Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige IV/2

mlekac RSS / 01.10.2013. u 09:36

Jeste, bilo je važnijih tema, a i ja sam bila malo u gužvi, ali nije red da one koji prate ovu priču ostavim bez nastavka...  Dakle, vilenjaci i njihovi problemi:

 

Space_Battle_Hoth101.jpg

U tom trenutku do njihovog stola dotrča jedan od dežurnih oficira na carskoj krstarici, i uz neizostavno salutiranje javi kako se ceremonija dodeljivanja dijamantske lente neće održati večeras.
- Zar nisam rekao odmah i danas?! - grmnu car na glasnika kao da je ovaj nešto skrivio.- Oprostite, vaše veličanstvo, ali, uslovi rata određuju prioritete. Naš plemeniti heroj Al, koji je rođena brato-sestra pokolnog junaka La, otišao je na svoj nosač lovaca jer su primećene nove aktivnosti na džilivskoj teritoriji. On nije mogao da se odrekne svoje dužnosti zbog dodele odlikovanja. Izgleda da nailazi još jedan talas trokrakih brodova. Sva sreća da ćemo mi stići do kolonije danima pre njih. - raportira dežurni oficir kratko.
- Pa onda odmah pokrenite flotu prema Ledenom mostu. Veliki Zmaj sa Tir-Nan-Oga je uzleteo i sada jedva čeka da se uključi u bitku! - epski uzviknu imperator.
- Gledaš li ti uopte holoviziju oče? Opozicija tvoj boravak u svemiru već podrugljivo nazvala „let mrtvog zmaja". Mislim da pred svojim vojnicima glupo izgledaš kjada se razmećeš titulama koje drugi tvoji sunarodnici ismejavaju. - pokuša da ga spusti na tlo njegov sin.
- Neće mi se rugati kada odnesem prvu pobedu nad Dortijancima, prinče. Mislim da tim uvredama samo Araksovci iskazuju svoj bes zbog velikih gubitaka koje su doživeli. - mirno će namoćniji elf u svemiru.
- Za te gubitke su već optužili red Leliksa. Hoćeš li da ti pustimo deo vesti koji se odnosi na Hafildovu poibiju? - reče bojažljivo, ali uslužno, princ.
- Hajde, i onako nemam šta da radim dok flota plovi prema sleđenom džinu i prstenovima oko njega. - sa dosadom mu odgovori car pa dade znak dežurnim oficiru da pronađe i pusti taj materijal.
Uskoro se na sredini trpezarije pojavi zanosno telo mlade elfkinje obučeno samo u zalepljene latice cveća i šminku, kako bi se povećala gledanost vesti kod muškog dela publike, pa otpoče:
- Nema novih podataka o misterioznom masakru koji se dogodio u svetilištu obožavatelja svetlosti Araksa, na usamlenom ostvu u Zaparskom jezeru. Pretpostavlja se da su u njemu poginuli glasnogovornik kulta, Hafild Kor, kao i još petorica mudraca Zlatne zore. Sumnja se da su ova svirepa ubistva i neviđeno skrnavljenje svetinja izveli pripadnici suparničkog verskog kulta, takozvani Leliksi, koji su sticanjem poverenja kod carske porodice veoma pojačali svoj uticaj u imperiji. Zvaničnici policiskih snaga kažu da je ubrzana istraga u toku. -
- E, samo nam je ovo trebalo! - procedi car vidno neraspoložen - Kontroliše li iko te blesave medije? Mi kao da nemamo baš nikakav uticaj na njih? -
- Pa, gospodaru, još je sam osnivač vaše dinastije, Boror veličanstveni, doneo zakon po kome se garatuje potpuna nezavisnost medijskih kuća. Tako je već pet hiljada godina. Oni samo moraju da objave naša saopštenja i toliko. Komentari su oduvek bili njihova stvar. - promuca imperatorov sekretar.
- Lako je bilo Bororu da se razmeće velikodušnošću kada su ga svi obožavali. Baš bih voleo da ga vidim u mojoj poziciji! Ja vodim rat protiv nadmoćnog i nemilosrdnog neprijatelja, a mediji otvoreno rade protiv mene, čak i bez ikakvih čvrstih dokaza. Verujem da bi on tu odmah poskidao neke odgovorne glave. - huknu najmoćniji elf u univerzumu.
- Tu su u igri mnoge interesne grupe. Svi odgovorni u medijima su potplaćeni od nekoga i to je već tradicija - bojažljivo mu saopšt pravo stanje stvari Drun.
- Dobro onda, ako se to tako radi, igraćemo po pravilima. Imate li vi Leliksi neku medijsku kuću pod svojom kontrolom? - upita imperator, glasom punim nade.
- Ovaj, vaša visosti... - zamuca veliki majstor Leliksa - Mi smo siromašan red. Naše usluge damama nikada ne naplaćujemo jer smo se tako zakleli, a donacije od kojih živimo su jako slabe. Nikada nismo imali novca ni da podmitimo neko veliko ime iz medija, a nekmoli da zagospodarimo nekom poznatom kućom. U stvari, obično se oslanjamo na pomoć naših simpatizera u tuđim kućama. Zato, na žalost, imamo jako mršavu reklamu i skoro nikakav uticaj na izveštavanje. Znam da to deluje prilično jadno ali, takva je naša realnost. -
- Ovo je potpuno ludo - planu car - zar jedini red koji podržava moju dinastiju da grca u potpunoj bedi, dok se moji protivnici razmeću državnim parama? Zašto niste tražili novac moje kase? -
- A od koga da tražimo?! - podiže sada ton i vrhovni sveštenik Leliksa - Neki ovde previđaju sitnicu da Araksovci na carskom dvoru drže sve što ima neke veze sa finansijama! Da ne bi oni, slučajno, izdvojili novac za našu medijsku kampanju? Uz svo poštovanje... Ti mora da si sišao sa uma! -
Geltazar se sa obe ruke uhvati za glavu.
- Araksa mi, ja spavam na klupku otovnica! Tome si kriv ti, Nazze! Ti i te tvoje nesposobne uhode. Pa za ime osnivača razuma, zašto vas plaćam? Bolje bi bilo da sam sva ta sredstva odmah prebacio Leliksima, oni su mi ovde jedini odani! - zareža imperator, krvoločno odmeravajući svog sekretara.
- Pa, ovaj... Mi sakupljamo informacije o spoljnim neprijateljima, a unutrašnji su stvar imperijalne policije. Ne želimo da izazovemo sukob nadležnosti... - započe Nazz, ali umuče čim se Geltazar pokrenu prema njemu.
- A glavnokomadujući imperijalne policije su Araksovci! To si bar mogao da saznaš. Na žalost, njih trenutno ne kotroliše niko i mogu da rade šta im je volja, pa čak i da pokušaju da uhapse krunskog princa zbog ubistva Hafilda Kora, a to bi sigurno bio početak novog građanskog rata. Nekako sam ubeđen da je sprečavanje takve situacije ipak posao za tajnu službu carstva? - napomenu Geltazar, ovog puta potpuno izmenjenim, opasno mirnim glasom, a ovo, za razliku od malopređašnje vike, stvarno uplaši Nazza.
- Pustimo sada stvari koje je trebalo uraditi! - umeša se Kotal uzevši u zaštitu očevog najodanijeg čoveka koji ga je praktično odgajao posle caričinog odlaska. - Tvoj sekretar je možda bio tu i tamo nemaran ali, u njegovom poslu ne sme se preterivati sa pritiskom jer onda to postane teror za sve. A tada ceo narod, od plemića do seljaka, zamrzi državu i njenog vladara. Mudar čovek tu mora da razdvoji stvarnu opasnost od neškodljive, a dobro od lošeg, pa da tako očuva ravnotežu. Nazz se pri tom uravnotežavanju malo zaneo, pa je umesto mudraca ispao naivna budala. Ali, sve to sada nije važno. Bitno je sta ćemo sada uraditi, jer od toga zavisi ovaj rat i sudbina dinastije Gator. -
- Mogli bi Leliksi mojim novcem hitno da preuzmu neku jaku medijsku u kuću i da tamo okreću vodu na našu stranu? - predloži imperator preduzimljivo.
- To ne bi valjalo. - reče veliki majstor obožavaoca Lelil. - Velike zverke iz medija jedva bi dočekale da ocrne cara pred narodom. Odmah bi počeli komentari u stilu: „U sred krvavog rata u svemiru, imperator preko svojih pristalica kupuje medije kako bi kontrolisao gnev naroda zbog loše vođenih vojnih operacija i velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici." -
- Ali, to ne odgovara istini, naročito sada kada smo konačno odneli prve pobede! - pobuni se najmoćniji elf u univerzumu.
- Nikoga ne zanima prava istina. Narod zna ono što mu se kaže na holoviziji, a ti ljigavci koji je prave mogu predstaviti poraz kao pobedu i obrnuto. Užas jedan kako oni izokreču stvari u potrazi za atrakcijom, a to još smatraju izuzetnom umetnošću! - odmanu rukom Drun.
- I, šta onda predlažeš? - nestrpljivo će car.
- Pa, da potpomognuti vašim materijalnim sredstvima i našom omiljenošću kod dobrog dela ženske populacije u medijima stvorimo jak lobi koji će vremenom preuzeti kontrolu uređivačke politike u najvažnijim medijskim kućama. Važno je da to uradomo polako i neosetno, kao mirna voda koja spira pesak sa obale. Tako će Araksovci shvatiti šta se događa tek kada im izmaknemo tlo pod mogama. - izloži veliki majstor svoj lukavi plan.
- Dobro, to će proraditi za nekoliko godina, ali šta da radimo sada, dok su nam trokraki brodovi iznad glava, a sledbenici plavog sunca pokušavaju da započnu građanski rat? - nervozno prošišta imperator.
- Ništa. Pobedićemo i u narednoj bici, koristeći moje ratno lukavstvo. Nema goreg hladnog tuša za Araksovce od ratnih uspeha imperijalne flote. Zato se sada koncentrišimo na ratni zadatak. Moramo brzo skloniti stanovnike plutajuće kolonije i postaviti Dortijancima klopku. Neću da čujem nikakvo odbijanje, jer nisu džabe moji momci žrtvovali svoje živote da ih zaštite. Svako naredno stradanje kolonista učinilo bi njihovo herojstvo besmislenim.
Sve oči za carskim stolom u trenutku su bile uperene u Liksa Druna kao da je on u stvari bio glavnokomadujući imperijalne svemirske flote i kao da je od njegovih odluka zavisila sudbina Evelona i njegovih brojnih kolonija. Bilo je čudesno kako je taj odlučan i pametran elf nametnuo svoju volju kompletnom carskom savetu i plejadi većinom nesposobnih oficira evelonske ratne flote. On je, jednostavno, bio prirodni vođa. Osoba koja donosi ispravne odluke u pravom trenutku, a njegov uticaj na imperatora niko nije pokušavao da ospori. Bar ne dok su se nalazili u teškoj situaciji. Tako su lično veliki zmaj Evelona, Drun i već dokazani vojni vizionar, Argos, preuzeli upravljanje vojnim operacijama protiv ratnih brodova sa Dorta.
Sledeće akcije prošle su zapanjujuće dobro, što je zavidni admiralitet ispod glasa nazvao „početničkom srećom", iako je, ustvari, u pitanju bila samo vrhunska domišljatost privremenog zapovedništva.
Plutajuća kolonija uklonjena je sa njene lokacije hitro i bez ikakvih protesta, zahvaljujući Renninom posredništvu i Gatorovoj odrešenoj kesi, a na njeno mesto je postavljeno lažno naselje od kulisa jedne holovizijske ekipe koja je baš blizu Ledenog mosta snimala zanimljivu akcionu seriju o životu slobodnih lovaca. Njihovo angažovanje je bila lično Kotalova ideja i on ju je lako ostvario zato što je nekoliko ključnih uloga u njoj bilo dodeljeno ženskim zvezdama koje su sve do jedne, i pored svoje ogromne popularnosti, tajno uzdisale za zgodnim pricem Tir-Nan-Oga, budućim gospodarem smaragdnog trona.
Geltazar je preko svojih odanih elfa doveo najbolje minere iz rudnika na kažnjeničkoj planeti a oni su bili oduševljeni da svojim znanjem oko precizno usmerenih eksplozija pomogni domovini, u zamenu za slobodu. Savršeno su odradili posao i posle konačne akcije protiv trokrakih brodova niko sem neprijatelja nije pretrpeo gubitke. Car je, naravno, održao svoju reč i oni se raziđoše po svemiru u novim skupocenim brodovima pravljenim za slobodne lovce koji su se obogatili, ali su nastavili svoj unosni posao u luksuzu. Nekolicina je ostala u imperijalnoj floti ponudivši joj svoja znanja i planirajući vojnu karijeru.
Međutim nije sve to oko zasede moglo da prođe bez komplikacija, jer pravi život uvek piše veoma zanimljive romane.
Sonde za osmatranje na Džilovskoj teritoriji nisu baš precizno ustanovile broj neprijateljskih aparata koji su napredovali ka Ledenom mostu, pa se ispred plutajuće kolonije pojavilo devet stotina umesto očekivanih trista trokrakih brodova. Eksplozija je iz stroja izbacila preko sedam stotina njihovih aparata, ali je skoro dvesta napalo samu flotu koja se nalazila na bezbednom odstojanju od klopke. U nastaloj razmeni vatre svi preostali trokraki brodovi su uništeni, ali su i divovske krstarice sa Evelona pretrpele neka oštećenja, a to se sve dogodilo pre nego što su elfski lovci, kasneći zbog očekivane eksplozije, iskočili iz hipersvemira. Istini za volju, tridesetak poginulih elfa je bila mala cena za tako potpun voni uspeh. Čak je i stari admiralitet bio oduševljen rezutatima posledenjeg sukoba sa Dortijancima i čestitali su svom imperatoru, Drunu i ostalima zaslužnim za ovu pobedu. Priređena je proslava na kojoj je konačno, sa malo zakašnjenja, uručena dijamatska lenta Alu, a i zlatna kruna od grane bobora, najveće odlikovanje na Evelonu, velikom majstoru Leliks sveštenika.
Oduševljeni ovom pobedom protiv navećih Dortijanskih snaga koje su upućene ka Ledenom mostu Iimperator je sa novom energijom navalio da proveri svoju teoriju o pulsarima, ali ga je u tome pomeo novi izveštaj najgledanije holovizije o dešavanjima na svemirskom ratištu. Pojavila se ista ona lepotica ovog puta delimično obučena u dramatično crvene latice i prokomentarisala:
- Po najnovijim izveštajima, samozvani heroj prethodne bitke za Ledeni most, izvesni borbeni pilot „savršenih", nekakav Al, koji je neoprezno postavljen za glavnokomadujućeg lovačkih snaga, zakasnio je da iskoči iz hipersvemira sa čak dva naša najbolja borbena nosača i tako jr dopustio da trokraki aparati iskasape najveće brodove naše flote. Imena i slike poginulih objavićemo tek kada za to dobijemo dozvolu od imperijalnih vlasti čija je arogancija, u ovako teškom trenutku, zaista prevršila svaku meru. Naš nerazumni imperator je na sramnom banketu posle bitke odlikovao dotičnog pilota dijamantskom letom i promovisao ga u viši čin međugalaktičke avijacije. Tako je otvoreno pljunuo u lice porodicama svih poginulih heroja koji su dali svoje živote kako bi sprečili masakr žitelja plutajuće kolonije pored Ledenog mosta. Mada to deluje kao kranje nerazuman čin, moramo oprostiti takvo ponašanje našem dobrom imperatoru, jer on od kako je napušten od svoje izabranice sve više gubi kontakt sa našom realnošću. A sada da se vratimo na policijsku istragu u vezi sa skadaloznim masakrom najviđenijih mudraca Zlatne zore. -
Umesto privlačne elfkinje pojaviše se sumorni ostaci spaljenog hrama koji su poput trulih pocrnelih ostatak zuba virili iz blata i izmaglice. Umilni ženski glas nastavi:
- I pored opšteg utiska da policija u vezi toga još uvek tapka u mestu, njeni komadati tvrde da napreduju ali, da u interesu istrage još ne mogu da obelodane detalje o tome kako se omča steže oko počinioca ovog svirepog nedela. U vezi toga, pustićemo izjave dvojce preživelih mudraca koji su odlučili da i pored izuzetne lične opasnosti nastave da vode ovaj prastari verski kult od velikog značaja za identitet i istoriju civilizacije naše planete.-
- A da ja ipak poskidam neke glave po tim, kako vi kažete, kućama? Ovo je takvo izvrtanje i prekrajanje istine da normalan elf to jednostavno to ne može tek tako da izdrži. Moj prijatelju, Likse, bio si potpuno u pravu. Ako se sve tvoje procene tako obistinuju kao ove dve posledenje, nećemo imati nikakvih problema sa preuzimanjem medija. - zareža namoćniji elf u univerzumu besno gaseći hologram.
- Već sam obezbedio uzvratni udarac. Al, zajedno sa tri zvezde serije „Avanture lovaca na plemenite metale" gostuje sutra u nagledanioj emisiji na Evelonu. Tu će, uz pomoć glumica, dokumetovano ispričati šta se zaista događa oko Ledenog mosta. - uzvrati mu neočekivano Kotal, pa dodade - Uz to je voditeljka te emisije veliki simpatizer Leliksa, a Drun joj upravo sada šalje poruku, pojačanu zveketom našeg novca. -
- Ali, kako si uspeo da ih uvališ i pored uticaja Araksovaca na politiku kuća? - zavapi imperator.
- Prosto... Publika je uvek željna zvezda sa holovizije, a i značanih elfa o kojia se trenutno mnogo priča, naročito ako su saopštenja protivrečna. Tako nešto na svom programu sigurno neće propustiti ni jedna ozbiljna medijska kuća. Stvarno bi trebalo malo više da pratiš holoviziju, oče! - nasmeja se princ Tir-Nan-Oga.
- Dobro je da smo se i mi konačno uključili u tu bitku između medija inače bi moj narod mislio da vojska ne radi ništa, a da sam ja sano jedan svojeglavi parazit koji sedi zavučen u svoju jazbinu, odakle ravnodušno posmatra šta se narodu dešava. Kao da ne znaju daje jedan krunski princ već pao u ovom prokletom ratu sa Dortijancima. - gunđao je car mada skoro niko od prisutnih nije obraćao pažnju na njega.
U tom trenutku, na lokalnom kanalu unutar carskog ratnog broda, naglo se pojavi crvena holoprojekcija praćena oštrom muzikom. Posle nekoliko trenutaka crvenilo se izgubi a mladić u kapetaskoj uniformi obrati se imperijalnom savetu oko Geltazara:
- Vaša visosti i vaše ekselencije, naše sonde otkrile su neko novo komešanje iz pravca pulsara C-sedam. Izgleda da se na teritoriji džilovskog carstva vodi neka velika bitka. -
- Kolike su snage Dortijanca? - upiitše svi u horu.
- Pa, poprilične... Pre nekoliko minuta bilo ih je dvadeset i sedam hiljada, ali su naleteli na pedeset hiljada brodova saveza džilovskih država i to baš na mestu gde su se materijalizovali iz vatre pulsara. Nastala je neviđena bitka. I jedni i drugi su doživeli neverovatne gubitke... Ali... - poče da oteže govornik.
- Ali, šta? - opet u horu uzviknuše svi prisutni.
- Ovako... Džilovi baš nisu imali neke šanse i ako su bili skoro dvostruko brojniji. Njihove borbene letilice su uništene do posledenje. -
- A trokraki brodvi sa Dorta? - ulete nestrpljivo car, osećajući da siroti glasnik odlaže trenutak da saopšti lošu informaciju.
- Pa, preteklo ih je negde oko sedam hiljada i oni sada hrle ovamo, maksimalnom brzinom kroz hipersvemir... -
- Sedam hiljada im je preteklo? Pa mi smo gotovi! Flota bez ona dva nosača poseduje jedva malo više od dve hiljade lovaca. I uz svu vatrenu moć naših velikih brodova to će biti vrlo kratka bitka koju ćemo herojski izgubiti! - skoro jauknu Geltazar.
- Nije sve baš tako crno imperatore, - reče admiral Lern iznenada se pojavivši pored spikera na hologramu - Sa njima i onim borbenim aparatima koje možemo sakupiti iz naših snaga raspoređenih po okolnim kolonijama imamo još toliko. Ako ih sve stavimo pod Alovu komadu i upotrebimo isti manevar pri neprijateljskom izlasku iz hipersvemira, mogli bi da im nanesemo velike gubitke. -
- Ja ću odmah mobilisati sve slobodne lovce od kojih će se mnogi boriti na svojim sopstvenim letilicama i eto nam još sedam, osam stotina borbenih aprata. - umeša se Reen.
- To je sve zajedno pet hiljada borbenih aparata, protiv sedam hiljada trokrakih brodova. Uz svo poštovanje prema vašem optimizmu, ja još uvek ne vidim smešak pobede. - turobno konsatova najmoćniji elf u univerzumu
- Sa Evelona može, za muku, da krene zaštitnica rodne grude, a to je najmanje dvanaest hiljada lovaca, ali naš svet bi onda ostao bez ikakve zaštite. - ponovo pokuša Argos da pronaže izlaz iz teške situacije.
- Naše otadžbinske snage imaju po tri lovca na svakog kosmičkog pilota ali, njih je samo petnaest hiljada. Uzmemo li u službu kadete i penzionisane borce imali bi ih trideset hiljada ali, većina starijih aparata nemaju toliki dolet da bi stigli do ovde. - poče i Geltazar da sagledava situaciju malo veselije.
- Zato sam i operisao sa vrednošću od dvanaest hiljada, imperatore. - skromno će mladi admiral.
- Dobro, vratimo se na ono što ovde možemo da sakupimo. Imamo oko pet hiljada... - poče opet da preračunava car - Da li je taj velikohvaljeni Al sposoban da upravlja tolikim snagama, Argose? -
- Pet i po hiljada po mom proračunu... a, što se Ala tiče, apsolutno je sposoban. Nema boljeg od njega. Tu je stvar samo u preciznom proračunu i savim je svejedno da li je u pitanju pedest, petsto ili pet hiljada brodova. Skoro svi piloti ovih dana uvežbavaju taj „ Alov manevar" jer nam je to, zasad, nabolje oružje protiv trokrakih prokletnika. Ja sam predložio da se on intezivno uvežbava i na imperijalnoj vazduhoplovnoj i kosmičkoj akademiji ali, znate kako je, mnogi profesori na čelu sa dekanom pobunili su se protiv toga, pa tako to nije ubačeno u program obuke. - skromno dovrši naperspektivniji evelonski admiral.
- Javite dekanu da je carskim ukazom smenjen, a taj manevar od sada se uči pre svih ostalih! Po mom izričito naređenju! - Grmnu imperator Evelona - Sem toga, odmah udesetostručite broj pitomaca i dajte velike narudžbine za proizvodnju lovaca. Neka se odmah podigne još nekoliko novih fabrika. Carska kasa će sve to pokriti iz rezervi. Pa mi smo u vrlo ozbiljnom ratu, tako mi Araksa! Ako se neko od ministara finasija bude bunio odmah ga izvedite pred vojni sud. -
- Imperatore, takve mere će vas učiniti vrlo nepopularnim vladarom. To će samo ojačati naše neprijatelje i možda će uz njihovu svesrdnu pomoć i izavati paniku kod naroda. Znate i sami da Araksovci ne podržavaju nikakve akcije u svemiru jer se zalažu za tradicionalne vrednosti - pokuša Liks Drun da zvuči kao glas razuma.
- Pa, neka se slobodno uspaniče. Valjda će onda shvatiti da se vodi rat za opstanak naše rase? Dokle samo mi da padamo u paniku zbog njihovih tradicionalističkih guzica? - obrecnu se namoćniji elf u univerzumu.
- Imperatore, razmislite, mediji će celu stvar predstaviti kao vašu nepromišljenu avaturustičku politiku koja nas je sve dovela u opasnost. Onda će se Araksovci staviti na čelo uplašenih nezadovoljnika i dok lupiš dlanom o dlan imamo u kući građanski rat dok se mi borimo za opstanak elfa u svemiru. Ni malo promišljen potez. - smirivao ga je veliki majstor Leliksa.
- E, onda će najlegalnije da lete glave i u medijima i među tim njihovim sveštenstvom. Uvodim vojnu upravu zbog neposredne opasnosti po našu planetu! - bio je tvrdoglav Geltazar.
- Slušaj oče, bolje je da to uradimo polako i diskretno, onako kako nas Drun savetuje, a da vojnu upravu ostavimo za neku ozbiljniju situaciju. Glupo je da mi prvi pokrećemo paniku koja može da se okrene protiv nas. Ne treba biti previše ekstreman u unutrašnjoj politici. - uključi se u raspravu princ od Evelona.
- I to mi kažeš ti, koji si masakrirao navažnije svetilište Araksa na Tir-Nan-Ogu i tako doveo carstvo na ivicu pobune te moćne religiske grupe? Sad si se setio? Zbog tebe nam građanski rat visi nad glavom kao sekira. - frknu na njega najmoniji elf u univerzumu.
- Princ Kotal je uvideo svoju ogromnu grešku. Sada je u potpunosti uspeo da obuzda svoju nestrpljivost. Biće od njega dobar političar. - uze ga u odvbranu Liks Drun.
- Dobro, učiniću kako mi savetujete, ali ću ipak reorganizovati vazduhoplovnu akademiju, i smeniću tog prokletog dekana koji ne prihvata savremene ideje. Tako ćemo da umnogostručimo broj pitomaca što će, naravno, povećati potrebu za borbenim aparatina. Tako nikome neće biti sumnjivo što povećavamo njihovu proizvodnju. - nagodi se sa njima imperator. Onda se okrenu mladom admiralu i zapovedi - Podignite pet hiljada aparata sa Evelona, onih sa pristojnim doletom, i neka se pridruže meni i našim lovcima koji će pratiti moj brod u hipersvemir. Pod vođstvom tog Ala pokušačemo da se zalepimo za naše neprijatelje i napademo ih u trenutku kada iskaču iz hipersvemira, kao i pretprošli put. Mislim da su oko dve i po hiljade pomešanih snaga naših i lovaca kolonije sasvim dovoljni da zaustave trokrake brodove koji se probiju do Ledenog mosta -
- Gospodaru, vaš komandni brod ne može da se kreće kroz svemir tako brzo i precizno kao lovci. Mislim da ćete u predstojećoj bici biti samo laka meta izložena potpuno nepotrebnom riziku. - odgovori mu Argos žustro.
- Ja nameravam da se uključim u sledeću bitku, ili, bar da budem blizu nje i to je moja carska zapovest. Sem toga pametne, moje glavice, šta ako se sa njima sukobimo u džilovskom kosmičkom prostoru? Moraćete imati opemu za međusvemirsku komunikaciju, spremne ovlaščene pregovarače i gomilu prevodioca za džilovske dijalekte. Sve to posedujemo ovde, na komandnom brodu. Zaista nemam nameru da posmatram bitku iz daleka ćuvajući se od svega i svačega dok moj narod gine svuda okolo. Mislim da takvo ponašanje nije dostojno plemića, a nekmoli cara Evelona i njegovih kolonija. -
- Ali, imperatore... To je apsolutno neodgovorno. Ko će voditi carstvo ako vi poginete? Araksovci će se udružiti sa drugim vašim neprijateljima! - zavapi Liks Drun, ali ga Geltazar prosto saseče pogledom.
- Da je Boror tako preoprezno vodio ratove i poilitiku nikada se ne bi uzdiglo treće carstvo. Pravi vođa mora biti na čelu svojih ljudi ako misli da se zaista ovenča slavom pobede. Moj sin Kotal je već dovoljno zreo da preuzme smaragdni tron, a za mene je bolje da umrem u borbi nego da me ubije neki fanatični atentator Araksovaca ili neka podmukla dvorska zavera, što je sasvim moguće posle onoga što sam im uradio. Neka me podanici zapamte kao heroja, a ne kao žrtvu. - zareža Gator.
Ovakva formulacija careve volje nije ostavljala mesta za komentare i ubeđivanju. Veliki zmaj je rešio da krene u borbu i njegovi podanici nisu imali tu više šta da kažu. Volja imperatora Evelona imala je snagu zakona i institucionalno nije bila ničim ograničena. Sva sreća da su do tada svi Gatori bili ljudi na mestu pa nije bilo onih koji bi se ponašali van kodeksa koji je još osnivač dinastije, Boror veličanstveni, propisao.
Sledećih dana sve je funkcionisalo kao dobro podmazana ratna mašina. Car se u svom kosmičkom ratnom brodu kretao kroz hipersvemir praćen sa osam hiljada namodernijih lovaca dugog doleta u susret dolazećem neprijatelju... Konačno su se zaustavili na granici džilovske teritorije i sakrili se u senku velike crvene zvede koja je, verovatno, bila na kraju svog života.
Iz kabine svog broda car je posmatrao mrežu jarko žutih linija koje su haotično presecale crvenu površinu umiruće zvezde. To su bile granice, to jest pukotine između tektonskih ploča toliko velike da bi na svaku stale desetine Geltazarovih rodnih planeta. Imperator evelonskog trećeg carstva bio je ozbiljno zabrinut. Dolazak trokrakih brodova sa teritorije pod kontrolom Džilova kasnio je već više od osam sati. Nešto se neplanirano događalo u svemiru, a to nikako nije bilo dobro, jer mu je osuječivalo osnovni plan za uništenje neprijatelja.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 14:47 01.10.2013

prvi

haaaa , konačno

samo da pitam

da li posle prvog toma Rat dolazi i drugi tom Mir?
mlekac mlekac 14:59 01.10.2013

Re: prvi

ecce-florian
haaaa , konačno

samo da pitam

da li posle prvog toma Rat dolazi i drugi tom Mir?


Cvetko!

Pa ko je video da se unapred odaje fabula radnje? Mada se zna da posle ove knjige sledi Saga.
anonimni_autor anonimni_autor 13:41 02.10.2013

Re: prvi

ecce-florian
haaaa , konačno

samo da pitam

da li posle prvog toma Rat dolazi i drugi tom Mir?

Biće deo i sa mirnodopskim dešavanjima, ali u njima će takođe biti mrtvih i ranjenih. Šta ćeš politika je svuda gadna stvar...Jedan moj prijatelj inače naš istaknuti pisac i novinar pitao me je kako su pobogu vilenjaci iz "Sage" pristali na savez sa Džilovima?Onda sam ja napisao ovaj prikvl o dešavanjima pre dolaska Evelonaca na naš svet. Povezanost ove knjige i Vilinske Sage je neosporna. Renn je recimo maka Linel i Amande(ova poslednja se pominje u Plemenu Senke, nastavku Sage) Ona je taskođe baba Nazza i Anunel koji igraju veliku ulogu u narednoj knjizi. Pored toga ovde se pojavljuje rodonačenik vilinkranjeva na Zemlj Kotal Gator, pa i sama Asa na samom kraju ove priče.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana