Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika

Bezbednosna procena

expolicajac RSS / 21.09.2013. u 22:14

255146_ponos-03-beta_f.jpg?ver=1379670055 

Bezbednosna procena je proces  misaone i praktične aktivnosti u kojem se, na snovu proverenih i sređenih podataka i činjenica, uz primenu naučnih metoda i iskustva, donose zaključci o predmetu procenjivanja.

Bezbednosna procena je analiza određenih činilaca koji, pojedinačno ili skupno, utiču na stepen bezbednosti u određenoj sredini ili društvu, ali i analiza organizovanosti i spremnosti sistema (službe) bezbednosti da se suprotstavi ugrožavajućim delatnostima.

Bezbednosna procena nameće potrebu za pisanim dokumentom, odnosno materijalizovanjem činjenica do kojih se došlo primenom posebnih mera i sredstava. Naime, svaki podatak i svako saznanje treba da se iskažu tačno i potpuno u pisanoj formi, a za to je neophodna sposobnost da se rezultati rada formalizuju kroz unapred utvrđen dokument. Pisana reč, onome ko se time bavi, nameće velike obaveze i odgovornost da celokupna saznanja do kojih se došlo o određenoj pojavi, ali i predviđanju budućih oblika ispoljavanja, materijalizuje kroz bezbednosnu procenu.

Prilikom pisanja bezbednosne procene moraju se poštovati određena načela koja su značajna kako za stvaraoca tako i za korisnika procene. Doslednim poštovanjem tih načela obezebeđuje se neophodan kvalitet same bezbednosne procene kao i uspešno donošenje odluke za preduzimanje daljih akcija službi bezbednsoti. Sama načela predstavljaju sintezu odredaba Zakona i drugih normativnih akata kojima se određuje postupanje službi bezbednosti. Načela su : objektivnost, sistematičnosi, potpunost, tajnost, blagovremenosi i prognostičnost.

Načelo objektinosti se manifestuje kao određeni odnos prema stvarnosti i formalnim karakteristikama postupka dolaženja do saznanja. Bezbednosna procena može da odgovori potrebama samo ukoliko ima dovoljno odgovarajućih kvalitetnih podataka, za valjano zaključivanje i predviđanje. Osnovni problem primene ovog principa jeste momenat pojave skepticizma, subjektivizma i predrasuda onih koji prikupljaju i obrađuju podatke, ali i onih koji izrađuju bezbednosnu procenu.  Ozbiljne greške u radu mogu da izazovu predrasude, koje vode u jednostranost, pri čemu se samo neki segmenti koji su pogrešno određeni uzimaju u obzir i, na osnovu toga, donosi zaključak. Predrasude se najčešće ispoljavaju u proceni dokaza i percepciji uzroka i posledica, ali i u proceni verovatnoće određenih događaja. Veći stepen objektivnosti bezbednosne procene postiže se proveravanjem svakog podatka i utvrđivanjem njegove verodostojnosti.

Načelo sistematičnosti  ima izuzetan značaj prilikom stvaranja i prezentovanja bezbednosne procene. Budući da je reč o dokumentu službe bezbednosti, mora da postoji jedinstvo, tj. međusobna povezanost svih delova koji čine celinu o predmetu procenjivanja i logički red u sadržini dokumenta. Pored toga, osnovni princip sistematičnosti može da se zasniva na različitim imeniteljima: hronologiji događaja, značaju događaja, logičkom kontinuitetu događaja i unapred utvrđenoj formi. To načelo posebno dolazi do izražaja u procesu stvaranja procene, kada je neophodno da se stvori celina od mnoštva različitih podataka, jer između svih tih podataka postoji neki logički red, međusobne veze i uslovljenost.

Načelo potpunosti  je direktno vezano sa određivanjem sadržine bezbednosne procene. To znači da načelo potpunosti proističe iz Zakonskih i podzakonskih normi kojima se određuje sadržaj bezbednosne procene. U procesu procenjivanja načelo potpunosti se mora dosledno sprovoditi, jer samo tako može da se postigne kvalitet potreban za valjano procenjivanje.

Načelo tajnosti znači nužna ograničenja u razmeni, tj. u protoku podataka, odnosno da se sadržaj bezbednosne procene može koristiti samo pod određenim uslovima i u službene svrhe. U primeni tog načela neophodna je potpuna disciplina, jer svako nepoštovanje tog načela može da ima štetne posledice. Da bi se bolje razumelo to načelo, treba znati da se o sadržaju procene obaveštava i po horizontalnim i po vertikalnim linijama rukovođenja. Horizontalnim se naziva obaveštavanje u okviru organizacione jedinice, a pod vertikalnim obaveštavanjem podrazumeva se obaveštavanje najviših političkih, državnih i rukovodećih organa službe bezbednosti. Za ostvarenje ovog načela neophodan je odgovoran odnos svih učesnika prema sadržaju bezbednosne procene i prema zahtevima u pogledu blagovremenosti.

Načelo predviđanja  je metodološki strogo kontrolisani postupak zasnovan na činjenicama, na prethodno stečenom znanju i na iskustvu onoga koji se bavi predviđanjima i prognozom. Prognostički deo je kruna bezbednosne procene. Realizuje se tako što se na osnovu prošlih i sadašnjih činilaca predviđaju buduća kretanja, odnosi i stanja. Reč je o tome da se postojeća saznanja, do kojih se došlo u radu, koriste za predviđanje budućih događaja, pojava i kretanja, ali i intenziteta i snage uticaja pojave koja se procenjuje. Prognostički karakter procene proizilazi iz činjenice da je bezbednosna procena zamišljena slika budućeg stanja (događaja). Kao takva, dobija se analiziranjem svih uticaja i relevantnih činjenica i stalno dopunjuje i koriguje novim saznanjima. Sam postupak predviđanja je složen, ali nije nemoguć. Od predviđanja se ne može očekivati da bude precizno. Očekuje se da bude globalno i precizno u vezi s važnim činiocima, odnosno da se mogu tolerisati eventualna odstupanja od stvarnosti.

Bezbednosna procena se obavlja radi pravovremenog planiranja i preduzimanja mera protiv raznovrsnih oblika ugrožavanja bezbednosti države. Njena osnovna vrednost je u minimiziranju neizvesnosti, odnosno ako je neizvesnost u vezi s postizanjem cilja procenom svedena na minimum, ona je siguran element za definisanje važnih činilaca pri utvrđivanju varijante odluke. Vrednost predviđanja je u tome da se na osnovu onoga što je utvrđeno analizom sagledaju nužnost i verovatnoća onoga što će se desiti. Stoga prilikom predviđanja ne treba biti isključiv: uputno je da se predvidi više varijanata ispoljavanja destruktivne delatnosti. Međutim, teško se može suditi o kvalitetu procene jer se neizvesnost ne može u potpunosti eliminisati. O kvalitetu procene može se suditi tek sa određene vremenske distance, kada ona gubi upotrebnu vrednost.



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 22:27 21.09.2013

Mali problemi sa tekstom

Tekst je trebao da počne rečenicom
"Da bih mom blogokolegi Goranu pomogao u sagledavanju svih aspekata vezanih za organizaciju ovogodišnje parade, za koju se i ja iskreno zalažem,evo kratkog prikaza osnovnih načela na osnovu kojih se sastavlja bezbednosna procena".
Iz meni nepoznatih razloga, verovatno tehničke prirode,nisam mogao da postavim bilo koju sliku niti da umetnem ovu rečenicu.
zemljanin zemljanin 22:31 21.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

Iz meni nepoznatih razloga, verovatno tehničke prirode,nisam mogao da postavim bilo koju sliku niti da umetnem ovu rečenicu.

to je zbog bezbednosnih razloga

svaka čast na iscrpnom tekstu
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:41 21.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

za koju se i ja iskreno zalažem,


Na osnovu procene il 'nako?
expolicajac expolicajac 22:44 21.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

hoochie coochie man
za koju se i ja iskreno zalažem,


Na osnovu procene il 'nako?

demokratski principi
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:48 21.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom


demokratski principi


Ajd šapni tu procenu, mora da si je video :)
expolicajac expolicajac 22:52 21.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

hoochie coochie man

demokratski principi


Ajd šapni tu procenu, mora da si je video :)

he,he.
Naveo sam načela, a ti si pametan dečko pa će ti sve biti jasno.
loader loader 00:51 22.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

Mada, ima i varijanta da je žešće
držati do kraja u neizvesnosti i učesnike parade, i policiju, i ove sa kamenicama, i znatiželjne blogere, i evropsku javnost...
dr.wagner dr.wagner 09:59 22.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

... jutro

expolicajac
... za organizaciju ovogodišnje parade, za koju se i ja iskreno zalažem ...


-Pa ovi vaši Radikali (sa velikim R) su se skroz okrenuli ...
... kada bi bar kod nas isto tako govorila ova nenarodna policija iz 90-ih

W
expolicajac expolicajac 10:02 22.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

dr.wagner
... jutro

expolicajac
... za organizaciju ovogodišnje parade, za koju se i ja iskreno zalažem ...


-Pa ovi vaši Radikali (sa velikim R) su se skroz okrenuli ...
... kada bi bar kod nas isto tako govorila ova nenarodna policija iz 90-ih

W

E kada si mene strpao u koš sa radikalima,svaka ti čast. Ali nema veze, zbog dobrih "izmeđuljudskih" odnosa, susjed, zaboraviću na ovoj udarac u cevanicu.
Jukie Jukie 11:15 22.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

expolicajac

vaši Radikali

kada si mene strpao u koš sa radikalima,svaka ti čast.

Pod "vaši" misli "srbijanski"
dr.wagner dr.wagner 11:23 22.09.2013

Re: Mali problemi sa tekstom

Pozdrav EX

expolicajac

E kada si mene strpao u koš sa radikalima,svaka ti čast. Ali nema veze, zbog dobrih "izmeđuljudskih" odnosa, susjed, zaboraviću na ovoj udarac u cevanicu.


-Dobro ... moj grijeh , moj preveliki ....
... trebao sam napisati EXradikali

-Ali stvarno , bar odavde izgleda ... AV i Toma , malo po malo idu prema
bratstvu & jedinstvu
-Svaka čast DSK-u , ali kako se kod vas širi tolerancija , sljedeći savjetnik
bi mogao biti Albanac-gej sa "kumrovečkom školom" ...


W
loader loader 00:30 22.09.2013

Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Mene sada najviše kopka pitanje - Šta se ove godine u odnosu na prethodnu godinu promenilo na faktičkom bezbednosnom planu? Prošle godine je takođe vršena bezbednosna procena, ali je nekako već u nagoveštaju bilo jasno da skup neće biti dozvoljen. Ove godine se opet vrši bezbednosna procena, ali je u nagoveštaju da će skup biti odobren.

Bude li skup zaista održan, to će značiti da se bezbednosna situacija promenila u odnosu na prošlu godinu, ili pretprošlu... Dakle, šta se faktički "na terenu" promenilo u poređenju sa prethodnim periodom? Ako sadržina te promene ne spada u tajnu, bilo bi veoma, veoma zanimljivo saznati u čemu se tačno sastoji ta promena!

Dok ne stigne stručan odgovor, hajde da vreme prekratimo blagim insinuacijama: nakon implicitnog priznanja Kosova manje je desničarskih hordi koje bi da tuku šetače u šarenom?



blogovatelj blogovatelj 01:57 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Mene sada najviše kopka pitanje - Šta se ove godine u odnosu na prethodnu godinu promenilo na faktičkom bezbednosnom planu?


Vlast.
8c_competizione 8c_competizione 05:27 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Vlast.




(bezbednosna) procena Vucica i Dacica ove godine je da bi morali da podrze Paradu zarad svojih politickih ciljeva, tako da ce se ove godine odrzati.

istu ce braniti isti ili slican broj policajaca, kao sto su branili i poslednji dogadjaj visokog rizika, tj. onu utakmicu od pre par nedelja (zanimljivo, pukovnik Radovic ni Dveri nisu predlagali igracima da odigraju utakmicu "u cetri zida", niti se Djitler pozalio na sportiste posto izazivaju "bespotrebno unistavanje grada"

a zarad svojih politickih ciljeva, trenutnih ili dugorocnih, svi oni ce se boriti do poslednje kante krvi!
loader loader 08:23 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

competizione

(bezbednosna) procena Vucica i Dacica ove godine je da bi morali da podrze Paradu zarad svojih politickih ciljeva, tako da ce se ove godine odrzati.

Gosn Competizione, pa ne smatrate valjda da je dotle doišlo, mislim, do tako razvijenog nivoa demokratije?!

a zarad svojih politickih ciljeva, trenutnih ili dugorocnih, svi oni ce se boriti do poslednje kante krvi

Krvi? ... ... Hm ... Ali čije? To je sad glavno bezbednosno pitanje
Valjda ne mislite da bi ta ekipa ponovila one male greške s kraja 80-tih i iz 90-tih, naravno, prilagođeno današnjim uslovima? Zanimljiva teza.

. . .

U svakom slučaju, ja bih sve ove insinuacije, i svoje i vaše, odložio dok se ne pojavi domaćin sa pravim, naučno izmerenim elementima koji grade krajnje odgovore o bezbednosnom riziku.


8c_competizione 8c_competizione 10:49 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

do tako razvijenog nivoa demokratije


ne radi se ovde o demokratiji per se, vec sam lepo napisao da su im ciljevi takvi da ce sada otvoreno podrzati Paradu

U svakom slučaju, ja bih sve ove insinuacije, i svoje i vaše, odložio dok se ne pojavi domaćin sa pravim, naučno izmerenim elementima koji grade krajnje odgovore o bezbednosnom riziku.


cujte, licno mislim da Parada nije nista veci ili manji rizik od tradicionalnih Derbija, pa ipak i pored "bezbedosnog rizika" niko ne otkazuje te sportske (citaj DB) dogadjaje!

ono sto mislim da drzava, odnosno odgovorni politicari trebaju da urade jeste jeste da jasno stave javnosti do znanja da, iako se ponekad ne slazu oko ponekih detalja koje Parada promovise, DA SE APSOLUTNO SLAZU da svako ima pravo na koriscenje Ustavom zagarantovanih prava i da NIKO nema prava pretnjom nasiljem da im ta prava uskracuje.

Ukoliko Dveri hoce da naprave porodicnu setnju, nemam nista protiv. Posto su se za svoju javnu manifestaciju prijavili posle Parade, sasvim je logicno da im se ne dozvoli da koriste istu rutu kao i Parada. Ovde cu namerno biti malkice zlonameran, ali sa punim pravom: mogu lepo da odrze svoj protest ili "na Uscu gde nikome ne smetaju" ili "u svoja cetri zida". Imaju puno pravo da demonstriraju za ono sto misle da je u redu po nima ALI sve dokle im izjave nisu pozivi na linc, nasilje ....

A policija moze, ukoliko postoji (politicka?) volja vrlo jednostavno da regulise stvari tako sto ce problematicna lica "od ranije poznata policiji" pozvati na informativni razgovor zbog "postojecih indicija", bas u vreme odrzavanja Parade.

Sudstvo moze da se organizuje takodje formiranjem ad hoc suda na licu mesta, slicno onome sto se radi u pitanju fudbalskih utakmica, pa se pocinitelji nedela mogu odmah efikasno procesuirati. u slucaju maloletnika, procesuirati roditelje ili ukoliko se predstave nemocnim, decu preuzteti na staranje i prevaspitavanje od strane drzave!

Zivot je pun mogucnosti da se sve lepo zavrsi, samo ih treba iskoristiti.
Jukie Jukie 11:06 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

8c_competizione
u slucaju maloletnika, procesuirati roditelje

Ne slažem se sa ovim delom, mislim da ako je neko sposoban da počini krivično delo može i da guli zatvorsku kaznu
loader loader 11:16 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Jukie
8c_competizione
u slucaju maloletnika, procesuirati roditelje

Ne slažem se sa ovim delom, mislim da ako je neko sposoban da počini krivično delo može i da guli zatvorsku kaznu

Wauh ! Jukie! Britko, pitko... :) ... Da je ovakve odlučnosti kod naših politikanata, mnoge stvari bi bile prilično rešene. Ovako, na jednoj strani se bloguje, a na drugoj (na ulici) manguparija radi posao punom parom
loader loader 11:24 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

8c_competizione:
Ukoliko Dveri hoce da naprave porodicnu setnju, nemam nista protiv

To je jedan od oblika demokratije, da nemate ništa protiv, a niste za njih


Sudstvo moze da se organizuje takodje formiranjem ad hoc suda na licu mesta, slicno onome sto se radi u pitanju fudbalskih utakmica, pa se pocinitelji nedela mogu odmah efikasno procesuirati.

Slažem se. Nego, nama sudstvo nije organizovano ni van "lica mesta", u zgradama koje zovemo pravosudnim institucijama. Zato, mrka kapa, barem još koju gomilicu godina


Zivot je pun mogucnosti da se sve lepo zavrsi, samo ih treba iskoristiti.

Apsolutno - nego, ovde samo neki koriste mogućnosti, na uštrb svih drugih. Kad bi se mogućnosti drugarski podelile (jer još uvek su drugovi na vlasti, skoro u kontinuitetu sedam i po decenija)- tada bi bila malkice drugačija pesmica
fifismack fifismack 12:41 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Ne slažem se sa ovim delom, mislim da ako je neko sposoban da počini krivično delo može i da guli zatvorsku kaznu



David Cameron: "If you are old enough to commit these crimes, you are old enough to face the punishment"


[http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-14454516]
expolicajac expolicajac 12:46 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

fifismack
Ne slažem se sa ovim delom, mislim da ako je neko sposoban da počini krivično delo može i da guli zatvorsku kaznu



David Cameron: "If you are old enough to commit these crimes, you are old enough to face the punishment"


[http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-14454516]

Da li baš sve moramo da uvozimo od Engleza. Valjda je i naša pamet to shvatila.
iqiqiq iqiqiq 13:54 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Da li baš sve moramo da uvozimo od Engleza

mislim da smo izgubili samopouzdanje u sopstvenu pamet, a to je produkt 20 godina obrazovanja koje se survalo do dna za koje nismo verovali da postoji...
samo da pustimo svojoj pameti da dobije šansu, verujem da bi mnogo dobrog uradili (svojoj ne mislim na sebe lično, nego na potencijal koji imamo u zemlji ali ne koristimo)
8c_competizione 8c_competizione 14:13 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Ne slažem se sa ovim delom, mislim da ako je neko sposoban da počini krivično delo može i da guli zatvorsku kaznu


slazem se sve dokle god NEKO sluzi kaznu!
8c_competizione 8c_competizione 14:15 22.09.2013

Re: Elementi pretnje u opadanju, bre ?! :)

Zato, mrka kapa, barem još koju gomilicu godina


kod mene optimizma nikad ne manjka
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:17 22.09.2013

ONO i DSZ

Exe, izvini, ali sam se smorio već sa prvim pasusom, da sam ostatak bio prinudjen da preskočim iz zdravstvenih razloga (možda je trebalo neku zgodnu cicu u policijskoj uniformi, to jest bez uniforme da ubaciš u tekst). Podseća na izvod iz skripte za najdosadniji mogući predmet na fakultetu (ONOiDSZ), ustvari, sociologija je bila još dosadnija, odma posle ekonomije, jebote, koji sam štreber tad bio, nasvesamišo!).

Verovatno se i ti ljudi koji navodno "procenjuju" toliko smore ovim pravillnikom o radu, da na kraju procene, onako, totalno ofrlje, pa šta bude.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:55 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

a marksizam, Srke, to ne pominješ iz samilosti prema 9/10 bloga?

bata Gorančo, siroma vi kada ste morali da bubate sve ove definicije da postanete komandiri! e, da si bio mlad kad i ja... pa da zapalimo s časa odbrane, ili marksizma, ustava i te smaračine, pa do malog Dadova ili KST-a da odemo, a tamo mladih cica iz osme i šeste... to je bio pos'o!
tasadebeli tasadebeli 08:14 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

srdjan.pajic
Exe, izvini, ali sam se smorio već sa prvim pasusom, da sam ostatak bio prinudjen da preskočim iz zdravstvenih razloga (možda je trebalo neku zgodnu cicu u policijskoj uniformi, to jest bez uniforme da ubaciš u tekst). Podseća na izvod iz skripte za najdosadniji mogući predmet na fakultetu (ONOiDSZ)


Исти случај и код мене... Извини, Екс, овај стил убива и ово мало преосталих сивих ћелија у паметној главици... Схватам ја да то тако у полицији мора да буде, али...

Својевремено сам радио лектуру на рукопису (мемоарском) једног нашег бившег биг џајент хед полицајца који је писањем својих сећања у том тренутку прекраћивао време у затвору. И ту сам наилазио у огромним количинама на реченице следећег типа:

"Са Легијом сам остварио контакт на паркингу мотела..."

И 'ајд сад ти то лекториши!

Утешила ме колегиница, језичарка, чији мужић ради за БИА. Каже жена:"Како не разумеш? Па они морају тако да пишу! Читам ја понеки извештај мог мужа. Тако их науче. А и не знају, мученици, за другачије..."

"Циклама, Чолићу! Настави!"


expolicajac expolicajac 08:55 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

srdjan.pajic

Srđan Fuchs

tasadebeli

Momci, apsolutno ste u pravu. Ali kako bi izgledalo da se odboru za bezbednost Skupštine dostavi izveštaj u formi:
"Poštovani narodni poslanici, ako ovi gejovi organizuju ovu paradu, ovi navijači će gi potepaju ko tuđe. Aj što će njih potepaju, nego će i naši da najebu. Ajd što će i naši da najebu, to gi poso,al što će skrše sve po Beograd."
tasadebeli tasadebeli 09:00 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

expolicajac
srdjan.pajic

Srđan Fuchs

tasadebeli

Momci, apsolutno ste u pravu. Ali kako bi izgledalo da se odboru za bezbednost Skupštine dostavi izveštaj u formi:
"Poštovani narodni poslanici, ako ovi gejovi organizuju ovu paradu, ovi navijači će gi potepaju ko tuđe. Aj što će njih potepaju, nego će i naši da najebu. Ajd što će i naši da najebu, to gi poso,al što će skrše sve po Beograd."




Ипак, Екс, мислим да би ову другу варијанту безбедносне процене велика већина народних посланика пре разумела него ону прву варијанту...
kukusigameni kukusigameni 09:00 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

expolicajac
srdjan.pajic

Srđan Fuchs

tasadebeli

Momci, apsolutno ste u pravu. Ali kako bi izgledalo da se odboru za bezbednost Skupštine dostavi izveštaj u formi:
"Poštovani narodni poslanici, ako ovi gejovi organizuju ovu paradu, ovi navijači će gi potepaju ko tuđe. Aj što će njih potepaju, nego će i naši da najebu. Ajd što će i naši da najebu, to gi poso,al što će skrše sve po Beograd."

Evo, ja sam sad sve razumeo.
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:12 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

tasadebeli


"Са Легијом сам остварио контакт на паркингу мотела..."




Mogao bih se zakleti da sam čuo iz usta nekog mupovca sintagmu "bezbedonosna procena" na nekom TV-u. Samo ne znam ko je.
niccolo niccolo 09:53 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

možda je trebalo neku zgodnu cicu u policijskoj uniformi, to jest bez uniforme da ubaciš u tekst

Podržavam
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:57 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

expolicajac

Momci, apsolutno ste u pravu. Ali kako bi izgledalo da se odboru za bezbednost Skupštine dostavi izveštaj u formi:
"Poštovani narodni poslanici, ako ovi gejovi organizuju ovu paradu, ovi navijači će gi potepaju ko tuđe. Aj što će njih potepaju, nego će i naši da najebu. Ajd što će i naši da najebu, to gi poso,al što će skrše sve po Beograd."


ovo već ima lični pečat, ono je zvučalo kao Artu Ditu glavom iz peska da se javlja... moja mama, koja je provela radni vek korigujući jezičke te izveštaje po Skupštini socijal'stićke Srbije mi je pričala da ju je posebno obuzimao očaj kada je morala da koriguje izveštaje koje je slao Zoran Sokolovitj - nije smela da otkriva detalje zbog prirode svog posla, al' kapiram da je to za knjigu bilo... inače, taj komunistički robogovor je itekako rasprostranjen u modernom srpskom jeziku... stiže mi poruka iz Banje Luke neki, od mlađe prijateljice, dragi Srki, šaljem ti čestike povodom rođendana a vezane za isti... , prosto su ljudi upecani u taj istitucionalni način govora...

uzgred, za temu vezano, ago Gejevima prođe ovo, ja osnivam udruženje baby friendly i idemo da paradiramo, da se borimo protiv tlačenja finansijskog kojem Država podvrgava najmlađe!
Jukie Jukie 10:56 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

srdjan.pajic
Exe, izvini, ali sam se smorio već sa prvim pasusom, da sam ostatak bio prinudjen da preskočim iz zdravstvenih razloga (možda je trebalo neku zgodnu cicu u policijskoj uniformi, to jest bez uniforme da ubaciš u tekst). Podseća na izvod iz skripte za najdosadniji mogući predmet na fakultetu (ONOiDSZ), ustvari, sociologija je bila još dosadnija, odma posle ekonomije, jebote, koji sam štreber tad bio, nasvesamišo!). Verovatno se i ti ljudi koji navodno "procenjuju" toliko smore ovim pravillnikom o radu, da na kraju procene, onako, totalno ofrlje, pa šta bude.

Meni se baš svidelo jer me podsetilo na principe (nekadašnjeg realističnog) ocenjivanja đaka, ali nisu svi principi dobili po ceo pasus što je greška pri pravljenju prezentacije
I ono što uvek nedostaje je radna formula; ja kad god gledam epizodu Numb3rs poželim da odmah tako nešto izračunam ali ne znam koje vrednosti množim sa kojim itd. (nama su na fakultetu jednom dali radnu formulu za računanje korelacije dva niza brojeva, i svaki put kad mi zatreba onda iskopavam tu požutelu sveščicu iz devedeset pete)
8c_competizione 8c_competizione 10:59 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

Исти случај и код мене... Извини, Екс, овај стил убива и ово мало преосталих сивих ћелија у паметној главици... Схватам ја да то тако у полицији мора да буде, али...


Taso, da li se bunis i kada ti recimo sudija pise presudu na "Sudskoslovenskom"? naravno ne, jerbo je to sluzbeni jezik komunikacije pravnih subjekata (sudija, advokata ....).

Da li se bunis kada lekari pisu dijagnoze na latinskom? Naravno ne?

Ne vidim nista sporno u tome da Minsztarstvo sile i njeni organi koriste jezik veoma slican "Sudskoslovenskom" (pobogu i pripadaju delimicno istom sistemu sprovodjenja "prava".

Naravno, to ume da se otme i u drugu stranu, pa koriscenje bar 10 reci vrednih 10$ u jednoj recenici biva upotrebljeno za postizanje sto veceg efekta zastrasivanja i impresioniranja potencijalnog slusaoca/citaoca. No, ovo je metod kojem pribegavaju osobe koje su ili egocentricne ili prokrivaju svoje neznanje mulajnjem vode upotrebom nejasnih termina. Meni je jedan odlican profan sa Masinca jednom rekao: ukoliko si sposoban da nesto objasnis drugima kao da to objasnjavas jednom 8-mogodishnjem detetu, onda ces umeti da im objasnis sustinu problema ili resenja!

Takodje, mislim da ove definicije nije pisao Ex, vec da ih je samo citirao u cilju informisanja javnosti povodom upotrebe termina "bezbedosni rizik", a radi edukacije sire javnosti. Nista lose u tome!

Mozda je jedino problem sto nemamo objavljena Pravila sluzbe u izdanju serijala FOR DUMMIES ili Kreativne radionice lakse bi se citala ozbiljnija literatura, onako uz osmeh
8c_competizione 8c_competizione 11:01 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

uzgred, za temu vezano, ago Gejevima prođe ovo, ja osnivam udruženje baby friendly i idemo da paradiramo, da se borimo protiv tlačenja finansijskog kojem Država podvrgava najmlađe!


to i jeste svrha svog slobodnog Paradiranja, samo napred!

EDIT: doduse, ako si vec za porodicne vrednosti, mos se pridruzis Dverima
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:22 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

niccolo
možda je trebalo neku zgodnu cicu u policijskoj uniformi, to jest bez uniforme da ubaciš u tekst

Podržavam

podržavam podržavanje
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:48 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

a marksizam, Srke, to ne pominješ iz samilosti prema 9/10 bloga?


Nah, Marksizam sam imao samo u 2. srednje, možda i 3. ne sećam se svega najbolje. Profanka se oblačila u haljinu model "džak od krompira", a čas neretko počinjala krikom: "Drugovi, dokle će da vlada ovaj javašluk i nerad?!". Mislim, silno sam se zabavljao, barem kad nisam dremao na nastavi, ali sam stalno morao da pazim da ne lupim nešto antidržavno (srećom te je Tito umro još u osnovnoj školi, pa nisam imao prilike da nadrljam kao što sam zamalo nadrljao u osnovnoj, kad mi je pretilo da mi zovu "roditelje na odgovornost", jer sam na času književnosti rekao nešto što se nije smelo nikako reći).
tasadebeli tasadebeli 19:25 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

8c_competizione
Исти случај и код мене... Извини, Екс, овај стил убива и ово мало преосталих сивих ћелија у паметној главици... Схватам ја да то тако у полицији мора да буде, али...


Taso, da li se bunis i kada ti recimo sudija pise presudu na "Sudskoslovenskom"? naravno ne, jerbo je to sluzbeni jezik komunikacije pravnih subjekata (sudija, advokata ....).

Da li se bunis kada lekari pisu dijagnoze na latinskom? Naravno ne


Ма не буним се ја уопће, мој далеки друже... Нас тројица (два Срђана и ја, Злопоглеђа) само смо, онако као лингвисти аматери, констатовали да људски језик може, вала, свашта да отрпи, као и да њиме(горепоменутим оптуженим језиком) можеш свашта да кажеш и да не кажеш ништа... И присетили смо се, а при томе нас је сву тројицу вероватно нешто лецнуло око срца, неких старих социјалистичко самоуправних усмерењачких дана и школских уџбеника из тог доба који су били писани баш таквим стилом. (Хеботе, читаш, читаш, читаш, пређеш целу страну, а нигде глагола!)

Нисмо ми ништа замерили Ексу, таман посла. У праву си, нема ништа лоше у томе што је он урадио. Јасно нам је да то тако мора да иде. Од мене Екс, а и сви коментатори добише препоруку...

Ипак, вероватно си и сам приметио да се тај стил прелио и у друге видове језичке комуникације у друштву, па на вулканизерској радњи уместо "поправљам гуме", читамо обавезно "вршим поправку гума".

Кажу ми упућени људи да по дефиницији и статистици сваки четврти грађанин Србије ради за неку државно-безбедносну структуру (остаде то са оца на сина још из доба СФРЈ). Судећи по језику јавне комуникације, изгледа да је то истина...

iqiqiq iqiqiq 19:32 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

Кажу ми упућени људи да по дефиницији и статистици сваки четврти грађанин Србије ради за неку државно-безбедносну структуру

pa kako to, na koga da sumnjam devera, svekra, svekrvu, muža, roditelje, brata, sestru...
tasadebeli tasadebeli 20:09 22.09.2013

Re: ONO i DSZ

iqiqiq
Кажу ми упућени људи да по дефиницији и статистици сваки четврти грађанин Србије ради за неку државно-безбедносну структуру

pa kako to, na koga da sumnjam devera, svekra, svekrvu, muža, roditelje, brata, sestru...


Не знам за остале, али свекрва сигурно!
iqiqiq iqiqiq 09:09 23.09.2013

Re: ONO i DSZ

Не знам за остале, али свекрва сигурно!

da znaš da mi je ona najsumljivija

jedva čekam da i ja postanem svekrva tj vršim bezbednosne provere
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:45 23.09.2013

Re: ONO i DSZ

8c_competizione


EDIT: doduse, ako si vec za porodicne vrednosti, mos se pridruzis Dverima


ne mogu, već sam se pokrbao s nekim glavešinama (glavićima, tačnije) svojim poslom. a drugo, odrekla bi me se moja bezbožnica kada bi' post'o tako prepodoban... a ček šta, ako si za porodične vrednosti, odmak si pro-dveri... bulšit, buraz... kol'ko ja gejeva znam koji su roditelji... pola telavivske škvadre su gay and family-friendly.

edit: btw, meni su navijači i dveri ultra-mega gej, kao gomila znojavih, mišićavih momaka, objedinjenih u zajedničkom cilju, ovi na tribinama, ovi na saborima po manastirskim spavaonama - ima li pederskije arhetipije od te?

AlexDunja AlexDunja 19:34 23.09.2013

Re: ONO i DSZ


edit: btw, meni su navijači i dveri ultra-mega gej, kao gomila znojavih, mišićavih momaka, objedinjenih u zajedničkom cilju, ovi na tribinama, ovi na saborima po manastirskim spavaonama - ima li pederskije arhetipije od te?

meni je ovo jedan od komentara godine:)
sad mi žao što ne vodim ličnu evidenciju, pa da 30. decembra objavim
blog:)))
8c_competizione 8c_competizione 21:08 23.09.2013

Re: ONO i DSZ

ako si za porodične vrednosti


cuj, to sa porodicnim vrednostima ti je u Srbiji nesto slicno kao i sa patriotizmom: odavno sazvakan i izbljuvan pojam! zato sam malko preosetljiv oko olake upotrebe istog.

btw, meni su navijači i dveri ultra-mega gej, kao gomila znojavih, mišićavih momaka, objedinjenih u zajedničkom cilju, ovi na tribinama, ovi na saborima po manastirskim spavaonama - ima li pederskije arhetipije od te?


sta dodati na ovo? u potpunosti se slazem
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:01 24.09.2013

Re: ONO i DSZ

i sada, pošto se neki tamo krelci zalažu za to ja treba da se odreknem tih ideja i prezrem ih, jer sam moderniji i progresivniji? boleće me uvo, pa nije Srbija samo njihova, i moja je. zašto bih bilo kome prepuštao svoju zemlju?
niccolo niccolo 09:50 22.09.2013

Apsolutni skandal,

ako mene pitate, je to što se ministar policije i prvi potpredsednik zadužen za bezbednost praktično hvale da bezbednosne procene nisu napravljene. Počeo im je događaj za koji treba da se naprave bezbednosne procene a njih dvojica sasvim važni ističu da procena nije još napravljena - pa kad će, kad se događaj završi?
expolicajac expolicajac 09:57 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

niccolo
ako mene pitate, je to što se ministar policije i prvi potpredsednik zadužen za bezbednost praktično hvale da bezbednosne procene nisu napravljene. Počeo im je događaj za koji treba da se naprave bezbednosne procene a njih dvojica sasvim važni ističu da procena nije još napravljena - pa kad će, kad se događaj završi?

Bezbednosna procena sigurno postoji. Ali ona nije za javnu upotrebu. Jeste da je ovaj tekst težak za čitanje ali sam ga i napisao sa namerom da ukažem na težinu samog sastavljanja bezbednosne procene i odgovornosti koju na sebe preuzimaju odgovorni u MUP-u koji stavljaju potpis na takav dokument.
niccolo niccolo 10:05 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

Bezbednosna procena sigurno postoji. Ali ona nije za javnu upotrebu.

Što se može tako i reći, a ne da se daju izjave da još uvek nije napravljena
expolicajac expolicajac 10:07 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

niccolo
Bezbednosna procena sigurno postoji. Ali ona nije za javnu upotrebu.

Što se može tako i reći, a ne da se daju izjave da još uvek nije napravljena

Političari pričaju ono što im donosi najviše poena. Naravno da ozbiljni ljudi znaju šta je istina.
bolid1 bolid1 10:27 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

znaju šta je istina.


i sta nije istina...covek iz Nis, sve zna



angie01 angie01 10:56 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

a, je l se radila bezbednosna procena za moleban?
8c_competizione 8c_competizione 11:09 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

a, je l se radila bezbednosna procena za moleban?


za Moleban je politicka "elita" Dr Voje Kostunice i puk Radovica procenila da smo svi ujedinjeni front!

isto kao sto i DB procenjuje Derbije i ostale fudbalske utakmice
arcins arcins 11:13 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

angie01
a, je l se radila bezbednosna procena za moleban?



Naravno da jeste, samo su malo omasili pa su dali fransizu Nike-u.
JJ Beba JJ Beba 14:59 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

angie01
a, je l se radila bezbednosna procena za moleban?

a za onaj skup kada su spaljene ambasade, demolirane zgrade, opljačkane radnje?
angie01 angie01 15:06 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,


a za onaj skup kada su spaljene ambasade, demolirane zgrade, opljačkane radnje?


i poginuo mladic u ambasadi!

kada je policija povucena sa strateskih tacaka oko Kneza Milosa i kada je po pocetku divljanja, sacekala jedno 45 minuta, da teatralno u hamerima samo napravi lipicanerski krug.
AlexDunja AlexDunja 15:10 22.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

a epilog je vrh,
osuđen jedan mamlaz koji je maznuo rukavice u ambasadi.

bezbednosna procena je must have

i naša policija odlično radi taj posao
loader loader 11:36 23.09.2013

Re: Apsolutni skandal,

i naša policija odlično radi taj posao

Taj posao
Naša policija sve poslove radi odlučno
mislim, koji su joj od interesa


iqiqiq iqiqiq 12:08 22.09.2013

Vera u zaštitu

Na nekom prethodnom blogu o nasilju sam pomenula da me čudi kako klinac čiji je otac policajac nema u sebi tu strast da zaštiti građane od nasilja, pa da bude glavni u razredu koji štiti slabije.
Kolega bloger je umro od smeha virtuelno i komentar je da je to samo na papiru.

Kada se izgubila vera u policiju kao zaštitnika?

Mojoj devojčici su pre neki dan trojica u sred bela dana prišli na ulici i iza leđa pokušali da otvore ranac. Nekako se istrgla. Rekla mi je da je videla policajce nedaleko od mesta gde su joj džeparoši prišli. Kada sam je pitala što ih nije dozvala, rekla mi je da ne veruje da bi oni nešto uradili. EJ!

Inače klasičan tinejdžer koji sluša domaći hip hop i rep i gde jeste policija opisana kao korumpirana itd, što redovno čitamo i u medijima

Koliko smo mi pomogli tome Posle zaustavljanja, prva rečenica vozača (34) , bila je “žurio sam na sastanak”, a onda sledi i skoro obavezni nastavak u takvim situacijama: “Je l' možemo mi ovo nekako dugačije da regulišemo”.
8c_competizione 8c_competizione 18:13 22.09.2013

danasnja tema

evo vidis ovde kako Drzava deluje po bezbednosnim procenama, ponarocito u kada su u pitanju DBovski novci!

ja sam bezbednosno procenio da bi najbolje po Srbiju bilo da se na jedno dve tri godine zabrani igranje fudbala pred publikom, sve dok klubovi (DB & DB) sami ne rese pitanje svojih najkrvolocnijih navijaca, koje uzgred placaju!
iqiqiq iqiqiq 18:30 22.09.2013

Re: danasnja tema

"I nije tačno da je sve u političkoj volji, ili ovakvoj ili onakvoj državi.

Nešto je i u ljudima i u njihovoj ličnoj volji.

Zato su novoimenovani načelnici policija u Beogradu i posebno u Novom Sadu pod budnim okom javnosti, na posebnom ispitu da zaustave ljuljanje ugleda svojoj profesiji. I da pomognu svojoj državi ne samo na civilizacijskom putu ka EU nego i najelementarnije moguće - da sačuva građanski mir. "

komentar Danas
tasadebeli tasadebeli 20:05 22.09.2013

Re: danasnja tema

8c_competizione
evo vidis ovde kako Drzava deluje po bezbednosnim procenama, ponarocito u kada su u pitanju DBovski novci!

ja sam bezbednosno procenio da bi najbolje po Srbiju bilo da se na jedno dve tri godine zabrani igranje fudbala pred publikom, sve dok klubovi (DB & DB) sami ne rese pitanje svojih najkrvolocnijih navijaca, koje uzgred placaju!


Шта си се окомио на фудбал и навијаче?

Зар си заборавио? Није ово било тако давно...

А ти хоћеш да забраниш одигравање фудбалских утакмица пред публиком! 'Ајде да занемаримо већину, они ионако не треба да имају никаква права јербо су стока једна сељачка, необразована и националистичка... Али, јеси ли свестан да би та твоја забрана била и угрожавање људских права сексуалних мањина?

(П.С. - Сад се сетих оног човека што је судским путем изборио себи право да му име и презиме у пасошу Републике Србије пише ћирилицом тако што се позивао на закон за националне мањине о праву на коришћење сопственог писма у званичним документима...)



8c_competizione 8c_competizione 21:54 22.09.2013

Re: danasnja tema

Taso, jel to ono sa kaapitenom nije nimalo indikativno bilo pre par meseci. nije ti ni indikativno ovo sto se veceras dogodilo na utakmici? ni sto drzava otvorenu usktuknu pred nasiljem?

'Ајде да занемаримо већину, они ионако не треба да имају никаква права јербо су стока једна сељачка, необразована и националистичка...


ovde vec pocinjes svoj standardni program zamene teza

kao prvo, recimo da na stadio stane 50000 dusa na utakmicu. od tih 50k dusha moglo bi se reci da je samo jedna 10ina max ta koja je batinaska, kriminalna itd.

zemlja Srbija ima koliko se secam popisa nesto oko 7 milki dusa. Koliki je procenat tih 5k ludaka u odnosu na 7 milki dusa? ili se radi o promilima? delovima istih?

kako onda mozes da ih nazivas vecinom? to sto su stoka bezobrazna neotesana i najglasnija, ne znaci da su najbrojnija, pa da se pozivas na demokratski princip.

a sto se pedera tice koji su podrzavali klub, ne vidim nista lose. sve dok se sport kao sport, a NE BIZNIS! podrzava, i ja sam za to.

a sada ja tebe lepo da pitam nesto. znas li ti da ti isti klubovi drze npr. i sexy hot-line usluge? nisi znao? zanimljivo, pored cica (oket ima tu i starijih gospodja koje bi nekom mogle biti i babe) ima tu i par likova koji rade gay deo posla. nije li to malko licemerno da ti isti klubovi koji se bave tim poslom sa druge strane placaju batinase pa da posle razbijaju grad i biju pedere?

okomio sam se na ovakav fudbal i ovakve navijace namerno, zbog toga sto tu postoji debeo problem u drustvu, koji moramo resiti.

ne bih sada o ovoj drugoj mafiji, da ne ispadne da trolujem blog. bice prilike

сељачка, необразована


jesam im ja kriv sto u zivotu nisu otisli u pozoriste, na balet, u muzej ili na izlozbu? da nisu mozda pare u pitanju? odkuda onda za ulaznice i godisnje karte za fudbalske utakmice?

izgovora je uvek mnogo ....
tasadebeli tasadebeli 23:58 22.09.2013

Re: danasnja tema

ovde vec pocinjes svoj standardni program zamene teza


Ма јок, ја ти само рекох да волим фудбал...

to sto su stoka bezobrazna neotesana i najglasnija, ne znaci da su najbrojnija, pa da se pozivas na demokratski princip.




Не тражим ја права за њих, но за себе... Мислим, кад већ помињеш демократски принцип, могао би неко заиста да пита и ту већину шта мисли о појединим питањима, а не да непрестано иза тапацираних врата министарстава и амбасада, у четири ока, одлучује шта је за ту већину добро, а шта не... (Тако барем ја, мали Перица, замишљам да би свет требало да изгледа...)

Пример: Подршка приступању ЕУ у Србији одавно пала испод 50%, а ми и даље свакодневно слушамо целомудрена просеравања наших "демократски" изабраних представника у власти о потреби скидања гаћа и натрћивања по сваку цену да бисмо приступили тој наддржави. И, молим те, ово са гаћама и натрћивањем немој погрешно да схватиш, нисам то рекао због геј параде. Само се фигуративно изражавам. Ако нам и буду дозволили одлучивање о том питању на неком референдуму, вероватно ће га понављати више пута (као у Ирској и неким другим земљама) све док не излажирају пожељан резултат. Јебеш такве демократске принципе...

Нема ту ни д од демократије. Тако им је наређено и они само спроводе налоге које добијају од својих ментора. Зато сада и слушамо прокењавање о безбедносним проценама за параду и чудимо се како су одједном они хомофоби од пре годину-две, који су стајали иза тих "навијача" годинама, променили причу и постали нови доситеји овог слуђеног народа.

Николо горе каже да је скандал што Гљивица и Аца Пуб (петарда уместо батака?) немају безбедносну процену догађаја који се већ увелико одвија. Ма јасно нам је свима да они и не раде процену безбедносне ситуације за геј параду, него раде процену сопствене безбедносне ситуације на политичкој сцени. И сви то видимо, а опет слушамо њихова прокењавања и ћутимо, ћутимо,...

Зато ми цела ова прича око геј параде, а пре тога реконструкције владе, а пре тога борбе против корупције,... (можемо да идемо са набрајањем деценијама уназад) делује потпуно бесмислено. Као и Ексу, претпостављам, па је зато тим поводом и окачио овај потпуно безлични, а бесмислени у датој ситуацији, текст о безбедносној процени писан окамењеним бирократским стилом државних институција јер му циљ и није да да процену, но да замагљује даље ствари по принципу "да се Власи не досете".

Хебига, вероватно нам је свима мука од овога, али ево ја сам бацио пеглу да ми буде лакше... Али ми није лакше... Ипак ми је лакше када се само шалим на те теме јер ми је то једини кишобран који имам...

a sto se pedera tice koji su podrzavali klub, ne vidim nista lose. sve dok se sport kao sport, a NE BIZNIS! podrzava, i ja sam za to.




okomio sam se na ovakav fudbal i ovakve navijace namerno, zbog toga sto tu postoji debeo problem u drustvu, koji moramo resiti.




ne bih sada o ovoj drugoj mafiji, da ne ispadne da trolujem blog. bice prilike


expolicajac expolicajac 07:21 23.09.2013

Re: danasnja tema

Као и Ексу, претпостављам, па је зато тим поводом и окачио овај потпуно безлични, а бесмислени у датој ситуацији, текст о безбедносној процени писан окамењеним бирократским стилом државних институција јер му циљ и није да да процену, но да замагљује даље ствари по принципу "да се Власи не досете".

"Wrong" Taso
Da bi se nešto uradilo pravilno moraju se znati osnovni principi. To što je tebi ovoj tekst zaličilo na "potpuno bezlični, a besmisleni u datoj situaciji", nije tačno. Znajući ljude po MUP-u koji sada donose odluke o bezbedenosti ove zemlje, odgovorno tvrdim da mnogi nikada nisu bili u situaciji da primenjujući gore navedena načela sastave bilo koju bezbednosnu procenu. Zato ovaj tekst ne služi zamagljivanju situacije,nego je napisan u nameri da onima koji komuniciraju sa predstavnicima MUP-a da informaciju na koji način treba da postavljaju pitanja, a ne da kukaju kako ih niko ne voli.
Valjda je čika Jova Jovanović Zmaj rekao onu staru, "Znanje je snaga znanje je moć, učite deco dan i noć".
8c_competizione 8c_competizione 08:35 23.09.2013

Re: danasnja tema

...петарда уместо батака?...


za ovo imas i ovo

8c_competizione 8c_competizione 08:36 23.09.2013

Re: danasnja tema

nego je napisan u nameri da onima koji komuniciraju sa predstavnicima MUP-a da informaciju na koji način treba da postavljaju pitanja, a ne da kukaju kako ih niko ne voli.


u njihovo ime zahvaljujem za inicijativu
tasadebeli tasadebeli 12:47 23.09.2013

Re: danasnja tema

expolicajac

"Wrong" Taso


Пардонст, онда! Оградио сам се одмах у почетку писања са оним "мали Перица".
predatortz predatortz 09:28 23.09.2013

Procena

Opcija I

Q: Je l' nas puno pritislo?
A: Umereno... Neće zbog izbora na Kosovu...
Onda ko im jebe mater pedersku, nek' šetaju među četiri zida!
Daj nekom seronji iz odnosa sa javnošću da formuliše nešto o visokom riziku, mogućim žrtvama, šteti...

Opcija II

Q: Je l' nas puno pritislo?
A: Ove godine, šefe, jebu pa rasturaju...

Nek' šetaju onda, jeb'o im ja mater pedersku! Daj nekom seronji iz Odnosa da uobliči nešto o ljudskim pravima, slobodama, pravu na izbor i sličnim sranjima...

49 41 49 41 19:54 23.09.2013

Videh svog pandura,

posle 21. godine.

Dal' je i on EX - ko zna?!?

Druzili smo se nekad, saradjivali na poslu.

Eno ga pise knjige, promovise ih - "Poj slavuja".

Osedela ljudina.
E, moj nacelnice - pandurcino golema.
Jedva te izgooglah posle toliko godina.
angie01 angie01 22:50 23.09.2013

Re: Videh svog pandura,

Eno ga pise knjige, promovise ih - "Poj slavuja".


cini mi se, da si nesto pobrk'o.
expolicajac expolicajac 23:05 23.09.2013

Re: Videh svog pandura,

angie01
Eno ga pise knjige, promovise ih - "Poj slavuja".


cini mi se, da si nesto pobrk'o.

I meni se čini.
49 41 49 41 11:38 24.09.2013

Re: Videh svog pandura,

expolicajac
angie01
Eno ga pise knjige, promovise ih - "Poj slavuja".


cini mi se, da si nesto pobrk'o.

I meni se čini.


Nisam pobrkao.

Samo sam "naglas" razmisljao; ili sam slucajno napravio trol.
On je bio policajac, radili smo na istoj lokaciji; kasnije poceli da se druzimo privatno.

Bio je nacelnik te policijske ispostave.
Dal' je to gradskog ili republickog nivoa - to je teze pitanje za mene.

Cuo sam, (iz nepouzdanih izvora) da je doziveo infark zavrsio u bolnici; kad je video da mu se policajci prestrojavaju po nacionalnoj liniji i jos mnogo gore od toga.

Nisam znao ni da li je ziv, ni gde je zavrsio posle sumanutog razvaljivanja drzave, pljacki, ubistava i slicno.

Nasao sam ga na googlu, posle toliko godina -
Nik name i bezbedonosne analize su me samo navukle i podsetile na njega.

Nasao sam ga pre dva dana, ziv je i zdrav.
Imam manu, kad se necem obradujem; a nemam skim da podelim ucinim ko mi prvi "naleti".

My fault in default - sorry!

expolicajac expolicajac 12:44 24.09.2013

Re: Videh svog pandura,

49 41

Kad su emocije u pitanju, sve ti je oprošteno.
predatortz predatortz 07:29 25.09.2013

Bezbedonosna procena

Ovo je trolčina, ali moram negde da se izjadam...

Radim na Senjaku, od 1996. Dakle, pristojan broj godina, svaki radni dan, vozim deonicom koja se sa Gazele penje ka Topčiderskoj zvezdi. Na tom usponu nalazi se Internacionalna škola PRIMA. Godinama se tu pravi manji saobraćajni 'čep', jer roditelji, uglavnom strane diplomate i osoblje ambasada, parkiraju na kolovozu da bi otpratili dete do školskog dvorišta. No big deal, mi koji tu vozimo znamo za jadac pa malo usporimo.

Elem, od početka ove školske godine situacija se promenila. Tri službena vozila, BMW i dva džipa, od čega jedan hamer , bukvalno razgrću učesnike u saobraćaju. Rotacije, nagla skretanja, naglo kočenje, hamer bukvalno prepreči traku i onemogući protok saobraćaja... Kao da je talačka kriza u toku!

Nije mi bitno čije je dete u autu, dete je dete i najmanje je krivo za kompletan krkanluk oko njegovog odlaska u školu.

Zanima me:

Koja neotesana balvančina vodi ovakve aktivnosti pratnje lica pod stalnim obezbeđenjem? Zna li ta majmunčina da je obezbeđenje efikasno samo onda kad je diskretno i ne znaš mu navike? Šta mu je skrivilo to dete, pa ga vozi kao džak krompira? Kao Legiju u Specijalni sud!

I da, još jedna sitnica:

Koji to naš visoki ( a po obezbeđenju, mora biti iz reda najviših ) državni funkcioner do te mere nema poverenje u domaće školstvo, pa mu dete osnovno školovanje pohađa u stranoj školi?

Meni je toliko nepoštovanje domaćeg sistema obrazovanja dovoljan razlog za smenu tog čoveka. Vama?
iqiqiq iqiqiq 08:29 27.09.2013

Re: Bezbedonosna procena

Meni je toliko nepoštovanje domaćeg sistema obrazovanja dovoljan razlog za smenu tog čoveka. Vama?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana