Literatura

Summa cum laude (6)

Vojislav Stojković RSS / 03.10.2013. u 15:52

       

       

   Džejn je na Brodveju imala malu prodajnu galeriju, a iznad nje mansardu u kome je živela sa sinom Majklom. Njen bivši muž slikar, napustio je i nju i njihovog tek rođenog sina. Porodica je gušila njegovu umetničku kreativnost. Između porodice i kreativnosti, izabrao je kreatvnost.Tako je slikar rekao Džejn, verujući da će ona razumeti visoke umetničke razloge njegovog odlaska.

 

   -Razlog je bio daleko banalniji i zvao se Beti, mlada i lepa devojka koja mu je mesecima pozirala.To sam tek kasnije saznala. Otišli su u Los Anđelos i nikad više ništa o njemu nisam čula. A nisam ni želela bilo šta da čujem, ispričala mi je Džejn posle slučajnog susreta tokom  jednog dugog putovanja u istom kupeu. Nastavili smo da se viđamo i po povratku u Njujork. Ja i moja prva supruga Eleonora uprvo smo se bili razveli, a pošto nismo imali dece, naš promašeni brak nije ostavio ozbiljne posledice. Nakon godinu dana od našeg prvog susreta u vozu za Kanzas Siti, Džejn i ja smo se venčali. Majkl me je prihvatio kao svog jedinog oca, jer svog biološkog oca nikad nije ni upoznao. Jedini uslov koji mi je postavila Džejn, pre nego što je pristala da se uda za mene, bio je da svoju novinarsku profesiju zamenim za neku mirniju, koja ne podrazumeva česta otsustvovanja od kuće i duga putovanja. Njen prvi brak sa slikarom, bilo je i njeno gorko iskustvo.

                 -Taj za tri godine braka, nije sastavio ni tri meseca u kući. Ne bih da još jednom prolazim sličan pakao, rekla je.

                 Naravno da sam pristao na njen uslov. Pristao bih ja tada i na mnogo teže uslove. Dao sam otkaz u «Njujork Tajmsu» i ostao bez stalnog zaposlenja, ali imao sam Džejn. Nakon niza bezuspešnih pokušaja da pronađem posao po ukusu moje žene, postao sam sve nervozniji. Videvši moje nemire, Džejn mi je u svom stilu, onako uzgred preko ramena, dala savet:

                 -Do sada si pisao za novine, nastavi da pišeš, ali iz duše, možda se u njoj krije pisac. Poslušao sam je i napisao svoju prvo delo. Za divno čudo moj prvi književni rad ne samo da je objavljen, već je i nagrađen na jednom anonimnom konkursu za kratku priču.

              Sve tako razmišljajući o prvom susretu sa Džejn i o tome kako sam, zahvaljujući njoj postao pisac, taksi se zaustavio pred našom kućom, a ja još nisam smislio kako da privolim Džejn da prihvati nužnost mojih putovanja vezanih za rad na novoj knjizi. -Ako imaš dovoljno mašte da pišeš knjige, onda  je sigurno imaš i da smisliš plan za Džejn, rekao sam sam sebi ulazeći u kuću.

              Bliži se veče. Stol je postavljen, a na stolu pribor za dvoje, losos u pikantnom sosu se dimi, sveće, crveno vino i crvene ruže. To je moj plan za Džejn plus nevini, a istovremeno šarmantni osmeh na licu. Dobro je što naš sin Majkl i njegovo društvo sa Prinstona kampuju negde u Kaliforniji, jer taj da je tu odmah bi me pročito. Džejn neće, bar ne odmah.     

               Džejn ulazi u novoj haljini, što ja odmah primećujem i divim se. Pun pogodak. Topao i dug zagrljaj, poljupci. Moji zagrljaji i poljupci su iskreni, nisu deo plana. Zatim prelazim na plan:

              -Ostani u toj haljini, budi lepa za mene večeras,  govorim joj i uvodim je u trpezariju. Oduševljena je. Nazdravljamo jednom, pa još jednom. Oči joj sijaju. –Sve se odvija da ne može biti bolje- mislim i čekam povoljan trenutak da pređem na stvar. Džejn, međutim ustaje od stola, hvata me za ruku i vodi u spavaću sobu. Usput skida novu haljinu. Haljina ostaje na podu, losos na stolu, a ja i Džejn dugo u krevetu.

             Te noći nisam imao srca da nastavim sa svojim planom. A sutra? Sutra je bilo baš onako kako sam i mislio: -Sa Dejvidom je lako, ali sa Džejn... 

           Rad na knjizi počeo sam tako što sam tragove masakra iz Vestrouda, koji bi me eventualno ukazali na put ka razrešenju enigme, podelio u dve grupe -  na direktne ili žive i  indirektne tragove. Živi tragovi su petnaest osumnjičenih sa Toflerovog spiska, čija imena i brojeve socijalnog osiguranja imam, zatim službena lica koja su učestvovala u istrazi: zamenik federalnog tužioca Nil Džonson, članovi savetodavno-ekspertskog  tima: Pukovnik Kuper, dr Teodor Litovic, dr Edi Ros i dr Harvi Foster. U grupu živih tragova spadaju i tri agenta FBI sa nepoznatim brojem forenzičara, državni šerif i njegova dva pomoćnika, lekari i osoblje psihijatrijske bolnice Sent Paul, koji su posmatrali i lečili osumnjičene, patolozi Instituta za sudsku medicinu iz Čikaga, koji su vršili obdukciju žrtava, ali to su  tragovi drugog reda, jer mi njihova imena zasad nisu poznata. Šerif Džejms Tofler je prvi trag, ali on je već rekao sve što zna. U grupu indirektnih tragova svrstao sam sve poznate i verovatne beleške i dokumente, fotografije i magnetne snimke, nastale tokom istrage i eventualnog suđenja. Na traganje po novinama iz juna 1963. godine nisam ni pomišljao, jer da su bar jedne novine u SAD objavile makar i kratku vest o masakru u Vestroudu, pirane od novinara, kakav sam tad bio i ja, sve bi otkrili još iste sedmice.

              Na prvi pogled spisak mogućih tragova je pozamašan, ali samo na prvi pogled. Pitanje je da li su svi sudionici slučaja Vestroud živi, a one koji jesu živi treba pronaći i privoleti da govore. Indirektni tragovi su još veći problem, jer je FBI  stavio embargo na sve informacije u vezi sa slučajem Vestroud. Ipak, nadao sam se da  će bar jedan od trgova pomoći da nađem odgovore na dva ključna pitanja. Prvo, šta se te noći 21. na 22. jun 1963. godine stvarno dogodilo i drugo, zašto je to što se dogodilo obavijeno velom tajne već sedamnaest godina. Da nađem odgovore imao sam tri meseca i trideset hiljada dolara.

             Pre polaska u Vašington, jer je bilo očito da je većina ključnih tragova  tamo, posetio sam Kevina Kalahana, privatnog detektiva i mog starog znanca. Dok sam ja bio novinar, Kevin je bio inspektor njujorške policije, a specijalnost su mu bili krvni delikti.  U to vreme lepo smo sarađivali. Zašto je Kevin napustio policiju i prešao u privatne detektive, niko nije tačno znao, ali su svi znali da to nije zbog slabih rezultata ili korupcije. Inspektor Kalahan je časno napustio policiju.                                    

               -Čitao sam tvoju knjigu, rekao mi je posle pozdrava.

              -Koju? pitam, tobož začuđeno.

              -Onu koju je napisao Patrik O Konor, smeje se.                                               

              -Otkud znaš da sam je ja napisao?                                            

              -Prepoznajem tvoj rukopis, hoću reći stil, dugo se znamo, odgovara. Ja prelazim na razlog posete i dajem mu imena Žaklin i Ivone Brodi, godine njihovog rođenja i brojeve osiguranja. Žaklin i Ivona su majka i kćerka iz Vestrouda koje su one kobne noći izmasakrirale Frenka Brodija, muža i oca. Svakako da to ne spominjm Kevinu, već mu samo kažem da su u junu 1963.godine primljene na lečenje u psihijatrijsku bolnicu Sent Paul i da im se od tada gubi svaki trag. Žaklin i Ivonu sam izdvojio zbog njihovih godina, na dan masakra mama je imala dvadeset i devet, a ćerka osam godina i za očekivati je da su obe žive. Da sam, kojim slučajem, Kevinu dao imena svih osumnjićenih sa Džejmsovog spiska, to bi bez sumnje bio signal za FBI da neko njuška po slučaju na koji su oni stavili embargo, a to ne bi bilo dobro za moja dalja istraživanja.

              -Da to nisu gresi iz mladosti - napuštena trudna devojka, sada već vremešna gospođa, ali sa ćerkom za koju si tek sad saznao? Ironično pita bivši inspektor, a sad privatni detektiv Kalahan.

              -Samo ih nađi Kevine i ispostavi mi račun, ostavljam ga u nedoumici i posle pozdrava odlazim.  

.................

Ilustracije:Šandor Šlajf 

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 20:01 03.10.2013

evo, ja

Pošto se niko ne javlja, samo da ti kažem ja da čim uvatim vremena obavezno pročitam šta s novo napiso.
I svidža mi se.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:30 03.10.2013

Re: evo, ja

nsarski nsarski 21:46 03.10.2013

Odgonetka...

Dzeremaja, procitao sam tvoje tekstove unazad - tj. u redosledu 6-5-4-3-2-1. I onda sam uvideo da je skoro svejedno kako ih citam. I dosla mi ideja na pamet.

Paznja: ja sam danas pod nekakvom groznicom i lekovima, pa ako ti moje "objasnjenje" deluje nekoherentno, to je razlog.

Elem, ako sam dobro ukapirao, u pitanju je misterija i treba odgonetnuti motive koji su doveli do masakra.

Znajuci tebe, i uklapajuci u to tvoju sklonost ka kvantnim fenomenima, te citajuci tekst u obrnutom redosledu, mislim da se u sustini odgonetke krije putovanje kroz vreme. Neki od pocinilaca ubistva su putovali u buducnost i nije im se svidela. Drugi su putovali u proslost, i to je bilo bez veze. Onda su se sreli u sadasnjosti i odlucili da je promene tako sto ce da uniste stvarnost. A, jel' sam pogodio?

Drugo objasnjenje da su jedni od drugima saznali da su vanzemaljci, pa su vanzemaljce eliminisali.

Filozofska posledica: kako god promenio prostlost, sadasnjost i buducnost, realnost ostaje neshvatljiva.

Poetska posledica: Vreme proslo i vreme sadasnje, oba su sadrzana u vremenu buducem (T.S. Eliot).

To je moje tumacenje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:32 03.10.2013

Re: Odgonetka...

nsarski
Dzeremaja, procitao sam tvoje tekstove unazad - tj. u redosledu 6-5-4-3-2-1. I onda sam uvideo da je skoro svejedno kako ih citam.

Auu, čoveče, ako je svejedno kako se čitaju, unapred ili unazad, onda je to ili papazjanija ili bingo.
Elem, ako sam dobro ukapirao, u pitanju je misterija i treba odgonetnuti motive koji su doveli do masakra

Tačno.
mislim da se u sustini odgonetke krije putovanje kroz vreme. Neki od pocinilaca ubistva su putovali u buducnost i nije im se svidela. Drugi su putovali u proslost, i to je bilo bez veze. Onda su se sreli u sadasnjosti i odlucili da je promene tako sto ce da uniste stvarnost. A, jel' sam pogodio?

Nisi.
Drugo objasnjenje da su jedni od drugima saznali da su vanzemaljci, pa su vanzemaljce eliminisali.

Netačno.
Filozofska posledica: kako god promenio prostlost, sadasnjost i buducnost, realnost ostaje neshvatljiva.

Ovo mi se mnogo sviđa i verovatno je tačno, ali ja sam kao autor sebi postavio za cilj da čitaocima na kraju romana ponudim relativno razumljivo i prihvatljivo rešenje enigme. Koliko sam u tome uspeo, ostaje da se vidi.
To je moje tumacenje.

Tvoja dva tumačenja su izazovna, ali kao što rekoh nisu tačna, sem ovog dela:
Znajuci tebe, i uklapajuci u to tvoju sklonost ka kvantnim fenomenima


PS: Nadam se da se neće pojaviti neko od mojih, doduše, malobrojnih čitalaca, koji su roman pročitali i u svom komentaru napisati šta je bilo na kraju.
westvleteren westvleteren 11:15 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Nadam se da se neće pojaviti neko od mojih, doduše, malobrojnih čitalaca, koji su roman pročitali i u svom komentaru napisati šta je bilo na kraju.


Da li je nama koji nismo procitali dozvoljeno da nagadjamo ovde?

Meni je ovo zapalo za oko:
Prvo, šta se te noći 21. na 22. jun 1963. godine stvarno dogodilo i drugo, zašto je to što se dogodilo obavijeno velom tajne već sedamnaest godina.


Zasto je radnja smestena u 1980. a ne u neku nama blizu godinu? Za sada ne vidim ni jedan razlog pa pomisljam da ce mozda neka istorijska licnost ili dogadjaj imati udela u raspletu.
A i Tito je umro negde u to vreme.

Pomno pratim serijal i jedva cekam nastavak. :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:34 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Vama koji niste pričitali roman ne samo da je dozvoljeno, već je i poželjno da, kako kažeš, nagađate, odnosno da tražite rešenje enigme. Dakle, samo izvoli.

westvleteren
Zasto je radnja smestena u 1980. a ne u neku nama blizu godinu? Za sada ne vidim ni jedan razlog pa pomisljam da ce mozda neka istorijska licnost ili dogadjaj imati udela u raspletu.

Smeštena je sa razlogom, a jedan stvarni događaj imao je udela u raspletu. Naravno, za sada ne mogu reći koji je to događaj.
kukusigameni kukusigameni 11:35 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Vojislav Stojković
Smeštena je sa razlogom, a jedan stvarni događaj imao je udela u raspletu. Naravno, za sada ne mogu reći koji je to događaj.

Štoooo?
mirelarado mirelarado 11:40 04.10.2013

Re: Odgonetka...

PS: Nadam se da se neće pojaviti neko od mojih, doduše, malobrojnih čitalaca, koji su roman pročitali i u svom komentaru napisati šta je bilo na kraju.


Таман посла! Да пропустимо уживање у овим нагађањима актуелних читалаца? Напротив, овде назирем могућност за једну студију о тумачењима твог романа. :)
Atomski mrav Atomski mrav 11:43 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Zasto je radnja smestena u 1980. a ne u neku nama blizu godinu?


Možda je bitno to što se masakr desio 1963. godine pa je 1980. godina izabrana kako bi svedoci još uvek bili živi. S druge strane, 1980. godine nije bilo Dosijea X, CSI i ostalog što bi istragu ovakvog jednog slučaja odveli možda u nekom drugom pravcu...

Smeštena je sa razlogom, a jedan stvarni događaj imao je udela u raspletu. Naravno, za sada ne mogu reći koji je to događaj.


21. juna 1963. je izabran papa - Pavle VI. Da nije to?
cult cult 11:44 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Таман посла!


Znam neke koji nemaju mira dok ti ne ispričaju kraj filma/serije/knjige koji nisi gledao ili da ti bar daju naznaku da je batler ubica.
nsarski nsarski 11:45 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Smeštena je sa razlogom, a jedan stvarni događaj imao je udela u raspletu.

U ponedeljak 3.juna 1963 je umro Papa Jovan XXII (mislim). To?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:51 04.10.2013

Re: Odgonetka...

kukusigameni
Štoooo?



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:56 04.10.2013

Re: Odgonetka...

mirelarado
овде назирем могућност за једну студију о тумачењима твог романа. :)

Ili virtuelnu sesiju uz primenu metode brainstorming u traženju rešenja. Čitaoci su često kreativniji od autora, pogotovo autora kakav sam ja.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:58 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Atomski mrav
S druge strane, 1980. godine nije bilo Dosijea X, CSI i ostalog što bi istragu ovakvog jednog slučaja odveli možda u nekom drugom pravcu...


Ovo je sigurno uticalo na autora, ali podsvesno.
mirelarado mirelarado 11:58 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Znam neke koji nemaju mira dok ti ne ispričaju kraj filma/serije/knjige koji nisi gledao ili da ti bar daju naznaku da je batler ubica.


Имала сам другарицу која је у биоскопу, пошто је претходно већ гледала филм, морала да ми каже шта ће се управо догодити, шта ће ко рећи, итд. Никакво ућуткивање није помагало. :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:59 04.10.2013

Re: Odgonetka...

cult

Znam neke koji nemaju mira dok ti ne ispričaju kraj filma/serije/knjige koji nisi gledao ili da ti bar daju naznaku da je batler ubica.


Ako se takvi pojave ovde ima da ih odmah banujem.
cult cult 11:59 04.10.2013

Re: Odgonetka...

Никакво ућуткивање није помагало. :)


Ja sam čak probao i da se rasplačem.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:02 04.10.2013

Re: Odgonetka...

nsarski
U ponedeljak 3.juna 1963 je umro Papa Jovan XXII (mislim). To?

Ovo ću reči samo jednom: Smrt pape, a ni smrt oca, sina i svetog duha svih naroda i narodnosti bivše SFRJ nema nikakve veze sa fabulom radnje.
westvleteren westvleteren 13:30 04.10.2013

Re: Odgonetka...

21. juna 1963. je izabran papa - Pavle VI. Da nije to?


The work af Satan.

Mada, kad je 1963. u pitanju pre bih rekao da je u pitanju nesto sa JFK.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:08 04.10.2013

Re: Odgonetka...

westvleteren
Mada, kad je 1963. u pitanju pre bih rekao da je u pitanju nesto sa JFK.


Nije ništa u vezi sa JFK, mada eto ispada da je ta godina puna enigmi.
jedi-knight jedi-knight 12:31 04.10.2013

...


Dopada mi se ovo što sam pročitao Vojislave. I prelazim na deo prvi
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:46 04.10.2013

Re: ...

Pa, mogao si i unazad, kao nsarski.
jedi-knight jedi-knight 12:52 04.10.2013

Re: ...

Pa, mogao si i unazad, kao nsarski.


On je sam upozorio da je bio pod nekom groznicom i lekovima dok je pisao komentar
nsarski nsarski 14:55 04.10.2013

Re: ...

On je sam upozorio da je bio pod nekom groznicom i lekovima dok je pisao komentar


Jos uvek sam, pa nastavljam u istom stilu.

Mislim da je neki kvantni fenomen u pitanju - ono, Sredingerova macka mrtva/ziva istovremeno i te fore munje. Takodje, moze da je dogadjaj vezan za paralelene univerzume: ono sto se desava u jednom, ima neku svoju ogledalsku sliku u drugom (u jednom opisu, otac ustaje u sred noci i ubija dete, i ,istovremeno, primeti majku da ubija drugo dete). Neki je kvantno-kolektivni fenomen u pitanju.

Ahaaaa, da li sam te sada provalio, sekularni humanisto?!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:56 04.10.2013

Re: ...

Pre Schrödingerove mačke, koja je i mrtva i živa istovremeno, slične fenomene smo imali znatno ranije, u slučaju izvesnog Petra Blagojevića i Save Savanovića u Srbiji i u slučaju globalno poznatog grofa Vlada u Transilvaniji.

Ali, moram te ponovo razočarati, oni nesrećnici iz Vestrouda su zaista mrtvi da mrtviji ne mogu biti, bar što se ovozemaljskog života i mog romana tiče. I da dodam, ne poričem mogućnost postojanje paralelnih univerzuma, ali radnja je smeštena u ovaj, nama za sada jedini poznati univerzum.

Explicite, nisi me još provalio, mada sam svestan da ako nastavim da odgovaram na tvoja pitanja negirajući tvoje hipoteze, verovatno hoćeš.
zilikaka zilikaka 19:20 04.10.2013

opet ja

I samo da primetim da pri rešavanju problema svi nekako krećete naglavačke, od kraja.

Ja bih prvo postavila pitanje šta je to, koja osobina, što je opredelilo svakog od stanovnika da bude ubijeni ili ubica.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:32 04.10.2013

Re: opet ja

Nemam ništa protiv da se u rešavanju slučaja primene i saznanja viktimologije. Međutim, moram da podsetim da nam je samo poznato da su ubice i žrtve krvni srodnici prvog stepena (plus jedno samoubistvo).

"U pet porodica roditelji su izmasakrirali decu, u četiri porodice deca roditelje, a u dve majke i deca očeve. Stari Sem se ubio sam, kao što je i živeo, tako što je sebi naneo teške povrede nožem u predelu donjeg dela stomaka."

I samo da primetim da pri rešavanju problema svi nekako krećete naglavačke, od kraja.

Za takav pristup kriv je onaj nsarski što čita unazad, od kraja prema početku.
nsarski nsarski 19:55 04.10.2013

Re: opet ja

Za takav pristup kriv je onaj nsarski što čita unazad, od kraja prema početku.


Ej, neki od najvecih romana sveta se mogu citati u vise pravaca! (Dzojs, Hazarski recnik...).

Nego, par stvari su mi jos misteriozne. 1. Da se sve desilo tokom jedne noci u malom gradu i 2. Da optuznica nije uopste podignuta (ili sam to izmislio u groznici).
Najzad, naslov romana se ne uklapa u bilo koju od mojih teorija. (Bio kraj skolske godine?!)

P.S. I da jos primetim da su ti geografske reference besprekorne. Onaj touch sa highway 94 (Cikago - New York), bas majstorski. Jel' si ti nekad tamo ziveo?
niccolo niccolo 19:57 04.10.2013

Re: opet ja

"U pet porodica roditelji su izmasakrirali decu, u četiri porodice deca roditelje, a u dve majke i deca očeve. Stari Sem se ubio sam, kao što je i živeo, tako što je sebi naneo teške povrede nožem u predelu donjeg dela stomaka."

A zato ljudi kažu da ne valja kad čovek ostari sam. Onda u ovakvim situacijama nema koga da izbode nego mora samog sebe...ima smisla.
zilikaka zilikaka 20:02 04.10.2013

Re: opet ja

Nemam ništa protiv da se u rešavanju slučaja primene i saznanja viktimologije. Međutim, moram da podsetim da nam je samo poznato da su ubice i žrtve krvni srodnici prvog stepena (plus jedno samoubistvo).

"U pet porodica roditelji su izmasakrirali decu, u četiri porodice deca roditelje, a u dve majke i deca očeve. Stari Sem se ubio sam, kao što je i živeo, tako što je sebi naneo teške povrede nožem u predelu donjeg dela stomaka."


Ne doznajem se u viktimologiju. Više mi leži šloseraj.

Ipak, kad bi mene pito, na osnovu do sada poznatih podataka ne moš ništa, al bih recimo tražila šta imaju zajedničko ovi i oni.
Može to biti i boja očiju, strana sobe na kojoj spavaju, početno slovo imena...

Kad im uvatiš neku zajedničku crtu, onda bar probaš na toj strani nešto da tražiš.

Ovako...samo nam nsarski može pomoći.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:20 04.10.2013

Re: opet ja

nsarski
Ej, neki od najvecih romana sveta se mogu citati u vise pravaca! (Dzojs, Hazarski recnik...).

Ama, to znam, ali saznanje da se i moje skromno pisanije može čitati u oba smera, toliko me ponelo, da ne mogu da se smirim i to ponavljam kao papagaj.

nsarski
Nego, par stvari su mi jos misteriozne. 1. Da se sve desilo tokom jedne noci u malom gradu i 2. Da optuznica nije uopste podignuta (ili sam to izmislio u groznici).
Najzad, naslov romana se ne uklapa u bilo koju od mojih teorija. (Bio kraj skolske godine?!)

ad 1. Desilo se na stotinjak kvadratnih metara, između ponoći i dva sata ujutro.
ad 2. Prema do sada poznatim podacima optužnica nije podignuta, ali to još treba utvrditi.
I, najzad, što se naslova tiče, on nije takav zbog kraja školske godine, ali nije odabran slučajno i u bitnoj je vezi sa događajima i ličnostima romana, što će se pokazati u sledećim nastavcima.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:22 04.10.2013

Re: opet ja

niccolo

A zato ljudi kažu da ne valja kad čovek ostari sam. Onda u ovakvim situacijama nema koga da izbode nego mora samog sebe...ima smisla.

Nači, vreme ti je da se ženiš.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:25 04.10.2013

Re: opet ja

zilikaka
Ovako...samo nam nsarski može pomoći.

Da, ali samo ukoliko ga groznica bude drmala i dalje i poveća dozu lekova.
nsarski nsarski 20:27 04.10.2013

Re: opet ja

ad 1. Desilo se na stotinjak kvadratnih metara, između ponoći i dva sata ujutro.
ad 2. Prema do sada poznatim podacima optužnica nije podignuta, ali to još treba utvrditi.

Ma, to mi je jasno, ali je potpuno van zakona verovatnoce. Prvo, toliko ekstremnih dogadjaja u jednom danu, a, potom, da se optuznica ne podize.

Moram jos da razmisljam...
zilikaka zilikaka 20:30 04.10.2013

Re: opet ja

Nači, vreme ti je da se ženiš.


I onda obavezno da spavaš na desnoj strani kreveta, ako si dešnjak.
Čisto da ti alat bude pod ruku, ako zatreba.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:34 04.10.2013

Re: opet ja

nsarski
Moram jos da razmisljam...

Snažno te podržavam u toj nameri, ali sklon sam da zaključim da ćeš, ipak, morati da sačekaš sledeće nastavke.
niccolo niccolo 13:34 05.10.2013

Re: opet ja

Vojislav Stojković
niccolo

A zato ljudi kažu da ne valja kad čovek ostari sam. Onda u ovakvim situacijama nema koga da izbode nego mora samog sebe...ima smisla.

Nači, vreme ti je da se ženiš.

Jes, pa da me izbode na spavanju...

zilikaka
Nači, vreme ti je da se ženiš.


I onda obavezno da spavaš na desnoj strani kreveta, ako si dešnjak.
Čisto da ti alat bude pod ruku, ako zatreba.

Vidiš kako Zili misli na mene. Dobar inžInjerski savet zlata vredi
zilikaka zilikaka 13:50 05.10.2013

Re: opet ja

Vidiš kako Zili misli na mene. Dobar inžInjerski savet zlata vredi

Štamiš, na kojoj strani ja spavam?
Dešnjak sam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana