Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige III/1

mlekac RSS / 06.09.2013. u 16:00
Pošto ću ovog vikenda biti nešto zauzeta, da okačim nastavak malo ranije. A vi, ako imate neki komentar, imate, ako nemate...  U svakom slučaju Anonimni će biti tu da odgovara onima koji se jave.
 
VELIKI STARI ZMAJ JE RAZVIO KRILA 
 

DOOMDRAGON.jpg
Žestoka svetlost plave zvede Araksa razjurila je izmaglicu koja se skupljala oko korenja ukrasnog drveća što se uzdizalo iz vode čuvenih vrtova Bororovog zimskog dvorca. U naizgled beskrajnom kompleksu palata od zelenog i žutog mermera dnevne aktivnosti bile su u punom zamahu. Čišćenje prostorija i hodnika, jutarnje vežbe garde, pa i uklanjanje izmeta ukrasnih životinja stvarali su priličnu vrevu u glavnom sedištu carske dinastije Gator.

Najmoćniji elf na svetu probudio se kasnije nego što je uobičavao. Preplivao je jednom dugački bazen i dok su ga dežurne sluškinje brisale i oblačile obratio se princu Kotalu koji se svojski znojio disciplinovano radeći naporne vežbe tradicionalne Evelonske borilačke veštine Per-Ringa:
- Sine moj, nemoj da si se danas negde odvukao sa svojim društvom ili nekim devojkama, jer te stari otac treba uz sebe. -
Njegov nasledenik prostenja nešto što bi trebalo da bude pitanje i oslobodi se iz gadnog zahvata u kome ga je njegov učitelj već držao. Zatim, otkotrljavši se od svog protivnika ustade i dade znak da je trening borbe za sada prekinut.
- Trebaće mi svaki elf na koga mogu da računam... Ako nisi shvatio, mi smo još uvek u istom onom ratu u kojem je tvoj brat prošle godine poginuo. - pojasni mu imperator.
- Ma nije moguće da si zbog toga stavio čitav dvorac pod opsadno stanje.... Pa to su samo lokalni sukobi nepoznatih napadača sa našim kolonistima negde na obodu interesne zone carstva. - reče mu sin sa mladalačkom nestrpljivošću dok je još uvek teško disao od napora.
- Da, da... Skoro da nije vredno ni pomena... A, da li znaš da ti prokleti trokraki brodovi prolaze kroz naš planetarni sistem na putu za Ledeni most? Kreću se hiprsvemirskom brzinom naravno, zbog čega ih dosad nismo ni primetili. - uzvrati mu Geltazar razvukavši lice u slavodobitni osmeh.
- E, pa to deluje baš zabrinjavajuće. Šta misliš da preduzmemo u vezi toga? - naglo promeni svoj bezbrižni ton princ-nasednik.
- Za sada, prvo moram da rešim neke unutrašnje probleme. Ovu situaciju koriste mnogi naši neprijatelji da bi razbili carstvo. Postoji čak opravdana sumnja da su oni izavali ovu krizu u pograničnim oblastima sklopivši savez sa neprijateljima, ali ja mislim da moji politički savetnici preteruju - uzdanu car i raširi ruke na način koji je sugerirao kako je okružen budalama.
- Izavala ju je tvoja preterana ambicija da okupljaš sve elfe pod svoju krunu. Šta nas briga za neke tamo slobodne lovce koji nam ni porez ne plaćaju? Kakvu korist mi zapravo imamo od njih? Moj jadni brat izgubio je glavu zbog njih! - ponovo je Kotal bio mladalački neobuzdan.
- A, kome oni jadni da se obrate kada su ugroženi, nego svom matičnom svetu? I sam Boror je branio i elfe koji nisu bili u njegovoj tadašnjeoj kraljevini. Tako je i dobio ljubav i poštovanje svih na Tir-Nan-Ogu - odvrati Geltazar, koristeći pritom boju glasa rezervisanu za predavanja i podučavanje dece.
- Poštovanje onih koji su njegovo zavođenje reda preživeli? Stvarno plemenito! - bio je sada ironičan princ.
- Na žalost, ne može se bez krvi carstvo zadobiti. Nego, pusti sada to. Rešio sam da uzmem novu izabranicu, koja je, uzgred, plemenita Ziranka i vodeći političar ugrožene kolonije na Ledenom mostu. Da li je moj sin sada sa mnom ili protiv mene? -
Kotal se jedan trenutak zagleda u svoga oca, pa se onda sasvim ozbiljno, ceremonijalno, spusti na jedno koleno i reče:
- Uz tebe sam do posledenjeg daha, oče, šta god ti odlučio. Prošlo je već toliko godina od kako nas je majka napustila i veoma je tužno videti te usamljenog na smaragdnom prestolu. Nadam se da si mudro izabrao i da ću se radovati novoj braći i sestrama. U ovom današnjem, surovom svetu dinastija je vrlo ranjiva ako je malobrojna. Onaj prokleti Valuzijanac spreman je na sve da bi se dokopao vlasti -
- On joj je vrlo blizak rođak moje izabranice i biće manji od boborovog polena kada ona sedne na tron sa mnom - objasni mu car zadovoljno se protežući.
- Politički lukav potez... mogao sam i da pretpostavim. Kada ćeš jednom u životu da pratiš srce, a ne pamet? Ipak, čini mi se da i nisi tako loše prošao. Vidim da si zadovoljan kao Ala koja je rastrgla morskog zmaja. - zadirkivao ga je sin dižući se iz svog neudobnog položaja.
- Recimo da sam noćas malo slavio što su se mnoge stvari pomakle sa mrtve tačke. To nije tvoja briga. Gledaj samo da mi se nađeš danas na raspolaganju. - dobaci mu najmočniji elf odlazeći.
- Eh, moj matori nije bio ovako dobro raspoložen proteklih dvadeset godina. Mora da su stvari na ratištu zaista krenule na bolje. - Nonšalantno reče princ svome instruktoru borilačkih veština. Zatim dodade, sa mnogo više žara: - Hajde sada da pređemo na mačeve, znaš da njih najviše volim! -
Nazz je već odavno čekao svog imperatora u njegovom radnom kabinetu sa gomilom spisa i izveštaja na prostranom stolu od žada. Car Evelona prođe pored njega, bez pozdrava se baci u svoj naslonjač, pa sa dosadom pogleda spise pred sobom.
- Da li ima nešto sa ratišta? - bez ikakvog uvoda upita svoga sekretara, što je bio elfski običaj.
- Ne, gospodaru, ni kod nas, ni kod Džilova, trenutno nema nikakvih borbenih aktivnosti. Izgleda da je ovogodišnji talas trokrakih brodova ipak prošao. - odgovori ovaj, spreman kao zapeti samostrel.
- To ništa ne znači! Video si kako su nas juče iznenadili. Da nije bilo onih požrtvovanih Leliksa na koje, inače, polovina ovog dvora reži, to bi, verovatno, bio kraj kolonije oko ledenog mosta. Nego, da li ste proučili onu materiju u Dortijancijanskoj bateriji? - nastavi Geltazar poslovno.
- Još ne, gospodaru! Svi naši stručnjaci za tu oblast u ovom gradu su već spavali kada ste me vi sinoć otpustili, a taj artefakt po vašem izričitom naređenju nismo smeli da pošaljemo na imperijalni univerzitet u Valuziji. - pravdao se nespretno ovaj.
- Dakle, ne mogu da verujem! Imperijalna flota trpi velike gubitke, elfi ginu na sve strane, nabolji sinovi našeg naroda samobilačkim napadima štite našu nejač, a gospoda naučnici spokojno spavaju kao da su na letovanju! Znaju li oni uopšte šta je to rat? - razgoropadi se car.
- Da vam objasnim, gospodaru. U Zaparu zvanično nije objavljeno vanrendno stanje a oni nemaju radnu obavezu, što znači da će strukturu te materije proučavati u okviru svog rutinskog rada... - pokušavao je da ga umiri njegov najodaniji elf.
- Proučavaće oni strukturu plemenitih minerala u kažnjeničkim rudnicima na Trondu Osam, ako smesta ne dotrče ovamo. Nije me briga za oglede, ispite i predavanja! Ovo je stvar od prvorazrednog značaja za opstanak naše vrste! - izdra se imperator na njega. Pa mu doviknu dok je ovaj grabio prema vratima - I vidi da li su već napravljeni hipermikroskopski snimci te bele maerije. Ne želim da se te učenjačke budale snebivaju ovde jer nemaju šta da proučavaju! -
- Oni su već odavno gotovi. Trničari su celu noć radili kako bi napravili što bolje i anulirali evetualnu distorziju svetlosti kroz taj providni diglorski oklop! - povika sekretar presrećan što može ljutitom Geltazaru da saopšti bar jednu dobru vest.
- Dobro je da u mom carstvu bar neko čestito radi svoj posao. Svima koji su u tome snimanju učestvovali odmah da se isplati pet prekorednih plata. I puštaj mi tu njihovu rukotvorinu, nestrpljiv sam da je vidim! - naredi mu car i dalje ljutito.
Njegov pomoćnik je već bio uključio veliku trodimezionalnu holo prjekciju gustih, spiralno isprepletanih molekula, pa onda, zašavši rukom u sliku, prokomentarisa:
- Neverovatna gustina, a tehničari kažu da su tek njeni atomi pravo iznenađenje. Ja se u ovo baš i ne razumem pa vam ništa određenije ne mogu reći. Moramo da sačekamo naučnike -
Na to mu car uputi jedan besan pogled te on bešumo iskliznu iz malahitne dvorane kroz već otškrinuta vrata.
- U ovoj materiji leži ključ pobede nad Dortom, a verovatno i razlog rata koji mi je odneo sina i još hiljade nevinih života mojih podanika. Uspeh moje vladavije zavisi od toga kako ću razrešiti tu zagonetku - Geltazar je razmišljao na glas, kada u njegov kitnjasi i predimenzioniradni kabinet umaršira vidno ubledela predstavnica slobodnih lovaca koja ga, sledeći njegov jučeranji proglas, samo pozdravi pokretom ruke.
- Da li ste se dobro odmorili draga? - skoro bojažljivo upita imperator, svestan da nešto baš i nije u redu.
- Odmorila? Pored one trojice? Carski poklon se nikako ne odbija, ali što je mnogo, mnogo je. Pred jutro sam ih izbacila iz svog apartmana. Ja sam jedna ucveljena udovica, umorna od dugog puta, a ne razuzdana tinajdžerka koja samo misli o putenim zadovoljstvima! - progunđa Renn, sedajući bez pitanja u naslonjač preko puta namoćnijeg elfa u univerzumu.
- Ja sam im izričito naredio da budu nežni. Ako me nisu poslušali dobro će zažaliti radi toga - ulagivao joj se car ustavši sa svog sedišta i prilazeći joj nespretno obilazeći ogroman masivan sto.
- I bili su nežni, ali je zabava trajala prokleto duugo, a meni se spavalo. Sve u svemu, jedna nezaboravna moć. Što umesto toga nisi ti došao gore, da nastavimo tamo gde smo stali kada nas je ona šeprtlja od tvoga sekretara prekinula? - skresa mu ona u lice bez okolišanja.
- Pa, mislio sam da bi to bilo kao da zloupotrebljavam tvoj položaj i psihičko stanje u kome si trenutno. - pravdao se kiselo imperator.
- I zato si poslao nekoga da odradi taj posao umesto tebe? Baš umeš sa ženama. Nije ni čudo što je bivša carica pobegla iz tvog dvora glavom bez obzira. Ko te je učio da se udvaraš lepšem polu? Neki penzionisani admiral svemirske flote? - nastavila je da sipa vatru plemenita lepotica.
- Slušaj, planiram da se nekako iskupim za tu jučerašnju grešku, ali čak ni ženi koju koju vidim na mestu moje buduće izabranice neću dozvoliti da komentariše moj propali brak. Bivša carica je postupila po svojoj želji, u okviru slobode koju mi Gatori svojim izabranicama uvek dajemo i niko se tome neće tome izrugivati dok sam ja živ. - uzvrati ledenom glasom Geltazar.
- Dobro, de... Kada sam ljuta i premorena ponekad mi je jezik brži od pameti - smirivala je uzavrele strasti Renn - Sem toga, na tvom mestu ne bih žuraila da obelodanim našu tek začetu naklonost dok se prah moje bivše ljubljene La još nije ni razišao po svemiru, to bi moglo da izazve još veće nezadovoljstvo kod tvojih podanika u oba dela tvog carstva nego što će izazvati moje problematično poreklo. -
- Veliki zmaj radi isključivo ono šta on želi! - ponosno će Gator - Već za to imam podršku od moje porodice i reda Leliksa. -
- Znači njihov veliki majstor je sa svoja dva pomoćnika noćas proveravao da li sam ja dovoljno dobra za njegovog imperatora. Šta ti je on? Ceremonijalni probač žena? - ponovo je Ziranka bila zajedljiva.
- Ma, u pitanju je klasični nesporazum! Hteo sam da ti pokažem kako naša veza neće biti stega za tebe. - opet se udvarao Geltazar.
Naravno, baš u tom trenutku, kao u nekoj lošoj komediji, Liks Drun proturi svoju šarenu glavu kroz još uvek otkškrinuta vrata.
- Da li bih sada mogao da se uz vašu dozvolu povučem, gospodaru? - upita on sa puno nade.
- Nikako! Neophodno mi je tvoje prisustvo na dvoru bar još jedan dan! - odbrusi mu najmoćniji elf ne skidajući pogled sa Renn.
- A, ne! Neću još jednu besanu noć sa njim, ma koliko dobar ljubavnik bio. To bi stvarno bilo previše! Ja ipak nosim plod ljubavi u svojoj utrobi. - usprotivi se odmah izaslanica i glavna glasnogovornica saveza slobodnih lovaca.
- Ma ne! Trebaju mi elfi od poverenja da docnije sredim neke prilike na dvoru. Drun je veoma pouzdan prijatelj! - viknu Geltazar hvatajući se za svoju kosmatu glavu.
- Treba da ti podigne ugled kod nekolicine uticajnih dvorskih dama... pretpostavljam? - Renina ironija je prešla u sarkazam.
- Ne nego da svojim sečivom poskida neke usijane izdajničke glave... ako bude trebalo - sada i imperator njoj odbrusi.
Drun se znojio u vratima osećajući da nije baš poželjan u malahitnoj dvorani, ali nikako nije dobijao carevu dozvolu da se udalji. Kada je nekoliko trenutaka kasnije situacija postala neizdržljiva Geltazar ga pozva unutra rekavši:
- Uđi prijatelju! Mislim da čete ovo zanimati! Dobro pogledaj ovu projekciju. Na šta ti liči? -
- Na nekakvo tkanje tepiha. Samo su ovi upleteni spiralni konci jako čudna pojava. Nije mi jasno kako tkalje to izvode? - prostodušno će Leks Drun.
- Pa nije baš... - izdahnu imperator shvativši da njegov dobro obavešteni saveznik nema pojma o ovome.
- Hej, ja znam šta je to - javi se preko ramena Renn - To je molekularna struktura materije koji mi zovemo sarnir. Ne postoji u naučnom periodnom sitemu, a iskreno da vam kažem mi se i nismo žurili da o njemu obavestimo one uobražene knjiške moljce u Valuziskim univerzitetima. Ima je uvek u centru debelih naslaga platine i zlata. Nije potpuno beskorisan i od njega se može napraviti veoma dobra zaštita od radijacije. Samo tanak film toga materijala zaustavlja i vrlo intenzivno gama zračenje, i naravno mnogo je jeftiniji od diglorskih providnih štitova. Samo ima jednu veliku manu. Zbog ogromne specifične težine može se koristiti samo u bestežinskom stanju. Na površini prosečnih planeta bilo bi vrlo teško baratati sa njim. -
- Znači, sarnir kažeš? E sada smo konačno dokučili šta Dortijanci hoće i zašto napadaju vašu koloniju na ledenom mostu. - pljesnu rukama car zadovoljno.
- Nije moguće da nas ubijaju zbog tog đubreta? - začudi se izaslanica saveza slobodnih lovaca. - Pa mi onu veliku zvezdanu peć koju su nam uništili naviše koristimo da ga ovojimo od plemenitih metala! -
- Izgleda da je vrlo značajan u njihovoj tehnologiji. Ona baterija od juče izrađena je upravo od njega. - zavrte imperator glavom.
- Ja baš ne vidim tu neku naročitu korist za nas. Šta će nam sarnir ako ne znamo da ga upotrebimo? - uplete se nepozvano vrhovni Leliks koji je počeo da se oseća familijarno u prisustvu cara.
- Ona baterija u kojoj je uskladišena tolika energija? Pa, pobogu, kako su je sabili u sarnir? - prenu se Renn i pogleda u cara razrogačenim očima.
- Na to pitanje još nemamo odgovor, ali saznaćemo ga. Kockice ovog mozaika se lepo slažu. Već imamo više od pola slike - i dalje je bio dobro raspoložen Geltazar.
- Mislim da ono navažnije još uvek nemamo, čestiti care. Ne znamo koje su njihve slabe tačke ni kakva oružja sve poseduju. - usudi se da doda veliki majstor reda Leliksa.
- Slaba tačka svake vojne sile je njeno snabdevanje, to jest ona je uvek u blizini njenih potreba - izrecitova imperator ono što je još davno naučio na vojnoj akademiji.
- Zanimljivo? - dobaci Renn - Kako ćemo da sabotiranmo njihve izvore sarnira kada se oni kreću po svemiru milion puta brže od nas? Pa treba nam bar petsto godina samo da stignemo do njihovih matičnih planeta, a rudnici koje mislimo da ugrozimo verovatno su još dalje. Za realizaciju tog mudrog plana biće nam potrebno par hiljada godina pa taman da nas ti krvoločni Dortijancijanci uopše ne sprečavaju u njegovoj realizaciji -
- Ima neki trik i u vezi tog njihovog brzog kretanja. Ne mislim da plove hipersvemirom brže od nas. To se već dokazalo u ovom ratu. Kako Džilovi uspevaju da ih ugroze dok prolaze kroz njihove teritorije ako Dortijanci poseduju tako superiornu brzinu i zašto uporno prolaze ispred nosa tim siledžijama ako mogu jednostavno da ih zaobiđu? Ne verujem da im je cilj da se otarase što više svojih ratnih brodva pre nego što stignu do Ledenog mosta. Nešto drugo je tu u pitanju, a saznaću i šta, ne zvao se ja Geltazar Gator, car svih elfa na Evelonu i u svemirskom rasejanju. -
- Pa, kada tako pogledaš, izgleda da si u pravu... Ali, ja se plašim njihove odmazde superiornim oružjem, u slučaju da ih stvarno ugrozimo. Sam si rekao da su potpuno ugasili život na dve džilovske planete. I ako sam rođena u svemiru, detinjstvo sam provela na Evelonu i baš mi je prirastao za srce.- obeshrabrujuće procedi izaslanica slobodnih lovaca.
- Strah je glavno oružje svakog osvajača. Sećaš li se iz istorije šta su ovde, na Tir-Nan-Ogu, radili Hutsi dok kjraljica Terida nije rešila da sruši mit o njihovoj nepobedivosti jednom zauvek? - opet se imperator vratio lekcijama iz svog vojnog obrazovanja.
- Da, ali ti drski stanovnici neprohodnih polanina nisu posedovali ništa bolje oružje od drgih elfa. Bar ne ono koje može da za nekoliko sekundi pretvori plodan svet u kamenu kuglu bez trunke života. - careva simpatija i dalje je bila veoma zabrinuta.
- Ti onda predloži savezu slobodnih lovaca da bez borbe napuste nabogatije nalazište plemenitih metala u ovom delu univerzuma. Osećam da će biti oduševljeni i da ćeš u tom slučaju organizujući sramni čin povlačenja zadržati svoju privilegovanu poziciju među njima. Verovatno češ izboriti i svoje mesto u „Pesmi užasa" ali ne zbog hrabrosti nego zbog kukavičluka, kako bi budućim generacijama poslužila kao loš primer. - bio je surovo realan najmoćniji elf u svemiru.
Vižljasta plavuša se ućuta. Bila je pogođena tako oštrim rečima osobe koja je, očito, osećala veliku naklonost prema njoj. Od nervoze je počela da češe svoju relativno kratku nakostrešenu kosu, što je činila i nekada u detinjstvu. Geltazar je se dobro sećao iz tog perioda i to ga nagna da ublaži svoj stav:
- Naravno, neću ti dopustiti da napraviš takvu političku glupost, i nadam se da čemo zajedno proći kroz ovu tešku situaciju -
Renn otsutno zaklati glavom dok je njen izuzetno svetao ten postajao još belji, pa polako reče:
- To nije pošteno. Ne može nas nekoliko miliona zbog svojih sebičnih interesa da dovodi u opasnost opstanak čitave rase. Proklet da je i Ledeni most i taj glupavi sarnir! -
- On je moć koju nismo ni znali da posedujemo. U budućnosti može da postane okosnica našeg napretka ili, bar, skup artikal za trgovinu. Bilo bi taktički vrlo glupo da ga ispustimo iz ruku. - Iz Gatora je ponovo progovorio vešt političar.
- Čak i po cenu da postanemo još jedna istrebljena razumna rasa u svemiru? To je neodgovorno kockanje našom sudbinom, Bororov baštiniče. Zašto ne pokušaš da se nagodiš sa tim Dortijancima? Možda bi nas ostavili na miru ako bi smo predložili podelu resursa Ledenog mosta ili... možda bi pristali da im kolonija slobodnih lovaca plaća danak u tom njima dragocenom sarniru? - i dale je pokušavala sa mirovnom politikom visoka zirangska plemkinja.
- Zato što oni ne pričaju nego samo pucaju, a u ovom ratu trpe samo maerijalne gubitke koje, očito, mogu da podnesu. Njima mir za sada ne treba... a, ne treba ni nama pod uslovima kapitujacije. Onaj tvoj rođak sa Valuzije bi mi skočio na vrat još dok se ni moj potpis na primiriju ne bi ohladio. I ovako stalno priča da sam nesposoban vladar i da našoj multiplanetarnoj državi treba drugi oblik vladavine! - podiže glas imperator izneviran njenom tvrdoglavošću.
- Ovo između nas je zaista loše počelo. Još nismo ni u zvaničnoj vezi, a ti si već počeo sa tim tvoji, moji. Imala sam to sa La, ali njoj sam opaštala zbog kompleksa izazvanog specifičnošću „savršenih". Araksa mi, ne mislim da ponovo prolazim kroz istu torturu. -
- Izvini draga, ali taj prokleti knjiški moljac je trenutno vođa svih nezadovoljnika u mome carstvu i vreba svaku moju i nasitniju grešku kako bi me kritikovao. Dinastija koju je Boror osnovao na celoj planeti trenutno nema većeg neprijaelja. Nekako je normalno da ga se setim kada stvari krenu naopako. Neću ga više pred tobom pominjati. Ne želim da naš odnos u buduće bude uprljan njegovim postupcima. - pokušao je da je smiri najmoćniji elf.
Careva simpatija je i pored njegovog zagrljaja pravila kiselo lice, a veliki majstor se snebivao čeznući za dopuštenjem da se povuče, kada u malahitnu dvoranu banu grupa raspojasnih naučnika koju je sa leđa gurao Nazz.
- Pozdravljamo te, svetli care, nasledni gospodaru Tir-Nan-Oga, vladaru čitavog Evelona i zastitniče naše rase u kosmičkim kolonijama! Javljamo se po tvojoj zapovesti i nadamo se da ćemo ti biti od koristi! - u horu izdeklemovaše, pokušavajući svi odjednom da stanu pred cara.
- Pa, nadam se... Prvo, znate li šta je ovo? - pokaza očima Geltazar prema krupnoj projekciji na sred svoga radnog kabineta.
Učene glave su se naglo ućutale i posle nekog vremena jedan od njih bojažljivo progovori:
- Pa, to je očito neka molekularna struktura, ali... -
- Nisam ni očekivao da znate, smetenjakovići. To je sarnir, materija u kojoj naši protivnici skladiše neverovatnu količinu energije i, očigledno, razlog krvavog rata oko Ledenog mosta. A sada mi recite dokle su stigla istraživanja oko načina koji naši neprijatelji koriste za prelažennje velikih rastojanja u svemiru? - obrati im se imperator strogo.
Grupa na brzinu obučenih pridošlica s očitom neugodnošću zgleda se između sebe, a onda se onaj isti bradati govornik od malopre odvaži da kaže:
- Pa... za sada postoji više teorija o tome kako to izvode... -
- I, koja je najverovatnija, hoću reći najjača? - nestrplivo ga prekinu Geltazar.
- Mislim da ste već upoznati sa njom, imperatore. Naime, kada je vaš slavni predak pokorio Valuziju, ljudi zmije su za ostavili nekakav veliki ram koji je, kako je zapisano, vibrirao. Svako ko bi prošao kroz njega netragom bi nestajao. Mnogi tadašnji naučnici nastradali su na takav način. Onda je ta kapija jednog dana prestala da vibrira i postala običan ram čudnog oblika i svako je mogao da prođe kroz nju bez ikakvuh posledica. Da li se pokvarila ili joj se istrošilo energetsko punjenje niko nije siguran, a rasprava o tome vodi se već pet hiljada godina. Poslednji čovek- zmija priznao je Bororu da je to sretstvo za prelazak nezamislivih rastojanja u svemiru. Smatramo da naši neprijatelju koriste istu ili sličnu tehnologiju, samo što taj njihov ram mora biti mnogo veći i koristiti mnogo više energije, pošto cele ratne flote prolaze kroz njega. U cilju daljeg istraživanja tržili smo od univerzteta na Valuziji da nam ustupe taj orginalni ram, ali su oni to glatko odbili. Istaknuti starešina imperijalnog univerziteta, Harl Koter, smatra da je to muzejski eksponat od neprocenjive vrednosti i da ga on mora zaštititi od nas, neodgovornih istraživača, koji bi ga mogli oštetiti ili, tako mi Araksa, uništiti. MI smo mu predočili koje tehnike analize ćemo koristiti i načine snimanja unutranjih delova ali, je on ostao nepopustljiv. Rekao je kako ga uopšte nije briga za želje jednog beznačajnog vladara i neki tamo rat na rubu poznatog svemira. - dovrši svoji priču najhrabriji naučnik.
- Eto, vidiš šta ti ja pričam ljubavi... Taj elf će me jednom naterati da ga uhvatim i javno pogubim pa makar me to onda koštalo građanskog rata. Kako može da se inati sada dok naši sugrađani ginu u bitkama? - okrenu se Gator prema svojoj staroj simpatiji ignorišući prisustvo naučenijih glava u Zaparu, a onda se naglo prenu i okrenu njima - Čekaj, čekaj... Rekli ste da je taj projaz koristio neku vibraciju. Možda za dolazak u naš deo univerzuma i ne treba ram, nego samo dovoljno jaka vibracija određenog inteziteta? -
- Sasvim moguće svetli care, ali sve je to samo pretpostavka dok se ne dokaže. - Otresiti naučnik bio je, kao i uvek, akademski metodičan.
Geltazar kao da je pao u trans. Podiže obe ruke u visini grudi kako bi gestom zaustavio bilo koga ko bi pokušao da ga prekine ili omete, a onda optrča oko svog ogromnog stola i hitro naredi Nazu:
- Odmah da si mi dao pregled Džilovske teritorije sa naših špijunskih sondi i obeležite mi crveno svuda gde su bila razaranja i borbe koje su izazvali trokraki brodovi! -
Za nekoliko sekundi pojavi se slika jednog dela galaksije kroz koju se protezao crveno trag od granice elfske teritoriji sve do jednog usamljenog pulsara.
- E, sada imamo tri četvrtine slike! Trokraki brodovi se očito materijalizuju negde u blizini pulsara C dvanejst jer tamo imaju za to potrebne prirodne uslove, a on je usled džilovske teritorije. Odatle, do našeg Ledenog mosta koriste običan hipersvemir i tu se kolju sa beskurpuloznim dlakavim grubijanima! - povika on koliko ga je grlo nosilo.
Svi prisutni, pa čak i oni koji baš nisu najbolje razumeli o čemu car govori, značano su ga gledali i klimali glavama shvatajući da je njihov suveren upravo rešio nešto što je od istorijske važnosti za imperiju i elfsku rasu uopšte.
Renn ga je sada po prvi put gledala sa divljenjem, konačno uvidevši kako je njihov vladar u životu imao mnogo veće izazove nego da usavršava tehniku zavođenja žena.
Jedino se Liks Drun usudio da progovori u gotovo pobožnoj tišini:
- Mogu li samo reći da mi je izuzetna čast što imam priliku da služim ovakvog cara? Tako mi osnivača mudrosti, iskreno želim i da umrem boreći se za njega! -
- Ne preteruj, prijatelju. Hiljadu puta mi više vrediš živ nego mrtav. Imperija bi mnogo izgubila sa tobom. Sada, moramo da otkrijemo koja je snaga i frekvencija vibracije potrebna za taj prostorni skok i da tačno utvrdimo mesto gde se trokraki brodovi pojavljuju. Posle toga nas očekuju i naporni pregovori sa Džilovima oko sklapanja saveza i ratnim operacijama na njihovoj teritoriji. Zar ti misliš da ja to sve sam mogu da uradim? - potapša ga zaista prijateljski Gator.
- Naravno, vaše veličnstvo, stojim vam na usluzi u svakom smislu, samo mislio sam da sam vam potrebniji ovde, da pomognem oko rešavanja prilika na vašem dvoru? - nespretno dodade vrhovni Leliks sveštenik uzalud se trudeći se da bude nenametljiv.
- Uh! Na to sam skoro i zaboravio! - uzdahnu Geltazar kao dečak koga je usred najžešće igre majka pozvala na ručak - Hajde, Nazz, pokupi sve one koji su na ovom spisku i doteraj ih u veliki hol. Nemoj biti grub jer za sada hoću samo da porazgovaram sa njima. Međutim, ako pruže otpor zna se... -
- Jeste li vi baš sigurni u tačnost ovog spiska? Tu je mnogo elfa na vrlo visokim i odgovornim položajima? - sumljičavo se oglasi Nazz dok je primicao i odmicao svitak od svojih očiju kao da ne veruje u ono što se nalazi na njemu.
- To su aktivni Araksovci, a taj spisak o njima je milion puta tačniji od onoga koji si mi ti pod nos podnosio. Evo, ovde je sve crno na belo. Kada je neko postao član tajnog kulta, ko ga je zavrbobao, u koje svetilište ide, za koga skuplja informacije i koje je usluge u karijeri i od koga dobio. Uči, kako se to radi, poglavaru mojih uhoda! - isprsi se imperator.
- Sjajan obaveštajan rad! - priznade carev sekretar ne dižući pogled sa svitka. A potom pun nade dodade: - Mogu li saznati odakle vam ovi podaci, gospodaru?-
- Ne otkrivam izvore svojih informacija! - suvo mu odgovori Gator.
- Gledajte, gospodaru... nije da sam nepoverljiv, ali, ovaj spisak... - Nazz je zvučao kao da opet pokušava da razuveri cara.
- Ima pri vrhu starog Gona, tvog učitelja i desnu ruku moga oca. Kao što vidiš on se moli u glavnom svetilištu Araksovaca i to kod Hafilda Kora, samozvanog čuvara tradicije carstva. Tako je savet mudraca branitelja plavog svetla uvek znao za svaku našu nameru i akciju još pre nego što smo je i počeli. - odmahnu rukom iimperator.
- Opominjem vas da pripadnost kultu Araksa nije zakonom kažnjiva jer ta organizacija nije stavljena van zakona u našem carstvu. Ne mogu na osnovu toga da hapsim visoke činivnike državnog aparata. - kiselo će Nazz.
- Nisam tražio hapšenje nego sprvođenje na hitan razgovor. - uzvrati Gator sa vragolastim osmehom.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana