Društvo| Putovanja| Život

DJAVOLJE BRDO U BERLINU: Skvoteri u epicentru NSA špijunaže

Vesna Knežević Ćosić RSS / 30.09.2013. u 16:00

Đavolje brdo u Berlinu, nekad najmoćniji špijunski centar NSA u Evropi, danas su zaposeli skvoteri, hipici, umetnici, klaberi, zmajari i paraglajderi, a radoznali šetači mogu da nalete i na zečeve i divlje svinje u gustom šipražju kojim je ovo tajanstveno mesto obraslo...

Na krajnjem zapadu glavnog grada Nemačke, severno od šume Grinevald, nalazi se veštački napravljen breg od šuta porušenog Berlina po imenu Teufelsberg, odnosno Đavolje brdo, a na njemu apokaliptični ostaci nekad najmoćnijeg špijunskog centra američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Izgrađen u hladnoratovsko doba u britanskom sektoru Zapadnog Berlina, ovaj bivši NSA prislušni raj iz kojeg je Zapad špijunirao Istok, kao deo globalne mreže Ešelon, sve do pada Berlinskog zida vrveo je od timova analitičara, istraživača i lingvista koji su tu radili non-stop, u tri smene, 52 nedelje u godini, hvatajući komunikacije iz celog Varšavskog pakta. A onda je oprema 1992. uklonjena, (službeni podaci zvanično su klasifikovani još narednih 10 godina), podzemni bunkeri zaliveni betonom, a avetinjske zgrade i kule s zastrašujućim radarskim kupolama poput vrućeg krompira "zaboravljene" od vlasti koja ne voli da se (pod)seća da je Berlin do rušenja zida bio u epicentru hladnog rata.

Danas je to subkulturno carstvo mladih Berlinaca, skvotera, hipika, alternativnih umetnika, anarhista, klubera, paraglajdera, zmajara, alpinista i biciklista, koji na Đavoljem brdu prave uvrnute žurke i od milja ga zovu T-Berg. Zapravo, stanovnici Berlina jako vole da daju duhovite nadimke svojim znamenitim lokacijama i građevinama, pa su tako radio toranj Funkturm iz 1924. nazvali "visoki mršavi momak", oštećenu crkvu Kajzera Viljema "šuplji zub", Kuću svetske kulture "trudan kamen", a TV toranj na Aleksander placu "čačkalica".

Pečat tog berlinskog duha vidljiv je svuda, pa i na muralima srušenog zida, poput onog najčuvenijeg koji prikazuje strastveni poljubac Brežnjeva i Honekera u trabantu s propratnim natpisom "bože, pomozi mi da preživim ovu fatalnu ljubav", ali i na bezbrojnim grafitima po gradu, od kojih se neki od najzanimljivijih nalaze baš na Đavoljem brdu, koje danas važi ne samo za avet hladnoratovske špijunaže, nego i za poslednju, neotkrivenu tajnu berlinskog podzemlja, jer je baš tu sahranjena i Hitlerova vojna akademija, koju je projektovao glavni arhitekta Trećeg Rajha.

Međutim, iako neviđeno atraktivna zbog svoje istorije, ova sablasna lokacija što se uzdiže 120 metara iznad brandenburške ravnice (a ceo Berlin je ravan kao tepsija), ne nalazi se ni u jednoj zvaničnoj ponudi ili turističkom vodiču, pa ni u izuzetno detaljnom izdanju Dorling Kindersley, koje nudi "sve o Berlinu". "To je zato što vlast i dalje ne zna šta da radi s Đavoljim brdom", objašnjava ilegalni "vodič" u japankama, s hipsterskim šeširićem na glavi, dok budno pazi da mu neko od posetilaca s rančevima na leđima ne promakne neopaženo kroz razvaljenu ogradu glavnog ulaza ovog naselja duhova.

"To je sad naše", kaže opušteno i pokazuje na rukom ispisanu tablu, gde između ostalog piše da je NSA špijunski centar "privatizovan", a da posetioci ulaze na svoju odgovornost, pošto ekipi skvotera koji su se tu naselili plate sedam evra. Bez gunđanja plaćam simpatičnom društvancetu koje, s pivom u rukama, dreždi pored klimavog drvenog astala, što mu dođe kao prijemni pult i potpisujem nekakav papir da ulazim na svoju ruku.

Dok čekam pored razbacanih bicikala koji leže okolo da se formira grupica za obilazak, tip u podrpanom sakou i sandalama pokazuje prstom na tamnozeleni BMW terenac i kaže zadovoljno: „Njega smo kupili od vaše love". Da sve izgleda još apsurdnije, u travi, blizu auta je „parkirana" i bela, tučana, starinska kada, do vrha ispunjena praznim konzervama, pa pitam otkud, dođavola i ona tu. "Reciklaža", samo slegnu skvoter ramenima, a ja se setih da su na ovom kontroverzom mestu Amerikanci i Britanci imali, pored vrhunskog prislušnog asesoara i sve što je potrebno za udoban špijunski život, poput grejanja, kanalizacije, trpezarija, liftova, kupatila, a Englezi čak i tri vrste WC-a, za dame, gospodu i oficire.

"Požurite s obilaskom dok ne padne mrak, ako nemate baklje, jer ovde nema struje", kaže ljubazna "domaćica" s narandžastim dredovima, čekirajući odokativno da li smo svi platili ufur. Jer, oni najhrabriji takođe ulaze, ali kroz rupe na visokoj žičanoj ogradi koja opasuje ovaj devastirani špijunski kompleks, rizikujući gnev skvotera, ali i bliski susret sa divljim svinjama koje su se, kao zaštićena vrsta, neviđeno razmožile u gustom rastinju koje džiklja na sve strane. Jednu familiju ovih životinja videla sam i svojim očima dok sam se probijala stazicom zaraslom u kupine i koprive, vođena samo planinarskim osećanjem da sam na pravom putu, jer ruta do najvišeg vrha Đavoljeg brda nije obeležena markacijama. Da li je to posao aktivista iz organizacije "Sačuvajmo Teufelberg", čija je kampanja u Berlinu u punom zamahu, nemam pojma, ali znam da uredno upozoravaju da treba paziti "da neko pijan ne padne s neobezbeđenog tornja".

I zaista, sve vredno je očerupano ili pokradeno za suvenire, većina zgrada nema cele zidove, ograde na vidikovcima su razvaljene ili ne postoje, a donji delovi zidovi kupola bukvalno rastrgnuti. Međutim, pogled s najviše tačke Berlina je kao na dlanu i vredi rizičnog penjanja duž 228 mračnih stepenica do treće, najviše kule, koja izgleda kao zaposednuta od duhova. Tome doprinosi i dramatična akustika, te gigantski grafiti đavola ispod svoda, pa ništa čudno što se svi posetioci oglašavaju i očas posla pretvore u čudan bend, jer jedni zvižde, drugi lupkaju, treći se deru, svako po inspiraciji. Paklena dreka se uklapa u ambijent, jer sve izgleda esktremno propalo i zbog vandalskog razvaljivanja zidova i podova u poteri za bakarnim žicama koje su nemilosrdno čupane, a ima i tragova paljevine.

Ali su zato ogromne, sablasne sale razorenih plafona i vrata prepune fenomenalnih grafita, poput velikog stritart murala reditelja Dejvida Linča, pa ništa neobično što ih subkulturne grupe tretiraju i kao idealno mesto za rejv hostovanje i partijanje svake vrste, a fotografi i filmadžije kao super „pozadinu" za fantastične filmove. „Svraćaju ovde i zaljubljeni s baterijskim lampama, pivom i sendvičima", smeška se ilegalni „čuvar" i s ogromnim kleštima i koturom žice odlazi da krpi ogradu. „Moramo da se branimo od upadača", kaže na rastanku i upozorava da se pri odlasku čuvamo divljih svinja koje se kriju u šikari.

na margini__________________________________________

Pokopana Hitlerova akademija: Ispod 26 miliona kubnih metara šuta od kojeg je veštački napravljeno Đavolje brdo, sahranjena je i nacistička vojno-tehnička škola koju je projektovao Hilterov arhitekta Albert Šper. Saveznici su prvo pokušali da ovu nikad dovršenu nacističku akademiju razore eksplozivom, a kad nisu uspeli, onda su rešili da je "pokriju" i pokopaju s ostacima 400.000 srušenih zgrada izbombardovanog Berlina. Na raščišćavanju ruševina mahom su radile žene, pa otud i izraz "trümmerfrauen" (trümmer - ruševine, frauen - žene). Hiljade kamiona (oko 800 na dan) vozile su šut 20 godina, posađeno je oko milion stabala, porasla je trava i vinova loza, da bi u vreme hladnog rata, počev od 1961, baš tu, na najvišem vrhu Đavoljeg brda, zbog nesmetanog signala iz svih pravaca, počeo da se gradi najveći svetski radarski centar kojim je Zapadna Evropa prisluškivala Istočnu. U naredne dve godine mesto postaje jedna od najmoćnijih i najvećih šijunskih stanica sveta koja je ikad napravljena.

Krompir i rokenrol: "Sve dok su oni slušali Zapad, a mi Istok, stvari su bile u redu, nije bilo ni iznenađenja, ni panike", ubeđen je Kristofer Maklaren, koji je sedamdesetih radio u Berlinu za ASA (jedinica za specijalne operacije). On je jedan je od brojnih bivših operativaca i šefova koji su svedočili o Đavoljem brdu, bitnom čvoru mreže Ešelon, koju su stvorili SAD, Velika Britanija, Kanada, Australja i Novi Zeland sa ciljem da "presreću i prate privatne, vojne i diplomatske komunikacije Sovjetskog saveza i Istočnog bloka". Advokat Edvard Ričardson, koji je šezdestih godina radio na Đavoljem brdu, kaže da je prisluškivanje mahom bilo dosadno: "Slušali smo i taksiste, ili kako organizuju lov na drogirane jelene". I Don Kuper svedoči kako su prisluškivali sve, pa i izveštaje o poljoprivredi: "Slušali smo kako su imali loš rod krompira i to je bila gnjavaža. Ako smo bili u noćnoj smeni, posle osam sati smo prebacivali na radio Luksemburg i slušali rokenrol". Takođe, postoje dokumentovana svedočenja o proceduri uništavanja prikupljenog materijala, koji je prvo seckan u mašinama, pa razvejavan velikim fenovima u silosima, potom potapan vodom, onda mleven u prah, pa sabijan u blokove i spaljivan.

Dejvid Linč na Đavoljem brdu: „I Dejvid Linč je bacio oko na Đavolje brdo", kaže mi moj andengraund vodič i objašnjava kako je slavni reditelj utrčao s parama u kombinaciji sa Maharaši fondacijom, koja je pre pet godina od Berlina tražila dozvolu da na Đavoljem brdu napravi „vedski univerzitet za mir" od 12 spratova, na 24.000 kvadrata, plus 50 metara visoku „kulu nepobedivosti", ali su propali. I zaista, kupoprodajni spor između berlinskih vlasti koja ovaj teren procenjuje na pet milijardi evra, Maharaši fondacije i Linčove fondacije „za svest i svetski mir" i dalje je u toku. U međuvremenu su propali i investitori koji su od Senata Berlina kupili 4, 7 hektara „špijunskog zemljišta", nameračeni da kompleks za prisluškivanje pretvore u luksuzne hotele i ekskluzivne restorane. U stečaj ih je oteralo žestoko protivljenje ekologa, te astronomski troškovi izgradnje. No, danas su sve građevinske dozvole istekle, mesto je označeno kao zaštićena šuma, a Senat Berlina do daljnjeg isključuje svaku ideju o otkupu.

 



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 17:01 30.09.2013

1.

49 41 49 41 18:12 30.09.2013

Re: 1.

blogovatelj

2.(drugi)-sad mi lakse kod zenskih blogera.
freehand freehand 19:04 30.09.2013

Kakva kombinacija:

... strava reportaža o jezivom mestu!
JJ Beba JJ Beba 19:16 30.09.2013

ooo

i ja bih tu, u sektoru gde su anarhisti, zmajari i ostali umjetnici

veco, super ti pisanije
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:30 30.09.2013

Re: ooo

fenomenalno je mesto, samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...
freehand freehand 19:33 30.09.2013

Re: ooo

Vesna Knežević Ćosić
fenomenalno je mesto, samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...

Nisi ti Obeliks.
JJ Beba JJ Beba 19:47 30.09.2013

Re: ooo

Vesna Knežević Ćosić
fenomenalno je mesto, samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...

u jbt
kukusigameni kukusigameni 20:05 30.09.2013

Re: ooo

Vesna Knežević Ćosić
fenomenalno je mesto, samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...

Sledeći put da vodiš psa dresiranog za teranje divljih svinja.
Znači Šarplaninac, ne Nemački ovčar.

mirelarado mirelarado 20:07 30.09.2013

Re: ooo

kukusigameni
Vesna Knežević Ćosić
fenomenalno je mesto, samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...

Sledeći put da vodiš psa dresiranog za teranje divljih svinja.
Znači Šarplaninac, ne Nemački ovčar.



Не, већ доџа. Они су најбољи, за све намене.
kukusigameni kukusigameni 20:09 30.09.2013

Re: ooo

mirelarado
kukusigameni
Vesna Knežević Ćosić
fenomenalno je mesto, samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...

Sledeći put da vodiš psa dresiranog za teranje divljih svinja.
Znači Šarplaninac, ne Nemački ovčar.



Не, већ доџа. Они су најбољи, за све намене.

Ne al stvarno, mislim, nemački ovčar????
Šta je očekivala?
Da crta grafite i te munje???
freehand freehand 20:10 30.09.2013

Re: ooo

Ne al stvarno, mislim, nemački ovčar????
Šta je očekivala?
Da crta grafite i te munje???

Dabre, ruski hrt bi snimao i analiyirao postorjenja!
kukusigameni kukusigameni 20:23 30.09.2013

Re: ooo

Juhuuuuuu! Postrojenja!!!

freehand freehand 20:27 30.09.2013

Re: ooo

Juhuuuuuu! Postrojenja!!!

Eh, uvek sam bio iskreni obožavalac ovih specijalnih postrojbi NKVD za psihološko ratovanje!
laziiprevare laziiprevare 22:47 30.09.2013

Re: ooo

samo sam se smrz od divljih svinja, prvo nisam ni shvatila, tek kad je moj pas uleteo u zbunje, aaaa...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:07 01.10.2013

Re: ooo

Sledeći put da vodiš psa dresiranog za teranje divljih svinja.
Znači Šarplaninac, ne Nemački ovčar.


da da i rodezijskog goniča lavova i dva mesara ću da vodim, plus biber sprej:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:20 01.10.2013

Re: ooo

Nisi ti Obeliks.


nisam

al sam juce (u nedelju) bila na Rajcu, dan cistih planina i tako to, pa sam pesacila 24 km i pokisla ko mis, a imala sam i kabanicu i kisobran, pa sam sad prehladjena i odoh da spavam, a vi se samo lepo provodite ovde i uzivajte:)
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:38 01.10.2013

Re: ooo

kukusigameni

Sledeći put da vodiš psa dresiranog za teranje divljih svinja.
Znači Šarplaninac, ne Nemački ovčar.



Eh, Šarplaninac... Misliš ovako nešto?



Naravno, radi se o Zapadnojermenskom Šarplanincu
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:33 01.10.2013

Re: ooo

sto je lep pas:)))
kukusigameni kukusigameni 19:57 01.10.2013

Re: ooo

Bojan Budimac
kukusigameni

Sledeći put da vodiš psa dresiranog za teranje divljih svinja.
Znači Šarplaninac, ne Nemački ovčar.



Eh, Šarplaninac... Misliš ovako nešto?



Naravno, radi se o Zapadnojermenskom Šarplanincu

Kumče moje.
predatortz predatortz 19:30 30.09.2013

Zidine tajnih gradova

Za vikend sam posetio jedan sličan, po nameni ne po globalnom značaju, objekat iz vremena SFRJ. Objekat u kom sam proveo jedan deo svog života. Nalazi se pri vrhu Jahorine, razvaljen u bombardovanju '95.

On toj tvojoj veseloj raji nije zanimljiv, nema čak ni kerova gore. Samo vetar, nebo iznad i ruševine. Posedeo sam taman toliko da me žena ne proglasi nenormalnim što se toliko zadržavam odajući poštu gomili šuta. Setio se nekih ljudi i nekih događaja, pa se vratio u realnost koja je isto tako devastirana.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:31 30.09.2013

Re: Zidine tajnih gradova

nema čak ni kerova gore


ovde su bila dva psa (ovaj na slici je moj), jedan moj i jedan je imala riba s dredovima iz teksta, skvoterka
predatortz predatortz 19:41 30.09.2013

Re: Zidine tajnih gradova


ovde su bila dva psa (ovaj na slici je moj),


Ima zaštitnički stav :) . Mlad a fokusiran. Retkost kod današnje mladeži.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:43 30.09.2013

Re: Zidine tajnih gradova

Ima zaštitnički stav :) . Mlad a fokusiran. Retkost kod današnje mladeži


pa i nije bas mnogo mlada (zenkica je), u osmoj je godini, moja kuca :)
predatortz predatortz 19:44 30.09.2013

Re: Zidine tajnih gradova

Vesna Knežević Ćosić
Ima zaštitnički stav :) . Mlad a fokusiran. Retkost kod današnje mladeži


pa i nije bas mnogo mlada, u osmoj je godini, moja kuca :)


Onda, dama u najboljim godinama . Šalu na stranu, negovan pas... Mislio sam da ima dosta manje.
freehand freehand 20:30 30.09.2013

Noge

... kaj su skvoteri, zmajari i oni ostali što ne znam šta su a ti si sa njima na Du??
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:47 30.09.2013

Re: Noge

.. kaj su skvoteri, zmajari i oni ostali što ne znam šta su a ti si sa njima na Du??


Ako te već mrzi da guglaš sačekaj da ti klinci još malo porastu isve ćeš saznati
I za bekpekere, skvotere, hipstere...
Ja danas saznao da mi ćera vodila na neki koncert te bekpekere, a usput saznao i šta su bekpekeri
JJ Beba JJ Beba 20:54 30.09.2013

Re: Noge

Ja danas saznao da mi ćera vodila na neki koncert te bekpekere, a usput saznao i šta su bekpekeri

huči, nisi bio bekpeker? pa kako si putov'o?
freehand freehand 20:54 30.09.2013

Re: Noge

hoochie coochie man
.. kaj su skvoteri, zmajari i oni ostali što ne znam šta su a ti si sa njima na Du??


Ako te već mrzi da guglaš sačekaj da ti klinci još malo porastu isve ćeš saznati
I za bekpekere, skvotere, hipstere...
Ja danas saznao da mi ćera vodila na neki koncert te bekpekere, a usput saznao i šta su bekpekeri

Znam i ja šta su kvekeri i vudpekeri, pa se ne pravim važan.
A znam i šta su hipsteri. I šta su dunsteri.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:56 30.09.2013

Re: Noge

huči, nisi bio bekpeker? pa kako si putov'o?


Pa ne ovako kako oni sad rade.
Oni skoro sve unaopred dogovore preko neta, isproveravaju se, najavljuju se, čekaju se...
Ranije spremiš ranac i palac pa dokle stigneš.
JJ Beba JJ Beba 21:13 30.09.2013

Re: Noge

hoochie coochie man
huči, nisi bio bekpeker? pa kako si putov'o?


Pa ne ovako kako oni sad rade.
Oni skoro sve unaopred dogovore preko neta, isproveravaju se, najavljuju se, čekaju se...
Ranije spremiš ranac i palac pa dokle stigneš.

pa svet se promenio, ali isto je to
mi pre spremiš ranac, ideš stopom ili kako stigneš, oni kako stignu. mi spavamo po pumpama, plažama, skvotovima, hostelima, oni couchsurfing, hosteli, skvotovi...ali smisao je isti- da sa što manje para proputuješ više
i svet se izmenio, nije više tako siguran, najvan a i sada više ne dozvoljavaju spavanje po plažama, jure... a nica, kan, montekralo imaju najdivnije plaže za spavati na
edit
i da, njima je lakše, rančevi su im bolji. ja sam vazda imala modrice od onih glupih šipki

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:19 30.09.2013

Re: Noge

i da, njima je lakše a i rančevi su im bolji


Pa jesi li ti davala preko 200 evra za njega?
Nisi sigurno a ja sad moram makar toliko da izdvojim (ne za mene, naravno:))pa još da ne bude udoban :)

Ma super im je sad, imaju te svoje sajtove gde mogu baš dobro da se isproveravaju, posebno kod tog, kako ga zovu, kaučsurfinga (jbg, nije baš svejedno kod koga češ u kuću da ideš u nekoj tamo Nemačkoj recimo)

A za relativno male pare vide dosta toga.

JJ Beba JJ Beba 21:42 30.09.2013

Re: Noge

jbg, nije baš svejedno kod koga češ u kuću da ideš u nekoj tamo Nemačkoj recimo)

samo kuliraj, nije uopšte opasno, sve je javno, imaš preporuke ljudi koji su bili tamo.
moja ćerka je koristila couchsurfing a i kod nas su par puta spavali bekpepekeri kao kontra usluga. u parizu je spavala kod jednog tunižanina nekoliko puta, a i bila mu je kuma kad se oženio pre 2 godine :))
u italiji, na sardiniji, ona i drugarica bile su 10 dana kod jednog lika, bogatuna, koji ladno daje kuću putnicima na korišćenje.

danas se može super do detalja ispalnirati, rezervisati, kupiti karte.. ma milina jedna
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:54 30.09.2013

Re: Noge

samo kuliraj, nije uopšte opasno, sve je javno, imaš preporuke ljudi koji su bili tamo.


Ma znam, te preporuke i mogućnost da se kontaktira sa ljudima koji su već bili tu mi malo umanjuju brigu (koja i nije baš takva da mi parališe razum)

Najviše sigurnosti mi uliva to što mislim (ma šta mislim, znam)da mi je ćera inteligentno stvorenje koje zna šta radi.

Ali, lagao bih ako bih rekao da nema ni malao straha.
Sad da li je to posedica roditeljske brige ili seljačkog mentaliteta ebem li ga :)

JJ Beba JJ Beba 22:08 30.09.2013

Re: Noge

Ali, lagao bih ako bih rekao da nema ni malao straha.

pa normalno, ali zna šta radi, i ne putuje sama, da?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:14 30.09.2013

Re: Noge

JJ Beba
Ali, lagao bih ako bih rekao da nema ni malao straha.

pa normalno, ali zna šta radi, i ne putuje sama, da?


Ne ne, sa drugaricom.

Ubeđuje i sestru, ali slabe su joj šanse, rekao bih :)

A tebi hvala za ovu priču o tvojoj ćeri i njenom kaučsurfovanju.
Sad mi je lakše u duši :)

edit
Kad sam se veĆ raspričao o njoj i to da li putuje sama

Voli da bude sama nekad
Kad je išla u Istambul, ne taj način bekpekinga nego kalsika, agencija organizuje, ona se prijavii ide, e tad je po Stambolu išla sama.
Kao, svi išli u šoping, ona em nema para za to em je ne zanima, (sve što je donela je neka kesica čaja i neki mali ratluk:)) I sama špartala po Stambolu jer joj je bilo glupo da ide po tržnim centrima.
I nikakvih, ni najmanjih neprijatnosti nije doživela.



JJ Beba JJ Beba 22:34 30.09.2013

Re: Noge

Voli da bude sama nekad
Kad je išla u Istambul, ne taj način bekpekinga nego kalsika, agencija organizuje, ona se prijavii ide, e tad je po Stambolu išla sama.
Kao, svi išli u šoping, ona em nema para za to em je ne zanima, (sve što je donela je neka kesica čaja i neki mali ratluk:)) I sama špartala po Stambolu jer joj je bilo glupo da ide po tržnim centrima.
I nikakvih, ni najmanjih neprijatnosti nije doživela.

pametno dete, ko voli paket!!

a Stambol je divan grad i nema razloga da ikome fali dlaka s glave.
ja ga mnogo volim, kao uostalom celu Tursku

Sad mi je lakše u duši :)

znam kako ti je, prošla sam to :)
s tim što ja nemam zent od putovanja i svega toga, jer sam i sama kao bekpeker stopom i svakako obišla svet. ali, zato imam zent od aviona :))) rađe peške

biće sve ok sa ćerkom, pametna su to deca
ipak
napuni joj mobilni, i ne sme da ga isključuje. to je pravilo :))
povremeno mejl, čekiranje itajrad :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:42 30.09.2013

Re: Noge

biće sve ok sa čerkom, pametna su to deca
ipak
napuni joj mobilni, i ne sme da ga isključuje. to je pravilo :))
povremeno mejl, čekiranje itajrad :)


Hvala Bebo.

Baš danas prolazim Svamalom (vozio ćerke, kreće fakultet) i setim se tebe, Savamalke :)
A evo večeras pričamo.
JJ Beba JJ Beba 22:45 30.09.2013

Re: Noge

hoochie coochie man
biće sve ok sa čerkom, pametna su to deca
ipak
napuni joj mobilni, i ne sme da ga isključuje. to je pravilo :))
povremeno mejl, čekiranje itajrad :)


Hvala Bebo.

Baš danas prolazim Svamalom (vozio ćerke, kreće fakultet) i setim se tebe, Savamalke :)
A evo večeras pričamo.

vi'š ti to )
savamala rulz
anfieldroad anfieldroad 23:12 30.09.2013

Re: Noge


Nema kraja mojoj sreci i ponosu. Poceli smo da se ponasamo kao svet 21.veka. Hvala vam na ovom dirljivom roditeljskom razgovoru. I ne brinite nista. Sve ce biti bolje nego sto vi mozete da i pozelite svojoj deci. Ali, kad se vrate, bez suvisnih potpitanja! Poverenje pre svega. Puno pozdrava podmlatku.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:35 30.09.2013

Re: Noge

Ali, kad se vrate, bez suvisnih potpitanja!


Ma i da ih pitam, umeju da odgovore tako da tek kasnije shvatim da su rekli samo ono što misle da treba, a ne ono što sam ih pitao.
Zato ih ni ne pitam, nema fajde :)

naravno da je samo poverenje važno.
Deca imaju svoja interesovanja, svoje želje i načine da ih koliko toliko ostvare, imaju svoje živote.
Samo im treba pomagati u tome i to je, uveren sam, najbolji način vaspitavanja.

Lepo je bilo čitati tvoj komentar.
anfieldroad anfieldroad 23:56 30.09.2013

Re: Noge


DA,TO JE TO. JA SAM PROVALIO DA JE MOJ KLINAC JOS KAD JE BIO STVARNO KLINAC NAUCIO TU VESTINU ODGOVARANJA. SAMO ONAKO KAKO MISLI DA SMO MI HTELI DA CUJEMO. SAMO STO SMO I MI NEKAD BILI KLINCI,PA ZNAMO ZA TAJ RAD.
SAD KAD JE MATOR, SAD NIJE PROBLEM. PRICAMO JEDAN DRUGOM SVE, U GRANICAMA LEPOG VASPITANJA,NORMALNO...
UZIVAJTE, MORAJU DA VIDE EVROPU, DA PROVALE ONO STO IM OVDE NIKO NIJE OBJASNIO. DA NE BUDU ZATUCANI. DA BUDU SLOBODNOG DUHA I OPEN MIND. TO SE UCI NA PUTU. TO SE UCI NA DELU, NE U KNJIZI.
HVALA,H.M.MAN.
anfieldroad anfieldroad 00:02 01.10.2013

Re: Noge


ispravka. H.C.Man, a i J.J.B.
Sorry
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:13 01.10.2013

Re: Noge

I sama špartala po Stambolu


divno dete:)

meni su u Bg na gajbu dolazile cerkine drugarice iz ZG na putu za Istambul, njih osam, ja pitam pa dobro, sta ćete tamo da radite, a one kazu "pa jest i pit":))) a sve ko grančice:)

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:17 01.10.2013

Re: Noge

napuni joj mobilni, i ne sme da ga isključuje. to je pravilo :))
povremeno mejl, čekiranje itajrad :)


hehe, ja sam sad bila dva meseca u Berlinu i isto to su mi govorila deca (uloge se menjaju), te ne iskljucuj se, te odgovaraj na mailove i taj rad, a ja "da da", a u sebi mislim, pa tome nema kraja bre:)))

blogovatelj blogovatelj 00:38 01.10.2013

Re: Noge

huči, nisi bio bekpeker? pa kako si putov'o?


Za tri nedelje dolazim Srbiji i ozbiljno se zanosim mišlju da budem bekpeker i da idem stopom od Amsterdama do Kragujevca.
Samo, ovo danas nije isto ko ono pre dvaespet godine.
Ima sajt blablacar.com i na njemu nađeš ko gde ide i dogovorite se, taj/ta neko te pokupi i furate... Al nije to šmek.
blogovatelj blogovatelj 00:48 01.10.2013

Re: Noge

i da, njima je lakše, rančevi su im bolji. ja sam vazda imala modrice od onih glupih šipki


Išo sam da gledam rance, brate slatki, to je sada filozofija.
Za $350 ima ranac veličine 85, kažu da je to najveća moguća koju imaju u radnji, koji na sebi ima zakačen manji ranac. Kad dođeš u hotel, ostaviš onaj veliki, otkopčaš mali i sa njim furaš u grad u zezanje.
Otprilike kao što spejs šatli ima raketu, pa ona nosi avion.
Šta im znači veličina 85, nemam pojma. Moguće da je u litrima.
Ali 350 baka košta. A ja moj 1981. u Engleskoj platio osam i po funte, sa šipkama dakako.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:12 01.10.2013

Re: Noge

Šta im znači veličina 85, nemam pojma. Moguće da je u litrima.


litre
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:42 01.10.2013

Re: Noge

Za tri nedelje dolazim Srbiji i ozbiljno se zanosim mišlju da budem bekpeker i da idem stopom od Amsterdama do Kragujevca.
Samo, ovo danas nije isto ko ono pre dvaespet godine.
Ima sajt blablacar.com i na njemu nađeš ko gde ide i dogovorite se, taj/ta neko te pokupi i furate... Al nije to šmek.


Drugacije je, kao sto rece gore Beba, ali meni i dalje ima neki smek. Ne mozes vise da stopas kao pre jer su svuda dzinovski autoputevi pa nema sanse ni da te neko primeti. A nove generacije vozaca ni ne znaju za stopere. Ali opet, dobre su i ove nove varijante sa dogovorima unapred - ja isao prosle godine od Spanije do Poljske.

a Stambol je divan grad i nema razloga da ikome fali dlaka s glave.
ja ga mnogo volim, kao uostalom celu Tursku


Cudno je to malo sa Istanbulom. Ziveo sam par meseci tamo, grad-drzava, pun ljudi raznih fela a opet u njemu se osecao sigurnije u sred noci nego u daleko manjem Vroclavu.

bocvena bocvena 09:07 01.10.2013

Re: Noge

mog oca je u ono vreme užasavala ideja o interreilu, kamoli o bekpekingu. i ja slabo putovah. sad moram da stisnem petlju i pustim moje, kad im vreme dođe, da započnu svoje avanture. ja, u stvari, priželjkujem da moja deca budu luđa nego ja:)

vesna, divan tekst.
rade.radumilo rade.radumilo 10:45 01.10.2013

Re: Noge

A za relativno male pare vide dosta toga


Neki klinci sa FON-a pokrenuli domaću mrežu na kojoj se dogovara hitchhiking i slično. Skoro videh na TV-u. Neko ide u Beč recimo, ali mu skupo da ide sam kolima, pa traži još troje četvoro da podele troškove. Ili jednostavno ide pa ide, a ima par praznih mesta u kolima i tako to...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:49 01.10.2013

Re: Noge

vesna, divan tekst


fala, bo:)))
JJ Beba JJ Beba 14:42 01.10.2013

Re: Noge

ima divna grupa koja čini Klub putnika Srbije jako zgodan sajt za jeftino putovanje. Tu se može naći Putnička kuća koja se renta na godinu dana pa svako ko nema gde da spava kad je tamo može da svrati. evo kako izgleda večera tamo :))


Putnička kuća u Granadi
blogovatelj blogovatelj 16:42 01.10.2013

Re: Noge

mog oca je u ono vreme užasavala ideja o interreilu, kamoli o bekpekingu


Ja svoim roditeljima nisam ni pričao o tome. Kažem da idem vozom, kupim kartu do Batočine i onda bacim prs' a pare za kartu prebacim u fond za trošenje.
chitach chitach 07:15 01.10.2013

Dejvid Linč na Đavoljem brdu:


Vrijedan gledanja dokumentarac " David wants to fly " od Davida Sievenkinga na temu Maharaši fondacija , jogi letači i za mene potpuno neobjašnjivo ludilo Dejvida Linča . Inače super blog .


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:00 01.10.2013

David wants to fly

chitach, puno fala za dokumentarac David wants to fly, odgledala sad ;s guštom:)

a song na kraju uhhh, u srce me pogodi - Das Lied von der Unzulänglichkeit des menschlichen Strebens, Kurt Weill i Bertolt Brecht ,ja to jaaako volim:)))

evo tebi stara verzija songa



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana