disident79 disident79 19:06 11.10.2013

Dobro ajde lepo sad kaži..

..ko te poslao da ovako blatiš neumorne pregaoce privrednog oporavka?
Propašćemo zbog tolikih kočničara!
Nune Popović Nune Popović 19:12 11.10.2013

Re: Dobro ajde lepo sad kaži..

Strani plaćenik, bio i ostao, mada se ne odričem ni titule unutrašnji neprijatelj
G r o f G r o f 19:28 11.10.2013

ekonomikus

Valja uvek iznova ponavljati - iz recesije se ne može izaći rezanjem javne potrošnje, pogotovo ne u ambijentu ogromnih realnih kamatnih stopa. To nikome i nigde do sada nije uspelo. Ono što Srbija danas tako odlučno nastavlja da radi, najkraći je put za nigde.


Naravno, pare treba dati neradnicima da bi se stimulisala javna potrošnja... a pitanje, koje pare, glupo je i spominjati.


Nije slučajno što vlada neprestano glorifikuje privatni sektor i strane investicije a da pri tome ne sme ni reč da prozbori o državnom investiranju.



...a država kao poslodavac se pokazala genijalnom.


Tako je u jednom koraku, kroz uvođenje platnih razreda trebalo regulisati plate u javnom sektoru. Na taj način bi i zaposleni u javnom sektoru samo jedanput prošli kroz traumu i neizvesnost.



SRce mi se para zbog njihovih trauma. Neka se zaposle kod privatnika ili krenu u vlastiti biznis, tu trauma nema.



gedza.73 gedza.73 21:39 11.10.2013

Re: ekonomikus


Javni sektor?



abyssinian abyssinian 19:34 11.10.2013

Duci, spemi se...

i prethodni tekst ti je bio za moj ukus ocajan, ali ovaj je posebno ocajan. Takoreci, jadan. I dalje nikako da vidim razliku kod tebe i Nebojse izmedju kriticara i kritizera. Doduse, drugi je bar svestan da gadja nemoguce- viziju samostalne i samodovoljne Srbije koja u to treba odlucno, politicki odlucno, da krene iz potpunog ropstva koje vlada. Gradite soliter od 5. sprata... Uozbilji se i pokazi sta znas o ekonomiji osim sto citiras nedorecen tekst ekonomiste Nebojse Katica. Konsultanta. Nadji mi molim te njegov potrfolio. Kome je pruzao te konsultantske usluge? Sindikatima??
Nune Popović Nune Popović 19:46 11.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Ah, razumem te, nije lako biti ti, sa tako impresivnim portfolijom, biografijom i zvučnim imenom. Težak teret je na tvojim leđima, veliko breme odgovornosti nosiš na svojim napaćenim plećima i sigurno da ti je jako teško kad vidiš ovakve blogove. Iskreno mi te je žao, jer jako volim mačke, danas im je bio naporan dan. Samo nastavi da spavaš ušuškana u svojoj anonimnosti, jer očigledno ništa pametno nemaš da kažeš.



The Abyssinian is a breed of domesticated cat with a distinctive ticked coat.
abyssinian abyssinian 19:58 11.10.2013

Re: Duci, spemi se...

kul. nista od odgovora. dalo se pretpostaviti.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Abyssinians
Nune Popović Nune Popović 20:52 11.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Predlažem vam (Abys, Grofe, Tadejus) da pogledate Katićev intervju na TV, ne traje dugo i pomoći će vam da bolje razumete o čemu priča i kako razmišlja:

Link: http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1357324/Oko+11%3A+%C5%A0ta+bismo+s+parama%3F+.html
abyssinian abyssinian 10:05 12.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Nune Popović
Predlažem vam (Abys, Grofe, Tadejus) da pogledate Katićev intervju na TV,

Dragi Nune, Katica, Dusanica i ekonomiste tog vala sam odavno prezvakao. Intervju je duzi od pola sata pa nema smisla da ukazujem na brojne nelogicnosti i neizvodljivosti ideja jer je tema kompleksna i siroka. Zato cu prokomentarisati samo ovu esenciju koju je rekao na kraju, bottom line. Zalaze se za protekcionizam.
Nune, protekcionizam je privilegija velikih(SAD, Kina,Rusija,GBR) ili jako malih, vrlo bogatih i strateski beznacajnih(Svajcarska na primer). Mislim da to i Palma zna... Malima taj luksuz nije dozvoljen i nije stvar politicke odluke.

Opet kazem, gradite soliter od petog sprata. I ti i Katic
Nune Popović Nune Popović 18:17 12.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Opet kazem, gradite soliter od petog sprata. I ti i Katic


OK, hajde, udari temelj, šta čekaš? Izvoli...
bladerunner92 bladerunner92 22:36 13.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Nune Popović


znaci ako sam ja tebe dobro shvatila posle vise blogova ti pojma nemas o ekonomiji i sta u stvari katic prica ali ti se svidja sto sadrzi kritiku ovih mera i vlasti?

interesantno...
Nune Popović Nune Popović 09:26 14.10.2013

Re: Duci, spemi se...

ali ti se svidja sto sadrzi kritiku ovih mera i vlasti


"mera"? kojih mera? mera kojima se "projektuje" ušteda od 150 miliona evra (jednog dana) u državi koja je pred bankrotom?! to su mere?! ili onih "mera" u najavi? ne verujem najavama, ni vremensku prognozu ne mogu da urade pouzdano.
Nune Popović Nune Popović 09:33 14.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Uozbilji se i pokazi sta znas o ekonomiji osim sto citiras nedorecen tekst ekonomiste Nebojse Katica


Čekam da nas ti sa svojim znanjem i portfoliom (link) spaseš od propasti.

Ne suzdržavaj se, molim te, podeli svoje znanje sa nama neukima koji bi rado čuli šta, zašto i kako ti misliš, i na osnovu čega. Pa da onda pričamo. Ovako, kako pokušavaš, da se praviš pamet/an/na, možeš da zadovoljiš samo svoju uobrazilju da si neko i nešto, jer za to ne postoji nikakav argument.

privilegija velikih(SAD, Kina,Rusija,GBR) ili jako malih, vrlo bogatih i strateski beznacajnih(Svajcarska na primer). Mislim da to i Palma zna...


Ako je Švajcarska beznačajna, zašto li je Srbija strateški značajna? Ne znam, zaista, iako to, kako kažeš, zna i Palma...
bladerunner92 bladerunner92 10:51 14.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Dobro, razumem da na osnovu prethodnog iskustva nemas poverenja ali ovakva kritika sa vredjanjem je skroz bezveze - mislim na krstic- seronja i prozivanje ovih ljudi na blogu koji su ocigledno ekonomisti, da nije relevantno njihovo misljenje jer se ne oglasavaju pod punim imeniom i prezimenom i sa portfoliom, argument koji mi nikad nije bio jasan kad se ovde pojavi.
U vreme krize kad se pokusava da se ostvari nekakav rast logicno je da se stedi i pokusa da se izvozi a da se smanji uvoz i troskovi.
Ja se iskreno nadam da ovi zaista misle oono sto pricaju jer ako nije tako mislim da cemo vec sledece godine doci u situaciju da necemo moci da isplacujemo plate i penzije, niti da plavcamo dugove a mi nismo grcka da nam eu pomogne niti imamo neko ostrvo da prodamo.Pokusacu da ti objasnim najprostije (kao neki ekonomista) koliko ja znam kakvo je stanje danas -- zamisli da je srbija firma koja nesto radi i koja ima naravno zaposlene. Na dan neki uradi izvrsenje i kaze -- pa nije tako lose, izvrsenje mi je ( u skladu s prihodima u ovoj godini)70 % a onda pogleda strukturu troskova i vidi da od toga 50 ili 60 % ide za plate i penzije a samo 10 ili 20 % ide za sve ostalo?! -- npr za struju , vodu , placanje dobavljacima roba i suluga , placanje kredita, o ulaganju u razvoj firme koji je neophodan da bi firma uopste nastavila da radi naravno da nema ni govora.Tako da je ovo --kao prvi korak skroz neophodno (iako cu ja u trci sa necijom surnjajom verovatno da izgubim) mislim da je krajnje vreme da se smanji ovolika birokratija...

Nune Popović Nune Popović 12:58 14.10.2013

Re: Duci, spemi se...

...ali ovakva kritika sa vredjanjem je skroz bezveze - mislim na krstic- seronja...


redom:

Ako je g. Krstić sebi obezbedio:

Atomski mrav
Sem ministarske funkcije, u CV će moći da upiše još tri:
- Predsednik upravnog odbora Agencija za osiguranje depozita (plata: 49.000)
- Član Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije (plata: 43.000)
- Član Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (plata: 43.000)
Za te tri dodatne funkcije će zarađivati 135.000 dinara mesečno, ali na tu sumu neće morati da plati taj famozni dodatni porez koji je uveo jer su te pojedinačne plate manje od 60.000 dinara...


A potom izjavio:



On je za mene - seronja, zato što primer "sasecanja" treba da krene od njega, a ne bez njega.

Dalje:

i prozivanje ovih ljudi na blogu koji su ocigledno ekonomisti, da nije relevantno njihovo misljenje jer se ne oglasavaju pod punim imeniom i prezimenom i sa portfoliom, argument koji mi nikad nije bio jasan kad se ovde pojavi.


Ni meni nikad neće biti jasno kako neko može da kaže da neko nije stručan, kao npr. abyssinian za Katića, a da iza takve tvrdnje stoji "osoba", koja, poput tebe, nalazi za shodno da se predstavi nik-nejmom bez ikakvih stručnih referenci o sebi. Pri tom, gle čuda, ta ista osoba (abyssinian), poput mnogih ovde na blogu, svoj stav ne obrazlaže.

Dalje.

Ja se iskreno nadam da ovi zaista misle oono sto pricaju jer ako nije tako mislim da cemo vec sledece godine...


Ja se ne nadam, jer nemam nijedan razlog da se nadam bilo čemu dobrom od ljudi kao što su Vučić i Dačić i onih stručnjaka koji su izabrani po njihovim merilima i kriterijumima: od Guzenbauera (čuvenog kao premijera Austrije koji je "pao" zbog korupcionaške afere pa došao da savetuje "borca" protiv korupcije Vučića), do Krstića (o kome ne znam ništa, niti on iza sebe ima bilo šta osim obrazovanja, kao što su mnogi imali pa ništa uradili za nas, a za sebe - mnogo, preko nas) ili Radulovića (koji će tek morati da pokaže da li on može da uradi bilo šta o čemu je pričao). Razlog zašto neću da se nadam onome što "obećavaju" Vučić i Dačić objasnio sam sledećim rečima:
- kad ocenjujem verovatnost ostvarivanja željenih promena, onda gledam ko iza tih najavljenih i neophodnih promena stoji: u ovom slučaju Srbiju od bankrota spasavaju isti ljudi koji su je spasavali i u Sloveniji, i u Hrvatskoj, i u Bosni, i na Kosovu, i od sankcija i od NATO... Rezultat svih njihovih spasavanja je dobro poznat. Šta god su oni spasavali - to je izgubljeno i upropašćeno, sa tragičnim bilansima koji se mere ljudskim životima. (Više je na ovom linku.)



O ostalom što si napisao da bi mi objasnio - zahvaljujem. O smanjenju administracije mislimo isto - treba je smanjiti, drastično.

Verovanje bih ostavio za crkvu.
abyssinian abyssinian 14:14 14.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Uozbilji se i pokazi sta znas o ekonomiji osim sto citiras nedorecen tekst ekonomiste Nebojse Katica


Čekam da nas ti sa svojim znanjem i portfoliom (link) spaseš od propasti.

Ne suzdržavaj se, molim te, podeli svoje znanje sa nama neukima koji bi rado čuli šta, zašto i kako ti misliš, i na osnovu čega. Pa da onda pričamo. Ovako, kako pokušavaš, da se praviš pamet/an/na, možeš da zadovoljiš samo svoju uobrazilju da si neko i nešto, jer za to ne postoji nikakav argument.


privilegija velikih(SAD, Kina,Rusija,GBR) ili jako malih, vrlo bogatih i strateski beznacajnih(Svajcarska na primer). Mislim da to i Palma zna...


Evo blade vec uocava matricu koja i mene buni po blogovima. Ta neka potreba da se ovde predstavim imenom, prezimenom, jmbg-om..., potpuno je kontradiktorna prirodi blog-a koja dozvoljava da se iz meni znanih razloga ostane anoniman. Vec sam kod Radulovica na blogu prosao tu pricu i cenzuru argumenata pa nije da sam iznenadjen...

Cemu ove projekcije da zelim da se pravim pametan virtuelno kad se ''krijem'' iza nick-a? Nikakvu korist nemam.

Ako je Švajcarska beznačajna, zašto li je Srbija strateški značajna? Ne znam, zaista, iako to, kako kažeš, zna i Palma...


Sta pricas ti?? Sta si procitao?? Nisam rekao da je Srbija strateski bitna. Rekao sam da nije strateski bitna a mislim i da je moneta za potkusurivanje, eksperimentisanje. Svajcarska je mala i bogata, geostrateski nebitna ali i odabrana te kao takva, slobodna da izabere protekcionzam kao svoju politiku

Ono sto me, sa druge strane, zbunjuje kako je tekla tvoja (r)evolucija od LDP-a, cistog neoliberalizma, do Katica, protekcionizma? Cudni su putevi gospodnji...

I nisam rekao da je Katic nestrucan nego da su njegove reference upitne. Kako se na mene niko ne poziva, ne dugujem svoje kredencijale. To je valjda jasno po sebi.
Nune Popović Nune Popović 16:58 14.10.2013

Re: Duci, spemi se...

...cenzuru argumenata


Koju cenzuru i cenzuru kojih argumenata, leba ti? Prestani da truješ naokolo, ovo je poslednja opomena. To što za sebe tvrdiš da nemaš nikakvu korist, ništa ne znači, ili misliš da treba da se rasplačemo nad tvojom nepoznatom i neproverljivom čestitošću.

Sta pricas ti?? Sta si procitao??


Ono što si napisao, a ako ti pisanje očito nije jača strana, barem iz percepcije čitača možeš da shvatiš šta ispada da govoriš i koliko je kontradiktorno. Osim što pokušavaš da nipodaštavaš drugog i da se, bez pokrića, prikažeš kao autoritet, gukni već jednom šta ti misliš, zašto i kako. Pozovi se na reference i/ili kredencijale. Opet ti ponavljam, izvoli, anonimnost te ionako štiti od odgovornosti i sramote koju bi sebi mogao da navučeš ako budeš lupetao gluposti. Zaista te ne razumem.

Ono sto me, sa druge strane, zbunjuje kako je tekla tvoja (r)evolucija od LDP-a, cistog neoliberalizma, do Katica, protekcionizma? Cudni su putevi gospodnji...


Ma nemoj :) Cccc... Ono što ti očigledno ne možeš da razumeš, verovatno zbog ideološke (liberalne) zaslepljenosti, jeste jedna prosta činjenica: ja ne zastupam, nego prenosim Katićeve stavove. Imam mogućnost i pravo da to uradim. Bili bi preneti i tvoji stavovi da si ih napisao. Zaista me zbunjuje kako si sebi dopustio da budeš tako uskogrud, a furaš se kao ozbiljan pametnjaković. Sujeta i slepilo idu zajedno! Time si već dosta rekao o sebi kao ličnosti. Verovatno si zato i odlučio da nastupaš aMonimno. Ništa sporno, ali zbog toga što si anoniman, o tebi mogu da znam i prosuđujem samo na osnovu onoga ono što napišeš. U tom smislu, možda bi tvoje znanje i tvoji stavovi, bili bolji i korisniji od Katićevih, ali ti nikako da napišeš bilo šta. Zato prestani da potcenjuješ i da budeš maliciozan prema bilo kome, sve dok nisi spreman da pokažeš i podeliš sa drugima ono što misliš i znaš, ali sa argumentima i činjenicama, a ne etiketama i floskulama.

Šic!
bladerunner92 bladerunner92 11:47 15.10.2013

Re: Duci, spemi se...


Zaista me zbunjuje kako si sebi dopustio da budeš tako uskogrud, a furaš se kao ozbiljan pametnjaković. Sujeta i slepilo idu zajedno! Time si već dosta rekao o sebi kao ličnosti.


link 1

link2

Krstić je rekao i da je „nenormalno i čudno“ to što on prima četiri plate po automatizmu - jednu ministarsku i još tri zato što je član raznih odbora. Kako je naveo, takva praksa primanja više plata će se promeniti kroz reformu javnog sektora.

Nune Popović Nune Popović 12:05 15.10.2013

Re: Duci, spemi se...

Najviše volim kada ljudi u izvršnoj vlasti počnu da pričaju "kako bi trebalo da bude" ili kako je nešto "nenormalno čudno", a onda u kondicionalu izjave kako će se to promeniti... i, naravno, u praksi sve ostane isto, ko zna dokle...

Krstića ništa ne sprečava da ne primi ili ne uzme ono što smatra da mu ne pripada, pa nek je reč i o onome što mu sleduje po zakonu. Međutim, on samo najavljuje da će se ono što mu je "nenormalno čudno" promeniti - jednog dana... a dotle će "biti žrtva", ha-ha...

Zanimljivo kako je Krstić saznao da može da se zaposli kao ministar, a da izbegne plaćanje nostrifikacije diplome, ali nije "otkrio" da može da ne primi one dodatne tri (neoporezovane) i "nenormalno čudne" plate. Talentovan je, nema šta, ništa manje od onih koji su ga izabrali, za demagogiju.
nim_opet nim_opet 20:27 11.10.2013

Hm...

Nije slučajno što vlada neprestano glorifikuje privatni sektor i strane investicije a da pri tome ne sme ni reč da prozbori o državnom investiranju.



Sto bih ja voleo kad se ne bi uopste govorilo o drzavnom investiranju, jer onda dobijemo Kanal Morava, Nacionalni Investicioni Fond koji ima koliko 70% nenaplativih potrazivanja, subvencije seicima, placanje radnih mesta, zelezare i slicno.
Ribozom Ribozom 20:28 11.10.2013

uvek kasnim

Da podelim jedno moje zapazanje koje nije bas u direktnoj vezi sa tekstom:
Izmedju ostalog mera stednje je i prestanak subvencija poljoprivredi. Sad su kod vas, ako se ne varam, uveliko radovi na jesenjoj setvi. Time se demotivisu polj. proizvodjaci. Zasto nisu to najavili kasnije kad se zavrsi setva?
Takodje, najavljuje novi zakon o smanjenju oporezovanja plata, koji ce stupiti na snagu oko nove godine. A potreba za radnom snagom zimi je najmanja. Kome ce koristiti taj zakon?
Letos, predlozio sam na nekom blogu da najave otpustanje kako bi 'ovi nesretnici sa drzavne sise' umesto trosenja para na letovanju, pricuvali te iste pare za neke crne dane. Oni to najavljuju tek sada. Zar da ljudi sada stede na ogrevu i zimnici?
Ne dajem im sansu jer sve rade ko za inat!
kukusigameni kukusigameni 20:29 11.10.2013

Re: uvek kasnim

Ribozom
Takodje, najavljuje novi zakon o smanjenju oporezovanja plata, koji ce stupiti na snagu oko nove godine.

Ne pre 2015. Tako je rečeno.
kukusigameni kukusigameni 00:21 13.10.2013

Re: uvek kasnim

kukusigameni
Ribozom
Takodje, najavljuje novi zakon o smanjenju oporezovanja plata, koji ce stupiti na snagu oko nove godine.

Ne pre 2015. Tako je rečeno.

Zašto uvek staje priča kada se iznesu ovi podaci?
Nune Popović Nune Popović 08:50 13.10.2013

Re: uvek kasnim

Ribozom Ribozom 13:51 13.10.2013

Re: uvek kasnim

kukusigameni
kukusigameni
Ribozom
Takodje, najavljuje novi zakon o smanjenju oporezovanja plata, koji ce stupiti na snagu oko nove godine.A potreba za radnom snagom zimi je najmanja. Kome ce koristiti taj zakon?

Ne pre 2015. Tako je rečeno.

Zašto uvek staje priča kada se iznesu ovi podaci?


Zato sto spinujes.

Kako je Radulović juče rekao za Tanjug na toj konferenciji biće predložena i četiri zakonska rešenja ključna za reformu u privredi (Zakon o privatizaciji, Zakon o stečaju, Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji),
Kako očekuje nova zakonska rešenja trebalo bi kroz Skupštinu Srbije da prođu u decembru

[url=http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=13&nav_id=764812][/url]
ivana23 ivana23 22:55 11.10.2013

***

Samo dan-dva pošto je najavio set oštrih ekonomskih mera, ministar finansija juče obećao ovom preduzeću još 200 miliona evra



Za „Srbijagas” mora da ima para
sugar59 sugar59 23:46 11.10.2013

Re: ***javascript:;

ivana23
Samo dan-dva pošto je najavio set oštrih ekonomskih mera, ministar finansija juče obećao ovom preduzeću još 200 miliona evra



Za „Srbijagas” mora da ima para


Oni su sada tu da bi se ostvarivali njihovi snovi, tako nam reče preCednik i traži kintu za besplatni kanal.
loader loader 01:25 12.10.2013

Nakon krize osmesi klize :)

Kad smo već kod Boba,
Evo Srbije nakon prvih uspeha ekonomskih mera :
odma' svi opušteni, veseli,
uz geslo - ko ne razume Gučaniju, ne razume Srbiju.


ivana23 ivana23 10:35 12.10.2013

Re: Nakon krize osmesi klize :)

loader

Evo Srbije nakon prvih uspeha ekonomskih mera :
odma' svi opušteni, veseli,





Mentalno stanje nacije: Zašto smo odlepili?
8c_competizione 8c_competizione 13:38 12.10.2013

upravo ...

... procitah OVO pa mi preko ociju pade mrak an na celu iskoci zila glupaca!

Samo Dexter Srbiju Spasava

49 41 49 41 19:30 12.10.2013

Platni razredi

su postojali kod nas, iako sam bio tada mali.
Secam se da su, iz razgovora starijih - postojalo 12 platnih razreda.

Do koje godine su egzistirali, to ne znam.

U Nemackoj, U.S., ... takodje postoji 12 platnih razreda - kategorija.

Medjutim, to se ruinira svuda u svetu, zbog lose opste ekonomije.

Neke kategorije plata su "skliznule" sa prethodnih; recimo $ 60 hilj. na godisnjem nivou na 40.

Dal', ce biti vracene na prethodni nivo (?!?); to samo baba Vanga zna.
8c_competizione 8c_competizione 11:32 13.10.2013

Re: Platni razredi

U Nemackoj, ... takodje postoji 12 platnih razreda - kategorija.


evo informacije iz prve ruke:

firma u kojoj radim pripada metalnoj industriji i IG Metall tarifnom sistemu

postoji sveukupno 13 platnih razreda za one koji su u tarifnom sistemu. postoje i vantarifni razredi, ali to je vec prica za managere i to je vec izvan IG Metall sistema.

za ovaj sistem postoje zapadna i istocna verzija, jerbo su na istoku Nemacke plate jos uvek manje nego na zapadu

u okviru svakog platnog razreda postoji mogucnost za klizanje na gore i na bolje od proseka, u zavisnosti kako vas sef oceni jednom godisnje

IG Metall sindikat ima svake 2 godine pregovore sa poslodavcima i tada se ugovara korekcija plata u zavisnosti od rasta privrede i godisnje inflacije. Na svake dve godine se plata uvecava izmedju 4% (kada malko gubite posto je godisnja inflacija uvek veca od 2%) i 6% (kada malko dobijate)

postoje firme koje imaju varijaciju sistema, gde se jednom godisnje isplacuju bonusi (svima) u zavisnosti od poslovanja firme, po dogovorenom razrezu

postoje i firme koje nisu u klasicnom tarifnom sistemu, vec same svake godine automatski rade nivelacije prema godisnjoj inflaciji (minimalno) i dodatno prema rastu zarade firme (ukoliko rast postoji)

nasa firma je uradila jos jedan model koji licno smatram (socijalno i poslovno) odlicnim: svakih par godina se nudi zaposlenima da se odluce za tzv "share plan". to je varijacija sa akcijama firme. svaki radnik je ponudjen sa opcijom da u naredne 3 ili 5 godina uplacuje na svoj akcioni racun od 1og do 250 eura. To se u startu preracunava prema trenutnoj vrednosti akcija firme na berzi i na to se odobrava odmah popust 15% (vasa prva zarada). ukoliko firma posle perioda od 3 ili 5 godina ostvari povecanje cena akcija koje je vece od minimalnih godisnjih kamata koje bi dobili orocenjem te love kod banaka, onda vam se isplacuje profit direktno uz osnovicu naravno ili se odlucite za kupovinu pravih akcija firme. Ukoliko cene akcija firme nisu dovoljno porasle, firma vam isplacuje minimalne godisnje kamate kaoo kod banaka, tako da niste u gubitku. Dodajuci na to onaj pocetni popust od 15%, prilicno je u pitanju win-win situacija. I sto je najvaznije, dve velike dobiti: prvo, radnici osecaju da imaju koristi od rasta poslovanja rodjene firme (ne ide bas sve u guzice menadzerima) i drugo, firma ne mora da pozajmljuje SKUP novac od investicionih banaka i fondova!
rade.radumilo rade.radumilo 12:03 14.10.2013

Kvazi ekspertiza


...Svi signali koje vlada danas šalje imaju jasno prepoznatljiv rukopis MMF-ove škole. Retorika, kao i sve mere koje se najavljuju, deo su standardnog instrumentarija MMF-a koji je do sada naneo ogromne štete velikom broju država, uključujući i Srbiju...


Što volim ovakve "eksperte". Na stranu moje mišljenje o Vladinim "merama" koje će poslužiti da se našminka pokojnik, još lošije mišljenje imam o naopakom postavljanju stvari.
Floskula: MMF je upropastio toliki broj zemalja je stupidarija svoje vrste, koja je u rangu propagande da je Jevrejska/Gej/Vanzemaljska zavera kriva za ova ili ona dešavanja u svetu:
Državni aparati se zadužuju na svetskom tržištu, po određenoj kamatnoj stopi. Ta kamatna stopa nije ništa drugo nego verovatnoća da poverilac neće naplatiti svoja potraživanja plus još neki profit. U prevodu, ja kupujem obveznice neke države očekujući određen rizik i profit.
U tom procesu, MMF ima dvojaku ulogu:
1. Može pozajmiti državama sredstva pod određenim uslovima.
2. Daje garanciju (neposredno ili posredno) da će neka država ispuniti svoje kreditne obaveze.
Pazi sad: država ne mora da se obrati MMF-u, već može novac pozajmljivati od bilo koga ko je voljan da državi pozajmi novac (druge države, krupni kapital, građani itd.) samo što je u tom slučaju novac uglavnom daleko skuplji.
Što se MMF-a tiče, oni će dati novac ili garanciju u slučaju da procene da je država u stanju da servisira svoje dugove prema njima. Ukoliko procene da država previše troši i nije u stanju da servisira dugove, daće niz predloga (uslova) kako se može smanjiti budžetski deficit i ukoliko država prihvati ove uslove u tom slučaju će MMF odobriti sredstva. Sistem funkcioniše po principu uzmi ili ostavi i nema tu mnogo mesta za pregovore.
Glavna stvar u svemu tome je sledeća: MMF se ne bavi prihodnom stranom budžeta. MMF se bavi deficitom. Ukoliko je država u stanju da obezbedi pokretanje privrede, na ovaj ili onaj način a samim tim poveća i prihode, čime bi se smanjio deficit, u tom slučaju će MMF odobriti aranžman koji će državi pomoći da servisira deo svojih obaveza pod povoljnijim uslovima.
Ukoliko nema povećanja prihoda, pokretanjem privrede, MMF postavlja uslove vezane za rashode. U prevodu: Ne trebaju nam projekti digitalizacije sistema zdravstvenog osiguranja u zemlji u kojoj polovina zdravstvenih ustanova nema ispravne sanitarne čvorove.
freehand freehand 19:30 14.10.2013

Re: Kvazi ekspertiza

Što volim ovakve "eksperte"

još lošije mišljenje imam o naopakom postavljanju stvari.

For hard-hit Greeks, IMF mea culpa comes too late
IMF admits Asian crisis mistakes
IMF admits mistakes in Argentina crisis

Eh ti eksperti...
rade.radumilo rade.radumilo 12:47 15.10.2013

Re: Kvazi ekspertiza

For hard-hit Greeks, IMF mea culpa comes too late
IMF admits Asian crisis mistakes
IMF admits mistakes in Argentina crisis


Zamena teza.

Vatrogasci mogu biti odgovorni za to da li su ili nisu ugasili požar na vreme da od kuće ostane nešto. Takođe, možeš ih optužiti da možda nisu morali srušiti deo kuće da bi od požara spasili ostatak kuće i komšiluk, ali ne možeš optuživati vatrogasce da su krivi za požar.
freehand freehand 19:57 15.10.2013

Re: Kvazi ekspertiza

rade.radumilo
For hard-hit Greeks, IMF mea culpa comes too late
IMF admits Asian crisis mistakes
IMF admits mistakes in Argentina crisis


Zamena teza.

Vatrogasci mogu biti odgovorni za to da li su ili nisu ugasili požar na vreme da od kuće ostane nešto. Takođe, možeš ih optužiti da možda nisu morali srušiti deo kuće da bi od požara spasili ostatak kuće i komšiluk, ali ne možeš optuživati vatrogasce da su krivi za požar.


Ko je optužio vatrogasce?ž
Pravo pitanje je: zašto se zelenaši-piromani ivzinjavaju?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana