Satira| Zdravlje| Život

Nije mi ništa, mogu još

Jelica Greganović RSS / 26.09.2013. u 10:08

1234301_528116737266976_347130888_n.jpg

Dobro sam ja ispala, čak vrlo odlično, kada se uzme u obzir koliko baba je o meni brinulo. Dan i noć. Noć naročito, jer noću gmižu kojekakve karakondžule i akrepasti noćni stvorovi, koji nemaju pametnija posla nego da gnjave sitnu decu. Zbog toga su se, na smenu, horde baba starale o mom nejakom životu, dajući sve od sebe da budu brže i iznalažljivije od pomenutih napasti. Što se tiče brzine, tu su bile ometene fizičkim preprekama koje su se mahom manifestovale kao reume, onemoćalost, ubi me u krsta, žiga me pod rebra, sve mi ovde nešto klikće i grči me. Ali, kad se radi o inventivnosti i vladanju starim zanatima ratovanja sa vidljivim i nevidljivim neprijateljima, tu su babe vodile dve krivine prednosti i pred onim što van mašte nikada ni izašlo nije.

Dosta brzo nakon mog rođenja, prošireni porodični ratni savet je odlučio da je prvo unuče, makar bilo i žensko kao što je njih snašlo, mnogo zdravije gajiti u selu nego u gradu. Bar dok mu ne počne školoobavezna robija. Zbog toga je moja Roditeljica povremeno svraćala da ne zaboravi kako izgledam, a bablji sindikat, predvođen prababama, uz bočnu pomoć baba-tetki, baba-strina, baba-ujni i baba-onako, je na sebe preuzeo da me očuva i sačuva od spoljašnjeg sveta.

Za početak sam pod jastuk dobila zlatnik. Mali, ali zlatnik. Sa likom rahmetli Franje Josifa, zbog čije dinastije je naša porodica desetkovana i materijalno spuštena na kolena. Zlatnik mi je, odmah čim sam glavu okrenula, uzet da se postavi kao kamen temeljac mog budućeg miraza. Jer, ako se som ne uvati na bućkalo, na zlato će valjda da zine. Istovremeno je prababa pred prag kućni stavila nož, napolje okrenut, a za svaki slučaj i iglu u vis obrnutu, toliko da zlo zna s kim ima posla. Deda je, kažu, pokvario tu odbranu uzevši taj nož kada ga je, uzaludno ga traživši danima, ugledao gde mu mesto nije. Iglu nije dirao, jer mu je već radila siva mrena, njoj će se za koju hiljadu godina obradovati arheolozi. Na prozorske police su babe stavile orahe, ne pokušavajući da utiču na potenciju zla, već u želji da mu njima zube slome kad bude krenulo da se vere ka meni.

Iako se, skoro pouzdano, zna da nijedna od raspoloživih baba nije ni čula, a kamoli čitala Toru i Kabalu, koliko odmah za prethodnim preduzetim merama, vezan mi je crveni konac oko ručnog zgloba. Levog. Time mi je garantovana kako božja zaštita, babama nepoznati jevrejski segulah. One su to zvale »konče«, ne znajući za njegov naziv koji magiju već sluti, rojte bindele. O istom trošku su mi otklonjeni uroci i po indijskoj Kalavi, zvani »mauli«, za koji su babe, u svom veku, još manje čule. Kako god, tek ja sam postala nositeljska crvenog ibrišima koji je moja prababa Kaja zimi uredno zamenjivala vunicom iste boje. Potpuno razumljivo, jer sa tankim koncem oko ruke bih mogla pre da se prehladim nego sa narukvicom od jednostruke vunice.

Nakon ovih obreda, koji su mi udarili temelje opstanka na svetu koji se urotio protiv mene, uz pomoć onostranih zlih sila, babe su pristupile zaštitnom i isceliteljskom programu koji bi se mogao nazvati prehrambenim. Naravno da su me, uz sve njihove preventivne mere koje su se bazirale i na tome da me oblače kao mladog severnog medveda, ne dozvoljavajući mi da sedim ni na kom prirodnom materijalu sem drveta koje nije u hladovini, spopadale detinje boljke.

Prvo i osnovno sredstvo kojim se leči sve, od zauški do zanoktica, u kraju koji me je gajio je – rakija. Njome se maže posle ujeda komarca, obara visoka temperatura, čiste rane, mažu uboji i uopšte kidaju živci antialkoholičarskim društvima. Jednostavno rečeno, rasla sam u alkoholnim isparenjima. Ukoliko rakija nije pokazala željene rezultate, primenjivao se gornji, prehrambeni metod. Visoku temperaturu su mi skidali zavijajući mi grudi u kupusovo lišće, a  na tabane krompirove kolutove. Ponekad je bilo i obrnuto, sve zavisno od trenutne inspiracije. Jedared nije pomoglo ni to, kupus na meni se već ukiselio, a tabani cmoktali u pire krompiru, tako da je baba morala da ode po pomoć duž sokaka. Nakon izvršenih konsultacija sa komšilukom, vratila se sa rešenjem – teletina. Deda je kroz prozor pogledao tele koje srećno lizalo tarabu, mene koja sa sam se veselo dinstala u temperaturi, uz dodatke kupusa i krompira, sa rakijskom oblogom na čelu, i izrazio sumnju. Prosto, nije mogao da zamisli kako bi privijanje teleta na mene ili mene na tele moglo da me izleči. Baba je prezrivo odmahnula i otišla nazad u sokak, tražeći nekog ko ima išniclirano tele. Priča se da je temperatura konačno oborena nabavljenim telećim šniclama, a da sam ja još podugo mirisala na sarmu, što je bilo posledica noći koju sam provela umotana u kupus, meso i krompire.

Što se tiče ojačavanja mog organizma i zdravlja, na tome je radila prababa, koja je i mene, i jata pačića sezonski hranila koprivama. Ništa nije tako jačalo krv kao koprive, bila je sigurna prababa Kaja, a kada se otkrilo da sam ipak malokrvna, dodala im je i skoro žive pileće džigerice. Dan danas kada vidim krv, makar i u filmu, ja se setim sukrvičnih obroka koji mi nisu povećali broj deficitarnih krvnih zrnaca, ali su mi približili svet vampira i sličnih krvopija. Tome treba dodati i jaja, prema kojima i dan danas osećam izvesno gađenje, jer su uvek bila najzdravija ona jedva ispržena ili tek mrvu skuvana. Posebna gadost, kojom su dohranjivana deca naše generacije, su živa žumanca sa kristalnim šećerom. Zahvaljujući njima sam se danima osećala kao da sam se najela najodvratnijeg, žutog šodera.

Ništa manje zdravstveno korisnu ulogu, pored rakije, je u mom ranom detinjstvu imala i svinjska mast. Nju su na meni primenjivali u svim oblicima, od unošenja u organizam putem namazane na komadešku hleba i posute alevom paprikom, do mazanja u skoro sve svrhe. Naročito zimi. Moja baba je svu tadašnju kozmetiku ocenjivala kao škart koji nit je kome pomogao, niti dragi bog zna šta su unutra metuli i sučim sve pravili, a još manje dobra doneo ma koliko lepo mirisale. Bolja od svega je prokuvana svinjska mast i na hladno nema da se ide pre no što se njome namaže svaki otkriveni deo tela. Tek pošto bi me detaljno uglancala, mogla sam veselo da odgrokćem napolje.

Beli i crni luk bolje da ni ne pominjem. Prvi su mi stavljali u sve, sem u kolače, a ovog drugog su na mene i privijali kad bih se kući vratila suviše oplavljena susretima sa tvrdim predmetima koji naseljavaju svet. To mi je davalo šarmantni miris hodajuće menze i neutralizovalo čula mirisa do daljnjeg.

Čajevi od svih poznatih i svetu anonimnih biljaka su, takođe, bili sastavni deo mog detinjstva, pri čemu su kamilica, nana i lipa bile tek početak magične lekovite azbuke. Do dan danas nije utvrđeno kojim sve korenjem, korom, lišćem i cvećem sam pojena. Činjenice da, kao posledice toga, ne vršim fotosintezu i ne olistavam u proleće su samo puka slučajnost. Obaška kad se uzme u obzir da su me redovno zalivali pljuckanjem, toliko da napasti pomisle da sam nizašta i da na mene uzalud troše dragoceno vreme i energiju.

Pored nabrojanog samo delića flore i faune koja je na meni primenjivana, šteta bi bilo ne pomenuti i onaj nematerijalni deo odbrane i zaštite mog tada infantilnog lika. Zbog mene je preko ramena prebacivana so, noževi nisu ostavljani okrenuti na oštricu, preskakala sam vodu u lavoru ne bi li i mene zlo tako preskočilo, nisam smela da pevam dok me kupaju (što je, s obzirom na moj glasovni netalenat, bilo dobro primenjivati i na suvo), niti da sedim na ćošku stola jer onda bi Franja Josif iz prvog pasusa bio načisto promašena investicija. Babe je u očaj bacalo što crne mačke nisam zaobilazila, nego jurila za njima i dovlačila ih u kuću, ali zato bar nisam brojala zvezde, jer je to bila pouzdana zaštita od izlaženja bradavica. Mada, u to vreme sam jedva uspevala da izbrojim i polovinu rođenih prstiju. U kući mi je bilo zabranjeno da zviždim, jer je to uticalo na porast nataliteta kod miševa, u vatru nisam smela da gledam da mi se ne bi noću piškilo, mrve sa stola nisu smele da se skupljaju da me ne bi beda stigla, češljali su me u različitim smerovima da zbune zlo, zbog čega je moja kosa i danas ostala zbunjena.

Uprkos svemu, a možda i baš zbog svega nabrojanog, dešavalo se da me spopadaju noćne strave, što su babe jasno čitale kao urok kome odmah na put treba stati. Bavljenje tom vrstom saobraćajnih prepreka je dužila prababa Kaja, čija najveća sreća je bila što je Sveta Inkvizicija ukinuta. Koliko odmah je baba pristupala prvo gašenju ugljevlja, praćenom bajalicama. To je bio meni najmiliji obred, zahvaljujući kom sam se u vrlo ranom dobu upoznala sa veštičijom usmenom prozom i poezijom, naročito onaj deo sa pijenjem vode u kojoj je ugljevlje pre toga cvrčalo. Ko zna zbog čega, ali ta voda je imala sasvim poseban ukus, najlepši od svih voda koje sam do dana današnjeg probala. Uključujući i ove novodobne, sa ukusima papaje, mamaje i ostalih tropskih ljudožderskih biljaka. U slučaju da ugljevlje nije pomoglo, pristupalo se salivanju strave. Zbog toga mi je još uvek Roršahov test jedan od najdražih, jer ono cvrčeće olovo koje je je babi otkrivalo ko se na mene ostrvio je meni bilo više od zabave. Prosto, dok je ona sirota pokušavala da se izbori sa nadzemaljskim, ja sam se zabavljala otkrivajući na šta sve liče izlivene olovne fleke. U svakom slučaju, za to vreme je ostatak porodice mogao mirno da se bavi svojim poslovima, baba i ja smo se besplatno provodile satima.

I sad kad pogledam, nije bilo uzalud, uspela sam nekako da izrastem, na sramotu svih zlih duhova, demona, i ostalih neimenovanih stvorova i pojava. Ma koliko se trudili da zarade svoje plate, na kraju su ostali kratkih rukava. Umotana u kupus, sa privijenom teletinom, nogu u krompiru, napojena čežnjama svakog herbarijuma koji drži do sebe, namazana svim mastima, hranjena koprivama i živim mesom, uspela sam da stignem do školskog uzrasta, a tu su babe već mogle polako da se odmore. Zlo je moralo da izvrši promenu poslovnih ciljeva i digne ruke od mene.

Kažem vam, kako su me čuvali, uopšte, uopšte nisam loše ispala, da tri puta kucnem u drvo. Moram da idem, najmlađi primerak deteta mi je nešto procureo i kašlje kao srpski romantičar. Beli luk prignjavlje i u med udavljen, uz koren sleza u hladnoj vodi i suvu žalfiju pripaljenu na sitnom žaru drvenog uglja, bi trebalo da mu pomognu. Mora da je na hladnom sedeo ili ga je neko zlo pogledalo, pu, pu, pu...

p.s. Hvala ti, Bobe Živkoviću što me crtaš, niko to bolje od tebe ne bi umeo. 



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 10:32 26.09.2013

такисмо

обичаји . . . и навике
то нам вазда снагу дало
да се никад несрозамо
то нас богме одржало
mlekac mlekac 10:45 26.09.2013

Idi bre zeno!

Vise u zivotu necu moci da pojedem sarmu a da se ne setim kako li si izgledala pod oblozima!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:52 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Samo još da su mi stavili malo slaninice ispod miške...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:53 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Održalo, gazda Čer, ko je izdržao
mlekac mlekac 11:00 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Jelica Greganović
Samo još da su mi stavili malo slaninice ispod miške...

Pa garant su te prvo namazali mascu pre previjanja kupusa - nego se ti ne secas jer si bila pod temperaturom. Ako se sumnjalo na prehladu, mast isprana u sedam voda oko vrata nije mogla da te zaobidje!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:15 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Ako se sumnjalo na prehladu, mast isprana u sedam voda oko vrata nije mogla da te zaobidje!

Mast i rakija su me održali, njima hvala
mariopan mariopan 11:23 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

mlekac
Jelica Greganović
Samo još da su mi stavili malo slaninice ispod miške...

Pa garant su te prvo namazali mascu pre previjanja kupusa - nego se ti ne secas jer si bila pod temperaturom. Ako se sumnjalo na prehladu, mast isprana u sedam voda oko vrata nije mogla da te zaobidje!

Gušija mast je najbolja + list od kupusa, spolja i iznutra.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:25 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

i iznutra

mariopan mariopan 11:29 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Jelica Greganović
i iznutra


Daaa, sok od kupusa, ceđenog. Odnese temperaturu samo tako.
A supica već ima te masti koliko treba i to je to.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:43 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Daaa, sok od kupusa, ceđenog.

Nisam znala za temperaturu, ali da skida kilogramažu, to znam.
mlekac mlekac 11:45 26.09.2013

Re: Idi bre zeno!

Jelica Greganović
Daaa, sok od kupusa, ceđenog.

Nisam znala za temperaturu, ali da skida kilogramažu, to znam.

Pa logicno je - kupus je pun vitamina C
(Pricam o temperaturi)
Biljana 77 Biljana 77 11:13 26.09.2013

:)

Ovo je druga stvar od jutros koja me nasmejala. Ovih dana to je mnogo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:15 26.09.2013

Re: :)

Drago mi je
A prva je?
Biljana 77 Biljana 77 11:19 26.09.2013

Re: :)

Ovo umesto ovoga.
mlekac mlekac 11:38 26.09.2013

Re: :)

Biljana 77
Ovo umesto ovoga.

Jooj...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:45 26.09.2013

Re: :)

Ovo umesto ovoga.

Gospode...kakva sve stoka decu ima. I Centri za soc. rad koji spavaju snom nepravednika. Gde će im duša...
mariopan mariopan 11:57 26.09.2013

Re: :)

Jelica Greganović
Ovo umesto ovoga.

Gospode...kakva sve stoka decu ima. I Centri za soc. rad koji spavaju snom nepravednika. Gde će im duša...

Baš to sam pomislila - pa ni dečiji dodatak nemaju, traže im papire....kakav dokaz?
Da imaju decu?
Da strašno žive?
ŠTA treba da imaju od papira da bi dobili dečiji dodatak?

Meni se čini da je soc služba - služba za odvraćanje od traženja pomoći jer dobiju je samo oni koji preskoče visoko postavljenu lestvicu zvanu birokratija?

A što je monstrum od oca na slobodi je posebna priča.
loader loader 09:53 27.09.2013

Re: :)

I Centri za soc. rad koji spavaju snom nepravednika.


Spavaju mirno, ali.
!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:39 27.09.2013

Re: :)

Spavaju mirno, ali.

Ali, šta?
loader loader 13:43 27.09.2013

Re: :)

Jelice,
shalla je to. Mislim, inverzija svojevrsna,
gde je umesto "ali spavaju mirno", rečeno "spavaju mirno, ali".
Skoro kao ono - brate - tebra.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 27.09.2013

Re: :)

Skoro kao ono - brate - tebra.

Vidim ja da zarđavam...svinjska mast mi se smeši
loader loader 23:02 27.09.2013

Re: :)

Nije ona loša
ono
kroz devet voda

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:08 28.09.2013

Re: :)

Nije ona loša
ono
kroz devet voda

Bolja je ona sa alevom paprikom i lukcom
rade.radumilo rade.radumilo 11:49 26.09.2013

Voda s ugljevljem.

Ugalj je najbolji mogući "uradi sam" filtar za prečišćavanje vode i vazduha, tako da si imala priliku piti najčistiju vodu na svetu. Otuda tako dobar ukus.

Ja nisam imao ni babe, a kamoli prababe tako da su me od raznih ala i bauka štitile neke mnogo moćnije magijske sile. Zato mi se i dan danas dešavaju neverovatne koncetracije taličnosti u jednom ili baksuzluka u nekom drugpm danu. Stalno oko mene neki vrtlog poremećaja Sile.

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:20 26.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Ugalj je najbolji mogući "uradi sam" filtar za prečišćavanje vode i vazduha, tako da si imala priliku piti najčistiju vodu na svetu. Otuda tako dobar ukus

Da, ali zapaljen, pa spušten užaren u vodu daje sasvim poseban ukus.

rade.radumilo rade.radumilo 13:52 26.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Da, ali zapaljen, pa spušten užaren u vodu daje sasvim poseban ukus.


Znam, probao u mladim izviđačima. Ad hoc prečišćavanje vode, iz preživljavanja... Medjutoa, voda u bunaru kod mog pokojnog dede imala isti taj šmek... Nisam hemičar, pa nebik znao dalje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:44 26.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Medjutoa, voda u bunaru kod mog pokojnog dede imala isti taj šmek...

Kod nas je voda iz bunara bila nešto sasvim drugo. Pamtim je slatku, što je naravno, sigurno netačno, ali...
gedza.73 gedza.73 20:47 26.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Kod nas je voda iz bunara bila nešto sasvim drugo. Pamtim je slatku, što je naravno, sigurno netačno, ali...

Nisam baš siguran da je netačno.
Voda iz bunara mojih rođaka kao da je blago zašećerena.
Možda nije pravi opis ali je slatkasto-blagog-mekog ukusa.
Dr M Dr M 21:15 26.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Voda iz bunara mojih rođaka kao da je blago zašećerena.
Možda nije pravi opis ali je slatkasto-blagog-mekog ukusa.


Verovatno je bila blago alkalna i sa niskim vrednostima kalcijuma.

Idealna za pranje kose i kuvanje pasulja.

Ima u Smederevu jedna česma sa takvom vodom, kod crkve, ljudi dolazili da nose kući , najviše petkom.

Meni bila bljutava.
gedza.73 gedza.73 21:23 26.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Meni bila bljutava.

I moja žena isto kaže.

Kad smo kod vode moram da postavim jednu sliku.



Šta bih dao da stučem jedan zaron na dah do petnaestak metara.
Ili sa opremom. Ne bih izranjao dok ne ispraznim i rezervu na boci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:12 27.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Možda nije pravi opis ali je slatkasto-blagog-mekog ukusa.

Sa lako gorkastom notom na mah, i ruka
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:41 27.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Šta bih dao da stučem jedan zaron na dah do petnaestak metara.
Ili sa opremom. Ne bih izranjao dok ne ispraznim i rezervu na boci.

Mene si našao ovom slikom da oduševljavaš...ja se lepo smrznem i kolena mi se podseku od morskog bezdana u čijem mraku pitaj boga šta sve živi i mrda, i kad je poslednji put jelo.
gedza.73 gedza.73 15:18 27.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Mene si našao ovom slikom da oduševljavaš...ja se lepo smrznem i kolena mi se podseku od morskog bezdana u čijem mraku pitaj boga šta sve živi i mrda,

75 metara. Par milja dalje od Katiča (Petrovac na moru).
Ako negde postoji savršena tišina onda je to ona pri ronjenju.
Posle sam se oženio.

Kako mi ta tišina nedostaje.

A slično sam se osećao kad sam, kao golobradi dečkić, plivao sa još jednim mom kom od Slovenske plaže do ostrva Sv. Nikola.
Modro ispod tebe, ni tamo, ni 'vamo.
Samo očekuješ, kad gurneš glavu pod vodu, da ugledaš srećan ajkulin osmeh u dva reda zuba.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 27.09.2013

Re: Voda s ugljevljem.

Samo očekuješ, kad gurneš glavu pod vodu, da ugledaš srećan ajkulin osmeh u dva reda zuba.

Patotikaem!
Izeš takvu tišinu...
jepet jepet 12:28 26.09.2013

Hah, odlican

tekst!!!

Mene su moji oblagali belancetom (na grudi zbog temperature), rezanim kolutovima pomorandze (na grlo), terali da pijem caj sa djumbirom (imunitet - od tada mi se zeludac dize na svaku naznaku tesko-slatkog mirisa djumbira) a na stopala stavljali senf (opet temperatura). Rakija je bila nezaobilazna - komovica.

Najgori, bez konkurencije najgori, prirodni lek protiv temperature je bilo sirce. Alkoholno. Na zglobove i stopala. Pa jos kad mi kazu 'probaj da se opustis i odmoris' a meni, gde god glavu da okrenem mirise ono sirce...uh, ne volim ni da se setim. Mirisala sam k'o svedski sto.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:45 26.09.2013

Re: Hah, odlican

Mene su moji oblagali belancetom (na grudi zbog temperature), rezanim kolutovima pomorandze (na grlo), terali da pijem caj sa djumbirom

Ovo je bio više konditorski pristup, za ove metode još nisam čula...nauči se čovek...
jepet jepet 15:52 26.09.2013

Re: Hah, odlican

Bar da je upalilo pa da sam od toga postala 'slatka'... na zalost, u mom slucaju je izgleda senf odneo prevagu.
mariopan mariopan 17:00 26.09.2013

Re: Hah, odlican

Jelica Greganović
nauči se čovek...




Kad iščitamo ovaj blog do kraja svi ćemo da doktoriramo na temi " lekovi iz domaće radinosti" - "isterivanje temperature priručnim jestivim namirnicama iz špajza".
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:20 26.09.2013

Re: Hah, odlican

"isterivanje temperature priručnim jestivim namirnicama iz špajza".

Ni frižider nije loš
A može i dalje u prirodu...lopuh, ono što ima ogromantne mesnate listove, uz vodu raste...to u Sloveniji privijaju na temperaturu, i radi.
bocvena bocvena 12:32 26.09.2013

hihihihi,

bravo jelice! ne samo da si porasla nego i pišeš kao zmaj. to ti je od kupusa, sigurno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:38 26.09.2013

Re: hihihihi,

bravo jelice! ne samo da si porasla nego i pišeš kao zmaj. to ti je od kupusa, sigurno.

Ono olovo mi stravu salilo
Hvala
cassiopeia cassiopeia 12:37 26.09.2013

Nije to ništa ;)

Niste vi pili čaj od trave od milošte zvane sernica

Samo ime joj kaže zašto se pije, koga protera, da prostite, pa da se vrati u normalu. Ništa gorče u životu niste pili garant. E sad, koje joj je botaničko ime ne bih znala kasti.

Uuu, ima još jedna. Kičica. Za skidanje temperature. Grozota na kvadrat.
jepet jepet 12:39 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

A napitak od kuvane ljuske crnog luka sa medom? Jos uvek imam nocne more od toga...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:39 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

E, za te dve, na svu sreću, čula nisam...da su ih na meni primenjivali, sigurno bih zapamtila...crna ti, nije tebi bilo lako...
Biljana 77 Biljana 77 12:40 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Niste vi pili čaj od trave od milošte zvane sernica

Mi pokušavamo da odgonetnemo godinama koja je to trava. Moja pokojna baba je imala čaj od te trave, stvarno dejstvuje kao ništa drugo, a žena je umrla, ne stigosmo da je pitamo... Možda nam ovaj naziv od milošte pomogne.
mlekac mlekac 12:56 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

jepet
A napitak od kuvane ljuske crnog luka sa medom? Jos uvek imam nocne more od toga...

Moja je baka bila milostiva, pa ga razblazivala mlekom. U toj varijanti i MOZE da se popije.
jepet jepet 13:12 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Blago tebi! :) Moja je bila cvrsti pobornik spartanskog odgoja potomstva. Na cviljenje se nije obazirala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

A napitak od kuvane ljuske crnog luka sa medom?

To je moja Najbolja Drugarica jedno vreme upražnjavala kao lekoviti hit...deca su mi se načisto provurdala od toga, ali ne tako kao što su purgativno reagovali na lekovitost moje svekrve - HIT: mleko pomešano sa podgrejanom kiselom vodom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:26 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Moja je bila cvrsti pobornik spartanskog odgoja potomstva.

Tu disciplinu je upražnjavao moj otac...kad se samo setim...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:27 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Niste vi pili čaj od trave od milošte zvane sernica

Mi pokušavamo da odgonetnemo godinama koja je to trava. Moja pokojna baba je imala čaj od te trave, stvarno dejstvuje kao ništa drugo, a žena je umrla, ne stigosmo da je pitamo... Možda nam ovaj naziv od milošte pomogne.

Ja znam samo za kontra-lek za zaustavljanje...sernice...kristal šećer se pomeša sa mlevenom kafom i jede kašičicom. Em ti stane problem, em ogluviš.
mariopan mariopan 14:01 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

cassiopeia
Niste vi pili čaj od trave od milošte zvane sernica

Samo ime joj kaže zašto se pije, koga protera, da prostite, pa da se vrati u normalu. Ništa gorče u životu niste pili garant. E sad, koje joj je botaničko ime ne bih znala kasti.

Uuu, ima još jedna. Kičica. Za skidanje temperature. Grozota na kvadrat.

Štavolj?
mlekac mlekac 14:33 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Jelica Greganović
Niste vi pili čaj od trave od milošte zvane sernica

Mi pokušavamo da odgonetnemo godinama koja je to trava. Moja pokojna baba je imala čaj od te trave, stvarno dejstvuje kao ništa drugo, a žena je umrla, ne stigosmo da je pitamo... Možda nam ovaj naziv od milošte pomogne.

Ja znam samo za kontra-lek za zaustavljanje...sernice...kristal šećer se pomeša sa mlevenom kafom i jede kašičicom. Em ti stane problem, em ogluviš.

Varijanta moje majke - kasicica mlevene kafe u casici... pa rakije, naravno!

Nesto najodvratnije sto sam ikad popila, ali zbog necega - radi!
cassiopeia cassiopeia 14:38 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

jepet
A napitak od kuvane ljuske crnog luka sa medom? Jos uvek imam nocne more od toga...


Samo mi je to nedostajalo
cassiopeia cassiopeia 14:42 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

crna ti, nije tebi bilo lako...


Nikako :)

I još ne znam ni da pišem razumljivo

Ja znam samo za kontra-lek za zaustavljanje...sernice...kristal šećer se pomeša sa mlevenom kafom i jede kašičicom. Em ti stane problem, em ogluviš.


Kako sam vrljavo napisala ti si razumela da je sernica lek da te protera, a to je zapravo kad te protera da te spasi :)
cassiopeia cassiopeia 14:43 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Štavolj?


Ne znam da li je ta. Baš ću pitati mamu da li zna još neki naziv za tu travu.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 14:47 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Niste vi pili čaj od trave od milošte zvane sernica

Mi pokušavamo da odgonetnemo godinama koja je to trava. Moja pokojna baba je imala čaj od te trave, stvarno dejstvuje kao ništa drugo, a žena je umrla, ne stigosmo da je pitamo... Možda nam ovaj naziv od milošte pomogne.


Има једна биљка, зове се карабоја, а у лаксативне сврхе употребљава се корен, ако је то-то.

Ja znam samo za kontra-lek za zaustavljanje...sernice...kristal šećer se pomeša sa mlevenom kafom i jede kašičicom. Em ti stane problem, em ogluviš.


Мајка моје свекрве користила је неку травку и звала је тврдигуз а у ствари то је хајдучка трава, али не она висока, него нека која ниско расте. Увек је имала осушене у залихама.


Mora da je na hladnom sedeo ili ga je neko zlo pogledalo, pu, pu, pu...




Јес' проверавала да не забушава са ношењем доње мајице?
mariopan mariopan 14:47 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

cassiopeia
jepet
A napitak od kuvane ljuske crnog luka sa medom? Jos uvek imam nocne more od toga...


Samo mi je to nedostajalo

Pa to leči kašalj samotako, rastvori i lakše se iskašljava.
jepet jepet 14:48 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Jos jedna varijanta za odrasle - narendano muskatno orasce i rakija - 1 kasicica.

Sada odoh da lupam glavu zasto sve ovo pamtim i sta sam jos spakovala u 'memoriju secanja' a da ni ne znam.
zox.zox zox.zox 15:44 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)



Ako čika google ne laže latinski se vabi RUMEX ACETOSA L. Inače poštena paorska kuća u Banatu nije bila bez snopa ovog "korova" jer davao se ne samo deci nego i stoci. Čak je viš bio korišten u stočnoj narodnoj medicini dok su deca za "trčkavicu" dobijala čaj od dunjina lišća. Štavolj tek kad ništa drugo ne pomogne.

A opisane herbalističke metode lečenja sam iskusila u više oblika. Mada ima i takvih koji su čaj od crnog luka voleli da piju (moja sestra od strica)

Od karakondžula i ostalih strava primenjivano je neko umivanje iz usta a na kućnom pragu čega se ne sećam da je meni rađeno ali videla sam kako bratu tako skidaju uroke. Salivanje olova i gašenje ugljevlj nismo trošili u ovim predelima.
mlekac mlekac 15:50 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

zox.zox


Ako čika google ne laže latinski se vabi RUMEX ACETOSA L. Inače poštena paorska kuća u Banatu nije bila bez snopa ovog "korova" jer davao se ne samo deci nego i stoci. Čak je viš bio korišten u stočnoj narodnoj medicini dok su deca za "trčkavicu" dobijala čaj od dunjina lišća. Štavolj tek kad ništa drugo ne pomogne.


Jao, jeste! Moja tetka je imala dunju u dvoristu "u lekovite svrhe" i mnogo puta sam otplakala sto mi ne dopusta da je, ko i sve ostalo voce, oberem kad mi se prijede... (A obozavam dunje!)

Ona je pazljivo skupljala lisce a dunje kuvala i spremala u nekim cudnim okruzenjima, sve u svrhu lekovitosti.

Nazalost, nemam te njene, nadasve ukusne, recepte.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:51 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Kako sam vrljavo napisala ti si razumela da je sernica lek da te protera, a to je zapravo kad te protera da te spasi :)

E, onda da ti kažem da ova kafa i šećer rade, i tek kad su moja deca bila mala sam shvatila da tu nešto ima.
Naša pedijatrinja nam je jedared kad nam je dete povraćalo kao grlica, rekla ispod ruke da mu dajemo na pet minuta po kašičicu koka-kole. Nekoliko godina kasnije se to pojavilo kao zvanični recept u pedijatrijskim savetima,
Kofein i šećer...kafa i šećer...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:55 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

jepet
A napitak od kuvane ljuske crnog luka sa medom? Jos uvek imam nocne more od toga...


I mene su time lečili od kašlja i bronhitisa. I najgore je što zaista pomaže, čak sam i ja širila dalje taj recept
jepet jepet 16:03 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Nemam dece (jos uvek :) ) pa nisam imala prilike da prenosim s' pokolenja na pokolenje... ali sam zato cimeru, Holandjaninu, kada je zaribao skuvala doticni napitak sva ponosna na poznavanje alternativne medicine - rezultat: prestao je da kaslje ali zato pet dana nije hteo da komunicira sa mnom i sumnjivo se zakljucavao u sobu cim pridjem sporetu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:34 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Јес' проверавала да не забушава са ношењем доње мајице?

Jašta da zabušava, bandit jedan...a donja majica je posebna priča, priče vredna, to tek sledi...
jesyblesy jesyblesy 18:22 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

http://www.predejane.rs/forum/forum_posts.asp?TID=125&PN=8.... Evo ja nasla u mom kraju smo ga zvali Štavalj i stvarno je odlican lek za ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:32 26.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Ček malo, da ga oplavimo...

http://www.predejane.rs/forum/forum_posts.asp?TID=125&PN=8

Edit: Poznajem ovu biljku, često se viđa po Šumadiji naokolo, kiseljak, kiselica, nisam znala da ima...zatvorske...funkcije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:14 27.09.2013

Re: Nije to ništa ;)

Pa to leči kašalj samotako, rastvori i lakše se iskašljava.

Isto radi i voda u koju je bio potopljen 2 sata koren belog sleza.
Drastično je manje odvratna od luka.
Čak ima lep, nežan ukus. Jedino što je nekako slinava.
sadiovde sadiovde 23:52 01.10.2013

Re: Nije to ništa ;)

Jelice,
Zvanicno je da caj od belog sleza umiruje suv kasalj, tj. kad nema sta da se iskasljava. A caj od crnog luka sluzi da razvodni kad ima sta da se iskaslje, ali mnogo tesko ide (jer je zacementirano u plucima).
tetka_jelena tetka_jelena 12:47 26.09.2013

hvala

na prici i mog detinjstva
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 26.09.2013

Re: hvala

Sa zadovoljstvom, tetka
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:25 26.09.2013

I don't fault your Logic

Jelica Greganović
... školoobavezna robija



Samo u školi može da se nauči Njutnov zakon:


Jelica Greganović Jelica Greganović 16:35 26.09.2013

Re: I don't fault your Logic

Vladimire, uveli ležaljke u školu e, a u naša vremena smo morali da se išijaziramo dremajući sedećki...
arianna arianna 17:41 26.09.2013

:)))))

išniclirano tele.


Nisam se skoro slađe nasmejala. Podsetila si me na moju babu, koja je pored ovih tvojih navedenih, imala i jedan kulinarski biser, a to je fenirana riba.

Dolazim ja jednom na ručak, a baba fenom u ruci fenira oslić isečen na komade. Gledam i očima ne verujem, a baba mi objašnjava kako je najbolje dobro osušiti ribu pre prženja, kako bi pržena bila ukusnija i hrskava.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:50 26.09.2013

Re: :)))))

baba fenom u ruci fenira oslić isećen na komade. Gledam i očima ne verujem, a baba mi objašnjava kako je najbolje dobro osušiti ribu pre prženja, kako bi pržena bila ukusnija i hraskava.

myredneckself myredneckself 19:24 26.09.2013

Re: :)))))

Naravno da su me, uz sve njihove preventivne mere koje su se bazirale i na tome da me oblače kao mladog severnog medveda, ne dozvoljavajući mi da sedim ni na kom prirodnom materijalu sem drveta koje nije u hladovini,

...uspela sam da stignem do školskog uzrasta,



Dokolenice pre 1.maja sigurno nisi smela ni da pomeneš?!
mariopan mariopan 21:38 26.09.2013

Re: :)))))

myredneckself
Naravno da su me, uz sve njihove preventivne mere koje su se bazirale i na tome da me oblače kao mladog severnog medveda, ne dozvoljavajući mi da sedim ni na kom prirodnom materijalu sem drveta koje nije u hladovini,

...uspela sam da stignem do školskog uzrasta,



Dokolenice pre 1.maja sigurno nisi smela ni da pomeneš?!


Jao, ja to zaboravila - prvog maja dokolenice.
myredneckself myredneckself 22:49 26.09.2013

Re: :)))))

mariopan
Jao, ja to zaboravila - prvog maja dokolenice.

Ili do Vrbice, to je tu
mlekac mlekac 00:10 27.09.2013

Re: :)))))

myredneckself
mariopan
Jao, ja to zaboravila - prvog maja dokolenice.

Ili do Vrbice, to je tu

Jao, jeste! Dokolenice i plitke cipele.
Inace, negde do petog su morale od jeseni da se nose one duboke, na snir, jer je to dobro za zglobove, da deca ne krive nogu!
cassiopeia cassiopeia 06:48 27.09.2013

Re: :)))))



A je li kod vas bilo ne možeš da jedeš sladoled u mesecima koja imaju slovo R u imenu

Kad se setim onih pamučnočipkanih dokolenica Obožavala sam ih.
jepet jepet 07:58 27.09.2013

Re: :)))))

Sladoled kad temperatura predje 25c (mada mi je najcesce nametano kalendarsko a ne temperaturno ogranicenje, u zavisnosti od toga koji me se predak docepao - kalendarski dozvoljen u periodu 1. jun - 31. avgust)...i naravno nikada 'ne na crveno grlo'. Sem sa tatom. On je bio sklon krsenju pravila.
rade.radumilo rade.radumilo 08:35 27.09.2013

Re: :)))))

Sladoled kad temperatura predje 25c (mada mi je najcesce nametano kalendarsko a ne temperaturno ogranicenje, u zavisnosti od toga koji me se predak docepao - kalendarski dozvoljen u periodu 1. jun - 31. avgust)...i naravno nikada 'ne na crveno grlo'. Sem sa tatom. On je bio sklon krsenju pravila.


Mojoj supruzi nije bio dozvoljen nikako, osim kada s tatom ide u grad (što je izazivalo pičvajz po povratku kući). Sada baba i prababa padaju u nesreć kada vide da Milica sa svojih tri godine, pojede ceo sladoled... Dodatnu glavobolju izaziva to što supruga i ja što kupujemo sladoled kada mu vreme nije (čitaj tokom cele godine).
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:15 27.09.2013

Re: :)))))

Dokolenice pre 1.maja sigurno nisi smela ni da pomeneš?!

Normalno. Dokolenice sam oblačila tek na plaži, kada mi je bilo dozvoljeno da skinem donju majicu. Ako nije oblačan dan.
mikele9 mikele9 19:20 26.09.2013

Ma idi bre

Kažem vam, kako su me čuvali, uopšte, uopšte nisam loše ispala

drugarice draga moja, ispala si SAMO TAKO!
Nisi napisala da si progovorila sa dvadeset dana i da se još nisi zaustavila
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:16 27.09.2013

Re: Ma idi bre

Nisi napisala da si progovorila sa dvadeset dana i da se još nisi zaustavila

Tako je, tandrčem, ne stajem

drugarice draga moja, ispala si SAMO TAKO

mikele9 mikele9 12:07 27.09.2013

Re: Ma idi bre

Tako je, tandrčem, ne stajem

Nikad nemoj prestati, život je s tobom mnoooooogo lepše mesto za stanovanje
highshalfbooze highshalfbooze 21:28 26.09.2013

pa gde se toga seti...

kašlje kao srpski romantičar

crni humor
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:17 27.09.2013

Re: pa gde se toga seti...

crni humor

Jašta...kad dođe ona faza kad to više nije kašalj, neg krhanje, ja samo čekam da ispvrti neku poeziju.
kakapo kakapo 08:37 27.09.2013

Ulje od miševa

Nisam otkrio koja je to trava sernica iako sam se svojski trudio. Najbiliže što sam našao je trava serenak, ali neće biti da je to jer je serenak jedno od imena za čubar (Satureja hortensis), a čubar nije gadan i gorak, baš naprotiv. Kičica (Centaurium umbellatum), s druge strane, jeste mnogo, mnogo gorka, ali je i korisna.
Međutim, šampion u grozomornim narodnim lekovima je Vasa Pelagić i njegov "Narodni učitelj". Svi lekovi kod njega su bez izuzetka odvratni, a neki su, rekao bih i smrtonosni. Neko mi je maznuo knjigu pa ne mogu da citiram, ali se jako dobro sećam recepta za ulje od miševa. Mali miševi (bebe) se stave u flašu i preko njih se nalije ulje. To onda odstoji (nemam pojma koliko, mislim na suncu, a uzgred je i dekorativno) i posle se pije po kašičica dnevno. Sve bolesti k'o rukom odnete... Ovo ne pokušavajte kod kuće!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:19 27.09.2013

Re: Ulje od miševa

Kume, eno gore pogledaj, nađena je, Veliki kiseljak.
Bebe miševe u teglu
I posle žene zovu vešticama...vukao se po babinoj kući negde Pelagić, i nekako nestao...mada je, na svu sreću, mahom služio za pritiskanje oblandi.
mlekac mlekac 09:38 27.09.2013

Re: Ulje od miševa

Jelica Greganović
Kume, eno gore pogledaj, nađena je, Veliki kiseljak.
Bebe miševe u teglu
I posle žene zovu vešticama...vukao se po babinoj kući negde Pelagić, i nekako nestao...mada je, na svu sreću, mahom služio za pritiskanje oblandi.


Jelice, pitaj Najbolju drugaricu - ona ga je preko nekoliko puta citirala u svojim emisjama! Garant ga ima negde.

A mozda nam ga i Ivana iskopa na NET-u?
kakapo kakapo 10:12 27.09.2013

Re: Ulje od miševa

A mozda nam ga i Ivana iskopa na NET-u?

Mislim da su iz novijih izdanja Pelagića, iz bezbednosnih razloga, izbačene takve divote kao što je ulje od miševa ili sedenje golom guzicom nad isparenjima od najljućih paprika na žeravici (protiv hemoroida!) Moje izdanje je bilo, ako se ne varam, s početka XX veka, najkasnije oko 1920, ako nije čak i ono iz XIX veka. Ili je barem tako staro i ofucano izgledalo zbog pritiskivanja oblandi.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 09:49 30.09.2013

Moja pokojna baba

je, Bog joj dao u raju naselje, primenjivala sledece taktike - za privijanje od temperature nema bolje nego sirce sa projinim brasnom, da se naspe u vunene carape pa se obuju bolesniku (meni) na noge, a valja i slanina pod pazuh (a to su mi nesto privijali i od zausaka, ama se ne secam najbolje sta).

Od uboja valja da se ubere gavez, pa da se metne u teglu zejtina i kad odstoji tri meseca onda se privija na bolno mesto.

Medjutim, kad se nagazi na sugreb onda mora da se gasi ugljevlje i nista drugo od sugreba ne pomaze.

Za uzinu ima da se jede leba, masti, aleve paprike, a kad je zima i beli lukac i tanka slanina dimljena. Za dorucak valja da se jede kavurma odgrejana na luku i dva jajeta odozgo. Sokovi iz radnje ne valjaju jer ima sok od zove i visnje i maline da se ukuva, jednako kao ni zejtin sto ne valja (sem za lek i kandilo i opelo) jer cemu inace sluze svinja i mas'.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana